☑ Pravila foruma i savjeti

Ovakvih nam treba vise

ABen
Član

Re: Ovakvih nam treba vise

Post Postao/la ABen » 11 nov 2013 06:54

Odlicno si napisao. :gut: Ali svejedno Bosni, cinjenica je da te niko nece postovati ako ti sam sebe i svoje nepostujes. Iz bilo kojeg to razloga bilo. Zbog ovog i dosta drugih stvari svak sebi daje za pravo da pljuje po Bosnjackoj kulturi i opcenito po Bosnjacima. Mislim da nam je pod hitno potrebniji agresivniji stav i osudjenivanje kao sto to cini Alispahic.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 11 nov 2013 06:56

e-din je napisao/la:zar je mak dizdar bio svijestan svog porijekla?
http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=48037 - Procitaj cijeli clanak, ali evo najvazniji dio;
Na anonimnom konkursu 1959/60. godine, prva nagrada dodijeljene romanu „Bihorci“ Ćamila Sijarića donosi mu neslućeno velike probleme. Zbog sadržaja romana koji svojom radnjom aktualizira stanje i položaj sandžačkih Bošnjaka između dva svjetska rata, njihovu izloženost teroru kleronacionalističkih, fašisoidnih tvorevina poznatih kao: Kraljevina Crna Gora i Kraljevina SHS, kasnije Kraljevina Jugoslavija, nastaje lom. „Narodna prosvjeta“ optužena kao prokapitalistička, ali prije svega mladomuslimanska, doslovno je razvaljena i pripojena izdavačkoj kući „Veselin Masleša“.

Esad Bibanović i Mustafa Zirić, radne kolege koji su stale na njegovu stranu braneći ga u vremenu tih događanja, za razliku od Riste Trifkovića i Ahmeda Hromadžića, zajedno sa Mehmedalijom ostaju bez posla i bivaju stavljeni pod stalnu kontrolu UDB-e. Bibanović je za života pisao o tome šta su im sve činili, koje grozne zamke postavljali, samo da bi ih imali osnova lišiti slobode. Kasnije je njihovo praćenje prešlo u nadležnost novoosnovanog KOS-a. Mak više nikada nije dobio stalno radno mjesto. Radio je samo volonterski. Nakon godina čekanja dobio je sirotinjsko uhljebljenje, kao glavni urednik književnog lista „Život“ od 1964 godine zbog koga je na neki način i morao obavljati mučnu funkciju predsjednika već tada uveliko razjedinjenog „Društva književnika BiH“, gdje je mnogo smetao mrziteljima Bosne.

Ta borba za preživljavanje sa suprugom i tri sina i to samo od njegovih neredovnih honorara u stanu površine 52 kvadratna metra natjerala ga je, kako je jedne prilike rekao akademiku Muhamedu Filipoviću, da se izjasni kao Hrvat kako bi mogao štampati svoje knjige u većim tiražima i više izdanja. (Brat mu je Hamid, književnik, postao Srbin, jer su se Bošnjaci morali „opredjeliti“)
Kaznjen je jer je dodjelio nagradu knjigi o stradanju sandzackih Bosnjaka. Morao se izjasniti kao Hrvat da bi mu se knjige prodale. Trazio je opravdanje za svoj rad. Kao Bosnjak to nije mogao dobiti.
e-din je napisao/la:
Imao si i Bosnjake koji su se izjasnjavali kao Hrvati da bi dobili Hrvatske pasose, neki se i krstili.
ovo prvi put cujem, odakle ti ta informacija?
Pricalo se dosta o tome 90-ih. Da su neki Bosnjaci radi pasosa isli u Katolicke Crkve i krstili se da bi dobili potvrdu i da bi se mogli izjasniti kao Hrvati i tako dobiti Hrvatsko drzavljanstvo i pasos. Neznam koliko istine tu ima ili o kojem broju ljudi se tu radi. Ali nije tesko zamisliti da su se neki lazno krstili za pasosa.
ABen je napisao/la:Odlicno si napisao. :gut: Ali svejedno Bosni, cinjenica je da te niko nece postovati ako ti sam sebe i svoje nepostujes. Iz bilo kojeg to razloga bilo. Zbog ovog i dosta drugih stvari svak sebi daje za pravo da pljuje po Bosnjackoj kulturi i opcenito po Bosnjacima. Mislim da nam je pod hitno potrebniji agresivniji stav i osudjenivanje kao sto to cini Alispahic.
Naravno da se sami trebamo postovati, ali isto tako moramo razumjeti sta nas je dovelo do ovoga, da nam se neponovi. Slazem se da moramo jasno stati iza nase kulture i braniti je. Ako mi to neuradimo, niko drugo nece.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 11 nov 2013 07:36

ne znam bosni. meni to nekako i kod dizdara i kod selimovica jako smeta.. i nikako se ne mogu stim pomiriti.. pravo da ti kazem, na njih gledam otprilike kao i na nikolu teslu: bili su genijalci u svom poslu i svaka im cast sto se toga tice.

ali ostaje opet kao neka fleka kod mehmeda i mehmedalije.. ili zaista mislis da su obojica slucajno postala poznata pod imenima mak i mesa?!?! i da su slucajno postali poznati zato sto su se izjasnili tako kako su "morali" se izjasniti.. ne znam.. ja ne vjerujem u to..

cijenim njihov rad naravno, ali daleko od toga da se ponosim njima..

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 11 nov 2013 08:28

e-din je napisao/la:ne znam bosni. meni to nekako i kod dizdara i kod selimovica jako smeta.. i nikako se ne mogu stim pomiriti.. pravo da ti kazem, na njih gledam otprilike kao i na nikolu teslu: bili su genijalci u svom poslu i svaka im cast sto se toga tice.

ali ostaje opet kao neka fleka kod mehmeda i mehmedalije.. ili zaista mislis da su obojica slucajno postala poznata pod imenima mak i mesa?!?! i da su slucajno postali poznati zato sto su se izjasnili tako kako su "morali" se izjasniti.. ne znam.. ja ne vjerujem u to..

Dobro, ali bar procitaj sav onaj clanak sto sam postavio. I meni smeta to oko Selimovica, ali uvijek se sjetim kome je on ono pismo pisao; SANU. Istoj akademiji koja ce par godina kasnije objaviti svoj zloglasni memorandum. Biti bilo sta osim Srbin kod njih je neprihvatljivo i Selimovic je to znao. Iz tog razloga njegovo pismo vise vidim poput nekog Jevreja koji se mora dodovoriti nacistima da bi prezivio nego neko iskreno svjedocenje.

Skoro svi znacajniji Bosnjaci u to vrijeme su prosli kroz takve pritiske. Neki su podlegli, neki pobjegli, itd. Svako se snalazio kako je znao.

Evo, i pijesnik u link-u ispod mojih komentara, Enver Colakovic, je sve to prosao. Ali kad cujes pjesmu "Bosni" ili "Đerzelezu Ale" onda vidis da su ti ljudi bili izuzetno pametni i da su stvarno shvacali Bosnu, Bosnjake, i nasu historiju.

Ti ljudi mozda imaju fleke, ali nebaca se nista sto vrijedi samo zbog fleke. Oni su nam ostavili svoja dijela i detalje o nasoj historiji koji su neprocjenjivo vrijedni, i one su za mene vaznije od svih fleka.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 11 nov 2013 08:36

e-din je napisao/la:ne znam bosni. meni to nekako i kod dizdara i kod selimovica jako smeta.. i nikako se ne mogu stim pomiriti.. pravo da ti kazem, na njih gledam otprilike kao i na nikolu teslu: bili su genijalci u svom poslu i svaka im cast sto se toga tice.

Druga su vremena bila,

teško je sa današnje distance ocjenjivati ondašnje ponašanje, i Maka i Meše i drugih...

Koliko se samo truda DANAS uložilo da se pojedincima objasni

da nismo bosanci nego ponosni bošnjaci, i opet ima 1% takvih krebila.

Pri ovakvim raspravama uvijek treba imati u vidu vremensku distancu.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 11 nov 2013 10:18

Bosni je napisao/la:

Dobro, ali bar procitaj sav onaj clanak sto sam postavio. I meni smeta to oko Selimovica, ali uvijek se sjetim kome je on ono pismo pisao; SANU. Istoj akademiji koja ce par godina kasnije objaviti svoj zloglasni memorandum. Biti bilo sta osim Srbin kod njih je neprihvatljivo i Selimovic je to znao. Iz tog razloga njegovo pismo vise vidim poput nekog Jevreja koji se mora dodovoriti nacistima da bi prezivio nego neko iskreno svjedocenje.

Skoro svi znacajniji Bosnjaci u to vrijeme su prosli kroz takve pritiske. Neki su podlegli, neki pobjegli, itd. Svako se snalazio kako je znao.

Evo, i pijesnik u link-u ispod mojih komentara, Enver Colakovic, je sve to prosao. Ali kad cujes pjesmu "Bosni" ili "Đerzelezu Ale" onda vidis da su ti ljudi bili izuzetno pametni i da su stvarno shvacali Bosnu, Bosnjake, i nasu historiju.

Ti ljudi mozda imaju fleke, ali nebaca se nista sto vrijedi samo zbog fleke. Oni su nam ostavili svoja dijela i detalje o nasoj historiji koji su neprocjenjivo vrijedni, i one su za mene vaznije od svih fleka.
Glupost, jesi li čitao Andrića!? Ja jesam i kao i mnogi drugi bošnjaci sam ostao šokiran količinom islamofobije i mržnje prema muslimanima. Kao pisac Andrić je svjetska klasa ali kao čovjek je davno i s punim razlogom stavljen na stub srama od strane bošnjačke kritike. A srbima i hrvatima je baš zbog njegove islamofobije i mržnje prema bošnjacima i drag toliko koliko im je drag.

S druge strane ja ne bih baš stavio u isti koš sa njim Mehmedaliju Mak Dizdara koji je itekako gajio patriotska osjećanja prema Bosni i zbog istih bio proganjan od ondašnjeg režima.

Ivo Andrić i Mak Dizdar kao umjetnici dvije veličine kao ljudi nebo i zemlja razlika među njima.
Zadnja izmjena: Agron, dana/u 11 nov 2013 12:16, ukupno mijenjano 1 put.
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 11 nov 2013 10:25

Slažem se 100%. Jedno je Ivo Andrić, drugo je Meša Selimović, a treće Mehmedalija Mak Dizdar. Bez obzira na svu priču koja je vezana za njih oni nikako, ali nikako ne mogu u isti koš.

I još jedna vrlo bitna stavka, Ivo Andrić uopšte nije Bošnjak, tj. radi se o Hrvatu koji je umislio da je Srbin. Znači da se ja ponosim sa njim ima logike kao da se ponosim sa Šekspirom.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 11 nov 2013 12:10

Bosnjak je napisao/la:Slažem se 100%. Jedno je Ivo Andrić, drugo je Meša Selimović, a treće Mehmedalija Mak Dizdar. Bez obzira na svu priču koja je vezana za njih oni nikako, ali nikako ne mogu u isti koš.

I još jedna vrlo bitna stavka, Ivo Andrić uopšte nije Bošnjak, tj. radi se o Hrvatu koji je umislio da je Srbin. Znači da se ja ponosim sa njim ima logike kao da se ponosim sa Šekspirom.
Travnički vlah, islamofob, "zaštitnik" srbstva s ove strane Drine i "zaštitnik" hrišćanstva u ovom dijelu Europe, Ivo Andrić.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 11 nov 2013 14:29

@Agron, Bosnjak je upravu, ja nigdje nisam spomenuo Andrica. Ova tema je o samomrznji medju Bosnjacima, a Andric uopce nije Bosnjak, znaci nema veze sa temom.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 11 nov 2013 14:37

Bosni je napisao/la:@Agron, Bosnjak je upravu, ja nigdje nisam spomenuo Andrica. Ova tema je o samomrznji medju Bosnjacima, a Andric uopce nije Bosnjak, znaci nema veze sa temom.
Nema veze što ti nisi spomenuo Andrića,

Agron svjesno spama temu, kako bi se pokazao kao bošnjak.

:oops: :oops: :oops:

Naravno da Agron nije bošnjak, samo treba biti iskren i reći je li se iza njegovog nicka krije:

A - Dudu

B - Markozz

C - Wikiceha

Da u njemu ima imalo ljudstva priznao bi

i ne bi se više pokušavao nametnuti kao lažni bošnjak

:vomit: :vomit: :vomit:
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

bilbo
Član

Post Postao/la bilbo » 11 nov 2013 15:08

[quote=]
A - Dudu
B - Markozz
C - Wikiceha
[/quote]

Ovim patološkim bolesnicima bih šakama istetovirao na licu kartu Bosne u zelenoj boji!!!

Noele,najbolje je da administracija putem PP ili na drugi način procijeni ko se krije iza ovog ili drugog
nicka da ne bi ovako javno sumnjičili i povrijedili eventualno nevine ljude i otjerali ih sa foruma.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 11 nov 2013 16:27

Noele.Bez privatne inkvizicije, ako moze
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Roger Wilco
Član

Post Postao/la Roger Wilco » 11 nov 2013 22:07

Malo mi je smiješno vidjeti kada to i kako Ivana Mostarac, dojučerašnja samoproglašena i jako glasna BOSANKA, koja samo što nije iz paštete iskočila, postade Bošnjakinja?
Ja sam vrlo skeptičann.

Ovakve osobe moraju biti na nekom probnom periodu kod Bošnjačke javnosti.
Nemojmo vazda biti dobrohotne naivčine iz viceva koje svakome trče u zagrljaj jecajući od dugo potiskivane ljubavi, jal ih ovaj pristojno oslovi.

BTW. Bošnjaci su muslimanski narod. Svako može biti Bošnjak naravno ali tek kada asimilira naše vrijednosti, kulturu, tradicije i svjetonazore.

:fes:

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 nov 2013 07:20

Roger Wilco je napisao/la:Malo mi je smiješno vidjeti kada to i kako Ivana Mostarac, dojučerašnja samoproglašena i jako glasna BOSANKA, koja samo što nije iz paštete iskočila, postade Bošnjakinja?
Ja sam vrlo skeptičann.

Nemojmo vazda biti dobrohotne naivčine iz viceva koje svakome trče u zagrljaj jecajući od dugo potiskivane ljubavi, jal ih ovaj pristojno oslovi.

BTW. Bošnjaci su muslimanski narod. Svako može biti Bošnjak naravno ali tek kada asimilira naše vrijednosti, kulturu, tradicije i svjetonazore.

To je netačno i to netačno na kvadrat. Narodi ne mogu imati religijski prefiks, ali neka religija može biti dio kulturnog naslijeđa jednog naroda, kao što je to Islam kod nas.

Ali to je to. Nema nikakvog govora o tome da neko mora da prihvati (ne asimilira, ne koristiš ovaj izraz na pravom mjestu) sve ovo što si nabrojao, a pogotovo ne religiju, da bi bio Bošnjak. Bošnjak se postaje rođenjem i nema nikakvog Rogera Wilca koji ima ikakvo pravo da nečije Bošnjaštvo stavlja na probni period. To što si ti sebi umislio da imaš pravo na to je sasvim druga stvar, ali to ti neću dopustiti ni ja koji se skoro 100% uklapam u taj svjetonazor, a kamo li neko ko se djelimično ili nikako ne uklapa u to.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 12 nov 2013 08:24

Roger Wilco je napisao/la:Malo mi je smiješno vidjeti kada to i kako Ivana Mostarac, dojučerašnja samoproglašena i jako glasna BOSANKA, koja samo što nije iz paštete iskočila, postade Bošnjakinja?
Ja sam vrlo skeptičann.

Slažem se, sve drugo su kompleksi.

P.S.Ja Sam Bošnjak, Vjera Mi Je Islam A Jezik Bosanski.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 12 nov 2013 08:25

Agron smanji font. :zastava: :mrgreen:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 12 nov 2013 08:26

Bosnjak je napisao/la:
Ja sam vrlo skeptičann.

To je netačno i to netačno na kvadrat. Narodi ne mogu imati religijski prefiks, ali neka religija može biti dio kulturnog naslijeđa jednog naroda, kao što je to Islam kod nas.

Ali to je to. Nema nikakvog govora o tome da neko mora da prihvati (ne asimilira, ne koristiš ovaj izraz na pravom mjestu) sve ovo što si nabrojao, a pogotovo ne religiju, da bi bio Bošnjak. Bošnjak se postaje rođenjem i nema nikakvog Rogera Wilca koji ima ikakvo pravo da nečije Bošnjaštvo stavlja na probni period. To što si ti sebi umislio da imaš pravo na to je sasvim druga stvar, ali to ti neću dopustiti ni ja koji se skoro 100% uklapam u taj svjetonazor, a kamo li neko ko se djelimično ili nikako ne uklapa u to.
Ti imaš vrlo liberalne stavove, ja i Roger konzervativnije, mnogo konzervativnije. :gut:

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 nov 2013 08:31

Nema to veze s tim.

Radi se o tome da neko preko Islama hoće da privatizuje Bošnjaštvo i da dijeli halal certifikate za podobne Bošnjake, kao i da prokazuje one loše.

E pa ne može, niko nema pravo na to.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 12 nov 2013 08:47

Bosnjak je napisao/la:Nema to veze s tim.

Radi se o tome da neko preko Islama hoće da privatizuje Bošnjaštvo i da dijeli halal certifikate za podobne Bošnjake, kao i da prokazuje one loše.

E pa ne može, niko nema pravo na to.
Amerika je u realnosti ateistička zemlja ali njezin predsjednik je naziva krišćanskom, bez obzira na broj građana drugih vjera.

Francuska je katolička zemlja bez obzira na to što je pola nacionalnog tima u fudbalu islamske vjeroispovijesti, može Samir Nasri biti musliman i francuz ali to ne mijenja činjenicu da je Francuska katolička zemlja i da je to neizostavan dio identiteta svakog francuza.

Bosna je islamska zemlja a bošnjaci su muslimanski narod, po europskim standardima. :maestro:

Sada bih ja trebao prekrižiti Islam kao ogroman dio bošnjačkog identiteta, bića, kulture i tradicije da bi udovoljio nekom budućem evetualnom bošnjaku katoliku ili bošnjaku pravoslavcu!? HOW YES NO!!! Ko ih hebe, uvijek se manjina prilagođavala većini a ne obrnuto, samo bi kod nas neki suprotno.

Dakle umjesto da svi budemo manje muslimani oni su ti koji trebaju da budu manje katolici i pravoslavci da se prilagode dominantnoj većini našeg naroda. :maestro:

A iskustvo me uči da je slab bošnjak bez islama, a Islam u Bosni nikakav bez bošnjaka. Islam je najbolja garancija bošnjačkog opstanka u neprijateljskom okruženju a bošnjaci jedina nada za opstanak Islama u Bosni. :gut: :zastava:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 nov 2013 09:09

Agron je napisao/la:Bosna je islamska zemlja a bošnjaci su muslimanski narod, po europskim standardima. :maestro:

Sada bih ja trebao prekrižiti Islam kao ogroman dio bošnjačkog identiteta, bića, kulture i tradicije da bi udovoljio nekom budućem evetualnom bošnjaku katoliku ili bošnjaku pravoslavcu!? HOW YES NO!!! Ko ih hebe, uvijek se manjina prilagođavala većini a ne obrnuto, samo bi kod nas neki suprotno.

Dakle umjesto da svi budemo manje muslimani oni su ti koji trebaju da budu manje katolici i pravoslavci da se prilagode dominantnoj većini našeg naroda. :maestro:

A iskustvo me uči da je slab bošnjak bez islama, a Islam u Bosni nikakav bez bošnjaka. Islam je najbolja garancija bošnjačkog opstanka u neprijateljskom okruženju a bošnjaci jedina nada za opstanak Islama u Bosni. :gut: :zastava:
Tacno tako.u Bosni se prica samo o ugrezonosti manjina. A ne spominje se nikako ugrezonosti vecine i komprommisne odluke na stetu vecinskog naroda.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite