Bosna popis 2013
Re: Popis stanovništva 2013
Dali se zna tacan dan popisa i koliko dana ce trajati u aprilu 2013?
Pitam zbog toga sto hocu da bookiram kartu kao i jos nekoliko porodica sa kojima se druzim.
Pitam zbog toga sto hocu da bookiram kartu kao i jos nekoliko porodica sa kojima se druzim.
I ne treba zaboraviti da neko mjesto koje je danas prometna "zabit" moze postati sasvim suprotno danas.
Bas danas sam na youtube gledao reportazu TV Istina. To je ona zena sto organizira humanitarne projekte.
U toj reportazi je bio nacelnik opcine Praca. To je slobodni dio opcine Pale. Slusao sam onako polupazljivo ali kaze da im je sad put i pristup jako los. Sadasnjim putem do Sarajeva imaju 136km jer se mora ici nekim obilaznim putem
Ali trenutno se busi tunel i kad on bude zavrsen put ce biti skracen za cijelih 100km jer vise nece morati kruziti.
Sad koja je razlika kad si samo 36km od Sarajeva umjesto 136km? Ogromna. Sa 36 km ti prakticki postajes pregrade. Kao Hadzici.
Tako da neko ko je zaposlen u Sarajevu nikad ne bio napravio kucu u Hrenovici kad zna da mora kruziti 136km.
No kada ti bude 36km onda to mjesto dobija potpuno drugi znacaj.
Nekad je dovoljno da se napravi, tunel, most ili da se jednostavno navuce asfalt pa da neko mjesto postane privlacno.
Ne zaboraviti da postoji projekat pravljenja pruge Capljina - Trebinje. Koliko sam pratio vec je i otkupljeno nesta zemljista i obezbjeden dio sredstava. To je nesto sto ce valorizirati taj kraj.
Treba pratiti te projekte i mozes napraviti izuzetno pozitivan deal ako kupis neku bezvrijednu ledinu koja naknadno postane izuzetno privlacna.
Narvno to nije nesto gdje mozes zaraditi za godinu dvije.
Bas danas sam na youtube gledao reportazu TV Istina. To je ona zena sto organizira humanitarne projekte.
U toj reportazi je bio nacelnik opcine Praca. To je slobodni dio opcine Pale. Slusao sam onako polupazljivo ali kaze da im je sad put i pristup jako los. Sadasnjim putem do Sarajeva imaju 136km jer se mora ici nekim obilaznim putem
Ali trenutno se busi tunel i kad on bude zavrsen put ce biti skracen za cijelih 100km jer vise nece morati kruziti.
Sad koja je razlika kad si samo 36km od Sarajeva umjesto 136km? Ogromna. Sa 36 km ti prakticki postajes pregrade. Kao Hadzici.
Tako da neko ko je zaposlen u Sarajevu nikad ne bio napravio kucu u Hrenovici kad zna da mora kruziti 136km.
No kada ti bude 36km onda to mjesto dobija potpuno drugi znacaj.
Nekad je dovoljno da se napravi, tunel, most ili da se jednostavno navuce asfalt pa da neko mjesto postane privlacno.
Ne zaboraviti da postoji projekat pravljenja pruge Capljina - Trebinje. Koliko sam pratio vec je i otkupljeno nesta zemljista i obezbjeden dio sredstava. To je nesto sto ce valorizirati taj kraj.
Treba pratiti te projekte i mozes napraviti izuzetno pozitivan deal ako kupis neku bezvrijednu ledinu koja naknadno postane izuzetno privlacna.
Narvno to nije nesto gdje mozes zaraditi za godinu dvije.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Jakub je napisao/la:Dali se zna tacan dan popisa i koliko dana ce trajati u aprilu 2013?
http://www.bhas.ba/index.php?option=com ... Itemid=105
Kada će se provesti Popis ?
Popis će se provesti u periodu od 1. do 15. aprila 2013. godine, prema stanju na dan 31. marta 2013. godine u 24,00 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa.
Za 5 mjeseci i par dana
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...
Sto postavljate ovakve vijesti? Ovo nije vijest nego glupost od propagande. Cuj Bosnjaci nece se znati izjasniti kao Bosnjaci. Oni koji znaju da su Bosnjaci oni ce se tako i izjasniti. Ona govna sto misle da su bosnaci oni ce se izjasniti kao ostali i nece sigurno kao Bosnjaci. 90-95 gradana islamske vjeroispovijesti ce se izjasniti kao Bosnjaci oni drugi nece, to je taman toliko da budemo vecina.Gorcin je napisao/la:http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/ ... viti?.html
Tako isto nemojte prenositi ona glupost od SDP-a iz Mostara koji tvrdi da ce Hrvati i Srbi biti vecina u svih 6 opcina ako se Mostar podijeli. To nikad ama bas nikad nece biti. Hrvati samo mozda mogu uzeti 3 mostarske opcine i to im je vrh njihove mogucnosti.
Zato jos jednom nemojte prenositi neku novinarsku glupost koja ne nema mogucnosti da se desi.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- Hercegorstak
- Član
Nikad nemoj podcijeniti Bosansku političku glupavost, zaostalost, i neznanje.
Tako nekako i ja mislim.Hercegorstak je napisao/la:Nikad nemoj podcijeniti Bosansku političku glupavost, zaostalost, i neznanje.

Teska istina je da najveci dio Jugoslovena su bili Bosnjaci na popisu 1991
I udio Bosnjaka nije bio tada 43,7% nego preko 50%
Ovim se zeli samo razbiti Bosnjacki korpus, jer ako se 95% Bosnjaka popise kao Bosnjaci, mi idemo na preko 50%, jer komsije nestaju i imaju visok mortalitet
Cilj je zapravo da se Bosnjaci podjele u omjeru
70-20-10
Bosnjaci-Bosanci-Muslimani
Tad bi mozda i imao situaciju da smo mi tamo negdje s Srbima, dok par stakora iz Sarajeva, a dovoljno ti je citati forum Sarajeva x, sad klix.ba.Da vidis koliko i sta oni misle
Srecom i ta prica oko popisa ce zavrsiit, za par mjeseci, ali imamo sad znaci tih par mjeseci priprema i na tome se treba raditi
Poslije 1 Aprila bit ce prekasno, tako da se zna

I udio Bosnjaka nije bio tada 43,7% nego preko 50%
Ovim se zeli samo razbiti Bosnjacki korpus, jer ako se 95% Bosnjaka popise kao Bosnjaci, mi idemo na preko 50%, jer komsije nestaju i imaju visok mortalitet
Cilj je zapravo da se Bosnjaci podjele u omjeru
70-20-10
Bosnjaci-Bosanci-Muslimani
Tad bi mozda i imao situaciju da smo mi tamo negdje s Srbima, dok par stakora iz Sarajeva, a dovoljno ti je citati forum Sarajeva x, sad klix.ba.Da vidis koliko i sta oni misle
Srecom i ta prica oko popisa ce zavrsiit, za par mjeseci, ali imamo sad znaci tih par mjeseci priprema i na tome se treba raditi
Poslije 1 Aprila bit ce prekasno, tako da se zna

Znamo mi vrlo dobro da je to propaganda, ali još bolje znamo dokle može ići bošnjačka politička nepismenost. Bošnjaku je politika uvijek bila teško breme, nešto o čemu nerado razmišlja i nerado priča, pa se zarad toga često nalazio stiješnjen uza zid. Ma koliko je ovaj tekst možda naručen i napuhan, nije zgoreg razmisliti, jer znamo da nas ima neodlučnih, neinformisanih, zatucanih, ispranih mozgova, nepromišljenih...ne samo razmisliti nego i učiniti nešto po ovom pitanju. Bitan nam je svaki čovjek a samo se neće ništa. Nikad ništa nismo dobili na lijepe oči, sve je trebalo krvavo zaraditi.ABen je napisao/la:Sto postavljate ovakve vijesti? Ovo nije vijest nego glupost od propagande. Cuj Bosnjaci nece se znati izjasniti kao Bosnjaci. Oni koji znaju da su Bosnjaci oni ce se tako i izjasniti. Ona govna sto misle da su bosnaci oni ce se izjasniti kao ostali i nece sigurno kao Bosnjaci. 90-95 gradana islamske vjeroispovijesti ce se izjasniti kao Bosnjaci oni drugi nece, to je taman toliko da budemo vecina.Gorcin je napisao/la:http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/ ... viti?.html
- noel malcolm
- Član
Ja isto mislim da bošnjaci odlično znaju ko su i šta su.Gorcin je napisao/la:Znamo mi vrlo dobro da je to propaganda, ali još bolje znamo dokle može ići bošnjačka politička nepismenost. Bošnjaku je politika uvijek bila teško breme, nešto o čemu nerado razmišlja i nerado priča, pa se zarad toga često nalazio stiješnjen uza zid. Ma koliko je ovaj tekst možda naručen i napuhan, nije zgoreg razmisliti, jer znamo da nas ima neodlučnih, neinformisanih, zatucanih, ispranih mozgova, nepromišljenih...ne samo razmisliti nego i učiniti nešto po ovom pitanju. Bitan nam je svaki čovjek a samo se neće ništa. Nikad ništa nismo dobili na lijepe oči, sve je trebalo krvavo zaraditi.ABen je napisao/la:Sto postavljate ovakve vijesti? Ovo nije vijest nego glupost od propagande. Cuj Bosnjaci nece se znati izjasniti kao Bosnjaci. Oni koji znaju da su Bosnjaci oni ce se tako i izjasniti. Ona govna sto misle da su bosnaci oni ce se izjasniti kao ostali i nece sigurno kao Bosnjaci. 90-95 gradana islamske vjeroispovijesti ce se izjasniti kao Bosnjaci oni drugi nece, to je taman toliko da budemo vecina.Gorcin je napisao/la:http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/ ... viti?.html
Ali će sasvim sigurno biti debila koji će iz inata se izjašnjavati kao bosanci.
Nadam se da će na takve apelovati SVE političke stranke a ne samo neke.
Jer takvih zabludjelih ovaca će naravno najviše biti među sdp-ovom glasačkom masom.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
Ljudi ja sam zavrsio historiju.Otisao sam kod njih u filozofski faks i rekao.Evo vam diploma
Zelim samo da vanredno polazem 4 godinu.Ono da se zna, da necu kupiti diplomu.Nije to nista novo
U toj skupini Sdp radnika koji se zovu FILOZOFSKI FAKULTET.Rekli su mi da ne mogu polagati vanredno 4 godinu.Rekao sam im.Ne zelim nikakve privilegije, javite mi kada ce biti cas, ako zelite.Oborite me komotno s 4 razreda.Ono meni je bilo vaznije da POKUSAM
Naravno, ko bi drugi nego neki Bosnjaci ala zalutao u Brozova doba.Pa, sta ce ti
Ja, sam odmah dosao rekao.Molim vas, po svim pravilima.Vi meni MORATE.Dati nostrifikaciju diplome.I po svim pravilima.MORATE me upisati vanredno.Kaze, zalim slucaj ali ne prihvacamo mi te vase diplome
Ali nakon sto sam izredao svoje politicko ubjedjenje kod nas
Izisao sam popljuvan, uvrijedjen i razocaran, ali takva je ta neka nasa Bosnjacka ''strategija''
Jos ja sam ono rekao.Haj, da vidim, ono.Ako me obori, obori.Ali, i da mi DIPLOMU ne priznaju
Filozofski faks je skupina Sdp radnika gdje imas ljudi koji su preko noci zavrsili faksa, a neki i nisu, sada su zastupnici u tom federalnom parlamentu, i sta da ja ocekujem
Baklave besplatne?

Zelim samo da vanredno polazem 4 godinu.Ono da se zna, da necu kupiti diplomu.Nije to nista novo
U toj skupini Sdp radnika koji se zovu FILOZOFSKI FAKULTET.Rekli su mi da ne mogu polagati vanredno 4 godinu.Rekao sam im.Ne zelim nikakve privilegije, javite mi kada ce biti cas, ako zelite.Oborite me komotno s 4 razreda.Ono meni je bilo vaznije da POKUSAM
Naravno, ko bi drugi nego neki Bosnjaci ala zalutao u Brozova doba.Pa, sta ce ti
Ja, sam odmah dosao rekao.Molim vas, po svim pravilima.Vi meni MORATE.Dati nostrifikaciju diplome.I po svim pravilima.MORATE me upisati vanredno.Kaze, zalim slucaj ali ne prihvacamo mi te vase diplome
Ali nakon sto sam izredao svoje politicko ubjedjenje kod nas
Izisao sam popljuvan, uvrijedjen i razocaran, ali takva je ta neka nasa Bosnjacka ''strategija''
Jos ja sam ono rekao.Haj, da vidim, ono.Ako me obori, obori.Ali, i da mi DIPLOMU ne priznaju
Filozofski faks je skupina Sdp radnika gdje imas ljudi koji su preko noci zavrsili faksa, a neki i nisu, sada su zastupnici u tom federalnom parlamentu, i sta da ja ocekujem
Baklave besplatne?

Kljucna rijec ovdje nije bila, ovo ili ono
Rekao sam, ako padnem.Padnem.Necu i ne zasluzujem diplomu.Ali, da ti neko odbije diplomu iz politickog ubjedjenja dole.Iako i telad znaju da znam vise od tih svrsenika Filozofskog faksa, ali neka
Nije meni bilo zao, to, pa i da sam pao, sta sad.I to je za ljude.Ali, da me tako licemjerno provocirao, ne priznaju mi diplomu na osnovu mog politickog ubjedjenja
Veoma dobro znam sta prozivljava FATMIR ALISPAHIC.Koji je imao problema s tom crvenom bandom.Nije to nista novo.Eno ti forum klix.baaaaa pa sta sve i koje teme otvaraju, to je za povracanja i nikom nista
Pih
Jedino gore od ovog svega je da moram jos 5 mjeseci cekati do popisa.Tja, jos veca mi je muka oko toga

Rekao sam, ako padnem.Padnem.Necu i ne zasluzujem diplomu.Ali, da ti neko odbije diplomu iz politickog ubjedjenja dole.Iako i telad znaju da znam vise od tih svrsenika Filozofskog faksa, ali neka
Nije meni bilo zao, to, pa i da sam pao, sta sad.I to je za ljude.Ali, da me tako licemjerno provocirao, ne priznaju mi diplomu na osnovu mog politickog ubjedjenja
Veoma dobro znam sta prozivljava FATMIR ALISPAHIC.Koji je imao problema s tom crvenom bandom.Nije to nista novo.Eno ti forum klix.baaaaa pa sta sve i koje teme otvaraju, to je za povracanja i nikom nista
Pih
Jedino gore od ovog svega je da moram jos 5 mjeseci cekati do popisa.Tja, jos veca mi je muka oko toga

"Ovim popisom bi moglo doći, ukoliko se stanovništvo ne upozna sa značajem popisa, do rasula u BiH", ističe sugovornik AA.
Nas narod je generalno gledajuci NEPISMEN,NEOBRAZOVAN,RASPAMECEN i jos uvijek pod 50-ogodisnjom komunistickom propagandom.Nikakvo cudo nece biti jer je bilo idiota koje sam TJERAO da mi kaze sta je po nacionalnosti i onda nepismeni seljak kaze da je MUSLIMANAC !!!
Drugi me pita u toku rata (inace pobjego iz Istocne Bosne u Sarajevo kao i babo mu prije 50,a dedo prije 80 godina)"Boga ti reci mi pravo ko je koga prvi napao jer Srbi kazu da smo mi njih prvi napali?"Izvuk'o mi je fiber i samo sam mu rekao "Umri!"
Takvih majmuna nepismenih plus krvavi komunisti tj.Bosanci su opasnost za ovaj popis.
Ako je dragi Alah odlucio da nas zamijeni nekim drugim narodom na ovim prostorima neka i bude,jer On kaznjava one narode koji su se pokvarili .
Koja bosnjacka stranka je popustila Dodiku i dozvolila da se izvrsi ovaj popis stanovnistva?SDA ili SDP?Bosnjaci ili Bosanci?
Nas narod je generalno gledajuci NEPISMEN,NEOBRAZOVAN,RASPAMECEN i jos uvijek pod 50-ogodisnjom komunistickom propagandom.Nikakvo cudo nece biti jer je bilo idiota koje sam TJERAO da mi kaze sta je po nacionalnosti i onda nepismeni seljak kaze da je MUSLIMANAC !!!
Drugi me pita u toku rata (inace pobjego iz Istocne Bosne u Sarajevo kao i babo mu prije 50,a dedo prije 80 godina)"Boga ti reci mi pravo ko je koga prvi napao jer Srbi kazu da smo mi njih prvi napali?"Izvuk'o mi je fiber i samo sam mu rekao "Umri!"
Takvih majmuna nepismenih plus krvavi komunisti tj.Bosanci su opasnost za ovaj popis.
Ako je dragi Alah odlucio da nas zamijeni nekim drugim narodom na ovim prostorima neka i bude,jer On kaznjava one narode koji su se pokvarili .
Koja bosnjacka stranka je popustila Dodiku i dozvolila da se izvrsi ovaj popis stanovnistva?SDA ili SDP?Bosnjaci ili Bosanci?
Previse dramatizirate. Bosance treba traziti medu Jugoslovenima. To su uglavnom mjesani brakovi. Ali vecina ih je otisla izvan Bosne tako da ne ocekujte da ce biti vise od 200.000 ostalih.
I nemojte uzimati neke osobne primjere za bilo kakvu mjeru.
To sto ste sreli nekog tipa koji vam je rekao to i to je apsolutno irelevantno. To je isto kao mediji kad uhvate neki trac pa ga provlace danima.
Ne postoji narod gdje svi misle kao jedan. To je nemoguce. Tako se ni svi Srbi i Hrvati nece izjasniti kao takvi.
Vjerujem da ce odstupanja biti manja nego kod nas ali ce ih itekako biti.
Cak i u Grudama imas likove koji glasaju za SDP.
I nemojte uzimati neke osobne primjere za bilo kakvu mjeru.
To sto ste sreli nekog tipa koji vam je rekao to i to je apsolutno irelevantno. To je isto kao mediji kad uhvate neki trac pa ga provlace danima.
Ne postoji narod gdje svi misle kao jedan. To je nemoguce. Tako se ni svi Srbi i Hrvati nece izjasniti kao takvi.
Vjerujem da ce odstupanja biti manja nego kod nas ali ce ih itekako biti.
Cak i u Grudama imas likove koji glasaju za SDP.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Prvo SDA (Prudskim sporazumom) a onda i SDP kada se glasalo u Parlamentu.Jakub je napisao/la:Koja bosnjacka stranka je popustila Dodiku i dozvolila da se izvrsi ovaj popis stanovnistva?SDA ili SDP?
Bosnjacki narod je za ovu izdaju nagradio SDA i SDP a SBiH i BPS koji su glasali protiv izdaje su kaznjeni.
U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao:
„ ... Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ...
... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?“
Cesto se sjetim ove izjave ustaskog teroriste Zvonke Busica-Brune i poredim sa nasom danasnjicom.
Mi smo sami sebi najveci neprijatelji i toga se najvise bojim.Hoce li se iko naci da posalje "misionare"po selima i da narodu objasni sta znaci Bosnjak, a sta Bosnjak-musliman,Musliman ili Bosanac.Nema nas puno i ne mogu da vjerujem da cemo (vjerovatno)biti razjedinjeni u izjasnjavanju na ovom popisu.
Kako se kaze "ne bojim se ,ali me je strah" jer kad se sjetim 91' i 92' i indolentosti naseg naroda i "strah me je i bojim se".
„ ... Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako ...
... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?“
Cesto se sjetim ove izjave ustaskog teroriste Zvonke Busica-Brune i poredim sa nasom danasnjicom.
Mi smo sami sebi najveci neprijatelji i toga se najvise bojim.Hoce li se iko naci da posalje "misionare"po selima i da narodu objasni sta znaci Bosnjak, a sta Bosnjak-musliman,Musliman ili Bosanac.Nema nas puno i ne mogu da vjerujem da cemo (vjerovatno)biti razjedinjeni u izjasnjavanju na ovom popisu.
Kako se kaze "ne bojim se ,ali me je strah" jer kad se sjetim 91' i 92' i indolentosti naseg naroda i "strah me je i bojim se".
- Roger Wilco
- Član
Mislim da ovo nije propaganda nego realan prikaz.Stvarno stanje
Kao čovjek, a i kao Bošnjak, poražen sam tolikim nesnalaženjem, ali i neznanjem koje su Bošnjaci pokazali na ovom probnom popisu. Neke informacije su alarmirajuće. Potpuna neujednačenost u odgovorima, nekonzistentnost koja se graniči sa sviješću iz sedamdesetih godina. I nisu samo problematični odgovori na pitanja o nacionalnoj opredijeljenosti nego i oni koji govore o njihovom stalnom prebivalištu. Odgovori na pitanja iz popisnice od tačke 1. do 7. prijete da se iz popisne mase isključi ne samo dijaspora nego i znatan dio povratničke populacije - ističe naš izvor.
Naš sagovornik upozorava da su upravo pitanja od tačke 1. do tačke 7. iz popisnice tendenciozno zbunjujuća, jer su odgovori koje su u nekim mjestima građani davali popisivačima u velikoj kontradiktornosti sa stvarnim stanjem. Veliki broj popisanih osoba, čija djeca, naprimjer, trenutno rade u Hrvatskoj ili Sloveniji i koji kućama dolaze i po nekoliko puta godišnje, nisu znali pružiti adekvatan odgovor popisivaču o njihovom mjestu boravka.
"Kako ću se, sine, pisati?"
Neki popisivači, saznaje naš sagovornik, osjećali su se nemoćno pred odgovorima o nacionalnom izjašnjavanju pojedinih osoba. Bilo je slučajeva, kaže, da neka starija žena odgovori da je ona "uvijek bila muslimanka" i da zna da je Bošnjakinja, ali da pita popisivača: "Kako ću se, sine, pisati?", na šta popisivači nisu smjeli progovoriti nijednu riječ, odnosno davati bilo kakve sugestije.
Popis dijaspore
Odredbe Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova BiH 2013. godine predviđaju da u ukupan broj stanovnika popisnog područja ulaze samo ona lica koja su u trenutku popisa odsutna ili će biti odsutna iz svog mjesta stanovanja kraće od godinu dana i da se oni imaju smatrati privremeno odsutnim. Svaki drugi odgovor, bez obzira na to što te osobe imaju stalnu adresu i imovinu na određenom području, neće ući u ukupan broj stanovnika tog popisnog područja. Takve osobe tretirat će se na poseban način i neće imati nikakvog uticaja na unutrašnje bh. odnose koji se tiču procentualne zastupljenosti naroda na određenom području, kao ni na nivou BiH - ističe naš izvor.
Naravno glavno je pitanje procenata.
Bošnjaci imaju dva problema: Odrođeni dio koji se samonaziva Bosancima, Bosanskohercegovcima, građanima itd, svih uzrasta (sa posebno agresivnim mlađim naraštajem) i stariju i nedovoljno osvještenu i edukovanu populaciju kojoj nije jasno da li biti Bošnjak ili Musliman.
Obadvije ove kategorije su produkti vijeka potpune tuđinske vlasti.
Moje lično mišljenje je da za ovu prvu kategoriju kasno jer to su ljudi koji su nebošnjaci vlastitim izborom...i to su ubijeđeni nebošnjaci. Oni znaju šta je Bošnjaštvo i toga se groze. Tu nema pomoći i korisno je da se ovakvi samoizvedu van Bošnjačkog korpusa. Taman.
Ova druga kategorije je ono na šta trebamo obratiti pažnju jer su radi o starijim i nedovoljno obrazovanim Bošnjacima koji su pola vijeka ubijani u pojam i koji nisu krivi za nesnalaženje oko ovakvih stvari. Znači treba razmisliti kako prije popisa edukovati ove ljude, na koji način i kako doći do njih.
- Hercegorstak
- Član
Ja cu glasati 31 Marta 2013 na ovoj anketi

Nije to totalno dramatizovanje, Drina. Ja samo pozivam na realno sagledavanje stvari i umjereni oprez. Naravno da od te populacije koja patološki mrzi bošnjaštvo nemamo nikakve fajde i bolje da se sami "otfiltriraju", biće nam bolje bez njih. Ali nam ciljna grupa treba biti ova koju Roger spominje, imaš masu starijih ljudi koji dobro znaju šta nisu i uglavnom znaju šta jesu ali to ne znaju formulisati, ne znaju artikulisati. Otud ove smijurije tipa "muslimanac" što Jakub spomenu i moguće kovanice tipa "Musliman islamske vjere" jesu sasvim realna realnost. Bolje spriječiti nego liječiti. Recimo konkretno u Mostaru već kruži vic da je "bratama" (tako se ovdje lokalno zove populacija koja samu sebe voli zvati "pravim Mostarcima", uglavnom ta haj recimo SDP glasačka mašinerija, miješani brakovi etc.) ko nagradno pitanje na popisu da pogode tri kategorije: bošnjak-musliman-islam. Izgleda ko zahebancija al' u stvarnosti imaš tih nonsensa i cilj ih je svesti na što manju mjeru.