☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

Jack
Administrator

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la Jack » 26 sep 2016 23:04

On vjeruje kako će BiH pronaći rješenja i za korištenje podataka iz popisa stanovništva, čije je rezultate RS osporio.

”Mislim da ćemo biti u situaciji, prvenstveno, da što prije odgovorimo. Kada je u pitanju popis stanovništva u BiH, nadam se da ćemo to učiniti da bude prihvatljivo rješenje za sve u određenim dijelovima statističkih podataka, iako vjerujem da će BiH biti u situaciji već 2021. godine, a to je blizu, imati novi popis stanovništva gdje sam uvjeren da će se eliminisati primjedbe koje su se odnosile na ukupan način objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH, prije svega, tu mislim na primjedbe iz RS-a. Važno je utvrditi metodologiju koja bi bila u skladu s Eurostatom, a u saglasnosti s naučnim metodama u oblasti statistike i koja bi bila dio konsenzusa svih u BiH”, poručio je Lazar Prodanović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Ovaj dio se bavio popisom.Iako je proslo haman 3 mjeseca od popisa stanovnistva i zadnji put delegacija strana dolazi oko popisa.On i dalje negira rezultate popisa stanovnistva.Rekao sam prije 2 godine da je s cetnicima nemoguc dogovor.Pa su ljudi dzaba trosili vijeme razgovarajuci s cetnicima i njihovim zeljama.To je glupost

Popis je jedan od vaznijih cinjenica koje je Dodik ispusio.Od blokiranja parlamenta do daljnih ciljeva.Ali,eto

Valjda ce ovih dana nesto biti vise oko toga
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 27 sep 2016 13:48

Rezultati ovog popisa su gotova stvar. Nema se tu ba ljudi moji šta ne priznavati. Pa IMO tim je potvrdio da se radilo po preporukama i u skladu sa standardima. Da se hoće oboriti rezultati popisa već bi se odavno trubilo na sva zvona kako je bilo nepravilnosti, bla bla.
Stvar se otegla zato što vrlo vjerovatno ima dosta stvari da se formalno potvrdi da je u skladu sa standardima, ali to je to. Pazite, nepravilnosti na koje strani posmatrači upozore je znalo biti i na izborima, ali nijedni nisu poništeni do sada.

Po meni, glavna je briga kako potaknuti naše političare da krenu sa populacijskom politikom. Hr Sabor je za Hr usvojio istu 2006 godine...
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2957.html

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 sep 2016 00:40

Cetnici ce htjeti da sabotiraju popis.Pa i onaj Lazar je prolupao,kaze da se ''dogovori''.Dogovori i popustanje cetnicima su nas doveli do tog.Konacni podatci za naseljena mjesta ce nam daleko vise reci stanje Bosnjaka.I posebno pozicija Hrvata,u Srednjoj Bosni

Naime ako gledamo samo kanton Srednja Bosna.Imali smo 290 Bosnjackih i 276 Hrvatskih naselja na popisu 1991.U medjuvremenu nestalo je 8 Bosnjackih naselja i 25 ''Hrvatskih.25!.
Nisam ovdje ubrojao neke stvari tipa kakva ce situacija biti u nekim drugim opcinama.Samo Srednja Bosna

Ako smo mi uzeli 20 sela ovdje od Hrvata,u sta vjerujem a ja ne pricam gluposti.To je cirka 45 manje sela Hrvatskih sa 276 na 230.Srbi su pali sa 85 sela popisa 1991 na 41.Znaci 44 Srpska sela su nestala.Naravno,kad popis dodje.Stanje ce biti jos bolje u Srednjoj Bosni

http://bosanskehistorije.com/geografija ... -1991-2016

To+ Brcko da vidim procent u samom gradu.Ja tipujem na 42% Bosnjaka u samom gradu Brcko.Sve bolje od tog je super

Interesantno.Danas su trebali da dodju ti stranci za popis stanovnistva.Niko nista ne javlja

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 28 sep 2016 04:07

Da se razumijemo, dobro je da držiš tenziju i da o tome pišeš, jer nebi sebi smjeli dozvoliti uspavanost.
S druge strane, mislim da se radi o čisto operativnim stvarima, kao u svakoj reviziji: imaš tačke od 1-50 koje moraš da provjeriš:
da li je to i to urađeno po proceduri. Jeste. Dobro, dajte dokumente. Naši dostave brdo dokumenata za čiju analizu je potrebno par dana.
OK, idemo sljedeća stvar - jeste li podatke sačuvali u skladu sa ISO standardom o sigurnosti, povjerljivost i dostupnosti.
Jesmo.
Dobro, dajte da vidimo kako ste to uradili. Pa onda analiza traje neko vrijeme.
OK, sljedeća stvar...

Ovako izgledaju revizije poslovanja u velikim kompanijama ili kada npr želiš da zadovoljiš određeni certifikat (ISO ili neki drugi). Dakle, ima puno operativnog posla, a tek na kraju se daje konačna ocjena. Tu i tamo bude nepravilnosti, ali se to koriguje, jer nisu suštinskog značaja.
Po meni, ovdje je jako bitno što do sada nije tih suštinskih primjedbi tipa: svakome je omogućen pristup bazi podataka i mijenjanje istih. E to bi bio strašan problem na primjer. Ili nešto tog ranga. A to dragi Jack još niko od stranaca ni izbliza nije nagovijestio. ;)

Uostalom, najveći dobitak je postignut ranije, kada je dogovorena metodologija obrade podataka (jedinstveno mjesto obrade) i druge stvari koje predstavljaju suštinu. Ovdje po meni može biti samo sitnih primjedbi, ali ništa strašno.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 28 sep 2016 05:11

Vazno je da se na ovoj temi ostavljaju najnovije vijesti u vezi popisa. Ovo vam je jedna vrsta arhiva oko popisa 2013 u Bosni a i dokumentacija. I moglo bi u buducnost zatrebati sledecim generacijama a i nama kod sledecih popisa. Sve sto se pamti iscezne, a sto je zapisano ostaje. A i pametan narod treba da uci iz svojih gresaka i da ih sledeci put ispravi odmah u pocetku.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 28 sep 2016 07:34

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Da se razumijemo, dobro je da držiš tenziju i da o tome pišeš, jer nebi sebi smjeli dozvoliti uspavanost.
S druge strane, mislim da se radi o čisto operativnim stvarima, kao u svakoj reviziji: imaš tačke od 1-50 koje moraš da provjeriš:
da li je to i to urađeno po proceduri. Jeste. Dobro, dajte dokumente. Naši dostave brdo dokumenata za čiju analizu je potrebno par dana.
OK, idemo sljedeća stvar - jeste li podatke sačuvali u skladu sa ISO standardom o sigurnosti, povjerljivost i dostupnosti.
Jesmo.
Dobro, dajte da vidimo kako ste to uradili. Pa onda analiza traje neko vrijeme.
OK, sljedeća stvar...

Ovako izgledaju revizije poslovanja u velikim kompanijama ili kada npr želiš da zadovoljiš određeni certifikat (ISO ili neki drugi). Dakle, ima puno operativnog posla, a tek na kraju se daje konačna ocjena. Tu i tamo bude nepravilnosti, ali se to koriguje, jer nisu suštinskog značaja.
Po meni, ovdje je jako bitno što do sada nije tih suštinskih primjedbi tipa: svakome je omogućen pristup bazi podataka i mijenjanje istih. E to bi bio strašan problem na primjer. Ili nešto tog ranga. A to dragi Jack još niko od stranaca ni izbliza nije nagovijestio. ;)

Uostalom, najveći dobitak je postignut ranije, kada je dogovorena metodologija obrade podataka (jedinstveno mjesto obrade) i druge stvari koje predstavljaju suštinu. Ovdje po meni može biti samo sitnih primjedbi, ali ništa strašno.
Nisi ga dobro shvatio. Pročitaj mu post ponovo.
Nije on govorio o tome hoće li popis "proći" nego je govorio da ništa nije gotovo sa strane demografske analize, jer on još dosta novih informacija može izvući ako se objave statistike po opštinama. Čovjek voli demografske analize. Njemu je ovo gotovo kad sve shvati što se ima shvatiti.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 sep 2016 12:32

Nije on govorio o tome hoće li popis "proći" nego je govorio da ništa nije gotovo sa strane demografske analize, jer on još dosta novih informacija može izvući ako se objave statistike po opštinama. Čovjek voli demografske analize. Njemu je ovo gotovo kad sve shvati što se ima shvatiti.
Tacno tako.Hvala na objasnjenju

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 sep 2016 10:15

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 okt 2016 14:46

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 01 okt 2016 14:56

narikace dobro placene. :rofll:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 01 okt 2016 16:13

"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 okt 2016 02:41

kme kme
Oni su cak i knjigu napisali o tome.I to na preko 100 stranica.Prije sam rekao.Ponistite popis.Koliko djece u osnovnim skolama.Toliko procente Bosnjaka.Ali nista

Vazno je da 3300 vlaha u Srebrenici glasa.I to redovno,a zive ili na onom svijetu ili Srbiji

Izdurat cu nekako do 12 Oktobra.Navodno tad je ocjena popisa stanovnistva.Nek objave vise datume tih knjiga,navodno 8 knjiga su rekli objaviti do kraja godine

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 okt 2016 18:14

Mraz
Član

Post Postao/la Mraz » 06 okt 2016 14:36

Gledam mapu, pa V.Kladusa + Buzim + Cazin + B. Krupa imaju isti broj <15 godina neg Banka Luka a ove Bosnjacke opstine imaju skupa 151.000 dok B.L ima 185.000 stanovnika.

I pogledaj staraca :

> 65 godina

4 opstine >65 godina : 13.000

BL >65 godina : 28.000

Ja vjerujem 100% da su Srbi napumpali broj s mrtvima ili ne kontaju kao mtvi, pogledaj ovo :

80-84 + >85

Banja Luka (185.000 popisani) : 4900
Prijedorska regija (148.000 popisani) : 4700

4 Bosnjacke opstine (151.000 popisani) : 1700
Cijeli USK (273.000 popisani) : 4200

Moze li se naci podatke popisa na Excel tabelu? Zelio bih napraviti piramidu starosti tako da mozemo sprorediti piramidu Bosnjaka/Hrvata/Srba. Moze se uzeti kao benchmark opstine gdje 1 narod cini 90%. Sta mislite?

http://www.statistika.ba/?show=10#link2

Mraz
Član

Post Postao/la Mraz » 06 okt 2016 15:52

Evo :

USK za Bosnjake (Bosnjacki benchmark)
ZHK + Trebinjska regija + Istocno Sarajevo. (Cafirski benchmark)

Ima razlika oko +12.000 popisani za Cafire. (273.000 vs 285.000), treba dodati jednu opstinu od 12.000 stanovnika za Bosnjake ili ukinuti jednu opstinu s 12.000 popisani za Cafire.

Procentualno

slika

Broj popisani prema starosti

slika

Ovo sam brzo uradio, vjerovatno sam mogao bolje al hajde. Treba prvo da upostavimo metodologiju pa onda mozemo napraviti isto za cijelu BiH.

Edit : USK + Kladanj (+12.000)
slika

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 okt 2016 00:15

Navodno 12 Oktobra dolazi medjunarodna zajednica,taj dan.Da dadne konacnu ocjenu popisa.To znaci da za par dana imas de facto kraj popisne drame.Ona ce jedino ostati u glavama cetnika tipa Dodik

Agencija za statistiku mora da izbaci i podatke poput
Starosne-Spolne strukture

Nacionalnosti,vjere i jezika
I jos neke druge veoma zanimljive knjige,Sad mozes samo da dajes neke procjene,ali se nadam da ce do kraja godine biti objavljeni ti podatci

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 okt 2016 16:19

http://www.vecernji.ba/prezentacija-rez ... va-1119953

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine organizira „Prezentaciju rezultata Postpopisne ankete popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (kontrolnog popisa)“ koja će se održati u utorak, 11. 10. 2016. godine, u dvorani Agencije s početkom u 15:00 sati.

Prezentacija se vrši s ciljem da se informira javnost o rezultatima Postpopisne ankete. Analizom usporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunavaju se dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 11 okt 2016 13:02

Evo ti ga Jack, sutra je dan D.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/popisom- ... /161011110
"Kontrolni popis je nezavisna anketa koja se prema preporuci UN-a provodi nakon popisa najkasnije tri mjeseca, a mi smo je proveli dvije sedmice poslije. To je anketa na bazi uzorka izbornih krugova. Nema cilj da ispravlja podatke popisa, već da ispita uticaj nedostataka koji su se desili, a dešavaju u svakom statističkom istraživanju, pa i u popisu, da evaluira greške u obuhvatu i sadržaju pojedinih pitanja i da se dobiju korisne informacije koje će se koristiti za formiranje narednih statističkih istraživanja", rekao je Šabanović.

Kontrolni popis je proveden u 107 općina BiH. Prikupljeni su podaci o oko 12.000 privatnih domaćinstava i skoro 37.000 osoba. Ova anketa nije pokrivala osobe koje žive u kolektivnim i institucionalnim ustanovama. Kazao je kako su ovu UN-ovu metodu koristili Kosovo, Albanija, Italija i Srbija, koja se nije držala dosljedno, ali da je u BiH ona morala biti prilagođena. No, primjer drugih zemalja koje su morale prilagoditi dualni sistem koji preporučuje UN u Agenciji nisu znali navesti.

"Mi smo primijenili prilagođeni dualni sistem procjena, to govorimo otvoreno, jer četvrta pretpostavka nije ispunjena, a to je da je nadobuhvat zanemariv jer nije zanemariv. Imamo stopu od 5,59 koja se odnosi na osobe koje su popisane, a nisu trebale biti popisane", rekao je Šabanović.

Istakao je da kontrolni popis nema za cilj da kaže da li je popis dobar ili nije, već da da mjeru upotrebnosti njegovih rezultata, a da li će Eurostat i EU prihvatiti popis, zavisi od njih.

"Sigurno ni popis ni popisna anketa ne govore tačan broj stanovnika i nikada nijedna zemlja ne može prebrojati i dati tačan broj stanovnika. Svi imaju grešku, samo što su tim statističkim istraživanjima greške mjerljive. Kada smo procijenili da je 3,352.760 stvarni broj stanovnika, mi imamo gornju i donju granicu. Većina indikatora pokazuje da u našem popisu ne postoje drastično velike greške. U veoma razvijenim zemljama, sa dobrom statistikom, obično je stopa nadobuhvata manja od jedan posto. Kada poredite s afričkim zemljama, imaju stope od 14 i to je riječ o milionima ljudi koji su popisani, a nisu trebali biti", rekao je Šabanović.

Predstavnici Agencije za statistiku BiH sutra će imati sastanak sa predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO tim). Na zajedničkoj sjednici bit će prezentirane ocjene i nalazi u vezi sa kvalitetom popisa stanovništva u BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 11 okt 2016 13:12

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Evo ti ga Jack, sutra je dan D.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/popisom- ... /161011110
"Kontrolni popis je nezavisna anketa koja se prema preporuci UN-a provodi nakon popisa najkasnije tri mjeseca, a mi smo je proveli dvije sedmice poslije. To je anketa na bazi uzorka izbornih krugova. Nema cilj da ispravlja podatke popisa, već da ispita uticaj nedostataka koji su se desili, a dešavaju u svakom statističkom istraživanju, pa i u popisu, da evaluira greške u obuhvatu i sadržaju pojedinih pitanja i da se dobiju korisne informacije koje će se koristiti za formiranje narednih statističkih istraživanja", rekao je Šabanović.

Kontrolni popis je proveden u 107 općina BiH. Prikupljeni su podaci o oko 12.000 privatnih domaćinstava i skoro 37.000 osoba. Ova anketa nije pokrivala osobe koje žive u kolektivnim i institucionalnim ustanovama. Kazao je kako su ovu UN-ovu metodu koristili Kosovo, Albanija, Italija i Srbija, koja se nije držala dosljedno, ali da je u BiH ona morala biti prilagođena. No, primjer drugih zemalja koje su morale prilagoditi dualni sistem koji preporučuje UN u Agenciji nisu znali navesti.

"Mi smo primijenili prilagođeni dualni sistem procjena, to govorimo otvoreno, jer četvrta pretpostavka nije ispunjena, a to je da je nadobuhvat zanemariv jer nije zanemariv. Imamo stopu od 5,59 koja se odnosi na osobe koje su popisane, a nisu trebale biti popisane", rekao je Šabanović.

Istakao je da kontrolni popis nema za cilj da kaže da li je popis dobar ili nije, već da da mjeru upotrebnosti njegovih rezultata, a da li će Eurostat i EU prihvatiti popis, zavisi od njih.

"Sigurno ni popis ni popisna anketa ne govore tačan broj stanovnika i nikada nijedna zemlja ne može prebrojati i dati tačan broj stanovnika. Svi imaju grešku, samo što su tim statističkim istraživanjima greške mjerljive. Kada smo procijenili da je 3,352.760 stvarni broj stanovnika, mi imamo gornju i donju granicu. Većina indikatora pokazuje da u našem popisu ne postoje drastično velike greške. U veoma razvijenim zemljama, sa dobrom statistikom, obično je stopa nadobuhvata manja od jedan posto. Kada poredite s afričkim zemljama, imaju stope od 14 i to je riječ o milionima ljudi koji su popisani, a nisu trebali biti", rekao je Šabanović.

Predstavnici Agencije za statistiku BiH sutra će imati sastanak sa predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO tim). Na zajedničkoj sjednici bit će prezentirane ocjene i nalazi u vezi sa kvalitetom popisa stanovništva u BiH.
Naslov ovog teksta je da 200,000 nije trebalo biti popisano. Mada, kako može kontrolni test popisa koji je urađen na manjem broju ljudi tvrditi da je popis urađen na većem broju netačan. Može samo utvrditi da li se slaže ili ne slaže sa testom.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 11 okt 2016 19:15

Evo ti ga Jack, sutra je dan D.
Znao sam to ima 15 dana.Idite par stranica unazad gdje sam rekao da ce 12 Oktobra biti konacna ocjena popisa
Pretpostavljam da ce se to desiti do 2 sata popodne,jer agencija za statistiku Bih radi do 4

http://www.rtvslon.ba/prezentacija-rezu ... 13-godine/

Odgovorite