Prema podacima Unije za održivi povratak 200.000 ljudi proteklih pet godina napustilo je BiH. Hiljade njih se pripremaju da isto učine. Škole stranih jezika u Bosni i Hercegovini trenutno rade punom parom. Ne zbog engleskog jezika, koji je bio najpopularniji od rata na ovamo, već zbog njemačkog, naročito otkako je ta zemlja usvojila zakon koji olakšava boravak i zapošljavanje radnicima iz zemalja koje nisu u EU.
Bošnjaci (Migracije, obrazovanje, kultura, natalitet)
Re: Bošnjaci (Migracije, obrazovanje, kultura, natalitet)
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
http://www.uskinfo.ba/vijest/foto-sansk ... nare/68794Iseljavanje je globalni trend u Bosni i Hercegovini, ali nigdje to nije toliko izraženo kao u Sanskom Mostu.
Prelijepa općina na sjeverozapadu naše zemlje, koju njeni stanovnici odmilja zovu Sana, usljed nepovoljnih ekonomskih i društveno-politički kretanja posljednjih godina živi kontinuirani zimski san.
"Kod nas ljudi odlaze iz svih sredina, ali u Sani je to dvostruko izraženije nego igdje drugo. Iz drugih općina odlaze mladi, stari ostaju, jedino kod nas svi žele da idu. Stanje u društvu u ljudima je ubilo svu ljubav prema gradu i rodnoj grudi", rezignirano nam govori jedan stanovnik grada koji se ponosi podatkom da leži na devet rijeka i da ima jedinu džamiju u našoj zemlji s četiri munare, Hamzibegovu.
Kao glavnog krivca za stanje u svojoj sredini Sanjani vide najjaču bošnjačku stranku koja ovim mjestom suvereno vlada sve ove godine.
"Sanom zapravo ne vlada stranka, već dva ili tri čovjeka koji kontrolišu sve, a kako im ide najbolje ilustrira činjenica da je prošlog petka ukinuta Centrotransova linija za Sarajevo, čime je Sana potpuno izolirana", tužno nam govore.
Niko se i ne usuđuje da procijeni koliko ljudi sada živi u Sanskom Mostu. Naselje koje je prema popisu iz 2013. godine imalo skoro 20 hiljada stanovnika vjerovatno se prepolovilo.
"Prve subote poslije novogodišnjeg slavlja iz Sanskog Mosta je otišlo devet autobusa prema zemljama Zapadne Evrope. To ilustrira gdje je danas život i u kojem smjeru Sana teče. Ljeti i za vrijeme zimskih praznika ljudi se vrate i naš grad živne, podsjeti na ona vremena kad se na Sani živjelo, imalo od čega i s kim", kažu nam.
Nijedna od predratnih firmi nije preživjela, kako rat tako ni bolno vrijeme poslije. Posebno se to odnosi na drvnu industriju od koje je Sanski Most nekad živio. Nejasno je kako i takve firme, bazirane na sirovinama koje ovaj kraj ima u izobilju, mogu propasti.
Sanu, za razliku od drugih sredina u ovom kantonu, ni migranti nisu pronašli. Mjesto za koje se morate posebno uputiti, koje je ranije bilo usmjereno na Prijedor i Banju Luku, danas i entitetska linija ograničava u svakodnevnom životu.
Sve naše sredine kao da su osuđene na čekanje, a kao i iseljavanje, to nigdje nije tako izraženo kao u Sanskom Mostu. Sana spava mirno, čeka neko novo vrijeme i svoje ljude ponovo na obalama devet rijeka.
Narod je trebo motkom otjerat tu bandu a ne da oni bjeze od te bande
Znam za jednog a to je siva eminencija Sane Kamber a koja su onda ova druga 2

Znam za jednog a to je siva eminencija Sane Kamber a koja su onda ova druga 2
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

Unija za odrzivi razvoj je polupismena bagra koja baca lazne cifre,ne bave se statistikom.To je ona sprdacina ala Mirhunisa.Valjda im je takva pamet kad imaju takvu uniju.Nisu nasli nijedan statisticki podatak.A dobro su podmazani znaci lobirani.Pa stalno u medijima izbace broj iseljenih.Onako da se zna
Te podatke ne treba shvatiti ozbiljno nego ih ismijavati.To su obicni cirkusanti.Nevrijedni da se prenose iz te tzv unije.Humor zivi
Te podatke ne treba shvatiti ozbiljno nego ih ismijavati.To su obicni cirkusanti.Nevrijedni da se prenose iz te tzv unije.Humor zivi
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash
Never had i imagined living without you Angelene
Mnogi su mrtvi već davno prije svoje smrti možda su baš takvi i najsrećniji.

Podaci Zavoda za statistiku Njemačke pokazuju kako se više iseljavaju muškarci.
Sa Zapadnog Balkana 2018. iselilo se više od 60 posto muškaraca i manje od 40 posto žena.
Ipak, stručnjaci za demografiju tvrde kako se priroda migracija mijenja u odnosu na prošlo stoljeće.
Sve je češća pojava, navode, iseljavanja cijelih porodica.
Priču iz Bosne i Hercegovine donosi Aida Hadžimusić.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Prva tri kvadrata,pardon kvartala.Nema sta,veoma ''pismena;'' osoba statisticki nacitana.Biser do bisera
Ozbiljno.Tragedija nije da nije.Nikad nisam ni rekao da Bosnjaci ne iseljavaju.Po meni veca tragedija jer imas blagih telecih pogleda nepismene mase s dobrim poslom.Sda narod zna.Dok ovako pismena zena s viseclanom porodicom mora da ide za Njemacku jer u Bosni nije mogla da dobije svoja prava
TRAGEDIJA
Ozbiljno.Tragedija nije da nije.Nikad nisam ni rekao da Bosnjaci ne iseljavaju.Po meni veca tragedija jer imas blagih telecih pogleda nepismene mase s dobrim poslom.Sda narod zna.Dok ovako pismena zena s viseclanom porodicom mora da ide za Njemacku jer u Bosni nije mogla da dobije svoja prava
TRAGEDIJA
“Money can’t buy back your youth when you’re old, a friend when you’re lonely, or peace to your soul.” Johnny Cash

Mislim da ce ova Corona virus imati veliki impakt ma migracije nasih ljudi ka EU.Virus doslovno rusi ekonomiju.
U Belgiji je preko milion ljudi trenutno ostalo bez posla/ poslati na cekanje. Gomila firmi nece prezivjeti ovaj sok.
Smanjit ce se potreba za radnom snagom u narednih par godina
U Belgiji je preko milion ljudi trenutno ostalo bez posla/ poslati na cekanje. Gomila firmi nece prezivjeti ovaj sok.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Kako ce se ova situacija odraziti na nase ljude koji su vec prisutni u zemljama EU? ?Drina je napisao/la: ↑25 mar 2020 16:40 Mislim da ce ova Corona virus imati veliki impakt ma migracije nasih ljudi ka EU.Virus doslovno rusi ekonomiju.
Oni koji su stigli u par zadnjih godina ce tesko opstati jer im status zavisi od posla/radne dozvole. Siguran sam da ce se masa ljudi vratiti nazad.bilbo je napisao/la: ↑26 mar 2020 16:04Kako ce se ova situacija odraziti na nase ljude koji su vec prisutni u zemljama EU? ?Drina je napisao/la: ↑25 mar 2020 16:40 Mislim da ce ova Corona virus imati veliki impakt ma migracije nasih ljudi ka EU.Virus doslovno rusi ekonomiju.
Ovi koji su dosli ranije imaju sreden status i bez posla imaju pravo na odredena primanja.
Plus sto ce potpuno blokirati dolazak novih ljudi.
Ubjeden sam da ce uslijediti recesija i masovna otpustanja sirom EU.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Selam svima,
Kao što znate ja sam jedan od onih koji uvijek vidi nešto pozitivno u svemu. Po meni je pozitivno to što će se dosta ljudi vratiti nazad (osim Hrvata).
Ali da se ne lažemo - ovakav udar na ekonomiju do danas niko od nas nije vidio. Mi u ratu jesmo izgubili cijelu industriju i sve je to izgledalo kao krah nama - ali je oko nas bio život i poslije rata se krenulo naprijed jer je ostatak svijeta najavio živit. Ali ovo danas je potpuno drugačije. Danas je ogroman udar ali ne samo na jedan industrijski sektor (kao što je vio slučaj 2008/9) nego na sve moguće sektore, žestoko i istovremeno!
I problem nije samo to što je proizvodnja stala svugdje na svijetu, nego što i kad krene, opet može stati čim jedna zaražena osoba avionom doleti ili autom pređe u tu državu. Znači ne radi se o zastoju na par mjeseci, nego o Bog zna koliko zastoja i do kad.
Turizam će ovdje naviše otići na glavu i 2020 i 2021 a možda i dalje. Zaposlenost će sada svugdje biti loša - po cijeloj EU, Sjevernoj Americi, Aziji... Naši ljudi koji nemaju državljanstva po Švabiji, Sloveniji, Austriji, Irskoj će dobiti nogu u roku od 1-6 mjeseci, a mnogi, siguran sam, već jesu.
U Bosni će opet biti velika nezaposlenost - i zato se moramo opet uzdati u se i u svoje kljuse. Razvijati svije biznise. Promovirati svoje investicije. Propagirati poduzetnički duh. To je nama jedini izlaz. I vjerujem najbolji.
Kao što znate ja sam jedan od onih koji uvijek vidi nešto pozitivno u svemu. Po meni je pozitivno to što će se dosta ljudi vratiti nazad (osim Hrvata).
Ali da se ne lažemo - ovakav udar na ekonomiju do danas niko od nas nije vidio. Mi u ratu jesmo izgubili cijelu industriju i sve je to izgledalo kao krah nama - ali je oko nas bio život i poslije rata se krenulo naprijed jer je ostatak svijeta najavio živit. Ali ovo danas je potpuno drugačije. Danas je ogroman udar ali ne samo na jedan industrijski sektor (kao što je vio slučaj 2008/9) nego na sve moguće sektore, žestoko i istovremeno!
I problem nije samo to što je proizvodnja stala svugdje na svijetu, nego što i kad krene, opet može stati čim jedna zaražena osoba avionom doleti ili autom pređe u tu državu. Znači ne radi se o zastoju na par mjeseci, nego o Bog zna koliko zastoja i do kad.
Turizam će ovdje naviše otići na glavu i 2020 i 2021 a možda i dalje. Zaposlenost će sada svugdje biti loša - po cijeloj EU, Sjevernoj Americi, Aziji... Naši ljudi koji nemaju državljanstva po Švabiji, Sloveniji, Austriji, Irskoj će dobiti nogu u roku od 1-6 mjeseci, a mnogi, siguran sam, već jesu.
U Bosni će opet biti velika nezaposlenost - i zato se moramo opet uzdati u se i u svoje kljuse. Razvijati svije biznise. Promovirati svoje investicije. Propagirati poduzetnički duh. To je nama jedini izlaz. I vjerujem najbolji.
Samo BiH.
Slazem se, od biznisa treba fokusirati na ono u cemu mozemo biti samodostatni i da se vecinom oslanja na domace trziste da ne bi ovisili o vanjskim nestabilnim faktorima. Posebno treba razvijati poljoprivredu jer nam od nje ovisi opstanak, danas i sutra.
Pored svog posla uvijek sam zelio da se bavim i sa organskom poljoprivredom i registrujem poljoprivredno gazdinstvo, a ova pandemija mi je dala povod da pozurim sa ovim i da vise ne odgadjam.
Svako ko je u mogucnosti da obradjuje svoju zemlju nek to cini, vlastita hrana pruza sigurnost. Jer, svijet sa pojavom ove pandemije i skore recesije postat ce represivnije mjesto i nisu iskljuceni ratni sukobi kao posljedica toga.
Pored svog posla uvijek sam zelio da se bavim i sa organskom poljoprivredom i registrujem poljoprivredno gazdinstvo, a ova pandemija mi je dala povod da pozurim sa ovim i da vise ne odgadjam.
Svako ko je u mogucnosti da obradjuje svoju zemlju nek to cini, vlastita hrana pruza sigurnost. Jer, svijet sa pojavom ove pandemije i skore recesije postat ce represivnije mjesto i nisu iskljuceni ratni sukobi kao posljedica toga.
Nadam se da će se naš narod još više opametiti i početi kupovati domaće proizvode.
Spas nam je sada da SAMO KUPUJEMO DOMAĆE.
I MI KOJI SMO U TUDJINI JOŠ VISE KUPOVATI NAŠE DOMAĆE PROIZVODE I NEKA SU SKUPLJI.
TO NAM JE OBAVEZA MAKAR NA OVAJ NAČIN POMOĆI SVOJOJ VOLJENOJ DOMOVINI.
A narod nek posije što više može a oni koji su napustili sela neka se vrate i nek žive ponovo tu jer tu je budućnost i pravi život.
Spas nam je sada da SAMO KUPUJEMO DOMAĆE.
I MI KOJI SMO U TUDJINI JOŠ VISE KUPOVATI NAŠE DOMAĆE PROIZVODE I NEKA SU SKUPLJI.
TO NAM JE OBAVEZA MAKAR NA OVAJ NAČIN POMOĆI SVOJOJ VOLJENOJ DOMOVINI.
A narod nek posije što više može a oni koji su napustili sela neka se vrate i nek žive ponovo tu jer tu je budućnost i pravi život.
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

- BosnjackaHercegovina
- Član
Selam,
Strani stručnjaci već sada predviđaju nestašice hrane čak i po SAD i EU. Pare neće biti problem koliko količina.
Zato treba razglasiti ljudima - ko god ima zemlju i može nek posije bilo šta. Ovo je godina kad će zemljoradnici dobro proći. Čak i mala bašta u ovakvim okolnostima može mnogo doprinijeti porodici. Zasaditi bilo šta.
Strani stručnjaci već sada predviđaju nestašice hrane čak i po SAD i EU. Pare neće biti problem koliko količina.
Zato treba razglasiti ljudima - ko god ima zemlju i može nek posije bilo šta. Ovo je godina kad će zemljoradnici dobro proći. Čak i mala bašta u ovakvim okolnostima može mnogo doprinijeti porodici. Zasaditi bilo šta.
Samo BiH.
Informacija od jucer
60% firmi u Belgiji je prestalo s radom
95% privatnika ne radi
Sve zbog ovog virusa. Ne znaci da ce svi propasti ali hoce znacajan broj. Ovo ce imati gori imapkt nego bilo koja kriza od WWII. Smanjit ce se potreba za radnom smagom u EU u narednim godinama
95% privatnika ne radi
Sve zbog ovog virusa. Ne znaci da ce svi propasti ali hoce znacajan broj. Ovo ce imati gori imapkt nego bilo koja kriza od WWII. Smanjit ce se potreba za radnom smagom u EU u narednim godinama
Rek’o je Džema rahmetli: “Crno nam se piše, propasti nećemo.”
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
- BosnjackaHercegovina
- Član
Za samo 2 sedmice procenat nezaposlenih u SAD skočio za 9 miliona. Ovo će imati ogroman udar svugdje.Drina je napisao/la: ↑03 apr 2020 06:38 Informacija od jucer
95% privatnika ne radi
Vrijeme je da se svak o svom poslu zabavi. Kupovati samo lokalno. Proizvoditi samo lokalno. Ko može saditi nek sadi sad odmah u proljeće.
Samo BiH.
Bro, u Hercegovini sve satr’o mraz pretprošle noći. Taman krompir nik’o, haj omladiće se...nasadi jagoda, taman počele cvjetat...velike su štete i na voćnjacima, tek probeharalo...nadat se da ova druga tura nasada od po aprila prodje bez kakvih krupa i poplava, ne do Bog. Inače je suša pa ćemo vidjet na šta će izaćinova deverli godina.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Cujem informacije da se iz EU nasi vracaju u bosnu koji nemaju papire.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/150 ... ndove.html
DEUTSCHE WELLE OTKRIVA: Bosanci i Hercegovci bez prava na Korona fondove?
Kriza ostavlja mnoge bez posla, prvi su na udaru oni sa privremenim ugovorima. Državljani BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Njemačkoj mogu u tom slučaju računati na pomoć samo ako imaju stalnu dozvolu boravka
Kriza ostavlja mnoge bez posla, prvi su na udaru oni sa privremenim ugovorima. Državljani BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Njemačkoj mogu u tom slučaju računati na pomoć samo ako imaju stalnu dozvolu boravka
- BosnjackaHercegovina
- Član
To je za očekivati.hamza je napisao/la: ↑07 apr 2020 05:48 Cujem informacije da se iz EU nasi vracaju u bosnu koji nemaju papire.
Samo BiH.
https://www.cazin.net/vijesti/na-gp-iza ... z-austrijeFederalna uprava za inspekcijske poslove intenzivno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa, a zaključno sa 6. aprilom federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su 23.164 rješenja o stavljanju osoba pod zdravstveni nadzor na period od 14 dana, dok je tokom jučerašnjeg dana izdato 366 rješenja.
Situacija koja zabrinjava kantonalnu ministricu zdravlja Nerminu Ćemalović odnosi se na najavljen dolazak tri puna autobusa iz Austrije, a koja bi trebala ući na GP Izačić.
Osobama koje sutra dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru. Koliko sam upoznata, radi se o našim građanima koji su ostali bez posla u Austriji. Potrebni su nam brzi testovi na koronavirus kako bi u narednom periodu mogli na granici testirati osobe koje ulaze u BiH, kazala je ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović.
Najnovija naredba Civilne zaštite FBiH predviđa da osoba koja uđe u BiH provede 24 sata u karanteni , a doktor bi trebao odlučiti za svakog putnika da li će ići u izolatoriji ili u kućnu samoizolaciju. Međutim, za sada nema uvjeta za takvo zadržavanje putnika na granici jer šatori koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene i higijenske uslove.
Ministrica Ćemalović potvrdila je da su danas zabilježena četiri slučaja koronavirusa na području USK, a radi se o osobama sa područja grada Cazina. Kako doznajemo iz istog izvora danas su na testiranje poslana 42 uzorka.