☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Zmaj
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 11:53

STATISTIKA ZA 2018. GODINU IZ MATIČNOG UREDA SANICA

U protekloj 2018. godini u #MUSANICA bilo je:

15 upisa u matičnu knjigu rođenih
2 redovna upisa (djeca koja su rođena u BiH) i 13 naknadnih upisa (djeca koja su rođena u inostranstvu)

6 naknadnih upisa u matičnu knjigu vjenčanih
Sve 6 upisa su bili brakovi zaključeni u inostranstvu

46 upisa u matičnu knjigu umrlih
28 redovnih upisa (osobe koje su umrle u BiH) i 18 naknadnih upisa (osobe koje su umrle u inostranstvu)

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA!
https://www.facebook.com/mjesnazajednic ... 437411764/

Sanica, Kljuc :(
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 12:20

Objavljeni fascinantni podaci o broju rođenih i umrlih u Tešnju, ali broj vjenčanja predstavlja problem…

Općina Tešanj objavila je analitičke podatke o prirodnom priraštaju u prošloj godini i zaista se radi o iznenađujučim i pozitivnim rezultatima.

U 2018. godini je rođeno 547 beba u Tešnju, a umrlo je 367 osoba, što znači da je prirodni priraštaj u ovoj općini pozitivan, a to je rijedak slučaj u Bosni i Hercegovini.

Ipak, primjetan je pad novih brakova. U 2018. godini u Tešnju vjenčano je ukupno 399 parova, što je znatno manje u odnosu na 2015. godinu, kada je vjenčano 423 para.

Tešanj tako predstavlja rijetki svijetli primjer kada je u pitanju prirodni priraštaj u BiH. Tamo nema “bijele kuge”, a nadamo se da će se ovakav trend odraziti i na neke druge gradove u BiH. Jeino tako se može neutralisati sve veći odlazak mladih ljudi iz naše zemlje…

slika

slika
https://www.bhdijaspora.net/objavljeni- ... a-problem/
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 12:25

Načelnik darovao prvorođenu bebu u 2019.godini

Načelnik opštine Momir Lazarević, 5.januara 2019.godine u Specijalističkom medicinskom centru „Boksit“ Milići, iznosom od 1.000 KM darovao je prvu rođenu bebu u 2019.godini, Milicu Palangetić.
Načelnik je ovom prilikom građanima poželio da se rađa što više djece, uz napomenu da Opština Milići podržava pronatalitetnu politiku, te da izdvaja sredstva i za vantjelesnu oplodnju.
U porodilištu Specijalističkog centra Kompanije „Boksit“ u Milićima u 2018. godini obavljeno je 290 porođaja i rođene su 294 bebe.
http://www.opstinamilici.org/index.php/ ... 019-godini

Radjaju li se Bosnjaci ovdje?

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 jan 2019 12:43

Ema i Mirza – najpopularnija imena u Gradačcu u 2018. godini

U matične knjige rođenih u 2018. godini upisano je 446 djece, podaci su Matične službe općine Gradačac. Radi se o 210 djevojčica i 236 dječaka. Najpopularnija ženska imena u godini iza nas su Ema, Ajna, Džejla, Elma i Mejrem, a kod dječaka Mirza, Adin, Eman, Daris i Mahir. Primjetno je blago smanjenje od 20 upisa u odnosu na 2017. godinu.

U matične knjige umrlih u 2018. godini izvršeno je 460 upisa, što pokazuje neznatnu razliku u odnosu na 2017. godinu kada je u knjigu umrlih upisana 461 osoba.

Neznatne promjene su zabilježene i u broju vjenčanja, jer je u 2018. godini obavljeno 347 vjenčanja, a godinu ranije 352.

Analiza podataka Matične službe pokazuje da je u godini iza nas došlo do značajnog povećanja broja razvoda brakova. U 2018. godini obavljeno je 253 razvoda, što u odnosu na 183 tokom 2017. pokazuje izuzetno povećanje broja razvoda za 70, ili oko 38%.

Radio Gradačac
http://radiogradacac.ba/ema-i-mirza-naj ... 18-godini/

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jan 2019 16:16

Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jan 2019 16:17

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jan 2019 20:12

Cuo sam bajke o 4000 Hrvata rodjenih u Bosni krajem 2018.Oko 300 tinjak vise rodjenih Hrvata u Bosni.Bosnjaci nestaju,jos malo Usk kanton nestaje.Hrvati izdominirase,ali dobro

No,htio sam da podjelim zapazanje za Vitez

Naime 2017 godine bilo je 148 krstenih u zupi Vitez.Federalni zavod za statistiku je rekao da je u toj opstini tad bilo 117 Hrvata zivorodjenih,ili razlika je 148/117 u korist krstenih/rodjenih sto znaci da cirka 22% krstenih u ovoj zupi.Mozda je to 1-2% gore-dole.Nije se rodilo.Naravno,opet se izvinjavam ako sam pogrijesio jer nemam digitron sad pri ruci

Sto nas baca u 2018 godini.Naime zupa Vitez ima 117 krstenih u 2018 godini.Ili 31 manje.Ako se zna da opstina Vitez ima 167 zivorodjenih u prvih 11 mjeseci 2018 godine.I ako budu imali jedan dobar plus za Decembar,mozda bi mogli da imaju 190 zivorodjenih ovdje.Sto znaci ako idemo logikom kao i iz 2017 godine

Ako je 20% razlika izmedju krsteni-umrli.To bi znacilo da se je u Vitezu rodilo izmedju 90-100 Hrvata ali ne vise od tog.Naravno sve zavisi od konacnog broja zupe Vitez za 2018 godinu.Ali jasno je da ce tesko opstina Vitez imati preko 190 zivorodjenih

Ako pogledamo samo cifre za neke opstine gdje su katolici vecina vidimo slijedeci primjer

Opstina Usora 22 rodjena u 2017.19 u prvih 11 mjeseci 2018
Opstina Zepce 257 rodjenih u 2017.233 u prvih 11 mjeseci 2018 godine

Opstina Kiseljak 172 rodjena u 2017.149 u prvih 11 mjeseci 2018
Opstina Kresevo 46 rodjenih u 2017.29 u prvih 11 mjeseci 2018
Opstina Vitez 226 rodjenih u 2017.167 u prvih 11 mjeseci 2018

Dok neke opstine vec sad imaju vise rodjenih naprimjer

Novi Travnik 229 rodjenih u 2017.237 u prvih 11 mjeseci 2018.70% Bosnjaka prvacica,oko 72% zivorodjenih Bosnjaka
Bugojno 232 rodjena u 2017.Bugojno 258 u prvih 11 mjeseci 2018
Jajce 157 rodjenih u 2017.Jajce 166 rodjenih u prvih 11 mjeseci 2018

Jedno je sigurno,ako se gleda naprimjer opstina Kresevo koja je haman 80% katolicka da dobar dio pada ovdje cine tzv Hrvati.No,takodjer jedno je jasno.Ove godine bi Hrvati mogli da imajuj nikad bolji omjer ili nikad gori na podrucju naprimjer opstine Jajce ili Bugojno.A ja bas ne vidim neki porast ovdje u Bugojnu.Pa,sve ostaje otvoreno

Mostarski kanton je realno isuvise malen da napravi bilo kakve pomake.No,kad smo kod tog

Skutorija 709 zivorodjenih u 2017.Skutorija 650 zivorodjenih u 2018 prvih 11 mjeseci.Ako smo u mjesecu Novembru imali 63 rodjena u Skutoriji.Decembar bi mogao da bude priblizan,sto bi nas bacilo na cirka + 5-10 vise u skutoriji,ali sav taj pad je anuliran i jos je pao ako se gleda distrikt Brcko,kao i Srednjobosanski kanton sem ako nisu Hrvati izdominirali u Bugojnu,u sta su male sanse

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 15 jan 2019 20:24

Sto se tice Mostarskog kantona koji srecom ima samo 9 opstina.Stanje je ovako

Ravno ima 2 zivorodjena u 2017.Ravno nema zivorodjene u 2018 godini
Prozor ima 61 zivorodjenih u 2017.Prozor ima 74 zivorodjena u 2018.Vidi se rast,ali da li je i u 2018 godini rodjeno 12 Bosnjaka koliko je bilo rodjeno u 2017.Ostaje da se vidi

Stolac ima 89 zivorodjenih u 2017.Stolac ima 85 u prvih 11 mjeseci 2018

Neum ima 4 zivorodjena u 2017.Neum ima 14 zivorodjenih u prvih 11 mjeseci 2018.Obicno se je radjalo vise oko 35-40 ali vecina se je ovdje rodila u Hrvatskoj,tako da porast ovdje je samo prelivanja ciste statistike Hrvatske u Bosansku u maticne knjige rodjenih jer obicno opstina Neum ima oko 30-40 prvacica sto nam ukazuje na daleko veci broj rodjenih

Capljina 169 rodjenih.Capljina 166 rodjenih u prvih 11 mjeseci 2018,Ova opstina ce imati vise rodjenih nego prosle godine
Citluk 131 rodjenih u 2017.Citluk 143 u prvih 11 mjeseci 2018.Ocigledno rast rodjenih Hrvata i taj rast ce biti veci kad dodju podatci za Decembar

Jablanica 93 rodjena u 2017.Jablanica 75 u prvih 11 mjeseci 2018
Konjic 189 rodjenih u 2017.Konjic 145 rodjenih u prvih 11 mjeseci 2018

Sasvim je jasno da najveci pad u Mostarskom kantonu cine Bosnjaci.Naprimjer opstina Jablanica nema vise od 400 tinjak Hrvata i ako poredis broj rodjenih.No,takodjer je jasno ako nije neki smak svijeta.A to je da imas drastican pad tzv Hrvata u kantonu Sredisnja Bosna

Zapamti da je ovaj kanton prije 5 godina imao 700 prvacica Hrvata..Ove skolske godine ima jedva preko 600 prvacica.Posebno je brutalan pad u naprimjer opstini Vitez koja fakticki anulira sav mali rast tzv Hrvata na podrucju Livanjskog kantona,Skutorije i dobrog dijela Mostarskog kantona,tako da broj Hrvata ne moze da bude veci,a kamoli 300-400 veci od onog iz 2017 godine jer oni nemaju brojku.Ako pogledas samo pad u 2 opstine koje imaju katolicku vecinu:Vitez i Kresevo.Taj pad je fakticki anulirao sav rast koju su Hrvati mogli da imaju u Srednjoj Bosni.Jasno je posebno da je stanje veoma lose za Bosnjake,posebnio u Mostarskom kantonu.Posebno u opstini Konjic,i nema izgovor za ovakve male i smijesne cifre

Mnogi manipulisu ciframa,ali ono sto ja vidim je da ce u kantonu Sredisnja Bosna biti povecan broj Bosnjaka procentualno kao i u Mostaru tzv Hrvata

Za nas bi bio veci poraz ako sav rast cine Hrvati u naprimjer opstini Prozor sto je moguce ako je rodjeno samo 12 Bosnjaka ovdje u 2018 godini.Jasno je da je ovdje najveci pad kod Bosnjaka.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 16 jan 2019 09:59

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Mensur Islamović kaže da je nastavljen trend pada nataliteta i da Prijedor već godinama bilježi negativan prirodni priraštaj
U Prijedoru su tokom prethodne godine rođene 734 bebe, što je za 56 manje u odnosu na 2017. godinu.
Broj umrlih je 1.305 i manji je za 79 u odnosu na 2017. godinu, saopštava Srna.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Mensur Islamović kaže da je nastavljen trend pada nataliteta i da Prijedor već godinama bilježi negativan prirodni priraštaj.
"Kada gledamo ove podatke, više je umrlih u odnosu na rođene za 571 osobu. Broj vjenčanja je 492 i za 49 je manje u odnosu na 2017. godinu", rekao je Islamović.
Prema njegovim riječima, nešto ohrabrujući su podaci o naknadnim upisima broja rođenih i vjenčanih po kojima je rođeno 397 beba, što je 83 više naknadno upisanih u odnosu na 2017. godinu.
"Broj vjenčanja prema tim podacima naknadnog upisa je 199, što je za 18 više u odnosu na 2017. godinu. Što se tiče umrlih lica, kada govorimo o naknadnom upisu, upisano je 280, što je u odnosu na 2017. godinu za 48 lica više", istakao je Islamović.
On je dodao da grad Prijedor provodi i podržava brojne aktivnosti i manifestacije radi podizanja nataliteta.

OSLOBOĐENJE PORTAL

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 16 jan 2019 10:05

https://m.vecernji.ba/vijesti/vjencanja ... 17-1294848

Žepče 292 rođenih / 304 umrlih u 2018 godini.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 16 jan 2019 10:32

Gacko 106 rođenih u 2018., 40 više u odnosu na '17.

http://radiogacko.com/2019/01/10/40-beb ... r-i-marko/
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 jan 2019 12:16

Da,ali maticni ured pise i djecu rodjenu u dijaspori ponekad,i otud toliki broj.Opstina Zepce nece imati 292 rodjena na kraju godine.Nema sanse

bosnaponosna
Član

Post Postao/la bosnaponosna » 16 jan 2019 15:46

Ja dolazim iz Mostarskog kantona, tačnije iz Konjica. Ovdje bi stanje po Bošnjake moglo biti loše u nekom budućem periodu. Mnogo mladih ljudi odlazi, a i oni koji ostaju ne rađaju baš puno djece. Žao mi je i zbog Mostara, nažalost, jer se vidi da ga mi polako gubimo. :( Ali ne znam kako to da broj wannabe Hrvata u Hercegovini raste, kad bi stanjem u BiH oni trebali frustriraniji nego mi. Jack, jedva čekam tu opširnu analizu stanja u februaru :beret: :fes:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 16 jan 2019 16:36

bosnaponosna je napisao/la: 16 jan 2019 15:46 Ja dolazim iz Mostarskog kantona, tačnije iz Konjica. Ovdje bi stanje po Bošnjake moglo biti loše u nekom budućem periodu. Mnogo mladih ljudi odlazi, a i oni koji ostaju ne rađaju baš puno djece. Žao mi je i zbog Mostara, nažalost, jer se vidi da ga mi polako gubimo. :( Ali ne znam kako to da broj wannabe Hrvata u Hercegovini raste, kad bi stanjem u BiH oni trebali frustriraniji nego mi. Jack, jedva čekam tu opširnu analizu stanja u februaru :beret: :fes:
Merhaba Josipe. Kada cemo da te sunetimo?
Biće onako kako Bošnjaci odluče

BosnjakizDoboja299+
Član

Post Postao/la BosnjakizDoboja299+ » 16 jan 2019 16:50

bosnaponosna je napisao/la: 16 jan 2019 15:46 Ja dolazim iz Mostarskog kantona, tačnije iz Konjica. Ovdje bi stanje po Bošnjake moglo biti loše u nekom budućem periodu. Mnogo mladih ljudi odlazi, a i oni koji ostaju ne rađaju baš puno djece. Žao mi je i zbog Mostara, nažalost, jer se vidi da ga mi polako gubimo. :( Ali ne znam kako to da broj wannabe Hrvata u Hercegovini raste, kad bi stanjem u BiH oni trebali frustriraniji nego mi. Jack, jedva čekam tu opširnu analizu stanja u februaru :beret: :fes:
Ne gubimo mi nista, takozvani se tope poput kocke secera na kisi. :vojnik2:
Sekularna Bosnjacka Bosna :beret:

"Cuvajte i ocuvajte svoju naciju i ime Bosnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem" - Alija Izetbegovic

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 16 jan 2019 17:44

Ako nisi trol koji se predstavlja Bosnjakom, onda dobrodosao na forum. Stanje koje opisujes nije toliko alarmantno, neminovno je da mnogobrojna brdskoplaninska udaljena i rasprsena sela u Konjickoj opcini gube stanovnistvo pa snose najveci pad. To je tako bilo jos od prije rata, dok naselja duz prometnih komunikacija ce se odrzati a mozda i rasti u buducnosti. O Mostaru necu nista reci jer ne znam situaciju, ali ga sigurno ne gubimo. Naprotiv, vrijeme radi za nas, sa silaskom autoputa od Tarcina do Mostara povecat ce se cirkulacija ljudi i materijalnih sredstava iz Sarajeva i okoline ka Konjicu i Mostaru, pa ce se anulirati svi dosadasnji demografski gubici.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 16 jan 2019 18:10

Sta kazes za Muderrisa?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 jan 2019 18:24

Logika mu je strasna.Ako si Bosnjak u sta sumnjam ali nazalost kod Bosnjaka ima ovakvih sijaset budala po Klixu.To je tragicno da tako razmisljas,zapravo glupo.Jer broj katolika pada.On pada sad najvise u Bosni ali vidi se pad i u Mostarskom kantonu.Oni su kao sto sam rekao prije plafon nabili jos davne 2010 godine.Sad mozda imaju godinu-dvije dobrih cifara prije nego sto pocne pad.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 16 jan 2019 21:56

Također sumnjam da si Bošnjak i zbog priče (koja je jako slična onoj što sam baš danas čitao na Kamenko-Kremenko forumu - a tamo inače ne zalazim jer se stvarno nema šta pametno pročitat) ali i zbog toga što ne bi bilo prvi put da neko od tamo dođe vamo i tako nešto piše.

Danas na Kamenko-Kremenko forumu neki tamo njihov forumaš baš izbaci podatke Katoličkog popisa za Mostar za 2018 godinu i po tim podacima je u Mostarskim župama bilo 402 krštenja što je +8 u odnosu na 2017, što oni poistovjećuju sa brojem živorođenih od +8 i tvrde da to znači da je rođeno 402 Hrvatske djece u Mostaru. Prvo, kršten ne znači rođen. Drugo, kršten u Mostaru ne znači rođen u Mostaru, a ne znači čak ni da živi u Mostaru. Treće, i sve da znači to što oni tvrde, to je opet porast od svega +8 dok podaci FZSa za Mostar kažu da je broj rođenih u Mostaru veći za +42 djece u 2018toj, a ne samo +8. Po toj logici to bi značilo da su Bošnjaci, Srbi i Ostali imali +34 u Mostaru u odnosu na prošlu godinu - što je stvarno previše. Znači barem +30 Bošnjaka u Mostaru, za samo jednu godinu?! Ne kažem nemoguće, ali sumnjam. Barem dok se ne potvrdi. Znači, nisam baš siguran.

Što se tiče Konjica i Jablanice, kao i Prozora, Čapljine i Čitluka, ta su mjesta već par decenija izložena iseljavanju nažalost. To je trend koji je evo na snazi već nekoliko decenija. Ekonomija mnogo utiče, kao i cijela klima u državi ali i promjena u načinu života, drugačije potrebe, trend iseljavanja u veće gradove, vani, itd.

A što se tiče specifično HNK i odnosa Bošnjaka i Hrvata, po podacima o broju prvačića po Bosanskom i Hrvatskom planu i programu, može se vidjeti da se Bošnjaci drže na nekih 42-44%, s tim da omjer Bošnjaka blago raste (a na pada) u zadnje 3 godine. Tu posebno dolazi do izražaja rast Bošnjaka u Stocu, ali i padovi Hrvata u Prozoru i Čapljini, koji anuliraju i prebacuju padove Bošnjaka u Konjicu i Jablanici.

Tako da u stvari, gledajući posljednje 3 godine, podaci sugerišu generalno pad ukupnog stanovništva u HNK ali povećan procenat Bošnjaka naspram Hrvata. I taj povećan procenat nije zahvaljujući natalitetu (koji je iskreno jadan i može i treba to mnogo bolje) nego uglavnom iseljavanju Hrvata iz HNK kojeg Ustaše kriju kao zmija noge.

PS. Ali očito da ga od nas ne mogu sakrit. 8-)
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 jan 2019 23:07

Doticne osobe zive po Zagrebu imaju zivopisne nickove,ali statisticke podatke nemaju.Ono sto je ipak interesantno je jer su mi rekli da dodjem tamo i dosao sam davne 2009 godine prije nego sto su me banirali.Napisao sam i lijepu pricu za Ljubace oni me nisu slusali.Pa,dobro.Toliko o tome

Rekao sam da su katolici smanjili s brojem.Mostarska biskupija ne objavljuje Javno broj krstenih i broj umrlih.Iako i oni imaju neke novine aka crkva na kamenu.Oni te podatke jednostavno ne objavljuju a moguc je razlog da pola tih zupa iz te biskupije i ne broji ljude.Naprimjer zupa Cim

Sto se tice rodjenih jos se ne zna.Da li Bosnjaci mogu da ponove losu godinu u Prozorskoj opstini i imaju 12 rodjenih i da je sav rast ovdje u korist Hrvata.Jer sem Citluka koji je istina imao daleko bolju sliku.I Capljine gdje ce biti nesto malo vise rodjenih.Ja ne vidim tu neki bilans extra u korist Hrvata.

Sto realno cu analizirati malo detaljnije iduci mjesec

Odgovorite