Ima i stan na Grbavici.kliker je napisao/la:Jesi li cuo da glumac Hadzihafizbegovic ima vikendicu u Zeljusi...Jack je napisao/la:Manje-vise svi su oni isti.Tamo gdje su manjina pricaju drugaciju pricu.Sto se tice Mostara i samog grada makar na istoku.Od onih 70 tak Srba kojim je materni jezik Bosanski.Garant pola njih je udano za Bosnjake,nevezano za spol
Saznao sam da su 2 nase porodice doselile u Zeljusu od popisa.Sigurno vise ako ja znam za te slucajeve.Inace istina je da smo tamo mladje stanovnistvo,znaci ispod 30 godina smo vecina i to debela.Srba ima 3-4 porodice mladjih ostalo su sve stariji
Mostar demografska mapa
Re: Mostar demografska mapa
....................
:Studyy:
:Studyy:Re: Mostar demografska mapa
Zeljusa je zavrsena prica.Preko 40% Bosnjaka zadnjeg popisa,do 2021 u najgorem slucaju ovo selo ce imati 45% Bosnjaka.Pa,cak i da smo manjina tu,ja to smatram vecinom jer mi smo mladji,ulazemo u selo a oni su daleko stariji.Bez imalo migracije naravno nas procent ide na toliko.A jedno je biti u selu 5% ili biti 45%.To je drasticna razlika s tim da okolna sela su sva Bosnjacka i da smo vecina i da Srba bas i nema van Zeljuse i Potoka.Pa sad nisu tolike budale da dizu bune ovdje iako kod njih se nikad ne zna jer su mentalno ograniceni.No i oni znaju sta bi se desilo tamo
Mozda bi bolje bilo usmjeriti se ka Hodbini koja je veoma vazno selo na putu prema Stocu.Zeljusa je zavrsena prica
Mozda bi bolje bilo usmjeriti se ka Hodbini koja je veoma vazno selo na putu prema Stocu.Zeljusa je zavrsena prica
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

- BosnjackaHercegovina
- Član
Ne samo Hodbina, nego Hodbina kao i Buna i Dubravska Visoravan. Da to imamo, bili bi ko beton u Hercegovini.Jack je napisao/la:Zeljusa je zavrsena prica.Preko 40% Bosnjaka zadnjeg popisa,do 2021 u najgorem slucaju ovo selo ce imati 45% Bosnjaka.Pa,cak i da smo manjina tu,ja to smatram vecinom jer mi smo mladji,ulazemo u selo a oni su daleko stariji.Bez imalo migracije naravno nas procent ide na toliko.A jedno je biti u selu 5% ili biti 45%.To je drasticna razlika s tim da okolna sela su sva Bosnjacka i da smo vecina i da Srba bas i nema van Zeljuse i Potoka.Pa sad nisu tolike budale da dizu bune ovdje iako kod njih se nikad ne zna jer su mentalno ograniceni.No i oni znaju sta bi se desilo tamo
Samo BiH.
Meni samo nije jasno kako se oni ovako drze u Mostaru uopste. Mislim i ja sam tamo kao domaci i znam dosta naroda vidim koliko oni iseljavaju to je strasno. Ali bas danas sjedim sa Hrvatom momkom i prica mi da sve zivo od ljudi ode iz Mostara posebno ova mladja raja.
Bas nesto kontam odakle ih onda jos ovako stabilno vise medju prvacicima kad i sam znam kako odlaze.
Bas nesto kontam odakle ih onda jos ovako stabilno vise medju prvacicima kad i sam znam kako odlaze.
Možda se koriste onom starom, što lošiji podaci tim gore po podatke. Možda muljaju, petljaju, manipulišu podacima.kenan je napisao/la:Meni samo nije jasno kako se oni ovako drze u Mostaru uopste. Mislim i ja sam tamo kao domaci i znam dosta naroda vidim koliko oni iseljavaju to je strasno. Ali bas danas sjedim sa Hrvatom momkom i prica mi da sve zivo od ljudi ode iz Mostara posebno ova mladja raja.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Veci dio grada+ ekonomija+ obrazovanje

Ako gledas u ovu mapu.Donji Jasenjani imaju Bosnjacku vecinu.Ova mala crvena fleka Zeljusa ima preko 40% Bosnjaka zadnjeg popisa,moje procjene su isle od 33-35% tako vise nego sto sam mislio,i to ce biti nase.Realno uzimanjem Hodbine imas put za Dubrave slobodan fakat.
Bivse Bosnjacko selo inace,gdje su kao na Kosovu naseljali Crnogorske vlahe kasnije neke ''Srbe' ali haj

Ako gledas u ovu mapu.Donji Jasenjani imaju Bosnjacku vecinu.Ova mala crvena fleka Zeljusa ima preko 40% Bosnjaka zadnjeg popisa,moje procjene su isle od 33-35% tako vise nego sto sam mislio,i to ce biti nase.Realno uzimanjem Hodbine imas put za Dubrave slobodan fakat.
Bivse Bosnjacko selo inace,gdje su kao na Kosovu naseljali Crnogorske vlahe kasnije neke ''Srbe' ali haj

Pa,bas se jedan mladji katolik ubio.Imao je svega 34 godine i to iz lovacke puske u naselju Ilici.Hdz politika ima vlast ekonomsku i politicku i oni su dosta vise pozicija ugrabili sto im ne pripada u Mostaru+ kladionice.Mostar je za ustashe glavni pravac migracija,nekad je to bilo Sarajevo,i pad u Mostaru nije moguc jer iza Mostara imas jako zaledje od Gruda,Posusja,.Sirokog i Citluka,imas kladionice,veca bogata sela+ vitalnost.Drugo je biti katolik u Mostaru a drugo je biti katolik u naprimjer Kresevu gdje nemas zaledje onakvo kako oni imaju.No,cak i tamo nemaju neki primat kako bi zeljelikenan je napisao/la:Meni samo nije jasno kako se oni ovako drze u Mostaru uopste. Mislim i ja sam tamo kao domaci i znam dosta naroda vidim koliko oni iseljavaju to je strasno. Ali bas danas sjedim sa Hrvatom momkom i prica mi da sve zivo od ljudi ode iz Mostara posebno ova mladja raja.
Sto se tice Mostara ne vjerujem da ce Bosnjaci biti vecina tamo jos dugi niz godina ali meni je bolje ovako jer Mostar crpi njima dosta migracija.Iz nekih sredina oni ce totalno nestati jer mladji im idu za Mostar,ostaju stariji a onda je to sve kraj price

- BosnjackaHercegovina
- Član
I jedan i drugi iznosite tacne cinjenice.Jack je napisao/la:Pa,bas se jedan mladji katolik ubio.Imao je svega 34 godine i to iz lovacke puske u naselju Ilici.Hdz politika ima vlast ekonomsku i politicku i oni su dosta vise pozicija ugrabili sto im ne pripada u Mostaru+ kladionice.Mostar je za ustashe glavni pravac migracija,nekad je to bilo Sarajevo,i pad u Mostaru nije moguc jer iza Mostara imas jako zaledje od Gruda,Posusja,.Sirokog i Citluka,imas kladionice,veca bogata sela+ vitalnost.Drugo je biti katolik u Mostaru a drugo je biti katolik u naprimjer Kresevu gdje nemas zaledje onakvo kako oni imaju.No,cak i tamo nemaju neki primat kako bi zeljelikenan je napisao/la:Meni samo nije jasno kako se oni ovako drze u Mostaru uopste. Mislim i ja sam tamo kao domaci i znam dosta naroda vidim koliko oni iseljavaju to je strasno. Ali bas danas sjedim sa Hrvatom momkom i prica mi da sve zivo od ljudi ode iz Mostara posebno ova mladja raja.
Sto se tice Mostara ne vjerujem da ce Bosnjaci biti vecina tamo jos dugi niz godina ali meni je bolje ovako jer Mostar crpi njima dosta migracija.Iz nekih sredina oni ce totalno nestati jer mladji im idu za Mostar,ostaju stariji a onda je to sve kraj price
U Mostaru se desvaju neke velike promjene. Ovo sto Jack govori stoji - i da je Mostar destinacija Ustaske unutar-BiH emigracije, time sto dosta Hrvata iz ostatka BiH odlazi u Mosta i sve je to OK.
Ali i Kenan govori bas ono sto je i meni zapalo za oko. Upravo sam bio u Mostaru i vidio sam strasne promjene. Na zapadnoj strani grada u mnogim lokacijama realnog sektora danas vecinu radnika cine Bosnjaci, a to nije bilo moguce prije 5 godina.
Istina, to nisu visoko-placena radna mjesta, ali opet to su radna mjesta koja su prije par godina bila popunjena Hrvatima a danas tu rade Bosnjaci.
O iseljavanju Hrvata se otvoreno govori i taj proces nije zanemariv. Takodjer, Bosnjacki narod u Mostaru danas lakse dise nego prije 2 godine, a tada je lakse disao nego 2 godine ranije.
Dosta vise ljudi je sada zaposleno. Nisu to visoko placeni poslovi - ali opet su poslovi i to je korak naprijed.
Bosnjake u Mostaru je dugi niz godina gusila losa ekonomija i nezaposlenos, i takvo okruzenje je stvorilo situaciju u kojoj vlada korupcija i nemar, siromastvo i sivilo - i to je negativno uticalo na Bosnjake i sa stanovista mentaliteta i ekonomije i fertiliteta. Poslovi su bili rijetki i stoga su se stelili rodbini i prijateljima i za pare. Radnici se nisu postovali. Zivot je bio tezak. U takvom okruzenju je teze radjati djecu. Danas je zivot takodjer tezak ali se radnici vise postuju, posla vise ima. Prije 5 godina je poslodavac mogao radniku uraditi sta je htio - danas je vec teze naci dobrog radnika i svi vise paze sta i kako da urade d radnicima. Hrvati na onoj strani Bosnjacke radnike prilicno dobro postuju i cijene. Postoje cak i primjeri gdje poslodavac Hrvat iznenadi naseg radnika (na onoj strani) novcanim bonusom da iskaze svoje zadovoljstvo. To se naravno ne radi iz ljubavi nego straha da ti radnik ne ode. Znam situaciju gdje je covjek na nasoj strani koji je imao prodavnicu /piljaru trazio novu zaposlenicu nekoliko mjeseci - BEZUSPJESNO. To je bilo nepojmljivo prije 5 godina.
Stoga kada iskombiniram cinjenicu da Hrvati iseljavaju iz Mostara sa cinjenicom da Bosnjaci lakse disu danas nego ranijih godina, onda naravno da ocekujem porast mladjih bracnih parova medju Bosnjacima i porast u nasem fertilitetu, mozda ne odmah, ali za godinu dvije definitivno.
Samo BiH.
evo jos jedan dogadjaj od danas.
ja na Bijelom Brijegu, bolnica, i odem na uho grlo nos, i tamo pricaju dvije sestre i doktor, kako na posao nije dosao neki doktor, nesto naglabaju, kao nije zar stvarno otisao, i meni vrag ne dade mira pitam ja kroz smijeh, nije zar da i doktori sele vani, kad ova sestra govori, ma suti, jasta su, ne znam ko ce vise radit, svi odose, i navede ovome ime, i govori, dr Juric se spakovao i otisao za Zagreb, nije pravovremeno ni obavijestio bolnicu, mi mislili on se sali, al evo danas nije dosao na posao, izgleda da je stvarno otisao, kad ovaj doktor se ubacuje, i govori, jeste otisao je, meni se javio i pozdravio se, sa njim su vec otisla zena i dvoje djece, da rijese upis u skolu.
Bosnjacka Hercegovina, veliki bum se kod naseg naroda desio sa izdavanjem aprtmana i stanova na dan, apsolutno trenutno turizam puni dzepove Bosnjackog stanovnistvau Mostaru, svako ko ima viska sobu izdaje, ljudi od privatnih kuca prave mini motele, i prebukirani su, to je sada jedna dimenzija vise, jer se radi o ozbiljnijoj zaradi, gdje se dnevno uzima i do pedeset eura, tu pored dobre zarade stanodavca, uzimaju i cistacice i zarade za sat dva pospremanja po dvadeset km, u pauzi, dok drugi gosti ulaze u stan, sto je veoma dobro. raja su dovitljiva javljaju se nove ideje, i ljudi ih polako pretvaraju u ozbiljan posao.
njihova strana je totalno pala i kad su u pitanju nocni izlasci, nema vise tamo gdje da se izadje ljeti, oni su na svim koncertima u Havani, stalno su u starom gradu, u oscaru, drug mi u Havani radi kao konobar, kaze, nije normalno sta je latina bilo sad na sasi maticu. takodjer mi danas frizer govori, da ih ima mali milion sto kod njega dolaze na sisasanje i uredjenje brade, dakle lagano uzimamo sve poslove i primat u gradu, jer njihovi odlaze i otisli su vec lagano vani, i prinudjeni su ici prema nama.
evo gledam i neki Turci u Capljini otvorili tepih centar, ima i tu jedno 20 tak Bosnjaka zaposleno, onda u Robotu,nekim mesarama, dosta naih zivei ovdje, od ovih sto su u vojsci, otvorilo se i nekoliko nasih kafana, jedna cevabdzinca, itd..
ja na Bijelom Brijegu, bolnica, i odem na uho grlo nos, i tamo pricaju dvije sestre i doktor, kako na posao nije dosao neki doktor, nesto naglabaju, kao nije zar stvarno otisao, i meni vrag ne dade mira pitam ja kroz smijeh, nije zar da i doktori sele vani, kad ova sestra govori, ma suti, jasta su, ne znam ko ce vise radit, svi odose, i navede ovome ime, i govori, dr Juric se spakovao i otisao za Zagreb, nije pravovremeno ni obavijestio bolnicu, mi mislili on se sali, al evo danas nije dosao na posao, izgleda da je stvarno otisao, kad ovaj doktor se ubacuje, i govori, jeste otisao je, meni se javio i pozdravio se, sa njim su vec otisla zena i dvoje djece, da rijese upis u skolu.
Bosnjacka Hercegovina, veliki bum se kod naseg naroda desio sa izdavanjem aprtmana i stanova na dan, apsolutno trenutno turizam puni dzepove Bosnjackog stanovnistvau Mostaru, svako ko ima viska sobu izdaje, ljudi od privatnih kuca prave mini motele, i prebukirani su, to je sada jedna dimenzija vise, jer se radi o ozbiljnijoj zaradi, gdje se dnevno uzima i do pedeset eura, tu pored dobre zarade stanodavca, uzimaju i cistacice i zarade za sat dva pospremanja po dvadeset km, u pauzi, dok drugi gosti ulaze u stan, sto je veoma dobro. raja su dovitljiva javljaju se nove ideje, i ljudi ih polako pretvaraju u ozbiljan posao.
njihova strana je totalno pala i kad su u pitanju nocni izlasci, nema vise tamo gdje da se izadje ljeti, oni su na svim koncertima u Havani, stalno su u starom gradu, u oscaru, drug mi u Havani radi kao konobar, kaze, nije normalno sta je latina bilo sad na sasi maticu. takodjer mi danas frizer govori, da ih ima mali milion sto kod njega dolaze na sisasanje i uredjenje brade, dakle lagano uzimamo sve poslove i primat u gradu, jer njihovi odlaze i otisli su vec lagano vani, i prinudjeni su ici prema nama.
evo gledam i neki Turci u Capljini otvorili tepih centar, ima i tu jedno 20 tak Bosnjaka zaposleno, onda u Robotu,nekim mesarama, dosta naih zivei ovdje, od ovih sto su u vojsci, otvorilo se i nekoliko nasih kafana, jedna cevabdzinca, itd..
- BosnjackaHercegovina
- Član
Kenane,kenan je napisao/la:evo jos jedan dogadjaj od danas.
Upravo tako. I ja sam isto pisao u zadnjih par sedmica u nekoliko navrata. Gomila Bošnjaka u Mostaru zgrću finu lovu na turizmu i sve više ljudi se okreću turizmu.
Ljudi kupuju stare izgorene kuće i pretvaraju ih u apartmane za turiste. Neki se čak sele iz svojih kuća i stanova da bi izdali svoje domove strancima. U tom svemu najdeblji kraj izvlače moteli i pansioni kojima je biznis opao jer su stanovi jeftiniji, ali mislim da i oni kukaju bezveze jer su navikli da sami pokupe svu lovu.
A što se tiče one strane, iseljavanje je i više nego očito.
Samo BiH.
Dr Juric je doktor.Ima ljudi daleko pametnijih od mene a to je jedan od njih.I on se s tolikom pamecu pita sto Hdz nije osposobio Mostarsku zracnu luku,Aluminijum gdje su ostatci velikih preduzeca gdje samo podobna Hdz strasila rade a ostali katolici prezivljavaju kraj s krajem.A to je ipak regij gdje su oni nikad jaci i imaju zaledje.Mozes misliti kako je u Zepcu tek a cujem dosta dobrih stvari odatle iako nije tema..On je zavrsio s Mostarom i par djece i njegovo mjesto moze da zauzme coban iz Listice ali kad presusi bunar zvan Skutorija.Katolici ce nestati
U tome je stos
U tome je stos

Sto se tice nekih ''Besiceva'' i ostalih trica to spominju jedino mentoli vlaski na onom isprdku vlaskom forumu Skutora iz Zadra i Zagreba.Haj da makar imaju gram mozga pa da znaju da Beslija je Strazar na Turskom da su potomci Ljube bili seoski strazari.Ali nije to vazno
Daleko je bila opasnija opcija Njemaca tj Austrije jer je to narod koji planira i zna kako da se postavi s vremenom.S tim da nije bilo Gavrila danas bi Mostar bio dio Hrvatske a Bosnjaci bi cinili nekih 10-15% stanovnistva u Bosni ili cak i manje.
Sto se tice turizma za nas je povoljno da ustashe nisu uspjele da ovladaju starim gradom pa makar dijelom koji je na desnoj obali Neretve.To bi imalo ogromne posljedice za turizam i za opstanak Bosnjaka na tim prostorima.Ovako realno malo turista ce u Bijeli Brijeg.Poneki ce zalutati do Podhuma,Ronda i to je to.Ali vecina ce ici i obici stari grad gdje su pare
Daleko je bila opasnija opcija Njemaca tj Austrije jer je to narod koji planira i zna kako da se postavi s vremenom.S tim da nije bilo Gavrila danas bi Mostar bio dio Hrvatske a Bosnjaci bi cinili nekih 10-15% stanovnistva u Bosni ili cak i manje.
Sto se tice turizma za nas je povoljno da ustashe nisu uspjele da ovladaju starim gradom pa makar dijelom koji je na desnoj obali Neretve.To bi imalo ogromne posljedice za turizam i za opstanak Bosnjaka na tim prostorima.Ovako realno malo turista ce u Bijeli Brijeg.Poneki ce zalutati do Podhuma,Ronda i to je to.Ali vecina ce ici i obici stari grad gdje su pare

Dobro je ovo za izdavanje apartmana, fina lova se tu zaradi, obrne, upoznaju se razni ljudi, mentaliteti itd. Ali šta zimi a zima je duga čak i u Mostaru ? Trošiti zarađeno preko relativno kratke sezone ?!BosnjackaHercegovina je napisao/la:Kenane,kenan je napisao/la:evo jos jedan dogadjaj od danas.
Upravo tako. I ja sam isto pisao u zadnjih par sedmica u nekoliko navrata. Gomila Bošnjaka u Mostaru zgrću finu lovu na turizmu i sve više ljudi se okreću turizmu.
Ljudi kupuju stare izgorene kuće i pretvaraju ih u apartmane za turiste. Neki se čak sele iz svojih kuća i stanova da bi izdali svoje domove strancima. U tom svemu najdeblji kraj izvlače moteli i pansioni kojima je biznis opao jer su stanovi jeftiniji, ali mislim da i oni kukaju bezveze jer su navikli da sami pokupe svu lovu.
Mislim da to i nije najbolja opcija. Zima je mislim problem. Najbolje je imati "core" biznis, glavni biznis i plus izdavati apartmane preko ljeta. Hoću da kažem, mora se imati rezerva. Ko to može, on je mislim hadžija. Ali pod uslovom da ovaj glavni biznis bude solidno plaćen, da čovjek bude prijavljen, da mu ide staž itd.
Ali je onda problem ako radite "core" biznis i radite npr. od 08:00 do 16:00 sati ko će vam primiti i ugostiti ljude (goste) a vi na poslu
Govorio sam za rafting u Konjicu, tu se velika lova obrne, viđao sam po 15 čamaca sa po 6-9 ljudi u čamcu za pola sata da se spusti, a ti gosti koji dođu moraju negdje spavati tako da je i to potencijal koji se mislim solidno koristi. Rade restorani, prodavnice, troši se, kupuje. Ali je i u Konjicu problem zima, ali Konjic ima Igman i oko 1200 zaposlenih, a Mostaru mislim da to fali, proizvodnja. Sa nekoliko fabrika sa po 20-50 zaposlenih priča bi bila puno drugačija u Mostaru. Bar ja tako mislim. Ali to ide vrlo teško.
Tako da se ljudi okreću turizmu i izdavanju soba, apartmana, vide tu selamet ali i to će nekad prestati ili će se smanjiti promet isto kao što su smilje i posao sa malinama propali. Zato je dobro imati rezervu jer nikad se ne zna.
Čuo sam da inspekcija hoda po Mostaru i prisiljava ljude da plate porez i da prijave djelatnost. Samo je pitanje gdje ta lova ide, ako znamo da Hrvati sve poluge drže dole, pogotovo finansije ?Bosnjacka Hercegovina, veliki bum se kod naseg naroda desio sa izdavanjem aprtmana i stanova na dan, apsolutno trenutno turizam puni dzepove Bosnjackog stanovnistvau Mostaru, svako ko ima viska sobu izdaje, ljudi od privatnih kuca prave mini motele, i prebukirani su, to je sada jedna dimenzija vise, jer se radi o ozbiljnijoj zaradi, gdje se dnevno uzima i do pedeset eura, tu pored dobre zarade stanodavca, uzimaju i cistacice i zarade za sat dva pospremanja po dvadeset km, u pauzi, dok drugi gosti ulaze u stan, sto je veoma dobro. raja su dovitljiva javljaju se nove ideje, i ljudi ih polako pretvaraju u ozbiljan posao.
A Gradskog vijeća i vijećnika nema. Bešlić se samo pita. Što kažu "vječni gradonačelnik".
- BosnjackaHercegovina
- Član
Pare idu poreznoj upravi. A gradonačelnik ne može primirisati tome.amkos je napisao/la:Čuo sam da inspekcija hoda po Mostaru i prisiljava ljude da plate porez i da prijave djelatnost. Samo je pitanje gdje ta lova ide, ako znamo da Hrvati sve poluge drže dole, pogotovo finansije ?Bosnjacka Hercegovina, veliki bum se kod naseg naroda desio sa izdavanjem aprtmana i stanova na dan, apsolutno trenutno turizam puni dzepove Bosnjackog stanovnistvau Mostaru, svako ko ima viska sobu izdaje, ljudi od privatnih kuca prave mini motele, i prebukirani su, to je sada jedna dimenzija vise, jer se radi o ozbiljnijoj zaradi, gdje se dnevno uzima i do pedeset eura, tu pored dobre zarade stanodavca, uzimaju i cistacice i zarade za sat dva pospremanja po dvadeset km, u pauzi, dok drugi gosti ulaze u stan, sto je veoma dobro. raja su dovitljiva javljaju se nove ideje, i ljudi ih polako pretvaraju u ozbiljan posao.![]()
A Gradskog vijeća i vijećnika nema. Bešlić se samo pita. Što kažu "vječni gradonačelnik".
Samo BiH.
amkos, slazem se ja sa tobom da se pored ovoga mora ili bi trebao se imati i jedan stalan posao, bar za jednog clana porodice, ali recimo moj kum, koji izdaje 3 apartmana, je vec treci mjesec stalno ispunjen, sad zavrsava cetvrti apartman, i on ce ici na ponudu, kaze mi da je manje posla jedino prvi i drugi mjesec, ostalo je uvijek popunjeno, sa bar pola dana u mjesecu. turistima je zanimljiva Dreznica, Blagaj, Pocitelj, Medjugorje, Stari grad, kula Herceg Stjepana, Hutovo Blato, Kravice on svim turistima ponudi da im radi ture za ta mjesta, sto se dodatno placa.uglavnom dobro pravo prodje, a kuca koju izdaje je u podhumu, preko puta one velike crkve.
sad da li ce stajat ili padat taj posao sa turizmom ne znam, ali znam da danas ljudi putuju kao nikad, i da je to postalo neka vrsta pomodarstva, tako da mislim da tesko da ce biti losije nego sada, a sve ce se vjerujem vremenom jos mnogo unapredjivati.,, i ponuda i sadrzaj i sve.
sad da li ce stajat ili padat taj posao sa turizmom ne znam, ali znam da danas ljudi putuju kao nikad, i da je to postalo neka vrsta pomodarstva, tako da mislim da tesko da ce biti losije nego sada, a sve ce se vjerujem vremenom jos mnogo unapredjivati.,, i ponuda i sadrzaj i sve.
Svrati li ta inspekcija ikad u Medjugorje?amkos je napisao/la:Čuo sam da inspekcija hoda po Mostaru i prisiljava ljude da plate porez i da prijave djelatnost. Samo je pitanje gdje ta lova ide, ako znamo da Hrvati sve poluge drže dole, pogotovo finansije ?Bosnjacka Hercegovina, veliki bum se kod naseg naroda desio sa izdavanjem aprtmana i stanova na dan, apsolutno trenutno turizam puni dzepove Bosnjackog stanovnistvau Mostaru, svako ko ima viska sobu izdaje, ljudi od privatnih kuca prave mini motele, i prebukirani su, to je sada jedna dimenzija vise, jer se radi o ozbiljnijoj zaradi, gdje se dnevno uzima i do pedeset eura, tu pored dobre zarade stanodavca, uzimaju i cistacice i zarade za sat dva pospremanja po dvadeset km, u pauzi, dok drugi gosti ulaze u stan, sto je veoma dobro. raja su dovitljiva javljaju se nove ideje, i ljudi ih polako pretvaraju u ozbiljan posao.![]()
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant
Ja sam cuo u Mostaru komicnih scena: gdje ljudi vade pitu iz rerne, jer izdaju vlastiti stan/kucu, kad im se najave gosti preko airbnb a oni se sklone negdje kod svojih.. Izdavanje je postalo veliki hit.
kliker je napisao/la:Ja sam cuo u Mostaru komicnih scena: gdje ljudi vade pitu iz rerne, jer izdaju vlastiti stan/kucu, kad im se najave gosti preko airbnb a oni se sklone negdje kod svojih.. Izdavanje je postalo veliki hit.
Da, ljudi su ovdje vidjeli dobru šansu i fine pare se zarade ovdje a posao nije nešto naročito težak, prljav i mrljav. Ali opet sve zavisi od ozbiljnosti, ažurnosti, posvećenosti i rada pojedinaca.
Zadnja izmjena: amkos, dana/u 29 aug 2018 12:33, ukupno mijenjano 1 put.
- Mehmed beg Catic
- Član
U pravu si ti da je najbolje imati "core " biznis ali mislim da se i bez toga moze dobro zaraditi jer pogledaj samo Neum ili citav Jadran , i tu je sezona kao i u Mostaru pa dobro zarade. Mislim da je ovo sto je @kenan opisao istina i da ljudi koji naprave od toga posao a ne samo hobi mogu da zarade. Nije primjer u Mostaru ali znam covjeka koji je zivio vani, imao firmu, taksirao i od dobiti ulagao u apartmane u Neumu i sada od toga zivi. A moze se sigurno i napraviti obrnuto, da se profit od turizma ulozi u drugi biznis, ma bilo kako bilo ima se opcija kada se ima para i to je najvaznije da pare dolaze a to se sa turistima i desava.amkos je napisao/la:Dobro je ovo za izdavanje apartmana, fina lova se tu zaradi, obrne, upoznaju se razni ljudi, mentaliteti itd. Ali šta zimi a zima je duga čak i u Mostaru ? Trošiti zarađeno preko relativno kratke sezone ?!BosnjackaHercegovina je napisao/la:Kenane,kenan je napisao/la:evo jos jedan dogadjaj od danas.
Mislim da to i nije najbolja opcija. Zima je mislim problem. Najbolje je imati "core" biznis, glavni biznis i plus izdavati apartmane preko ljeta. Hoću da kažem, mora se imati rezerva. Ko to može, on je mislim hadžija. Ali pod uslovom da ovaj glavni biznis bude solidno plaćen, da čovjek bude prijavljen, da mu ide staž itd.
Ali je onda problem ako radite "core" biznis i radite npr. od 08:00 do 16:00 sati ko će vam primiti i ugostiti ljude (goste) a vi na poslu, a da vam to neko drugi radi, to košta i to se plaća, a i fazon je u tome da samo onaj čija je nekretnina najbolje ugosti ljude, najljubaznije, najsrdačnije ih ugosti što se odražava i na ocjenu na Booking-u ili na Airbnb-u i u konačnici se odražava na ukupan broj gostiju u sezoni. Poznajem vrlo dobro ovu branšu, nekoliko sezona sam radio ovaj posao pa znam o čemu pričam.
Govorio sam za rafting u Konjicu, tu se velika lova obrne, viđao sam po 15 čamaca sa po 6-9 ljudi u čamcu za pola sata da se spusti, a ti gosti koji dođu moraju negdje spavati tako da je i to potencijal koji se mislim solidno koristi. Rade restorani, prodavnice, troši se, kupuje. Ali je i u Konjicu problem zima, ali Konjic ima Igman i oko 1200 zaposlenih, a Mostaru mislim da to fali, proizvodnja. Sa nekoliko fabrika sa po 20-50 zaposlenih priča bi bila puno drugačija u Mostaru. Bar ja tako mislim. Ali to ide vrlo teško.
Tako da se ljudi okreću turizmu i izdavanju soba, apartmana, vide tu selamet ali i to će nekad prestati ili će se smanjiti promet isto kao što su smilje i posao sa malinama propali. Zato je dobro imati rezervu jer nikad se ne zna.
Tražim od vas kad se rasformira ova brigada, kad vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno! JER JE I POSLIJE RATA RAT!” Brigadni general Izet Nanić