☑ Pravila foruma i savjeti

Rezultati Popisa u Crnoj Gori 15 Oktobra 2024

Jack
Administrator

Re: Rezultati Popisa u Crnoj Gori 15 Oktobra 2024

Post Postao/la Jack » 16 okt 2024 23:32

Kulin Ban je napisao/la: 16 okt 2024 22:49 Koliko sam ja shvatio postoje i određene hajd da kažem stavke porijekla što se tiče Bošnjak - Crnogorac musliman.

Čuo sam da recimo u Podgorici uglavnom doseljenici iz Sandžaka sa sjevera CG se izjašnjavaju kao Bošnjaci, dok oni stari podgorički muslimani u Staroj Varoši i tim mahalama uglavnom naginju Crnogorcima.

Isto se navodno može primijetiti u Primorju. Sandžaklije, Rožajci, Plavljani, Gusinjani, itd. koji su kupili vikendice i kuće na moru u recimo Ulcinju ili dijelovima Bara se uglavnom pišu Bošnjaci. Dok starosjedioci iz sela Mrkojevića, Starog Bara naginju crnogorčenju.

Ne mora uvijek značiti ali uglavnom je tako. Jednostavno bošnjačka svijest Sandžaklija se nije projicirala na slavenske muslimane na jugu CG haman
:lol: Kakvog sela Mrkojevici. :lol: :lol:

http://mrkojevici.me/naselja.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Mrkojevi%C4%87i

Mrkojevici je mikro-regija juzno od Bara prema Ulcinju po plemenu Mrkojevica

Cini ga 10 tak naselja u Barskoj i Ulcinjskoj opstini.Vecinom su tu Muslimani ima nesto malo pravoslavnih i to je to
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene :(
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 okt 2024 23:33

Sahbaz je napisao/la: 16 okt 2024 23:07 To će biti zanimljiva i odlična mapa aBd. Po naseljima. :rofll:
Bila bi ali eto nesto nisam poletan za takvu mapu tako sumnjam da ces je ti napraviti.Tako pisi propalo odmah u startu
:rofll:
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Kulin Ban
Član

Post Postao/la Kulin Ban » 16 okt 2024 23:35

Jack je napisao/la: 16 okt 2024 23:32
Kulin Ban je napisao/la: 16 okt 2024 22:49 Koliko sam ja shvatio postoje i određene hajd da kažem stavke porijekla što se tiče Bošnjak - Crnogorac musliman.

Čuo sam da recimo u Podgorici uglavnom doseljenici iz Sandžaka sa sjevera CG se izjašnjavaju kao Bošnjaci, dok oni stari podgorički muslimani u Staroj Varoši i tim mahalama uglavnom naginju Crnogorcima.

Isto se navodno može primijetiti u Primorju. Sandžaklije, Rožajci, Plavljani, Gusinjani, itd. koji su kupili vikendice i kuće na moru u recimo Ulcinju ili dijelovima Bara se uglavnom pišu Bošnjaci. Dok starosjedioci iz sela Mrkojevića, Starog Bara naginju crnogorčenju.

Ne mora uvijek značiti ali uglavnom je tako. Jednostavno bošnjačka svijest Sandžaklija se nije projicirala na slavenske muslimane na jugu CG haman
:lol: Kakvog sela Mrkojevici. :lol: :lol:

http://mrkojevici.me/naselja.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Mrkojevi%C4%87i

Mrkojevici je mikro-regija juzno od Bara prema Ulcinju po plemenu Mrkojevica

Cini ga 10 tak naselja u Barskoj i Ulcinjskoj opstini.Vecinom su tu Muslimani ima nesto malo pravoslavnih i to je to
To sam i mislio, u mojoj riječi sela dugo e, seeela, množina :huhu:

A Mrkojevića se sjećam po nekim likovima Muhamedima sa RTVCG, koji su negirali bošnjaštvo u TV nastupima i crnogorčili, mal ne rekoh srbovali. Izgleda da su oni najžešći crnogorci među muslimanima

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 okt 2024 23:38

A Mrkojevića se sjećam po nekim likovima Muhamedima sa RTVCG, koji su negirali bošnjaštvo u TV nastupima i crnogorčili, mal ne rekoh srbovali. Izgleda da su oni najžešći crnogorci među muslimanima
Najveci procent Bosnjaka u Baru je u selima Dobra Voda i Pecurice.A oba naselja su u Mrkojevicima

Bit ce vise Bosnjaka u Mrkojevicima.

:lol:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 okt 2024 23:40

Kaze se regiji Mrkojevica a ne selima Mrkojevica jer su Mrkojevici regija.Procitao sam ''sela'' ali Mrkojevici su regija,tako mogao si napisati regija.Ali nije ni vazno

Drago mi je da si upoznat s tom sredinom

:gut:

Sahbaz
Član

Post Postao/la Sahbaz » 16 okt 2024 23:43

Napravio bi je ja što da ne, ja tako liječim živce. :rofll:

Nekoliko sedmica sam pravio mapu procenat Bošnjaka po naseljima 1981. godine.

Nađem selo u PDF Popisu, izračunam procenat jer ne piše, nađem onda selo na mapi, i ofarbam. :lol:
"Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem."

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 00:18

Dobar dio pravoslavnih gubi stanovnistvo gdje su teska manjina
Naprimjer

Ulcinj 2964 Pravoslavnih popis 2011
Ulcinj 2365 Pravoslavnih popis 2023 godine

Ovo je vec jedan prilicno solidan pad.S haman 3000 pravoslavnih popis 2011 godine oni su se priblizili cifri od 2000.Vjerujem da ce sigurno pasti na ispod 2000 do kraja ove decenije.Poslije se taj broj mozda stabilizuje a mozda i ne

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 00:18

Sahbaz je napisao/la: 16 okt 2024 23:43 Napravio bi je ja što da ne, ja tako liječim živce. :rofll:

Nađem selo u PDF Popisu, izračunam procenat jer ne piše, nađem onda selo na mapi, i ofarbam. :lol:
Super.Kad si tako poletan :gut:

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 17 okt 2024 13:02

Jack je napisao/la: 15 okt 2024 23:24 Broj Crnogoraca Islamske vjere po meni mahom Slavenskih Muslimana:
Plav+Gusinje 150
Tuzi 1600
Rozaje 740
Pljevlja 1500
Ulcinj 1000-1100
Berane 1000-1100
Petnjica 220
Bijelo Polje 1700-1800
Bar 7000

Bez Podgorice a tu bih sigurno dao nekih 7000

Po meni cirka 23 000 Crnogoraca je Islamske vjere na popisu 2023 godine
slika

Evo malo sam se igrao u Excelu da vidim ove neke brojke. I evo došao sam do nekih rezultata. Ne mogu se možda smatrati 100% tačnima zbog procjenjivanja broja Albanaca - muslimana i izostavljanja onih koji se nisu izjasnili, ali ipak ukazuju na neke fenomene, a evo praktično i potvrđuju Jackovu procjenu o 23 000 Crnogoraca islamske vjere. :aplauz:

Vidimo u kojim sredinama bošnjaštvo stoji dobro, gdje smo blizu toj nekoj kritičnoj masi od 50% slavenskih muslimana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali i gdje leži veliki demografski i svaki drugi potencijal za Bošnjake koji još nije "aktiviran" i kojem treba posvetiti više pažnje. Vidimo da u Bijelom Polju treba prioritetno raditi na "bošnjakizaciji" Muslimana, a u Baru fokus staviti na "Crnogorce islamske vjere" itd, itd.

I da napomenem da su u tabeli prikazane lokalne zajednice u kojim živi najmanje 1% muslimana.
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! :zastava:

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 17 okt 2024 13:18

Također, da dodam: Bošnjaci su 2011. godine činili 60% slavenskih muslimana u Crnoj Gori, 2023. godine je taj procenat povećan na 63-64%, što je dobra stvar.
Loše je da je broj Crnogoraca islamske vjere povećan za 10 000 u odnosu na prošli popis. Muslimani su te 2011. godine činili svega 4.5% pripadnika crnogorske nacije, sada je taj procenat uduplan i iznosi 9%. Praktično svaki deseti Crnogorac je musliman.
Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo! :zastava:

Drina
Moderator

Post Postao/la Drina » 17 okt 2024 13:36

bosnaponosna je napisao/la: 17 okt 2024 13:18 Također, da dodam: Bošnjaci su 2011. godine činili 60% slavenskih muslimana u Crnoj Gori, 2023. godine je taj procenat povećan na 63-64%, što je dobra stvar.
Loše je da je broj Crnogoraca islamske vjere povećan za 10 000 u odnosu na prošli popis. Muslimani su te 2011. godine činili svega 4.5% pripadnika crnogorske nacije, sada je taj procenat uduplan i iznosi 9%. Praktično svaki deseti Crnogorac je musliman.
To znaci da se 10.000 Muslimana nije prelilo u Bosnjake vec u Crnogorce
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 16:34

Ima dosta Turaka jer dolaze pravi Turci i ostaju u Budvi i Podgorici.Jedan bogati Turcin je cijelu zgradu kupio dole.Znam da ima nepismenih debila koji misle da smo se mi poceli i Turcima da izjasnjavamo na nekim smijesnim kamenko--kremenko forumima

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/ ... irala-plac

https://www.rtvbudva.me/vijesti/turci-u ... zale/79326

https://www.rtvbudva.me/vijesti/rusi-i- ... emci/75006

Eto tako da znate.Dole na primorju su pravi Turci koji dolaze tamo,kupuju stanove i nisu to neki eto nasi ljudi koji se pisu Turcima :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 16:43

bosnaponosna je napisao/la: 17 okt 2024 13:18 Također, da dodam: Bošnjaci su 2011. godine činili 60% slavenskih muslimana u Crnoj Gori, 2023. godine je taj procenat povećan na 63-64%, što je dobra stvar.
Tesko je reci za Podgoricu jer dole ima mnogo vise Roma koji se pisu Crnogorcima

Iako mislim da si ti nacelno tacan.Rekao sam prije da je neka moja racunica bez Podgorice slijedeca

Tuzi 1600
Juzni Sandzak 4600-4800
Ulcinj 1000-1100

Tu je eto cirka 7500 Bosnjaka

S tim da ja vjerujem da je broj mnogo,mnogo veci u Baru

Bar ima izmedju 6000 do 8000 po meni

Jos dodaj Niksic.Tako da bez Podgorice bi to bilo cirka 15 000.E,sad tesko je reci koliko je nasih pisano u Podgorici Crnogoraca.Moras uzeti u obzir Rome tamo,jer ih ima cijelo naselje dole i ima ih bas puno (Konik i Vrela Ribnicka).I koliko bi tamo moglo da bude Bosnjaka eto Crnogoraca

Ali po meni je to nekih 5000

Bosnjaka 4697
Muslimana 1559
Albanaca 1780.Mahom Muslimani ima ih i katolika nesto
Roma 3431
Turci 956
Ne zeli da se izjasni sigurno 2000 od 5000

Ne bih rekao da je vise od 5000 Bosnjaka upisano dole pod Crnogorce.Mislim da su i jadne Rome masovnije pisali kao Crnogorce dole.To je velik grad Romima su davali pare proslog popisa samo da se upisu kao Crnogorcima

Tako maksimalno je do 20 000 Crnogoraca Slavena,mahom Bosnjaka ovdje.Ima jos tu nesto Roma

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 16:51

Treba da gledas i tabelu dole

Ne zeli da se izjasni i ostali.Jer vjerujem u nekim opstinama da dobar dio Muslimana je tamo popisan

Naprimjer

Podgorica 5349 ne zeli da se izjasni
Berane 556

I onda pogledaj Bijelo Polje 288.A Berane ima manje stanovnika od Bijelog Polja i duplo vise ne zeli da se izjasni

Tako da si u nekim opstinama napisao malo vise nego sto ja mislim.Tuzi je to cirka 1600 po meni.I to znam u kojim selima sigurno

Vranju i Vladnima najmanje pola.I pola u Tuzima,Sipcaniku i Karabuskom Polju

Ovo ostalo je nacelno dobro.Iako ja bih malo smanjio za Ulcinj i dao 1000-1100 a nista vise od tog

:)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 17 okt 2024 16:55

U Gusinju 90-95% Albanaca su Muslimani.Ima tu nesto katolika ali oni su debela manjina a u nekim selima ih moze prebrojati na prste

Dok 2 najveca Albanska sela dole Martinaj(Martinovici) I Vuthaj(Vusanje) i nemaju katolike.Tako mahom je to dobro sto si napisao za Gusinje i prilicno tacno.Ovo moras dodati i ono ne zeli da se izjasni itd.A za Budvu ima i ostalih Turaka vjerovali ili ne,Dosta je tamo vise Turaka nego sto je popis rekao :mrgreen: :mrgreen:

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 18 okt 2024 08:07

Drina je napisao/la: 17 okt 2024 13:36 To znaci da se 10.000 Muslimana nije prelilo u Bosnjake vec u Crnogorce
Tako je! Bošnjaci imaju svoj rast dok su Msulimani mahom popisani kao Crnogorci

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 18 okt 2024 14:34

Zanimljivo ce biti kad se budu pravili etnicke mape po naseljima. Tesko je napraviti mapu po naseljima sada dok nemamo rezultate mozda i jeste moguce ne znam ali ono sto bi ja htio da dam kao prijedlog jeste da se racunaju ukupan broj i Bosnjaka i Muslimana i Crnogoraca Muslimana po svakom naselju. Moze se staviti ovako Bosnjaci (Slaveni Muslimani). U Baru se skoro duplirao broj Bosnjaka. Samim tim sto se skoro duplirao broj i pod DPS vlasti dokazuje koliko je potencijal rasta Bosnjaka i da su i Bosnjaci i Muslimani i Crnogorci Muslimani jedan narod i kad se radi bilo kakva mapa po naseljima treba racunati po svakom naselju ukupan broj i Bosnjaka i Muslimana i Crnogoraca Muslimana.

Ovo je intresantno sto ste poceli u vezi Gusinja ja nisam znao da je toliko veliki procenat Albanaca u Gusinju. Ali ipak Bosnjaci su vecina pa kad uzmemo sve. Inace kao Bosnjaci su se izjasnili kao Bosnjaci je na 57% dok kad bi gledali ukupan broj Bosnjaka tj Slavena Muslimana onda je to preko 60%. Zanimljivo ce biti da li ce doci do promjene u vecini u nekim selima ponavljam sada treba gledati ukupan broj Bosnjaka tj Slavena Muslimana po svim naseljima znam da je bilo tu negdje u nekim selima npr Albanci bi imali vecinu ali ne velika razlika. Vidjecemo sada.

Nije nemoguce da na sljedecem popisu Srbi ne samo po jeziku budu vecina i po narodu jer kad imas 60.000 Crnogoraca koji govore Srpski pa dovovoljno je samo 4,2% od njih da se izjasne kao Srbi i onda su Srbi vecina jer samim tim sto se poveca procenat sa 32,9% Srba na 37,1% smanjio bi se broj Crnogoraca sa 41.1% na 36,9%. Uopste nije nemoguce da se to desi. Ovaj put uzmite razlika izmedu Srba i Crnogoraca na popisu 2011 bio je 178.000 Srba i 270.000 Crnogoraca sada je smanjena razlika za pola tj 50.000 na 205.000 Srba i 255.000 Crnogoraca.

Sto se Bosnjaka tice prioritet treba biti naravno nastaviti ovaj rast jer gledajte na prvu sam mislio da su se od 10.000 Muslimana koji se vise nisu pisali kao Muslimani se sada dobrim djelom izjasnili kao Bosnjaci i da je tako bio rast Bosnjaka ali kad ti vidis sada broj Crnogoraca Muslimana mislim da su Muslimani daleko vecinski se izjasnili kao Crnogorci Muslimani ovaj put. Bosnjaka je bilo 9,45%, Muslimana 1,63%, a Crnogoraca Muslimana mislim da je bilo oko 4%

Intresantna statistika je da Bosnjaci imaju vecinu u 4 opstine = Rozaje,Petnjica,Plav i Gusinje ali i po ovom popisu 2023 ukupan broj Bosnjaka ili Slavena Muslimana je vecinski i u opstinama Bijelo Polje i Bar.
Zadnja izmjena: Bosniak44, dana/u 18 okt 2024 14:57, ukupno mijenjano 1 put.

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 18 okt 2024 14:45

Sahbaz je napisao/la: 16 okt 2024 23:43 Napravio bi je ja što da ne, ja tako liječim živce. :rofll:

Da li imas etnicku mapu po naseljima sa popisa 2023 ili 2011? Kad budes pravio etnicku mapu po naseljima na osnovu 2023 popisa najbolje bi bilo kad bi racunao po svakom naselju ukupan broj Bosnjaka tj Bosnjaka i Muslimana i Crnogoraca Muslimana.

Bosniak44
Član

Post Postao/la Bosniak44 » 18 okt 2024 14:59

Bosnjaci na osnovu popisa 2023 imaju vecinu u 4 opstine Rozaje, Petnjica, Plav i Gusinje, ako se gleda ukupan broj Bosnjaka (Slavena Muslimana) =Bosnjaka,Muslimana i Crnogoraca Muslimana imaju i na ovom popisu vecinu i u Bijelom Polju i Baru.

slika

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 18 okt 2024 21:05

Mislim da je nas udio malo veci u opstini Bar jer dole su svi ''stranci'' upisani kao stalni

Gledam popis iz Pakistana.Drzava s 250 miliona stanovnika.Karachi 18.82 miliona stanovnika.Oni izbacili sve podatke za 15 mjeseci.A ovi jadnici 600 000 stanovnika.Popis zavrsen krajem godine prosle.Izbacit ce nacionalnost do kraja ove godine

Iako su mi rekli ako nadju vremena.Mozda zavrse krajem Novembra ove godine.Mozes misliti. :goofy: :pih:

Ne treba ubrajati Muslimane pod nas,mozda u nekim opstinama ali najveci dio tih Muslimana je reklo da im je maternji jezik Crnogorski

Odgovorite