☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Pita sirnica
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la Pita sirnica » 01 feb 2018 03:01

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Pita sirnica je napisao/la:Kada citam onaj clank na radiosarajevo.ba bude se neke misli u meni da haman postoji neka „geostrateska“ politika u Bosnjackom korpusu (ali nemogu u to da vjerum kada gledam dnevnu politiku).
Uglavnom fino procitat i vidjet kada vlasi, srbi, skutori i sokci sele iz BiH!
Ja sam u posljednje 2 godine tek ubjedjen da definitivno .....
.....
Srbi s druge strane razumiju lagano da ce morati prihvatiti suzivot s Bosnjacima, ako nista onda radi Podrinja u kojem Bosnjaka ima a njih odumire jako brzo. Jos udje li Srbija u EU prije nas (a to se hoce desiti) gomila ce Srba otici - mozda ne 400,00 ko sto kaze ona cetnikusa iz SDSa ali definitivno 100-200 hiljada. To ce zauzvrat smanjiti nezaposlenost i povecati plate i standard zivota Bosnjacima koji ostanu.

Pametne recenice! Slijedeci put Porto pizzeria, pizza na moj racun :)

A jos jedno misljenje bi podijelio. Na prvi pogled izgleda da je gradnja AC/BC od SA prema BG nesto negativno (i ja nebi gradio te puteve, iseljavanje ceta bi se znatno smanjilo). Kada Opet malo razmislim mozda i nije tako lose. Treba se prvo napravit put od ZE do TZ. I to ce trajat najmanje 7-10 god (vidi brzinu gradnje A1 + teren), pa onda dalje prema Brckom. Isto vazi i prema Gorazdu.
Mislim da izgradnja infrastrukture nece toliko uticat na smanjenju brzine nestajanja ceta u Podrinju. Kako poznajemo turcine oni ce veci dio posla dat opet Bosanskim firmama, kao onim dijelom prema Konjicu. Uglavnom sumnjam da ce cetnicka omladina cekat 10 godina da bi im se mozda zivotni standard poboljso. Posto je starosna struktura ceta u tim dijelovima BiH takodze jako losa moze se ocekivat znatno smanjenje neprijatelja, aBd!
B -> B -> B

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 01 feb 2018 04:56

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Pita sirnica je napisao/la:Kada citam onaj clank na radiosarajevo.ba bude se neke misli u meni da haman postoji neka „geostrateska“ politika u Bosnjackom korpusu (ali nemogu u to da vjerum kada gledam dnevnu politiku).
Uglavnom fino procitat i vidjet kada vlasi, srbi, skutori i sokci sele iz BiH!
Ja sam u posljednje 2 godine tek ubjedjen da definitivno postoji neka geostrateska politika i strategija i ona se zasniva na vecoj izdrzljivosti Bosnjaka naspram Srba i Hrvata (jer sabur uvijek dugorocno pobjedjuje) time sto bi Bosnjaci izdrzali diskriminaciju i mirnodopskim i nediskriminatornim putem sirili Bosnjacku populaciju i teritoriju - dok bi agresoru jednostavno onemogucavali da ima hajra od onog sto je ukradeno etnickim ciscenjem.

Cijela strategija se zasniva na pretpostavci da ce genocidni krvolok sam otici ako mu onemogucis da zadrzi ono sto misli da je ukrao. Nekad mi se to cinilo glupom idejom - ali danas vidim da ima rezultata.

Bosnjaci su rat 1992 godine docekali goloruki, nenaoruzani, nezreli i neorganizovani.
Danas, jedini nacin da Hrvati zadrze HRHB jeste da krenu u rat - sto ne smiju. Oni samo prave galamu radi izbornog zakona - ali je jasno da samo 2 dijela tog zakona su nevalidna - sve ostalo je OK. Oni ce biti smjenjeni u Oktobru i to je to. Za dugo dugo HDZ nece doci na vlast u BiH.

Srbi s druge strane razumiju lagano da ce morati prihvatiti suzivot s Bosnjacima, ako nista onda radi Podrinja u kojem Bosnjaka ima a njih odumire jako brzo. Jos udje li Srbija u EU prije nas (a to se hoce desiti) gomila ce Srba otici - mozda ne 400,00 ko sto kaze ona cetnikusa iz SDSa ali definitivno 100-200 hiljada. To ce zauzvrat smanjiti nezaposlenost i povecati plate i standard zivota Bosnjacima koji ostanu.
Odlično rečeno !! :respekt:

Odlična analiza situacije, samo bih ja dodao još da je potreban aktivni sabur a ne pasivni. Ono u smislu ne radimo ništa, sve će se samo srediti, urediti. Velika je razlika između toga dvoga. Baš velika.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 01 feb 2018 07:48

@pita sirnica

1) Na osnovu cega mislis da ce hdz biti smijenjen u oktobru?

2) Kako znas da hdz nece “dugo, dugo” ponovo doci na vlast?

3) Koja stranka ce zamijeniti hdz na vlasti?
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 01 feb 2018 08:02

noel malcolm je napisao/la:@pita sirnica

Ovo je rekao @Bošnjačka Hercegovina. I ja imam ista pitanja, šta, kako, na koji način ?! :what:

Pita sirnica
Član

Post Postao/la Pita sirnica » 01 feb 2018 09:00

Ti hoce da me navedes da i tebe castim :) , hajd moze ali kod Ganjge na kahvu :)

U sustini je BosnjackaHercegovina upravu. Sto masovnije iseljavanje sokaca sto manje biraca (sumnjam da ce ih velike mase glasat postom). Ali opet najvise zavisi od nas Bosnjaka. Ako se mobilizira isti procenat glasaca kao kod ceta i ustasa onda ce hdz veoma oslabit. Zato, sirite pozitivne vijesti o iseljavanju i jednih i drugih a ujedno pozitivne feedbacks o Nasima (zaposljavanja, turizam, povratak,..). Tek tada cemo profitirat od gore navedenih vijesti o iseljavanju pa i prodaji imanja
B -> B -> B

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 01 feb 2018 11:00

amkos je napisao/la:

Ovo je rekao @Bošnjačka Hercegovina. I ja imam ista pitanja, šta, kako, na koji način ?! :what:

Izvinjavam se sto sam bio neprecizan.

1) Vjerujem da ce Covic izgubiti od Komsica u oktobru - jer izborni zakon ne zahtijeva promjenu koja bi zabranila Bosnjacima da glasaju za Hrvata ili obratno. Ustavni sud je presudu donio na samo dva clana izbornog zakona koja se ne odnose na ovaj zahtjev Hrvata. Stoga ne vjerujem da ce Ustase dobiti zakon koji meni zabranjuje da glasam za Komsica i nacekace se Ustase dok dobiju Covica na vlasti ponovo.

2) Sto se tice "dugo dugo" nece doci na vlast - mislio sam opet na predsjednicko mjesto. Ali takodjer i sam mislio na sve veci broj mjesta u kojima Hrvati gube i glasove i ljude i izbore. Na primjer, mislim da Hrvati vise nikad nece pobjediti na izborima u Jajcu - a ako grijesim, to se moze desiti samo jos jednom i to je to. Mislim takodjer da ce sljedeci izbori u HNK donijeti prevagu Bosnjacima koji ce imati vecinu - ako grijesim, bice pola-pola koliko je i sada - ali mislim da su Ustase zijanile HNK. Sto se tice Mostara, mislim da Ustase mozda mogu pobijediti u Mostaru samo ako se Mostarska Bosnjacka dijaspora ne aktivira - ali ako se aktivira nece pobijediti niti ovaj put niti ikad vise. Mislim da u godinama koje dolaze vidjecemo da broj Hrvata koji glasa iz dijaspore jeste visok u pocetku - ali kako budu vidjeli poraze bice sve manji i manji.

3) Nebitno.

Ukratko, sve sto sam gore rekao je bazirano na iseljavanju Hrvata i cinjenici da se Hrvati nevjerovatno brzo asimiliraju po Zapadnoj Evropi, sto radi iste religije, sto radi iste boje koze i slicne kulture (pa ih lokalni fasisti gotive), sto radi materijalizma (sto im je bolest koja ih je zestoko zahvatila). Ispocetka ce se oni truditi da glasaju i ostanu aktivni - ali sve ce to Njemacka i Irska uzet sebi.
Samo BiH.

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 02 feb 2018 02:19

Ja ću kao Bošnjak koji živi među šokcima odgovoriti na ova pitanja:

1) HDZ neće biti smijenjen u oktobru, jer će svi preostali šokci u BiH glasati za hdz iz 2 razloga i to:
a) Svi oni koji su ostali su i do sada masovno glasali za hdz jer im je on dao posao, poticaje, pare i sl
b) Realno jedina stranka nasuprot hdz je hdz90 koji ima neku političku strukturu po BiH, ali nema ljude na terenu
2) HDZ jeste, bio i ostat će u vlasti
3) HDZ90 i HSP sa HNS-om mogu probati, ponudi neku alternativu ali će hdz opet dobiti 150 hiljada glasova!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 feb 2018 04:26

Vatandzija89 je napisao/la:

1) HDZ neće biti smijenjen u oktobru, jer će svi preostali šokci u BiH glasati za hdz iz 2 razloga i to:
a) Svi oni koji su ostali su i do sada masovno glasali za hdz jer im je on dao posao, poticaje, pare i sl
b) Realno jedina stranka nasuprot hdz je hdz90 koji ima neku političku strukturu po BiH, ali nema ljude na terenu
3) HDZ90 i HSP sa HNS-om mogu probati, ponudi neku alternativu ali će hdz opet dobiti 150 hiljada glasova!!
Slažem se @Vatandzija89 s tobom. Odlično promišljanje !!

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 02 feb 2018 07:11

Vatandzija89 je napisao/la:

@Vatandzija, slazemo se,
naravno da je tako.

Bez obzira na iseljavanje hrvata,
hdz ce i dalje biti predominantna hrvatska stranka, i to na celu sa Covicem.
Ko drukcije misli nije upucen u stvarnu situaciju na terenu.

Zeljko Komsic nece ponovo biti izabran!

Nije to ni izbliza onaj Zeljko koji je predstavljao osvjezenje na politickoj sceni
kada su mnogi od njega cuda ocekivali.

amkos
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la amkos » 02 feb 2018 16:26

LIVNO

Naknada za novorođenče 300 KM, a za svako treće i sljedeće dijete 400

https://m.vecernji.ba/vijesti/naknada-z ... 00-1223705

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 feb 2018 00:11

Genocidna bogatija za 4.308 dječaka i 3.985 djevojčica (što je slično broju novorođenih koje je ova organizacija evidentirala u ovo doba godine 2016e kad je GT tvrdio 9647)

Izvor: InfoBijeljina.com/srna 23.01.2018 14:52 1

BIJELJINA - U GTu u prethodnoj godini rođeno je 4.308 dječaka i 3.985 djevojčica, podaci su Fonda za dječiju zaštitu.

Direktor Fonda Nedeljko Jović rekao je Srni da su to podaci na osnovu broja podnesenih zahtjeva za pomoć i opremu novorođenčeta, za šta roditelji imaju rok od godinu dana, podsjetivši da je sa presjekom na posljednji dan 2016. godine broj rođene djece u GTu bio 8.307, što je gotovo identično kao i u 2017. godini.

"U 2016. godini u GT je rođeno 9.647 djece i u skladu sa iskustvom iz prethodnih godina očekujemo da, kada budu podneseni svi zahtjevi za 2017. godinu, broj novorođenih u GTu dostigne približno isti ili čak nešto viši broj u odnosu na 2016. godinu", rekao je Jović.

On kaže da je očekivano najviše djece rođeno u najvećim gradovima i opštinama GTa - u Banjaluci 1.606 djece, a u prethodnoj godini 1.660, u Bijeljini 762 novorođenčeta, a 792 u 2016. godini, u Prijedoru 538 djece, a u prethodnioj godini 471, te u Doboju 411 djece u prošloj godini, dok je u prethodnoj godini rođeno 427 djece.

U 2017. godini nije bilo lokalnih zajednica u GT u kojima nije bilo novorođenčadi, ali je u opštinama Istočni Kupres i Donji Žabar bila samo po jedna prinova, dok su u prethodnoj godini u ovim lokalnim zajednicama rođene po dvije bebe.

Prošle godine zabilježeno je 138 blizanačkih poroda, dok ih je u prethodnoj godini bilo 151, od čega najviše - 39 u Banjaluci i 11 u Bijeljini, dok su četiri porodice u GTu dobile trojke, što je u prethodnoj godini bio slučaj u tri porodice.

Broj maloljetnih porodilja u GTu smanjen je na 35 u prošloj godini, u odnosu na 43 u 2016. godini.

U Fondu navode da je povećan broj očeva koji su koristili pravo na porodiljsko odsustvo, tako da je ovo pravo u prethodnoj godini iskoristilo 22 oca, najviše u Banjaluci - 11, dok je u 2016. godini ovo pravo koristilo 15 očeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.

https://www.infobijeljina.com/31163_Srp ... jcica.html
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 feb 2018 00:19

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Genocidna bogatija za 4.308 dječaka i 3.985 djevojčica (što je slično broju novorođenih koje je ova organizacija evidentirala u ovo doba godine 2016e kad je GT tvrdio 9647)

Izvor: InfoBijeljina.com/srna 23.01.2018 14:52 1

BIJELJINA - U GTu u prethodnoj godini rođeno je 4.308 dječaka i 3.985 djevojčica, podaci su Fonda za dječiju zaštitu.

Direktor Fonda Nedeljko Jović rekao je Srni da su to podaci na osnovu broja podnesenih zahtjeva za pomoć i opremu novorođenčeta, za šta roditelji imaju rok od godinu dana, podsjetivši da je sa presjekom na posljednji dan 2016. godine broj rođene djece u GTu bio 8.307, što je gotovo identično kao i u 2017. godini.

"U 2016. godini u GT je rođeno 9.647 djece i u skladu sa iskustvom iz prethodnih godina očekujemo da, kada budu podneseni svi zahtjevi za 2017. godinu, broj novorođenih u GTu dostigne približno isti ili čak nešto viši broj u odnosu na 2016. godinu", rekao je Jović.

On kaže da je očekivano najviše djece rođeno u najvećim gradovima i opštinama GTa - u Banjaluci 1.606 djece, a u prethodnoj godini 1.660, u Bijeljini 762 novorođenčeta, a 792 u 2016. godini, u Prijedoru 538 djece, a u prethodnioj godini 471, te u Doboju 411 djece u prošloj godini, dok je u prethodnoj godini rođeno 427 djece.

U 2017. godini nije bilo lokalnih zajednica u GT u kojima nije bilo novorođenčadi, ali je u opštinama Istočni Kupres i Donji Žabar bila samo po jedna prinova, dok su u prethodnoj godini u ovim lokalnim zajednicama rođene po dvije bebe.

Prošle godine zabilježeno je 138 blizanačkih poroda, dok ih je u prethodnoj godini bilo 151, od čega najviše - 39 u Banjaluci i 11 u Bijeljini, dok su četiri porodice u GTu dobile trojke, što je u prethodnoj godini bio slučaj u tri porodice.

Broj maloljetnih porodilja u GTu smanjen je na 35 u prošloj godini, u odnosu na 43 u 2016. godini.

U Fondu navode da je povećan broj očeva koji su koristili pravo na porodiljsko odsustvo, tako da je ovo pravo u prethodnoj godini iskoristilo 22 oca, najviše u Banjaluci - 11, dok je u 2016. godini ovo pravo koristilo 15 očeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook i Twitter.

https://www.infobijeljina.com/31163_Srp ... jcica.html
Bitno je naglasiti da ovo nisu niti zvanični niti konačni podaci za GT. Ovo je samo organizacija kojoj se moraju prijaviti da bi dobili pomoć za dijete. Sigurno se ne prijavljuje baš svako - ali eto.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 feb 2018 00:21

Tokom 2017. godine, u Srebrenici rođene 54 bebe

urednik
3 дана ago
njega-bebeNa području opštine Srebrenica tokom 2017. godine rođene su 54 bebe, četiri više u odnosu na 2016. godinu.

Prema podacima iz Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise opštine Srebrenica, pravo na pomoć od strane Opštine imaju bračni parovi koji žive na području opštine.

S tim u vezi, roditelji podnose zahtjev, tako što će, pored samog zahtjeva, predati kopiju ličnih karti, ovjerenu kopiju rodnog lista novorođenčeta, kopiju tekućeg računa, kao o potvrdu CIPS-a.

Za jedno dijete opština pomaže roditeljima sa 150 maraka, a u budžetu opštine za 2018. godinu kao posebna stavka ‘Podrška porodicama za novorođenu djecu“ planiran je iznos od 5.000 maraka.

Ukoliko posmatramo statistiku u posljednjih nekoliko godina, najviše beba u Srebrenici je rođeno tokom 2013. godine. Tada je rođeno 64 bebe. Najmanje djece rođeno je 2015. godine – tokom 2015. godine, rođeno je 30 djece.

Prošle godine na području opštine Srebrenice rođeno je 50 beba.

https://www.google.com/amp/s/www.upsmed ... 4-bebe/amp
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 feb 2018 00:34

Milan Miličević, načelnik Teslića, darovao prvorođenu bebu u opštini

Načelnik Teslića Milan Miličević uručio je danas 500 KM porodici prvorođene bebe u ovoj godini u opštini Teslić. Djevojčica Elena Bugarinović rođena je 3. januara.

Miličević je rekao da je zabrinjavajuće da je ova lokalna zajednica prošle godine imala negativan prirodni priraštaj.

U protekloj godini na području opštine Teslić rođeno je 296 beba, a umrle su 354 osobe”, rekao je Miličević.

On je kao razlog malog broja rođenih beba naveo i odlazak značajnog broja mladih ljudi u instranstvo.

“Opštinska uprava već pet godina dodjeljuje po 500 KM za svako treće i naredno rođeno dijete u porodici, kao i podsticaje za vantjelesnu oplodnju”, rekao je Miličević.

On je naveo da će Opštinska uprava nastaviti sa praksom da prvorođeno dijete bude simbolično nagrađeno sa 500 KM, poželjevši da u Tesliću i Republici Srpskoj bude rođeno što više beba.

https://srpskainfo.com/milan-milicevic- ... u-opstini/
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 feb 2018 03:10

To je cirka 8300 rodjenih.Oni ce na kraju dati brojku od 9000.Sto znaci da ubrajaju djecu rodjenu vanka u statistiku.Ako je to istina.Onda su pali jos gore nego sto sam mislio
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 03 feb 2018 07:36

noel malcolm je napisao/la: Zeljko Komsic nece ponovo biti izabran!
Nije to ni izbliza onaj Zeljko koji je predstavljao osvjezenje na politickoj sceni
kada su mnogi od njega cuda ocekivali.

Nije uopće bitno hoće li ili neće Željko biti izabran za hrvatskog člana predsjedništva, jer kompletna preostala politička struktura u hrvata će biti HDZ-ovska...
Ljudi u Parlamentu BiH, FBiH i kantonalnim skupštinama će biti iz HDZ

Jedino se može, a poznavajući šokce i crkvu i ne mora biti, da će se pad broja šokaca odraziti i na broj zastupnika...tipa da HDZ na nivou BiH ima 3 umjesto 4 zastupnika , na nivou FBiH 10 umjesto 12..u kantonima gdje su mješani da izgube jedno max 2 mjesta ali neće tu biti velikih promjena

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 03 feb 2018 08:10

Samo BiH.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 03 feb 2018 15:27

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Novih 6 državljana BiH

https://m.vecernji.ba/vijesti/bih-dobil ... na-1223917

Dramatična demografska slika

Alarmantno: Građani se masovno odriču bh. državljanstva
U 2017. godini bh državljanstva se odreklo oko 4.195 građana
https://www.bljesak.info/vijesti/flash/ ... tva/226148

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 feb 2018 19:58

Tesko ces zadrzati mladje ljude u Livnu.To je mali gradic.Sela se rasipaju,citao sam da mladje zene katolicke ne zele da se udaju vise i zive po selima.Danas liberalizam,feminizam,internet,ali i lagodniji zivot tjera ljude u najgorem slucaju da zive u gradu vidi pod Livno.A u najboljem da bjeze dalje ka Splitu ili Zapadnoj Europi.Pa samo ove godine u 2 zupe Livanjske opcine imas -600 katolika :!: :!: .Opcina Livno ima jos 6 zupa,tako da je svasta moguce

http://www.rtvbn.com/3895384/srbi-u-poz ... -od-pomoci

Komentari jasno ukazuju nemoc cetnika ovdje.Hem sve prodali,hem nema ucenika,hem mrtvo selo,hem iseljavanje.Nijedna pozitiva ili razlog optimizmu ovdje nema.Svak ceka da iseli.Ili pod zemlju ili iz zemlje
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 04 feb 2018 13:38

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Milan Miličević, načelnik Teslića, darovao prvorođenu bebu u opštini

Načelnik Teslića Milan Miličević uručio je danas 500 KM porodici prvorođene bebe u ovoj godini u opštini Teslić. Djevojčica Elena Bugarinović rođena je 3. januara.

Miličević je rekao da je zabrinjavajuće da je ova lokalna zajednica prošle godine imala negativan prirodni priraštaj.

U protekloj godini na području opštine Teslić rođeno je 296 beba, a umrle su 354 osobe”, rekao je Miličević.

On je kao razlog malog broja rođenih beba naveo i odlazak značajnog broja mladih ljudi u instranstvo.

“Opštinska uprava već pet godina dodjeljuje po 500 KM za svako treće i naredno rođeno dijete u porodici, kao i podsticaje za vantjelesnu oplodnju”, rekao je Miličević.

On je naveo da će Opštinska uprava nastaviti sa praksom da prvorođeno dijete bude simbolično nagrađeno sa 500 KM, poželjevši da u Tesliću i Republici Srpskoj bude rođeno što više beba.

https://srpskainfo.com/milan-milicevic- ... u-opstini/
Nije to uopce lose.
Teslic se drzi, najvise zahvaljujuci hotelsko-banjskom centru Kardial.
A ima tu i naseg svijeta u 7-8 sela.

Odgovorite