Ekonomija Bosne i Hercegovine
Re: Ekonomija BIH
Extra. Uvijek sam se divio ovim dizajnerima. Imaju super ideje. Nadam se da nije kopija. 
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Bosanci žele preuzeti giganta njemačke autoindustrije
Kompanije u vlasništvu bh. porodice Hastor pokušavaju preuzeti punu kontrolu na njemačkom firmom Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.
http://faktor.ba/vijest/bosanci-zele-pr ... ije-234323
Kompanije u vlasništvu bh. porodice Hastor pokušavaju preuzeti punu kontrolu na njemačkom firmom Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.
http://faktor.ba/vijest/bosanci-zele-pr ... ije-234323
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Ovo je pozitivno radi zaduzenja i licnog angazovanja, a i radi djikana.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... ran%c5%a1u
MMF i službeno odgodio drugu tranšu
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... ran%c5%a1u
MMF i službeno odgodio drugu tranšu
Međunarodni monetarni fond (MMF), rekao je da je odgodio oslobađanje druge tranše kredita u sklopu trogodišnjeg aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom, jer vlasti u zemlji nisu ispunile tražene reforme.
U septembru prošle godine, MMF je odobrio trogodišnji 553,3 mil. € (594,8 mil $) vrijedan kredit za Bosnu i Hercegovinu za podršku programu ekonomskih reformi u zemlji.Odluka Izvršnog odbora omogućila bi hitnu isplatu oko 79,2 miliona eura, dok bi ostatak, koji bi bio dostupan u 11 rata, bio predmet kvartalnih pregleda.
Zbog nedostatka sredstava MMF-a, vlasti u BiH su se okrenule aukcijama obveznica kako bi servisirale svoje obaveze.
Pa cilj MMF-a i jeste dužničko ropstvo. Nisu ludi da nam ne daju kredite koje će vraćati naši praunuci. Turska im je rekla STOP i vidimo šta hoće da urade od Turske. Hoće da je unište skroz naskroz, a mi smo isuviše mali da ikome kažemo STOP, od ovih velikih igrača.
Iz Dite poručili: Nađite nas na policama, nemamo za reklamu
http://mostarski.com/iz-dite-porucili-n ... a-reklamu/
http://mostarski.com/iz-dite-porucili-n ... a-reklamu/
- Mehmed beg Catic
- Član
Jeste vezano za ekonomiju ali nije bas direktno , pa ako nije za ovu temu premjestite gdje mislite da je najbolje ali je lijep primjer pameti, znanja i rada nasih ljudi u nasoj zemlji :
https://www.fokus.ba/biznis/ammar-bukvi ... ih/623239/Ammar Bukvić, tehnolog u proizvodnji mljekare “Inmer”: Uspjeti se može i u BiH
Ammar Bukvić, tehnolog u proizvodnji mljekare Inmer iz Gradačca, svoju veliku životnu priliku iskoristio je prije tri godine kada je zahvaljujući Lactalisovoj stipendiji, kao student četvrte godine Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, nastavio školovanje u Francuskoj i na jednoj od najprestižnijih visokoškolskih ustanova, Ecole Superieure d'Agriculture, uspješno završio master studij.
Po povratku u rodnu BiH, u Inmeru, čekalo ga je radno mjesto tehnologa, gdje danas primjenjuje stečena znanja i savremenu praksu, kako bi kvalitet proizvoda ove domaće mljekare svakim danom bio sve bolji.
„Za mene lično najteži izazov je bio sami dolazak u Francusku, prilagodba na njihov način života, te učenje francuskog jezika. A kasnije, svaki dan je donosio nove izazove“, otkriva na početku našeg razgovora Ammar.
No, prilika da, osim na fakultetu stiče i teoretsko i praktično znanje, ima redovnu praksu i u tvornicama Lactalis grupe i uči direktno od ljudi koji se bave mlijekarstvom cijeli život, iskustvo je koje niti jedna knjiga može zamijeniti.
„Vidjeti kako funkcionišu tvornice koje obrađuju milione litara mlijeka mjesečno te posmatrati vrhunske stručnjake kako rješavaju izazove i učiti od njih. To je neprocjenjivo“, kaže Ammar.
„Svoju praksu, u okviru dvije godine koje sam proveo u Francuskoj, obavljao sam u dvije Lactalisove tvornice; na jugu zemlje u fabrici koja se bavi proizvodnjom topljenog sira, a drugu godinu sam proveo u malenom gradu na sjeveroistoku Francuske, Craon, u sirani koja
proizvodi regionalno popularan sir Chaussée aux Moines“, pojašnjava Ammar.
U okviru programa I 2 FA, po kojem je studirao upoznao je uspješne studente, kako iz regije, tako i iz cijelog svijeta.
Naime, Lactalis grupacija odabrala 13 studenata iz cijelog svijeta; BiH, SAD-a, Južne Afrike, Hondurasa, Kazahstana i brojnih drugih zemalja. Sa njima Ammar je rado razmijenjivao iskustva, koja već više od godinu dana primjenjuje i u BiH, u Gradačakom Inmeru.
„Trenutno radim na poziciji tehnologa u proizvodnji. Ta pozicija podrazumjeva vođenje proizvodnje na dnevnoj bazi, što predstavlja nadzor operatera u proizvodnji i samu pripremu proizvodnje. Za period koji sam tu, mogu reći da sam zadovoljan postignutim. U posljednje vrijeme primjetno je to da mljekara stalno napreduje. Imamo poraste u otkupu i u proizvodnji, tako da sam izuzetno ponosan što sam dio ovog kolektiva. Moj plan je da prenesem sva svoja znanja iz Francuske u ovu sredinu, te da radim na tome da Inmer što više napreduje, kako kvalitetom, tako i kvantitetom“, kaže.
Njegov radni dan počinje obilaskom cijelog kruga mljekare i provjere stanja, a do kraja konstantno nadgleda proizvodnju. Jedan ekspert za preradu mlijeka mora poznavati svoju sirovinu i kako se ona ponaša u određenim uvjetima, te biti spreman donijeti pravovremene odluke, tvrdi Ammar, i pojašnjava kako se prilikom ocjene svakog proizvoda, osim okusa ocjenjuje i miris, izgled, tekstura proizvoda u ustima, i mnogi drugi parametri koji im pomažu kreirati kvalitetan proizvod.
Gradačaki Inmer najavljuje povećanje otkupa mlijeka od domaćih farmera, stalno raste izvoz, a planirana je i skora proizvodnju novih proizvoda. Sve to novi su izazovi i za Ammara.
„Naravno da će to donijeti nove izazove, kako meni koji sam novi u mljekari, tako i mojim kolegama. Ali smatram da smo spremni kako za novo povećanja volumena proizvodnje, tako i za uvođenje novih tehnologija i novih proizvoda.“
I u vrijeme odlaska uspješnih i školovanih mladih ljudi iz BiH njegov cilj je pomoći struci u BiH i svoju ekspertizu primjeniti u ovoj domaćoj mljekari.
„S obzirom da sam veliki patriota, želio sam da se vratim u BiH, da doprinesem razvoju naše zemlje, kako bi jednog dana bili zemlja u koju će mladi iz drugih zemalja željeti doći. Zahvaljujući kompaniji Lactalis BH u Francuskoj upoznao sam kako funkcionišu tvornice koje obrađuju milione litara mlijeka mjesečno. Želja mi je da cijelo to iskustvo da prenesem u mljekaru Inmeru Gradačcu, i svoju karijeru nastavim ovdje jer siguran sam da uspjeti se može i u BiH“, na kraju našeg razgovora kaže Ammar Bukvić.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
- Mehmed beg Catic
- Član
Super Banovici
https://www.fokus.ba/biznis/alumina-zvo ... ji/622993/
https://www.fokus.ba/biznis/alumina-zvo ... ji/622993/
“Alumina” Zvornik i Rudnik “Banovići” potpisali ugovor o saradnji
Predstavnici kompanije „Alumina“ iz Zvornika i Rudnika mrkog uglja „Banovići“ potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji za ovu godinu, vrijedan oko 16 miliona KM.
Prema ovom dokumentu, Rudnik „Banovići“ će tokom ove godine isporučiti oko 160.000 tona uglja za potrebe rada „Alumine“.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić
- Mehmed beg Catic
- Član
Nije najnovija vijest ali nisam je primjetio ovdje.
Nije puno ali je slatko, uzeli pare od ustasa a od cetnika posao za koji su bili sigurni da je njihov. I to sve u namjenskoj industriji koja ima ne samo ekonmsku vaznost vec i za opstanak drzave i naroda
Nije puno ali je slatko, uzeli pare od ustasa a od cetnika posao za koji su bili sigurni da je njihov. I to sve u namjenskoj industriji koja ima ne samo ekonmsku vaznost vec i za opstanak drzave i naroda
Kada smo vec kod namjenske industrije , da li na forumu ima neka posebna tema o njoj jer na ovj temi nisam nasao nekih puno podataka o njoj ?Hrvatska ne želi srpske metke, profitirala bh. firma
Objavljeno: 09. 01. 2017 - 23:36 Novosti » Teme A A A Times Arial
Hrvatska ne želi srpske metke, profitirala bh. firma
"Igman" iz Konjica: Ne zanima ih odakle narudžbe stižu (Foto: F. Fočo)
Dok se Hrvatska i Srbija svađaju, Bosna i Hercegovina profitira. Tako bi se u najkraćem mogao objasniti i najnoviji spor u kojem naš zapadni susjed, poslije afere sa srpskim čokoladicama, nije htio ni metke iz Srbije, te je posao vrijedan oko 1,2 miliona maraka dobio "Igman" iz Konjica.
Jurišne puške
To ukazuje i na važnost politike dobrosusjedstva i nesukobljavanja, koji mogu privući i strane investicije, ali i vrijedne poslove. Nedavno je, naime, Hrvatska vojska umalo ostala bez metaka za vježbe, jer, prema pisanju beogradskih listova, nije htjela tender za nabavku municije prepustiti firmi "Prvi partizan" iz Srbije.
Ta nabavka u kojoj je najbolji ponuđač bila firma iz Užica, vukla se kroz Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) od juna 2015. godine. Na kraju, neposredna nagodba bez tendera bila je nužna kako vojska ne bi ostala bez municije za vježbe.
U međuvremenu, završena je isporuka oko pet miliona bojevih i manevarskih metaka za jurišne i snajperske puške, koje je MORH direktnom pogodbom nabavio od kompanije "Igman" iz Konjica. Riječ je o municiji za puške VHS, G36 i za snajpersku pušku koju koriste za obuku i na vježbama.
Njihov problem
- Kupac je došao na prijem, roba je otpremljena prije Nove godine. Što se nas tiče, ništa nije bilo sakriveno. Jeste da je ovaj biznis obavljen bez tendera, ali nisam upoznat ima li MORH pravo na to, to je njihov problem. Ne znam je li poništen raniji tender, zašto je poništen i ko je bio najbolji ponuđač - kaže za "Avaz" Džahid Muratbegović, direktor „Igmana“.
Žele proširenje proizvodnje
Proteklu godinu „Igman“ je završio s najboljim uspjehom.
- U ovoj godini ugovorili smo sto posto, puni su nam kapaciteti i objektivno razmišljamo o njihovom proširenju - kazao je Muratbegović.
Dodao je da BiH ima snažnu namjensku industriju i da im je želja da rade sa zemljama u okruženju.
- Krenuli smo, nadamo se da će s Hrvatskom biti i više posla - istakao je Muratbegović.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/271414/hrvats ... kQvqc.dpuf
Ova vijest je bila bar 2 puta dosad. Ali nema veze. Inače na temi @Namjenska industrija imaš ovo. 
Imas ovdjeMehmed beg Catic je napisao/la: Kada smo vec kod namjenske industrije , da li na forumu ima neka posebna tema o njoj jer na ovj temi nisam nasao nekih puno podataka o njoj ?
viewtopic.php?f=17&t=47&start=620
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Generalni remont visoke peći u ArcelorMittalu
Za idući utorak zakazana je ceremonija svečanog potpisivanja Ugovora za generalni remont visoke peći u kompaniji ArcelorMittal Zenica.

Ugovor će biti potpisan sa talijanskom kompanijom Danieli Corus, a vrijednost projekta je 38 miliona KM.
Potpisivanjem ovog Ugovora, kompanija ArcelorMittal Zenica još jednom potvrđuje svoju opredjeljenosti da nastavi sa radom u Zenici i osigura održivost proizvodnje u narednih 15 godina.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/bi ... alu/193479
Ovo je odlicna vijest
Za idući utorak zakazana je ceremonija svečanog potpisivanja Ugovora za generalni remont visoke peći u kompaniji ArcelorMittal Zenica.

Ugovor će biti potpisan sa talijanskom kompanijom Danieli Corus, a vrijednost projekta je 38 miliona KM.
Potpisivanjem ovog Ugovora, kompanija ArcelorMittal Zenica još jednom potvrđuje svoju opredjeljenosti da nastavi sa radom u Zenici i osigura održivost proizvodnje u narednih 15 godina.
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/bi ... alu/193479
Ovo je odlicna vijest
- Mehmed beg Catic
- Član
https://www.fokus.ba/biznis/izvoz-mlije ... to/628218/
BiH je prošle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 70.188.291 KM, što je za 14,71 odsto više nego 2015. godine, dok je uvoz iznosio 128.353.574 KM i veći je za sedam odsto nego u prethodnoj godini.
- Mehmed beg Catic
- Član
https://www.fokus.ba/biznis/euro-asfalt ... vu/627763/Bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt u proteklim godinama bilježi velike uspjehe na inostranim tržištima, a direktor ove kompanije Hamed Ramić istakao je u razgovoru za Fokus.ba da je Euro-Asfalt trenutno angažovan na projektima vrijednosti više od 400 miliona KM.
@Noele dokle se doslo sa Vegafruitom, ti si imao podatke i informacije o tome pa ako imas nove informacije podjeli sa nama.
Iako probao sam Swity sokove, meni je ono puno hemije, ali je makar domaće.
Bolje domaći nego strani otrovi.
Iako probao sam Swity sokove, meni je ono puno hemije, ali je makar domaće.
Bolje domaći nego strani otrovi.
Ekspanzija bh. giganta: Bingo kupuje tržne centre Alta i Merkur Otoka u Sarajevu
Najveći bh. trgovački lanac Bingo će kupiti Alta Shopping Center i Tržni centar Merkur Otoka u Sarajevu.
http://faktor.ba/vijest/ekspanzija-bh-g ... evu-236149
Najveći bh. trgovački lanac Bingo će kupiti Alta Shopping Center i Tržni centar Merkur Otoka u Sarajevu.
http://faktor.ba/vijest/ekspanzija-bh-g ... evu-236149
- Mehmed beg Catic
- Član
BiH do kraja godine dobija najmoderniji naučnoistraživački centar u regionu, posao za 50 naučnika
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-do- ... /170220044Bosna i Hercegovina bi do kraja godine trebalo da dobije najmoderniji naučnoistraživački centar za zoonoze u regiji. Veterinarski institut koji će se nalaziti u sarajevskom naselju Stup bit će jedina laboratorija u BiH koja će raditi sa živim uzročnicima bolesti, pronalaziti ih, izolovati i istraživati.
- Mehmed beg Catic
- Član
Prve količine Swity sokova isporučene u zemlje Arapskog zaljeva
Bosanskohercegvački prerađivač voća i povrća Swity d.o.o. iz Gradačca, vlasnik poznatih Vegafruitovih brandova, nakon pokretanja proizvodnje nastavlja sa otvaranjem novih stranih tržišta, ali i sa kontinuitetom širenja već osvojenih za svoje Swity sokove, Fruby džemove i Vegy pasterizirano povrće.
Prve količine Swity sokova isporučene su u zemlje Arapskog zaljeva i već se nalaze u poznatom Geant Hipermarketu u Dubaiu.
"Osim tržišta zemalja Arapskog zaljeva, otvorili smo tržište HORECA-e u Hrvatskoj ušavši sa našim brandovima Vegy i Fruby u luksuzne hotele na Jadranskoj obali. Bilježimo trakođer ponovljenu kupnju na tržištima kao što su Njemačka, Slovenija, Crna Gora, sa perspektivom daljeg širenja asortimana na tržištima SAD-a, Danske, Švicarske, i drugih zemalja", izjavio je Haris Salihbašić direktor Swity d.o.o.
Trenutno od proizvodnje u ovoj fabrici živi 70 radnika i njihovih porodica, ali i nekoliko hiljada kooperanata. U prošloj godini otkupljeno je oko 4.000 tona voća i povrća.
Nakon zaustavljanja rada pogona, krajem prošle godine AS GROUP je preuzela distribuciju svih Vegafruitovih brandova, investirala u ponovno pokretanje proizvodnje, i na taj način spasila radna mjesta.
Cjelokupan proces proizvodnje odvija se po originalnoj tradicionalnoj domaćoj recepturi. Koristi se isključivo svježe voce i povrće u procesu proizvodnje kontroliranog kvaliteta. Svi sokovi su bez konzervansa i zaslađivača, jer većina zaslađivača koji se mogu naći u sokovima plasiranim na našem tržištu, nije primjerena u ishrani i dio istih je zabranjena u EU.
AS grupacija namjerava proizvoditi jagodičasto i bobičasto voće u USK
AS grupacija namjerava ulagati u uzgoj jagodičastog i bobičastog voća na području Unsko-sanskog kantona (USK) zbog blizine granice s Evropskom unijom te mogućnosti brzog transporta svježeg voća u države EU.
O tom projektu predstavnici AS grupacije razgovarat će sutra s premijerom USK Huseinom Rošićem i resornim ministrima privrede i poljoprivrede, Ilfadom Medićem i Draganom Polimancem.
To će biti nastavak razgovora s AS grupacijom u koje je Vlada USK ušla prošle godine kada je predstavnik Uprave grupacije Smail Korajlić najavio da planiraju širenje i milionske investicije u taj kanton, saopćeno je iz Vlade USK.
(mi2.ba)
http://mostarski.com/as-grupacija-namje ... oce-u-usk/
AS grupacija namjerava ulagati u uzgoj jagodičastog i bobičastog voća na području Unsko-sanskog kantona (USK) zbog blizine granice s Evropskom unijom te mogućnosti brzog transporta svježeg voća u države EU.
O tom projektu predstavnici AS grupacije razgovarat će sutra s premijerom USK Huseinom Rošićem i resornim ministrima privrede i poljoprivrede, Ilfadom Medićem i Draganom Polimancem.
To će biti nastavak razgovora s AS grupacijom u koje je Vlada USK ušla prošle godine kada je predstavnik Uprave grupacije Smail Korajlić najavio da planiraju širenje i milionske investicije u taj kanton, saopćeno je iz Vlade USK.
(mi2.ba)
http://mostarski.com/as-grupacija-namje ... oce-u-usk/
- Mehmed beg Catic
- Član
Povećanje vrijednosti radova u inostranstvu za 2,5 odsto
23. feb. 2017. 10:45
SARAJEVO, Vrijednost izvršenih radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu prošle godine iznosila je 116,169 miliona KM i veća je za 2,5 odsto u odnosu na 2015. godinu.
Radovi na objektima visokogradnje čine 31,7 odsto, a 68,3 odsto na objektima niskogradnje, podaci su Agencije za statistiku BiH.
Posmatrano prema vrsti građevinskih radova firmi iz BiH, visokogradnja je zastupljena u zemljama Evrope, a niskogradnja najviše u zemljama Evrope, 80,1 odsto, a zatim u zemljama Afrike 13,1 odsto i zemljama Azije 6,8 odsto.
Ukupna vrijednost izvršenih građevinskih radova prošle godine u Evropi iznosila je 100,191 miliona KM, od čega se 36,621 milion KM odnosi na visokogradnju, a 63,57 miliona KM na niskogradu.
U Africi je ukupna vrijednost izvršenih radova iznosila 10,505 miliona KM, od čega se 113.000 KM odnosi na visokogradnju, a 10,392 miliona KM na niskogradnju,
U Aziji je ukupna vrijednost radova prošle godine iznosila 5,473 miliona KM, 89.000 KM se odnosi na visokogradnju, a 5,384 miliona KM na niskogradnju.
Kada je riječ o vrijednosti novih narudžbi u inostranstvu u četvrtom kvartalu prošle godine, ona je manja za 2,2 odsto u odnosu na prosjek 2015. godine.
Vrijednost izvršenih radova u četvrtom kvartalu prošle godine veća je za 37,7 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine, pri čemu se na objekte visokogradnje odnosi 35,1 odsto radova, a 64,9 odsto na objekte niskogradnje.