☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

BosnjackaHercegovina
Član

Re: Zivorodjeni Bih 2014

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 31 jan 2016 22:22

The Destroyer je napisao/la:
BosnjackaHercegovina je napisao/la:
Bosni je napisao/la:WJSYd4rDSmE
Ovdje govore da su Bošnjaci jedini muslimanski narod koji ima negativni prirodni priraštaj jer je od 2007-e negativan prirodni priraštaj u FBiH!?! :pih: :pih: :pih:
U Bosni je broj Bošnjaka rastao svake godine od 1995 do danas. Broj ljudi u BiH je opadao. Broj ljudi u FBIH je opadao ali nas broj je uvijek rastao. Ove priče su samo vlaški snovi - ništa više.

Netačno. Bošnjaci su uvijek imali pozitivan prirodni priraštaj od 1995 do danas, to je istina. Ali zaboravljaš migracije i iseljavanje, koje ipak, kad sve sabereš, bacaju Bošnjake u minus.
Izvini, nisi u pravu. Jeste priraštaj Bošnjaka usporio ali broj Bošnjaka koji iseljava još uvijek nije toliko veliki da prevali prirodni priraštaj, ne zato što Bošnjaci ne bi otišli da mogu, nego zato što nemaju priliku.

Samo prošle sedmice je, na primjer, na SAD ambasadi je u jednom danu odbijen svaki naš aplikant za turističku vizu, a slično je i sa ostalim vizama a i sa ostalim zapadnim državama. Bošnjacima vrata nigdje nisu otvorena i zato čak i ako neki naši i uspiju da odu, kad dođu tamo, često ne mogu papire srediti i moraju se vratiti. Islamofobija koja raste svake godine na zapadu će se pobrinuti da Bošnjaci ne napuste BiH - nama na zapadu je jasno da se sentiment prema Muslimanima mjenja na gore svake godine i da nema ništa od našeg iseljavanja. A sljedećih godina će biti još i teže. Vlasima će biti vrata otvorena. Nama? Sanjaj.

Uostalom, pitaj Jacka. Ja sam ga baš to pitao nedavno. Ne znam da li su neke nove informacije došle u međuvremenu ali do danas broj Bošnjaka raste ili barem stagnira, ali još nije počeo padati. Jer Bošnjaci su većinom Muslimani, a iseljavanje nama je 10x teže nego Vlasima i jednim i drugim. Njih EU hoće, a nas ne baš i to upravo i održava naš plus.
Samo BiH.

The Destroyer
Član

Post Postao/la The Destroyer » 01 feb 2016 17:11

Bošnjaci su u 2014. imali prirodnog priraštaja u Federaciji +1500 (za RS i Distrikt ne znam).

Statistika kaže da se iz Bosne te iste godine iselilo oko 34000 ljudi, i navodi da su "20000 njih bili iz područja RS". Od toga su naravno većina vlasi ali među tih 20000 ima makar 1000-2000 Bošnjaka (moja slobodna procjena).

Katolički popis navodi da su te godine izgubili 12000 katolika.
Ista statistika koju sam koristio za prvu rečenicu kaže da su katolici u FBiH imali negativan prirodni priraštaj od oko -1500. Znači to oduzmi od 12000, dobijemo oko 10500 iseljenih katolika.

Vratimo se na statistiku od 34000 iseljenih.
20000 iz RS (većinom vlasi, ali i nešto Bošnjaka)
10000-11000 iseljenih katolika
Za Bošnjake Federacije ostaje dakle 3000-4000 iseljenih, i to samo Federacije, bez RS.

Da se razumijemo, 4000 iseljenika naroda kojeg ima oko 50% i 20000 iseljenika naroda kojeg ima ca. 33%, te 10000 iseljenika naroda koji ima ca. 13% je odličan rezultat za Bošnjake, u tu nema sumnje.

Ali ako uzmemo ovu brojku da imamo blagi prirodni priraštaj od +1500, a iseljavanje od 4000, onda smo ipak realno u minusu.

Jedini faktor koji nisam računao, jer zaista nemam podatke je broj useljenih Bošnjaka. Povratnika iz dijaspore (većinom ratnih izbjeglica) + Sandzaklije. Dakle jedino ako je njih više od 2500 (u što sumnjam), onda oni mogu da nas stave na nulu.

Ovako smo: +1500-4000= -2500.

Koristio sam podatke od Federalnog Zavoda za Statistiku.
Naravno, ne ljutim se, ako neko ima druge informacije uvijek ću ih rado čuti, sasvim je moguće da nisam u pravu. Onda ću i ja biti ispravljen i znati ću istinu.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 02 feb 2016 01:03

The Destroyer je napisao/la:Bošnjaci su u 2014. imali prirodnog priraštaja u Federaciji +1500 (za RS i Distrikt ne znam).

Statistika kaže da se iz Bosne te iste godine iselilo oko 34000 ljudi, i navodi da su "20000 njih bili iz područja RS". Od toga su naravno većina vlasi ali među tih 20000 ima makar 1000-2000 Bošnjaka (moja slobodna procjena).

Ista statistika koju sam koristio za prvu rečenicu kaže da su katolici u FBiH imali negativan prirodni priraštaj od oko -1500. Znači to oduzmi od 12000, dobijemo oko 10500 iseljenih katolika.

Za Bošnjake Federacije ostaje dakle 3000-4000 iseljenih, i to samo Federacije, bez RS.

Da se razumijemo, 4000 iseljenika naroda kojeg ima oko 50% i 20000 iseljenika naroda kojeg ima ca. 33%, te 10000 iseljenika naroda koji ima ca. 13% je odličan rezultat za Bošnjake, u tu nema sumnje.

Ali ako uzmemo ovu brojku da imamo blagi prirodni priraštaj od +1500, a iseljavanje od 4000, onda smo ipak realno u minusu.

Jedini faktor koji nisam računao, jer zaista nemam podatke je broj useljenih Bošnjaka. Povratnika iz dijaspore (većinom ratnih izbjeglica) + Sandzaklije. Dakle jedino ako je njih više od 2500 (u što sumnjam), onda oni mogu da nas stave na nulu.

Naravno, ne ljutim se, ako neko ima druge informacije uvijek ću ih rado čuti, sasvim je moguće da nisam u pravu. Onda ću i ja biti ispravljen i znati ću istinu.
Dečko, ti si ovdje izgleda novi.
Na ovom forumu smo se mi šprdali sa Avazovim pričama o 34,000 iseljenika za godinu dana i 68,000 iseljenih u 2 godine. Ta informacija je smiješna.

Iz BiH za 1 godinu nije iselilo 34,000 ljudi. Tu prestaje sva kalkulacija.
Informacije FZSa su netačne već nekoliko godina. O tome, i pojedinim primjerima netačnih informacija se ovdje pisalo barem 100 puta. Vrati se unazad i pročitaj teme.
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 feb 2016 01:45

Uostalom, pitaj Jacka.
Ne,ne pitaj Jacka
Sasvim jasno,ali to ne treba znak da treba persirati nekog i spominjanja epiteta tipa ''decko''

Nek ljudi vjeruju u sta hoce.Pink elephants if that makes them happy
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 02 feb 2016 02:37

The Destroyer je napisao/la:Bošnjaci su u 2014. imali prirodnog priraštaja u Federaciji +1500 (za RS i Distrikt ne znam).

Na ovom forumu smo se mi šprdali sa Avazovim pričama o 34,000 iseljenika za godinu dana i 68,000 iseljenih u 2 godine. Ta informacija je smiješna.

Iz BiH za 1 godinu nije iselilo 34,000 ljudi. Tu prestaje sva kalkulacija.
Informacije FZSa su netačne već nekoliko godina. O tome, i pojedinim primjerima netačnih informacija se ovdje pisalo barem 100 puta. Vrati se unazad i pročitaj teme.
Godisnje iz BiH iseli preko 10 hiljada katolika i 10 hiljada pravoslavaca tako da da brojka i nije daleko od istine. Mozda je za 10 hiljada manja.
Bosna Bosnjacima!

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 02 feb 2016 03:38

Evo sad ispada da se Bosnjaci nikako ne iseljavaju,samo se srbi i hrvati iseljavaju mi ostajemo u ovoj vukojebini.Ja mislim da se mi iseljavamo vise od srba(to sigurno),a i od hrvata ili smo u egalu stim da nas ima mnogo vise od hrvata pa se to i ne osjeti previse.Evo kod mene ovdje u Prijedoru u blizini mene prosle godine otisle dvije familije sa 10 clanova i sa malom djecom u Austriju.Kako su oni otisli ?Godinama su isli raditi ostajali po tri mjeseca,kasnije pola godine i konacno im je poslodavac sredio trajni boravak i oni su digli sidro.Ovo sam navodim kao primjer kako ljudi nađu nacin da opstanu na zapadu i ovo nije sigurno rijedak slucaj.U Švedskoj moze svako ostati ko nađe posao i to je godinama tako,u Njemacku idu masovno zdravstveni radnici ,a kasnije povlace i svoje porodice ili ako nemaju nikakve diplome za medicinskog radnika idu tamo u skolu,dobijaju minimalac ,a ako imaju familiju za određeni period dođe i familija.Isao sam nedavno u Njemacku pricam sa ljudima i vidim da ljudi na mnoge nacine ostaju tamo,snađu se.

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 02 feb 2016 03:43

Ove brojke koje je naveo imaju za mene nekog smisla. Dali su podaci FZS tacni to je opet neka druga stvar. Ima tu i medjuentiteske odseljenje i doseljenji tako je tesko tu nesto odrediti.

Sasvim jasno da kod nas nema nekog "masovnog" iseljenja u zapadne zemlje, jer nasi ljudi nemaju pravo nigdje vani da se nasele jednostavno tako. Imamo trenutno pravo na turisticko putovanje na tri mjeseca i nasi studenti se mogu preko semesterski ferija dole zaposliti i pojedinacno ima tu jos nekih privilegija kako se privremeno zaposliti bez trajnog boravka u kojoj je pozitiva sto nasi ljudi od zapada mogu donjeti krupni kapital u BiH.

Ima tu pojedinacnih mogucnosti kako se naseliti dole. To je vjecanje za nekog iz inostranstva, zaposljavanje za neke poslove sto su potrazene i ne napunjene u inostranstvu... ali pitanje je jel ti onda ponudjen trajni boravak ili samo dok zaposljen u toj firmi i u tom poslu. Jedna pozitiva je sto azil za nas od nedavno jako otezan i nekoliko hiljada ljudi je se vratilo. A to si vecinom Bosnjaci i Genocidasi, jer Hrvate koji su drzavljini EU nemaju pravo da vracaju iz EU niti oni imaju razlog da potraze Azil kad mogu kako gdje hoce.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 feb 2016 06:14

Zmaj007 je napisao/la:Evo sad ispada da se Bosnjaci nikako ne iseljavaju,samo se srbi i hrvati iseljavaju mi ostajemo u ovoj vukojebini.Ja mislim da se mi iseljavamo vise od srba(to sigurno),a i od hrvata ili smo u egalu stim da nas ima mnogo vise od hrvata pa se to i ne osjeti previse.Evo kod mene ovdje u Prijedoru u blizini mene prosle godine otisle dvije familije sa 10 clanova i sa malom djecom u Austriju.Kako su oni otisli ?Godinama su isli raditi ostajali po tri mjeseca,kasnije pola godine i konacno im je poslodavac sredio trajni boravak i oni su digli sidro.Ovo sam navodim kao primjer kako ljudi nađu nacin da opstanu na zapadu i ovo nije sigurno rijedak slucaj.U Švedskoj moze svako ostati ko nađe posao i to je godinama tako,u Njemacku idu masovno zdravstveni radnici ,a kasnije povlace i svoje porodice ili ako nemaju nikakve diplome za medicinskog radnika idu tamo u skolu,dobijaju minimalac ,a ako imaju familiju za određeni period dođe i familija.Isao sam nedavno u Njemacku pricam sa ljudima i vidim da ljudi na mnoge nacine ostaju tamo,snađu se.

Slažem se sa dosta ovoga, no mislim da iseljavamo manje od srba i manje od hrvata trenutno. No pitanje je da li će tako i ostati. :shock:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 02 feb 2016 06:45

amkos je napisao/la:
Zmaj007 je napisao/la:Evo sad ispada da se Bosnjaci nikako ne iseljavaju,samo se srbi i hrvati iseljavaju mi ostajemo u ovoj vukojebini.Ja mislim da se mi iseljavamo vise od srba(to sigurno),a i od hrvata ili smo u egalu stim da nas ima mnogo vise od hrvata pa se to i ne osjeti previse.Evo kod mene ovdje u Prijedoru u blizini mene prosle godine otisle dvije familije sa 10 clanova i sa malom djecom u Austriju.Kako su oni otisli ?Godinama su isli raditi ostajali po tri mjeseca,kasnije pola godine i konacno im je poslodavac sredio trajni boravak i oni su digli sidro.Ovo sam navodim kao primjer kako ljudi nađu nacin da opstanu na zapadu i ovo nije sigurno rijedak slucaj.U Švedskoj moze svako ostati ko nađe posao i to je godinama tako,u Njemacku idu masovno zdravstveni radnici ,a kasnije povlace i svoje porodice ili ako nemaju nikakve diplome za medicinskog radnika idu tamo u skolu,dobijaju minimalac ,a ako imaju familiju za određeni period dođe i familija.Isao sam nedavno u Njemacku pricam sa ljudima i vidim da ljudi na mnoge nacine ostaju tamo,snađu se.

Slažem se sa dosta ovoga, no mislim da iseljavamo manje od srba i manje od hrvata trenutno. No pitanje je da li će tako i ostati. :shock:
sto se tice hrvata slazem se ,samo pametna politika i oni su kroz par godina nikakav faktor,a i danas bi bili nikakav faktor da smo pametniji i agresivniji.Sto se tice srba i nas mislim da tu mi prednjacimo ili smo bar u egalu.Uglavnom svi se mi iseljavamo i gotovo svi zelimo otici pogotovo mladi,ali hrvati imaju hr pasos.Smjesno mi je kad vidim predstavnike bosanskih hrvata kad pocnu kukati kako nestaju ili kako smo mi bosnjaci odgovorni zato sto oni nestaju u nekim dijelovima drzave,a glavni krivac je hrvatska dala im je pasose,dajte i nam bosnjacima hrvatske putovnice pa ce te biti manje ugrozeni. :lool:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 feb 2016 06:51

Ja mislim da se iz Bosne mladi Bosnjaci isto iseljavaju i da godisnje do 5.000 iseli. Samo sto je Bosna Bosnjacima maticna zemlja i nasi penzioneri se vracaju u Bosnu. Tako da mi nemamo tih velikih padova kao kod njih, oni ako zarade nesto love na zapadu i vracaju su ond au Rvatsku, tamo u Zagreb, Split, Zadar. Vecinom gledaju da sebi nesto kupe za stare dana tamo a ne u Bosni. Sta je razlika u Bosnjacima i ovim drugim. Zato i Njemacka daje one podatke koliko se rvata iselilo iz Njemacke a koliko doselilo. Ti sto su Njemacku napustili sve vecinom penzioneri.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 02 feb 2016 07:56

1) kod tebe se sve svodi na "ja mislim". Pa prijatelju "ja mislim" da je Velež najveći klub na svijetu, pa je Real broj 1 a Velež ispada iz lige. "Ja mislim" nije fakt.

2) 2 familije Bošnjaka od nekoliko hiljada Bošnjaka u Prijedoru je oko 0.1% od Bošnjaka Prijedora samo - jer evo recimo 2 familije je 10 ljudi od od prilike 10000 Bošnjaka (nije tačan broj ali samo dajem primjer). Ako već želiš da na bazi toga da skontaš koliko Bošnjaka iseljava, onda od 1,800,000 Bošnjaka to bi bilo 1800, što je opet mnogo manje nego što si ti rekao - i od prilike ono što ja govorim.

3) Ne možeš sa svojim "ja mislim" ti pobiti statistike koje su se skupljale godinama. Brojevi govore da i jednih i drugih Vlah iseljava mnogo više nego nas. To vidimo u statistikama prvačića, u Katoličkom popisu svake godine, u broju osnovaca, i sad ćeš ti doći i bubnuti informacije kontra svega toga jer "ti misliš" da mi iseljavamo više nego Vlasi.

4) Nisam ja rekao da Bošnjaci ne iseljavaju, nego sam rekao da iseljavaju u manjem broju nego njihov prirodni priraštaj. A ti si u svom postu dao samo 1 statistiku, da su se 2 familije iz Prijedora iselile - a i ta (anekdota a ne statistički podatak) podržava ovo što ja govorim.

5) To što si ti upoznao Bošnjaka u Austrija i Njemačkoj - to i jeste trenutno naša jedina iseljenička destinacija. Ne možeš u Ameriku osim ako ne ženiš Amerikanku. Ne može Bošnjak nigdje. Znam i ja Bošnjaka koji su radili u Austrija pa dobili stop na Ambasadi i sad rade u Bosni. Ne mogu se porediti naši izgledi za iseljavanje sa izgledima Škutora ili Vlaha. Mi nemamo tu mogućnost.

6) skeptičan sam kad čujem priče o našem smanjenju ne zato što mi smeta nego što sam 10x do sad uhvatio takve podatke u laži - evo zadnji primjer na temi školskih statistika došla je tabela koja tvrdi da FZS kaže da broj upisnika u srednje škole opada u svim kantonima između 25-42%, a vamo FZS pokazuje porast srednjoškolaca u to isto vrijeme. Pa ne možeš završiti 2 srednje dok ne završiš 1. Ne može broj učenika 1. Razreda srednje padati stalno ako totalan broj srednjoškolaca raste. I takve se dezinformacije stalno šire - i ja vjerujem da se one plasiraju s razlogom da bi Bošnjaci bili u tami po pitanju činjenice da smo mi jedini narod u BiH koji demografski raste dok Vlasi padaju.

To ne kažem ja - to kažu brojevi.
Samo BiH.

Zmaj007
Član

Post Postao/la Zmaj007 » 02 feb 2016 08:32

1) kod tebe se sve svodi na "ja mislim". Pa prijatelju "ja mislim" da je Velež najveći klub na svijetu, pa je Real broj 1 a Velež ispada iz lige. "Ja mislim" nije fakt.

2) 2 familije Bošnjaka od nekoliko hiljada Bošnjaka u Prijedoru je oko 0.1% od Bošnjaka Prijedora samo - jer evo recimo 2 familije je 10 ljudi od od prilike 10000 Bošnjaka (nije tačan broj ali samo dajem primjer). Ako već želiš da na bazi toga da skontaš koliko Bošnjaka iseljava, onda od 1,800,000 Bošnjaka to bi bilo 1800, što je opet mnogo manje nego što si ti rekao - i od prilike ono što ja govorim.

3) Ne možeš sa svojim "ja mislim" ti pobiti statistike koje su se skupljale godinama. Brojevi govore da i jednih i drugih Vlah iseljava mnogo više nego nas. To vidimo u statistikama prvačića, u Katoličkom popisu svake godine, u broju osnovaca, i sad ćeš ti doći i bubnuti informacije kontra svega toga jer "ti misliš" da mi iseljavamo više nego Vlasi.

4) Nisam ja rekao da Bošnjaci ne iseljavaju, nego sam rekao da iseljavaju u manjem broju nego njihov prirodni priraštaj. A ti si u svom postu dao samo 1 statistiku, da su se 2 familije iz Prijedora iselile - a i ta (anekdota a ne statistički podatak) podržava ovo što ja govorim.

5) To što si ti upoznao Bošnjaka u Austrija i Njemačkoj - to i jeste trenutno naša jedina iseljenička destinacija. Ne možeš u Ameriku osim ako ne ženiš Amerikanku. Ne može Bošnjak nigdje. Znam i ja Bošnjaka koji su radili u Austrija pa dobili stop na Ambasadi i sad rade u Bosni. Ne mogu se porediti naši izgledi za iseljavanje sa izgledima Škutora ili Vlaha. Mi nemamo tu mogućnost.

6) skeptičan sam kad čujem priče o našem smanjenju ne zato što mi smeta nego što sam 10x do sad uhvatio takve podatke u laži - evo zadnji primjer na temi školskih statistika došla je tabela koja tvrdi da FZS kaže da broj upisnika u srednje škole opada u svim kantonima između 25-42%, a vamo FZS pokazuje porast srednjoškolaca u to isto vrijeme. Pa ne možeš završiti 2 srednje dok ne završiš 1. Ne može broj učenika 1. Razreda srednje padati stalno ako totalan broj srednjoškolaca raste. I takve se dezinformacije stalno šire - i ja vjerujem da se one plasiraju s razlogom da bi Bošnjaci bili u tami po pitanju činjenice da smo mi jedini narod u BiH koji demografski raste dok Vlasi padaju.

To ne kažem ja - to kažu brojevi.
Ja sam te dvije familije naveo samo kao primjer,a takvi familija ima jos mnogo koji su otisli ili se spremaju na odlazak i to samo u Prijedoru.Cijeli USK gleda kako da se domogne zapada ,a pogotovo Sanski Most,Kljuc,a i ostale opstine,jer su to neke zabiti gdje jednostavno nema zivota i sad omladina da bira da zivi u nekim zabitima i da tu zive od danas do sutra bez ikakve sigurnosti ili uređen zivot u Njemackoj ,a ko god zeli u najmanju ruku moze ici kao ispomoc u domovima za stare.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 02 feb 2016 09:05

Zmaj007 pises pausalno tj.odokativno.
Na ovom forumu se barata sa cinjenicama ili sa puno indicija iz vise izvora.
Navodimo i izvore informacija i objasnjavamo koliko je vjerodostojno ono sto pisemo.
Nije cilj da sami sebe lazemo nego da stvorimo realnu sliku postojecih demografskih kretanja u zemlji.
Moras se malo vise potruditi prije izvodjenja tako krupnih zakljucaka.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 feb 2016 09:08

Iz Posavine (vecinom Odzak) je prije dvije/tri godine doslo oko 200 mladih ljudi (18.-20. godina) da radi ovdje u Njemacku kao zdravstveni radnici po bolnicama i starackim domovima, samo u moj grad. Ima iseljavanja, nebudi te smijesni. Nije toliko koliko se zeli da prikaze, ali ima. Ja isto znam vise slucajeva gdje su nasi ozenili djevojke iz Prijedora i Sane, i toga ima oko 20 svake godine. Nista neobicno. Ali ipak nije toliko lose kao kod rvata.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 02 feb 2016 09:26

ABen je napisao/la:Iz Posavine (vecinom Odzak) je prije dvije/tri godine doslo oko 200 mladih ljudi (18.-20. godina) da radi ovdje u Njemacku kao zdravstveni radnici po bolnicama i starackim domovima, samo u moj grad. Ima iseljavanja, nebudi te smijesni. Nije toliko koliko se zeli da prikaze, ali ima. Ja isto znam vise slucajeva gdje su nasi ozenili djevojke iz Prijedora i Sane, i toga ima oko 20 svake godine. Nista neobicno. Ali ipak nije toliko lose kao kod rvata.
Selam Abene,

Kljucna rijec u tvom postu "da radi" - raditi se moze na 6mjeseci, godinu dana, nekoliko godina - ali to nije viza sa ostanak. O tome ja govorim. Znam i ja tovar nasih sto je doslo "da radi" - ali to nije isto kao doci da preselis. Mozda to oni misle da ce tako biti - ali nece. Sa ovim terorizmom sto se desava, islamofobijom koja raste munjevitom brzinom, mislim da ce se mnogi od nas i vratiti u BiH u sljedecih 10 godina jer se u nekim zapadnim zemljama nece moci ni zivjeti.

Te price da ce Evropa pustiti 2 miliona Muslimana (Bosnjaka) u EU - sanjaj. Price da ce otvoriti granice Muslimanima (Bosnjacima) - sanjaj. Ako se takvo nesto i desi - bice tu neka posebna pravila samo za nas. I svaki put kad terrorista neki ubije civile po Evropi, taj san je sve nerealniji i nerealniji za Bosnjake. Opcenito, od velikog izlijeva Bosnjaka u Evropu (osim na temporalne vize na par mjeseci i slicno) nema nista - to je vec sada jasno.

A Skutori i Vlasi hoce u Evropu - to je sigurno.
Samo BiH.

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 02 feb 2016 09:56

ABen je napisao/la:Iz Posavine (vecinom Odzak) je prije dvije/tri godine doslo oko 200 mladih ljudi (18.-20. godina) da radi ovdje u Njemacku kao zdravstveni radnici po bolnicama i starackim domovima, samo u moj grad. Ima iseljavanja, nebudi te smijesni. Nije toliko koliko se zeli da prikaze, ali ima. Ja isto znam vise slucajeva gdje su nasi ozenili djevojke iz Prijedora i Sane, i toga ima oko 20 svake godine. Nista neobicno. Ali ipak nije toliko lose kao kod rvata.
Selam Abene,

Kljucna rijec u tvom postu "da radi" - raditi se moze na 6mjeseci, godinu dana, nekoliko godina - ali to nije viza sa ostanak. O tome ja govorim. Znam i ja tovar nasih sto je doslo "da radi" - ali to nije isto kao doci da preselis. Mozda to oni misle da ce tako biti - ali nece. Sa ovim terorizmom sto se desava, islamofobijom koja raste munjevitom brzinom, mislim da ce se mnogi od nas i vratiti u BiH u sljedecih 10 godina jer se u nekim zapadnim zemljama nece moci ni zivjeti.

Te price da ce Evropa pustiti 2 miliona Muslimana (Bosnjaka) u EU - sanjaj. Price da ce otvoriti granice Muslimanima (Bosnjacima) - sanjaj. Ako se takvo nesto i desi - bice tu neka posebna pravila samo za nas. I svaki put kad terrorista neki ubije civile po Evropi, taj san je sve nerealniji i nerealniji za Bosnjake. Opcenito, od velikog izlijeva Bosnjaka u Evropu (osim na temporalne vize na par mjeseci i slicno) nema nista - to je vec sada jasno.

Sa vecinom sto kazes se uvijek slazem. Ali ova ti je zlatna... niko ne vidi ni neprimjecuje sta se desava, sprema i kojim se putem ide u drzavama EU. Sta se na TV govori i kakvom se hladocom to prihvaca... to je da se zgrozis. Kad bi u njihovim razgovorima, clancima, emisijama itd itd. zamjenjila rijec musliman sa jevrej ili Islam sa zidovskom vjerom sav bi se svijet zgrozio i bio bi skandal.

Genocid nad jevrejima se isto nije desio od danas na sutra. Vec je to bio dugotrajni dogadjaj.
Slican scenario danasnjem se desavao u nacistickoj njemackoj od 1930. Od 1930 je pocela propagandna masinerija protiv jevjereja koji je nakon 10 godina kulminirao u genocidu nad njima.

Po meni ovo sto se danas desava i sto vidim svagdje oko mene skroz lici tome.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 02 feb 2016 10:46

Zenicanine, izvini ako je ispalo malo grubo s moje strane - prema tebi svakako imam postovanje - nadam se da svatas i da svatas da se ovdje ne radi o tebi ili tvom postu - nego necem skroz desetom.

Mislim, i iskreno vjerujem, da postoji propagandna masinerija koja obmanjuje i zaglupljuje Bosnjacki narod palsirajuci anti-Bosnjacke lazne informacije koje veze s mozgom nemaju ali zvuce, na ovaj ili onaj nacin, istinite ili realne.

Jedna takva "realna" informacija je da je u 2 godine BiH izgubila 68,000 stanovnika. I to se vuklo po TVu, po radiju, po novinama i velika vecina Bosnjaka gubi nadu u svoju buducnost misleci da se Bosnjacki zivalj raspada - a to nije tacno. Upravo suprotno je tacno - jer Bosnjaci su danas brojcano jaci nego prosle godine, a prosle godine su bili brojcano jaci nego pretprosle, a pretprosle su bili brojcano jaci nego one godine prije te, i sve tako - ali bitno je dusmanima da ubijede Bosnjake da se raspadaju, zato sto se Vlasi i Skutori raspadaju, pa eto i mi trebamo da se raspadnemo s njima.

To je ono sto mene nervira - jer mi nasjedamo na te supljake.

Stalno se uvlace te neke dezinformacije. Evo ova zadnja o skolama - cuj USK izgubio 42% ucenika prvog razreda srednje skole u 5 godina - pa to pas s maslom nebi pojeo - ali upravo se takve lazi serviraju nama - i samo nama. I mi zato moramo biti mudri i pazljivi da te (dez)informacije anti-Bosnjacke propagande ne sirimo, nego cak sta vise da ih suzbijamo i ponizamo.

Bosna i Hercegovina pripada svim narodima koji je iskreno vole i koji su joj iskreno odani - a trenutno to su danas jedino Bosnjaci. Sve dok to bude tako bice i realno da jedino Bosnjaci vode ovu drzavu i da Bosnjaci odlucuju sta ce biti s domovinom. A to ocigledno nekima smeta i oni pokusavaju sa milijon nekakvih dezinformacija da ubijede Bosnjake da mi u Bosni i Hercegovini slabimo i da nestajemo. NE! Mi ne slabimo. Mi jacamo (barem brojcano). Oni slabe. To su cinjenice bazirane na brojkama koje su neupitne. I ni jedna gomila lazi i izmisljotina, Avazovstina i Vlahovstina i Skutorstina nece nikada to promijeniti.

A oni zele da nam plasiraju muda pod bubrege zato da bi mi, Bosnjaci, prihvatili izdajnicku politiku Bakira i Bakirovica i da bi bili zadovoljno statusom gradjana drugog reda u drzavi u kojoj smo ne samo vecina, nego cak i totalna buducnost ove zemlje - i sve to radi nekih starohana Vlaha i Skutora koji bi eto zeljeli nama da odredjuju kako cemo mi zivjeti, gdje cemo zivjeti, hocemo li nositi samije u sudnice ili necemo. Objelodanjivanje tih lazi o takozvanom "padu" broja Bosnjaka je kako se mi borimo za svoj narod.

A ova islamofobija u Evropi i zapadu - pa to nama samo odgovara, a nikako ne steti. Jeste nam ekonomija u banani sada, i jeste nama tezi zivot sada u Bosni. Naravno da bi bilo lakse da svak ode i primi bolju platu vani - ali to je jednokratna dobit, dok je preuzimanje BiH dobit za cijelu buducnost nazeg naroda, nase djece, njihove djece i svake buduce generacije Bosnjaka. Jer ovim tempom nestajanja Vlaha i Skutora, mi cemo doci do 67% populacije u drzavi relativno brzo - a tada niko nece vise moci zaustaviti naseljavanje Bosnjaka u Banja Luku, Visegrad, Focu, Trebinje, Siroki Brijeg, Citluk, Capljinu i Neum. A sve ce to islamofobija nama doprinijeti - jer nama i odgovara to sto nas EU nece, a njih hoce.
Zadnja izmjena: BosnjackaHercegovina, dana/u 02 feb 2016 11:00, ukupno mijenjano 1 put.
Samo BiH.

natalitetlija
Član

Post Postao/la natalitetlija » 02 feb 2016 10:58

Jajce daje doplatak za svaku bebu po 500 KM
Odluka općinskog vijeća

http://source.ba/mobile/clanak/BiH/393004
Bošnjački prioriteti: 1. Bog 2. Bosna 3. Bošnjaci 4. Brojnost 5. Bezbjednost

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 feb 2016 12:53

Zenicaninn je napisao/la:
Selam Abene,

Sa vecinom sto kazes se uvijek slazem. Ali ova ti je zlatna... niko ne vidi ni neprimjecuje sta se desava, sprema i kojim se putem ide u drzavama EU. Sta se na TV govori i kakvom se hladocom to prihvaca... to je da se zgrozis. Kad bi u njihovim razgovorima, clancima, emisijama itd itd. zamjenjila rijec musliman sa jevrej ili Islam sa zidovskom vjerom sav bi se svijet zgrozio i bio bi skandal.

Genocid nad jevrejima se isto nije desio od danas na sutra. Vec je to bio dugotrajni dogadjaj.
Slican scenario danasnjem se desavao u nacistickoj njemackoj od 1930. Od 1930 je pocela propagandna masinerija protiv jevjereja koji je nakon 10 godina kulminirao u genocidu nad njima.

Po meni ovo sto se danas desava i sto vidim svagdje oko mene skroz lici tome.
Da, to vidim i ja.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

The Destroyer
Član

Post Postao/la The Destroyer » 02 feb 2016 15:15

BosnjackaHercegovina je napisao/la:Zenicanine, izvini ako je ispalo malo grubo s moje strane - prema tebi svakako imam postovanje - nadam se da svatas i da svatas da se ovdje ne radi o tebi ili tvom postu - nego necem skroz desetom.

Mislim, i iskreno vjerujem, da postoji propagandna masinerija koja obmanjuje i zaglupljuje Bosnjacki narod palsirajuci anti-Bosnjacke lazne informacije koje veze s mozgom nemaju ali zvuce, na ovaj ili onaj nacin, istinite ili realne.

Jedna takva "realna" informacija je da je u 2 godine BiH izgubila 68,000 stanovnika. I to se vuklo po TVu, po radiju, po novinama i velika vecina Bosnjaka gubi nadu u svoju buducnost misleci da se Bosnjacki zivalj raspada - a to nije tacno. Upravo suprotno je tacno - jer Bosnjaci su danas brojcano jaci nego prosle godine, a prosle godine su bili brojcano jaci nego pretprosle, a pretprosle su bili brojcano jaci nego one godine prije te, i sve tako - ali bitno je dusmanima da ubijede Bosnjake da se raspadaju, zato sto se Vlasi i Skutori raspadaju, pa eto i mi trebamo da se raspadnemo s njima.

To je ono sto mene nervira - jer mi nasjedamo na te supljake.

Stalno se uvlace te neke dezinformacije. Evo ova zadnja o skolama - cuj USK izgubio 42% ucenika prvog razreda srednje skole u 5 godina - pa to pas s maslom nebi pojeo - ali upravo se takve lazi serviraju nama - i samo nama. I mi zato moramo biti mudri i pazljivi da te (dez)informacije anti-Bosnjacke propagande ne sirimo, nego cak sta vise da ih suzbijamo i ponizamo.

Bosna i Hercegovina pripada svim narodima koji je iskreno vole i koji su joj iskreno odani - a trenutno to su danas jedino Bosnjaci. Sve dok to bude tako bice i realno da jedino Bosnjaci vode ovu drzavu i da Bosnjaci odlucuju sta ce biti s domovinom. A to ocigledno nekima smeta i oni pokusavaju sa milijon nekakvih dezinformacija da ubijede Bosnjake da mi u Bosni i Hercegovini slabimo i da nestajemo. NE! Mi ne slabimo. Mi jacamo (barem brojcano). Oni slabe. To su cinjenice bazirane na brojkama koje su neupitne. I ni jedna gomila lazi i izmisljotina, Avazovstina i Vlahovstina i Skutorstina nece nikada to promijeniti.

A oni zele da nam plasiraju muda pod bubrege zato da bi mi, Bosnjaci, prihvatili izdajnicku politiku Bakira i Bakirovica i da bi bili zadovoljno statusom gradjana drugog reda u drzavi u kojoj smo ne samo vecina, nego cak i totalna buducnost ove zemlje - i sve to radi nekih starohana Vlaha i Skutora koji bi eto zeljeli nama da odredjuju kako cemo mi zivjeti, gdje cemo zivjeti, hocemo li nositi samije u sudnice ili necemo. Objelodanjivanje tih lazi o takozvanom "padu" broja Bosnjaka je kako se mi borimo za svoj narod.

A ova islamofobija u Evropi i zapadu - pa to nama samo odgovara, a nikako ne steti. Jeste nam ekonomija u banani sada, i jeste nama tezi zivot sada u Bosni. Naravno da bi bilo lakse da svak ode i primi bolju platu vani - ali to je jednokratna dobit, dok je preuzimanje BiH dobit za cijelu buducnost nazeg naroda, nase djece, njihove djece i svake buduce generacije Bosnjaka. Jer ovim tempom nestajanja Vlaha i Skutora, mi cemo doci do 67% populacije u drzavi relativno brzo - a tada niko nece vise moci zaustaviti naseljavanje Bosnjaka u Banja Luku, Visegrad, Focu, Trebinje, Siroki Brijeg, Citluk, Capljinu i Neum. A sve ce to islamofobija nama doprinijeti - jer nama i odgovara to sto nas EU nece, a njih hoce.
"Dečko", pazi dobro kakvim tonom razgovoraš sa mnom, ako si sam čuvao ovce, nisi ih sa mnom čuvao.

Tvoji stavovi su ekstremno glupi. Prvo, za Bošnjake je 10 puta gore da se mi zaluđujemo nekakvim fanatzijama kako ne treba ništa da radimo, kako nam je sve super i kako će jednostavno vlasi i škutori jednog dana nestati. Neće, sve dok ih mi ne otjeramo. Mi svakodnevno moramo raditi na tome, što Jack kaže, gdje god možeš kupovati zemlju od njih, psihološki ih podsticati na iseljavanje, stvarati negativnu društvenu klimu za njih, itd. Ja se svakodnevno bavim time, najsretniji bih bio kad i kod drugih ne bi ostajalo na riječima, nego kad bi se prešlo na djela.

Drugo, ti ako se raduješ povećanju islamofobije u Evropi, ti si psihički bolesnik. Šta misliš, ako eksplodira bure baruta i ako dođu na vlast radikalne desničarske partije u Evropi, da će Bošnjaci ostati sigurni? Neću da pričam kako ne misliš na naše Bošnjake širom dijaspore, ne želim ni da govorim kakvo će se zlo njima desiti, strah me na samu pomisao. Ali vidim da, ako valjda imaš nešto protiv dijaspore, ne brineš se ni za Bošnjake u Bosni.

Mi BOŠNJACI u Bosni ćemo najviše osjetiti tu islamofobiju. Dodik je već imao sastanke sa francuskim Nacionalnim Frontom i sa austrijskim FPO. Kada sutra u nekom novom sukobu sa četnicima iznad tvoje glave budu letili američki, francuski,. njemački bombarderi i gađali "bosanske mudžahedine" da bi "oslobodili Evropu", sjetit ćeš se ovoga, samo će biti kasno.

Ali ne, ti slobodno misli kako naši neprijatelji sami nestaju, kako je sve ružičasto i kako možemo "mirno spavati". Neko je to već jednom rekao ja mislim, pa nismo sljedeće 4 godine spavali baš mirno. "Dečko".

Odgovorite