☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Drina
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la Drina » 28 feb 2015 14:25

Kimbo1 je napisao/la:
Drina je napisao/la:Potez Visegrad - Foca se najvise iseljava ka Beogradu. To su radili i prije rata. Mi smo bili vezani za Sarajevo koje je najveci i najblizi grad dok su oni isli ka Beogradu i nesto manje ka Novom Sadu.

Za njih je pogubno i to sto su izmjestili sve cetnicke institucije ka Banja Luci. A taj kraj nije nikad bio vezan sa Banja Lukom. Tako da je sve od Visegrad do Trebinja postalo zabaceno i udaljeno. Evo vec preko 10 godina nemaju niti jednog ministra iz Hercegovine. Onaj bivol je sve skrhao u Laktaske i nesto u Banja Luku. Pozitivno sto se nas tice.

Raspad sistema je tamo. Nemaju vise snage ni mogucnosti ni da odrzavaju osnovne funkcije

http://www.foca-24.info/2015/02/mjestan ... a-vrbnici/

Znam da ti često o tome pričaš, ali volio bih te pitati za naš narod na tom prostoru Višegrad - Foča. Dali ima ikakovoga efekta ovaj razvoj Goražda, odnosno imali ljudi sa tog područja da dobivaju posao u Goraždu, a da nastavljaju živjeti dole.
Prvo ima jos uvjek puno nezaposlenih u BPK. Mada je napredak ocigledan. Prosle godine sam primjetio i vecu gradnju novih kuca (onako odokativno). Ovo samo u okviru BPK. Vidio sam na izlazu iz Ustikoline ka Gorazdu da je neki lik iskop'o gomilu zemlje, to jeste odvalio jedan dio brda i tu napravio kucu i plac. To dokazuje volju da se tu zivi i opstane. Mislim kad se nameracis da odvaljujes brdo.

U zadnjih 5-6 godina imas mnogo vise gradnje kuca po nasim selima u toj regiji. Sad je mnogo lakse jer su cetnicka sela propala i pusta tako da s mirom mozes otici na selo a da ih ne sreces i da nemas bilo kakav kontakt s njima. U mom mjestu su napravljene 3 kuce sopstvenim sredstvima u zadnje 2 godine. Prije niko nije zelio uloziti marke jer je tu bilo cetnika koji su to unistavali a i narod nije htio da se srece s njima. Oni su se odselili ili pomrli. Ostalo je par baba.

Sto se tice dolaska na posao iz drugih opcina. Pa i to nije tako lahko. Npr. Foca - Gorazde je 40km ali sve vozis kroz naseljena mjesta tako da je voznja u prosjeku 50km/h. To je od grada do grada a sa sela je jos dalje. Neka sela na focanskoj opcini su bliza Sarajevu nego Gorazdu. Plate jos uvjek nisu tako visoke da bi privlacile mase radnika. Tesko se isplati vozariti toliko.

Mada trend je izuzetno pozitivan i osjetim da su nasi ljudi s tog kraja a koji zive u Sarajevu sve vise aktivniji u Podrinju. Ili grade kuce, vikendice ili idu obradivati njive, vocnjake itd....
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Re: Zivorodjeni Bih 2014

Post Postao/la Drina » 28 feb 2015 14:58

Ipak previse ih je. A izgleda nas krenulo u Zenici ove godine. :gut:

Za samo četiri dana, od utorka do jučer, na Porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica rođene su trojke i dva puta dvojke! Iako su trojke istinska rijetkost, rađanje dvojki, kako kažu u bolnici, u posljednje vrijeme postaje sve uobičajenije. -

Meho (30) i Fahrudina (22) Halilović iz Nemile kod Zenice u utorak su dobili tri sina. Fahrudina je na svijet donijela zdrave dječake teške 2.100, 1.810 i 1.650 grama. Već su im odredili imena: Fahrudin, Ajdin i Aldin. Zbog strogih procedura ulaska, Mehin i Fahrudinin troipogodišnji sin Enes još nije imao priliku vidjeti braću. -

Doktorica Lejla Šaranović-Čečo (37), također zaposlenica Kantonalne bolnice, rodila je dječaka i djevojčicu.

Anisa Kadrić iz Jelaha kod Tešnja još je jedna sretna majka dvojki. Ona je jučer rodila dvije djevojčice i, gledajući ih s osmijehom, kazala je da se ne smije žaliti na porođajne muke, jer do nje leži majka trojki.

- Sretni smo, muž trenutno ima posao, a i ja radim, pa nam neće biti teško - kaže ona.

Godišnje 3.000 porođaja

- Godišnje imamo oko 3.000 porođaja. Početkom ove godine u jednoj sedmici imali smo čak sedam rođenja blizanaca, i u svim slučajevima začeti su prirodnim putem. Trojke se dese svakih tri do pet godina. Najbitnije je da su majke i djeca dobro - rekao je dr. Hasan Karahasan, načelnik Porođajnog odjela KBZ-a.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 feb 2015 15:54

Jedino je Scepin Avaz pricao o 100 000 Srba Federacije popisanih,kao i 68 000 iseljenih

To je tako,njima,tj gazdi je stalo da Bosnjaci ne prebace 50% jer do svoje 35 godine zivio je u Podgorici i bio bliski suradnik cetnika Mile Djukanovica.Novine vec godinama pisu Anti-Bosnjacke clanke no ovo sve to treba zaokruziti sto su napisali

Njima se zuri.Cetnik i ustasha kad skopca da je Bosna nacionalna drzava Bosnjaka.A skopcat ce.Pitanje je mjeseci sad.Ne bi me zacudilo da izadje neki clanak u ''Avazu'' o nekoj dominaciji ''Hrvata'' ili cak iseljavanju Bosnjaka iz Mostara.Kazem,njima se zuri, a ne nama.Lagodno,sjedi,uzivaj

Ja vec rezultate popisa znam.To nije nista cudno.Sad jedino nas mogu cetnici malo u krmetnjaku da nas zeznu,ali cuj.Onda sve Srpsko izbrisati iz Petrovca,mozemo i mi takvu igru.A oni ne zele jednostavno da nam smanje broj zbog zapada,iako bih voljeli.

Zato bas na kraju ce cetnici i zavod u Banja Luci da nam dadne dominaciju.Zivi bili pa vidjeli.Jos par mjeseci kazem
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 mar 2015 16:01

Super
Javio mi se ovaj poznanik iz Livna na facebooku.Pa da vam kazem fine vijesti

Masovna prodaja katolickih kuca.Notorne ustashe zele da prodaju kuce i imanja, ne gledaju posto.Radnicima i do 6 mjeseci nisu isplacene pare.Katolicka crkva se zali.Sve veci odlazak katolika kako centralne Bosne tako i starosjedioca u Livnu.Apatija i to zesce.Pukli su kao kokica.Prica mi o 2000 katolika iseljenih u zadnjih godinu dana.

Uskoro ce Livno imati manje stanovnika od Buzima ako se ovako nastavi.Kazem kao kokica pucaju.Takodjer javio mi se ovaj jedan u Njemackoj zivi,ali je iz susjednog Duvna.Tamo je bolan glavna ruta SVABIJA.I ko ode rijetko ko se vraca

Kaze mi da posebno zadnja 2 mjeseca jako iseljavanje.Radnicima dosadilo cekati pare.Skoro svaki ''Hrvat'' ima putovnicu.Uglavnom,superiska kad vam kazem

Pukli su kao kokica

Livno 2168 osnovaca ove skolske godine,prosle je bilo 2294.A kako mi pricaju o sve vecem odlasku mladih.Neces cekati dugo da taj broj padne na ispod 2000

Super vijest

:gut: :gut:

Ps:Sto se tice Kupresa.Taj kraj je pljosnuo samo tako

I tamo,masovno iseljavanje.Kupreski katolici bjeze ka Jadranu ili Zagrebu
Sela su opustjela,svak zeli ili da ziiv u centru Kupresa,ili bjezi za Hrvatsku

Saraj81
Član

Post Postao/la Saraj81 » 02 mar 2015 18:00

Pukli su kao kokica :lol: ovo ti je dobro

Da bog da pa jos brze pocnu iseljavati.

Ja stvarno nerazumijem ove ljude.
Nevole drzavu u kojoj zive, vole drugu i opet neki nesele.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 02 mar 2015 18:06

Popcorn.Nacionalni park Livanjsko Polje,.Svi se zbiju u ono malo plodne doline oko gradica Livna,dok sela lagano nestaje.Jos mi je receno.Sela su daleko gora.Inace,lokalni ustasha iz Hdz stranke se necka da proda.Kaze prodao bi Baliji sutra

Radnje zatvorena,industrija propala.Nema tu nekih jacih sela sta vam je.Nesto slicno Cetinju

:mashallah:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 03 mar 2015 04:57

Tražio da se brani sa slobode jer čeka rođenje 18. djeteta
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/26144 ... eteta.html

Bosnić je prošle sedmice tražio od Suda BiH da ga puste da se brani s slobode, jer kako je rekao, jedna od tri supruge mu je pred porodom i čekaju 18. dijete.
;) :mashallah:

18.dijete
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Boss2013
Član

Post Postao/la Boss2013 » 03 mar 2015 11:52

Jack je napisao/la:Po Krupoj oaze Srpske.Bosnjaci gaze zemljisno.Niti kolju domacine,jer to Srbi sami rade.Jasenica dobrim dijelom prodana.Vranjska 250 duluma zemlje.Nije to mala stvar.

Tako je to makar kod nas.Onaj iz Krupe covjek domacin on ce itekako ako dobije sansu da kupi za uhar zemlju,uzeti,pa makar bila u sumi.Katolik ide Zagreb,Split.Zadnja stanica Mirogoj.On njega neces moci da ocekujes neki pozitivan zalet,samo prodaju,prodaju i prodaju.To ce i ovaj popis reci
Nedavno sam u Krupi u gradu od jednog Srbina kupio zemlju. On se familijom ne živi više u Bosni nego negdje vani, pa reko da mu pomognem. tako da ni on ni njegova djeca nemaju više ni kuće ni zemlje u Bosni. Trajno iseljeni. Ja kažem 7 vlaha manje.

Da imam para kupio bih sebi do 500 duluma zemlje po Vranjskoj i Gudavcu, zemljište se može naći i po 0,25 KM po metru kvadratnom. Ali ako ikad u životu sletim kakve pare ili pozajmicu odmah kupujem, samo nek je vlaško. Da bi se imao mir i sigurnost u njega se mora unaprijed uložiti.
Kvalitetna organizacija, obrazovanje, ekonomija, povratak, natalitet.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 mar 2015 12:46

:fes:

Bravo,samo tako majstore.U samom gradu je popisano nekih 200 tinjak Srba,ali kazu mi da slovom i brojem u gradu zivi 87 njih.Nemaju nijednog osnovca.Da,prodaju jeftino zemlju po tim selima,iako realno,zemlja im nije bas obradiva.Najvecim dijelom.U starom sistemu su im davali sva prava.Sad kad nemaju tog.Iseljavaju

Livno me cak i iznenadilo,jer dole je Noina Arka.Iskrcali su se svi iz tog mjestaca.Niko i ne ide za Mostar.Svak fura ili Split,Zadar ili Zagreb.Niko u Mostar.Toliko o privlacnosti istog

Pucenik kraj Krupe je dobro pokupovan.Neki Otocani i Krupljani su uzeli zemlju,a dobro je i za maline kazu

No,to nije ova tema.U samom Krupoj jedino je povratak dobar u Radicu odakle je M.Lonic zastupnik iz Sdp.Ovo ostalo je sve taraba

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 03 mar 2015 15:49

Ma ovo je zesca glupost.. Pola ove djece ce biti sirotinja.. Nema ovdje kvaliteta..
Vise od pola ce zavrsiti u inostranstvu.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 03 mar 2015 16:05

amkos je napisao/la:Ma ovo je zesca glupost.. Pola ove djece ce biti sirotinja.. Nema ovdje kvaliteta..
On je pun para, kupi 500 duluma zemlje odjednom.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 03 mar 2015 18:41

ABen je napisao/la:
amkos je napisao/la:Ma ovo je zesca glupost.. Pola ove djece ce biti sirotinja.. Nema ovdje kvaliteta..
On je pun para, kupi 500 duluma zemlje odjednom.

E ako je takav slučaj, to je druga priča. :lol:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 mar 2015 19:34

Da imam para kupio bih sebi do 500 duluma zemlje po Vranjskoj i Gudavcu, zemljište se može naći i po 0,25 KM po metru kvadratnom. Ali ako ikad u životu sletim kakve pare ili pozajmicu odmah kupujem, samo nek je vlaško. Da bi se imao mir i sigurnost u njega se mora unaprijed uložiti.
Gledaj 1 dana poslije 2 svjetskog rata
Banjani su bili cisto pravoslavno selo,kao i Bastra
Bastra je dobila dzamiju prosle godine.Tamo je 200 tinjak Bosnjaka
Banjani imaju mesdzid.Naseljen je Buzimljana,pocev od 1965.Popis 1971 bilo je 47 Bosnjaka tamo.Na popisu 1991 bilo je 241 Bosnjaka i 255 Srba.Danas je preko 90% Banjana prodano,i jos nesto doslo vise Bosnjaka.Samo na tom prostoru imas bolji polozaj.Jos skopcaj da Pistalina,Ljusina i Drenova Glavica su bile Srpske 1 dana poslije 2 svjetskog rata.A danas su nase.Onda ti je sve jasno

Poslije ovog rata.Pokupovana je Perna.Malo vlasko selo kraj Krupe i naseljeno nama.Znaci vidi se neki POMAK.Nije masovno,ali je pomak.Mic po mic.Zalin je takodjer nas,a vjerujem da ce biti i Jasenica.Znam jednog lika koji je uzeo 50 Duluma u Grmusi.Pojeftino.Iz Cazina

Mi,danas imamo izbor.Ili da ih brutalno poklopimo.Ili da im dadnemo sva prava i onda cekamo da nas zajebavaju.To u Krajini nema.Posebno Bosnjaci Krajine nemaju taj luksuz.Zivotinjsko carstvo.Ili poklopi ili budi poklopljen a mi treba da uzmemo to

Naravno,ne smijemo kao u Tuzli pricati.Pa to je Hrvatsko,sta cu ja tamo?Nije to kulturno?Kakva pardon jebena kultura.Jel jebena kultura naslagati 1000 Bosnjaka u masovnu grobnicu Tomasica.Nema tog vise pardona.Gudavac,Pucenik,to treba svak da reklamira, i jos vise.Nase to mora biti,kao sto je Bastra nasa.Ima ljudi iz prenapucenih sela Buzima tipa Varoska Rijeka ili Lubarda.Lijepo mogu preseliti par km vise,uzeti vise zemlje na selu.Nego da se guzva.

To se gleda.Znaci pristup problemu.Ili kako se rijesiti i sve da bude ekoloski cisto na tom pravcu.Sreco Pucenik je dobro nacet.Gudavac pak i nije.Samo je 70 duluma uzeto ovdje.Vranjska malo vise

Sa 20 porodica mi moze uzeti i Pucenik i Gudavac, a sa 200.Cijeli taj potez od Pucenika do Benakovca,makar s Krupske strane Grmeca.Treba i mora da bude nas

Uostalom.Ako cetnik napadne Krupu ponovo.Rudice nisu predaleko,a zanocilo se je tamo jednom.A nije ni Novi udaljen stotinama kilomentara.A usput Sana i Krupski dio Grmeca,treba da se zemljisno i demografski povezu.A onda ti nije ni Kozarac toliko daleko.A sve je lakse kad je homogenije

Boss2013
Član

Post Postao/la Boss2013 » 04 mar 2015 09:03

Jack je napisao/la:
Banjani imaju mesdzid.Naseljen je Buzimljana,pocev od 1965.Popis 1971 bilo je 47 Bosnjaka tamo.Na popisu 1991 bilo je 241 Bosnjaka i 255 Srba.Danas je preko 90% Banjana prodano,i jos nesto doslo vise Bosnjaka.Samo na tom prostoru imas bolji polozaj.Jos skopcaj da Pistalina,Ljusina i Drenova Glavica su bile Srpske 1 dana poslije 2 svjetskog rata.A danas su nase.Onda ti je sve jasno

Poslije ovog rata.Pokupovana je Perna.Malo vlasko selo kraj Krupe i naseljeno nama.Znaci vidi se neki POMAK.Nije masovno,ali je pomak.Mic po mic.Zalin je takodjer nas,a vjerujem da ce biti i Jasenica.Znam jednog lika koji je uzeo 50 Duluma u Grmusi.Pojeftino.Iz Cazina

Mi,danas imamo izbor.Ili da ih brutalno poklopimo.Ili da im dadnemo sva prava i onda cekamo da nas zajebavaju.To u Krajini nema.Posebno Bosnjaci Krajine nemaju taj luksuz.Zivotinjsko carstvo.Ili poklopi ili budi poklopljen a mi treba da uzmemo to

Naravno,ne smijemo kao u Tuzli pricati.Pa to je Hrvatsko,sta cu ja tamo?Nije to kulturno?Kakva pardon jebena kultura.Jel jebena kultura naslagati 1000 Bosnjaka u masovnu grobnicu Tomasica.Nema tog vise pardona.Gudavac,Pucenik,to treba svak da reklamira, i jos vise.Nase to mora biti,kao sto je Bastra nasa.Ima ljudi iz prenapucenih sela Buzima tipa Varoska Rijeka ili Lubarda.Lijepo mogu preseliti par km vise,uzeti vise zemlje na selu.Nego da se guzva.

To se gleda.Znaci pristup problemu.Ili kako se rijesiti i sve da bude ekoloski cisto na tom pravcu.Sreco Pucenik je dobro nacet.Gudavac pak i nije.Samo je 70 duluma uzeto ovdje.Vranjska malo vise

Sa 20 porodica mi moze uzeti i Pucenik i Gudavac, a sa 200.Cijeli taj potez od Pucenika do Benakovca,makar s Krupske strane Grmeca.Treba i mora da bude nas

Uostalom.Ako cetnik napadne Krupu ponovo.Rudice nisu predaleko,a zanocilo se je tamo jednom.A nije ni Novi udaljen stotinama kilomentara.A usput Sana i Krupski dio Grmeca,treba da se zemljisno i demografski povezu.A onda ti nije ni Kozarac toliko daleko.A sve je lakse kad je homogenije
Što se tiče zemlje u Gudavcu, Benakovcu, Radić i dr. vlaška zemlja sve je to zemlja koja i nije neki poseban kvalitet, ali ja na to ne gledam tako. Prvo bitno je da je vlaško, a ako je zemlja slabog kvaliteta i nije nešto skupa. 0,25 KM/m2 nije neka cijena. Bitno ju je kupiti od vlaha, pogotovo kad on više neće živjeti u Bosni. Mi Bošnjaci u Krajini volimo imati svega puno, pa i zemlje. Zar nije dobar gušt dovesti prijatelje ili jarane na roštilj i reći mu ovo je moja zemlja, moj ranč, moja farma ili moja njiva, a on pita ma koja?, a ti mu kažeš ma sve ovo što očima vidiš, do onog tamo brda, svih 500 duluma. Mi krajišnici smo takvi, nek je ima puno, nek je vlaška (samo da nije njihova) pa makar ništa ne valjala (jer nije ni neka cijena).

Ja sam u Krupi u gradu kupio skoro 2 duluma za nekih skoro 50 milja, naravno imao sam i drugih parcela od naših ljudi, ali ova mi je bila nekako najdraža. Opet kažem, ljudi pa to je 7 vlaha manje u Bosni, nikad se više neće vratiti osim kao gosti. Šta će ovdje, kad nemaju gdje više da dođu, a tu je i taj psihički momenat.

kad sam kupovao od vlaha tu zemlju, pogodio sam se s njim u dvije riječi, pitam može li za toliko, kaže ma hajde da se nađemo negdje na sredini, kažem može, samo da se što prije napravi posao.

Ono što me iznenađuje da se niko od naših kantonalnih ministara nije potrudio da u petrovac naseli 200-ak siromašnih familija gdje bi im dodjelili zemlju sa mogućnošću kupovine, kako bi i Petrovac bio poklopljen. Mislim da više ni ne treba od 200-ak familija i cijeli Usk - sve općine- bi bile bošnjačke.
Kvalitetna organizacija, obrazovanje, ekonomija, povratak, natalitet.

BosniaUser
Član

Post Postao/la BosniaUser » 04 mar 2015 09:27

Samo da obeselim vam sviju...prije neki dan iz Jajca,tačnije sa Carevog Polja,iselila jedna šokačka porodica u Njemačku i to 5 članova...
Otac i mati,i djeca 2000. ,2003. i 2005. godište....još jedna porodica zauvjek napustila Jajački kraj :rocky:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 mar 2015 12:23

Svi ti njihovi snovi se zasnivaj na Mostaru.Sto se tice Jajca.Tu dolazi bolno prizemljenje jer citao sam one debilne im forume.Oni misle da zapravo cine 2/3 stanovnistva grada Jajca

Niko nije 1946 vjerovao da ce Bastra ili Banjani biti nasi.Kad bi to rekao,proglasili bi te ludim.Ali,eto.Mic po mic.Dzamija u Bastri.Mesdzid u Banjanima.Ide se polahko

Njihova imovina je prilicno losa,posebno svak onaj ko je prosao tom relacijom.Posebno te vukojebine po Grmecu.I to vrijedi za mnoga naselja.I ne cudi me da prodaju.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 04 mar 2015 12:36

Odlicno. Samo trebas stvarati taj psiholoski pritisak. Pitati ih za koliko prodaju, da si cuo da se sele vani itd... To su trendovi. Kad nekoliko porodica pocne prodavati i iseljavati se onda slijede i drugi. Ljudi kopiraju jedno od drugog.

Sjecam se kako je bilo oko mostarskog raskrsca nakon rata. livade, brdo praznina. Onda dode jedan lik i kupi plac, pa drugi i ubrzo dobijes cijelo naselje. Tetak je u Vlakovu kupio parcelu za 5.000KM. Ravnica, ogromna basta. Bio medu prvima. Kasnije niklo cijelo naselje a cijene otisle 5-6 puta.

Imam poznanika iz Petnjice. On je kupio masu zemlje u Beranima. Kupio je plac i napravio i kucu u Baru. Radi vani i svaki euro ulaze u kupovinu zemljista. Prica da je kupio neko zabaceno zemljiste kraj neke riejeke/potoka. Dobio skorom dzabe jer to niko nije htio. Probio put i napravio vikendicu. Sada kaze ima 20+ vikendica.

Sto se tice Jajca. Nema sanse da oni opstanu tamo. Katolici su se uvjek najvise iseljavali> To se nece promjeniti. Pogotovo sada kada nemaju vecih gradova.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 04 mar 2015 12:44

Krajisnici su obicno ljudi takvog mentaliteta kao Sandzaklije.Dodje ti jedan u selo.Posto zemlja komsija.Pa za 20 dana ponovo pita.Pa za mjesac dana dovuce psa ili jos jednog,pa posto zemlja

Mozda jedini izuzetak je Petrovac gdje su uzeli obicaj vecinske ''vlaske'' kulture pa se dive komsijama.Tamo gdje tog nema tipa Kljuc ili Krupa.Maratonci trce posljedni krug.Ocito po Kljucu ova decenija im je zadnja.,Krupa mozda jos 10 tak godina i sve to ce puci kao kokice

Hrvati isto tako.Tamo gdje su debela manjina prodaju.Nadji mi neku jacu firmu ''Hrvatsku'' s 100 zaposlenih u Sumskoj.Pa oni jebene Mrsice kraj Teslica crkvu ne mogu da obnove.Sta vam je

Bila je emisija vlaska o Prkosima i pitao ovaj da mu je dolazio ''Musliman'' par puta trazio posto zemlja i da ''oce'' da crkvu uzme.To je tako.Bez pardona.Ko ima neku milost.Onda dobije glasne price o ovom i onom.Raznorazne opcine Soli

Poznajuci licno mentalitet Krupe ili ''Bogujeva'' kako su neki cetnici zvali njihov dio Krupe u ratu.Sumnjam da ce za 20 godina ista ostati dole.Mozda Ivanjska bude neki problem.Ali i to ce pasti

Vatandzija.Super vijesti.-5 Za Carevo Polje

Sto je za nas dobro.Kad predjemo 60% u Jajcu.Bit ce gotova prica tamo

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 04 mar 2015 12:58

Cinjenica je da danas imamo mnooooogo vise kompaktnih i homogenih teritorija nego 1991. Tad smo imali takvo nesto oko Cazina i to je manje vise to. Pa cak je i u Bihacu bilo 12.500 vlaha! Nije to malo.

Pa uzmi cijelo Saraj polje. Proske godine nije rodeno nit jedno njihovo dijete na Ilidzi. Oni su inace takvi. Bjeze cim nemaju vlast nad policijom, vojskom, administracijom....

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 04 mar 2015 13:24

Boss2013 je napisao/la:
Jack je napisao/la:

Što se tiče zemlje u Gudavcu, Benakovcu, Radić i dr. vlaška zemlja sve je to zemlja koja i nije neki poseban kvalitet, ali ja na to ne gledam tako. Prvo bitno je da je vlaško, a ako je zemlja slabog kvaliteta i nije nešto skupa. 0,25 KM/m2 nije neka cijena. Bitno ju je kupiti od vlaha, pogotovo kad on više neće živjeti u Bosni. Mi Bošnjaci u Krajini volimo imati svega puno, pa i zemlje. Zar nije dobar gušt dovesti prijatelje ili jarane na roštilj i reći mu ovo je moja zemlja, moj ranč, moja farma ili moja njiva, a on pita ma koja?, a ti mu kažeš ma sve ovo što očima vidiš, do onog tamo brda, svih 500 duluma. Mi krajišnici smo takvi, nek je ima puno, nek je vlaška (samo da nije njihova) pa makar ništa ne valjala (jer nije ni neka cijena).

Ja sam u Krupi u gradu kupio skoro 2 duluma za nekih skoro 50 milja, naravno imao sam i drugih parcela od naših ljudi, ali ova mi je bila nekako najdraža. Opet kažem, ljudi pa to je 7 vlaha manje u Bosni, nikad se više neće vratiti osim kao gosti. Šta će ovdje, kad nemaju gdje više da dođu, a tu je i taj psihički momenat.

kad sam kupovao od vlaha tu zemlju, pogodio sam se s njim u dvije riječi, pitam može li za toliko, kaže ma hajde da se nađemo negdje na sredini, kažem može, samo da se što prije napravi posao.

Ono što me iznenađuje da se niko od naših kantonalnih ministara nije potrudio da u petrovac naseli 200-ak siromašnih familija gdje bi im dodjelili zemlju sa mogućnošću kupovine, kako bi i Petrovac bio poklopljen. Mislim da više ni ne treba od 200-ak familija i cijeli Usk - sve općine- bi bile bošnjačke.
Nije pametno ni previse placati za zemljiste, zemljiste se tesko prodaje I u Krajini. Ima nekih koje ja znam sto prodaju preko 5 godina i nemogu prodati. Sto kazes nije cijena skupa 250,-KM po dulumu. To je maksimum. Ja sam kod nekoliko samo iz zajebancije spustio cijenu na 150,- i po 100,-KM po dulumu. Treba im dati minimum, tako da te pare nemogu investirati i uložiti negdje drugo u Bosni.

Ako znas ili imas nekog ko zeli da kupi zemljište u Krajini, javi mi se. Naci cu mu ja povoljno zemljiste. Ja Inace preporucujem da se kupi zemljište sa sumom, ako ne suma onda bar da ima rijeka, potok ili neki izvor.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite