BosnjackaHercegovina je napisao/la:Ipak - nije u redu da temi na kojoj se trudimo sakupiti TAČNE podatke ti pokušavaš “računati sa malo većim minusom.” Ne na ovoj temi. Ako imaš neku ideju kako da stvorimo pritisak političarima - ja ću drage volje reći da se Bošnjaka rodilo 12,000 prošle godine ako će ih to natjerati da urade nešto pozitivno za natalitet - ali ne na ovoj temi.
Ne izvlači riječi iz konteksta i ne izmišljaj!
Kada kažem da se "računa na malo veći minus" onda mislim na red veličine par stotina novorođenih, kao što sam pokušao prikazati na primjeru tog smanjenja od 2500 novorođenih u zadnjih 5 godina. Eto, neka su šokci grohnuli 1500, a mi 1000 - a ne vjerujem baš a je takav odnos, jer je ipak naših beba 80% u ukupnom broju novorođenih, pa je za očekivati da je u ukupnom gubitku naš udio barem 50% (kada pogledamo one kantone gdje su Bošnjaci većina). I tu se završava priča oko "malo crnjih prognoza". Nisam za to da se laže i preuveličava, ali da nikad nije zgoreg uzeti mogućnost da je gore 10-20% nego što jeste. Jer, ipak, nemamo detaljne podatke o nacionalnosti beba te samo procjenjujemo.
@Jack - po ko zna koji put, ODAJEM TI PRIZNANJE za sve što si učinio na ovom polju. Zahvaljujući tebi do mnogih je došla informacija o najvažnijoj stvari za svaku državu. Nemoj da vrijeđaš i omalovažavaš ljude poput mene (koji su usput jako obrazovani i imaju deceniju i po radnog iskustva) koji te gledaju kao izuzetno pozitivnu ličnost.
Ali isto tako - iz namjere i želje da Bošnjacima bude što bolje postaješ nedosljedan. Za tebe su mjesečni izvještaji, koji su btw nepotpisani - TAČNI, ali kumulativni i zvanični izvještaj (ljetopis) koji potpisuje direktor - netačni!?!?
Ovdje su jedini tačni podaci oni zvanični, to je jedino što imamo crno na bijelo. I to su podaci FZS-a, na koje se jednom oslanjaš, a drugi put kažeš da su glupost.
Iz tih podataka je očito da je došlo do ogromnog pada novorođenih (
http://fzs.ba/wp-content/uploads/2017/02/SG2016.pdf):
- u zadnjih 10 godina skoro 4 000 novorođenih manje
- u zadnjih 5 godina oko 2500 novorođenih manje
Da li je sad u pitanju par stotina gore ili dole, to je najmanje važno, ali je činjenica da je trend opadajući. Koliko je ovdje pad ujaka a koliko nas to je najveće pitanje, ali je sigurno da padamo i oni i mi.
Dalje, podaci o padu novorođenih se SAVRŠENO UKLAPAJU u podatke Eurostat-a koje sam objavio par stranica ranije (ili možda na drugoj temi o migracijama - ne sjećam se), gdje stoji da je u periodu 2012-2016 izdato 81 797 boravišnih dozvola za bosance. Jer upravo je pad od 2500 novorođenih uporediv sa odlaskom tolikog broja ljudi iz zemlje (2500 beba odgovara populaciji od 200-250 hiljada stanovništa, od kojeg kada se izdvoji 1/4-1/3 mlađih koji odlaze i koji više ne rađaju djecu ovdje upravo dolazimo na te cifre Eurostat-a).
Znam da ti to teško pada - pada i meni, nasekiram se, lošije spavam. Ali moramo istini gledati u oči i ne navlačiti po svaku cijenu podatke.