Prvo ima jos uvjek puno nezaposlenih u BPK. Mada je napredak ocigledan. Prosle godine sam primjetio i vecu gradnju novih kuca (onako odokativno). Ovo samo u okviru BPK. Vidio sam na izlazu iz Ustikoline ka Gorazdu da je neki lik iskop'o gomilu zemlje, to jeste odvalio jedan dio brda i tu napravio kucu i plac. To dokazuje volju da se tu zivi i opstane. Mislim kad se nameracis da odvaljujes brdo.Kimbo1 je napisao/la:Drina je napisao/la:Potez Visegrad - Foca se najvise iseljava ka Beogradu. To su radili i prije rata. Mi smo bili vezani za Sarajevo koje je najveci i najblizi grad dok su oni isli ka Beogradu i nesto manje ka Novom Sadu.
Za njih je pogubno i to sto su izmjestili sve cetnicke institucije ka Banja Luci. A taj kraj nije nikad bio vezan sa Banja Lukom. Tako da je sve od Visegrad do Trebinja postalo zabaceno i udaljeno. Evo vec preko 10 godina nemaju niti jednog ministra iz Hercegovine. Onaj bivol je sve skrhao u Laktaske i nesto u Banja Luku. Pozitivno sto se nas tice.
Raspad sistema je tamo. Nemaju vise snage ni mogucnosti ni da odrzavaju osnovne funkcije
http://www.foca-24.info/2015/02/mjestan ... a-vrbnici/
Znam da ti često o tome pričaš, ali volio bih te pitati za naš narod na tom prostoru Višegrad - Foča. Dali ima ikakovoga efekta ovaj razvoj Goražda, odnosno imali ljudi sa tog područja da dobivaju posao u Goraždu, a da nastavljaju živjeti dole.
U zadnjih 5-6 godina imas mnogo vise gradnje kuca po nasim selima u toj regiji. Sad je mnogo lakse jer su cetnicka sela propala i pusta tako da s mirom mozes otici na selo a da ih ne sreces i da nemas bilo kakav kontakt s njima. U mom mjestu su napravljene 3 kuce sopstvenim sredstvima u zadnje 2 godine. Prije niko nije zelio uloziti marke jer je tu bilo cetnika koji su to unistavali a i narod nije htio da se srece s njima. Oni su se odselili ili pomrli. Ostalo je par baba.
Sto se tice dolaska na posao iz drugih opcina. Pa i to nije tako lahko. Npr. Foca - Gorazde je 40km ali sve vozis kroz naseljena mjesta tako da je voznja u prosjeku 50km/h. To je od grada do grada a sa sela je jos dalje. Neka sela na focanskoj opcini su bliza Sarajevu nego Gorazdu. Plate jos uvjek nisu tako visoke da bi privlacile mase radnika. Tesko se isplati vozariti toliko.
Mada trend je izuzetno pozitivan i osjetim da su nasi ljudi s tog kraja a koji zive u Sarajevu sve vise aktivniji u Podrinju. Ili grade kuce, vikendice ili idu obradivati njive, vocnjake itd....