Veliki broj članova HUESA Akademije (Human Universal Energy and Spirituality Academy) proteklih dana je ponovo u posjeti Visokom i Bosanskoj dolini piramida, a pored obilazak lokacija odlučili su se i ove godine učestvovati i u samim radovima, te na taj način dati svoj doprinos projektu istraživanja piramida. U srijedu je grupa članova HUESA-e radila na Bosanskoj piramidi Sunca, a pauzu u radovima iskoristili smo i za razgovor s jednom članicom.
- Od 1994.godine sam članica HUESA-e, a ovamo u Visoko sam prvi put došla prije tri godine, kada je moj mali sinčić Yuri imao svega šest mjeseci. To je bilo sjajno iskustvo, taj prvi dolazak, i od tada ne propuštam priliku da svake godine dođem. Yuri je obišao sve lokacije, voli se šetati po tunelima Ravne, a uživa u obilascima bosanskih piramida, sve mu je jako zanimljivo, a i on sam je jako radoznao. – priča nam Yolanda de Rueda Leiza, koja je u Visoko doputovala iz Španije (Baskija).
Kako nam je kazala iz godine u godinu se vidi sve veći napredak u brojnim segmentima, što je posebno raduje.
- Napredak je evidentan na svakom koraku, od radova, preko brojnih novih sadržaja koje je moguće vidjeti, pa do osoblja, tačnije vodiča. Na svakoj lokaciji imamo izuzetno kvalitetne, ljubazne i jako dobro obučene vodiče, od kojih imamo priliku mnogo toga čuti, naučiti, a s kojima provodimo i mnogo vremena i koji se jako dobro brinu o svima nama. Naravno, svaki put kad dođemo dočeka nas i dr. Semir Osmanagić, s kojim imamo stalni kontakt, a ono što nas posebno raduje prilikom svakog novog dolaska je upravo taj napredak projekta, a i nama je jako drago što možemo biti dio projekta, dati svoj skromni doprinos, svjedočiti novim otkrićima i rastu projekta i što u dubini duše znamo da svojim angažmanom i mi na jedan način mijenjamo svjetsku historiju. – kazala nam je Yolanda, koja u Visokom boravi sa članovima HUESA Akademije, a sa njom je i trogodišnji sin Yuri.
Tom Sobut (62) u Visoko i našu zemlju je doputovao iz daleke Kanade (Toronto), a razlog je projekat istraživanja Bosanske doline piramida, te učešće u volonterskim radovima i „Ekspediciji na bosanske piramide s volontiranjem“.
- Za projekat sam saznao preko nekih Youtube kanala gdje sam pregledao video zapise, a nakon toga sam došao i do knjiga dr. Semira Osmanagića, koje sam pročitao i na taj način se zainteresirao za ovaj projekat. Tako nekako je i pala odluka o dolasku ovamo, a sve ono što sam imao priliku čuti i vidjeti preko medija je drugačije nego kada uživo dođete i sve ovo vidite. – priča Tom.
Kako nam je kazao ovo je za njega jedno veliko iskustvo, a poseban doživljaj su ulasci u tunele Ravne, ali i druženje i rad s volonterima iz cijelog svijeta.
- Iskustvo tunela Ravne, ta energija, to je nešto nevjerovatno, a što se tiče samog rada i volontiranja, i to je odlično iskustvo koje čovjeku omogućuje da se poveže s različitim ljudima iz cijelog svijeta koji imaju slična razmišljanja. – kazao nam je Tom.
Za Bosnu i Hercegovinu je čuo i prije otkrića piramida i projekta u Visokom.
- Naravno da sam čuo za ovu zemlju, tu prije svega mislim na loše stvari iz bliže prošlosti, odnosno ratna zbivanja, a za BiH sam znao i ranije, po Olimpijadi koja je održana u Sarajevu 1984.godine. Priča o otkriću piramida me jako iznenadila, kao i cijeli svijet, a zato sam se i odlučio da dođem i vidim o čemu se ovdje radi. Kada se vratim kući ovo sjajno iskustvo ću podijeliti s prijateljima i svakako im ispričati svoje utiske, a namjera mi je i dovesti ih ovamo sa mnom, da budu dio projekta, da svako na svoj način pomogne, i uživa u ovim ljepotama. – istaknuo je Tom, koji nam je na kraju kazao da je toliko očaran prirodnim ljepotama i krajolikom, da mu se javlja i misao da ovdje kupi ili iznajmi kuću na duže vrijeme, te da zajedno sa prijateljima mnogo više vremena provede u Bosni i Hercegovini.
Vec je bilo nekoliko slucajeva gdje stranci kupuju kuce u Visokom.
Jos jedan turist povratnik.
Nijemac Reinhard Grabowski (65) nakon što je prošle godine prvi put bio dio „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ te učestvovao u projektu istraživanja Bosanske doline piramida kao volonter, i ove godine se odlučio vratiti u Visoko.
- Ovo mi je drugi dolazak i učešće u volonterskoj akciji, a ono što me oduševilo prošle godine bilo je to druženje s ljudima iz cijelog svijeta, uz neizostavan timski rad. Ipak, nekako najvažnija stvar zbog koje se vraćam i ove godine jeste sloboda koju ovdje osjećam, te posebnost ovog mjesta. – priča Reinhard.
Zapazio je i veliki napredak u projektu tokom godinu dana koliko ga nije bilo u Visokom i Bosni i Hercegovini, iako prijatelji u Njemačkoj još uvijek ne prihvataju priču o otkrićima i onome što je on doživio u Visokom.
- Dopada mi se otvorenost projekta, organizacija je jako dobra i privilegija je biti dio ovako velikog historijskog projekta. Za mene je od prvog dolaska ovdje sve bilo jasno, radi se o piramidama i otkrićima koja mijenjaju svjetsku historiju, međutim moji prijatelji u Njemačkoj još uvijek do kraja nisu prihvatili tu priču, iako sam siguran da će je prihvatiti čim se odluče doći ovamo i vidjeti i doživjeti sve ono što sam i ja vidio i doživio. Pored samog projekta, Visokog, ali i cijela Bosna i Hercegovina su predivni, obožavam prirodu koja je ovdje jedinstvena, pa sam tako prvi put kada sam dolazio prošle godine, u Visoko, odnosno u grad otišao tek nakon 15 dana boravka u prirodi. Sve je zaista fantastično, a ja svakako i u budućnosti imam namjeru da se ovamo vraćam iznova. – ispričao nam je Reinhard.
Jos jedan povratnik u rekordnom roku
okom godina radova u Bosanskoj dolini piramida i volonterskih akcija, veliki broj znatiželjnika, ali i volontera, dolazili su u Visoko, dok se određeni broj već godinama, tokom ljetnih mjeseci, redovno vraćaju kako bi bili dio ovog velikog historijskog projekta. Međutim, među volonterima ima i onih koji se u toku jedne sezone ponovo vraćaju, a jedan od njih je i Amerikanac Darell Wormack iz Houstona, koji je nakon boravka u Visokom u mjesecu junu, ovih dana ponovo dio volonterskog tima.
- Ovo mi je drugi dolazak ove godine, iako se ni sam nisam nadao da ću se tako brzo vratiti ovamo, odnosno skoro pa odmah vratiti. Ovdje sam proveo tri sedmice u mjesecu junu i taj boravak je na mene ostavio takav trag, da sam se ponovo nakon manje od tri mjeseca, odlučio vratiti. Vrijeme prilikom prvog boravka ovdje je nešto fantastično za mene, imao sam sjajno spiritualno iskustvo i neko buđenje sebe, i sve to je ostavilo ogroman utisak i trag u meni, da nisam mogao odoljeti da se još jednom u ovoj sezoni ne vratim. – priča nam Darell.
U Visokom je imao priliku upoznati veliki broj različitih ljudi, a kako nam je kazao, taj boravak je bio najbolje životno iskustvo koje je imao. Ipak, za neke iz Darellove okoline, ponovni dolazak u Bosnu i Hercegovinu je bio šokantan.
- Porodica je bila malo u šoku, bili su zatečeni kada sam im rekao da se ponovo vraćam u Bosnu, a i supruga, koja mi je inače najveća podrška u životu, bila je ipak malkice iznenađena, iako me na kraju opet podržala. Prijateljima sam mnogo pričao o svemu što sam imao priliku da vidim i osjetim u Visokom, neki nisu vjerovali, neki su odlučili da malo i istraže, dok sam jednog uspio i da dovedem ovaj put sa sobom, a to je Jim, kojem sam ovdje u Visokom ja neka vrsta vodiča. – ispričao nam je Darell.
Na kraju nam je kazao kako je prilikom boravka kući u Americi, sa suprugom mnogo pričao o projektu u Visokom, o ljepotama naše zemlje, te svim pozitivnim stvarima koje su mu se desile, pa tako naredni put ima namjeru u Visoko doći i sa suprugom, a planiraju pronaći i kupiti i neku kuću, ili drugu vrstu smještaja, da bi u Visokom mogli provoditi i mnogo više vremena.
u osmoj smjeni ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ naišli smo na jednu porodicu, tačnije grupu iz Italije, koja se odlučila na dolazak i volontiranje u Bosanskoj dolini piramida. Anna Alessia Desideri, zajedno prijateljem i njegovo dvoje djece, stigla je u Visoko, kako bi bila dio historijskog projekta, projekta koji mijenja svjetsku historiju.
- Iz Rima sam, ovo mi je prvi dolazak u BiH, a tu sam došla s prijateljem i njegovo dvoje djece. O projektu sam i prije dolaska mnogo znala, pregledala sam brojne emisije, video zapise, pročitala mnoštvo toga na internetu, ali i brojne knjige dr. Semira Osmanagića. Pošto se moj prijatelj bavi meditacijom shvatili smo da su ove lokacije tunela, parka „Ravne 2“ i druga mjesta idealni i za meditiranje kojim se bavimo, pa tako uz rad i volontiranje, vrijeme provodimo i u vježbama meditacije koju istražujemo i kojom se bavimo. – priča nam Anna.
U Visokom su već šest dana, a impresije su i više nego odlične.
- Očekivanja koja sam imala su i premašena i posebno me oduševljava da imam šansu da budem dio ovako velikog, svjetskog projekta, projekta istine, koji mijenja svjetsku historiju. Historija koju smo učili u školama je drugačija od same istine. Historija, medicina, nauka, i dalje trebaju da budu otkrivane i istraživane. Jako mi je drago da radim na jednom ovako velikom projektu koji donosi nove informacije i nova otkrića, potpuno drugačija od onih kojim su nas učili. – kazala nam je Anna.
I u budućnosti ima namjeru da se ponovo vrati u Visokom, a kako nam je kazala, predivna iskustva i sve ono što je i sama doživjela, ima namjeru prenijeti svojim brojnim prijateljima i porodici i postati svojevrstan ambasador Fondacije u Italiji i Rimu.
Njemica Inka Lauts prvi put u našoj zemlji i u Bosanskoj dolini piramida je boravila ove godine, u mjesecu julu, kada je bila volonterka i u Visokom provela dvije sedmice, a u sklopu osme smjene „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ vratila se i Inka.
- Ovdje sam drugi put ove godine, jer je prvo iskustvo bilo zaista predivno i postala sam ovisna o ovom mjestu i morala sam što prije doći. Volim ovo mjesto, volim ovu energiju, ljude koji me okružuju i koje sam upoznala, a upoznala sam mnoštvo dragih ljudi, kako iz Bosne, tako i iz cijelog svijeta, sa kojima sam imala priliku da pričam, da se družim, koji me razumiju i koje razumijem i zaista sam se lijepo uklopila s njima. I sam projekat je fantastičan, i sama volim da radim svojim rukama, da pronalazim stvari, da radim u tunelima, tako da sam i s te strane veoma zadovoljna. – priča nam Inka, koja je inače šumarski inženjer u rodnoj Njemačkoj.
Dolazaka u julu mjesecu bio joj je prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu, međutim, kako priča, i pored svega lošeg što je znala o ovoj zemlji, na sve te priče se nije htjela obazirati.
- Ovamo sam stigla otvorenog uma, bez bilo kakvih predrasuda i straha i nakon svega dva sata boravka u gradu, svom dečku koji je tada bio sa mnom, sam kazala da ću se ovdje definitivno vraćati. Imala sam priliku obići i brojna druga mjesta u ovoj predivnoj zemlji, a najviše su me dojmile kamene kugle u Zavidovićima, Sarajevo, odnosno stari dio grada Baščaršija, kao i predivno Boračko jezero. Ovo je zaista predivna zemlja, nimalo se nisam pokajala ni što sam došla prvi put, niti se sada kajem, a imam namjeru ovaj put ostati skoro do kraja oktobra. O projektu, ljudima, ljepotama i zemlji sam pričala i svojim prijateljima i porodici u Njemačkoj, i mislim da se veliki broj njih zainteresovao, a ja u narednim danima u Visokom očekujem i svoju tetku, koja je bolesna, ali ima namjeru da dođe ovamo, pa se nadam da će ovih dana i ona stići u Visoko. – ispričala nam je Inka.