☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

amkos
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la amkos » 26 jan 2018 19:44

Svi znamo kakva je situacija u USK, ali ljudi ne sele samo odatle - ja sam nedavno brojao desetine ljudi koje znam koji su iselili iz Sarajeva. Evo dns mi se javio prijatelj iz Sa koji ima firmu, privukao ga moj post na FB - kaže da i on aktivno razmišlja da seli. Ima 2-3 djece, mlad, obrazovan, vjernik.

Mislim da će se u naredne 2-3 godine sve znati, to su ključne godine kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za nas Bošnjake. Ili idemo uskoro u totalni egzodus ljudi ili će biti hajra i napretka, povećanja plata, boljih uslova rada, zapošljavanja itd. Najgore je što idu Izbori (Izborni zakon itd.), a znamo kako to kod nas ide kad je predizborna kampanja i da se ne otvara previše radnih mjesta tada. Ne smiju se ni akcize zaboraviti i lančano povećanje cijena svega pogotovo osnovnih životnih namirnica!

U suštini najlošije prolaze najobrazovaniji ljudi u Bosni i Hercegovini jer nema toliko dobrih i kvalitetnih firmi i radnih mjesta gdje dosta ljudi sa završenom školom, fakultetima mogu iskazati sav svoj talenat, trud, znanje, zalaganje itd., i gdje ti ljudi mogu biti dobro plaćeni za svoj rad.

Nek' nam je Bog na pomoći.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2018 19:53

Opet ti kukas kao vlaska snase.Tebi i Bosnjaku na kvadrat kupit cu gusle.Jer fakat ovo kukanje ne ide bez gusala.Ja sam prije pricao,sta i kako ali dzaba.Ne slusa mene niko
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 26 jan 2018 22:09

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Jack je napisao/la:Slab ti je taj ljetopis

Te dokumente mozete objesiti macku od rep.

Vidim da nemas te podatke jer ne bih provalio o 1500 rodjenih u Decembru.Pa evo.Podatci s kraja prosle godine.Rekao sam da Federalni zavod za statistiku radi REVIZIJU.I da cifre koje izbace na kraju u excelu.To su cifre konacne.Oni izbace raznorazne ljetopise ukljucujuci i djecu koja su rodjena izvan Bosne.Te podatke iz ljetopisa mozes objesiti macku od rep.Sazvakati ili iskoristii kao toalet papir

I nikakvih 19 655 rodjenih nije bilo u 2016 godini.Nego je bilo 19 110 ILI 545 Manje rodjene djece! :!: :!:

http://www.filedropper.com/dem52016decembar2016

A mi se baziramo na podatcima rodjenih u Bosni.A ne raznoraznim ljetopisima,svrakopisima,netacnim ministarstvim obrazovanja.Provala jos jedna federalnog zavoda za statistiku.Nego o cistim ciframa

Kako vidim da nemas te podatke o broju rodjenih.Prilazem ukupan broj rodjenih u 2016 godini

Sto kako vidim onaj ljetopis je dodao+500.Daje mi sad i dokaz vise da oni naknadno ubace broj rodjenih u statistiku tako da postojece podatke uzmes s rezervom ili ubacis odmah+500
Jack,

Imam jedno pitanje - mozes li mi objasniti iz kojeg razloga ti sumnjas da su netacni revidirani podaci FZSa rodjenih i umrlih gdje FZS na kraju svake godine doda odredjeni broj djece povrh prethodnih preliminarnih podataka?

Meni je u stvari logicno da bi preliminarni podaci uvijek bili nizi od finalnih - a evo zasto. Preliminarni podaci ce uvijek biti netacni u smislu da je broj rodjenih (ili umrlih) uvijek UMANJEN od onog stvarnog - upravo jer se radi SAMO o sabiranju jedinki - a ne sabiranju i oduzimanju gdje greske mogu otici i u plus kao i u minus. Drugim rijecima, svaka greska koja se napravi u zbrajanju zivorodjenih ili zbrajanju mrtvih moze rezultirati SAMO u umanjenom broju (to jest da je neko izostavljen iz zbira) a nikad u uvelicanom. Razlog tome je da je skoro nemoguce izmisliti 10 beba i izmisliti njihove JMBG i njihove roditelje, itd... - takvo nesto ne moze biti greska - to se moze desiti samo namjerno, a takvo nesto se ne desava tako cesto. S druge strane, nije nemoguce da 10 beba bude izostavljeno iz prliminarnog zbira djece - iz milion razloga: dijete se moze roditi u kuci pa procedura prijavljivanja djeteta moze da potraje, dijete se moze roditi u bolnici ili klinici u kojoj je neko zakasnio poslati podatke FZSu na vrijeme, dijete se moze roditi na kraju mjeseca pa da papirologija za prijavljivanje ne bude gotova dok FZS vec sakupi sve podatke za objavu, dijete se moze roditi u drugoj drzavi - a da roditelji borave tu samo privremeno (to jest moraju i hoce se vratiti u BiH) - ima milion razloga zasto preliminarni podaci nekad ne mogu ukljuciti svakog rodjenog ili umrlog.

Zato mi je logicno da na kraju godine, kada FZS pravi finalne podatke, kada se ispravljaju sve greske na godisnjem Ljetopisu, da broj djece moze samo porasti - a ne se smanjiti, isto kao i broj mrtvih.

Zato mi nije jasno zasto tvrdis da je broj djece u 2016 bio 19,110 umjesto 19,655?
Jeli ja negdje grijesim i ako jesam, gdje?
Mi se ovdje zafrkavamo oko detalja i od drveta ne vidimo šumu.
Pored toga što je BH napisao, kao i činjenica koje sam naveo a to je da je Ljetopis sigurno najvažniji dokument jer ga potpisuje i ovjerava liično direktor FZS-a (kao finansijski godišnji izvještaj u firmama), suština je u tome da će broj novorođenih ove godine u NAJBOLJEM SLUČAJU biti isti kao lani, ali daj Bože. Dakle, sve i da u decembru bude rođeno 1800 beba i da se nakon svih korekcija dođe na lanjski nivo beba, to znači da na krivoj koja prikazuje broj novorođenih kroz godine imamo samo jedan zastoj na putu ka dole! Naime, kao što sam ranije pokazivao, dešavalo se da 4-5 godina čak dođe do blagog rasta novorođenih, pa onda odjednom pad u 2 godine sve to poništi.
Dalje, svi znamo da je samo prije 5 godina broj novorođenih u FBiH bio veći sa 2500 - uporedimo tu cifru sa npr Crnog Gorom koja ima 75000 beba na godinu: pa to je trećina novorođenih CG manje za samo 5 godina!!!
Dobro, šta to znači nešto za nas Bošnjake - eto, neka šokci imaju srazmjerno drastično veće padove novorođenih od nas, neka su oni u zadnjih 5 godina spali za 1500 beba godišnje, a mi 1000 (a mislim da ipak nije toliki pad, jer je nas mnogo više i naši su 80% svih novorođenih): pa i to je mnogo ljudi moji, znate li kako su to velike cifre!?
1000 beba se rađa na 100 hiljada stanovnika (što u kontekstu fertilnog kontingenta znači negdje oko 30 000 ljudi - tj 1/3 populacije je fertilni kontingent)! Odatle možemo izvući zaključak da mladi iseljavaju i to prilično, jer konstantan pad beba ukazuje na tako nešto. Meni je 30 hiljada iseljenih Bošnjaka za 4-5 godina mnogo i previše!
Svi znamo kakva je situacija u USK, ali ljudi ne sele samo odatle - ja sam nedavno brojao desetine ljudi koje znam koji su iselili iz Sarajeva. Evo dns mi se javio prijatelj iz Sa koji ima firmu, privukao ga moj post na FB - kaže da i on aktivno razmišlja da seli. Ima 2-3 djece, mlad, obrazovan, vjernik.
Neku včr mi se javlja poznati Sa hafiz i također se žali na situaciju.
Evo situacija i u TZ - Kalesija je jedna od najmlađih opština, ljudi odoše ba. Posla nema, a valja od nečega živjeti...
https://www.nkp.ba/biti-svoj-u-svojoj-k ... -lipovice/

Šta je poenta - bolje je uvijek računati sa malo većim minusom na svoj račun i na konto toga praviti pritisak na političare i one koji odlučuju, nego uljepšavati sliku i govoriti kako nije problem. Bolje je galamu dići radi manjeg problema, jer ako se zakasni - tada je gotovo.
Prvo, slažemo se ja i ti da galamu treba dizatii vršiti pritisak na sve stranke da narod odlazi i da se preduzmu mjere da se da dovedu investicije, otvore radna mjesta i zadrži narod, te da se povećaju životni standard i da se poveća natalitet - sve to stoji.

Ali jedno je stvarati retoriku za političke ciljeve (u ovom slučaju ispravne i valjane) a drugo je “računati sa malo većim minusom” jer to je izmišljanje podataka - a poenta ove teme nije da se izmišljaju informacije za političke svrhe - nego da se ustanovi TAČNO I PRECIZNO trenutno stanje.

Ja na ovoj temi ne pokušavam biti niti optimista niti pesimista niti Bošnjak niti Vlah - pokušavam vidjeti striktno šta mi brojevi kažu najpreciznije što mogu.

Po pitanju živorođenih u 2017 godini, trenutno znamo da je na nivou cijele BIH u prvih 9 mjeseci 2017 godine broj živorođenih bio za 0,41% veći od broja živorođenih u prvih 9 mjeseci 2016 godine. Također znamo da je broj živorođenih u GTu bio niži za 1-2% u odnosu na prošlu godinu, da je BD bio niži 1% u odnosu na prošlu godinu - što forsira zaključak da je broj živorođenih u FBiHu bio prilično pozitivan (da bi prebacio minuse u GTu i BDu). Plus, po što znamo da Škutori imaju OGROMNE padove - to također forsira zaključak da su Bošnjaci jedini mogući izvor tog dodatnog broja djece u 2017 godini. To su neke solidne naznake.

Dalje, istina jeste da narod iseljava. Pogotovo naši u USK i Škutori svugdje (evo sad čak i u Mostaru).

Istina jeste također da se slažem s tobom da jeste puno da iseli 30,000 Bošnjaka za 3 godine - meni je puno da se iseli i 10,000 - ali mi tačan broj ne znamo - mada je vjerovatno da je u tom nekom regionu 30-40 hiljada za 5 godina.

Ipak - nije u redu da temi na kojoj se trudimo sakupiti TAČNE podatke ti pokušavaš “računati sa malo većim minusom.” Ne na ovoj temi. Ako imaš neku ideju kako da stvorimo pritisak političarima - ja ću drage volje reći da se Bošnjaka rodilo 12,000 prošle godine ako će ih to natjerati da urade nešto pozitivno za natalitet - ali ne na ovoj temi.
Samo BiH.

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 26 jan 2018 22:42

Znamo svi da je USK sa 2105 zivorodenih prosle godine daleko od onog sto je nekada bio. Ali je opet bolji nego K10 i ZHK skupa sa 1075. Da se svi famosni 1000 rodenih Hrvata is Hrvatske tu doda nemogu USK da stignu.

Malo sam sokiran. Nisam znao da su ustase nekada cinili preko 40% prvaca u SBK. Danas nemaju ni 30%.

Zna iko od kada mi imamo vecinu zivorodenih u Zepcu? Znam da je jos 2012 bilo usko. Mi 155 a oni 146. Biraca ima nih vise. Dzaba sto se sele kad dalje glasaju is diaspore. To ce se zek popravit kad dolaze ove generacije na red u kojim smo mi vecina. Ovi is 2012 godine ce tek 2032 da glasaju u vezi nacelnika

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2018 23:17

Usk kanton je najgore prosao,ali sto da vam odgovaram kad nemam potpune podatke.Dat cu neku svoju procjenu za 15 tak dana.Uostalom,sve moje procjene su bile tacne.Zar ne?

Hvala lijepo

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 26 jan 2018 23:23

amkos je napisao/la:
Šta je poenta - bolje je uvijek računati sa malo većim minusom na svoj račun i na konto toga praviti pritisak na političare i one koji odlučuju, nego uljepšavati sliku i govoriti kako nije problem. Bolje je galamu dići radi manjeg problema, jer ako se zakasni - tada je gotovo.

Slažem se. Mislim da ovo radi demografski expert Stjepan Šterc u Hrvatskoj i kod njih bez obzira na veliko iseljavanje ljudi ima nekih pomaka u pronatalitetnoj politici.
Ako ti ono smatraš “pomakom” onda ja se nadam da kod nas nikad ne bude pomaka po pitanju nataliteta. U HR sad samo ima priče o pomacima. Narod im odlazi brzinom koja nije zabilježena na ovim prostorima ikada u mirnodopskom periodu. De mi navedi i jedan pomak u HR - ja stvarno ne vidim ama baš niti jednog znaka napretka. Vidim samo crnu budućnost u HR - u stvari ne vidim im budućnost uopšte. Nema je.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 26 jan 2018 23:32

Jack je napisao/la:Ljetopis ubraja djecu rodjenu vanka.Naknadno.Otud oscilacije toliko kao i da ''godisnjak'' ne izbacuje detaljne podatke za opcine i kantone nego samo UKUPAN BROJ

Ta cifra nije RELEVANTNA.Godisnjaci sluze za ukras kao i ona glupost oko broja ucenika sto federalni zavod je izbacio.Sad ti vjeruj u ruzicaste slonove,a prije nego sto pocnes i u to vjerovati.Makar se potrudite da je podatak vjerodostojan

Veca gomila smeca od onog godisnjaka nisam vidio

Javim ti polovinom iduceg mjeseca tacno.Malo vise oko ovog.
To što Ljetopis ne izbacuje podatke za opštine i kantone ne igra ulogu po pitanju tačnosti ili netačnosti ukupnog broja živorođenih - mislim da ćeš se i ti složiti s tim.

Ima li negdje objavljen podatak da FZS dodaje broj djece rođen vani na kraju godine u Ljetopisu? Nije mi jasno to nikako. Također, da li je cjelokupna razlika između Ljetopisa i prethodnih podataka baš samo taj dodatak djece rođene vani ili ima još nekih drugih faktora i razloga zašto je broj veći - bez djece sa izvana.

Također, imaju li kakvi pismeni izvori za ovu metodologiju koju FZS koristi na kraju godine? Ja još uvijek ne vidim zašto su tačno ti podaci nerelevantni - pa se nadam da će mi ovo malo pomoći da shvatim tvoje viđenje.

Hvala.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2018 23:40

To što Ljetopis ne izbacuje podatke za opštine i kantone ne igra ulogu po pitanju tačnosti ili netačnosti ukupnog broja živorođenih - mislim da ćeš se i ti složiti s tim.
Itekako igra,jer onda bi imao totalno drugaciju sliku rodjenih.Nikakve veze s vezom.Mjesas kruske i jabuke,zoves ih kruskama.Iako nije isto
Ima li negdje objavljen podatak da FZS dodaje broj djece rođen vani na kraju godine u Ljetopisu? Nije mi jasno to nikako. Također, da li je cjelokupna razlika između Ljetopisa i prethodnih podataka baš samo taj dodatak djece rođene vani ili ima još nekih drugih faktora i razloga zašto je broj veći - bez djece sa izvana.
Pa imam ja masu tih ljetopisa i godisnjaka kod kuce.To nije nikakav problem.Ubrojani su svi jer da nije tako

Ljetopis.,godisnjak morao bi da objave detaljne cifre.Ali oni izbacuju samo UKUPAN BROJ.To da je tako i da je istina kao sto nije.Izbacili bi podatke za opcine i kantone.Kao sto sam mislio

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 00:00

Gdje su ti podatci za opcine i kantone u godisnjaku?Gdje?
Daj mi podatke u tom godisnjaku za opcine i kantone ili makar samo KANTONE..Cak sta vise.Izazivam tebe i bilo koga ovdje ko misli da zna bolje od mene a ne zna samo da kopira.Nek mi dadne podatke za KANTONE.Samo kantone bez opcine u tom godisnjaku.I ja cu prvi PRIZNATI te podatke.Ti podatci ne postoje

A ne samo ukupan broj.Nemaju jer ja imam te podatke.Samo u opcini Velika Kladusa 119 ljudi je popisano naknadno.Ta djeca su usla u UKUPAN BROJ.Djeca koja nisu rodjena u Bosni.Ali majke su prijavljene ovdje ili ce nastaviti ovdje da zive

Ta djeca ulaze u UKUPAN BROJ stanovnistva.UKUPAN

Njih 500 tinjak.Posavski kanton,dijelom Usk kanton i Skutorija gdje se djeca radjaju vanka ali su pisani ovdje.Nikakvih 1000 ustasha nije rodjeno toliko jer samo V.Kladusa ima preko 100.Eventualno 300:200 u korist ustasha.Ako i toliko

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 00:04

Burek je napisao/la:Znamo svi da je USK sa 2105 zivorodenih prosle godine daleko od onog sto je nekada bio. Ali je opet bolji nego K10 i ZHK skupa sa 1075. Da se svi famosni 1000 rodenih Hrvata is Hrvatske tu doda nemogu USK da stignu.

Malo sam sokiran. Nisam znao da su ustase nekada cinili preko 40% prvaca u SBK. Danas nemaju ni 30%.

Zna iko od kada mi imamo vecinu zivorodenih u Zepcu? Znam da je jos 2012 bilo usko. Mi 155 a oni 146. Biraca ima nih vise. Dzaba sto se sele kad dalje glasaju is diaspore. To ce se zek popravit kad dolaze ove generacije na red u kojim smo mi vecina. Ovi is 2012 godine ce tek 2032 da glasaju u vezi nacelnika
Ja nisam jer 15 tak godina nabavljam podatke a ne zivim od maste kao neki.Nabavljam podatke.Imao sam davne 2006 godine podatke za naselja s birackih spiskova,prije nego sto je bilo ko zna sta je biracki spisak.To je tek neke 2012 postalo aktuelno.Srednjobosanski kanton je najveci potop ustasha da sam vidio demografski u zadnjih 15 tak godina otkako se bavim ovim od 2003 godine.Najveci potop

Ovo je manje-vise tacno.Ako se ne slazes sa mnom mislis da znas bolje.Pa bujrum nadji ti meni podatak.A ne malo vise maste.I nemoj kopirati podatke za koje vec znam.Daj mi nesto novo

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 27 jan 2018 00:04

Ja sam prigledo one brojeve o Varesu od prosle godine.
34/146
Kao da je u RG.

Sta se mrtvi tice smo isti. Nisma bas mogo razlikovad katolnici ni pravoslavci. Mozde me malo sbunilo ime Dodik. Mozda su svi vlasi samo sto ne idu u istu crkvu. Zivorodenih ima 26 Bosnjaka i 7 srbokatolika. Ima i jefna turska beba? Cak se jos jedna turkina za nasog udala. Zna iko odakle ti turci? Dali tu jedan turski kulturni centar ima i oni tu rade?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 00:09

Vares je totalno pukao.Nema tu izgovora.Sanski Most isto.Propalo sve tamo

Dodik je vlasko prezime.Vares je imao dosta bogumilskih sela koji su kasnije otisli dalje,oni koji nisu presli na islam,primjer sela Hocevja,ili Hocevija,danasnja Ocevija kraj Varesa.Mnoga naselja imaju Ilirski prefiks primjer Pogar

Dodika ima najvise tu,kao i u jos par opcina.Svi su od Radula Dodika vlaskog vojvode koji je naselio svoju familiju iz vlaske i svoje vlahe u Bosnu.

Dodik Radul je bio Turski podanik i Vlaski vojvoda.Postoje varijacije istog prezimena Dodik/Dodig.Ali svi su dosli nakon Turskog dolaska ovdje u Bosnu

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 27 jan 2018 00:27

Jack je napisao/la:
Burek je napisao/la:Znamo svi da je USK sa 2105 zivorodenih prosle godine daleko od onog sto je nekada bio. Ali je opet bolji nego K10 i ZHK skupa sa 1075. Da se svi famosni 1000 rodenih Hrvata is Hrvatske tu doda nemogu USK da stignu.

Ja nisam jer 15 tak godina nabavljam podatke a ne zivim od maste kao neki.Nabavljam podatke.Imao sam davne 2006 godine podatke za naselja s birackih spiskova,prije nego sto je bilo ko zna sta je biracki spisak.To je tek neke 2012 postalo aktuelno.Srednjobosanski kanton je najveci potop ustasha da sam vidio demografski u zadnjih 15 tak godina otkako se bavim ovim od 2003 godine.Najveci potop

Ovo je manje-vise tacno.Ako se ne slazes sa mnom mislis da znas bolje.Pa bujrum nadji ti meni podatak.A ne malo vise maste.I nemoj kopirati podatke za koje vec znam.Daj mi nesto novo
Nisam piso da bolje znam. Nisam ja jedini koji je iznenadzen od promjenje u SBK. Puno puno nasih nisu ni svijstni koliko smo napredovali u ovim kantonu. Sa jedne strane je stetno sto ljude gube nadu a sa druge strane je i bolje jer bog zna sta bi bilo da se to javno govore. Kad se nesmije ni rec da bih granice Bosne branijo.

Zepce i Usora sluze HDZ samo da bih kao nesta imali sto bi mogli mijenjat za onaj koridor od Hercegovine preko Fojnice do onih opstina od NT do Kreseva. Bio bih mozda velki uticaj na Ustasku populacio u SBK ako bi njima svanilo ne nemaju vise sta nudit za taj koridor ili?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 00:33

Nisam mislio na tebe,ali nije ni vazno

Zepce je kriticno,ali Kiseljak je na putu.Tu se svasta moze desiti.Vitez je prejak kod ustasha da mozemo uzeti ovo demografski

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 27 jan 2018 00:37

To sa Pogar morat cu pamtit. Pa i rijec/ime Bosna je od nih kao i Raska.
Ma znam da je Dodik vlasko ime. :D onim is Laktasa se vidi na faci. Samo me iznenadilo da su tu katolnici.

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 27 jan 2018 00:48

Jack je napisao/la:Nisam mislio na tebe,ali nije ni vazno

Zepce je kriticno,ali Kiseljak je na putu.Tu se svasta moze desiti.Vitez je prejak kod ustasha da mozemo uzeti ovo demografski
Ide jedna za drugom. Samo sto to godinama traje. Da nismo Busovacu preuzeli mozda bih se Kiseljak bolje drzo. Opstine su povezane. Ako jedna padne osjeti to druga. Vitez jest jak ali necu se moc sami drzat.

Piso sam ja vec prija da je nemoguce da ima tih 1000 i da su to cisto katolnici. Esad jest puko ali je nekada negdi kod ustasa postavio link kako je nas par is USK iso u Hrvatsku da se zena tamo porodi. Neznam dali ustase nisu htjeli ili mogli da skontaju da je nemoguce da su ti 1.000 sto Hrvatska svake godine brise eksklusivno katolnici iz Hercegovine.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 01:07

Ti si za mene simpatican lik i nasmijes me.Mozda sto volim Burek.Ko ce ga znati.Obicno sam mrzovoljan prema drugim.Dobar je to znak.Samo me nemoj zivcirati i prezivjet ces ovdje

Vitez ima veca sela+ ekonomiju.Busovaca to nikad nije imala kod ustasha a glavni razlog njihove vecine je FIS

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 27 jan 2018 04:03

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Ipak - nije u redu da temi na kojoj se trudimo sakupiti TAČNE podatke ti pokušavaš “računati sa malo većim minusom.” Ne na ovoj temi. Ako imaš neku ideju kako da stvorimo pritisak političarima - ja ću drage volje reći da se Bošnjaka rodilo 12,000 prošle godine ako će ih to natjerati da urade nešto pozitivno za natalitet - ali ne na ovoj temi.
Ne izvlači riječi iz konteksta i ne izmišljaj!
Kada kažem da se "računa na malo veći minus" onda mislim na red veličine par stotina novorođenih, kao što sam pokušao prikazati na primjeru tog smanjenja od 2500 novorođenih u zadnjih 5 godina. Eto, neka su šokci grohnuli 1500, a mi 1000 - a ne vjerujem baš a je takav odnos, jer je ipak naših beba 80% u ukupnom broju novorođenih, pa je za očekivati da je u ukupnom gubitku naš udio barem 50% (kada pogledamo one kantone gdje su Bošnjaci većina). I tu se završava priča oko "malo crnjih prognoza". Nisam za to da se laže i preuveličava, ali da nikad nije zgoreg uzeti mogućnost da je gore 10-20% nego što jeste. Jer, ipak, nemamo detaljne podatke o nacionalnosti beba te samo procjenjujemo.

@Jack - po ko zna koji put, ODAJEM TI PRIZNANJE za sve što si učinio na ovom polju. Zahvaljujući tebi do mnogih je došla informacija o najvažnijoj stvari za svaku državu. Nemoj da vrijeđaš i omalovažavaš ljude poput mene (koji su usput jako obrazovani i imaju deceniju i po radnog iskustva) koji te gledaju kao izuzetno pozitivnu ličnost.

Ali isto tako - iz namjere i želje da Bošnjacima bude što bolje postaješ nedosljedan. Za tebe su mjesečni izvještaji, koji su btw nepotpisani - TAČNI, ali kumulativni i zvanični izvještaj (ljetopis) koji potpisuje direktor - netačni!?!?
Ovdje su jedini tačni podaci oni zvanični, to je jedino što imamo crno na bijelo. I to su podaci FZS-a, na koje se jednom oslanjaš, a drugi put kažeš da su glupost.

Iz tih podataka je očito da je došlo do ogromnog pada novorođenih (http://fzs.ba/wp-content/uploads/2017/02/SG2016.pdf):
- u zadnjih 10 godina skoro 4 000 novorođenih manje
- u zadnjih 5 godina oko 2500 novorođenih manje
slika

Da li je sad u pitanju par stotina gore ili dole, to je najmanje važno, ali je činjenica da je trend opadajući. Koliko je ovdje pad ujaka a koliko nas to je najveće pitanje, ali je sigurno da padamo i oni i mi.
Dalje, podaci o padu novorođenih se SAVRŠENO UKLAPAJU u podatke Eurostat-a koje sam objavio par stranica ranije (ili možda na drugoj temi o migracijama - ne sjećam se), gdje stoji da je u periodu 2012-2016 izdato 81 797 boravišnih dozvola za bosance. Jer upravo je pad od 2500 novorođenih uporediv sa odlaskom tolikog broja ljudi iz zemlje (2500 beba odgovara populaciji od 200-250 hiljada stanovništa, od kojeg kada se izdvoji 1/4-1/3 mlađih koji odlaze i koji više ne rađaju djecu ovdje upravo dolazimo na te cifre Eurostat-a).
Znam da ti to teško pada - pada i meni, nasekiram se, lošije spavam. Ali moramo istini gledati u oči i ne navlačiti po svaku cijenu podatke.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 jan 2018 05:22

:mrgreen:
Ja ti pricam o jednoj godini.Ti mi spominjes 5.Rekao sam ti da ce biti vise Bosnjaka rodjenih nego prosle godine.Kraj price.Ti to porices iako je i slijepcu jasno da ce brojka biti veca .Ti spominjes vece intervale.Ja nikad nisam spominjao stanje od prije 5 godina. Ja sam spominjao proslu godinuPa si onda lijepo skopirao i rekao da ce biti 500 manje rodjenih.To si lijepo prikazao opet kopiranjem godisnjaka.Mislim.Svak zna da kopira stvari.

Bez uvrede ali ne razumijes se u tematiku metodologije niti imas podatke.Ili cak sta statisticki godisnjak daje.On daje UKUPNE cifre.Sto znaci da se u te cifre racunaju i djeca rodjena vanka.To je godisnjak.Zato se zove GODISNJAK.On se ne bavi

KONCIZNOM statistikom.Niti ima te podatke.Pricas i dajes podatke kako tebi odgovaraju da mi dokazes da su Bosnjaci pukli i da su pali.Pa vjesto kopiras podatke iz godisnjaka.Pa kad tako dobro kopiras.Kopiraj mi iz godisnjaka statisticke podatke za kantone rodjene po kantonima u eto 2016 godini.Pa da vidim te cifre.Eto ja cu ti rado priznati podatke kako ti zelis,samo mi daj po kantonima ako moze iz godisnjaka.Bez uvrede momak ali ja sam statisticke godisnjake dobijao od 2002 godine.Tako da sam veoma dobro upoznat s tom knjigom.Imam ih cak i par kod sebe.Par,ali nije ni vazno

No,cuj.Ti podatci nece biti takvi kakvim ti zelis da prikazes.Zar ne

Pad stanovnistva je uzrok smanjenju fertiliteta.Ako se on smanji.Pad je neminovan.To je prosto kao pasulj.Ocigledno je i vidljivo je svima da su i Bosnjaci pali u nekim sredinama.Toliko da ja ne vidim nikakvog oporavka za naprimjer Vares ili Sanski Most.Ali lijepo pazite i citajte sta sam rekao.A ne dajte neke svoje POVRSNE zakljucke

:takoje:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 27 jan 2018 08:49

B^2 ja u klin ti u ploču.
Niko o tome nije pričao.
Samo BiH.