Novi Pazar dva bi trebalo biti Bijelo Polje. Mada, treba uzet Bijelo Polje. Nadam se da bi se to moglo desiti na popisu 2021.enis1991 je napisao/la:Štata što Rožaje ubijaju migracije , i unutrašnje i vanjske. Bošnjaci u CG trabaju da imaju Novi Pazar 2 . Šteta , to bi moglo da bude Rožaje , ali opet sve u svemu svaka čast.
Crna Gora demografija
Re: Zivorodjeni Crne Gore 2013
Bio sam u Bijelom Polju,ima previše Srba tako da nije pogodan da bude glavni grad Bošnjaka u CG.Za tih nekoliko
dana koliko sam bio u posjeti primijetio sam da je grad neprimjetno podijeljen na naše i njihove,zatim većina sela
okolo su njihova,osim dijela prema Prijepolju.
Bolje razvijati na miru Rožaje bez da nas Srbi i Crnogorci sputavaju,a zatim ojačati Petnjicu i Plav.
Plav ima izvanredne uslove za turizam,trebali bi se povezati sa nama u Bosni da organizujemo đačke i slične izlete.
dana koliko sam bio u posjeti primijetio sam da je grad neprimjetno podijeljen na naše i njihove,zatim većina sela
Bolje razvijati na miru Rožaje bez da nas Srbi i Crnogorci sputavaju,a zatim ojačati Petnjicu i Plav.
Plav ima izvanredne uslove za turizam,trebali bi se povezati sa nama u Bosni da organizujemo đačke i slične izlete.
Rozaje je svakako nase kao i Plav ali oba su previse planinski bez mjesta da se razvijaju, Bijelo Polje ima mjesta da se razvija a nasem jacanju ce doprinijeti i veliki raskol izmedju Srba i Crnogoraca i polarizacija izmedju njih koja je sve veca.bilbo je napisao/la:Bio sam u Bijelom Polju,ima previše Srba tako da nije pogodan da bude glavni grad Bošnjaka u CG.Za tih nekoliko
Ja bih čak rekao da je bipolarizacija među Srbima i Crnogorcima praktično gotova stvar i da je u završnoj fazi, gdje se može očekivati da još jedan manji broj Srba postanu Crnogorci i to je to.
Broj Muslimana na popisu iz 2011. je isuviše veliki na jugu i to se posebno ističe upravo u Bijelom Polju gdje nam je potrebno jedinstvo. Muslimanska opcija nema perspektivu, napuštena je i niko ju više ne zagovara, pa će se sama ugasiti, tako da mislim da iako je ovaj broj veliki on će vremenom samo padati.
Ono čega se mi možemo pribojavati je odlazak Bošnjaka među Crnogorce čija je novoformirana nacija od početka nadnarodna i u perspektivi prihvatljiva za sve. Ovome će se u budućnosti biti sve teže oduprijeti i zato treba ozbiljno raditi da ova stvar ne uzme maha. Crnogorci su perfidno odvukli nemali broj Srba u crnogorstvo, a slijedeći na listi smo mi. Naravno da se mi još uvijek dobro držimo tu, ali vremenom će među novim Bošnjačkim generacijama rasti i crnogorski državni patriotizam i vući ih na tu stranu. Mislim da je ovo velika opasnost i da se ovome treba posvetiti dužna pažnja.
Broj Muslimana na popisu iz 2011. je isuviše veliki na jugu i to se posebno ističe upravo u Bijelom Polju gdje nam je potrebno jedinstvo. Muslimanska opcija nema perspektivu, napuštena je i niko ju više ne zagovara, pa će se sama ugasiti, tako da mislim da iako je ovaj broj veliki on će vremenom samo padati.
Ono čega se mi možemo pribojavati je odlazak Bošnjaka među Crnogorce čija je novoformirana nacija od početka nadnarodna i u perspektivi prihvatljiva za sve. Ovome će se u budućnosti biti sve teže oduprijeti i zato treba ozbiljno raditi da ova stvar ne uzme maha. Crnogorci su perfidno odvukli nemali broj Srba u crnogorstvo, a slijedeći na listi smo mi. Naravno da se mi još uvijek dobro držimo tu, ali vremenom će među novim Bošnjačkim generacijama rasti i crnogorski državni patriotizam i vući ih na tu stranu. Mislim da je ovo velika opasnost i da se ovome treba posvetiti dužna pažnja.
- noel malcolm
- Član
Dobra poenta, lijepo si to uočio!Bosnjak je napisao/la:Ja bih čak rekao da je bipolarizacija među Srbima i Crnogorcima praktično gotova stvar i da je u završnoj fazi, gdje se može očekivati da još jedan manji broj Srba postanu Crnogorci i to je to.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
odosmo malo u off-topic ali ovo moram pitati: zar nisu cnrogorci i srbi ustvari isti narod, znaci ustvari su svi crnogorci.?!?!Bosnjak je napisao/la:Ja bih čak rekao da je bipolarizacija među Srbima i Crnogorcima praktično gotova stvar i da je u završnoj fazi, gdje se može očekivati da još jedan manji broj Srba postanu Crnogorci i to je to.
Jesu isti narod. Samo što nisu svi "ustvari Crnogorci" nego su svi ustvari Srbi.
- noel malcolm
- Član
Može pojašnjenje?Bosnjak je napisao/la:Jesu isti narod. Samo što nisu svi "ustvari Crnogorci" nego su svi ustvari Srbi.
Moglo bi se historijski gledano o tome nadugo i naširoko, ali zaključak će svaki put biti da Crnogorci nemaju nikakvu posebnost u etničkom smislu i da su etnički gledano Srbi jednako kao što su Austrijanci etnički Nijemci ili kao što su Hercegovci etnički Bošnjaci.noel malcolm je napisao/la: Može pojašnjenje?
Vic je u tome da su oni imali dugo vremena svoju političku posebnost i da su zbog toga retroaktivno izgradili svoj tzv. etnički identiet kojeg zapravo nema nego je dio srpskog etničkog identiteta.
Mislim da je to pogreska posto Crnogorstvo medju Bosnjacima je manje naovom popisu nego proslom, mislim da nisi bas upratio, posto muslimani na jugu su sada a prosli put su bili crnogorci, sljedeci ce put biti Bosnjaci, Jack je pisao o tome.noel malcolm je napisao/la:Dobra poenta, lijepo si to uočio!Bosnjak je napisao/la:Ja bih čak rekao da je bipolarizacija među Srbima i Crnogorcima praktično gotova stvar i da je u završnoj fazi, gdje se može očekivati da još jedan manji broj Srba postanu Crnogorci i to je to.
![]()
Tako da ce broj Bosnjaka rasti i brojem i procentualno
Popis iz 2003. je potpuno druga priča. Došao je u doba takve dezorijentacije i neorganizovanosti Bošnjaka da su svakakva lutanja bila sasvim očekivana i da se u međuvremenu nisu promijenile neke stvari 2011. bi stvari bile i gore nego na tom popisu. Slijedeći popis će reći puno toga, a ja tvrdim da je ovo stvar na koju posebno treba obratiti pažnju. Naravno da će problem biti neutralisan ako se dobro organizujemo tamo, ali to treba i napraviti. Treba nam kampanja kao i ovdje što je bila. U to doba, dakle jesen 2021. godine vrlo vjerovatno će se popisi i u BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj održati u približno isto vrijeme i tada bismo mogli da organizujemo kampanju Bošnjačkog jedinstva na cijeloj ovoj teritoriji. To je jedini način da se odupremo ovom građanskom crnogorstvu koje će biti opasnost i za 50 godina, ne samo za 10.
- noel malcolm
- Član
ok, hvala!Bosnjak je napisao/la:Moglo bi se historijski gledano o tome nadugo i naširoko, ali zaključak će svaki put biti da Crnogorci nemaju nikakvu posebnost u etničkom smislu i da su etnički gledano Srbi jednako kao što su Austrijanci etnički Nijemci ili kao što su Hercegovci etnički Bošnjaci.noel malcolm je napisao/la: Može pojašnjenje?
Vic je u tome da su oni imali dugo vremena svoju političku posebnost i da su zbog toga retroaktivno izgradili svoj tzv. etnički identiet kojeg zapravo nema nego je dio srpskog etničkog identiteta.
:stareci:
Neka raste broj muslimana u Crnojgori a to da li ce se oni izjasniti Bosnjacima ili Crnogorcima je meni manje vazno i ne treba Crnogorcu islamske vjeroispovjesti zbog toga pripisivati epitete poput izdajice i sl. Svi smo braca po vjeri a jel on po nacionalnosti Crnogorac, Bosnjak, Somalijac itd.. meni manje vazno. Cak sto vise mozda je i bolje da se izjasnjavaju kao muslimani Crnogorci jer ja sam poprilicno ubijedzen da ako Bog da kada postane jasno da u Crnojgori broj muslimana raste i dodje recimo do brojke od nekih 30%+ sa tendencijom rasta vrlo lahko moze doci do referenduma o spajanju Crnegore i Srbije jer ce ih biti strah da u buducnosti BIH i Crnagora ne postanu jedno. Najvaznije je da se grade dobri odnosi sa bracom u Crnojgori i Sandzaku a nacionalna pripadnost nikako ne moz ei ne smije biti kamen spoticaja izmedzu nas.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M
http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati
http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati
Sve je to super.
Ali problem je u tome što su ti muslimani Crnogorci zapravo Bošnjaci. To je suština priče.
Ali problem je u tome što su ti muslimani Crnogorci zapravo Bošnjaci. To je suština priče.
pa cekaj. ni ovi bosanski srbi nisu ustvari srbi. zar ne? a da ovi u crnoj gori jesu?Bosnjak je napisao/la:Jesu isti narod. Samo što nisu svi "ustvari Crnogorci" nego su svi ustvari Srbi.
to mi nije logicno.
ako se ne varam ovi bosanski srbi su bili ili bosnjaci ili vlasi, a mozda neki mali dio pravih srba se doselio iz srbije..
i dalje mi ovo nije jasno..
pogledajte samo jezik i bice vam sve jasno!!
Rozaje 2003
Nacionalni sastav (2003.):
Bošnjaci - 18.628 (82,08%)
Muslimani - 1.510 (6,65%)
Albanci - 1.008 (4,44%)
Srbi - 904 (3,98%)
Crnogorci - 440 (1,93%)
nacionalno neopredijeljeni - 53 (0,23%)
ostali - 150 (0,69%)
bosanski - 15.658 (68,98)
crnogorski - 3.713 (16,36)
srpski - 2.127 (9,37)
albanski - 927 (4,08)
ostali i nepoznato - 268 (1,21)
dakle skoro 19k bosnjaka, a 16k prica bosanski... uracunaj da bi 1.5k muslimana trebalo takodje racunati kao bosnjake barem sto se jezika tice. tu je ogromna rupa... vidi sad ovo 1.5k srba i crnogoraca, a jezik srpski i crnogorski prca skoro 6k stanovnika
NENORMALNO!!! mora se pod hitno nesto raditi po ovom pitanju.. inace ce se zadesiti sudbina bosnjaka u juznom sandzaku kao sto se desava srbima i hrvatima u urbanim sredinama koji se izjasnjavaju kao bosanci ili bosnjaci
Rozaje 2003
Albanci - 1.008 (4,44%)
Srbi - 904 (3,98%)
Crnogorci - 440 (1,93%)
ostali - 150 (0,69%)
srpski - 2.127 (9,37)
albanski - 927 (4,08)
dakle skoro 19k bosnjaka, a 16k prica bosanski... uracunaj da bi 1.5k muslimana trebalo takodje racunati kao bosnjake barem sto se jezika tice. tu je ogromna rupa... vidi sad ovo 1.5k srba i crnogoraca, a jezik srpski i crnogorski prca skoro 6k stanovnika
NENORMALNO!!! mora se pod hitno nesto raditi po ovom pitanju.. inace ce se zadesiti sudbina bosnjaka u juznom sandzaku kao sto se desava srbima i hrvatima u urbanim sredinama koji se izjasnjavaju kao bosanci ili bosnjaci
Bog Bosna i Bošnjaci
Oni u Crnoj Gori su najčišći Srbi, skupa sa Srbima Sandžaka. A ovi u Bosni su uglavnom Bošnjaci i Vlasi.e-din je napisao/la:pa cekaj. ni ovi bosanski srbi nisu ustvari srbi. zar ne? a da ovi u crnoj gori jesu?Bosnjak je napisao/la:Jesu isti narod. Samo što nisu svi "ustvari Crnogorci" nego su svi ustvari Srbi.
to mi nije logicno.
ako se ne varam ovi bosanski srbi su bili ili bosnjaci ili vlasi, a mozda neki mali dio pravih srba se doselio iz srbije..
i dalje mi ovo nije jasno..
-
BosniaUser
- Član
Crnogorstvo nema mama bas nikakve sanse kao gradjanska i nad religijska skupina jer Bosnjacka nacionalna i historijska svijest jaca i svaki mali Bosnjo zna ko je poklao Bosnjaka na Kolasinu,Sahovicima i Pljevljima a osim toga cetnika nema do crnogorca..i svi muslimani C.gore to znaju a na njihovo nesrecu i pravoslavnim Crnogorcima je to jasno...ne brinem ja za muslimasnku populaciju C.Gore koja ce u iducim decenijama samo rastiBosnjak je napisao/la:Popis iz 2003. je potpuno druga priča. Došao je u doba takve dezorijentacije i neorganizovanosti Bošnjaka da su svakakva lutanja bila sasvim očekivana i da se u međuvremenu nisu promijenile neke stvari 2011. bi stvari bile i gore nego na tom popisu. Slijedeći popis će reći puno toga, a ja tvrdim da je ovo stvar na koju posebno treba obratiti pažnju. Naravno da će problem biti neutralisan ako se dobro organizujemo tamo, ali to treba i napraviti. Treba nam kampanja kao i ovdje što je bila. U to doba, dakle jesen 2021. godine vrlo vjerovatno će se popisi i u BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj održati u približno isto vrijeme i tada bismo mogli da organizujemo kampanju Bošnjačkog jedinstva na cijeloj ovoj teritoriji. To je jedini način da se odupremo ovom građanskom crnogorstvu koje će biti opasnost i za 50 godina, ne samo za 10.
Šta da kažem osim da se nadam da si upravu.
- noel malcolm
- Član
Možda će odjeci popisa u BiH imati blagotvorno djelovanje u narednim godinamaljiljan89 je napisao/la:pogledajte samo jezik i bice vam sve jasno!!
Rozaje 2003
Albanci - 1.008 (4,44%)
Srbi - 904 (3,98%)
Crnogorci - 440 (1,93%)
ostali - 150 (0,69%)
srpski - 2.127 (9,37)
albanski - 927 (4,08)
na dodatno osvješćivanje braće bošnjaka u CG?