Ma glupost, mozda u porodilistu rodjeno samo 100 mada mi se i to cini kao nemoguce jer Bugojno inace ima oko 250 zivorodjenih, a imaju i solidno opremljenu bolnicu tako da nema potrebe da porodilje idu u druge opcine.Zenicaninn je napisao/la:http://tntportal.ba/2016/01/05/u-bugojn ... -100-beba/
Bugojno 2015 rođeno 100 beba
Nema podataka o umrlim
Vitalna statistika BiH
Re: Zivorodjeni Bih 2014
Bosna Bosnjacima!
- Zenicaninn
- Član
U prvih 10 mjeseci
PRIRODNI PRIRAŠTAJ
UNATOČ SVIM PROBLEMIMA: Cazin ima pozitivan prirodni priraštaj
Autor Mirela Selimović 15.01.2016 14:35 CAZIN Komentari
USK na godišnjem nivou 2009-2014. godine nije imao negativan prirodni priraštaj. Međutim, loša ekonomska situacija, odlazak mladih u zapadne zemlje, neperspektivnost osnovni su razlozi za negativan prirodni priraštaj u našem...
UNATOČ SVIM PROBLEMIMA: Cazin ima pozitivan prirodni priraštaj
USK na godišnjem nivou 2009-2014. godine nije imao negativan prirodni priraštaj. Međutim, loša ekonomska situacija, odlazak mladih u zapadne zemlje, neperspektivnost osnovni su razlozi za negativan prirodni priraštaj u našem kantonu 2015. godine.
Zabrinjava podatak da je na kraju mjeseca oktobra 2015. godine zaposlenih bilo 32.155, dok je broj onih koji ne rade iznosio 46.360. Najveći broj zaposlenih lica je u trgovini na veliko i malo, njih 6.611, na drugom mjestu su uposleni u prerađivačkoj industriji - 5.092.
Godine 2015. u prvih deset mjeseci, na području USK-a ukupan broj rođenih iznosio je 1698, dok je broj umrlih 1772.
U prvih 10 mjeseci 2015. godine u Cazinu je rođeno 393, a umrlo 361, tako da naša općina i dalje ima pozitivan prirodni priraštaj, kao i Bužim i Velika Kladuša.
Grad Bihać, Sanski Most, Ključ, Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac bilježe negativan prirodni priraštaj.
USK 2015
1698/1772
Cazin
393/361
+
Cazin
Buzim
Velika Kladusa
-
Bihac
Sanski Most
Kljuc
Bosanska Krupa
Bosanski Petrovac
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
- Zenicaninn
- Član
Visoko januar
VISOČKE OPĆINE U JANUARU ROĐENO 28 BEBA
Hronika | 04/02/2016
BEBE
Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Visoko u mjesecu januaru 2016. godine putem MU Visoko, Buci, Moštre i Gračanica izvršila je upise u Matične knjige i to:
– Matična knjiga rođenih 28 upisa
– Matična knjiga umrlih 39 upisa
U mjesecu januaru 2016. godine sklopljeno je 11 brakova.
28/39
Nevalja nikako
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)
- Zenicaninn
- Član
Maglaj 2015
FOTO: Adnan Šahman/maglaj.net
Prema podacima Zavoda za statiskusiku Federacije BiH nastavlja se trend rasta nataliteta u odnosu na mortalitet. U novembru prošle godine na području ZDK broj novorođenih beba izbnosio je 290, a broj umrlih bio je 262.
Ali, na maglajskoj općini u 2015.godini bilo je više umrlih nego rođenih. Prema podacima Matičnog ureda u prošloj godini rođena je 241 beba, s druge strane ostali smo bez 261 našeg sugrađanina. Kakvo je stanje u odnosu na 2014. godinu ne može se reći jer je došlo do promjene zakonskih propisa i sada se upis rođenja vrše na osnovu prebivališta majke, a ne po mjestu rođenja kao ranije. Ono što ohrabruje i raduje je činjenica da se sklapa sve veći broj brakova. U prošloj godini sklopljeno je 139 brakova, što je za trećinu više u odnosu na 2014.godinu.Obzirom na finansijsko stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, u proteklih nekoliko godina nije se povećavala cijena usluga vjenčanja.
Tako bračni parovi za vjenčanje u općini radnim danom trebaju izdvojiti 25 KM, a neradnim danom 50 KM. Oni koji brak žele sklopiti van zgrade općine Maglaj trebaju platiti 100 KM, što je opet daleko manje u odnosu na druge sredine.
241/261
Loše... ali rast vjencanja za 1/3 uljeva nadu da ce se povecati i broj rodjenih narednih godina.
- Zenicaninn
- Član
2015
nataliteta
U 2015. godini u Bijeljini u matičnu knjigu rodjenih upisano je 1106 beba, 582 dječaka i 524 djevojčice.
BIJELJINA
Kao i prethodnih godina, nastavljen je trend pada nataliteta, te je i u prošloj godini broj umrlih premašio broj rodjenih za 258.
U svoj ovoj statistici pozitivna je jedino činjenica da se i broj vjenčanih bliži cifri od hiljadu, te da je od broja rodjenih koji su upisani u matičnu knjigu rodjenih, najveći broj treće i četvrto rodjene djece.
Procjenjivalo se da Republika Srpska ima milion i po stanovnika, da bi rezultati popisa stanovništva 2013. godine pokazali da je ta brojka manja za oko tri stotine hiljada.
Bijeljina
1106/1364 -258
Prijedor
733/1277 -544
Zenica
1398/1267 +129
- Zenicaninn
- Član
Mozel neko preimenovati temu u Zivorodjeni BiH ili Demografija BiH posto se postavlja i broj umrlih a 2014 davnih dana prošla 
Ja cu maketi ovo 2014, jer se vec podatci ubacuju za 2015.Zenicaninn je napisao/la:Mozel neko preimenovati temu u Zivorodjeni BiH ili Demografija BiH posto se postavljaju i broj umrlih.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- Zenicaninn
- Član
Da se barem samo ubacuju vec za 2015 nego vec i za 2016 hahaABen je napisao/la:Ja cu maketi ovo 2014, jer se vec podatci ubacuju za 2015.Zenicaninn je napisao/la:Mozel neko preimenovati temu u Zivorodjeni BiH ili Demografija BiH posto se postavljaju i broj umrlih.
Vakat je vallah davno bilo
- noel malcolm
- Član
U Maglaju je zaposlenost maltene 100%.Zenicaninn je napisao/la:Maglaj 2015
FOTO: Adnan Šahman/maglaj.net
Prema podacima Zavoda za statiskusiku Federacije BiH nastavlja se trend rasta nataliteta u odnosu na mortalitet. U novembru prošle godine na području ZDK broj novorođenih beba izbnosio je 290, a broj umrlih bio je 262.
Ali, na maglajskoj općini u 2015.godini bilo je više umrlih nego rođenih. Prema podacima Matičnog ureda u prošloj godini rođena je 241 beba, s druge strane ostali smo bez 261 našeg sugrađanina. Kakvo je stanje u odnosu na 2014. godinu ne može se reći jer je došlo do promjene zakonskih propisa i sada se upis rođenja vrše na osnovu prebivališta majke, a ne po mjestu rođenja kao ranije. Ono što ohrabruje i raduje je činjenica da se sklapa sve veći broj brakova. U prošloj godini sklopljeno je 139 brakova, što je za trećinu više u odnosu na 2014.godinu.Obzirom na finansijsko stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, u proteklih nekoliko godina nije se povećavala cijena usluga vjenčanja.
Tako bračni parovi za vjenčanje u općini radnim danom trebaju izdvojiti 25 KM, a neradnim danom 50 KM. Oni koji brak žele sklopiti van zgrade općine Maglaj trebaju platiti 100 KM, što je opet daleko manje u odnosu na druge sredine.
241/261
Loše... ali rast vjencanja za 1/3 uljeva nadu da ce se povecati i broj rodjenih narednih godina.
Svi koji zele rade i u toj cinjenici treba traziti uzrok drasticno povecanom broju vjencanja, sto ce zasigurno rezultirati i povecanjem nataliteta.
Cesto sam vikendom gore, ljepota ih je pogledati kako se slikaju u parku ispred opcine.
40 % stanovnistva prije rata su bili srbi,
danas ih nema!
Hrvati su bili 20% i njih danas nema, pripojeni su Zepcu.
Maglaj je jedna od zila kucavica bosnjacke Bosne!
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
Re: Vitalna statistika BiH
Promjenio sam temu u VITALNA STATISTIKA BIH
Nadam se da cu do 15 Februara dobiti kumulativ zivorodjenih i umrlih Federacije Bih za 2015 godinu.Po opcinama i kantonima.I ako dobijem takvo sta.Postavit cu ovdje.
Nadam se da cu do 15 Februara dobiti kumulativ zivorodjenih i umrlih Federacije Bih za 2015 godinu.Po opcinama i kantonima.I ako dobijem takvo sta.Postavit cu ovdje.
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Drastičan pad nataliteta: Sve manje beba u Srebrenici
http://faktor.ba/drastican-pad-natalite ... rebrenici/
Prema podacima Centra za socijalni rad, u Srebrenici su prošle godine rođene 32 bebe, što je za 26 manje nego 2014. godine.
Dječiji dodatak prošle godine je primalo 115 djece, a godinu ranije 151 dijete. Na smanjenje broja djece iz godine u godinu ukazuju i podaci da je 1996. godine osnovnu školu u Srebrenici pohađalo 998 učenika, a 20 godina kasnije 580 učenika manje, dok je u Skelanima 1996. godine bilo 205, a ove godine 86 đaka, prenijele su agencije.
U dva postojeća matična ureda u srebreničkoj općini prošle godine je registrovano 47 umrlih, ali se smatra da je taj broj barem dvostruko veći, budući da nisu uračunate osobe koje su bile prijavljene i živjele u Srebrenici, a umrle su u drugim mjestima ili u bolnicama u Zvorniku, Beogradu, Banjoj Luci, Užicu, Tuzli i Sarajevu, gdje su upisani u knjige umrlih.
(Faktor.ba)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Srebrenica skolske 1995/1996 1112 pravoslavnih vlaha i 0 Bosnjaka
20 tak godina poslije.Vlasi se raspadaju sami od sebe,ubijaju se sjekirama i gore.Bjeze ka Srbistanu.A nas procent presao 60% u osnovnim skolama.Prije 6 godina to je bilo NEZAMISLIVO.
20 tak godina poslije.Vlasi se raspadaju sami od sebe,ubijaju se sjekirama i gore.Bjeze ka Srbistanu.A nas procent presao 60% u osnovnim skolama.Prije 6 godina to je bilo NEZAMISLIVO.
Never had i imagined living without your smile Angelene

Svaka treća rođena beba u Visokom, Brezi i Olovu, a dosta njih i iz Kaknja su sa prijavom prebivališta u Sarajevskom kantonu, tako da su podaci nerealni, isto kao i oni recimo za Ilijaš ili Vogošču.Zenicaninn je napisao/la:
Hronika | 04/02/2016
BEBE
Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Visoko u mjesecu januaru 2016. godine putem MU Visoko, Buci, Moštre i Gračanica izvršila je upise u Matične knjige i to:
Visoko januar
28/39
Nevalja nikako
A za Maglaj nisam baš siguran da je tolika zaposlenost Noel, rijetko navratim u taj grad ali imam dosta prijatelja koji mi baš ne prenose takve podatke
Možda većina radi u Maglaju, kao u Goraždu ali plate nisu velike, tj. male su. To jeste većina ljudi radi za minimalac.
Ali bolje i to nego da 20 ljudi ima sve, ostali ništa.
Ali bolje i to nego da 20 ljudi ima sve, ostali ništa.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
- Zenicaninn
- Član
Sarajevo Centar 2015
MATIČNI URED OPĆINECENTAR PRUŽIO VIŠE OD 600 HILJADA USLUGA U PROTEKLOJ GODINI
objavio MI2
11/01/2016
0
Matični ured Općine Centar Sarajevo, koji djeluje u okviru Službe za opću upravu, pružio je tokom prošle godine 622.158 usluga građanima.
Tako su uposlenici Matičnog ureda u protekloj godini izvršili upis 775 novorođenih beba u matične knjige rođenih, a u matične knjige umrlih bilo je 869 upisa.
Broj upisa u matične knjige rođenih i umrlih u 2015. godini bio je manji u odnosu na prethodne godine, a razlog za to su izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH, prema kojima matične knjige rođenih vodi općina prema mjestu prebivališta majke djeteta, a matične knjige umrlih vodi općina u kojoj je bilo posljednje prijavljeno prebivalište umrle osobe.
Ranije su na snazi bile zakonske odredbe da se činjenica rođenja i smrti upisuje u mjestu gdje se to i desilo. Na području općine Centar upisivala su se sva novorođenčad jer se u ovoj lokalnoj zajednici nalaze dva gradska porodilišta.
Matičarke Općine Centar su u protekloj godini u matičnu knjigu vjenčanih izvršile upis 488 parova. U odnosu na 2014. godinu, kada je obavljeno 360 vjenčanja, ukupni broj vjenčanih je povećan za 128 parova.
775/869 -94
Vjencani 2014/2015
360/488 +128 ili +1/3
- noel malcolm
- Član
Često sam u Maglaju a imam i familiju gore.emir je napisao/la:Svaka treća rođena beba u Visokom, Brezi i Olovu, a dosta njih i iz Kaknja su sa prijavom prebivališta u Sarajevskom kantonu, tako da su podaci nerealni, isto kao i oni recimo za Ilijaš ili Vogošču.Zenicaninn je napisao/la:
Hronika | 04/02/2016
BEBE
Visoko januar
28/39
Nevalja nikako
A za Maglaj nisam baš siguran da je tolika zaposlenost Noel, rijetko navratim u taj grad ali imam dosta prijatelja koji mi baš ne prenose takve podatke
Siguran sam da je nezaposlenost u Maglaju svedena na najmanju mjeru.
Jeste da su to u većini proizvodna mjesta ili u trgovinama
Npr.u šivaonama je masovno zapošljavanje ili u novootvorenoj tvornici kablova kod italijana
gdje odskora radi 220 ljudi u proizvodnji, uključujući i inžinjere.
Ti vjerovatno poznaješ neke pravnike ili ekonomiste, kojih će uvijek i svugdje biti viška.
Ljudi ne kontaju da je bolje provesti par godina više na nekom težem studiju i kasnije lakše naći posao,
nego završiti ekonomiju,pravo,saobraćaj ili kriminalistiku ...ili tako nešto za par godina i
onda se kiseliti na birou i kriviti sve i svakoga.
Svako je kovač svoje sreće!
- The Destroyer
- Član
Često sam u Maglaju a imam i familiju gore.
Npr.u šivaonama je masovno zapošljavanje ili u novootvorenoj tvornici kablova kod italijana
Ti vjerovatno poznaješ neke pravnike ili ekonomiste, kojih će uvijek i svugdje biti viška.
Ljudi ne kontaju da je bolje provesti par godina više na nekom težem studiju i kasnije lakše naći posao,
nego završiti ekonomiju,pravo,saobraćaj ili kriminalistiku ...ili tako nešto za par godina i
Svako je kovač svoje sreće![/quote]
Ne znam samo kako si stekao utisak da su fakulteti koje si nabrojao lagani.
Svako je kovač svoje sreće![/quote]
- noel malcolm
- Član
The Destroyer je napisao/la:Često sam u Maglaju a imam i familiju gore.
Ne znam samo kako si stekao utisak da su fakulteti koje si nabrojao lagani.[/quote]
Nisam rekao da su lagani nego da je bolje zavrsiti teze fakultete, jer je sa njima lakse naci posao.
A tezi od pobrojanih su svi odreda inzinjerski fakulteti, medicina, farmacija, stomatologija...
Nisam rekao da su lagani nego da je bolje zavrsiti teze fakultete, jer je sa njima lakse naci posao.noel malcolm je napisao/la:The Destroyer je napisao/la:Često sam u Maglaju a imam i familiju gore.
A tezi od pobrojanih su svi odreda inzinjerski fakulteti, medicina, farmacija, stomatologija...[/quote]
Slažem se sa Noelom. Ja sam to prekasno shvatio. Sad mi je kasno da se prebacujem negdje drugo. Da se mogu ponovo roditi, upisao bi medicinu ili stomatologiju.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Ni u medcini nije siguran posao. Jedino sigurno su inzinjerski fakulteti, to kad zavrsis imas siguran posao ili u Bosni ili vani. Imam 7 rodjaka dole u Bosni koji su zavrsili u Sarajevu, 6 ih je zavrsilo inzinjerski fakultet, jedan ekonomiju. Od njih 7 jedan trazi jos posao. Sad pogodite koji je, a ovi rade odmah od pocetka.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni