☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Drina
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Drina » 22 jan 2018 00:32

edinmaslic je napisao/la:Ne treba se sikirati što su katolici preko 50 % u općini Žepče.Bošnjaci su već sad blaga većina u gradu,i imamo više maloljetnih u općini Žepče.Dakle,smjenom generacija i općina a pogotov grad Žepče će biti naši.Tad ćemo preuzeti i ekonomiju.Žepče je stara bošnjačka čaršija.

Tacno. Nas fokus treba prebaciti Listicu, Grude i dole izlaz na more. Ovo u srednjoj Bosni je gotova stvar
Biće onako kako Bošnjaci odluče

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jan 2018 01:07

Drina je napisao/la:
edinmaslic je napisao/la:Ne treba se sikirati što su katolici preko 50 % u općini Žepče.Bošnjaci su već sad blaga većina u gradu,i imamo više maloljetnih u općini Žepče.Dakle,smjenom generacija i općina a pogotov grad Žepče će biti naši.Tad ćemo preuzeti i ekonomiju.Žepče je stara bošnjačka čaršija.

Tacno. Nas fokus treba prebaciti Listicu, Grude i dole izlaz na more. Ovo u srednjoj Bosni je gotova stvar
Bravo! Upravo tako - čim su ustaše ispresijecane u Srednjoj Bosni, tu više nema realne šanse za ponovnim UZPom ili ponovnim Ahmićima. To se sada još uvijek može desiti samo Bošnjacima južno.

Zato, specifično za ovu temu, posebno se treba obratiti pažnja na sakupljanje informacija o demografiji i demografskim kretanjima u i okolo Mostara, Stoca i Čapljine.

Posebno za Mostar - nekoliko pokazatelja insinuiraju nagla pad Hrvata. Prvo, vidljiv je pad u broju novorođenih od prošle godine - i ako se još uvijek ne zna ko. Drugo, porodilište na zapadnoj strani grada objavilo pad u broju živorođenih od 10% od 2015 do 2017. To je pad od 5% godišnje u zadnje 2 godine u broju živorođenih u jedinom porodilištu u gradu u kojem se Hrvati rađaju (oni u Južni Logor ne idu). Treće, Perić i dalje ne pušta objavu katoličkog popisa već evo nekoliko godina - a svi znamo da bi oni jedva dočekali da se pohvale da se imaju s čime hvaliti. Četvrto, Bošnjački dijelovi HNK bilježe rast (a ne pad) u broju živorođenih - i Konjic i Jablanica.
Samo BiH.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 jan 2018 05:25

sema je napisao/la:https://youtu.be/LweL2jem1cY super prilog :)
LweL2jem1cY&feature=youtu.be
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 22 jan 2018 07:33

Jel se meni čini ili je prilično dobar januar u Kantonu Sarajevo ?

Kanton Sarajevo bogatiji za 17 beba :respekt: :gut:

http://avaz.ba/kantoni/sarajevo/342717/ ... za-17-beba
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Drina
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la Drina » 22 jan 2018 10:23

Kuća u kojoj se nalaze dvosoban stan na spratu i jednosoban stan u prizemlju koji je namješten.
Nalazi se na placu od 26 000m2 koji je pod voćnjakom i jednim dijelom šumom, u dvorištu kuće se nalaze i pomoćni objekti. Kuća se snadbijeva vodom sa sopstvenog bazena.

Udaljenost kuće od nove autobuske i školskog centra 1,5km, asfalt do imanja.

Kontakt telefon:+38269/316-730
065/314-538
Viber: +38268/456-883
Cijena: 75 000,00 KM
https://www.olx.ba/artikal/26425922/kuc ... izu-grada/
Prodaje kucu i imanje u Foci. Broj telefona u CG. Ovo govori da se ovaj vraca odakle je i dosao.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jan 2018 22:12

Izvinjavam se ako je ovo već bilo.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... anu/458949

Vratile se rode u BiH: Konačno zabilježene pozitivne vijesti na demografskom planu

Dajana Miljić
05.01.2018 10:00

SARAJEVO, BANJALUKA - U više porodilišta u BiH lani je rođeno više beba nego u posljednjih nekoliko godina, što svakako donosi pozitivne vijesti na demografskom planu i nadu da će nas i 2018. rode posjećivati češće.

I iz Agencije za statistiku BiH kaže da je bilo više beba.

"U BiH je tokom tri kvartala prošle godine registrovano 21.455 živorođene djece, što u odnosu na isti period 2016. godine pokazuje rast broja živorođenih za 0,41 odsto", naveli su juče iz Agencije za statistiku BiH.

Lijepe vijesti su zabilježene u trebinjskom porodilištu, gdje je rođeno 344 novorodenčadi lani, odnosno 16 beba više nego 2016. godine.

"Zadovoljni smo i zbog toga što smo u 2017. godini imali 344 novorođenčeta, odnosno 16 beba više nego godinu ranije, i nadamo se da će ih u svim narednim godinama biti više, kako bismo dostigli onaj rekord iz 1994. godine, kada smo imali 872 bebe", kazao je za "Nezavisne" Srdan Lugonja, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje.

U opštini Ljubuški za 2017. godinu u matičnu knjigu rođenih upisano je 317 djece, odnosno osam beba više nego godinu prije.

Kako su objavili portali, u 10 mjeseci 2017. u Čapljini je napokon zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.

"Kada je u pitanju prirodni priraštaj, u 2016. pozitivan prirodni priraštaj imali su Banjaluka i opština Jezero", kazali su iz Republičkog zavoda RS.

Iz Matične službe grada Banjaluka kažu da će danas imati zbirne podatke o broju rođenih prošle godine, ali podsjećamo da je bejbi bum zadesio Banjaluku dva puta u septembru, kada je u prvoj polovini mjeseca rođeno rekordnih 39 beba, što je i najveći bejbi bum u u prošloj godini, dok je krajem tog mjeseca rođeno 28 beba.

Stevo Pašalić, demograf, istakao je da se nada da će trend povećanog broja rođene djece biti i narednih godina.

"Povećanje broja novorođene djece znak je da je godina iza nas bila sigurno uspješnija i stabilnija nego prethodne. mnogo je faktora koji utiču na povećan broj rođene djece, ali ono što me posebno raduje je da nije nastavljen trend smanjenog rađanja", kazao je Pašalić.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "Četiri plus", koje okuplja višečlane porodice, kazao je da ga raduje što u pojedinim porodilištima ima više beba.

"Sve radimo da poboljšamo natalitet u RS, na sve načine pokušavamo i vlastima da ukažemo da je velika potreba za bebama", kazao je Radovanović.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jan 2018 22:53

Natalitet u Distriktu i dalje opada. Mortalitet raste

Autor Mario Ivkić | u 10:02 | 05.01.2018. - 10:02 | 0 Komentara
Brčko danas Novosti

Prema podacima Pododjela za matičnu evidenciju Vlade Brčko distrikta, prošle je godine u matične knjige rođenih, upisano 1.095 osoba, što je za 10 manje u odnosu na 2016. godinu, kada je upisano 1.105 novorođenih osoba.

http://radiobrcko.ba/natalitet-u-distri ... tet-raste/
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jan 2018 22:58

U prevodu, iz ova dva članka znamo da je i GT i BD imalo smanjenje u broju živorođenih.

To znači da je FBiH morala imati i još veći plus u broju živorođenih za +10 da bi cijela BiH imala neto povećanje u broju živorođenih od 0,41% ili za +280 djece.

Ja tipujem da su Bošnjaci ove godine imali povećanje od oko 400 u odnosu na prošlu godinu u broju živorođenih - ali teško je predviditi kako su Hrvati prošli jer su kod njih bili strahoviti padovi radi iseljavanja - što se mora nekako odraziti na natalitet ali teško je biti siguran koliko. Ipak, ne mislim da mogu Hrvati imati veći pad u broju živorođenih u odnosu na jednu godinu od minus 3-4% - što znači pad od oko 100 djece. Znači Bošnjaci su mogli rasti za jedno +380.

Samo porodilište na Bijelom Brijegu (u Zapadnom Mostaru) je zabilježilo pad u broju prodaja od 10% od 2015 do 2017 - a tu bi trebali da su najjači. Radi takvih podataka mislim da su Hrvati pali za 100njak živorođenih.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 22 jan 2018 23:44, ukupno mijenjano 2 puta.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 jan 2018 23:28

"U BiH je tokom tri kvartala prošle godine registrovano 21.455 živorođene djece, što u odnosu na isti period 2016. godine pokazuje rast broja živorođenih za 0,41 odsto", naveli su juče iz Agencije za statistiku BiH.
Meni ce ''Bosnjak na kvadrat'''reci da nije tako,da je broj opao.Pa ce onda lijepo skopirati proizvoljnu statistiku koja mu se svidi,iako nikad nece uvaziti ono sto sam mu rekao vec 3 puta.A to je da je broj veci.Lijepo sam covjeku rekao,objasnio i sve,ali on i dalje nastavlja po svom i padu Bosnjaka.Da je taj broj takav kakav on kaze,ja bih prvi izasao i rekao.Ja sam ovdje postavio vijest ima 2 godine da je broj Bosnjaka u Glamocu prvacica iznosio svega 3 u skolskoj 2016/2017 godini.Mogao sam da presutim neke losije informacije,ali opet sam POSTAVIO takvo sta.Ja ovdje ne radim SELEKTIVNU statistiku nego statistiku

Udio cetnika sigurno je opao.To me ne cudi.Brcko se drzi jer je Brcko za cetnike kljucna opcina i vecina cetnika iz okolnih opcina se radja u Brckom.Posebno to vazi za opcine Pelagicevo+ Donji Zabar gdje cetnicki zavod za statistiku ne vidi da se je iko rodio tamo haman.Sto to kad imas tamo velika cetnicka sela.A vide da se je rodilo u Brckom.Sto znaci tim gore za podatke i tim gore za cetnike Pelagiceva+Donjeg Zabara.Nek je broj Srba veci u Brcko distriktu a sta me briga za tamo neke nule po tim opcinama

Realno.Ne mogu i ne zelim da dadnem jos uvijek neku svoju procjenu dok ne dobijem kumulativ rodjenih za 2017 godinu.To ce biti pocetkom iduceg mjeseca.Pa cu onda dati neke svoje procjene
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 22 jan 2018 23:47

Jack je napisao/la:
Meni ce ''Bosnjak na kvadrat'''reci da nije tako,da je broj opao.Pa ce onda lijepo skopirati proizvoljnu statistiku koja mu se svidi,iako nikad nece uvaziti ono sto sam mu rekao vec 3 puta.A to je da je broj veci.Lijepo sam covjeku rekao,objasnio i sve,ali on i dalje nastavlja po svom i padu Bosnjaka.Da je taj broj takav kakav on kaze,ja bih prvi izasao i rekao.Ja sam ovdje postavio vijest ima 2 godine da je broj Bosnjaka u Glamocu prvacica iznosio svega 3 u skolskoj 2016/2017 godini.Mogao sam da presutim neke losije informacije,ali opet sam POSTAVIO takvo sta.Ja ovdje ne radim SELEKTIVNU statistiku nego statistiku

Udio cetnika sigurno je opao.To me ne cudi.Brcko se drzi jer je Brcko za cetnike kljucna opcina i vecina cetnika iz okolnih opcina se radja u Brckom.Posebno to vazi za opcine Pelagicevo+ Donji Zabar gdje cetnicki zavod za statistiku ne vidi da se je iko rodio tamo haman.Sto to kad imas tamo velika cetnicka sela.A vide da se je rodilo u Brckom.Sto znaci tim gore za podatke i tim gore za cetnike Pelagiceva+Donjeg Zabara.Nek je broj Srba veci u Brcko distriktu a sta me briga za tamo neke nule po tim opcinama

Realno.Ne mogu i ne zelim da dadnem jos uvijek neku svoju procjenu dok ne dobijem kumulativ rodjenih za 2017 godinu.To ce biti pocetkom iduceg mjeseca.Pa cu onda dati neke svoje procjene
U Brčkom su evo rekli da je broj živorođenih za 2017 godinu 1095 što je za 10 manje nego 2016 godine. Znači u BDu pad u broju živorođenih od oko 1%. (Par postova iznad - ja sam samo postavio samo dio teksta - ima još na linku.)
Samo BiH.

Pita sirnica
Član

Post Postao/la Pita sirnica » 23 jan 2018 05:35

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 23 jan 2018 07:03

Pita sirnica je napisao/la:https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-svak ... /180123039

Sumnjam da ce im ovo pomoc!
U Doboj Jugu to je jos od 2010.g.na snazi.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 23 jan 2018 08:27

BosnjackaHercegovina je napisao/la:U prevodu, iz ova dva članka znamo da je i GT i BD imalo smanjenje u broju živorođenih.

To znači da je FBiH morala imati i još veći plus u broju živorođenih za +10 da bi cijela BiH imala neto povećanje u broju živorođenih od 0,41% ili za +280 djece.

Ja tipujem da su Bošnjaci ove godine imali povećanje od oko 400 u odnosu na prošlu godinu u broju živorođenih - ali teško je predviditi kako su Hrvati prošli jer su kod njih bili strahoviti padovi radi iseljavanja - što se mora nekako odraziti na natalitet ali teško je biti siguran koliko. Ipak, ne mislim da mogu Hrvati imati veći pad u broju živorođenih u odnosu na jednu godinu od minus 3-4% - što znači pad od oko 100 djece. Znači Bošnjaci su mogli rasti za jedno +380.

Samo porodilište na Bijelom Brijegu (u Zapadnom Mostaru) je zabilježilo pad u broju prodaja od 10% od 2015 do 2017 - a tu bi trebali da su najjači. Radi takvih podataka mislim da su Hrvati pali za 100njak živorođenih.
Moguce je da mogu imati veci pad. Sta im fali.Nista.
Kad su u Brckom u onoj im cistoj konjusarkoj skoli mogli imati onoliki pad pa moguce je da im je i veci pad nataliteta.
Vracaju se konjusari odakle su dosli. :thankyou: :tchuss:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 23 jan 2018 10:24

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Iz Republičkog zavoda za statistiku gt kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.
Ja prvo pomislio da su ovo brojke cijele prosle godine kad one samo prva tri kvartala. :cry:
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 23 jan 2018 11:59

Zmaj je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Iz Republičkog zavoda za statistiku gt kazali su da su u prva tri kvartala 2017. rođene 6.772 bebe, dok ih je u 2016. godini bilo nešto više - 6.887.
Ja prvo pomislio da su ovo brojke cijele prosle godine kad one samo prva tri kvartala. :cry:
Ne tuguj zmajcicu za koju godinicu aBd ih to ceka.
:takoje:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 23 jan 2018 12:15

krhan je napisao/la:
Zmaj je napisao/la:
Ne tuguj zmajcicu za koju godinicu aBd ih to ceka.
:takoje:
Ovo ispada na ravno oko 9000 rodjenih u GTu u 2017.
Od kojih je jedan procenat Bosnjaka (pretpostavljam nekih 7-10%) - ja pojma nemam - to Jack zna.
Samo BiH.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 23 jan 2018 14:57

SKB Mostar: Tri majke napustile novorođenčad, rodilo 5 maloljetnica
18. siječnja 2018

Koliko mladi odlaze s ovih prostora može se vidjeti i na podacima o broju poroda u SKB-u Mostar, piše Večernji list BiH.

Podatak kako je skoro deset posto manje poroda obavljeno u mostarskoj bolnici prošle godine u odnosu na prijašnje godine, jasno pokazuje koliki je negativni trend. Prema podacima koje smo dobili od nadležnih institucija, na Klinici za ginekologiju i porodništvo u SKB-u Mostar tijekom prošle godine obavljeno je 1658 poroda.

“Tijekom 2015. godine imali smo registriranih 1769 poroda, dok je taj broj u 2016. godini bio 1796. To znači kako smo prošle godine imali 138 poroda manje nego pretprošle godine” rekli su nam jučer u SKB-u Mostar. Predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar prof. dr. sc. Vajdana Tomić, dr. med. nam je rekla kako je pitanje koliko liječnici mogu doprinijeti poboljšanju stanja, te kako se u svakodnevnom radu ne osjeti smanjen broj poroda.

Osigurati uvjete rodiljama
“Ono što mi možemo učiniti jest osigurati uvjete u kojima rodiljama porod neće biti traumatično iskustvo i kako ga kao takvog ne bi pamtile. Svakoj našoj pacijentici uvjeti na porodu moraju biti takvi da žena ima što manje stresa i neugodnosti. Poduzimamo sve kako bismo im u našem radu osigurali te uvjete i kako žena nakon poroda ne bi rekla da više nikada ne želi imati djecu, nego da i dalje obitelj razmišlja o mogućnostima skrbi i odgoja buduće djece”, izjavila je predstojnica Tomić za Večernji list.

A ovo je jako važna tema. Planiranje obitelji svakako zaslužuje više pozornosti jer se radi o pitanjima koja imaju dalekosežne posljedice u budućnosti.

“Mi smo u našoj bolnici tijekom prošle godine imali tri slučaja u kojima su majke ostavile troje novorođenčadi. To se vjerojatno ne bi događalo da se pitanju planiranja obitelji pristupilo mnogo ozbiljnije”, istaknuli su naši sugovornici u mostarskoj bolnici. Čak pet maloljetnica je tijekom prošle godine rodilo u SKB-u Mostar. Najmlađa rodilja imala je 16 godina, dok je najstarija imala čak 46 godina.”

“Ako trudnoća i nije bila planirana, to ne mora biti problem ako se obitelji ili samo majka odlučila posvetiti odgoju djeteta. Imali smo pacijentice koje su rodile u petom desetljeću života i to nije bio problem jer je obitelj odlučila skrbiti za dijete i posvetiti se odgoju. Ono što liječnici mogu učiniti jest educirati što bolje roditelje o važnosti ove teme i tako im pomoći u pripremi skrbi za jedan novi život”, zaključili su naši sugovornici.

Pomoć institucija
Ono na što liječnici sigurno ne mogu utjecati su gospodarske i socijalne prilike u državi, a koje su i više nego važne za današnji odgoj i skrb i o djetetu. Broj poroda će i budućih godina sigurno biti smanjen ako se nastavi trend iseljavanjaljudi s ovih prostora.

Stručnjaci već godinama upozoravaju kako BiH postaje društvo staraca, što je izravna posljedica velike nezaposlenosti, malih plaća i visoke cijene svakodnevnog života i podmirenja osnovnih životnih potreba.

Kada se ova pitanja riješe, imat ćemo ponovno situaciju u kojoj će rasti broj novorođene djece u bolnicama umjesto da se smanjuje, što je sada slučaj.

http://www.grude-online.info/skb-mostar ... oljetnica/

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Znaci:
2015: 1769
2016: 1796 (rast 1.5%)
2017: 1658 (pad -7.7%)

Stani malo - ja sam prvi put pogresno procitao ovu vijest - ovo nije pad 10% u posljednje 2 godine - ovo je pad od -7.7% u SBK Mostar za SAMO JEDNU GODINU!!!??? :shock:

Ne razumijem - je li se mozda neko novo porodiliste otvorilo u blizini?
Ili su Hrvati zaista upravo imali najveci godisnji pad u Mostaru ikad?
Samo BiH.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 23 jan 2018 17:09

U Mostaru se manje-više rađa cijela Škutorija tako da podaci iz porodilišta i jesu i nisu meritorni.
Isto tako imamo nedavno podatak za porast broja poroda u Trebinju a Gacko koje se tamo takodje poradja puca minuse.
Hoću reći da možda Čitluk i Široki imaju pluseve a Mostar epske minuse ili obratno.
MKR bilježi nešta oko 700 upisa za uzp mostar, neđe sam izbacivao podatke za porodilište u Južnom mada je i to vrlo eventualno jer se tu rađa i Stolac a i Jablanica itd.

Kako god, prvačići su najmjerodavniji faktor.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 23 jan 2018 20:48

Ovo ispada na ravno oko 9000 rodjenih u GTu u 2017.
Pa,bilo je 9250 rodjenih tamo krajem 2016.Ali realno mislim da ce preci 9000.Mozda nekih 9050-9100.Sve ispod 9050 ili cak i ispod 9000 je katastrofa za cetnike
Kako god, prvačići su najmjerodavniji faktor.
Slazem se.Jednostavno oni se jos uvijek drze u Mostaru ali okolica im je sve gora.Naprimjer ove skolske godine smo mi vecina prvacica prvi put u Stocu.Nije to mala stvar a iselljavanje je daleko primjetnije iz Stoca nego Mostara.Oni se jos drze,imaju i veoma vitalne opcine Citluk,Posusje pa donekle i Siroki Brijeg.Ali imaju sve manje mladezi na potezu Livno-Duvno a sve vise i u Capljni te Stocu
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Odgovorite