☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

europe BiH
Član

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la europe BiH » 19 maj 2015 01:48

Ako ni danas ne bude vijesti onda su se dogovorili.

Jednostavno, ako se NISU dogovorili onda će vrlo brzo neki medij objaviti naslov "nema dogovora-kasniće rezultati popisa".

Ali ako se jesu dogovorili onda mediji nemaju šta javiti jer sve ide po planu i rezultati dolaze sredinom juna.

Dakle, mediji će biti alarmirani samo ako je problem i ako će kasniti rezultati. Ali ako su se dogovorili onda neće javljati medijima već će nastaviti po planu da rezultati budu sredinom juna.

E sad pitanje je kako su se dogovorili. Vjerovatno onako kako su im stranci rekli jer ova zemlja je svakako protektorat.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 maj 2015 03:08

Ako se nisu dogovorili,bilo bi bez dogovora,jer ta vijest se MORA.Mora objaviti

Znaci ocekujem do petka neku vijest.Ili ima dogovora ili nema.Nema druge
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 maj 2015 03:21

Meni je ovo jako sumnjivo. Izgleda ce biti ponovo na nasu stetu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 maj 2015 10:46

Zamolio bih vas da sutra nazovete federalni zavod za stastistiku i raspitate se oko ovog

Njihov broj je

387 33 20 64 52

Skopcajte sami kako se zove Sarajevo iz inostranstva.Ovo mi je sve sumnjivo jer nema nijedne rijeci o tom sastanku,svak suti.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 maj 2015 15:54

https://www.youtube.com/watch?v=_aM4cFouNrU

Pitanje 1-7:230 000 Se brise

Oko 10:50 minuta

Cetnici hoce pitanje 40:11:05

+58 000 Vise u odnosu na vec izbrisanih 230 000.Znaci oko 288 000 s pitanjem 40 sto cetalji zele

12:40-13 Minuta

Bosnjaci traze 229 000 izbrisanih.Cetnici traze 464 000 izbrisanih

Pozitivno

Pitanje 1-7 traze stranci,citaj Europljani

Bude li se brisalo pitanje 1-7 samo.Ja ne vjerujem da nas moze biti ispod 50% ovdje.Nema sanse

13:30-14 Minuta

Vecinu zele da brise Bosnjake

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 20 maj 2015 04:04

Video je odlican, ja sam ga pregledo i svima nam je to jasno. Sad je nekim i jasni koje pitanje brise koliko. Pitanje 40 su cetnici uveli a nasi na to pristali. Pitanje dalli ste vise od 12 mijeseci izvan Bosne.

Sad je samo pitanje kada ce Bakir i SDA izvaditi vazelin kao i uvijek dosada i naguziti se. Nije pitanje da li vec kada.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 maj 2015 06:19

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 maj 2015 15:06

ABen je napisao/la:Video je odlican, ja sam ga pregledo i svima nam je to jasno. Sad je nekim i jasni koje pitanje brise koliko. Pitanje 40 su cetnici uveli a nasi na to pristali. Pitanje dalli ste vise od 12 mijeseci izvan Bosne.

Sad je samo pitanje kada ce Bakir i SDA izvaditi vazelin kao i uvijek dosada i naguziti se. Nije pitanje da li vec kada.

Pitanje 1-7.Utvrdjeno u suradnji s Eurostatom.Europski zavod za statistiku.Srbi prihvatili kao i ustashe.Brise se 229 000 osoba

Srbi zele duplo vise.Prica ti se sve sta zele.Nema dogovora.Mi,ako budemo isli kontra Europe i u ruke cetnika ne zasluzujemo drzavu niti bilo sta

Mi ispod 1-7 necemo i ne trebamo da idemo.Znaci tacka br 40.I jos neke cake koje zele cetalji da uvedu.To ne dolazi u obzir.Mozemo da tolerisemo 230 000 izbrisanih jer omjer izbrisanih Srba i Hrvata vs Bosnjaka bit ce jednak,tako necemo niti gubiti niti dobiti.No,ako se bude brisali 460 000.Ocekuj da 2/3 tih izbrisanih budu bas Bosnjaci.Znaci izmedju 300 000-350 000 izbrisanih Bosnjaka i Pro-Bosanaca

Ne bude li vijesti do kraja ove sedmice.Onda je ovo vise nego sumnjivo.Sacekajmo jos ova 2 dana

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 20 maj 2015 21:43

http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 26383.html
Koliko je popisanih, a koliko će se brojati?

Ni godinu i pol dana od održavanja prvog popisa stanovništva nakon 1991. godine, potpuni rezultati nisu objavljeni. Poznato je da u Bosni i Hercegovini živi oko 3,7 miliona ljudi, što je pola miliona manje nego prije rata. Ali, nije poznata nacionalna struktura, pa ni koliko njih je stalno stanovništvo.

Problem je što se agencije za statistiku ne mogu dogovoriti koju će metodologiju koristiti, jer od toga direktino zavisi broj rezidentnog stanovništva, koji bi u konačnici mogao biti manji za oko 300.000 osoba.

Stanovništvo Bosne i Hercegovine je popisano pretprošle godine i još uvijek čeka rezultate. Iako su ranije iz Agencije za statistiku BiH najavili da će sredinom maja biti objavljen dio zvaničnih rezultata, no zvaničnih informacija nema.

"Prema planu, prvi konačni rezultati o ukupnom broju stanovnika i sa demografskim karakteristikama stanovništva, biće objavljeni krajem maja, a svi ostali rezultati će se sukcesivno objavljivati do 1.7.2016“, ranije je za medije izjavila glasnogovornica Agencije za statististiku BiH Mirsada Adambegović.

Za sada nije poznata nacionalna struktura stanovnika, pa ni koliko njih spada u kategoriju stalnih stanovnika. Ovi podaci javnosti neće još uvijek biti poznati jer među statističkim institucijama nema jasnog stava koja će se metodologija koristiti za određivanje rezidentnog stanovništva.

Spor je nastao kada se Vlada RG-a direktno umiješala u proces donošenja metodologije. Stav Vlade RG je da se prilikom određivanja ukupnog broja stalno nastanjenog stanovništva za svaku teritorijalnu jedinicu obavezno poštuje princip konzistentnosti rezidentnog statusa sa mjestom rada ili školovanja, saopšteno je iz Vlade RG-a.

Ako se prihvati ovaj stav Vlade RG, onda bi ključno postalo 40. pitanje u kojem se bh. stanovništvo izjašnjavalo gdje radi i gdje se školuje.

"Kolege iz Federacije BiH imaju potpuno suprotan stav. Njihov stav je da se pitanje 40 ne koristi u izvođenju stalnog stanovnika, nego da se koriste čisto pitanje od jedan do sedam, a mjesto rada, školovanja, ukoliko je neko odgovorio da negdje radi ili se školuje u inostranstvu, a istovremeno je odgovorio da ovdje radi i živi, oni smatraju da treba dati dati prioritet tom pitanju. Mi smatramo da to nije korektno i da nije u redu, te da se to pitanje ne uzme u obzir, jer ako je neko rekao da živi na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da radi negdje u inostranstvu, ili da se školuje u inostranstvu, to pitanje svakako mora da se uzme u obzir i da se uključi u određivanje rezidetnog stanovništva, odnosno da se uključi i pitanje 40", objasnila je Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku Republike Genocidne.

Bez unaprijed određenih pravila

Tako bi u ukupni broj stanovnika ušli samo oni koji se na području BiH školuju ili rade, dok svi oni koji se trenutno školuju van BiH ili rade van naše države ne bi ušli u konačan zbir rezidentnog stanovništva.

"Prijedlog da se uvedu takva pravila da imamo smanjenje broja stanovnika od 239.000 do 460.000. I sada je tu nastala razlika koje ima Republika Genocidne, s jedne strane, a s druge strane bošnjački, odnosno predstavnici hrvatskog naroda", navodi profesor statistike i demografije Hasan Zolić, bivši direktor Agencije za statistiku.

Država je ušla u popis bez unaprijed određenih pravila o brojanju. Zakon o popisu nije jasno odredio da se prije popisa stanovništva donese pravilnik.

Dalio Sijah iz Udruženja građana „Zašto ne“ smatra da je problem nastao zbog nedorečenog zakona i zbog političara koji popis koriste za svoje potrebe.

"Ono što sam primijetio iz medija je da se vrši pritisak na način obrade podataka sa popisa i način prebrojavanja rezidentnog odnosno nerezidentnog stanovništva u BiH, ali ponavljam da mislim da su sve te stvari na koje sada ukazuju i Vlada Republike Genocidne i pojedine političke partije iz FBiH na to trebali ukazivati za vrijeme popisa", istakao je Dalio Sijah iz nevladine organizacije “Zašto ne“.

Zakon o popisu je jasan: "'Stalni stanovnici' su lica koja su prije referentnog datuma popisa neprekidno živjela u svom uobičajenom mjestu stanovanja."

Ali uz ogradu: "'Uobičajeno mjesto stanovanja' je mjesto u kojem lice živi i obično provodi svoj dnevni odmor, bez obzira na privremeno odsustvo u svrhu rekreacije, odmora, posla, škole."

Profesor statistike i demografije Hasan Zolić smatra da spor neće biti brzo riješen zbog čega će kasniti i objavljivanje podataka.

"Neki će se dogovor morati postići. E, sada, hoće li to uraditi Vijeće ministara koje bi to trebalo da presječe, ali pošto sam u toku svega, nisam siguran da se oni mogu usaglasiti, jer su dijametralni stavovi unutar tih statističkih struktura", rekao je Zolić.

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 21 maj 2015 05:12

znači 300 000 manje...Koalicija za promjene je znatno drugačija od SDSD i mileta neće praviti problem gdje ga nema

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 maj 2015 05:45

Meni je ovo vec sumnjivo bas zbog nasih beskicmenjaka.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 21 maj 2015 06:18

ABen je napisao/la:Meni je ovo vec sumnjivo bas zbog nasih beskicmenjaka.
naravno da je sumljivo ali će opet brisanje ići realno jer kažem ti sami trenutni politički vrh nije SNSD

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 21 maj 2015 07:53

Mutno do bola. Embargo na informacije o Popisu.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

atif
Član

Post Postao/la atif » 21 maj 2015 09:15

Ide se dalje sa mrcvarenjem bosnjaka. Radi se o tome da nasi pristanu na njihove zahtjeve.
Sad se odluke delegiraju na vijece ministara. Ovdje mozemo biti lakse preglasani.

Rezultati popisa stanovništva neće biti objavljeni 1. juna
Članovi Centralnog popisnog biroa razmatrali su, na juče održanoj sjednici „Jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 godine“, koji utvrđuje pravila za izvođenje rezidenta i pravila za uključivanje/isključivanje određenog broja popisnica u procesu obrade podataka, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Budući da prijedlog Programa nije usvojen zbog toga što tri statističke institucije nisu postigle saglasnost o setu pravila za određivanje statusa rezidenta (stalnog stanovništva) koji će se koristiti tokom obrade podataka popisa, Centralni popisni biro zaključio je da Agencija za statistiku BiH, prijedlog jedinstvenog programa dopuni sa usaglašenim primjedbama i sugestijama i dostavi ga Vijeću ministara BiH i Međunarodnoj monitoring misiji.

Vijeće ministara BiH može, na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji je potpisalo sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope, 18. aprila 2012. godine, o međunarodnom monitoringu Popisa, tražiti pomoć eksperata Međunarodne monitoring misije da predlože, u skladu sa međunarodnim statističkim standardima za popise stanovništva, set pravila koji će omogućiti da rezultati popisa 2013 godine u BiH budu kvalitetni, upotrebljivi i međunarodno priznati i uporedivi.

Zbog svega navedenog, početak objave konačnih rezultata popisa mogao bi biti prolongiran.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=12068

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 21 maj 2015 09:28

Mislim ovo je bezze pravo. Znaci jedan ambasador BIH u svijetu nece biti registrovan na ovom popisu ako cemo sad ici u sitnice. Znaci frajer ode poslovno i nema ga u BIH vise od 12mjeseci znaci nece biti upisan na ovom popisu?? Smijesno!

Nema ba popustanja ako federalni zavod ima podatke a vjerujem da ima objavi sve i tacka!!

Poprilicno sam siguran da cemo podatke o nacionalnom opredjeljenju dobiti zadnje jer ako se ne varam idu izbori uskoro tako da ima da se nacekamo dok ti podatci budu zvanicni.
Zadnja izmjena: sarajlija, dana/u 21 maj 2015 09:33, ukupno mijenjano 1 put.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 maj 2015 09:33

sarajlija je napisao/la:Mislim ovo je bezze pravo. Znaci jedan ambasador BIH u svijetu nece biti registrovan na ovom popisu ako cemo sad ici u sitnice. Znaci frajer ode poslovno i nema ga u BIH vise od 12mjeseci znaci nece biti upisan na ovom popisu?? Smijesno!

Nema ba popustanja ako federalni zavod ima podatke a vjerujem da ima objavi sve i tacka!!
Nije vise od 12 mijeseci, nego manje od 12 mijeseci.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 21 maj 2015 09:33

Nek objave ukupan broj popisanih po nacionalnosti.To vec sigurno imaju.

A,ovo je jos jedna prevara i velika laz.Za 2 sedmice,negdje pocetkom Juna.Izjasnit ce se ''vijece ministara.Onda ce popis mozda biti u Julu.Jer obicno mjesec dana treba nakon sto se utvrdi metodologija.A,po svemu sudeci.Jasno je da makar su neki imali obraza s nase strane i nisu pristali na cetnicke ucjene.Ja sam od pocetka tvrdio da cetnici dolaze s ultimatum,ne zele da pricaju i dogovaraju se.I eto.Znaci nije bilo nista od tog

Pretpostavljam.Par dana prije nego sto papa dodje.Javit ce se obe agencije,vijece ministara.I medjunarodni monitoring popisna komisija.Pa cemo vidjeti sta ce oni reci.Ja vise vjerujem strancima nego ''vijecu ministara''

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 21 maj 2015 09:35

ABen je napisao/la:
sarajlija je napisao/la:Mislim ovo je bezze pravo. Znaci jedan ambasador BIH u svijetu nece biti registrovan na ovom popisu ako cemo sad ici u sitnice. Znaci frajer ode poslovno i nema ga u BIH vise od 12mjeseci znaci nece biti upisan na ovom popisu?? Smijesno!

Nije vise od 12 mijeseci, nego manje od 12 mijeseci.
Cek malo, zar nije tako da osobe koje zive van BIH duze od 12 mjeseci nece biti upisane kao "stalno" stanovnistvo??
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 21 maj 2015 09:39

Jack je napisao/la:Nek objave ukupan broj popisanih po nacionalnosti.To vec sigurno imaju.

A,ovo je jos jedna prevara i velika laz.Za 2 sedmice,negdje pocetkom Juna.Izjasnit ce se ''vijece ministara.Onda ce popis mozda biti u Julu.Jer obicno mjesec dana treba nakon sto se utvrdi metodologija.A,po svemu sudeci.Jasno je da makar su neki imali obraza s nase strane i nisu pristali na cetnicke ucjene.Ja sam od pocetka tvrdio da cetnici dolaze s ultimatum,ne zele da pricaju i dogovaraju se.I eto.Znaci nije bilo nista od tog

Pretpostavljam.Par dana prije nego sto papa dodje.Javit ce se obe agencije,vijece ministara.I medjunarodni monitoring popisna komisija.Pa cemo vidjeti sta ce oni reci.Ja vise vjerujem strancima nego ''vijecu ministara''
Ja mislim da od tog dijela "nacionalnost" nece biti nista sve do slijedece godine. To ce se cekat i cekat i na kraju nebih bio iznenadjen da se to skroz kroz neke druge radnje i pritiske sa strane uopce i ne objavi.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 maj 2015 09:45

Nema veze jesi li 1 mijesec ili 5 godina po pitanju 40.

http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite