Zeničko-dobojski kanton
Re: Žepče
Ogroman zlocin medjunarodne zajednice krizara i kriminalaca pod imenom Ohr.Koji je dopustio prekrajanje opcine Zepce.I ukinuo gradske opcine Mostar.I sad pokusava da sve to legalizuje dajuci Mostar ustashama
Nije taj Ohr iznio neki prijedlog prekrajanje opcine Capljina naprimjer,ali haj dobro.Ko god misli da imamo tamo nekog ''prijatelja'' taj je pojeo malo vise ludih gljiva ili 'bunike''
Katilski se izivljavaju nad nama.A mi sjedimo i sutimo
Nije taj Ohr iznio neki prijedlog prekrajanje opcine Capljina naprimjer,ali haj dobro.Ko god misli da imamo tamo nekog ''prijatelja'' taj je pojeo malo vise ludih gljiva ili 'bunike''
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

- noel malcolm
- Član
Jack je napisao/la:Ogroman zlocin medjunarodne zajednice krizara i kriminalaca pod imenom Ohr.Koji je dopustio prekrajanje opcine Zepce.I ukinuo gradske opcine Mostar.I sad pokusava da sve to legalizuje dajuci Mostar ustashama
No sikiriki, samo pogledaj kartu i onaj džep izmedju Žepča i Tešnja,
Novi Šeher, Čobe, Kopice i Domislica danas imaju između 6000 i 7000 stanovnika,
sve porodice imaju 3-4 djece, isto kao nekada što je bilo u BiH.
Oni danas potpuno kontrolišu rejon planine Crni Vrh ,
koja je bila veliki problem u ratu.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
http://novovrijeme.ba/stanovnici-eljezn ... ni-plijen/
“Poštovana gospodo,
I dok svako buđenje i odlazak na počinak žitelja Željeznog Polja, gotovo tri mjeseca, jeste čin molitve i pogleda u nebo, Vaši udobni kabineti i birokratske ovlasti nažalost ledeno šute. Željeznopoljske jeseni su rane, a zime dolaze u njihovom neprepoznatljivom pretakanju u mrazove, studene kiše i prve snijegove već s početka novembarskih dana.
Učinci otklanjanja šteta bujičnih katastrofa u opštini Žepče, svih nivoa vlasti u BiH, su nikakvi ili neznatni što zbog objektivnih a što zbog subjektivnih razloga. Ukupna slika ne hrabri i ne jamči da će veliki broj stradalnika zimu dočekati u svojim obećanim novim domovima. Veliki dio unesrećenih, u čije ime Vam se obraćamo, se opredijelio svoj život i egzistenciju svoje porodice da veže za sigurnija područja opštine Žepče, smatrajući da su njihova postojeća staništa nastalim klizištima životno devastirana i trajno nesigurna.
Državne vlasti u BiH su donijele zakonsku regulativu kojom se omogućuje rješavanje naših novih životnih prostora dodjelom državnog zemljišta koje je dato na korištenje opštini Žepče. Kako se radi prvenstveno o našim interesima i interesima naših porodica vođeni svako svojim životnim razlozima mi smo predložili određene slobodne lokacije državnog zemljišta, a koga u Žepču ima jako puno. Radi se o lokacijama prepoznatim kao rasadnik ŠPD Žepče, ili na područjima velikog žepačkog polja. Navedene lokacije su trajno sigurne i podobne za brzu gradnju i u jesenjem periodu, pa bi uz druge pretpostavke, vjerovatno uspjeli u trci sa zimom izgraditi svoje domove. Iz nama, za sada, nepoznatih razloga ovi naši prijedlozi nailaze na birokratski muk i odbijanje opštinskih struktura u Žepču.
Pozivanjem na navodne sklopljene dogovore opštinskih vlasti sa trećima, a o našim sudbinama, ovi prijedlozi se smatraju neprihvatljivim i bivaju odbijani. Mada ne želimo prihvatiti sumnju o postojanju skrivenih razloga odbijanja spremni smo argumentalno ustvrditi da se na isti način ne postupa i prema stradalnicima poplava iz drugih dijelova Žepča koji upravo na ovim ili sličnim prostorima već rješavaju svoje domove. To je dovoljan razlog za sumnju o postojanju motiva diskriminacije i nejednakog tretmana svih žitelja Žepča. Imamo utisak da neki kontaminirani umovi percipiraju državno zemljište BiH kao etnički ekskluzivitet i ratni plijen i dvadeset i više godina od poznatih Vam događaja u BiH. Molimo, razuvjerite nas i otklonite nam ovu primisao.
Obraćamo se Vama i tražimo da u okviru svojih institucionalnih ovlasti i obaveza dodijeljenih međunarodnim sporazumima, ustavima u BiH i važećim zakonima ove države, a posebno zajamčenim pravima utvrđenih Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, omogućite vladavinu prava, a ne ostrašćenih pojedinaca u općini Žepče.
Molimo da nam omogućite, što skoriji, razgovor sa Vama po potrebi u prisustvu odgovornih opštinskih struktura u Žepču sa ciljem donošenja obavezujućih akata u postupku dodijele građevinskih zemljišta na državnoj zemlji u Žepču”.
Da je Bogdom brate tako kao sto rece, niko sretniji od mene ne bi bionoel malcolm je napisao/la:
No sikiriki, samo pogledaj kartu i onaj džep izmedju Žepča i Tešnja,
Novi Šeher, Čobe, Kopice i Domislica danas imaju između 6000 i 7000 stanovnika,
sve porodice imaju 3-4 djece, isto kao nekada što je bilo u BiH.
Oni danas potpuno kontrolišu rejon planine Crni Vrh ,
koja je bila veliki problem u ratu.
![]()
![]()
Ko je vecina u gradicu Zepce danas?
Nas je nesto malo vise biraca.Jel ti vjerujes da smo mi vecina ovdje u gradicu.Koji dijelovi grada postoje,tj mahale
Nesto si mi upucen,pa da nisi iz Zepca
Nas je nesto malo vise biraca.Jel ti vjerujes da smo mi vecina ovdje u gradicu.Koji dijelovi grada postoje,tj mahale

Sira okolina Zepca...mi smo vecina u gradu Zepce definitvno, ali cuvenim prekrajanjem granica i dodavanjem ovih sela sjevernije od Zepca Hrvati pokusavaju da odrze tu umjetnu vecinu..medjutim cak i uz to siguran sam da nemaju vecinu kao sto tvrde na nivou opcine... Kako rekoh pregledao sam neki dan izvjestaje zupa o broju vjernika i uporedio to sa brojem popisanih u nekim selima. Samo u cetiri sela seherskog kraja, gdje su oni vecina izmislili su preko hiljadu Hrvata...sad jedino ako se nisu preko noci rodili brate mojJack je napisao/la:Ko je vecina u gradicu Zepce danas?
I ja mislim da je tamo negdje 56-44%
Iako je prije rata bilo 60-40%.Granice koje je ustasha Petrich prekrojio na nasu stetu.Cudno kako nije niko prekrojio granice opcine Pocitelj,nego uvijek je sve islo na stetu Bosnjaka
Iako je prije rata bilo 60-40%.Granice koje je ustasha Petrich prekrojio na nasu stetu.Cudno kako nije niko prekrojio granice opcine Pocitelj,nego uvijek je sve islo na stetu Bosnjaka

Evo samo neka sela koja su vecinski katolicka kako se popisivalo u Zepcu:
Adze crkva kaze ima 191 a popisano 383 (tamo ce biti max 20ak Bosnjaka, dakle 383-20=363, odnosno popisano je viska 172, a nesto ne mislim da su to Bosnjaci)
Pire crkva kaze 144 a popisano 339 (sve Hrvati, dakle popisano vise 195 nego sto crkva kaze da ih ima)
Grabovica crkva tvrdi 163 popisano 412 (sve Hrvati, popisano vise 249)
Ponijevo crkva 588 popisano 884 (sve Hrvati, popisano vise 296)
Matina crkva 283 popisano 501 (sve Hrvati, popisano vise 218)
Dakle procentualno u ovim selima je popisano vise Hrvata u odnosu na stvarni broj:
Adze 90 %
Pire 135,41 %
Grabovica 152,76 %
Ponijevo 50,34 %
Matina 77,03 %
Odnosno u apsolutnom broju u samo ovim selima je popisan 1130 Hrvat vise nego sto crkva tvrdi da ih tamo ima. Nije lose za njih nikako ali za nas jeste buduci da ovaj broj 1130 predstavlja 3,57 % ukupno popisanog stanovnistva na opcini Zepce, a tako su radili i u drugim selima sa njihovom vecinom, sto cu u narednim danima i brojem predstaviti i pokazati. Za sad mi je za oko zapalo samo selo Ljubatovici gdje crkva kaze da ima 410 katolika a popisano ukupno 551 ( s tim sto se zna da tamo ima od 130-150 Bosnjaka), bas me interesuje da li su tamo dopali im popisivaci Bosnjaci ili sta je bio razlog da nisu ovaj broj "napumpali" u Ljubatovicima
Adze crkva kaze ima 191 a popisano 383 (tamo ce biti max 20ak Bosnjaka, dakle 383-20=363, odnosno popisano je viska 172, a nesto ne mislim da su to Bosnjaci)
Pire crkva kaze 144 a popisano 339 (sve Hrvati, dakle popisano vise 195 nego sto crkva kaze da ih ima)
Grabovica crkva tvrdi 163 popisano 412 (sve Hrvati, popisano vise 249)
Ponijevo crkva 588 popisano 884 (sve Hrvati, popisano vise 296)
Matina crkva 283 popisano 501 (sve Hrvati, popisano vise 218)
Dakle procentualno u ovim selima je popisano vise Hrvata u odnosu na stvarni broj:
Adze 90 %
Pire 135,41 %
Grabovica 152,76 %
Ponijevo 50,34 %
Matina 77,03 %
Odnosno u apsolutnom broju u samo ovim selima je popisan 1130 Hrvat vise nego sto crkva tvrdi da ih tamo ima. Nije lose za njih nikako ali za nas jeste buduci da ovaj broj 1130 predstavlja 3,57 % ukupno popisanog stanovnistva na opcini Zepce, a tako su radili i u drugim selima sa njihovom vecinom, sto cu u narednim danima i brojem predstaviti i pokazati. Za sad mi je za oko zapalo samo selo Ljubatovici gdje crkva kaze da ima 410 katolika a popisano ukupno 551 ( s tim sto se zna da tamo ima od 130-150 Bosnjaka), bas me interesuje da li su tamo dopali im popisivaci Bosnjaci ili sta je bio razlog da nisu ovaj broj "napumpali" u Ljubatovicima

-
BosniaUser
- Član
Da li sele hrvati...mislim osjetili se to...oni žive po selima pa sve dr. izgleda..nego kad neko ode iz grada pa ugasi se svjetlo u jednom stanu...
Čitao sam na forum herceg bosne da ni oni više ne znaju kako sa Bošnjacima,a da bi opstali...
Vi se lagano po Žepačkom kraju širitie..i na tome vam svaka čast...
Ja sam gledao po podatcima KC da na području općine je 2009. živjelo 15134 katolika....danas je sigurno ispod 14500..nas je oko 11 500 ...slažeš se??
http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_kato ... .BEupanija
Čitao sam na forum herceg bosne da ni oni više ne znaju kako sa Bošnjacima,a da bi opstali...
Ja sam gledao po podatcima KC da na području općine je 2009. živjelo 15134 katolika....danas je sigurno ispod 14500..nas je oko 11 500 ...slažeš se??
Sele se, ali kako sam izlozio gore, trude se na sve moguce nacine prikazati da ih je vise nego sto stvarno jeste, narocito je to izrazeno sad na popisu bilo u seherskom kraju, tu se hvataju za posljednje slamke spasa. Njihov cilj je jasan Zepce obiljeziti kao "rvacku" opcinu. Zanimljivo je vidjeti i vecinski njihova sela koja su ostala u okviru maglajske opcine i tamo su "pumpali" broj Hrvata na popisu. Zasto su to radili, pa jasno da bi zadrzali uticaj u opcini Maglaj, a nase nesposobne vlasti im to dozvolile tamo. Evo kako su "popisivali" u selima seherskog kraja koja su ostala u opcini Maglaj a imaju hrvatsku vecinu:Vatandzija89 je napisao/la:Da li sele hrvati...mislim osjetili se to...oni žive po selima pa sve dr. izgleda..nego kad neko ode iz grada pa ugasi se svjetlo u jednom stanu...
Mladosevica crkva kaze da ih ima 452 a popisano 867 ( sve Hrvati dakle popisano vise 415, dakle narocito bili "uspjesni" u popisivanju "tisucljetnog puka")
Galovac crkva pise 142 popis 152 ( sve Hrvati dakle 10 vise popisali)
I u narocito bitnoj Strupini i za njih i za nas crkva kaze da ima 393 katolika ukupno popisano 752 s tim da tamo Bosnjaci stoje nikad bolje i bice ih popisano izmedju 180 i 200 na ovom popisu, buduci da imam informacije da su u Strupini popisivaci bili strogo Hrvati jasno je odakle ovaj nesrazmjer tj. zasto je popisano 752 stanovnika u Strupini a ima ih mozda oko 570 ( sa 200 Bosnjaka napominjem). Dakle ovdje su oni popisali 752-200-393 = 159 vise Hrvata nego ih jeste (u najboljem slucaju za nas, tj da nas tamo bude 200). Znaci u ovom dijelu Maglaja popisali su 584 vise Hrvata nego ih stvarno ima.
Sada zasto je ova Strupina bitna za Bosnjake, neko je rekao da Bosnjaci seherskog kraja (Novi Seher, Cobe, Kopice, Domislica) kontrolisu Crni Vrh. To bas i nije tacno buduci da na Crni vrh izlaze samo Mladosevica, Strupina i Brezove Dane (do agresije na Bosnu ovo selo je bilo srpsko sa 1004 Srbina i 44 Hrvata, a 2013 je popisano tamo 22 bice 12 Srba i 10 Hrvata otprilike, medjutim mi Bosnjaci nismo uspjeli to poklopiti jos uvijek). Medjutim sama komunikacija Novi Seher - Tesanj (zbog cega je i bitan Crni vrh) prolazi kroz Strupinu i Mladosevicu, dakle Brezove Dane i nisu od primarnog znacaja za nas Bosnjake i tamo bi bilo samo dobro uzeti sto vise zemlje kako bi sprijecili povratak Srba. U Mladosevici nemamo sta da trazimo tamo su Hrvati 100 % i buduci da su veliko selo tesko cemo tamo ozbiljnije napredovati u narednih 20 godina. Dakle, ostaje Strupina tamo je nasih oko 200 (1991. bilo ih 140, sto znaci uz protjerivanje, logore, ubijanje Bosnjaci ovog sela ih i dalje iritiraju, jednako kao i 1993.), Hrvata je sve manje i manje (1991. bilo ih 591), ako Strupina postane vecinski bosnjacka, selo Mladosevica ostaje totalno okruzena bosnjackim selima, Bosnjaci bi dobili kontrolu komunikacije Novi Seher - Tesanj, a cijeli seherski kraj bi takodje ostvario komunikaciju sa ostatkom maglajske opcine ( vecinski bosnjacke) dakle prekinuta bi bila izolacija ovih nasih sela i to iz dva pravca jedan preko sela Tujnica a druga preko Klanaca (znacajno brdo izmedju Strupine s jedne strane i Oruca i Ravne koji su 100 % bosnjacki). Preko Klanaca je nedavno probijen put tzv. "Drum" koji veze bosnjacke krajeve od Doboj Juga, Tesnja do Strupine i dalje sela seherskog kraja.
Za Hrvate je bitno da zadrze Strupinu pod svaku cijenu jer :
1. Kontrolisu komunikaciju preko Crnog Vrha i Klanaca
2. Cine "hrvatsko" zaledje Mladosevici
Sto se tice Zepacke opcine i omjera oni i mi mislim da smo mi cak blaga vecina, ali kako rekoh ovdje je njihova masinerija dovedena do savrsenstva sto se tice organizacije i svega, tako da se i dalje predstavlja da su oni vecina, jer kako sam naveo tih par sela zepcke opcine vidis kako su samo tu izmislili preko 1000 Hrvata, tako je i u drugim dijelovima Zepca. Tacne brojeve trenutno nemam tako da ne mogu reci nasih 11500 ili 12000 ili nebitno koliko..dok ne bih malo analizirao, ali mogu uraditi u narednih par dana pa postaviti.
Evo pregledao sam neke dokumente, i realno stanje na terenu u opcini Zepce bi trebalo da bude Bosnjaka 12 400 a Hrvata oko 12 200 uz 1000 ostalih. Dakle blaga prednost na nasoj. S tim da ce popis kazati drugacije siguran sam u ono sto mi jedan od Hrvata nedavno rece : "A cuj mi se selimo i sve nas je manje, ali smo na popisu pisali i one sto iz Zagreba dolaze jednom ili nijednom godisnje i one sto iz Australije nisu dosli nikada". Tako da ce popis vjerovatno reci Hrvata 16 500 do 17 000, Bosnjaka 13 000, a Srba i "zaostalih" (a znamo ko je popusio foru o Bosancima i ovdje) 1 500- 2 000. Njima je u cilju zadrzati etiketu Zepca kao "rvackog" grada, isti scenarij ce biti primjenjen i u Busovaci, Vitezu, N.Travniku, Jajcu i bilo gdje, gdje im je gusto.
Pa oni ni ne znaju drugačije nego manipulacijama i lažima "napraviti" umjetnu većinu. To smo sve znali.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Jos uvijek postoji njihova znacajna vecina u osnovnim skolama na podrucju Zepca.Tako nema sanse da smo mi vecina.Niti u snovima
No u Busovaci mi smo 56% osnovaca.U Novom Travniku skoro 58%
Jajcu 55%.To su opcine gdje Bosnjaci dominiraju,cine apslutnu vecinu osnovaca.I mozda ove skolske godine je u Odzaku stanje bolje za nas.Zepce ne
Sto se tice broja katolika
Prosle godine bilo je 23 500 katolika
Sad ove godine imas 6500 katolika u opcini Zenica
Jos 1000+ u Zavidovicima
Jos 1000 nek je Maglaj i Tesanj i taj dio
Ja vjerujem da u Zepcu realno imamo cirka 15 000 katolika i cirka 11 000 Bosnjaka.Nista vise
I da smo mi vecina u gradu.Naravno.Svasta se moze promjeniti sad pocev od 1 Jula.I ovog novog zakona
No u Busovaci mi smo 56% osnovaca.U Novom Travniku skoro 58%
Jajcu 55%.To su opcine gdje Bosnjaci dominiraju,cine apslutnu vecinu osnovaca.I mozda ove skolske godine je u Odzaku stanje bolje za nas.Zepce ne
Sto se tice broja katolika
Prosle godine bilo je 23 500 katolika
Sad ove godine imas 6500 katolika u opcini Zenica
Jos 1000+ u Zavidovicima
Jos 1000 nek je Maglaj i Tesanj i taj dio
Ja vjerujem da u Zepcu realno imamo cirka 15 000 katolika i cirka 11 000 Bosnjaka.Nista vise
I da smo mi vecina u gradu.Naravno.Svasta se moze promjeniti sad pocev od 1 Jula.I ovog novog zakona

Bitno je da ce to ovdje biti ogromna vecina kad izadju rezultati popisa, s cim nikako ne mogu se sloziti jer vidim svaki dan da ih je sve manje i manje. Do ovih brojeva sam dosao tako sto su mi ljudi koji licno zive u nekim od zepackih naselja poslali te brojeve, sad za par znam u "bobu" da je tacno. Ali evo ako Jack kaze da je takvo stanje u svim osnovnim skolama onda ce biti da su jos vecina kockasti, ali nece zadugo (bar u stvarnosti, a u papirima hoce)amkos je napisao/la:Pa oni ni ne znaju drugačije nego manipulacijama i lažima "napraviti" umjetnu većinu. To smo sve znali.
Zepacki dekanat je imao 23 799 katolika krajem 2013
Od tog 6833 Katolika po zupama Zenice,krajem 2013
http://bosanskehistorije.com/geografija ... ika-zenice
Krajem 2014 tamo je bilo 6565 Katolika,ili cirka 270 tak katolika manje
To je podrucje opcina Zepce i Zavidovici,te Maglaja
Zavidovici su imali 1260 katolika
Maglaj je imao 580 katolika
Sto opet me navodi da ih i dalje ima fin broj.Cirka 15 000 katolika na podrucju danasnje opcine Zepce
Sto je opet daleko manje od cirka 19 000 katolika,koliko je bilo na tom podrucju krajem 1991 godine
Sad.Podatke za zupe ocekujem izmedju 23-31 Marta,makar mi je tako receno.Pa cu vidjeti koliko je stvarno katolika ovdje
Sto opet me navodi da ih i dalje ima fin broj.Cirka 15 000 katolika na podrucju danasnje opcine Zepce
Sto je opet daleko manje od cirka 19 000 katolika,koliko je bilo na tom podrucju krajem 1991 godine
Sad.Podatke za zupe ocekujem izmedju 23-31 Marta,makar mi je tako receno.Pa cu vidjeti koliko je stvarno katolika ovdje

Cekaj Maglaj, jel mislis na zupu ili danasnju opcinu Maglaj ako je opcina u pitanju, ne zaboravi katolike iz Mladosevice, Strupine, Galovca koji spadaju mislim pod zupu Novi Seher ali su administrativno opcina Maglaj to dodatno umanjuje onih 15 000 jesam li upravu?Jack je napisao/la:Zepacki dekanat je imao 23 799 katolika krajem 2013
Ah,da to su njihove katolicke zupe.
Skenirao sam ja na portalu onu knjigu prije
stanje katolicke zupe.Pa tamo ima koja zupa cine koja naselja i sve to

Pa ako si mislio 580 na zupu Maglaj, onda u opcini Zepce nema sanse da ima 15000 katolika. Evo iz ovog sto si napisao dekanat u 2013. godini 23 799 katolika. Zavidovici 1260. Zenica 6833. Maglaj 580(+ Mladosevica 452 + Strupina 393 + Galovac 142 + Novi Seher 125) = Maglaj opcina ima dakle minimum 1692 katolika te 2013. (ovo su sela koja sigurno su opcina Maglaj i broj katolika u njima a moze biti da taj broj ide gore, naravno govorimo o crkvenim izborima).Jack je napisao/la:Ah,da to su njihove katolicke zupe.
Dakle racun onda ide 23799-1260-6833-1692 = 14 014 katolika na teritoriji opcine Zepce u 2013 godini po crkvenim izvorima. Moguce da jos neko selo ostalo pod Zavidovicima kao opcinom ali nije zupa Zavidovici pa ovaj broj jos isao dolje u Zepcu, i uzmi da su prosle dvije godine od toga...veoma lahko moguce da su ispod 13 000 trenutno (opet kazem na terenu, drugo je sta ce popis kazati)
Sasvim moguce no ipak cu sacekati da dobijem podatke crkvene nadam se vec ovog mjeseca.Kako je bilo krajem 2014 godine