Vitalna statistika BiH
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Da li možemo reći da će zemlje Balkana biti ustvari gradovi, Hrvatska-Zagreb, Srbija-Beograd, Crna Gora-Podgorica, BiH-Sarajevo. U smislu da će većina stanovništva živjeti u velikom centru tj. u glavnom gradu, a da će manja mjesta polahko ali sigurno gubiti stanovništvo i imati depopulaciju, migracije i odumiranje stanovništva ?
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Nece. Bilo je na tom prostoru nekad i znatno manje stanovnika pa opet nije bila propast svijeta. Bice i novih migracija iz drugih krajeva svijeta. Uzmi neke kule i gradove koje su prije 1000 godina imale ogroman znacaj a danas su ruine. Dakle ovo nije nista novo. Naselja dobijaju uspone i padove. Ovisno od okolnosti. I u samoj Americi imas gradove koji naprosto nestaju zadnjih godina. Propala industrija i ljudi idu dalje.
Mnoga mjesta se mogu brzo ozivjeti. Da se probije dobar put, izgradi aerodrom, otvore trgovakci centri itd. Vidjet ce se ogroman impakt ovog tuzlanskog aerodroma na cijelu tu regiju. Ubjeden sam da ce aerodrom direktno zaposliti na hiljade radnika. Samo treba nastaviti sa modernizacijom. Aerodrom ce privuci na stotine djelatnosti a samim time i ljude.
Onda recimo ovaj potez Stolac - Neum. Sada je to nedodija a i sami Stolac je zabacen i izvan svih tokova. Sa izgradnjom ceste Stolac-Neum ce ozivjeti cijelo podrucje. Tu ce biti ogroman promet i vemenom ce nici gomila raznoraznih objekata pored magistrale. Od benzinskih, restorana, motela pa nadalje. Samim time povecat ce se i ljudska prisutnost.
Mnoga mjesta se mogu brzo ozivjeti. Da se probije dobar put, izgradi aerodrom, otvore trgovakci centri itd. Vidjet ce se ogroman impakt ovog tuzlanskog aerodroma na cijelu tu regiju. Ubjeden sam da ce aerodrom direktno zaposliti na hiljade radnika. Samo treba nastaviti sa modernizacijom. Aerodrom ce privuci na stotine djelatnosti a samim time i ljude.
Onda recimo ovaj potez Stolac - Neum. Sada je to nedodija a i sami Stolac je zabacen i izvan svih tokova. Sa izgradnjom ceste Stolac-Neum ce ozivjeti cijelo podrucje. Tu ce biti ogroman promet i vemenom ce nici gomila raznoraznih objekata pored magistrale. Od benzinskih, restorana, motela pa nadalje. Samim time povecat ce se i ljudska prisutnost.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
- BosnjackaHercegovina
- Član
Re: Vitalna statistika BiH
Ali ne radi se o malim problemima. To su ogromni problemi Amkos. Prvo, plate su jako jako jako veliki problem. I drugi veliki problem je korupcija. Kad je narod u životnoj opasnosti od Vlaško-Škutorske ološi to je dovoljno teško podnijeti da nema mjesta za još i korumpirane balijetine povrh svega toga koji uzurpiraju vlast na štetu tog jadnog naroda.Drina je napisao/la:Kada gledam svoju rodbinu i poznanike onda mogu reci da svi rade. Plus sto apsolutno svi imaju svoju kuću ili stan. Ne postoji neko ko je nezaposlen. Jedini problem su niske plate od 600-700Km.
Ali da budem iskren ovi sto imaju plate od 600-700km i ne rade na tome da podignu svoju cijenu. Npr ne uče neki strani jezik ili nesto slično.
A imam rodaka koji je inženjer i ima platu 3000+KM + auto + Bonuse. Ima 33 god.
Tako da ima svega.
Jeste da u BiH ljudi ne odvajaju po 2000-3000 dolara mjesečno za kiriju kao što je to slučaj u San Franciscu, New Yorku ili Bostonu, i jeste da oni često ne shvataju da i život vani ima svoje prepreke. Pogotovo za one koji dođu u svojim 30tim-40tim. Oni koji dođu na fakultet - i nekako.
Ali plate u BiH su zaista i suviše male za pristojan život. Plate bi trebale biti oko 1200-1600km prosjek da bi se živilo solidno.
Ovo za 800km. To je stvarno pre prenisko. I to je problem koji najviše uzrokuje raseljavanje. I ja shvatam ljude koji ne žele trpiti konstantnu besparicu i još povrh toga i stalnu nepravdu korumpiranih Vlaha s Bošnjačkim imenima na vlasti - jer ja ova govna drugačije ne mogu ni nazvati.
Rušenje korupcije i povećavanje plata radnicima su dva najveća vitalna interesa Bošnjaka. Rušenje korumpiranih govana se može izvesti i izborima i policijskim akcijama i aktivizmom. Ali plate se neće podići dok u BiH nezaposlenost dođe na 5-8% i ne ostane na tom nivou barem 5-10 godina. A da se nezaposlenost svede na minimum na najbrži način potrebna su strana ulaganja - a trenutno to najviše rade Arapi i Turci. I umjesto da se trudimo da utrostručimo broj stranih ulaganja što brže - naši jugo-idioti seru o Arapskoj najezdi.
Samo BiH.
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Jack, 80 hiljada godišnje jeste prevelika cifra, ali čisto sumnjam da je ispod 10-15 hiljada godišnje.Jack je napisao/la:Mirhunisa dobija silne pare da valja gluposti o 80000 iseljenih godisnje.Ali nacelnom slazem se s forumasem Zmajem 007Otkud ti i vecina sa ovog foruma u inostranstvu.Kad ovdje nije tako lose ko sto se prica,kad nije sve crno.Ima posla, radi se,zaposli se,plata u vecini slucajeva 500-600 km i to nam je puno.Nemoguce je utvrditi tacan broj iseljenika to su samo cista nagađanja,ali sam ja kao osoba koja zivi u Bosni blizi ovim brojkama od 40 hiljada godisnje iseljenika nego tvojim tvrdnjama da to nije tacno.
A i to je katastrofa, evo kako. Već sam iznosio podatke, koji se vrlo lahko mogu provjeriti:
-prema popisu, žena u dobi 20-40 godina (velika većina fertilne dobi) je bilo oko 511 hiljada
-prema popisu, žena u dobi 0-20 godina (dakle, naredna generacija koja će rađadi) je bilo 400 hiljada (manje za 20%!)
Dakle, komotno računaj da ćeš za 20 godina imati 20% beba manje (ako se održi ista stopa fertiliteta) maksimalno.
E sad, uračunaj tu da će migracije odnijeti i do 100 hiljada žena (20 godina*5 hiljada žena=100 hiljada žena). Dakle, za 20 godina bi mogli imati još 100 hiljada žena manje, tj dodatnih 10% beba manje.
To znači da bi broj beba mogao za 20 godina spasti za 30% u odnosu na ovo što imamo danas. I to je vrlo realno stanje stvari. Ovo znači da bi Bošnje mogle spasti na 10 hiljada beba godišnje, vlasi na 5-5.5 hiljada, a ujaci na 2 hiljade godišnje.
Uz najbolju volju, ne vidim kako će se povećati stopa fertiliteta, niti vidim da su nešto posebno nerealne cifre o 10 hiljada emigranata godišnje (pola od toga žene).
Daj Bože da griješim!
http://www.faktor.ba/vijest/kako-je-maj ... ubi-225827
Trend iseljavanja hrvatskog stanovništva iz BiH se nastavlja. Među posljednjim Hrvatima koji su napustili našu zemlju i bolji život potražili van granica BiH je i ljekar iz Uzarića kraj Širokog Brijega Božo Ljubić.
Skrasio se Ljubić u susjednoj Hrvatskoj, a za život u posljednjoj godini zarađuje radom u tamošnjem Saboru. Nešto više od 4.300 KM mjesečno mu je, tvrdi on, dovoljno da pokrije osnovne životne obaveze.
Da mu hrvatski porezni obveznici ne snose i troškove putovanja, dnevnica i smještaja, za šta je u prvih šest mjeseci njegovog djelovanja u Saboru izdvojeno oko 20.000 KM, teško bi Ljubić, priznaje, sastavio kraj sa krajem. S druge strane, težak život saborskog zastupnika je cijena koju je bio spreman platiti za život lišen diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona, sa kojima se suočavaju Hrvati u BiH.

Trend iseljavanja hrvatskog stanovništva iz BiH se nastavlja. Među posljednjim Hrvatima koji su napustili našu zemlju i bolji život potražili van granica BiH je i ljekar iz Uzarića kraj Širokog Brijega Božo Ljubić.
Skrasio se Ljubić u susjednoj Hrvatskoj, a za život u posljednjoj godini zarađuje radom u tamošnjem Saboru. Nešto više od 4.300 KM mjesečno mu je, tvrdi on, dovoljno da pokrije osnovne životne obaveze.
Dobro zapažanje @Bošnjak na kvadrat. Možemo zaključiti da ćemo za 5-10 godina slaviti današnje stanje i podatke u polju demografije (iako ni ono nije bajno, da ne kažem da je katastrofično), jer će sljedeće godine za godinom biti sve lošije i lošije.

Ako ima neko Avaz , naslovnica je 90.000 ljudi
u zadnje tri godine napustilo BiH, neka prekopira.
Znaci 30.000 ljudi godisnje pobjegne iz ove vukojebine.kosarkas je napisao/la:Ako ima neko Avaz , naslovnica je 90.000 ljudi
Avaz je smece Crnogorskog kepeca.Lika s likovnom diplomom.Koji je bio najveci Milov dupelizac u Podgorickim novinama prije nego sto je dosao u Sarajevo i naucio par Turcizama.Obicno smece od novina,novinara,svi su krembili,posebno onaj debil sto je stalno lagao oko popisa svaki mjesec je izmisljao kako je popisano 27% Bosnjaka.Da ima pravde taj skot i gad bi davnih dana otkaz dobioJack, 80 hiljada godišnje jeste prevelika cifra, ali čisto sumnjam da je ispod 10-15 hiljada godišnje.
Prvacici su najbolji pokazatelj iseljavanja.Nisu ni rodjeni,jer nam daje uvid u migracije pojedinih opcina.Iako ce kad dodju podatci navodno do kraja Marta 2017 godine.Oko migracija.Stvari biti jasnije,kad agencija izbaci doticnu publikaciju
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

[quote="BosnjackaHercegovina]
Ali ne radi se o malim problemima. To su ogromni problemi Amkos. Prvo, plate su jako jako jako veliki problem. I drugi veliki problem je korupcija. Kad je narod u životnoj opasnosti od Vlaško-Škutorske ološi to je dovoljno teško podnijeti da nema mjesta za još i korumpirane balijetine povrh svega toga koji uzurpiraju vlast na štetu tog jadnog naroda.
Jeste da u BiH ljudi ne odvajaju po 2000-3000 dolara mjesečno za kiriju kao što je to slučaj u San Franciscu, New Yorku ili Bostonu, i jeste da oni često ne shvataju da i život vani ima svoje prepreke. Pogotovo za one koji dođu u svojim 30tim-40tim. Oni koji dođu na fakultet - i nekako.
Ali plate u BiH su zaista i suviše male za pristojan život. Plate bi trebale biti oko 1200-1600km prosjek da bi se živilo solidno.
Ovo za 800km. To je stvarno pre prenisko. I to je problem koji najviše uzrokuje raseljavanje. I ja shvatam ljude koji ne žele trpiti konstantnu besparicu i još povrh toga i stalnu nepravdu korumpiranih Vlaha s Bošnjačkim imenima na vlasti - jer ja ova govna drugačije ne mogu ni nazvati.
Rušenje korupcije i povećavanje plata radnicima su dva najveća vitalna interesa Bošnjaka. Rušenje korumpiranih govana se može izvesti i izborima i policijskim akcijama i aktivizmom. Ali plate se neće podići dok u BiH nezaposlenost dođe na 5-8% i ne ostane na tom nivou barem 5-10 godina. A da se nezaposlenost svede na minimum na najbrži način potrebna su strana ulaganja - a trenutno to najviše rade Arapi i Turci. I umjesto da se trudimo da utrostručimo broj stranih ulaganja što brže - naši jugo-idioti seru o Arapskoj najezdi.[/quote]
Plata od 600-800KM jeste preniska i slozio bih se sa tobom da bi se trebala kretati oko 1500KM.
Ali mislim da je los stav u tome sto vecina ljudi zeli prvo sama da kupi auto, stan i postigne odredenu materijalnu sigurnost prije stupanja u brak.
To je izuzetno tesko vidjeti nemoguce sa platom od 6-800 KM. Skorom je nemoguce dobiti stambeni kredit sa jednom platom.
To ide jednostavnije ako imas dvije plate i tada izlazis na +-1500KM prihoda.
To je jedna stvar. A druga stvar je i u tome gdje se nalazis. Sarajevo je prilicno depresivna sredina. Tu mislim na opstu atmosferu. Prema meni, to je najvise krivica medija koji non stop plasiraju crnu hroniku. Onda imas razne spodobe a la Darko Brkan, onaj Vuk Bacanovic ili kao vec sto je napustio Sarajevo..
Cijela plejada likova koji bljujau negativnost iż dana u dan. Bio je i onaj Bakir „novinar” i njegova ekipa. Pa pogledaj one sto pisu kolumnę u Oslobodjenju. Onaj posrbica Bazdulj i slicni. Konstantne price kako smo najgori, kako smo propali i kako nam nema spasa.
Imas Avaz koji je u jedno vrijeme pisao takve gadosti da je to na granici ludosti.
Pozivan onoga ko nije bio u Gorazdu da posjeti i vidjet ce da je situacija 10 X puta drugacija. Sredina je mnogo vedrija i osjeti se mnogo vise pozitivnosti. Osjeti se powitivnost kod ljudi.
A evo jedan primjer koji ja pownajem
Supruga medicinska setra u bolnici u Gorazdu – 900KM plata
Suprug radi u Pobjedi - 1200KM plata
Ukupno – 2100KM
Uzimajuci u obzir cijene svega u Gorazdu to su vise nego dovoljna primanja.
Nije sve ni u visini plate. Mislim da se previse fokusiramo na negativne aspekte a slabo se potenciraju pozitivni pomaci. Mada o ovome treba pricati na drugoj temi
Ali ne radi se o malim problemima. To su ogromni problemi Amkos. Prvo, plate su jako jako jako veliki problem. I drugi veliki problem je korupcija. Kad je narod u životnoj opasnosti od Vlaško-Škutorske ološi to je dovoljno teško podnijeti da nema mjesta za još i korumpirane balijetine povrh svega toga koji uzurpiraju vlast na štetu tog jadnog naroda.
Rušenje korupcije i povećavanje plata radnicima su dva najveća vitalna interesa Bošnjaka. Rušenje korumpiranih govana se može izvesti i izborima i policijskim akcijama i aktivizmom. Ali plate se neće podići dok u BiH nezaposlenost dođe na 5-8% i ne ostane na tom nivou barem 5-10 godina. A da se nezaposlenost svede na minimum na najbrži način potrebna su strana ulaganja - a trenutno to najviše rade Arapi i Turci. I umjesto da se trudimo da utrostručimo broj stranih ulaganja što brže - naši jugo-idioti seru o Arapskoj najezdi.[/quote]
Plata od 600-800KM jeste preniska i slozio bih se sa tobom da bi se trebala kretati oko 1500KM.
Ali mislim da je los stav u tome sto vecina ljudi zeli prvo sama da kupi auto, stan i postigne odredenu materijalnu sigurnost prije stupanja u brak.
To je izuzetno tesko vidjeti nemoguce sa platom od 6-800 KM. Skorom je nemoguce dobiti stambeni kredit sa jednom platom.
To ide jednostavnije ako imas dvije plate i tada izlazis na +-1500KM prihoda.
To je jedna stvar. A druga stvar je i u tome gdje se nalazis. Sarajevo je prilicno depresivna sredina. Tu mislim na opstu atmosferu. Prema meni, to je najvise krivica medija koji non stop plasiraju crnu hroniku. Onda imas razne spodobe a la Darko Brkan, onaj Vuk Bacanovic ili kao vec sto je napustio Sarajevo..
Cijela plejada likova koji bljujau negativnost iż dana u dan. Bio je i onaj Bakir „novinar” i njegova ekipa. Pa pogledaj one sto pisu kolumnę u Oslobodjenju. Onaj posrbica Bazdulj i slicni. Konstantne price kako smo najgori, kako smo propali i kako nam nema spasa.
Imas Avaz koji je u jedno vrijeme pisao takve gadosti da je to na granici ludosti.
Pozivan onoga ko nije bio u Gorazdu da posjeti i vidjet ce da je situacija 10 X puta drugacija. Sredina je mnogo vedrija i osjeti se mnogo vise pozitivnosti. Osjeti se powitivnost kod ljudi.
A evo jedan primjer koji ja pownajem
Supruga medicinska setra u bolnici u Gorazdu – 900KM plata
Suprug radi u Pobjedi - 1200KM plata
Ukupno – 2100KM
Uzimajuci u obzir cijene svega u Gorazdu to su vise nego dovoljna primanja.
Nije sve ni u visini plate. Mislim da se previse fokusiramo na negativne aspekte a slabo se potenciraju pozitivni pomaci. Mada o ovome treba pricati na drugoj temi
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Možeš li pojasniti to za prvačiće i novorođene, uz dodatak tvoje procjene kako će sve izgledati?Jack je napisao/la:Prvacici su najbolji pokazatelj iseljavanja.Nisu ni rodjeni,jer nam daje uvid u migracije pojedinih opcina.Iako ce kad dodju podatci navodno do kraja Marta 2017 godine.Oko migracija.Stvari biti jasnije,kad agencija izbaci doticnu publikaciju
Mada, kažem, ona cifra žena od 400 hiljada koje će ući u fertilnu dob (u odnosu na trenutnih 511 hiljada) govori dosta toga, a to je da možemo očekivati dosta manji broj rođenih, samim tim sve goru starosnu strukturu.
Rodjeni prije 6 godina naprimjer ne mora da znaci da ce doticna opcina imati toliko i toliko prvacica.Ako je osjetno naprimjer smanjenje broja prvacica.Sad ne znam jel djeca idu u 1 razred s 6 ili 7 godina.Ali,ako imas ogromne oscilacije u odnosu na broj rodjenih.Tako mozes da dobijes iseljavanje jedne opcine ili posebno mladjeg fertilnog stanovnistva jedne opcine ili vise
Ako imas tendenciju gdje x,x,x je x.x,y.U trecem kvartalu stvari se mjenjaju.To znaci da nemas istu konstantu gdje krivulja se ne drzi iste linearne demografije,nego ide nadole.Kako postoje 3 vrste statistike.Visa,niza i srednja devijacija.Mozes naprimjer na osnovu formule utvrdiit gdje broj rodjene djece=nije isti kao broj prvacica=gdje je jos manje prvoupisanih prvacica u odnosu na period 1 upisnog roka
Ako imas drugaciji standard devijacije.Onda lagano padas
Ps:Jedva sam 3 imao iz statisticke matematike na faksu tako ne pitajte me jel sve ispravo,jer siguran sam da nije.Ali uglavnom neke stvari jesu
Za razliku od Mirhunise ja nisam rekao da sam popio svu pamet svijeta oko demografije

Ako imas tendenciju gdje x,x,x je x.x,y.U trecem kvartalu stvari se mjenjaju.To znaci da nemas istu konstantu gdje krivulja se ne drzi iste linearne demografije,nego ide nadole.Kako postoje 3 vrste statistike.Visa,niza i srednja devijacija.Mozes naprimjer na osnovu formule utvrdiit gdje broj rodjene djece=nije isti kao broj prvacica=gdje je jos manje prvoupisanih prvacica u odnosu na period 1 upisnog roka
Ps:Jedva sam 3 imao iz statisticke matematike na faksu tako ne pitajte me jel sve ispravo,jer siguran sam da nije.Ali uglavnom neke stvari jesu
Za razliku od Mirhunise ja nisam rekao da sam popio svu pamet svijeta oko demografije
Never had i imagined living without your smile Angelene

Logično. Svi oni vole da se smjeste u Zagreb. To im je centar.
Nesto korisno i od ovoga. Sve je dobro rekao. Skolujemo ljude u Bosni a Njemacka dobiva gotov proizvod. Sramota zesca.kosarkas je napisao/la:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... nje/246951
- BosnjackaHercegovina
- Član
Evo sad je 87,000 otislo za 3 godinekosarkas je napisao/la:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... nje/246951
Stare mi moje, da mi je neko pricao kolike budale rade u novinskim agencijama - pa nije ni cudo da nam je drzava u banani.
Pa zar je moguce da ovaj narod moze progutat toliko govana - zar smo zaista toliko nepismeni da ovakvi supljaci ne samo prolaze nekaznjeno nego se ponavljaju????
Samo BiH.
-
Bosnjak na kvadrat
- Član
Jack, matematički gledano, sve su to "lokalni ekstremi (minimumi ili maksimumi)" određene funkcije: suština je da se u par godina ne događaju velike promjene.Jack je napisao/la:Rodjeni prije 6 godina naprimjer ne mora da znaci da ce doticna opcina imati toliko i toliko prvacica.Ako je osjetno naprimjer smanjenje broja prvacica.Sad ne znam jel djeca idu u 1 razred s 6 ili 7 godina.Ali,ako imas ogromne oscilacije u odnosu na broj rodjenih.Tako mozes da dobijes iseljavanje jedne opcine ili posebno mladjeg fertilnog stanovnistva jedne opcine ili vise
Ja govorim o široj slici, a to su odnosi između generacija gdje vlada razlika po 20 godina. Ta šira slika šalje jako loše i upozoravajuće poruke. Kao što sam pisao, ogromna je razlika između skupina žena 20-40 godina i 0-20 godina, tj između žena koje rađaju sad i žena koje će rađati za 20 godina. Tu sve ove oscilacije između par godina bivaju poništene i dobijaš širu sliku.
Šta hoću da kažem - da mi trebamo malo više kritički gledati na stvari što se tiče bošnjačkog korpusa koji nas jedini interesuje. Jer, relativno bolje stojimo u odnosu na dušmane, ali nije ni kod nas situacija za potcijeniti, ni najmanje...
Vidjet ćemo kad i ako izađe starosna struktura po nacionalnom ključu, ili bar po naseljima (na osnovu koje se može približno dobiti ovo prvo) kako stojimo...
Genocidna tvorevina će ostati bez 100 hiljada radnika
http://www.rtvbn.com/3843948/srpska-ce- ... da-radnika
http://www.rtvbn.com/3843948/srpska-ce- ... da-radnika