☑ Pravila foruma i savjeti

Mostar

ABen
Član

Re: Mostar

Post Postao/la ABen » 02 aug 2013 02:53

Gdje ovo hoce da grade? Na kojoj strani ili gdje tacno to zele da izgrade? Amkos mozes li ti nabaviti ovu informaciju?
Evropa poručila: Može dvorana, ali manja!
http://www.starmo.ba/mostars/item/18956 ... manja.html
slika

Mostar -- Razvojna banka Vijeća Europe spremna je financirati izgradnju kulturno-sportskog centra, odnosno sportske dvorane u Mostaru, no kako je ova institucija mišljenja da Mostaru ne treba megalomanski objekt kakav je planiran, već dvorana s oko 4000 mjesta.

Naime, Razvojna banka je ponudila povoljan kredit koji bi, prema nekim informacijama, iznosio oko 26 milijuna eura i tehničku pomoć od oko 2,5 milijuna, no gradske vlasti su zatečene nakon informacija iz funkcionalne revizije koja u zaključku preporučuje smanjivanje opsega dvorane - piše Dnevni list.
Ova revizija urađena je za potrebe odobravanja kredita i prvi je korak prema dobivanju novca. Ona je pozitivna i prema istoj Mostar ima šansu dobiti novac, no postavlja se pitanje odgovara li centru Hercegovine dvorana koja ne ispunjava ni minimum za održavanje bilo kakvog većeg natjecanja, jer dvorane za veća natjecanja trebaju imati minimum 5 tisuća mjesta.

Sportski radnici i stručnjaci koji su se u proteklom razdoblju bavili projektom dvorane, mišljenja su kako Mostar treba i mora imati veliki sportski centar, jer samo u Mostaru ima više od 108 sportskih društava i respektabilnih klubova koji teže velikim rezultatima. Takođe smatraju kako čekanje i trud koji je vlast uložila u dosadašnji projekt ne treba tek tako baciti u vodu jer za nekoliko godina, kada bude gotova, dvorana "neće zadovoljavati standarde".

Projekt vezan za dvoranu, pišu portali, zajednički financiraju Western Balkans Investment Framework Europske unije i druge međunarodne financijske institucije koje podupiru društveno-ekonomski razvoj te pristupanje zapadnog Balkana Europskoj uniji. I iz pisanja tih portala iščitava se kako će dvorana imati 4000 mjesta, te kako će EU dati 2,5 milijuna eura, od čega 550.000 eura za pripremu projekta i tehničku pomoć, a 2 milijuna eura kao subvencije za plaćanje kamata na kredit Razvojne banke koji će iznositi 26 milijuna eura.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 aug 2013 12:46

Ovo ti je odmah kod onog Mepas malla. Faktički dodiruju se ova dva objekta.
Zadnja izmjena: amkos, dana/u 02 aug 2013 12:51, ukupno mijenjano 1 put.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 aug 2013 12:49

slika

Evo ti ovdje bolji prikaz, vidiš Mepas mall (bio u izgradnji), ovo pored je ta dvorana što stoji dosta godina ovako (neizgradjeno).

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 aug 2013 12:52

Znaci Bosnjaci od ovog nemaju nista.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 aug 2013 12:56

Mislim da Bošnjaci Mostara što prije shvate da moraju imati sve svoje (primjer Bolnica Safet Mujić), moraju imati dobar stadion, dobre škole, svoju dvoranu, svoj neki centar (primjer Mepas), jer hrvati sve svojataju. Zato nam treba sve svoje za svaki slučaj.

Nema u Mostaru ništa zajedničko, to je tako.
Ako Bošnjaci budu naivni to zajedničko će biti hrvatsko i to moraju znati, a znaju vjerujem.

marli
Član

Post Postao/la marli » 02 aug 2013 16:08

Kad se 2054. godine otvori ta dvorana, svi nasi klubovi MORAJU tu trenirati, zajednicki je budzet,onda je zajednicka i dvorana.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 aug 2013 16:29

Marli nista se ne mora.
Ja znam kako latini razmisljaju zato kazem ovako. Isto kao sto su prekrstili stadion velezu sutra mogu ovu dvoranu prekrstiti. Vrlo lahko.
Zato nama treba sve svoje na nasoj teritoriji.

marli
Član

Post Postao/la marli » 03 aug 2013 11:09

Stadion je ratni plijen, tu vise nema nazad. Ali sad je period mira, nece nas vise niko j... u mozak.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 aug 2013 14:53

Mepas Mall je Centar 2.Bivsa avenija 14 Februara.Tamo je zivjelo oko 15 000 ljudi u onim visespratnicama.Ulice su zivopisne dole od Mile Budaka do Ante Starcevica, i onda se ljute kad im kazu da su ustashe

http://www.bosanskehistorije.com/geogra ... e-do-danas

Ako samo pogledamo prostor Bijelog Polja.Oko 200 km2 povrsine.9 naseljenih mjesta.Od tih 9 naselja.Bosnjaci su imali demografsku vecinu u 2 naselja(Podgorani i Humilisani).Danas imaju vecinu u 6!.I Veoma dobar rezultat u 7(Zeljusi)

Mostar je grad omedjen brdima, gdje se na malo slobodnog prostora nacickalo suvise visespratnica, nesto nalik Singapuru i Hong Kongu.Imas na zapadu Cimska brda ili ''zaravan''.Sto se je tamo moglo praviti, pravilo se je

H.Renner poznati putopisac kaze.Mostar je neobicno smijesan grad jer nalazi se u nekoj maloj kotlinici, zbijen brdima, iako ima isuvise finog prostora na podrucju Bijelog Polja i Bisca Polja.To je napisao oko 1896 godine

Ono sto je dobro za nas je da oba ta polja mi drzimo.Da vecina prostora gdje se grad moze siriti je na nasoj strani.Ustashe mogu da naprave Mepass mall ili sta li vec.Ali to im je plafon

Mi ne smijemo da dopustimo da se oni sire na nas racun.Nikad vise.Mozemo napraviti i novi klinicki centar, pa i mnogo bolje.A, drzimo i cijeli stari grad, citaj potencijalni turizam
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 aug 2013 08:01

Sto je gore.Nama je bolje u Mostaru.Mozda nije Mostarskim Bosnjacima, ali finansijski.Ustashe drze vlast tamo.Oni moraju placati ljude.Ne bude li para.A, blokirati se u skupstini moze svasta Mostara.Bit ce strajkova sve vise.Ako tog bud.Onda ce biti i iseljavanja katolika sve vise.Zapamti.U Mostaru oni ne mogu nista da urade i da divljaju.Primjer na vakufskoj zemlji prave katolicku crkvu u Stocu ili aparthejd u Capljini sto provode

Mnogi ce sad reci?Pa, ''Muslimani'' nemaju zaledje.Nas dio je mnogo veci, ili sta ja znam

Mostar je imao 75 865 stanovnika s popisa 1991.U Zapadnom dijelu zivjelo je skoro 50 000 stanovnika.Istocnom oko 25 000+.Znaci populaciono bilo je 2/3 katolici i 1/3 Bosnjaci, dok povrsinski, bilo je obratno 2/3 Bosnjaci i 1/3 Katolici.Oni nemaju manevra da se sire i grade.Sta je to napravljeno u zadnjih 15 godina u Mostaru.?Tek mafijaski mepas mall kojeg skutora.I to je to.Rekao sam prije.Jedino sto tamo ce se moci napraviti je neki mafijaski poslovni centar gdje ce skutorska mafija lakse pare obrcati.I nista vise.Nikakav kulturni razvoj, nikakav ekonomski.Stambeno novo naselje?

Pa, Novi Pazar se duplo brze pravi i gradi od Mostara danas.Nema tu niceg.Skutori su svoje katolike iz centralne Bosne iskoristili.Oni se odrzavaju dole samo dobrom voljom Hrvatske vlade koja pumpa pare i salje najgore studente u Zapadni Mostar i takozvano sveuciliste da napumpaju neki fiktivni broj Hrvata koji odavno ne raste ovdje, nego stagnira.Da bi se moglo preko tih metoda proglasiti neki ''stolni grad''.Nista dalje

Taj plan je treba da bude zavrsen jos 2010 godine.Do pocetka 2012 godine je trebao biti realizovan kao neka zadnja tacka.A, evo.Ulazis jos malo u 2014.Moras placati radnike.Ekonomija nikakva

Zapamti.Oni imaju losu zemlju.Nikakve cestovne komunikacije.Eu granicu sad.A, to je iseljenicki kraj.Skutorija je uvijek privlacila ljude ka Zagrebu i ne Mostaru.I to ce se odrzati..Njihov bilans ce biti jos gori, jer kad potrose kredite katolika centralne Bosne.Ostaju na tom malom skucenom prostoru.A, nemaju potencijal da poklope jedno selo.A, kamolio dio grada gdje zive Bosnjaci

Mi imamo kulturu, historiju.Treba se raditi na razvoju ekonomskih preduzeca.Jer najlakse je napraviti mall.A, sta imas od tog'
Zadnji put su se skutorska bagra sokirala, kada su napravili zgradu ''Vatikanku'' kraj Carinskog Mosta.To je bio tad prije par godina dogadjaj u Mostaru.Zgrada se je nalazila kraj Carinskog Mosta odmah tamo gdje penzioni, sad hotel Ero.I tu su price bile.''Balije'' spremajte se za Teheran.Pokazujemo sta znamo

Na kraju u toj zgradi u centru zapadnog Mostara.Ko je kupio najvise stanova?Bosnjaci

Mi imamo

Najvise zemlje.Oko 2/3 opcine Mostar, oko 90% povrsine obradive oko 90% vinograda, i 100% prostora za budece sirenje grada Mostara(Sjeverni i Juzni Logor)

Kulturu i historiju+ turizam.Niko nece doci u Mostar da gleda ostatke Zvjezdare, Ledare i Mostarke i one 20 + ''katova'' zgrade.Znaci imas daleko vise sanse da pokazes strancu nesto sto datira prije 1945 godine, a tamo nema nista starije dole

Na kraju.I ekonomska propast za oba je samo dobit za nas, jer oni imaju da isplacuju i svoje skutore.Ne dodje li plata.Odjednom strajkovi.A, evo.Vec sad imas mala skutorska sela koja prijete da ce se kolektivno iseliti za Hrvatsku jer ne mogu da podnesu ovakvo stanje sad

marli
Član

Post Postao/la marli » 05 aug 2013 07:36

Koliko samo ima prostora iza doline sunca, za ogromno naselje. Gledam onu fotku s prethodne stranice.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 05 aug 2013 07:47

Imas sjeverni logor.Grad za 20 000 stanovnika komotno.Racunas ovdje da ne bude nacickano previse
Imas Donje Polje.Duplo vece i sire od Sjevernog logora na potezu Sjeverni-Logor-Vrapcici.Uz Neretvu.I tu mozes komotno 20 000 da smjestis

Imas Juzni-Logor-Dolinu Sunca za jos 10 000

Kod Hrvata preko Neretve, imas brda.I neravan Rudnik, koji je napravljen na heravom prostoru gdje se kuce slijezu, nesto nalik dijelovima Sarajeva.Primjer glupe urbanizacije je da su komunisti pravili i gradili Rudnik gdje stambeni prostor nikad nije smio da bude pravljen.A, ostavljali su velike plodne ledine.Na strani i nije se nista pravilo.Ja sam fakat sokiran, koliko tamo ima prostora, i nista nije izgradjeno

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 05 aug 2013 08:39

Jack je napisao/la:Imas sjeverni logor.Grad za 20 000 stanovnika komotno.Racunas ovdje da ne bude nacickano previse
Imas Donje Polje.Duplo vece i sire od Sjevernog logora na potezu Sjeverni-Logor-Vrapcici.Uz Neretvu.I tu mozes komotno 20 000 da smjestis

Imas Juzni-Logor-Dolinu Sunca za jos 10 000

Kod Hrvata preko Neretve, imas brda.I neravan Rudnik, koji je napravljen na heravom prostoru gdje se kuce slijezu, nesto nalik dijelovima Sarajeva.Primjer glupe urbanizacije je da su komunisti pravili i gradili Rudnik gdje stambeni prostor nikad nije smio da bude pravljen.A, ostavljali su velike plodne ledine.Na strani i nije se nista pravilo.Ja sam fakat sokiran, koliko tamo ima prostora, i nista nije izgradjeno
Zato su Hrvati Ortijes maksimalno iskoristili,kad prodjes rekao bi da je kakvo elitno americko naselje.Dok nase budale cekaju da popune prostor u Sjevernom i Juznom Logoru Hrvati ce dobiti sansu da i tu nesto izgrade...
Bosna Bosnjacima!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 05 aug 2013 12:28

Jel ovaj direktor Veleža naivan ovoliko ili se pravi naivan ? Ratni plijen je stadion pod Bijelim Brijegom. On nešto palamudi šta bi bilo bolje. Bolje vam je da gradite stadion u Sj. logoru, kvalitetan, dobar.

Mladi Zmajevi u Vrapčićima: I prije reprezentacija zaobilazila Mostar

http://www.starmo.ba/sports/item/19060- ... ostar.html

Ko može na tekmu, bujrum, pa u srijedu SAD. :zastava:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 08 aug 2013 03:51

IZ Bosne vise radi za Bosnjake i Bosnu nego sve politicke stranke zajedno...
Mostar -- Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, bajram-namaz je klanjan u 23 džemata i 46 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija za područje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upriličena je na malonogometnom igralištu Univerzitetsko sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Mithad Hujdur - Hujka".
http://www.starmo.ba/mostars/item/19127 ... ađene.html

Klanjanje Bajram-namaza prevodio je i hudbu, prigodan govor, održao muftija hercegovački, hadži Seid ef. Smajkić. On je, govoreći o vrijednostima i značaju Ramazana i ramazanskog Bajrama, pozvao na jedinstvo bošnjačkog korpusa, ukazujući na to da su neprijatelji Bošnjaka samo u jednom složni - neprijateljstvu prema tom narodu.

Muftija Smajkić je u tom smislu kritizirao bošnjačke političke partije, optuživši ih za pogubno međusobno neprijateljstvo. "Bošnjački korpus je tragično podijeljen, a njihove političke partije su 'zakrvavile' do istrebljenja, kao najveći dušmani, čime doprinose razgradnji države i devastaciji institucija državnosti. Drugim riječima, politika određenih bošnjačkih partija je u državotvornom smislu, kako smatra akademik Esad Duraković, potpuno suicidna", rekao je uz ostalo muftija Smajkić.

On se u prigodnom govoru osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva, nazvavši ga važnim izazovom, "koji će biti usmjeravajući za naredne generacije".

"Srpski i hrvatski korpus nemaju ni muke ni potrebe da utvrđuju prioritete u vezi sa predstojećim popisom. Njima je u tom pogledu sve jasno i to oduvijek. I to je uredu, ne treba im zamjeriti. Međutim, Bošnjaci imaju dileme, smeteni su, zbunjeni, neodlučni u tome kako se nacionalno izjasniti", rekao je muftija hercegovački, dodajući kako je tu riječ o lažnim dilemama, koje su sudbinski štetne, te su posljedica toga što su Bošnjaci u tom pogledu decenijama zbunjivani, kada su "mogli biti ono što zapravo nisu", što "niti osjećamo, niti smo".

Naglašavajući da je 'musliman' vjerska, a ne etnička odrednica, muftija Smajkić je naglasio: "Ovdje su agresija i genocid izvršeni zato... da bi se eliminirali Bošnjaci kao politički subjekt... zato što su se 'prebrojali' i vidjeli da nas ima više. I to je trebalo fizički, genocidom, zločinima, istrebljenjem, progonima, bilo kako, spriječiti. Sada se to isto nazire da bi Bošnjaci mogli opet biti, pored svih tih stradanja, većinski narod u državi BiH. Sada se to nastoji dovršiti popisom, da se zbune, da se svakako izjašnjavaju, rasipajući korpus i da ih tako bude što manje", naglasio je Smajkić, te istakao da se "Bošnjaci treba da se izjašnjavaju samo svojim povijesnim imenom - Bošnjak".

Iz Medžlisa islamske zajednice Mostar ranije je saopšteno da će se u Nevesinju u Sinan Kadi ef. (Čučkovoj) džamiji klanjat prvi bajram-namaz u toj džamiji, nakon više od 70 godina i prvi bajram-namaz u čaršiji Nevesinje nakon više od 21 godine.

Najavljeno je i da je Dan šehida u petak, 9. augusta. U 11sati biće upriličena posjeta šehidskim mezarjima i obilježjima: Karađoz-begov harem, Balinovac, Liska harem, Šehidski nišan kod hotela „Ruže“, Šarića podharem i Šehidska spomen-česma u Donjoj Mahali.

Obilježavanje Dana šehida za područje Jugoistoka i Sjevera počinje posjetom svim lokalnim mezarjima u 11 sati, posjetom centralnim šehidskim turbetima u 12 sati i završava poklanjanjem hatme-dove pred džumu-namaz.

U 11 sati i 45 minuta na mostarskim Šehitlucima je Centralni program povodom obilježavanja Dana šehida, najavljeno je takođe iz MIZ-a Mostar.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

marli
Član

Post Postao/la marli » 08 aug 2013 08:50

Upravo tako, rade ono što bi "naši predstavnici" trebali da rade.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 11 aug 2013 08:39

U septembru cu provesti par dana u Mostaru. Moze li mi neko iz Mostara preporuciti smjestaj?

Nasao sam ovo i cini mi se ok. Bit cu dole s autom tako da mi ovo nije daleko od grada. Drzi li ovo nas covjek?
http://motel-kolo.com/index.html

Ako moze i neka preporuka za restorane u Mostaru ili Pocitelju (otici cu jedan dan i dole) koji drze nasi ljudi.

Hvala

I naravno namjeravam napraviti par snimaka pa cu ih okaciti ovdje
Biće onako kako Bošnjaci odluče

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 aug 2013 13:37

Drina je napisao/la:U septembru cu provesti par dana u Mostaru. Moze li mi neko iz Mostara preporuciti smjestaj?

Nasao sam ovo i cini mi se ok. Bit cu dole s autom tako da mi ovo nije daleko od grada. Drzi li ovo nas covjek?
http://motel-kolo.com/index.html

Ako moze i neka preporuka za restorane u Mostaru ili Pocitelju (otici cu jedan dan i dole) koji drze nasi ljudi.

Hvala

I naravno namjeravam napraviti par snimaka pa cu ih okaciti ovdje
Drina najbolje bi bilo da im napises poruku kako izgleda zbog rezervacije i obicno dobijes odgovor sa imenom i prezimenom. ili nazoves i na kraju pitas skim si pricao da se javis kad budes tamo. imas vise mogucnosti da dodes do imena i prezimena ko to drzi.

Sto se tice restorana, ja bi ti preporucio da jedes tamo gdje ima prometa. Ja obicno u Mostaru odem u stari grad i tamo u onom restoranu sardavan ili ako sam u Blagaju onda na vrelu Bune. Tu sam siguran da necu dobiti pokvareno nesto jer oni imaju stvarno dobar promet i vecinom nabavljaju svaki drugi dan. A i hrana im nije losa, sto se mesa tice u sadrvanu ili ribe na vrelu Bune.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 11 aug 2013 14:57

U redu je to. Reko neko ko je iz Mostara najbolje zna gdje je dobro a gdje ne. Meni je bitno da budem kod nasih ljudi.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 aug 2013 15:05

Drina je napisao/la:U redu je to. Reko neko ko je iz Mostara najbolje zna gdje je dobro a gdje ne. Meni je bitno da budem kod nasih ljudi.
Znam sta mislis, marli bi trebao zanti ko to drzi. Ali kad imas ime znas ko i drzi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite