☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Jack
Administrator

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Jack » 08 dec 2016 06:41

Vidjet ćemo kad i ako izađe starosna struktura po nacionalnom ključu, ili bar po naseljima (na osnovu koje se može približno dobiti ovo prvo) kako stojimo...
Navodno 1 kvartal 2017 godine
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la Jack » 08 dec 2016 13:53

Hiljade ljudi, mahom mladih, nastavljaju odlaziti iz Bosne i Hercegovine! Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, potvrdila je za "Dnevni avaz" da je, prema njihovim informacijama s terena, u 2016. više od 7.200 ljudi napustilo BiH, što, s ranijim podacima o broju onih koji su iz zemlje otišli u protekle dvije godine, doseže cifru od čak 87.000 ljudi! - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/266149/alarma ... kHoiH.dpuf
Mahnitanje Mirhunise.I ona i podatci.Veze nema sem sto dobija masne pare da radi na povratku.Pa kad ne radi posao.Nabija ove cifre.Daj budimo realni

Iseljavanje je prisutno u to nema dileme i kod Bosnjaka,ali ove su cifre zesca glupost

Dnevno Smece

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 08 dec 2016 14:05

Treba biti realan da se niko ne angazuje previse.Pogledajte mene koliko sam nasao podataka,cak sam i razbio lazi ustasha i cetnika.Nase drustvo je zarazeno gluposcu,umjesto sto momak nesto ne ode i procita pametno.Njemu je do slusanja Pinka.Radi se o drustvu.Ima izuzetaka,ali oni su nazalost manjina a ne vecina.Mozes ti pricati i ja da je onako kako ja kazem,ali bas i nije

A za to.Pa vjerujem da ce do kraja Marta,kad navodno treba da izadje knjiga migracije.Bit ce nesto jasnije

Starost i spol po naseljenim mjestima je knjiga br 1.Ona ce prva biti izdana i pretpostavljam vec sad u Januaru 2017 godine.Pa,ces imati neki odgovor na pitanje tada

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 09 dec 2016 02:07

Najteže je mijenjati svijest. Koliko sam samo postova objavio o demografiji. Veliki broj ljudi koji su to čitali su ako ništa svjesni problema. Za početak i to je bolje nego ništa.
Ostaviš par podataka, kratak komentar - pametnom dosta. Vidim da ljudi već počinju koristiti te argumente u svojim postovima. E sad, zamisli da se tako radi 10 godina - čak ni tada nisam siguran da bi velika većina shvatala o kakvim se procesima radi, koliko su spori, koliko su važni za sve aspekte društva krećući od ekonomije pa nadalje...
Ja sam neke stvari pokrenuo akademskom krugu, koliko vidim bit će aBd i nekih konkretnih pomaka, pa budemo vidjeli.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 09 dec 2016 13:50

Možda nije u pravoj rubrici ali odslikava stanje u Srbiji:

http://www.telegraf.rs/vesti/2504430-mo ... -evra-foto

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 09 dec 2016 18:49

kosarkas je napisao/la:Možda nije u pravoj rubrici ali odslikava stanje u Srbiji:

http://www.telegraf.rs/vesti/2504430-mo ... -evra-foto

Ovo odslikava stanje Balkana. Budimo realni.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 10 dec 2016 07:01

avaz.ba

U Republici Srpskoj (RS) se, na hiljadu stanovnika, u prosjeku "sklope" četiri nova braka.

Iako od 2007. godine datira trend smanjenja broja "zaključenih" brakova u Republici Srpskoj, od 2014. dolazi do evidentnog porasta, tako da je lani broj sklopljenih brakova porastao za 1,3 posto u odnosu nagodinu ranije.

U tom bh. entitetu najstariji "mladoženja" u 2015. imao je 87 godina, a "nevjesta" 76 godina, dok je najmlađi pripadnik muškog spola koji je zaključio brak imao 17 godina, a najmlađa nevjesta imala je 15 godina.

Ipak, prosječna starost nevjeste prilikom zaključenja braka lani je u Republici Srpskoj bila je 28,2 godine, dok prvi brak u prosjeku žene zaključuju sa 26,6 godina.

Prosječna starost mukaraca prilikom zaključenja braka u 2015. godini bila je 31,8 godina, a prvi brak mladoženje u prosjeku sklapaju s 30 godina, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Kada posmatramo prošlu godinu, prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj bila je 27,2 godine, što predstavlja, u odnosu na 2014. povećanje za 0,3 godine.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU (prema posljednjem raspoloživom podatku Eurostata za 2014. godinu) bila je 30,4 godine.

Statistički podaci ukazuju na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da starosna granica prilikom rađanja djece raste. Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u 2015. godini bila je 28,8 godina.

U posljednjem periodu, kada su u pitanju živorođena djeca, posmatrajući prosjek od pet godina, u braku se rađa oko 82 posto djece, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske navedeni u najnovijem godišnjaku "Ovo je RS".

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 10 dec 2016 08:48

Realno,ali vise od 50% Norveske je pod Arktickom zimom gdje vise od 6 mjeseci nema sunca.A i izaci na -40 nije bas izaci na -10.Plate su dobre,ne mogu biti bolje.Zapravo mnnogi ne znaju da place u Norveskoj su bolje nego u Njemackoj ili cak Americi.Norveski standard a ne Svicarski,jer Svicarci te zakinu na porez ogromno,za razliku od Norvezana

Ali realno je da ce se vise ljudi iseljavati.Jer ako nemas u banki nista para,imas zenu,djecu,racune.Pa radije bih onda derao medvjede gore na sjevernom polu nego gledao ko ce ti platiti kahvu ili da se ogrebes za 10 maraka na dan

Podsjecam da u Indoneziji vecina ljudi zivi na dolar=dan.A ovaj burazeru okrene vise od 200 dolara u jednom danu.

:shock:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 12 dec 2016 15:38

Selo u BiH koje zovu 'pustahija'

Iz sela Usorci, nadomak Oštre Luke, više od polovine mještana odselilo je u inostranstvo u potrazi za poslom. Zbog nedostataka radnih mjesta u ovoj maloj pograničnoj opštini bili su prinuđeni da se otisnu preko granice.

slika
Usorce danas zovu "pustahija". Nekadašnje selo mladosti postalo je selo starosti. Ne pomaže ni plodna zemlja, ni blizina rijeke Sane. Posljednjih godina iz skoro svake kuće neko se iselio i otišao na rad u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Rusiju, a sve češće odlaze i na Maltu. Tako je prije osam godina trbuhom za kruhom, u Rusiju sa bratom i ocem krenuo i Dragan Vasiljević. Sa ruskih minus 30, otišao je na plus 30 na Malti. Sve zbog posla na građevinama, javlja RTRS.

Kada sam stigao na Maltu sreo sam 15 Prijedorčana. Tamo je od ukupnog stanovništva na Malti 20 posto iz Srbije i BiH. Јa bih više volio da imam mogućnost da radim ovdje, ljepše je ovdje nego tamo, ali... – ističe Dragan Vasiljević.

Pusta je kuća i Dragice Plavšić. Sinovi rade u Rusiji i Sloveniji, a kćerka u Nemačkoj. Otišli su i najstariji unuci.

– Svi bi oni voljeli da budu kod kuće sa svojom djecom, ali ne mogu kad nemaju ovdje posla. Gdje će ovdje da rade? – pita Dragica.

Prije proteklog rata u BiH u Usorcima je bilo oko 300 mještana, a danas svega polovina, većinom starijih.

Prema podacima Biroa za zapošljavanje u Oštroj Luci, na posao čeka 676 lica, među njima i osmoro sa visokom stručnom spremom. Najmanje je medicinara i građevinaca. Kako kažu mještani, oni su već odavno preko granice spustili sidro.
http://www.istocnabosna.com/myjoomla/in ... &Itemid=72
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 12 dec 2016 16:30

Poznati cetnici.Zapucali su prije agresije na susjedno Bosnjacko selo Trnava.Proveli su krme u po naseg sela i nazivali ga nasim imenom.Jos prije pocetka rata.
Plodno selo.Blizu S.Mosta.Nije neka ''vukojebina'' bio sam tamo.

Zamisli ako je ovako u selu s dobrim cestama.Makar kakvih sela ima.Plodno selo.Kako je tek u vukojebinama u brdu gdje snijeg kad padne zatecen si tamo pola godine ili gore

Super reportaza

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 dec 2016 00:09

Prije proteklog rata u BiH u Usorcima je bilo oko 300 mještana, a danas svega polovina, većinom starijih.
Bilo je 623

https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:P ... anski_Most

Mogli su makar da pregledaju po wikipedijama.Ali,dobro da su fakticki priznali da su pokrali pola haman na popisu.Navodno zadnjeg popisa popisano je 517 ovdje.A po ovome ih nema vise od 300.Tj,trebalo bi biti 150

Kao sto sam prije rekao.Pola tih cetnika su bili ucitelji,policajci.Bez obzira jesi li iz Podrinja ili Krajine.Uvijek,ama bas uvijek je bio njihov policajac u selo,njihov ucitelj.Nema veze jel 100% Katolicko ili Bosnjacko selo.Ucitelj je uvijek cetnik.To je planski tako radjeno da imaju uporiste u svim selima.Nista novo.Sad kad nema vise ovog.I kad nemas starog sistema.I oni se lagano rasipaju.Iako ja mislim da ce ustaski teroristi poceti vise da gamale,od kladionica,do ekonomije njihove koja je u padu do demografije.I ova afera sto Zagreb izmislja oko Sirije je samo plan Zagreba da napravi agresiju nad nama.To je jasno

Prvi koji ce iscuriti iz Bosne su ustashe.Cetnici predano rade na tome,tamo gdje nemaju nekog veceg grada,vidis ogromne padove.Primjer Podrinje,ali evo i oko Sane su pravo pukli

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 13 dec 2016 01:02

Jack je napisao/la:
Bilo je 623

https://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:P ... anski_Most

Mogli su makar da pregledaju po wikipedijama.Ali,dobro da su fakticki priznali da su pokrali pola haman na popisu.Navodno zadnjeg popisa popisano je 517 ovdje.A po ovome ih nema vise od 300.Tj,trebalo bi biti 150

Kao sto sam prije rekao.Pola tih cetnika su bili ucitelji,policajci.Bez obzira jesi li iz Podrinja ili Krajine.Uvijek,ama bas uvijek je bio njihov policajac u selo,njihov ucitelj.Nema veze jel 100% Katolicko ili Bosnjacko selo.Ucitelj je uvijek cetnik.To je planski tako radjeno da imaju uporiste u svim selima.Nista novo.Sad kad nema vise ovog.I kad nemas starog sistema.I oni se lagano rasipaju.Iako ja mislim da ce ustaski teroristi poceti vise da gamale,od kladionica,do ekonomije njihove koja je u padu do demografije.I ova afera sto Zagreb izmislja oko Sirije je samo plan Zagreba da napravi agresiju nad nama.To je jasno

Prvi koji ce iscuriti iz Bosne su ustashe.Cetnici predano rade na tome,tamo gdje nemaju nekog veceg grada,vidis ogromne padove.Primjer Podrinje,ali evo i oko Sane su pravo pukli
Jack,

Da li očekuješ da će Škutorska agresija podstaknuta demografskim krahom biti politička i društvena ili misliš da da će oni ići u otvoreni vojni sukob i otvorenu agresiju na BiH?

Jasno je da će oni nešto pokušati uraditi. Samo ne znam hoće li to biti galama i politizacija ili napad na Mostar i Stolac.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 dec 2016 01:30

Broj katolika u Bosni svake godine je sve manji.To mozda nece puno znaciti u Citluku koji je 100% katolicki.Ali hoce u Bugojnu vec od 2020 godine,i u mnogim sredinama gdje ce broj katolika znacajno pasti u odnosu na sadasnje stanje tipa Vares,Tuzla,Zenica,Busovaca,Travnik.Posebno kako je svake godine sve manje katolika u Srednjoj Bosni.Sve su manje sanse da oni mogu napraviti nesto na tom potezu,bilo kakva avantura ce ih kostati

Hrvatska moze vojno da intervenise,ali isto kao i katolici u Bosni.Njihov broj je sve manji.Hrvatska da ima preko 7 miliona Hrvata u Hrvatskoj sad.I mnogo jacu vojsku,davnih dana bi proglasili tzv Herceg Bosnu i pripojili je Hrvatskoj.Hrvatska gubi masovno Hrvate,cijela sela Slavonije i Baranje se iseljavaju i bilo kakva vojna avantura svake godine je sve manja,jer za takvo sta trebaju da imaju omjer najmanje 3:1 u ljudstvu i tehnici,a do 2040 godine ovim tempom imat ces 3 miliona Hrvata.Mozda cak i prije.Velika je to stvar

Gledamo sad ucjene Hrvatske prema Srbiji da prizna Hrvatski jezik u skolama,da urade ovo i ono.Ucjene prema Bosni ce biti 10 x gore,trazit ce i tv kanal i ''treci entitet'' ili jos gore.Hrvatska zeli da vojno intervenise u Bosni jer sad je trenutak.Zato izmisljaju price o borcima Isila u Bosni i ostalo,Sve je to planska igra

Ne vjerujem da ce 2017 godine biti ista drugacije,sem sto ce padati broj katolika u mnogim opcinama.Ako se desi referendum u Kataloniji 2017 godini.I ako oni ne dobiju jedinstveni Mostar,ili ako ne srede status Mostara u 2017 godini jer ocekuj da ce cijela medjunarodna zajednica stati na ustasku stranu iduce godine.Tako da se mogu odrzati izbori u Mostaru kako ustashe zele 2018 godini

Ako se Lijanovic bude kandidovao i pobjedi za Hrvatskog predstavnika.A sanse su svake godine sve vece jer broj katolika je sve manji.Onda ce Covic krenuti s planskim nasiljem.Naravno takvo sta nece uraditi u Bugojnu 2018 godine

Nego u Mostaru i Stocu

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 13 dec 2016 01:38

Vidi.

Ako je cijeli problem održavanje izbora u Mostaru samih po sebi, onda oni ne moraju ići nasiljem da dobiju izbore u Mostaru. Oni te izbore mogu dobiti i mirnim putem. Samo pitanje je ko će pobijediti na tim izborima jer ja ne vjerujem da oni više mogu pobijediti. Njihova omladina ide masovno.
Samo BiH.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 13 dec 2016 03:11

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Vidi.

Ako je cijeli problem održavanje izbora u Mostaru samih po sebi, onda oni ne moraju ići nasiljem da dobiju izbore u Mostaru. Oni te izbore mogu dobiti i mirnim putem. Samo pitanje je ko će pobijediti na tim izborima jer ja ne vjerujem da oni više mogu pobijediti. Njihova omladina ide masovno.
Naivno razmisljas.Pa u Stocu su zakuhali radi hrvatskih iskaznica na izborima.Oni cak sada online glasaju za hrvatski Sabor iz BiH.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 13 dec 2016 03:23

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Vidi.

Najmanje omladina izlazi na izbore. Najviše ovi što su jednom nogom u grobu. Plus, naravno, oni što i jesu već tamo.
Teško je predvidjeti ko bi uzeo izbore u Mostaru. Na svim dosadašnjim, u totalu, to nisu bile prohrvatske opcije. Na posljednjim 2008. stranke s hrvatskim predznakom su imale 18 mandata, s bosanskim 14 + SDP 3, s tim da je SDA imala najviše mandata - čak 12, naspram recimo HDZ-a sa 7. 2004. su probosanske stranke imale 14 + SDP 4, prohrvatske 17.
Ako probosanska opcija u slučaju eventualnih izbora kani uzeti izbore, mora uraditi isto što i u Stocu, mobilizirati sve i stati iza jedne opcije i jednog čovjeka a sve animozitete ostaviti da se hlade na dnu Neretve. S tim da treba biti spreman na sve, recipročno ulozima za Mostar u odnosu na Stolac. S tim da povijest uči da sa završetkom izbora ništa nije završeno. Bošnjaci su svaki put gubili gradonačelničko mjesto u postizbornim natezanjima.
Ista je otprilike situacija i preko Bulevara. Trebaju se dobro nategnuti da uzmu u fotofinišu.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 dec 2016 07:41

Izašli su podaci za oktobar 2016, pa koga interesuje bujrum. :P

http://fzs.ba/index.php/publikacije/sao ... -registar/

U plusu ZDK, TK, ZHK, KS, SBK i USK. Ostali u minusu za ovaj mjesec, tj, mjesec oktobar 2016.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 13 dec 2016 07:49

Ima raznih priča, ova je interesantna ako je istinita. :roll: :o
...
Umjesto ogromnih plaća i lagodnoga života, Njemačka mu je ostavila gorak okus.
"Radio sam u autoprijevozu 'Čičko' četiri godine i stalno sam slušao kako je u Njemačkoj dobro, velike plaće, puno više mogućnosti... te sam, nakon razgovora sa suprugom, odlučio i ja probati. Tamo sam proveo najduljih godinu dana i tri mjeseca svoga života. Bilo je to razdoblje kad sam radio više nego ikada, a u isto vrijeme svima sam bio dužan", priča nam Ivan.
Kao i većina naših ljudi, posao je našao na baušteli, vlasnici tvrtke su bili naši ljudi, točnije iz Hrvatske.
Radilo se, kaže, od jutra do sutra, međutim, novca za uzdržavanje obitelji u Hercegovini i normalan život u Njemačkoj nije bilo.

...
Budući da se bavi prijevozom putnika, pitali smo ga vraćaju li se kako često naši ljudi.
"Koliko se god ode, mogu reći da ih se i 30 posto vrati, ali se za to ne zna jer uglavnom ne govore o tome. Jutros sam dovezao iz Njemačke jednog susjeda koji je rekao kako više neće ići ni da mu je za koru kruha. Svi oni koji odu pate za ovim ovdje. Svaki jedva čeka kad će godišnji odmor, žrtvuju se po pola godine, odriče svega kako bi mogao doći kući. Nije to nikakav život", ističe ovaj Duvnjak.

...

Naglašava kako si gdje god odeš - stranac.
"Život je dosta skuplji vani, ovdje je nekako drugačije, opuštenije. Uz neku prosječnu plaću kod nas od 1000, a u Hrvatskoj 1500 maraka sigurno se može bolje živjeti u BiH, jer su svugdje drugo veći izdaci", nastavlja Mišo.

http://www.hercegovina.info/vijesti/sho ... #news_view

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 13 dec 2016 08:11

amkos je napisao/la:Ima raznih priča, ova je interesantna ako je istinita. :roll: :o
...
Umjesto ogromnih plaća i lagodnoga života, Njemačka mu je ostavila gorak okus.
"Radio sam u autoprijevozu 'Čičko' četiri godine i stalno sam slušao kako je u Njemačkoj dobro, velike plaće, puno više mogućnosti... te sam, nakon razgovora sa suprugom, odlučio i ja probati. Tamo sam proveo najduljih godinu dana i tri mjeseca svoga života. Bilo je to razdoblje kad sam radio više nego ikada, a u isto vrijeme svima sam bio dužan", priča nam Ivan.
Kao i većina naših ljudi, posao je našao na baušteli, vlasnici tvrtke su bili naši ljudi, točnije iz Hrvatske.
Radilo se, kaže, od jutra do sutra, međutim, novca za uzdržavanje obitelji u Hercegovini i normalan život u Njemačkoj nije bilo.

...
Budući da se bavi prijevozom putnika, pitali smo ga vraćaju li se kako često naši ljudi.
"Koliko se god ode, mogu reći da ih se i 30 posto vrati, ali se za to ne zna jer uglavnom ne govore o tome. Jutros sam dovezao iz Njemačke jednog susjeda koji je rekao kako više neće ići ni da mu je za koru kruha. Svi oni koji odu pate za ovim ovdje. Svaki jedva čeka kad će godišnji odmor, žrtvuju se po pola godine, odriče svega kako bi mogao doći kući. Nije to nikakav život", ističe ovaj Duvnjak.

...

Naglašava kako si gdje god odeš - stranac.
"Život je dosta skuplji vani, ovdje je nekako drugačije, opuštenije. Uz neku prosječnu plaću kod nas od 1000, a u Hrvatskoj 1500 maraka sigurno se može bolje živjeti u BiH, jer su svugdje drugo veći izdaci", nastavlja Mišo.

http://www.hercegovina.info/vijesti/sho ... #news_view
Ovo je ziva istina. Ali hajde ko god hoce da ide u Njemacku, Norvesku itd. i misli da samo njega cekaju i da ima platu od 4.000 €. Bujrum neka dodje i vidi sta je Njemacka rahat patnja. Na zapadu ako nisi tamo zavrsio neku bolju skolu, nema sanse da imas dobar zivot. Tek sad dijeca od izbjeglica imaju normalan zivot.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 13 dec 2016 10:59

Ja sam ove podatke stavljao prije 10+ godina.Kad nisu bili dostupni javnosti
Ocekivano.Mozemo preskociti jedan mjesec.Pa ce za 2 mjeseca biti dostupni podatci za cijelu 2016 godinu

Odgovorite