☑ Pravila foruma i savjeti

Livanjski kanton

don kacunko

Re: Livno

Post Postao/la don kacunko » 07 jan 2013 07:25

sajo je napisao/la:livno ce ti ostati na ovim postotcima za dugo,ali jedna opcina koju cemo preuzeti do 2030 ce biti glamoc,samo pazi sada smo na oko 27-30 posto srbi izumiru hrvati bjeze a bosnjaci se cak i vracaju ,naucili ljudi da zive od zemlje a imaju je.livno nemas sta da krivis nikoga nisu oni darovali zemlju sto su htjeli,vec sto su morali,i mom je dedi uzeto preko 300 duluma zemlje,potopili jezerom a dali odstetu pa je kupio 2.eto ti pravde,
To je poznato, da li imas neki detaljniji info za Glamoc. Bio je ovaj jedan frajko negdje u Haagu radio jel je iz Glamoca jal je glamocki zet, pa je pisao neke stvari. Mozemo li u Glamoci do 2020. biti 51% :D

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 10 jan 2013 14:58

Jack je napisao/la:Da, tako je pametno

Razlog zasto nema Bosanskog je da Hrvati ne trebaju Bosnjake za bilo kakvu vlast i pokazuju svoje pravo lice.Tamo gdje nas trebaju, vidi pod Glamoc, tamo imamo pravo na Bosanski jezik.Sto je ludo, jer imas 3 put vise Bosnjaka u Livnu, ako ne i vise od Bosnjaka u Glamocu
Zato nama treba nešto poput KŠC-a kod Hrvata. Pa fino tamo gdje nas ima al gdje smo manjina da naša djeca idu tu i da uče bosanski jezik i historiju Bosne i Bošnjaka, a ne da je Gavrilo Princip heroj i tako neko smeće.

sajo
Član

Post Postao/la sajo » 25 jan 2013 18:42

2012 broj rodenih bosnjaka 31 broj umrlih 68

sajo
Član

Post Postao/la sajo » 25 jan 2013 18:44

346 bosnjacke djece u osnovnim a 118 u srednjim skolama

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 jan 2013 19:50

Naravno.Ko ima zemlju i vise nje, bit ce odlucujuci faktor.Sajo.Dobro si nasao podatke za Livno.Ja sam u penziji do popisa.
Gledaj, sad imas ekonomsku krizu po svijetu, potresa i Hrvatsku.Evo ti primjera Drvara.Taj kraj je imao preko 5000 katolika u opcini.Krajem 2011 godine imao si 510 katolika u opcini.Od tog cirka 110 taj je zivjelo u kolektivnom centru.Simbolicnog imena.Psihijatrija?Koliko je to uzete Srpske imovine izmedju 1995 do danas?Racunaj cirka 400 tinjak katolika, bez kolektivnog centra.Oko 120 tak kuca i stanova Srpskih.Mozda malo vise, do 150.No, danas ti sto su uzeli zemlju.Imaju kolektivnu apatiju.Pukla sumarija.Kaze gazda Hrvat.Ocekuje se kolektivno iseljenje Hrvata

Citiram vijest

http://www.drvar.info/Vijesti/Vijest.aspx?ID=851
Armiji" od od 1.100 nezaposlenih na području drvarske opštine priključit će se ovih dana još oko 350 osoba. Mada još nije objelodanjeno, Drvno-prerađivačko preduzeće "Finvest", čiji je vlasnik hrvatski biznismen Marijan Filipović, prestalo je sa radom.
http://www.livno-online.com/zupanija/18 ... voje-umrle

Starija vijest.Tad ih je bilo 1000.Pa, u 5 godina pali su na preko 500.Koji pad!

Opcina koja godinama ima 3-4 puta vise umrlih od zivorodjenih.I procitas ovu vijest.Naravno i pravoslavni vlasi sami su skepticni da ce tamo i zivjeti vise od par hiljada Srba ubrzo.Citaj komentare posebno ovdje

http://www.drvar.info/Vijesti/Vijest.aspx?ID=839

Glamoc je isti takav slucaj.Koja je glavna grana industrije u Glamocu?Ko tu ima natalitet?Jel ti mislis kada se otvore vrata svijeta Hrvatima u Glamocu?Da ce njih 90% ostati u Glamocu?Sa kojom perspektivom?Koje to Hrvatsko selo na podrucju Glamoca postoji danas?

Znaci imas opcine Drvar i Glamoc, gdje su svi Hrvati nakmeceni u urbani centar.Iako Glamoc je daleko od bilo kakvog grada.Bez ikakvih sela?Ode grana industrije?Gdje si ti onda?U Glamocu postoji katolicka crkva, tako ovdje ce se i Hrvati ocuvati.Nije ni Livno bolje?

Sta tamo imas?Koja industrija?Blizina Splita cini svoje.To je iseljenicki kraj uvijek bio, i uvijek ce biti.Katolik iz Livanjskog polja.Ne gleda kako ce naseliti Mostar, nego kako ce u Bjelovar, Zagreb, Sisak ili Rijeku.I ostati tamo trajno
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 25 jan 2013 20:22

sajo, imas li te brojke i za hrvate u livnu?

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 26 jan 2013 10:04

Situacija i u Drvaru i u Glamocu je depresivna, nekako mi se cini da ce taj cijeli kraj ukoliko ne dodje do neke znacajnije investicije u recimo poljoprivredni ili stocarski potencijal kojeg ta regija ima, doci do totalnog iseljenja i bit ce to jedan prazan prostor sa po kojim vikend naseljem .

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 26 jan 2013 10:10

Znam da nije tema, ali ima vijest danas u novinama da je Medzlis IZ iz Duvna danas dovezao prikupljene donacije od Bosnjaka tog kraja za djecji dom na Bjelavama ...mislim da Bosnjaci zapadne Bosne ovim javnim cinom ipak nesto kazuju..

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2013 15:50

Drvar nije poljuprivredni kraj.Ne znam jesi li ti bio tamo.To je seoce sprceno na 3-4 brda.I na svakom od tog brda je malo Drvara.Susta suprotnost tome je Bosanski Petrovac koji je pravi ravnicarski grad, znaci sav u dolini.A, to je svega 30 km razlike.Drvar sama ti rijec kaze, to je sumarija i to je to.Nikakva poljuprivreda.Ocigledno tajkun Filipovic.U doba ekonomske krize ne radi dobro za Hrvatsku stvar.No, to nama ni iz dzepa ni u dzep, iako imat cemo daleko vise koristi, ako na tom podrucju bude 1000 Srba i Hrvata manje za nekih 5-6 godina.Jer sto ih je manje, oni imaju manje potencijala da nas ugroze

Glamoc je isto takav kraj, iako tamo ima i nesto poljuprivrede.Ne znam za Livno.Znam da su ljudi gravitirali Splitu a ne Mostaru i Sarajevu, i vjerujem da ce se i to nastaviti.Za 15 godina kada uslijedi totalni krah ekonomije u ovom podrucju, kada apatija zavlada, a zavladat ce prije nego poslije u Glamocu i Drvaru.Kupovati njihovu imovinu i to je to.Inace, sto je super za nas je da se je vise Srba iselilo iz Drvara otkako je Snsd preuzeo vlast od 2006 godine, nego prije.Prije su imali onog Marcetu koji je dosta sredstva dao i zajednici, a ovdje imas par koji grabe za sebe, a nista ne daju zajednici

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 26 jan 2013 16:00

Mislim da se Drvar prije dolaska A-U monarhije zvao KAMENICA?Kompletno to podrucje je bilo vlasnistvo banjaluckih Ibrahimbegovica?

BH-HZ
Član

Post Postao/la BH-HZ » 26 jan 2013 17:45

Jakub je napisao/la:Mislim da se Drvar prije dolaska A-U monarhije zvao KAMENICA?Kompletno to podrucje je bilo vlasnistvo banjaluckih Ibrahimbegovica?
Postoji selo Kamenica pored Drvara,u ratu je tu bio logor za Bosnjake sa podrucja Bosanskog Petrovca,Kljuca i Bihaca...
Bosna Bosnjacima!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 jan 2013 18:34

Uglavnom dole imas cirka 1400 nezaposlenih u Drvaru.Svake godine imas cirka 100 tinjak umrlih vise nego zivorodjenih dole

Drvar 23 zivorodjena i 109 umrlih do kraja Novembra 2012+ jos jedan mjesec Decembar.Znaci samo ove prosle godine imaju -100.A, gdje je iseljavanje?Ove godine znaci u Januaru 2013.Krenula im je godina vesela.Oko 400 ljudi je dobilo otkaz.Da nisam dozivio rat, progon i unistavanje moje kuce, mojih rodjaka i svega, sramio bih se sam da ovo pisem.Ali, samo mogu reci.Neka, neka.Neka im bude i gore, a krenulo je bolje za mene

100 manje vlaha i bit ce jos veci mortalitet.Super.Za 20 godina nece biti kukavnog Srpstva ovdje :gut:

Poredi Kozarac i Drvar.Kozarac je Las Vegas za Drvar :mashallah:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 27 jan 2013 05:51

Nisam nikad bio u Livnu ali mi je nekako drago mjesto. Gledao sam samo ovako na slikama i carsija lijepo izgleda.
Nadam se da cemo u buducnosti povecati nas uticaj u tom kraju.

Ne znam zasto ali neka mjesta su mi ovako privlacna sama od sebe. Livno spada u njih.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Kimbo1
Član

Post Postao/la Kimbo1 » 27 jan 2013 10:50

Apsolutno jedan od gradova koji bi volio vidjeti. Stvarno izgleda lijepo.
“Never Complain Never Explain"

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 27 jan 2013 12:13

Bio sam ove godine u Livnu. Imaju veliki krst na brdu iznad Livna, nešto slično kao u Mostaru, u Duvnu ima takođe krst blizu našeg sela i džamije.

Livno je meni nigdje veze, malo nekako, imas u centru grada kafić do kafića, malo zgradica, poslovna zona i to je to..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

sajo
Član

Post Postao/la sajo » 27 jan 2013 13:14

iznad livna nemas krst,htjeli su da ga stave pa kad nije rat izbio . imas krstove po nekim selima ali bogami podalje od grada i nema sanse da se vide iz grada

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 27 jan 2013 14:52

amkos je napisao/la:Bio sam ove godine u Livnu. Imaju veliki krst na brdu iznad Livna, nešto slično kao u Mostaru, u Duvnu ima takođe krst blizu našeg sela i džamije.

Livno je meni nigdje veze, malo nekako, imas u centru grada kafić do kafića, malo zgradica, poslovna zona i to je to..

Cudno. Na slikama izgleda kao lijepa carsija. Ali slike cesto izoblice realnost.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 27 jan 2013 15:49

sajo je napisao/la:iznad livna nemas krst,htjeli su da ga stave pa kad nije rat izbio . imas krstove po nekim selima ali bogami podalje od grada i nema sanse da se vide iz grada

kako nema sajo, ogroman krst na onom brdu iznad grada.

slika

sajo
Član

Post Postao/la sajo » 27 jan 2013 17:25

ovo nije iznad grada ima izvan grada mozda i nekih 15 km

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 27 jan 2013 19:40

ok. nisam nesto zagledao, sta rece vidi li se ovaj krst od npr dzamije ćurćinice ili iz korza.

Odgovorite