http://www.mojprijedor.com/jerkovic-i-c ... prijedoru/Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš posjetili su župni ured Svetog Josipa u Prijedoru i informisali se o položaju katolika u župi.
Jerković i Čordaš razgovarali su sa sveštenikom Markom Vidovićem koji upravlja župom od 2013, godine. Vidović ih je upoznao o stanju i broju katolika u župi, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske.
“U župi je oko 350 katolika. Župa je utemeljena u aprilu 1891. godine odvajanjem od Volara. Župna crkva i kuća izgrađene su 1896. godine. Tokom 2004. godine kuća je obnovljena i proširena, te je pretvorena u Karitasov đački dom u kojem stanuju srednjoškolci iz okoline Prijedora”, navedeno je saopštenju.
Zajedno sa Jerkovićem i Čordašem u posjeti župi u Prijedoru juče su bili i poslanik u hrvatskom Saboru Marija Rapo, savjetnik potpredsjednika Srpske Mario Zeko i savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Pero Josipović.
Podaci katoličke crkve
Re: Podaci katolicke crkve
http://www.mediafire.com/view/k78uy6nvs ... -2014.xlsx
Svi ti podatci za Banjalucku biskupiju u zadnjih 8 godina su dostupni ovdje.Medju njima i broj katolika te zupe koje si spomenuo'
Svi ti podatci za Banjalucku biskupiju u zadnjih 8 godina su dostupni ovdje.Medju njima i broj katolika te zupe koje si spomenuo'
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Od tebe ja prepisujem?budući da Jack stalno od mene prepisuje podatke, a da nitko od njegovih slugu iz BIH nije uspio pribaviti podatke o krštenjima i pokopima po župama za 2014. godinu (a pokušavali su to), pošto sam ja dobar čovjek i spreman uvijek pomoći, moram mu postaviti pitanje za koju župu ga zanimaju podaci pa ću mu staviti za koju god zatraži???
Podatke.Poput ovih jel?
http://www.mediafire.com/view/k78uy6nvs ... -2014.xlsx
Banjalucka biskupija od 2006-2014z?Jesam li ja mozda od tebe prepisao ove podatke.Podatke za Bosansku Posavinu imam komplet.Komplet
No,kad se nudis.Kazem kad se nudis,a meni fali 20 tak zupa.Imam vecinu zupa
Sve zupe s podrucja opcine Zepce
Zupa Dobretici i Podmilacje
Zupa Zavidovici
Sve zupe s podrucja opcine Travnik
Zupa Busovaca
Zupa Fojnica
Zupa Kraljeva Sutjeska.Borovica,Kakanj
Vares i Vijaka
Sve zupe s podrucja opcine Jablanice.Zapravo samo zupa Jablanica.Imam Doljane
Sve zupe s podrucja opcine Mostar
Sve zupe s podrucja opcine Capljina
Sve zupe s podrucja opcine Tuzla
Sve zupe s podrucja opcine Zivinice
Sve zupe s podrucja opcine Usora
Broj vjernika.Broj krstenih.Broj umrlih
Ostalo imam sve.Ne trebas mi ''davati'' previse.Imam cijelu Zenicu,Sarajevu.Banjalucku biskupiju i Sarajevski dekanat
A ako bas nemas podatke za Zupu Konjic
22 osnovca u osnovnim skolama.Mozes mi reci tacan broj katolika na podrucju opcine Konjic usput
Hvala

Koliko ima katolika u Velikoj Kladusi? Evo hoce crkvu tamo.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/27260 ... crkve.html
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/27260 ... crkve.html
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Ima ih oko 50 tak u samom gradicu Kladusoj
I jos oko 100-150 u selu Smrekovac uz samu granicu.To je bilo nekad 100% Katolicko selo u 2 svjetskom ratu.Sad je pola-pola.Mozda zasluzuju kapelicu u Smrekovcu.Ali u samoj Kladusoj nema ni 50 katolika jer to su mahom njihove zene udane za Bosnjake
Sto ne trazi dzamiju po Neumu.Licemjer odvratni
I jos oko 100-150 u selu Smrekovac uz samu granicu.To je bilo nekad 100% Katolicko selo u 2 svjetskom ratu.Sad je pola-pola.Mozda zasluzuju kapelicu u Smrekovcu.Ali u samoj Kladusoj nema ni 50 katolika jer to su mahom njihove zene udane za Bosnjake
Sto ne trazi dzamiju po Neumu.Licemjer odvratni

Pa,nemam neke.Ponavljam neke opcine.Neke zupeJack, ajde priznaj da ovo nemaš
Prilicno si realna osoba,ako se moze reci za katolika.Nisi haj da kazemo kreten poput Cehe koji ubraja Konjic u ''Cro'' prostore,ali dobro,Iako tamo Hrvati cine 1% ucenika osnovnih skola
Županija Središnja Bosna 2013./2014.
Broj vjernika 2013./2014.. kršteni 2013./2014.
Travnik 11.045/10.894... 180/98 (lani bila greška u broju krštenja u Župi Brajkovići)
Jajce 8.490/8.603... 102/97
Bugojno 4.002/3.792... 34/32- (50-100 vjernika pripada D.Vakufu)
Novi Travnik 8.629/8.723... 78/102- BRAVO
Uskoplje 6.224/5.730... 63/51
Fojnica 2.956/3.212... 26/35- BRAVO
Vitez 12.970/12.845... 153/158
Busovača 7.484/7.029... 80/53- EGZODUS
Kiseljak 11.567/11.553... 109/119
Kreševo 3.874/3.763... 33/36
Dobretići 281/298... 7/6
Pretostavljam mislis na Glavice,Bistricu dio,kao i Skopaljsku Gracanicu uz Bugojno
Ovo za Novi Travnik.Tu ti ne vjerujem previse
Uskoplje.Prilicno realno.Ali,znas li sinak da imas 492 Hrvata ove skolske godine u osnovnim skolama i tooooliko puno Bosnjaka.Procentualno Hrvati cine 28% osnovaca.Ili je 27%.Uglavnom 27-28%
Podatci za Busovacu su prilicno realni.Iako vidi se kolaps tog kraja
Dobretici.Ah,da.Imas 2 Bosnjacke porodice doseljene ovdje.Pa da taj kraj ne zavrsi kao Vranjska i Jasenica kraj Krupe
Kresevo pretpostavljam da si ubrojao i zupu Dezevice u ovaj spisak
Fali ti Kraljeva Sutjeska,Kakanj,Vares,Zepce i Usore.Sve zupe tih opcina.A vjerujem da znas
Ja od tebe nikad nisam nista prepisao.A mi Krajisnici ne lazemo,tako.Nemam razloga da izmisljam ovdje.MOZDA je neko drugi prepisao takvo sta.No,kod vas ocito vlada PARANOJA pa vam se prividja Jack.Kao i onaj mister Falanga koji misli da Jack 15 sam ja na onom forumu.Previse zutih pilula
No,opet kazem,Hvala na podatcima.Sad znam kako se stvari krecu ovdje

https://www.youtube.com/watch?v=cmXbwGT8dng
Evo ovdje pop katolicki prica o broju katolika,uz dodatno izmisljanje da imas jos 10% ''Hrvata'' koji nisu katolici.Iako na popisu 1991 bilo je 835 000 katolika i 760 000 Hrvata.Mozes misliti.Totalno,suprotno a covjek je demografa
Statistika katolika Izmedju 3-4 minute prica
77 zupa s manje od 100 vjernika
27 zupa od 100-200 vjernika
47 zupa od 200-500 vjernika
36 zupa izmedju 500-1000 vjernika
51 zupa izmedju 1000-2000 vjernika
60 zupa ima 2000-10 000 vjernika
4 zupe ima 10 000+ Vjernika
Bihacki dekanat 12 zupa:1902 Katolika
B.Gradiska i Prnjavor 11 zupa 1264 katolika
Banjalucki dekanat 9 zupa:1470 Katolika
Derventski od nekad 50 000 katolika.Sad 985 katolika
Ovo je za onog blesana Mirka Zagreba aka Robi Mostarca.Broj katolika je manji danas nego prije 100 godina.Popisom 1910 bilo je vise katolika nego ove zadnje godine.Tad je bilo 600 000 Bosnjaka.
Kraj 2013:432 000 Katolika
Kraj 2014:420 000 Katolika
Ucinak ''Hrvata'' Mostara minoran.Na 2/3 grada ne smiju da promasu saharom pa bacaju kamenice preko Bulevara.Ucinak poklapanja Bosnjaka u Mostara.Nikakav
Uskoro ce Sarajevo imati vise stanovnika od ukupnog broja ''Hrvata'' u Bosni.Komedija
Komedija ce se nastaviti i dalje.Posebno nakon 2020.Jos nije usla voda u usi.Sacekajte kad padne taj broj na ispod 400 000
Uh,kako ce to lijepo zvuciti
399 951 Katolik.Ahh,vrijedi sanjati,ali cuj.
Sprceni na 5 enklava.Cirka 100 000 katolika
Ostaje ti 250 000 katolika na homogenom potezu Kupreska Vrata-Zapadni Mostar
Odbij zene.Odbij starce.Niti 30 000 mladih ne mogu mobilisati na tom prostoru.Popusili bi batine kad bi okrenuli na Usk kanton a kamoli dalje.I taj broj jos uvijek pada.Kao sto sam prije rekao
Onog dana kad broj katolika padne na ispod 400 000.That is GAME OVER.Nintendo,Game Boy.Cica mica,gotova je prica.'Takozvani Hrvati me podsjecaju na pacijenta koji ima rak i sam sebe ubjedjuje da je sve u redu sa njim,da za 2-3 godine bit ce bolje.Dok mu doktor daje 6 mjeseci
E,doktor Jack vam daje 6-7 godina maks.
500 Godina vlasti nad kmetovima i konjusarima je 500 godina.Ako ce Bosnjaci sutiti 6-7 godina.Radi kepeca iz Gusinja i par vlaskih katolika.Pa nek sutimo.Vazno je da se ne ratuje
Kad broj padne.I taj broj krene na 2/3.Ukidamo ''konstitutivne narode''
Ahhh.Meraka mozes misliti
Dodjes,upalis komp.Broj katolika pao na ispod 400 000.Koja ce to biti vijest.Senzacionalna
Evo ovdje pop katolicki prica o broju katolika,uz dodatno izmisljanje da imas jos 10% ''Hrvata'' koji nisu katolici.Iako na popisu 1991 bilo je 835 000 katolika i 760 000 Hrvata.Mozes misliti.Totalno,suprotno a covjek je demografa
Statistika katolika Izmedju 3-4 minute prica
77 zupa s manje od 100 vjernika
27 zupa od 100-200 vjernika
47 zupa od 200-500 vjernika
36 zupa izmedju 500-1000 vjernika
51 zupa izmedju 1000-2000 vjernika
60 zupa ima 2000-10 000 vjernika
4 zupe ima 10 000+ Vjernika
Bihacki dekanat 12 zupa:1902 Katolika
B.Gradiska i Prnjavor 11 zupa 1264 katolika
Banjalucki dekanat 9 zupa:1470 Katolika
Derventski od nekad 50 000 katolika.Sad 985 katolika
Ovo je za onog blesana Mirka Zagreba aka Robi Mostarca.Broj katolika je manji danas nego prije 100 godina.Popisom 1910 bilo je vise katolika nego ove zadnje godine.Tad je bilo 600 000 Bosnjaka.
Kraj 2013:432 000 Katolika
Kraj 2014:420 000 Katolika
Ucinak ''Hrvata'' Mostara minoran.Na 2/3 grada ne smiju da promasu saharom pa bacaju kamenice preko Bulevara.Ucinak poklapanja Bosnjaka u Mostara.Nikakav
Uskoro ce Sarajevo imati vise stanovnika od ukupnog broja ''Hrvata'' u Bosni.Komedija
Komedija ce se nastaviti i dalje.Posebno nakon 2020.Jos nije usla voda u usi.Sacekajte kad padne taj broj na ispod 400 000
Uh,kako ce to lijepo zvuciti
399 951 Katolik.Ahh,vrijedi sanjati,ali cuj.
Sprceni na 5 enklava.Cirka 100 000 katolika
Ostaje ti 250 000 katolika na homogenom potezu Kupreska Vrata-Zapadni Mostar
Odbij zene.Odbij starce.Niti 30 000 mladih ne mogu mobilisati na tom prostoru.Popusili bi batine kad bi okrenuli na Usk kanton a kamoli dalje.I taj broj jos uvijek pada.Kao sto sam prije rekao
Onog dana kad broj katolika padne na ispod 400 000.That is GAME OVER.Nintendo,Game Boy.Cica mica,gotova je prica.'Takozvani Hrvati me podsjecaju na pacijenta koji ima rak i sam sebe ubjedjuje da je sve u redu sa njim,da za 2-3 godine bit ce bolje.Dok mu doktor daje 6 mjeseci
E,doktor Jack vam daje 6-7 godina maks.
500 Godina vlasti nad kmetovima i konjusarima je 500 godina.Ako ce Bosnjaci sutiti 6-7 godina.Radi kepeca iz Gusinja i par vlaskih katolika.Pa nek sutimo.Vazno je da se ne ratuje
Kad broj padne.I taj broj krene na 2/3.Ukidamo ''konstitutivne narode''
Ahhh.Meraka mozes misliti
Dodjes,upalis komp.Broj katolika pao na ispod 400 000.Koja ce to biti vijest.Senzacionalna

Oni su i tako i tako strano tijelo u Bosni. Dovukla ih je AU. Isto k'o sto su Osmanlije dovukli vlahe da timare konje,hrane stoku, obraduju zemlju itd...Kako doslo tako i ostislo
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Pokazatelj i njihove nemoci je sto pricu uvjek pocinju sa ; “ mi i srbi”. Koja bijeda i mizerija. Toliko su nisko spali da traze spas od cetnika i stavljaju se pod njihovu smrdljivu subaru. Tipicno kurvanjsko ponasanje.
Samo sto vise nema cetnika na Ilidzi da spasavaju one fukare iz Kiseljaka. Sad se nalaze u kazanu.
Sve poluge su u nasim rukama. Drzimo kontrolu na svim poljima. Pokazatelji i toga je sve vece potiskivanje tih njihovih tzv. poduzetnika. Firme ciji su vlasnici Bosnjaci preuzimaju trziste i postaju lideri u sve i jednoj bransi.
Na drugoj strani opada i uticaj same hrvatske. To postaje sve beznacajnija drzava za Bosnu. Pogledati obim robne razmjene. Neka je to bio prvi poslovni partner(i po uvozu i po izvozu). Sad je potpuno drugacije. Obim robne razmjene izmedu dvije drzave je u konstantom padu. Pogledati npr kako je stanje u prvih 5 mjeseci. Ti njihovi proizvodi gube trziste u Bosni.
http://www.bhas.ba/saopstenja/2015/ETS_ ... 01-bos.pdf
Prije 6 mjeseci je popadija zapisala 420.000 Koliko je danas? 415.000? 410.000?
Samo sto vise nema cetnika na Ilidzi da spasavaju one fukare iz Kiseljaka. Sad se nalaze u kazanu.
Sve poluge su u nasim rukama. Drzimo kontrolu na svim poljima. Pokazatelji i toga je sve vece potiskivanje tih njihovih tzv. poduzetnika. Firme ciji su vlasnici Bosnjaci preuzimaju trziste i postaju lideri u sve i jednoj bransi.
Na drugoj strani opada i uticaj same hrvatske. To postaje sve beznacajnija drzava za Bosnu. Pogledati obim robne razmjene. Neka je to bio prvi poslovni partner(i po uvozu i po izvozu). Sad je potpuno drugacije. Obim robne razmjene izmedu dvije drzave je u konstantom padu. Pogledati npr kako je stanje u prvih 5 mjeseci. Ti njihovi proizvodi gube trziste u Bosni.
Tacno tako,ali opet ako vidis da su u proslom sistemu imali vlast od Mikulica do Markovica.Da su nasi seljacki krajevi dobijali mrvice za razlike od njihovih.Pa cijela Cazinska Krajina prije rata nije imala vise od 10 tak skola van BihacaDrina je napisao/la:Oni su i tako i tako strano tijelo u Bosni. Dovukla ih je AU. Isto k'o sto su Osmanlije dovukli vlahe da timare konje,hrane stoku, obraduju zemlju itd...Kako doslo tako i ostislo
Osjeti se itekako panika kod njih.Znaju da im je vrijeme tempirano.Kao i mlijeko i ti proizvodi sto ih kupujes u trgovini.Oni imaju rok trajanja.
Hrvat.Propala roba vec od 2020 godine.No,neki ce tek kazem skopcati 2030.

Konzum im je prejak za naše uslove. U Sarajevu je u svim boljim tržnim centrima Konzum (Importane centar, SCC, BBI, Alta centar). Bingo je na periferiji da tako kažem. Najbolje lokacije ima Konzum i izvlače ogromnu lovu iz Sarajeva, a tako i iz Bosne.Drina je napisao/la:Pokazatelj i njihove nemoci je sto pricu uvjek pocinju sa ; “ mi i srbi”. Koja bijeda i mizerija. Toliko su nisko spali da traze spas od cetnika i stavljaju se pod njihovu smrdljivu subaru. Tipicno kurvanjsko ponasanje.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Drina je napisao/la:Oni su i tako i tako strano tijelo u Bosni. Dovukla ih je AU. Isto k'o sto su Osmanlije dovukli vlahe da timare konje,hrane stoku, obraduju zemlju itd...Kako doslo tako i ostislo
INSHALLAH
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

amkos je napisao/la:Konzum im je prejak za naše uslove. U Sarajevu je u svim boljim tržnim centrima Konzum (Importane centar, SCC, BBI, Alta centar). Bingo je na periferiji da tako kažem. Najbolje lokacije ima Konzum i izvlače ogromnu lovu iz Sarajeva, a tako i iz Bosne.Drina je napisao/la:Pokazatelj i njihove nemoci je sto pricu uvjek pocinju sa ; “ mi i srbi”. Koja bijeda i mizerija. Toliko su nisko spali da traze spas od cetnika i stavljaju se pod njihovu smrdljivu subaru. Tipicno kurvanjsko ponasanje.
Zato sto su imali bolju startnu poziciju. Bingo ce vec ove godine postati najveci trzni lanac. Sto se tice Sarajeva. Bingo je tek nedavno poceo da se siri tamo. Oni su poceli sa tuzlanksom regijom i ovim manjim mjestima. Ocito da im je to dobra strategija jer se sire nenormalno.
A koliko sam upratio gradit ce velike trzne centre u Tuzli(vec poceli), Banja Luci i Sarajevu (centar). Preuzimanjem Interexa su dobili i lokacije po sarajevskim gradskim kvartovima.
Kada je EU u pitanju, veliki trzni centri se upravo nalaze na perfiriji gradova. Laksi prilaz.
Uvjek trebas gledati trend. Kako je bilo jucer, danas i kako ce biti sutra. Sasvim je ocito da preuzimamo primat u svim sektorima. Ponovit cu jos jednom. Sjecam se kad je pokrivenost uvoza robe iz hrvatske bila ispod 2%. Sjecam se vremena kad u prodavnicima u Sarajevu nisam mogao naci mlijeko iz Bosne. Bilo je neko slovensko alpsko mlijeko. Masa slicnih primjera
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
http://www.klix.ba/biznis/privreda/vlas ... /140816048Drina je napisao/la:A koliko sam upratio gradit ce velike trzne centre u Tuzli(vec poceli), Banja Luci i Sarajevu (centar). Preuzimanjem Interexa su dobili i lokacije po sarajevskim gradskim kvartovima.
A evo na njihovoj stranici i popis objekata koje trenutno imaju:
http://www.bingotuzla.ba/centri.html
Apsolutno se slažem. Čak i na popis trebamo tako gledati. Trend je taj koji je bitan. Jer, to je isto kao kad djetetu odeš u školu, pa ti učitelj/nastavnik/profesor kaže šta je dijete od ocjena dobilo u toj hefti. No, te ocjene ništa ne znače same za sebe - puno je bitnije gledati trend, da se vidi jel dijete napreduje ili ne.Drina je napisao/la:Uvjek trebas gledati trend. Kako je bilo jucer, danas i kako ce biti sutra. Sasvim je ocito da preuzimamo primat u svim sektorima. Ponovit cu jos jednom. Sjecam se kad je pokrivenost uvoza robe iz hrvatske bila ispod 2%. Sjecam se vremena kad u prodavnicima u Sarajevu nisam mogao naci mlijeko iz Bosne. Bilo je neko slovensko alpsko mlijeko. Masa slicnih primjera
Puljić priznaje pred papom da je njegova crkva prepolovljena
Foto: D. TORCHE | Vinko Puljić tokom prijema za papu Franju u Predsjedništvu BiH
Foto: D. TORCHE | Vinko Puljić tokom prijema za papu Franju u Predsjedništvu BiH
Zahvalio mu se na prisutnosti i molitvi za sve njih.
BiH izranjavana i opterečena
"Hvala vam na pastirskoj riječi koju ste nam uputili. U ime svih nas ovdje okupljenih: kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica i svih vjernika katolika i latinskog i istočnog obreda, ali i u ime ovdje nazočnih predstavnika vlasti i predstavnika raznih razina društva i svih ljudi dobre volje, najsrdačnije Vas pozdravljam i najiskrenije Vam zahvaljujem. S Vašom molitvom ujedinili smo svoje glasove ne samo mi na ovom stadionu nego i tisuće onih koji nas prate putem medija. Uvjeren sam da nisu molili samo katolici nego i svi drugi, svatko na svoj način, a dobrim željama ujedinili su se i oni koji sebe ne smatraju vjernicima. Hvala medijima što su se danas stavili u službu dobra", kazao je Puljić.
Podsjetio je da je BiH u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime.
"Sva je izranjavana i opterećena. Katolička crkva na ovim prostorima je prepolovljena. Sa žalošću konstatiramo da nas je svakim danom sve manje. Vaša očinska riječ, pastirska molitva i snažna vjerodostojna prisutnost daju nam snagu živjeti ovdje i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga u ovoj zemlji. Ako nas je Bog u ovoj zemlji pozvao u život i od cijele kugle zemaljske izabrao da nam baš ovdje udahne dah života, zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti, ako je Bog s nama i ako smo mi s Bogom? Ako Bog daje da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo?", poručio je Puljić.
Kako je kazao, u ime svih članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, ali i u ime Hrvatske biskupske konferencije i biskupa susjednih zemalja te u svoje ime ovaj dan i događaj je snažna potpora za pastire i sve vjernike u ovoj zemlji.
Blizina, ljubav i solidarnost
"Tu su brojni hodočasnici iz okolnih zemalja koji su vas došli vidjeti, čuti, doživjeti i osnažiti se da svoje kršćanstvo mogu i dalje smjelo i odvažno živjeti te graditi mir i njegovati dijalog. Od srca hvala svima vama koji su svojim dolaskom pokazali svoju blizinu, ljubav i solidarnost s nama u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem i svima onima koji su nam pomagali u pripravi ovog susreta: članovima Državnog i Crkvenog odbora, apostolskom nunciju u BiH i velikom broju dobrih ljudi i dobročinitelja. Svojim otvorenim srce, ljubavlju i potporom pomogli su nam zasvjedočiti radost susreta s vama, Sveti Oče. Hvala onima koji su molili, postili, činili dobra djela na ovu nakanu", istakao je Puljić.
Prema njegovim riječima, "ovdje je njihovo stoljetno korijenje".
"Kroz povijest smo proživljavali razne valove progona, mučeništva i nepravdi kao i mnogi drugi. Zahvaljujući hrabroj vjeri naših predaka i njegovanju vjere u obiteljima, opstali smo do danas. Vaši predčasnici na Petrovoj stolici imali su osjećaja za naše patnje i sluha za naše vapaje. I vama, Sveti Oče, od srca zahvaljujemo na razumijevanju za ovu zemlju i za sve narode i za sve ljude u njoj, a posebno za katolike koji su najvećim dijelom Hrvati. Vaša prisutnost nas hrabri. U isto vrijeme to je poruka svijetu da želimo biti ono što jesmo i opstati s drugima i drugačijima na svojoj rodnoj grudi, otvoreni graditi budućnost ove zemlje na temeljima jednakih prava i sloboda", poručio je Puljić.
Podsjetio je na posjetu pape Ivana Pavla II 2003. godine Banjoj Luci.
"Prije četiri godine ovdje u Sarajevu bili smo sudionici divnog proglašenja blaženim pet sestara kćeri Božije ljubavi nazivanih Drinskim mučenicama. Očekujemo uskoro proglašenje blaženim časnog sluge Petra Barbarića, sjemeništarca rođenog u Hercegovini i školovanog u Bosni, te sluge Božjeg Josipa Štadlera i fra Lovre Milanovića. Još je dugi niz onih koje bih trebao spomenuti, a koji su bili hrabri svjedoci vjere i nama živi primjer i poticaj da hrabro živimo u vjeri predaka", dodao je Puljić.
Zahvalio mu se na prisutnosti i molitvi za sve njih.
BiH izranjavana i opterečena
"Hvala vam na pastirskoj riječi koju ste nam uputili. U ime svih nas ovdje okupljenih: kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica i svih vjernika katolika i latinskog i istočnog obreda, ali i u ime ovdje nazočnih predstavnika vlasti i predstavnika raznih razina društva i svih ljudi dobre volje, najsrdačnije Vas pozdravljam i najiskrenije Vam zahvaljujem. S Vašom molitvom ujedinili smo svoje glasove ne samo mi na ovom stadionu nego i tisuće onih koji nas prate putem medija. Uvjeren sam da nisu molili samo katolici nego i svi drugi, svatko na svoj način, a dobrim željama ujedinili su se i oni koji sebe ne smatraju vjernicima. Hvala medijima što su se danas stavili u službu dobra", kazao je Puljić.
Podsjetio je da je BiH u prošlom stoljeću pretrpjela strašne ratove i režime.
"Sva je izranjavana i opterećena. Katolička crkva na ovim prostorima je prepolovljena. Sa žalošću konstatiramo da nas je svakim danom sve manje. Vaša očinska riječ, pastirska molitva i snažna vjerodostojna prisutnost daju nam snagu živjeti ovdje i s drugima raditi na izgradnji mira i dijaloga u ovoj zemlji. Ako nas je Bog u ovoj zemlji pozvao u život i od cijele kugle zemaljske izabrao da nam baš ovdje udahne dah života, zar da tu zemlju ne volimo? Zar da se bojimo tu živjeti, ako je Bog s nama i ako smo mi s Bogom? Ako Bog daje da se rodimo kao različiti, zar da se te različitosti bojimo?", poručio je Puljić.
Kako je kazao, u ime svih članova Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, ali i u ime Hrvatske biskupske konferencije i biskupa susjednih zemalja te u svoje ime ovaj dan i događaj je snažna potpora za pastire i sve vjernike u ovoj zemlji.
Blizina, ljubav i solidarnost
"Tu su brojni hodočasnici iz okolnih zemalja koji su vas došli vidjeti, čuti, doživjeti i osnažiti se da svoje kršćanstvo mogu i dalje smjelo i odvažno živjeti te graditi mir i njegovati dijalog. Od srca hvala svima vama koji su svojim dolaskom pokazali svoju blizinu, ljubav i solidarnost s nama u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem i svima onima koji su nam pomagali u pripravi ovog susreta: članovima Državnog i Crkvenog odbora, apostolskom nunciju u BiH i velikom broju dobrih ljudi i dobročinitelja. Svojim otvorenim srce, ljubavlju i potporom pomogli su nam zasvjedočiti radost susreta s vama, Sveti Oče. Hvala onima koji su molili, postili, činili dobra djela na ovu nakanu", istakao je Puljić.
Prema njegovim riječima, "ovdje je njihovo stoljetno korijenje".
"Kroz povijest smo proživljavali razne valove progona, mučeništva i nepravdi kao i mnogi drugi. Zahvaljujući hrabroj vjeri naših predaka i njegovanju vjere u obiteljima, opstali smo do danas. Vaši predčasnici na Petrovoj stolici imali su osjećaja za naše patnje i sluha za naše vapaje. I vama, Sveti Oče, od srca zahvaljujemo na razumijevanju za ovu zemlju i za sve narode i za sve ljude u njoj, a posebno za katolike koji su najvećim dijelom Hrvati. Vaša prisutnost nas hrabri. U isto vrijeme to je poruka svijetu da želimo biti ono što jesmo i opstati s drugima i drugačijima na svojoj rodnoj grudi, otvoreni graditi budućnost ove zemlje na temeljima jednakih prava i sloboda", poručio je Puljić.
Podsjetio je na posjetu pape Ivana Pavla II 2003. godine Banjoj Luci.
"Prije četiri godine ovdje u Sarajevu bili smo sudionici divnog proglašenja blaženim pet sestara kćeri Božije ljubavi nazivanih Drinskim mučenicama. Očekujemo uskoro proglašenje blaženim časnog sluge Petra Barbarića, sjemeništarca rođenog u Hercegovini i školovanog u Bosni, te sluge Božjeg Josipa Štadlera i fra Lovre Milanovića. Još je dugi niz onih koje bih trebao spomenuti, a koji su bili hrabri svjedoci vjere i nama živi primjer i poticaj da hrabro živimo u vjeri predaka", dodao je Puljić.
-
BosniaUser
- Član
Sve okolne župe padaju i broj rođenih i broj vjernika samo župe jajačkog kraja imaju rastJack je napisao/la: Broj vjernika 2013./2014.. kršteni 2013./2014.
Dobretići 281/298... 7/6
Ah,da.Imas 2 Bosnjacke porodice doseljene ovdje.
U Dobretićima Jack,više nema ni 200 duša odseli sve živo za Njemačku...
A u Jajačkim župama NEMA NIKAKVE ŠANSE da ih ima više nikakve jer samo je u toku ove školske godine iz centralne škole " 13 Rujan" ispisano 30 djece koja su odselila za Njemačku...
Mojoj komšinici je u prošlog godini za Njemačku otišla sestra sa porodicom tj 5 članova,svekar i svkrva sa najmlađom kćeri,plus od muža brat sa ženom i 2 djece tj samo jedna porodica ima pad 12 članova
Tako da ovi podatci ne valjaju!!!
Prema samoj crkvi:
2009. Jajačke župe 8986 ; Dobretići 450
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_kato ... C4.87ine_6
2011. Jajačke župe 7947 ; Dobretići 327
http://franjevackisamostan-jajce.ba/?page_id=30
2012. Jajačke župe 7990 ; Dobretići 286
I sad još odjednom rast pa bi samo Podmilačka župa ima rast 2014/2015 sa 2040 na 2172 NEMA ŠANSE !!
Svakako da je laz. Nego samo reci jedno svakom katoliku kojeg sretnes i kojeg znas ; "Cuo sam da se selis iz Jajca i da prodaje kucu i imanje. Posto"?Vatandzija89 je napisao/la:Sve okolne župe padaju i broj rođenih i broj vjernika samo župe jajačkog kraja imaju rastJack je napisao/la: Broj vjernika 2013./2014.. kršteni 2013./2014.
Dobretići 281/298... 7/6
Ah,da.Imas 2 Bosnjacke porodice doseljene ovdje.![]()
U Dobretićima Jack,više nema ni 200 duša odseli sve živo za Njemačku...
A u Jajačkim župama NEMA NIKAKVE ŠANSE da ih ima više nikakve jer samo je u toku ove školske godine iz centralne škole " 13 Rujan" ispisano 30 djece koja su odselila za Njemačku...
Mojoj komšinici je u prošlog godini za Njemačku otišla sestra sa porodicom tj 5 članova,svekar i svkrva sa najmlađom kćeri,plus od muža brat sa ženom i 2 djece tj samo jedna porodica ima pad 12 članova![]()
Tako da ovi podatci ne valjaju!!!
Prema samoj crkvi:
2009. Jajačke župe 8986 ; Dobretići 450
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_kato ... C4.87ine_6
2011. Jajačke župe 7947 ; Dobretići 327
http://franjevackisamostan-jajce.ba/?page_id=30
2012. Jajačke župe 7990 ; Dobretići 286
I sad još odjednom rast pa bi samo Podmilačka župa ima rast 2014/2015 sa 2040 na 2172 NEMA ŠANSE !!
Bitno da se stvori iseljenicki trend(a to je vec slucaj). Ljudi kopiraju jedni druge. Krene jedanm dva i onda ostali slijede trend. Njih samo treba pitati kad se sele i posto prodaju imanja. Pitaj i one koji imaju ugostiteljske objekte. Cuo si da idu vani i zele sve prodati. Vazno je da vide svoju buducnost negdje drugo.
2018 ce pasti ispod 400.000. Ranije sam mislio da ce se to desiti nakon 2020. Ali padaju brze nego ocekivano. Nece im pomoci ni onaj i vakitana. On je samo pomogao da se upumpa nekoliko desetina miliona KM u Sarajevo.
Gras danas procvjetao, skoro svaku kartu za ulaz u tramvaj su naplatili.
Da Papa dolazi svake godine, bilo bi dobro, zaradili bi makar desetine miliona KM.
Da Papa dolazi svake godine, bilo bi dobro, zaradili bi makar desetine miliona KM.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Tesko je tu reci tacnu cifru. Imas hotele, potrosnja na hranu itd... Radi se o nekoliko desetina miliona KM.
Ali vise je tu rijec o baljenju skutorofanatika. Prvo sto ih ponizava s onim lazima u Medunozju a drugo sto ignorise njihove prohtjeva za obilazak skutorije.
No njima nema pomoci u Bosni. Tonu li tonu. Iz dana u dan. Sve dublje i dublje.
Ali vise je tu rijec o baljenju skutorofanatika. Prvo sto ih ponizava s onim lazima u Medunozju a drugo sto ignorise njihove prohtjeva za obilazak skutorije.
No njima nema pomoci u Bosni. Tonu li tonu. Iz dana u dan. Sve dublje i dublje.