Livanjski kanton
Re: Livno
A znaš li Dezidijat. što je stala gradnja Ćurćinice džamije ?
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
To je ta, okolo ima kuca, a zaklonjena, jedva sam je primjetio.amkos je napisao/la:Iza onog brda jel, medju kucama, malo "zaklonjena". Ako je to Šujica sto ja mislim da jeste onda je rahimic u pravu. Dzamija nedavno obnovljena, ima munaru. Ima nekoliko kuća okolo.rahimic je napisao/la:U sred sela preko mosta, stoji mala dzamija, pravo lijepa. Rekao bih da je novije gradje, mozda u zadnjih 10 godina podignuta.
usporena gradnja je iz vise razloga prvi je bio nemogucnot dobivanja dozvole za obnovu i izgradnju Curcinice, kasnije se desio problem unutar Bosnajcke zajednice jedan dio je bio da se Curcinica obnovi onakva kakva je bila na stari tradicionalni nacin al ova struja koja je htjela da se Curcinica izgradi na sasvim novi nacin te da se modernizuje oni su prevagnuli.Medjutim zafrkali su se u ekonomskom proracunu, poptuno moderni izgled dzamije sa bibliotekom i prostorijama za mekteb zahtijevaju puno vise love od planiranog.Tu su radovi i stali, danas je najveca prepreka finansijska.amkos je napisao/la:A znaš li Dezidijat. što je stala gradnja Ćurćinice džamije ?
Amkos zivot se ne okrece oko dzamije, treba covjek da jede
Sajo ili Dezidijat
Kakva je pozicija Bosnjaka u Livnu danas?Koliko ima prodane imovine Bosnjaka u Livnu?Otprilike?Imamo li neku industriju dole?Ne mislim na cevape i burek.
Hvala
Sajo ili Dezidijat
Kakva je pozicija Bosnjaka u Livnu danas?Koliko ima prodane imovine Bosnjaka u Livnu?Otprilike?Imamo li neku industriju dole?Ne mislim na cevape i burek.
Hvala
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

industrije nema ni nase ni njihove.malo stocarstva i to je to,zivot ide dalje narod se snalazi,svak ima nekog vani,nasi idu dalje u skole,sarajevo mostar pa se i ne vracaju,samo sto nas tjesi je to da se cafiri vise iseljavaju.sto se tice dzamije bice zavrsena,morate da shvatite ustaski mentalitet dolje i da treba znati sa njima,lijepo smo godinama trazili da obnovimo dzamiju kao sto je bila ali nisu nikad dali uvjek su otezali sa necim pa smo morali ovako malo vecu da im pravimo,da im damo do znanja da smo tu.sad sami priznaju da nisu trebali da ruse staru.sad imaju sve dzamije obnovljene mnogo vece i ljepse pa i nove nicu,bosnjacki prkos,napravi se mejtef,dzamija bez munare pa se poslje doda munara
Bravo sajo, hvala.
Odlično. Inat je čudo.
Odlično. Inat je čudo.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
U Mom kraju Prijedoru.Izgubio sam nekih 3 rodjaka.I to sam ja jedan od ''sretnijih'' bio
Vazno je da imate glavu na ramenima, da niste masovno prodali nesto.Pogledaj u Bugojnu, tamo je prodano vise od 10 000 stanova, kako Srpskih, tako i Hrvatskih.Skoro sve Srpski, ali i dobar dio Hrvatskih
Ako mi mozes reci tacno, koje mahale postoje u Livnu nabrzaka.I gdje je nas najvise.Obisao sam dosta Bosne i bio sam u Mostaru, ali Livno nazalost nisam vidio.Nema se vremena
Vazno je da imate glavu na ramenima, da niste masovno prodali nesto.Pogledaj u Bugojnu, tamo je prodano vise od 10 000 stanova, kako Srpskih, tako i Hrvatskih.Skoro sve Srpski, ali i dobar dio Hrvatskih
Ako mi mozes reci tacno, koje mahale postoje u Livnu nabrzaka.I gdje je nas najvise.Obisao sam dosta Bosne i bio sam u Mostaru, ali Livno nazalost nisam vidio.Nema se vremena

imas grad livno gdje smo pola pola,nasi su uglavnom gornji grad,begluk prikorika(sto ti cini jednu cjelinu)ivise od 80% bosnjaci,donji grad imas nas nekih 25%.problem je u tome sto su pripojili gradu obliznja sela koja su vecinom njihova pa se cini da su oni preuzeli grad.inace prije smo cinili nekih 70% u gradu.imas nas u zastinju,kablicima,guberu,komoranima,grborezima,sturbi,podhumu,golinjevu i potkraju.malo se prodaje nekretnina,skoro pa nikako,tu i tamo se nesto proda ali nista posebno.i da hoces da prodas oni nece da kupe jer dobiju dzaba od opcine.zivot tezak ko i svagdje i za nas i za njih,sa razlikom da sad uvidaju da nema nista od velike hrvatske pa se malo smirili,imas ih dosta sto kazu da im je sarajevo glavni grad.tesko je reci koliko koga ima,ali po nekim procjenama bosnjaka imas 4500.problem je u tome sto je dosta starija populacija.
Slazem se tvojom procjenom,Sajo.Al mogu reci da je procenat bio mngo veci po samom kraju 95 - 96 god , veliki broj visoko i srednje obrazovanih Bosnjaka iz Livna i tog kraja su se preselili i dobili poslove po Sarajevu, Tuzli, Zenici pa i u Brckom dosta je otislo vani .Dobra stvar je u tome da Bosnjaci u i oko Livna posjeduju jako dosta zemlje i to je strateska vaznost te mnogo veliki broj Bosnjaka iz Livna vole svoj kraj i jako cesto su tamo mada su kuce i stanovi za mladu bosnjacku populaciju to vecinom pretcvorili u vikendice i dalje je to jako vazno.Hrvati se sele iz Livna istim intenzitetom kao i Bosnjaci samo ovi sele vecinom put ZG i to idu tamo zauvijek .sajo je napisao/la:imas grad livno gdje smo pola pola,nasi su uglavnom gornji grad,begluk prikorika(sto ti cini jednu cjelinu)ivise od 80% bosnjaci,donji grad imas nas nekih 25%.problem je u tome sto su pripojili gradu obliznja sela koja su vecinom njihova pa se cini da su oni preuzeli grad.inace prije smo cinili nekih 70% u gradu.imas nas u zastinju,kablicima,guberu,komoranima,grborezima,sturbi,podhumu,golinjevu i potkraju.malo se prodaje nekretnina,skoro pa nikako,tu i tamo se nesto proda ali nista posebno.i da hoces da prodas oni nece da kupe jer dobiju dzaba od opcine.zivot tezak ko i svagdje i za nas i za njih,sa razlikom da sad uvidaju da nema nista od velike hrvatske pa se malo smirili,imas ih dosta sto kazu da im je sarajevo glavni grad.tesko je reci koliko koga ima,ali po nekim procjenama bosnjaka imas 4500.problem je u tome sto je dosta starija populacija.
Industrija nije skroz unistena rudnike drze hrvati kao i jedinu mljekaru u toj regiji mada je mirno ipak mnogo je nepravde tu posebno ako pogleda cinjenica da nema alternative za mlade da uce bilo sta iz BH obrazovnog sistema, kompletan obrazovni sistem u cijelom kantonu je ziva kopija obrazovnog sistema iz Hrvatske cak je i velik broj profesora i nastavnickog kadra u Livnu dolaze cak iz Zadra i Splita bosnjacka djeca se vise ne primoravaju da idu u crkvu i mise it o ali zato da je mekteb postao jedino mjesto dje mogu da nauce bilo sta o Bosni, umjesto da to uce u skolama ali takva je situacija.
Ipak ako ikoga treba krivit ja bih begovsku porodicu Firdus koji su donirali ogromne placeve i zemljista katolicnoj i pravoslavnoj crkvi u Livnu , cak su seronj poslije rata dosli iz Sarajeva i donirali jako skupocjene eksponate odnosno dio svog porodicnog blaga franjevcima umjesto lokalnom bosanskom muzeju u starom gradu kod Milosnika, (mislim halo,ba!) ova bosnjacka begovska familija je izmedju dva svj rata donirala plac u centru starog grada odmah ispod kule lokalnom srpskom drustvu da tu naprave prvu pravoslavnu crkvu ?? kad se pogledaju danasnja sela poput npr. selo Orguz i jos par drugih to je sve bila bosnjacka zemlja koju su Firdus begovi donirali hrvatima da se tu trajno nasele..
Takodjer kad pricam s livnjacima zamjerim im to sto su na jako dobrim pozicijama u vladi KS ZDK,SBK i dobrim firmama ali nikako da se udruze da doprinesu svome kraju necim vise od samo vikend rostilja ispred kuce, ako iko onda to sigurno mnogi livanjski doktori i biznismeni koji haraju po Sarajevu oni su ti koji mogu donijet nesto love u taj grad otvorit neku firmu i pomoc nasoj mladjariji da tu trajno i ostanu /.
Inace PLBiH je uz pomoc svojih clanova iz Livna jos 1991 - 92 god izdradili su detaljni uvid u Bosnjacko stanovnistvo toga kraja imali su detaljno razradjen dokument koji sadrzi detaljne informacija o vojno sposobnom bosnjackom i pro bosanskom stanovnistvu te regije Livno i sela u i okolo, gruntovnom posjedu, ekonomskoj moci i sl al ne mogu da objavim taj dokument bez njihove saglasnosti ako je dobijem poslat cu Jacku privatno
-
don kacunko
Hocemo jos, Hocemo jossajo je napisao/la:imas grad livno gdje smo pola pola,nasi su uglavnom gornji grad,begluk prikorika(sto ti cini jednu cjelinu)ivise od 80% bosnjaci,donji grad imas nas nekih 25%.problem je u tome sto su pripojili gradu obliznja sela koja su vecinom njihova pa se cini da su oni preuzeli grad.inace prije smo cinili nekih 70% u gradu.imas nas u zastinju,kablicima,guberu,komoranima,grborezima,sturbi,podhumu,golinjevu i potkraju.malo se prodaje nekretnina,skoro pa nikako,tu i tamo se nesto proda ali nista posebno.i da hoces da prodas oni nece da kupe jer dobiju dzaba od opcine.zivot tezak ko i svagdje i za nas i za njih,sa razlikom da sad uvidaju da nema nista od velike hrvatske pa se malo smirili,imas ih dosta sto kazu da im je sarajevo glavni grad.tesko je reci koliko koga ima,ali po nekim procjenama bosnjaka imas 4500.problem je u tome sto je dosta starija populacija.
Reci mi inace kakav je zivot i komunikacija, nocni izlasci, kafane? Koliko imamo dijaspore i da li ulazu u taj kraj? Koliko je iseljavanje kod katolika. Isto tako cuo sam da dosta Bosnjaka iz ZDK i SBK dolazi da rade za katolike, jel to istina? I na kraju tvoja procjena do 2025. da li mozemo doci do 30-35 posto u stanovnistvu...
livno ce ti ostati na ovim postotcima za dugo,ali jedna opcina koju cemo preuzeti do 2030 ce biti glamoc,samo pazi sada smo na oko 27-30 posto srbi izumiru hrvati bjeze a bosnjaci se cak i vracaju ,naucili ljudi da zive od zemlje a imaju je.livno nemas sta da krivis nikoga nisu oni darovali zemlju sto su htjeli,vec sto su morali,i mom je dedi uzeto preko 300 duluma zemlje,potopili jezerom a dali odstetu pa je kupio 2.eto ti pravde,
Sajo, jesil za kafu nekad u Trefusajo je napisao/la:livno ce ti ostati na ovim postotcima za dugo,ali jedna opcina koju cemo preuzeti do 2030 ce biti glamoc,samo pazi sada smo na oko 27-30 posto srbi izumiru hrvati bjeze a bosnjaci se cak i vracaju ,naucili ljudi da zive od zemlje a imaju je.livno nemas sta da krivis nikoga nisu oni darovali zemlju sto su htjeli,vec sto su morali,i mom je dedi uzeto preko 300 duluma zemlje,potopili jezerom a dali odstetu pa je kupio 2.eto ti pravde,
rudnici propali,livtex unisten,kozara unistena,unimax unisten ,pilana propala,modna odjeca propala,bosna autoprevoz unisten,bosna spedicija unistena,samo mljekara opstala a ne znam da ima vise od 30 radnika.najveci broj zaposlenih a njih je sigurno 80% je na opcinskom ili kantonalnom budetu.to ti kaze sve
Kafana u Livnu ima i previse s obzirom kako je mali grad, jedino mjesto koje preporucujem je caffe TREF odlicna muzika i dobra raja, mada ima dobra birtija u starom gradum ja svima preporucujem da posjete Keljin muzej u starom gradu fakat se imas svasta finog za vidjet.don kacunko je napisao/la:Hocemo jos, Hocemo jossajo je napisao/la:imas grad livno gdje smo pola pola,nasi su uglavnom gornji grad,begluk prikorika(sto ti cini jednu cjelinu)ivise od 80% bosnjaci,donji grad imas nas nekih 25%.problem je u tome sto su pripojili gradu obliznja sela koja su vecinom njihova pa se cini da su oni preuzeli grad.inace prije smo cinili nekih 70% u gradu.imas nas u zastinju,kablicima,guberu,komoranima,grborezima,sturbi,podhumu,golinjevu i potkraju.malo se prodaje nekretnina,skoro pa nikako,tu i tamo se nesto proda ali nista posebno.i da hoces da prodas oni nece da kupe jer dobiju dzaba od opcine.zivot tezak ko i svagdje i za nas i za njih,sa razlikom da sad uvidaju da nema nista od velike hrvatske pa se malo smirili,imas ih dosta sto kazu da im je sarajevo glavni grad.tesko je reci koliko koga ima,ali po nekim procjenama bosnjaka imas 4500.problem je u tome sto je dosta starija populacija.![]()
Reci mi inace kakav je zivot i komunikacija, nocni izlasci, kafane? Koliko imamo dijaspore i da li ulazu u taj kraj? Koliko je iseljavanje kod katolika. Isto tako cuo sam da dosta Bosnjaka iz ZDK i SBK dolazi da rade za katolike, jel to istina? I na kraju tvoja procjena do 2025. da li mozemo doci do 30-35 posto u stanovnistvu...
Istina je da ima jako mnogo ljudi iz ZDK i SBK koji rade u Sirokom brijegu i Duvnu posebno ljeti, vecinom su to gradjevinari, varioci, pom radnici, pekari, konobari i sl .Pa vec sada smo spali na 35 posto stanovnista da li cemo brojcano rasti pa ne znam bez nekih vecih ekonomskih ulaganja mislim da necemo , jer ono malo firmi sto ima nema mjesta za Bosnjake, u opcinskoj administraciji posebno.Inace samo da napomenem kvadrat neizgradjenog zemljista u industrijskoj zoni u Livnu je trenutno najjeftiniji tj.1km-1kvadrat. To je spusteno iz razloga da bi privukli investitore u taj kraj pa ako neko planira otvorit kakvu firmu za preradu ili proizvodnju necega bujrum.
Idealan je prostor za proizvodnju hrane, zacina, preradu secera, proizvodnju pvc stolarije , gradjevinskog materijala i sl .
Ne znam kakvo je stanje u rudnicima,ali sto se tice Bosna speda i Bosna autoprijevoza bas sam gledo njihove bivse pogone sad je sve struhlo ali se vidi kako je jaka firma bila, imas na www.skyscrapercity.com temu izgradnja u Livnu . posjeti dok si u dijaspori imas vazda friskih fotografija i sl .sajo je napisao/la:rudnici propali,livtex unisten,kozara unistena,unimax unisten ,pilana propala,modna odjeca propala,bosna autoprevoz unisten,bosna spedicija unistena,samo mljekara opstala a ne znam da ima vise od 30 radnika.najveci broj zaposlenih a njih je sigurno 80% je na opcinskom ili kantonalnom budetu.to ti kaze sve
Fakat se to sve moze obnovit al nema inicijative medju livnjacima koji su trenutno na vlasti i koji se dobro drze ovdje po SA i po ZE da investiraju tu, ja sam cak cuo da je Livno imalo do 1990 tih imalo i toplanu, medjutim uvjeren sam da treba i dalje da cuvate svoje posjede, stanove i kuce po Livnu posebno Guber, Kablici su odlicna mjesta prelijepo ravno zelenilo plodna zemlja fakat ima tu perspektive.
ne bih ovako javno da ti pisem koliko imam rodjaka i familije po Livnu i Duvnu javim ti na pp pa mozda se i sretnemo ja sam cesto tamo .
Da, tako je pametno
Razlog zasto nema Bosanskog je da Hrvati ne trebaju Bosnjake za bilo kakvu vlast i pokazuju svoje pravo lice.Tamo gdje nas trebaju, vidi pod Glamoc, tamo imamo pravo na Bosanski jezik.Sto je ludo, jer imas 3 put vise Bosnjaka u Livnu, ako ne i vise od Bosnjaka u Glamocu
Razlog zasto nema Bosanskog je da Hrvati ne trebaju Bosnjake za bilo kakvu vlast i pokazuju svoje pravo lice.Tamo gdje nas trebaju, vidi pod Glamoc, tamo imamo pravo na Bosanski jezik.Sto je ludo, jer imas 3 put vise Bosnjaka u Livnu, ako ne i vise od Bosnjaka u Glamocu