☑ Pravila foruma i savjeti

Ramazan i Bajram

amkos
Član

Re: Kurban bajram

Post Postao/la amkos » 02 nov 2012 11:05

e i ovo da cujem..prvi put cujem iskreno.. u mom okruzenju i u mom dzematu da tako kazem se kupuju kurbani iskljucivo od Bošnjaka..tako da me ovo cudi..sta ljudi rade..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 03 nov 2012 13:05

Ne gubimo vrijeme na gluposti. Neka kupuje ko šta i od koga hoće. To je privatna stvar i stvar samosvijesti.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 03 nov 2012 19:07

Razum je napisao/la:Ne gubimo vrijeme na gluposti. Neka kupuje ko šta i od koga hoće. To je privatna stvar i stvar samosvijesti.
Kolaboracija se mora osuditi.
-ipmiLMSNaY

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 03 nov 2012 20:09

Abidaga je napisao/la:Kolaboracija se mora osuditi.
Ok, predajem se. Ali hoćes li baciti to u smeće i posvađat se sa ženom ako ti je mekruh donijela u kuću?

Haram nije...

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 23 jan 2013 17:53

23 Januar 2013
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović izjavio je da će Turska i Bosna i Hercegovina učiniti zajedničke napore ka rješavanju problema obilježavanja vjerskih blagdana na različite datume u muslimanskom svijetu. U razgovoru sa novinarom AA u Ankari Kavazović je poručio kako će ''muslimani imati zajednički kalendar''.

On je naglasio da su se vjerski blagani kod muslimana ponekad obilježavali na različite datume zbog različitosti načina izrade kalendara (takvima). Utvrđivanje kalendara, dodao je, jeste tema kojoj je potrebno posvetiti posebnu pažnju, i to ne samo na Balkanu, nego u cijelom svijetu.
"Svakako da nismo zadovoljni činjenicom da su se bajramski blagani obilježavali u različitim danima. Nažalost, u svijetu ima nekoliko različitih kalendara. Različit je pogled muslimana Balkana na to pitanje, različit je pogled Arapa, a isto tako na taj problem različito gledaju muslimani u Indiji. Zajedno sa Turskom ćemo napraviti korake kako bi našli odgovarajuće rješenje. Ja se nadam da će svi muslimani imati isti kalendar", rekao je Kavazović novinaru agencije Anadolija.

Kavazović je napomenuo da se taj problem posebno očituje prilikom obilježavanja Kurban-bajrama. Štaviše, pojasnio je, ovaj nesporazum pokušava shvatiti i kao politički.
"Iako je tehnologija jako razvijena dešavaju se ovakve stvari, no ono što mi želimo jeste da se nesporazum oko obilježavanja blagdana ne politizira", odlučan je Kavazović.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo i Srbija protekli blagdan Kurban-bajrama obilježavali su u petak 26. oktobra 2012.godine, dok su Albanija, Makedonija i Turska Kurban-bajram obilježili dan ranije, odnosno u četvrtak, 25. oktobra, kada je bio Dan Arefata.

http://www.aa.com.tr/ba/s/125096--reis- ... i-kalendar

ABen
Član

Ramazan/Bajram

Post Postao/la ABen » 08 jul 2013 11:56

Ramazan (1434/2013) ima trideset dana, počinje sutra 09. jula, a završava 8. avgusta, kada nastupa Ramazanski bajram.

Muslimani i muslimanke širom svijeta sutra poste prvi dan mjeseca ramazana, a večeras se u džamijama klanja prva ramazanska teravija.
Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružna govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.
Za muslimane je mjesec ramazan sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur'ana i post jedan od pet stubova islama.
U Kur'anu se kaže "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili." (el-Bekare, 183.).
Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.
U Kur'anu je ta obaveza jasno naznačena, "...Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti... "(El-Bekare, 183 -185.)
Pored posta, muslimani takođe klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.
Solidarnost i samilost je takođe odlika mjeseca ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Pocnite sad pricati u svojim dzematima teme koje svake godine ponavljamo, trebate i svom efendiji obratiti paznju na te teme. Kao sto je kupovanje Kurbana od nemuslimana. I tako dalje. Nemojte da svake godine pravimo iste greske.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

noel malcolm
Član

Re: Ramazan 1434/2013

Post Postao/la noel malcolm » 16 jul 2013 15:43

Ljudi, posti li iko osim mene na ovom forumu?
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 16 jul 2013 16:16

noel malcolm je napisao/la:Ljudi, posti li iko osim mene na ovom forumu?
Naravno :)
Bosna Bosnjacima!

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 16 jul 2013 18:06

BH-HZ je napisao/la:
noel malcolm je napisao/la:Ljudi, posti li iko osim mene na ovom forumu?
Naravno :)
Hvala bogu, lakše mi je malo. :D

Vidim niko i ne spominje post , da ABen nije stavio ovaj topic ne bih ni ja pitao.

Evo danas osam dana mašala, četvrtina Ramazana pukla već. :mashallah:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 16 jul 2013 19:09

Noel vjera i post je privatna stvar i najbolje bi bilo kad se nebi nikako znalo ko posti a ko ne.. Trebalo bi se to kriti kao sto se je ranije radilo, a ne ko danas ljudi pitaju druge da li poste, meni je to malo neprimjereno...

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 16 jul 2013 19:11

amkos je napisao/la:Noel vjera i post je privatna stvar i najbolje bi bilo kad se nebi nikako znalo ko posti a ko ne.. Trebalo bi se to kriti kao sto se je ranije radilo, a ne ko danas ljudi pitaju druge da li poste, meni je to malo neprimjereno...
Naravno da je post privatna stvar.

Zato sam i pitao na ovom našem forumu,

smatram da je većina nas na istoj liniji...

Nisam objavio na fb-u da postim :roll:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 16 jul 2013 19:12

A kad smo kod toga mislim da dosta naroda posti, puste su ulice uglavnom.. A ima naravno i onih koji ne poste pa ispijaju kahve u podne...
Svakom njegova vjera..

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 17 jul 2013 05:44

amkos je napisao/la:Noel vjera i post je privatna stvar i najbolje bi bilo kad se nebi nikako znalo ko posti a ko ne.. Trebalo bi se to kriti kao sto se je ranije radilo, a ne ko danas ljudi pitaju druge da li poste, meni je to malo neprimjereno...
odkud to?

meni to nije poznato. treba ljude pozivati na dobro a udaljiti od loseg. po meni je to cak pozitivno pricati sa nekim da li posti, a ako ne posti pricati o razlozima koji su to sto ne posti naprimjer.

mozda nam krhan to moze bolje objasniti.. nesto nisam ni ja vise siguran..

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 17 jul 2013 08:35

Postim i ja, do sad hvala Bogu sve i jedan dan i imam namjeru ispostit cijeli Ramazan.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 18 jul 2013 02:49

sarajlija je napisao/la:Postim i ja, do sad hvala Bogu sve i jedan dan i imam namjeru ispostit cijeli Ramazan.
Bravo, i ja isto tako.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 26 jul 2013 10:04

24. Juli 2013
Prema posljednjim rezultatima istraživanja instituta Pew, provedenog ove godine, muslimani u zemljama Balkana nalaze se u grupi muslimana koji u najmanjoj mjeri obavljaju post tokom mjeseca ramazana. Prema navedenom istraživanju, od zemalja Balkana u kojima živi značajan procenat muslimana, muslimani u Albaniji obavljaju posto najmanje pa tako samo njih 44 posto obavlja post tokom ramazana. Nakon Albanije slijedi Bosna i Hercegovina gdje 75 posto muslimana obavlja post tokom ramazana, kao i muslimani Kosovo gdje je 76 posto muslimana izjavilo da posti. Također, od ostalih zemalja u svijetu, gdje živi značajna muslimanska populacija, među onima koji poste najmanje nalaze se i muslimani iz Kazahstana gdje njih 30 posto obavlja post tokom ramazana, a nakon njih slijede muslimani Azerbejdžana sa 43 posto, Uzbekistana 50 posto, Kirgistana 53 posto i Konga sa 69 posto muslimana koji poste.

S druge strane, najveći procenat muslimana koji obavljaju post tokom mjeseca ramazana nalazi se u Tajlandu gdje skoro svi pripadnici islama poste, kao i u Kamerunu, Indoneziji i Maleziji. Nakon njih slijedi Maroko gdje je 98 posto ispitanih muslimana kazalo da posti kao i u Chadu i Senegalu gdje posto po oko 97 posto muslimana. Također, od ostalih zemalja svijeta u kojima živi značajna populacija muslimana, u Afganistanu posti oko 96 posto muslimana, kao i u Etiopiji i Keniji, u Egiptu je taj procenat oko 95 i Turskoj 84 posto.

Prema istraživanju instituta Pew, 77 posto američkih muslimana je kazalo da im je post tokom ramazana vrlo značajan sastavni dio vjerskog i društvenog života. Također, rezultati istraživanja instituta Pew provedenog na 38,000 muslimana u 39 zemalja diljem svijeta pokazali su da 93 posto muslimana obavlja post tokom mjeseca ramazana. Tako je prema popularnosti i odzivu, post tokom ramazana svrstan na drugo mjesto, odmah iza vjerovanja u Boga i poslanika Muhammeda, u što vjeruje 97 posto musliman.

Također, u tih 39 zemalja gdje živi značajna muslimanska populacija, oko 77 posto muslimana je kazalo da daju zekat, odnosno godišnju donaciju vlastitog imanja siromašnima i ugroženim kategorijama društva. Isto tako, istraživanje Pew je pokazalo da oko 63 posto muslimana u cijelom svijetu obavlja pet dnevnih molitvi, dok je 9 posto muslimana izjavilo da je već obavilo hadž, odnosno hodočašće u Mekku. Posmatrano prema regionima u kojima živi značajna muslimanska populacija, najveći procenat muslimana koji posto nalazi se u regiji Jugoistočne Azije gdje posti oko 99 posto muslimana. Slijedi Južna Azija sa oko 96 posto muslimana, Bliski Istok i Sjeverna Afrika sa oko 93 posto, Podsaharska Afrika sa oko 91 posto, Evropa i Južna Evropa sa oko 62 posto, i na posljednjem mjestu Centralna Azija sa 58 posto.

http://sandzakpress.net/istrazivanje-ba ... te-ramazan

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 06 aug 2013 06:47

Prvi dan Bajrama u četvrtak, namaz u 6:20 sati
B. A. 05/08/2013 11:47:00

SARAJEVO - Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u četvrtak, 8. augusta.

Centralna bajramska svečanost će biti održana u Sarajevu u Gazi Husrev- begovoj džamiji.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Bajram-namaz je u 6 sati i 20 minuta.

Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 10.00 do 13.00 sati.

Bajramski prijem za zvanice je u 20.00 sati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

U petak, 9. augusta, u 10.00 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Jasin će proučiti imami Medžlisa IZ-a Sarajevo. Nakon toga će uslijediti obraćanje reisu-l-uleme.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u 11.30 sati je hatma dova šehidima i obraćanje reisu-l-uleme.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 07 aug 2013 06:47

Bajramska čestitka reisa Kavazovića BiH je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu
B. A. 07/08/2013 12:21:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/16032 ... lturu.html

SARAJEVO - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović uputio je danas svoju prvu bajramsku čestitku nakon stupanja na dužnost vrhovnog poglavara IZ, muslimanima u BiH i dıjaspori, javlja agencija Anadolija.

Kavazović je pozvao vjernike, dok dočekuju početak Ramazanskog bajrama, da grade zajednicu, produbljuju zajedništvo i njeguju vjerničku, ali i opšteljudsku društvenu solidarnost.

"Podsjećajući vas na Božije riječi iz Časnog Kur'ana 'Mi smo djeci Ademovoj dali njihovo dostojanstvo', i u ovim svečanim i mubarek danima pozivam vas da se svugdje i uvijek protivite i suprotstavljate gaženju ljudskog dostojanstva, nepravdi i nasilju", poručio je Kavazović.

Reis Kavazović pozvao je vjernike da pomognu djeci na temeljima vjere, morala, povjerenja, otvorenosti i uvažavanja, te da razviju sposobnost za život u zajednici sa drugim ljudima.

"Bosna je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše narodno ime je Bošnjak, a naš jezik je bosanski. Njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod, plemenit i širokogrud, svjestan svog identiteta", naglasio je Kavazović.

Budimo jedni iz druge u nevolji, slabe, siromašne i bolesne, sklapajmo prijateljstva gdje god možemo, zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž, samo su neke od poruka koje je Kavazović uputio vjernicima.

Riječima Bajram šerif mubarek olsun Kavazović je muslimanima čestitao bajram, te ih pozvao da bajramske blagdane provedu s porodicom, rodbinom i prijateljima.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 08 aug 2013 02:17

Bajram šerif mubarek olsun :gut:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 08 aug 2013 03:07

Bajram-namaz klanjan u svim džamijama u BiH
T. C. 08/08/2013 07:24:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/16045 ... a-BiH.html

slika
SARAJEVO - U džamijama i mesdžidima širom BiH te u dvorani sarajevske Skenderije jutros je u 6 sati i 20 minita počelo klanjanje Bajram-namaz, a centralna bajramska svečanost je održana u Gazi Husrev- begovoj džamiji. Tradicionalno bajramski program u ...

... Gazi Husrev- begovoj džamiji jutros je počeo u 5 sati 10 minuta klanjanjem sabah-namaz, a nakon toga je do početka Bajram- namaza uslijedio bajramski program.

Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 10 do 13 sati.

Bajramski prijem za zvanice je večeras u 20 sati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Klanjanje Bajram-namaza u Skenderiji organizirao je Medžlis Islamske zajednice Sarajevo i Muftijstvo sarajevsko. Bajram-namaz predvodio je muftija sarajevski Husein ef. Smajić.

Dvorana "Mirza Delibašić" svake godine bude ispunjena vjernicima i klanjanje namaza u Centru Skenderija postaje tradicija.

U Centru Skenderija će u večeras biti održan tradicionalni bajramski koncert "Bajram dođe, mirišu avlije" uz učešće istaknutih bh. izvođača sevdalinki i ilahija, čime će biti obilježen prvi dan Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog je organizirana u Džamiji princa Abdulaha u Tuzli.

Bajramski namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je održao i hutbu.

Bajramski prijem će večeras muftija upriličiti u Behram-begovoj medresi u Tuzli s početkom u 19 sati.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

U petak, 9. augusta, u 10 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Jasin će proučiti imami Medžlisa IZ-a Sarajevo. Nakon toga će uslijediti obraćanje reisu-l-uleme.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida na području Muftijstva tuzlanskog bit će održana na mezarju u Gornjem Rahiću, Medžlis Islamske zajednice Brčko.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je jučer, posljednjeg dana ramazana, pozvao da se svugdje i uvijek protive i suprotstavljaju gaženju ljudskog dostojanstva, nepravdi i nasilju.

Reis Kavazović je u bajramskoj poruci pozvao muslimane da produbljuju zajedništvo te njeguju vjerničku i općeljudsku društvenu solidarnost.

- Pomozimo našoj djeci da na temeljima vjere, morala, povjerenja, otvorenosti i uvažavanja razviju sposobnost za život u zajednici s drugim ljudima. Nemojmo našoj djeci otežavati put na kojem će graditi svoj islamski identitet - istaknuo je.

Podsjetio je da je Bosna zemlja svojih naroda koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu te da je narodno ime kod većine pripadnika islama u BiH Bošnjak, a njihov jezik bosanski.

- Neka uvijek u našim dovama budu naši šehidi koji su položili živote za ovu divnu zemlju i časnu slobodu. Budimo uz ljude u nevolji - slabe, siromašne i bolesne. Pružimo podstrek i priliku mladima. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo - poručio je reis.

Husein ef. Kavazović pozvao je vjernike da se založe za istinu kada god vide da se želi naturiti laž te da praštaju jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

- Pozivam vas da drugog dana Bajrama posjetimo šehitluke i u zajedničkoj dovi se prisjetimo šehida i njihove žrtve. Svima vam u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji - s porodicom, rodbinom i prijateljima - rekao je reis Kavazović u bajramskoj poruci.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite