☑ Pravila foruma i savjeti

Izbori statistika

Prolaznik
Član

Re: Lokalni izbori 2020

Post Postao/la Prolaznik » 20 nov 2020 09:28

Svijet i regija se, evo, čude kako su Sarajlije za načelnika Općine Centar izabrale Srbina. U nevjerici su i sarajevski ljevičarski krugovi, analitičari i mnogobrojni strani novinari opčinjeni “modernim imenima”. Čudo neviđeno, u Sarajevu 25 godina nakon rata načelnik jedne gradske općine bit će Srbin Srđan Mandić. Uglavnom, Sarajevo je Mandićevim izborom “ponovo pokazalo slobodarski i kosmopolitski duh”.

Većini, naravno, ne treba google, ali za one sa slabijim pamćenjem preporuka je da u pretraživač upišu:”Načelnici Općine Centar”. Pretraga će vas odvesti na stranicu Općine Centar, rubruka – “historijat”. Uzimajući samo period nakon agresije na BiH, načelnici sarajevske Općine Centar su bili : Abid Jusić, Igor Gaon, Ljubiša Marković, Dževad Bećirović, Nedžad Ajnadžić i, na kraju, Srđan Mandić. Dakle, od šestorice postratnih načelnika Centra trojica ih nisu bila bošnjačke nacionalnosti.

Nepune tri godine poslije rata, za načelnika Općine Centar izabran je Jevrej – Igor Gaon. Izabran je kao kadar Stranke za BiH, posredno, kroz Općinsko vijeće nakon prvih poslijeratnih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 1997. godine. Dvije godine kasnije, indirektnim izborom, za načelnika Općine Centar izabran je Ljubiša Marković.

Ljubiša Marković

Pet godina nakon agrecije na BiH i opsade Sarajeva, Općinu Centar vodio je Srbin. Iste godine,  2000., za načelnika Općine Novo Sarajevo izabran je Željko Komšić, a za načelnika Novog Grada Damir Hadžić. Tri od četiri gradske općine te 2000. godine nisu “kontrolisali” Bošnjaci. U Centru je bio Ljubiša Marković – Srbin, u Novom Sarajevu Željko Komšić – Hrvat, u Novom Gradu Damir Hadžić – Ostali. Kada je 2004. godine uveden direktni izbor načelnika, SDP BiH u Centru nije kandidovao Ljubišu Markovića, već Dževada Bećirovića. No, Željko Komšić i Damir Hadžiž su bili kandidati i ubjedljivo su pobijedili. Osim toga, u mandatu 2012 -2016. gradonačelnik Sarajeva je bio Hrvat Ivo Komšić. No, vratimo se Općini Centar. Od 1992. godine do danas na čelu Općinskog vijeća je bilo ukupno osam osoba. Četvero ih je bilo bošnjačke nacionalnosti. Preostalih četvero su bili Lidija Korać, Slaven Kovačević, Varja Nikolić i Karolina Karačić- Svi redom su izabrani direktnim izborom u Općinsko vijeće Centar.

Kada su u pitanju rezultati posljednjih Općih izbora, na području Kantona Sarajevo, Srbin iz Naše srtanke Predrag Kojović je u utrci za državnog zastupnika na svoje ime dobio 15500 glasova, uglavnom Sarajlija. Istovremeno, Hrvat Željko Komšić je na području gradskih općina u Sarajevu osvoji skoro 50 hiljada glasova kao kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva

https://www.istraga.ba/srbin-upravljao- ... markovica/

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 10:01

Lilium Bosniacum je napisao/la: 19 nov 2020 18:09
Rodman93 je napisao/la: 19 nov 2020 15:07
Lilium Bosniacum je napisao/la: 19 nov 2020 11:57

Ma pratim ovaj Forum sigurno petu godinu i nikad mi se nije cinio takav. Fakat sam zatecen, jos pogotovo psovkama i uvredama. Ne mogu da vjerujem...
Također zatecen. Gledam i ne vjerujem. Mislio sam da je ovo Bosnjacki forum, da se diskutuje sta je u najboljem interesu za nas narod i Bosnu, kad ono sve SDA bot do bota...
slazem se stobom i @bosnaprkosna
upravo to, ako ne budu opravdali povjerenje, nestace kao i sve te nabrojane stranke.

Halitović obnovio mandat u Bosanskoj Krupi po treci put. :zastava:
uz pomoc komunjara iz SDP-a i babino-ustaškog NiP-a što bi rekao ovaj lazni pitar :rofll:

pozdrav iz krajine
Insajderska: U Bihacu koalicija "izdajice" Suhreta, komunjara iz SDP-a, abortusa iz A-SDA i ustasko-cetnickog NiP-a i eventualno ucesce pedera iz NS

kako ih nije sram i stid radit u interesu gradjana Bihaca??? I to bez jedinih legitimnih iskrenih i postenih prestavnika Bosnjaka iz velike i silne SDA :rofll: :rofll: :rofll: :rofll:
Znaci stvorili koaliciju i po defaultu je to u interesu stanovnika Bihaca. Kako si samo povezao jedno s drugim? Kakve veze ima stvaranje neke koalicije i dobrobiti stanovnika?
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 10:11

BH-HZ je napisao/la: 20 nov 2020 08:08 Dragi ljudi NiP je u manjem entitetu osvojio čitavih 0 mandata, SDP čitav 1 mandat u opštinskom vijeću, a Naša Stranka ima samo opštinsku organizaciju u Banja Luci i nigdje više, da ne govorim da je na ovim izborima ta opštinska organizacija osvojila čitavih 5 glasova. Da naglasim i to da je jedini kandidat na listi bio opet isključivo Bošnjak, dakle u BL nisu uspjeli biti multikulturalni kao u Sarajevu i drugim gradovima Federacije. Glup moraš biti da povjeruješ u planetarnost ove koalicije, vidim da je Dino već nakupio dovoljno slijepih glupana.
SDP nikad nije pristao da stupi u zajednicku koaliciju u genocidnom entitetu. To cak sta vise nisu htjeli ni u Srebrenici. To nastavak KP i Jugoslavije i oni se jednostavno ne znaju maci od Jugoslavije i Tita. Tu im je pocetak i kraj. I zato ne mogu postati normalna moderna socijalistcka partija

Zakon o prebivalistu su podrzali oni i time ponistili na desetine hiljada nasih potencijalnih glasova u genocidnoj tvorevini. To uopste nije bosnjacka stranka. Vecina clanova se i ne smatra Bosnjacima. Kao onaj krimos Damir Hadzic. Ili onaj njihov kandidat za clana predsjednistva. Kvazi novinar s glasom iz bunara.

Samo budala moze vjerovati da ce se naci neka probosanska stranka u genocidnoj tvorevini. Srbi i Hrvati ne zele da zive u BiH i zele njen raspad po bilo kom osnovu. I to je stavka od koje se treba poci.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 10:23

Lilium Bosniacum je napisao/la: 19 nov 2020 18:20

Da budem sasvim iskren: Cak ne vjerujem da Bosnjacima treba jedna velika stranka. Treba nam vise njih. Jednoumlje je propast, pluralizam je uspjeh. Narodi i civilizacije su bile uspjesne dok zu dozvoljavale pluralizam. Cim su prestale, poceo je kucat sat. Vidi drevni grci, rimljani, francuzi uu doba revolucije, pa onda vidi USA, veliku Britaniju, Zapad. Mislim da je pluralizam dokaz da su Bosnjaci najjaci narod u BiH. Hrvati su toliko stisnuti i ugrozeni da si ne mogu priustit vise stranaka. Moraju pod plast jedne, htjeli to ili ne - inace gube. Bosnjaci bili pluralisti u Jajcu, pa pobijedili, u bugojnu, GV, Fojnici, da ne nabrajam. Hrvati nemaju taj luksuz. Srbi i imaju komociju, ali im Dodo ne da. Pa pogledaj gdje ih je dovelo. Dovelo ih je dotle da ce bankrotirat do proljeca, da ljudi dobivaju otkaze cim baju poprijeko pogledaju, da baja vedri i oblaci a ne institucije. Bosnjaci su jedini narod u BiH koji ima realan izbor. Mi smo jedini narod u Bosni koji ima i ljevicu i desnicu i centar. Liberale i konzervativce.

U pravu si da je cijena toga poprilicno visoka - vidi pod prepirkama i eskalacijama toga tipa NT. Ali bez obzira na to - mislim da vrijedi. I molim Boga da ce vrijeme pokazat da sam bio u pravu :)

Ovo ti je pogresno razmisljanje. Ako zelis da razvodnis i stvoris konfuziju onda stvori 10 sefova i onih koji odlucuju. To je najbolji nacin da se ne donese niti jedna konstruktivna odluka. Prosle godine sam slusao i general Dudakovica i bas je i on spomenuo istu stvar. Ne moze biti 50 ljudi da donose odluku.

To nigdje i nikada ne funkcionira. Nema teoretske sanse da se vodi efikasna i konstruktivna politika sa gomilom stranaka. Gdje je puno babica, kilava su djeca.

Sa svim ovim abortusima imas 10 stranaka u jednom malom Gorazdu koje prebace cenzus i tu onda moraju nagomilati 6-7 stranaka da stvore neku "koaliciju" i naravno tu nema nikakve kohezije. I ta koalicija uvjek visi u zraku jer ce se uvjek naci 1 ili dva smrada preletaca. I tako cijeli mandat prode u
stvaranju i rastvaranju "koalcija"

I ovaj NiP ce zavrsiti isto kao i A-SDA, SBB, SZBIH, PDA itd.... Tu i tamo ce prebaciti cenzus i glumiti preletace. Skakati od jedne "koalicije"do druge.

Nemaju nikakav smisao bitisanja

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 10:33

Kotor Varos

2016
: Ukupno 1.134 / 9.73%
SDA/SBB : Redovni 1.005 Posta 107 + odsustvo mobilni tim 21

2020 : 962 ili 10.31%
KOALICIJA SDA-SBIH : Redovni 962 + ? + ?

Mozda ovdje uspijemo sacuvati isti procenat.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 10:43

ZVORNIK

2016
:
SDA/SBB : Redovni 2.155 + Posta 253+ Odsustvo, mobilni tim i DKP 329 => 2.738 ili 8.54%
SDP : Redovni 873 + Posta 29 + Odsustvo, mobilni tim i DKP 68 => 971 / 3.03%
BPS : Redovni 291 + Posta 40 + Odsustvo, mobilni tim i DKP 29 => 361 / 1,13%

2020
LISTA ZA ZVORNIK SDA-PDA : Redovni 2.982(9.42%)
LISTA ZA ZVORNIK : 343 (1.04%)
DF : Redovni 35
SDP : 10
Gusic Edin : 4

U Zvorniku nismo imali pad broja redovnih glasaca.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 11:09

DOBOJ

2016
SDA/SBB/SBIH : Redovni 3270 + Posta 252 + a Odsustvo, mobilni tim i DKP 46 => 3.571 / 9,55%
SDP : Redovni 1.728 + Posta 59 + Odsustvo, mobilni tim i DKP 9 => 1802 / 4,82%
DF : Redovni 204 Posta 20 + Odsustvo, mobilni tim i DKP => 230 / 0.62%

2020
KOALICIJA DOBOJ U SRCU : 2842 (6.62%)
SDP BIH-HS BIH : 1.152 ( 2.68%)
SDA-SBIH-HB : 819 (1.91%)

+

A-SDA, BOSS, BPS, BOSANSKOHERCEGOVAČKI DEMOKRATI - DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ, Prva stranka koji nisu nista osvojili

Veliki pad u Doboju. Inace imam osjecaj da su vrlo lose odradeni ovi izbori u genocidnoj tvorevini.
Nase stranke su se ocito fokusirale na Sarajevo. Sve ostalo je prepusteno sudbini.

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 20 nov 2020 11:32

Poređenje broja redovnih glasova za hrvatske i bošnjačke stranke između dva ciklusa, bošnjačke u zagradi
JAJCE

2016: 4507 (6752)
2020: 3270 (6190)

BUGOJNO

2016: 1488 (12.751)
2020: 1072 (11.777)

FOJNICA

2016: 1614 (4306)
2020: 1132 (3985)

KREŠEVO

2016: 1449 (581)
2020: 1451 (647)

KISELJAK

2016: 5415 (3805)
2020: 4379 (fali da se obrade još dva biračka mjesta na kojima su hrvatske stranke 2016. osvojile 454 glasa, dakle u najboljem slučaju 4833) (3252, u najboljem slučaju 3527)

NOVI TRAVNIK

2016: 4766 (6346)
2020: 3118 (fali pet biračkih mjesta na kojima su hrvatske stranke 2016. imale 1406 glasova, u najboljem slučaju ukupno 4524) (6245, u najboljem slučaju 6376)

VITEZ

2016: 6768 (5789)
2020: 5224 (5514)

BUSOVAČA

2016: 3778 (4832)
2020: 3321 (4698)

TRAVNIK

2016: 5617 (16.418)
2020: 6476 (16.001)
Bosna Bosnjacima!

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 nov 2020 12:16

Mislim da su srbokatolici najvise pukli u Vitezu. Mislim da je to novo Jajce u najavi. Na sljedecim izborima cemo ih povaliti tu i tok dogadaja ce biti isti kao u Jajcu

Nasa prednost ce rasti od izbora do izbora

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 20 nov 2020 13:13

Treba sacekati sve rezultate pa onda napravi jednu takvu analizu. Gdje nam nestade 300 glasova za nacelnika u Vitezu? Ja bi reko Nasa stranka i nesto SDP-a vjerovatno.
Ja uglavnom kod ovakvih analiza Nasu stranku ostavim po strani, sa njima se nikad ne zna. Isto ko i one Lijanovice sto su prije bili.

Lilium Bosniacum
Član

Post Postao/la Lilium Bosniacum » 20 nov 2020 13:55

Dobro raja, prestajem. Pobijedili ste, u pravu ste, treba nam nesto poput Srbije ili Kine ili S. Koreje, jedinstvena stranka sa 96+% glasova i jednog glavnog baju koji i vedri i oblaci. Svako ko pokusa radit mimo te stranke je izdajica i razjedinjava Bosnjake. SDA do kraja!

Molim Allaha da vama a i meni podari zdravlja, srece, oprosta a i uputu!

PS: "Ugrozenost" hrvata se odnosi na njihovu trenutnu poziciju kao faktor kome TEORETSKI "pripada" clan predsjednistva, tri ministra BiH, predsjednik FBiH, pola vlasti u FBiH i tri cijela i dvije polovice kantona. Oni nestaju iz Bosne, hvala Bogu, gube uticaj, ekonomsku moc, a i politicku. HVALA BOGU. Ugrozenost Hrvata nije nista negativno - dapace. Ne znam sta su ocekivali nakon dretelja, ahmica i heliodroma. I trebaju bit ugrozeni i treba ih ugrozavati dok se ne svedu na statisticku gresku.

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 nov 2020 14:43

Sta je sa Ilijasom ,vodi li Amar?

NiP je po meni dobar izbor za Bosnjake,nadam se da ce do 2022 ojacati na nivou drzave...a ovi kandidati koje je NiP dala za Ilijas,Novi Grad i Novi Travnik su pravi bosnjaci i vjernici :fes:

Znam i da je Semir Efendic bio dobar,ali nekako kad vidim da Adnana Delica cak i tzv moderne selefije podrzavaju to mi onda nesto govori,a i rezultati govore..Semir ga jedva dobio
Zadnja izmjena: Elma, dana/u 20 nov 2020 15:00, ukupno mijenjano 1 put.

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 20 nov 2020 14:45

Elma je napisao/la: 20 nov 2020 14:43 Sta je sa Ilijasom ,vodi li Amar?
Amar je dobio izbore u Ilijašu, čini mi se sa 42 glasa razlike.

Elma
Član

Post Postao/la Elma » 20 nov 2020 14:48

bilbo je napisao/la: 20 nov 2020 14:45
Elma je napisao/la: 20 nov 2020 14:43 Sta je sa Ilijasom ,vodi li Amar?
Amar je dobio izbore u Ilijašu, čini mi se sa 42 glasa razlike.
MashaAllah :zastava: :rocky: :mrgreen:

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 20 nov 2020 14:54

Lilium Bosniacum je napisao/la: 20 nov 2020 13:55 Dobro raja, prestajem. Pobijedili ste, u pravu ste, treba nam nesto poput Srbije ili Kine ili S. Koreje, jedinstvena stranka sa 96+% glasova i jednog glavnog baju koji i vedri i oblaci. Svako ko pokusa radit mimo te stranke je izdajica i razjedinjava Bosnjake. SDA do kraja!

Neka te, piši i dalje ali izbjegavaj osjetljive teme dok se strasti ne smire.

Inače, ne bih imao ništa protiv da imamo takvu stranku koja bi čvrstom rukom vodila narod i Bosnu naprijed. Naravno, podrazumijeva se da stranka ima unutarnji mehanizam za samoregulaciju i uklanjanje neispravnosti. Primjer mi je Komunistička partija Kine, sa ispravnim programom, teškim radom i jasnim ciljem podigla je Kinu u status velesile.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 nov 2020 20:20

Gledaj ne mogu ja reci da sam najpametniji covjek.Da sam najjaci.Da znam sve.Sigurno znam da ne znam sve.Vise puta u zivotu su me prevarili za vece sume para.Ali sam naucio nesto od tog.Pokupio sam pamet.To je tako.Mozes ti reci da je ovo Sda forum.Ali,istina je skroz drugacija.Klix forum ima 41 zaposenog.Ko to sve placa?Santa?

Podsjeca me na jednog lika u teretani.Digne 225 lb ili oko 100 kila :bench: Kaze,osjecam se jak.Stavi mi 315 lb,ili preko 140 kilograma.Ja mu kazem.Covjece teg ce se srusiti na tebe,neces ga pomjeriti.A,on sta ti znas.I vise puta tako ja njemu pomognem,i opet i opet i nikad da dodje sebi.Nije da momak nije jak.Jednostavno precjenjuje svoju snagu.Kad dodje vrijeme za sve ostalo.Onda imas slobodan pad

Sarajevo Centar,Vares ili sta li vec.Prica se o 4 stranke Sarajeva tzv ''cetvorci''.Ali se slabo prica o debaklu Naroda i Pravde van Sarajevskog kantona.,Ovaj narod fakticki nije mogao da prodje census u najvecem dijelu opstina Usk kantona.Pa ti sad vidi.Novi Travnik je prica za sebe.Velika Kladusa je prica za sebe kad je Konakovic otisao 400 km od centra Sarajeva par dana prije izbora.I dao podrsku kandidatu koji ni teoreteski ne bi mogao da uzme izbore.Lik poznat kao nasilnik,koji je vlastitu sestru prebio koja je 90% invalid.Pa sta reci o tome.Imas li mozda takvo sta na forumu Srbije x tzv Klixa.Nemas.

Samo nas je sreca spasila veceg debakla:(Jajce,Busovaca,Bosanski Petrovac)

.Mozes li zamisliti nacelnik opstine Bos Petrovac 2018 godine odjednom odlazi u Bihac,pritom daje mandat od 2018 godine cetniku fakticki.I 2 godine poslije ponovo se je kandidovao za izbore u Bos Petrovcu?

.Pa ako tu ne smrdi riba od glave do pete,ja ne znam.Nijedan fakticki jaci faktor Bosnjaka ne postoji danas u manjem entitetu.Pricali su da ce uzeti izbore u Srebrenici pa na kraju nista.Rekao sam ja godinama da Srbi cine 70% redovnih biraca.Jesu li me novine slusale?Da li je neko prenio tu informaciju koju sam ja rekao.Poslije jeb..a nema kajanja,Sta si uradio,uradio si.Mozes ti reci da sam ja ovakav ili onakav.Ali makar ja nisam ni glasac Sda,Sbb,Df i nicega.Samo racionalno razmisljam.I ne razmisljam za TOPS I 2 Sapuna,malo cokoladice ''BRACO I SEKO'' Jer mi ne treba bas takvo sta u zivotu.Gledam samo izdaje i prodaje Bosnjaka.Narod koji je sad sprcen na trecini Bosne,koji nema nacionanu viziju,samo da se docepa malo vlasti i para.To je nacionanalna politika Bosnjaka u zadnjih 25 godina.A ko je mislio nesto drugo.Nek vidi samo kako su se Srbi spremili u Srebrenici i koliko su drugi dobiii glasova.Ili kako su ustashe registrovale na hiljade ljudi postom za Srednju Bosnu,a mi nismo mogli da registrujemo extra 2000 ljudi iz Srebrenice.I nakon sto smo dobro pojebani.Mi se tjesimo,da je sve u redu.Da imamo ovo i ono.To je kao kad ti ja dajem mrvice ispod stola.A ti si zadovoljan jer bas neces zaspati skroz gladan tu noc

Ja tu ne vidim razlog za slavlje.

http://www.mediafire.com/file/kcrqhfwvi ... 0EGRAD.pdf

Posta Visegrad

http://www.mediafire.com/file/pio3c308r ... GATICA.pdf

Posta Rogatica
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 nov 2020 20:36

Drina je napisao/la: 20 nov 2020 12:16 Mislim da su srbokatolici najvise pukli u Vitezu. Mislim da je to novo Jajce u najavi. Na sljedecim izborima cemo ih povaliti tu i tok dogadaja ce biti isti kao u Jajcu

Nasa prednost ce rasti od izbora do izbora
Za nas su oni doktori i inzinjeri jer po Visegradu i Srebrenici imas par stotina glasova postom.U Visegradu od 860 glasova postom.Bosnjaci ne cine ni 20% ovog broja.U opstinin Jajce imas 3000 glasova postom,cirka 2400 tinjak Hrvata,50 tak Srba i ostalo su Bosnjaci.Kako god da saberes oni nas siju postom na +1800.Sva sreca kazem da nisu registrovali jos 200 glasova postom extra u Gornjem Vakufu.Jer bi imali veliku sansu da uzmu izbore.Realno ako gledas registrovanje postom.Razbise nas na dijelove.A Bosnjaci jedino sto su registrovali nesto postom jace u Prijedoru i Mostaru.Ostale opstine nemaju Bosnjake.Rogatica 352 od tog Bosnjaci mala manjina.Podrinje njihovi glasovi dolaze postom.To je vec raspad sistema,

Jedino postom gdje imamo vecinu je Bugojno.Tu su se oni raspali i nece dobiti neke vece cifre

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 nov 2020 20:44

BH-HZ je napisao/la: 20 nov 2020 11:32 Poređenje broja redovnih glasova za hrvatske i bošnjačke stranke između dva ciklusa, bošnjačke u zagradi
JAJCE

2016: 4507 (6752)
2020: 3270 (6190)

BUGOJNO

2016: 1488 (12.751)
2020: 1072 (11.777)

FOJNICA

2016: 1614 (4306)
2020: 1132 (3985)

KREŠEVO

2016: 1449 (581)
2020: 1451 (647)

KISELJAK

2016: 5415 (3805)
2020: 4379 (fali da se obrade još dva biračka mjesta na kojima su hrvatske stranke 2016. osvojile 454 glasa, dakle u najboljem slučaju 4833) (3252, u najboljem slučaju 3527)

NOVI TRAVNIK

2016: 4766 (6346)
2020: 3118 (fali pet biračkih mjesta na kojima su hrvatske stranke 2016. imale 1406 glasova, u najboljem slučaju ukupno 4524) (6245, u najboljem slučaju 6376)

VITEZ

2016: 6768 (5789)
2020: 5224 (5514)

BUSOVAČA

2016: 3778 (4832)
2020: 3321 (4698)

TRAVNIK

2016: 5617 (16.418)
2020: 6476 (16.001)

Za takvo sta potrebno je da imas redovni biracki spisak i da prebrojis ljude na tom spisku.Ovo sve ostalo su proizvoljne statistike,Citao sam takve statistike da su tzv Srbi vecina u Brcko distriktu do jos nekih komedija.Naravno,ko ima taj biracki spisak,to je svakome jasno ovdje

Destiny
Član

Post Postao/la Destiny » 20 nov 2020 21:05

Lilium Bosniacum je napisao/la: 20 nov 2020 13:55 Dobro raja, prestajem. Pobijedili ste, u pravu ste, treba nam nesto poput Srbije ili Kine ili S. Koreje, jedinstvena stranka sa 96+% glasova i jednog glavnog baju koji i vedri i oblaci. Svako ko pokusa radit mimo te stranke je izdajica i razjedinjava Bosnjake. SDA do kraja!

PS: "Ugrozenost" hrvata se odnosi na njihovu trenutnu poziciju kao faktor kome TEORETSKI "pripada" clan predsjednistva, tri ministra BiH, predsjednik FBiH, pola vlasti u FBiH i tri cijela i dvije polovice kantona. Oni nestaju iz Bosne, hvala Bogu, gube uticaj, ekonomsku moc, a i politicku. HVALA BOGU. Ugrozenost Hrvata nije nista negativno - dapace. Ne znam sta su ocekivali nakon dretelja, ahmica i heliodroma. I trebaju bit ugrozeni i treba ih ugrozavati dok se ne svedu na statisticku gresku.
Nije problem u većem broju stranaka u bošnjačkim mjestima. To je čak i dobro je je manji prostor za razne lopovluke. Osim ovih jugobalijskih stranaka, pogotovo u Sarajevu koje je centar u svakom smislu i odakle se te bolesne ideje i šire.
Možeš ti misliti i da je u Novom Travniku "potrebna demokratija" i da je u redu da NiP, pored zajedničkog kandidata 5 stranaka, kandiduje svog. Samo što Hrvati za razliku od Bošnjaka nisu politički nepismeni.

Za nas nije dobro ni da HDZ UZP umišlja da može pobijediti, a kamoli da pobjeđuje.
Onda dobiješ ovakva ustaška divljanja koja im oživljavaju nadu za "treći", za Izborni zakon i ostale diskriminirajuće i antidržavne ciljeve slika

Prolaznik
Član

Post Postao/la Prolaznik » 21 nov 2020 05:15

https://saff.ba/sve-sto-treba-znati-o-i ... onacelnik/

Građani Mostara će u nedjelju 20. decembra birati novi saziv Gradskog vijeća. Donosimo vam pregled o specifičnostima Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar, koje će se stranke i koalicije natjecati na izborima, kako se bira mostarski gradonačelnik te za koje odluke je potrebna dvotrećinska podrška Gradskog vijeća.

Treba podsjetiti da su u Parlamentu BiH usvojena izborna pravila za izbor vijećnika GV Mostar nakon prethodnog potpisanog političkog sporazuma između HDZ-a BiH i SDA, uz predstavnike međunarodne zajednice.

Izborne jedinice

Pravilima Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Prema članku 19.4 Izbornog zakona BiH, iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću niti jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, a bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

Preostala 22 vijećnika biraju se iz gradskih područja:

Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.

Važno je istaknuti i da nijedan od konstitutivnih naroda, niti “ostali”, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Liste i kandidati

Gradsku listu HDZ-a BiH predvodi dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar

Nositelj liste koalicije okupljene oko SDA „Koalicija za Mostar 2020“ (SDA, DF, SBB, SBiH i BPS), je također liječnik, Zlatko Guzin, direktor bolnice „Dr. Safet Mujić“.

Na značajan dio glasova na koji računa SDA cilja i tzv Bh. blok, kojega čine SDP i Naša stranka, a apetiti su im se povećali nakon uspjeha na izborima u Sarajevu. Nositelj te liste je Armin Zalihić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a.

Osim HDZ-a BiH, na glasove Hrvata iz Mostara u značajnijoj mjeri ciljaju i HDZ 1990 i HRS. Nositelj liste HDZ-a 1990 je etablirani košarkaški stručnjak Slaven Princ, a listu HRS-a predvodi odvjetnik Slaven Bevanda..

Vodeće srpske stranke, SNSD i SDS, odlučile su prevazići unutarnje različitosti i na izbore za mostarsko gradsko vijeće će izaći u koaliciji „Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar“. Nositelj liste je, pogađate, ponovno liječnik – dr. Velibor Milivojević, direktor bolnice u Nevesinju.

Kako se bira gradonačelnik?

Gradonačelnik Mostara ne bira se direktno. Gradonačelnika biraju vijećnici u Gradskom vijeću, i to dvotrećinskom većinom glasova . Ako nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, ide se u drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobila najveći broj glasova u prvom krugu.

Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako nijedan od preostalih dvaju kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, ide se u treći krug izbora.

Tek u trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preosta kandidata, odnosno, u pravilu, to je 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

S obzirom na činjenicu kako ni jedan od naroda ne može imati više od 15 vijećnika, jasno je kako će slijediti mukotrpna borba hrvatskih i bošnjačkih vijećnika kako bi izborili poziciju gradonačelnika.

Za koje odluke je potrebna dvotrećinska većina?

Prema prijedlogu Statuta Grada Mostara, kojega će, prema Mostarskom sporazumu, Gradsko vijeće usvojiti po konstituiranju, značajan broj odluka donosit će se dvotrećinskom većinom glasova što Mostar svrstava u posebnu jedinicu lokalne samouprave.

Gradsko vijeće Mostar će izvjesno, nakon usvajanja novog Statuta, dvotrećinskom većinom odlučivati o urbanističkom planu za teritoriji Mostara, izmjenama i dopunama Statuta, usvajanju i izvršavanju budžeta, priznanjima i nagradama Grada, smjeni gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, o izgledu grba, zastave i ostalim simbolima te o davanju naziva ulicama, trgovima i mostovima.

Odgovorite