☑ Pravila foruma i savjeti

Ekonomija u Genocidnoj i propast genocidne

atif
Član

Re: Ekonomija u Genocidnoj i propast genocidne

Post Postao/la atif » 03 mar 2022 14:08

:zastava: ovdje domovina bosna i hercegovina definitivno dobiva a antibosnjaci gube!

https://faktor.ba/vijest/sta-najvise-uv ... ave/155540

Tako je Bosna i Hercegovina, prema podacima Uprave za indirektno oprezivanje BiH, u prošloj godini iz Rusije uvezla robe u iznosu od 269.663.436 BAM.

Kada je u pitanju izvoz u Rusiju, on iznosi 102 miliona BAM. Ogroman dio odnosi se na farmaceutske proizvode, čak 81 milion BAM. Rusi su na bh. jestivo voće i orašaste plodove, kore agruma, dinja i lubenica platili osam miliona BAM.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 06 mar 2022 01:13

Njemci počeli ucjenjivati Vučka gubljenjem investicija.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/23 ... uciji.html
Samo BiH.

atif
Član

Post Postao/la atif » 08 mar 2022 15:26

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... i+Ukrajini
Privrednicima iz šumske zbog dešavanja na istoku zarobljeni su milioni maraka koje trenutno ne mogu da naplate za robu isporučenu u Rusiju i Ukrajinu, a osim toga i sva razmjena s tim zemljama je stala i pitanje je da li će i kada šleperi ponovo krenuti ka tom tržištu.

Prema podacima Privredne komore šumske spoljnotrgovinska razmjena Srpske i Rusije u prošloj godini iznosila je 90,4 miliona maraka što čini 0,9 odsto ukupne vrijednosti robne razmjene koju je šumska ostvarila s inostranstvom. Iako je obim razmjene nizak, Rusija se ubraja u top 20 spoljnotrgovinskih partnera Srpske. Od ukupnog iznosa, na izvoz se odnosilo 21,5 miliona maraka, a među proizvodima koji su plastani u Rusiju izdvajaju se nafta, jabuke, kruške, namještaj i obuća.

Sa druge strane, iz te zemlje u šumsku se najviše uvoze naftni gasovi, ulja, mineralna đubriva i krv neophodna za terapiju.

atif
Član

Post Postao/la atif » 09 mar 2022 14:23

šumska se zadužila za 20 miliona BAM, uskoro novo zaduženje

Na Banjalučkoj berzi danas je obavljena emisija trezorskih zapisa šumske u iznosu od 20 miliona BAM.
Na taj način se Vlada šumske praktično zadužila za spomenuti iznos. Riječ je o šestomjesečnim vrijednosnim papirima koji na naplatu stižu već u septembru.

Zaduživanje je obavljeno po kamatnoj stopi od 0,6 posto.

Ovo je prvo zaduženje šumske na finansijskom tržištu ove godine. No, već za 23. mart je planirana aukcija obveznica šumske u iznosu od 30 miliona BAM.

atif
Član

Post Postao/la atif » 23 mar 2022 16:51

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... na+aukcije

Šumska nije uspjela prodati sve obveznice prvog dana aukcije

atif
Član

Post Postao/la atif » 26 mar 2022 19:43

Italijanski PMP Industries odustao od Ramića, traži novu lokaciju
Iitalijanska kompanije PMP Industries S.p.A. odustala je od investicije u banjalučkoj industrijskoj zoni Ramići.

O ovome je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika obavijestio Frančesko Poco, vlasnik kompanije.

Poco je kazao da je njegova kompanija ranije iskazala interes za Industrijsku zonu Ramići i da je njihov tim, pregledavajući tu lokaciju, utvrdio da ne postoje adekvatni uslovi koji su njima potrebni, te da povlače svoj raniji interes za tu lokaciju, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Poco je obavijestio srpskog člana Predsjedništva da će nastaviti da traga za adekvatnom lokacijom kako bi investirao u taj projekat.

- Kompanija PMP Jelšingrad Gradiška već petnaest godina uspješno posluje u tom gradu, a PMP Industries S.p.A, sa osam fabrika širom svijeta, planira početak proizvodnje u novom objektu u šumskoj 2023. godine, navodi se u saopštenju.
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... u+lokaciju

atif
Član

Post Postao/la atif » 26 mar 2022 19:49

poklapanje!

Bingo gradi još jedan veliki objekat
Kompanija Širbegović inženjering izvodi montažu armirano-betonske konstrukcije na objektu Bingo u Banjaluci.

– U toku je montaža druge faze AB montažne konstrukcije na objektu Bingo, Banja Luka – naveli su.
slika

atif
Član

Post Postao/la atif » 28 mar 2022 17:38

Ministarstvop finansija ovog entiteta zakazalo je za 6. april aukciju šestomjesečnih trezorskih zapisa u planiranom iznosu od 20 miliona KM.

Šumska se nedavno zadužila trezorskim obveznicama za 29 miliona BAM po kamatnoj stopi od 3,4 posto, a ponuđene obveznice prodala je nakon dva dana aukcije. Prije toga prodala je šestomjesečne trezorske zapise po kamati od 0,6 posto u vrijednosti 19,9 miliona KM.

U oba slučaja iznos pristiglih ponuda jedva je premašivao vrijednost planiranih emisija hartija od vrijednost
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... m+zapisima

atif
Član

Post Postao/la atif » 31 mar 2022 14:39

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... +0%2c01+KM

ije preduzeća Rafinerija nafte Brod a.d. Bosanski Brod ostvarile pad od -9,09% i trgovalo se po cijeni od 0,01 BAM po akciji, u vrijednosti od 300,30 BAM.
Facebook Twitter Print

Pita sirnica
Član

Post Postao/la Pita sirnica » 31 mar 2022 15:08

U proslosti smo naveli kako je milokrad sa svojim ruskim partenrima izvuka nekoliko stotina mil KM (dugovanje prema drzavi, penzionerskim i zdrastvenim fondovima, lazne investicije, naduhani racuni,...). Rijec je o nekoliko stotina, procijena 450 mil KM. U ovu racunicu neide steta o ilegalnoj privatizaciji. U ovom dijelu Rep BiH nista se neotvara ili privatizuje a da se milokradu i njegovoj fasistickoj udrugi neplati

Da to nece ici vijecno to je i milokradu jasno. On ce gledat da ovu firmu u Bosanskom Brodu ostavi "operativno" do nakon izbora. De facto, ovo preduzice netreba vise ni da ide u stecaj, ono je za likvidaciju!!! Refinerija = jedna dionica 0,01 KM :joojj: = Pa svakom upada u oko da ovdje nesto nije uredu. Zasto tuzilastvo neradi (vise nego ocevidno o kakvom lopovluku se radi) naravno milokrad i komadant drgagan kontrolisu tuzilastvo.

Primjera radi kako to ide = Dobijes narudbu iz jednog dijela putinove zemlje. U ugovoru navedu da posiljka treba da ide direkt u Bosanski Brod. Carinska vrijednost se drzi niska, s proforma racunom + preferencijski dokumenat (tako da se neplaca ni carina, nego samo PDV = milokradov carinik corav na oba oka). A fiskalni racun od kompanije iz putinove zemlje izdat na rafineriju bude 3-4 x veci, nego sto je ta firma iz veceg grada sa juga putinove zemlje platila jednoj firmi iz good old europe. A novac se prebaci na racun na kipru. Klasicni primjer izvlacenje kapitala iz drzave i iz firme.
B -> B -> B

atif
Član

Post Postao/la atif » 11 apr 2022 15:06

http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... e+zadužuje

Trezorski zapisi i obveznice: Dok Federacija BiH apstinira, šumska se zadužuje

Ukupan dug u Bosni i Hercegovini po vrijednosnim papirima iznosio je na kraju 2021. godine 2,97 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH, izvještava Indikator.ba.

Dug po dužničkim vrijednosnim papirima čini 22,4 ukupnog duga u BiH koji je iznosio 13,25 mlrd na kraju prošle godine.

Od ukupnog duga po vrijednosnim papirima 50 miliona KM otpada na kratkoročni dug (dug po trezorskim zapisima), dok apsolutni većinu od 2,92 mlrd KM čini dugoročni dug (dug po obveznicama).

Nedospjeli dug po osnovu vrijednosnih papira u Federaciji BiH sa 31. septembrom 2021. godine iznosio je 864,2 miliona KM, što znači da većina ove vrste duga otpada na šumsku.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 14 apr 2022 08:45

atif je napisao/la: 26 mar 2022 19:49 poklapanje!

Kompanija Širbegović inženjering izvodi montažu armirano-betonske konstrukcije na objektu Bingo u Banjaluci.

– U toku je montaža druge faze AB montažne konstrukcije na objektu Bingo, Banja Luka – naveli su.
slika
Sipak poklapanje. Bingo sve uvozi iz srbije i hrvatske. Nase robe skoro da nema. Treba mi 10min svaki artikal da dobro provjerim da nije iz srbije/hrvatske dok nadjem jedan iz bosne ili inostranstva.
Bog Bosna i Bošnjaci

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 14 apr 2022 13:54

ljiljan89 je napisao/la: 14 apr 2022 08:45
atif je napisao/la: 26 mar 2022 19:49 poklapanje!

slika
Sipak poklapanje. Bingo sve uvozi iz srbije i hrvatske. Nase robe skoro da nema. Treba mi 10min svaki artikal da dobro provjerim da nije iz srbije/hrvatske dok nadjem jedan iz bosne ili inostranstva.
Nije baš tako. U Bingu u šumskoj jeste manje naših proizvoda, ali s obzirom kako je bilo na početku, sada je super. Ja se u Derventi kompletno podmirim našim proizvodima i to imam čak i mogućnost izbora. Da može više- može, jer izbora imamo u mnogim segmentima.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 14 apr 2022 16:32

abu seid je napisao/la: 14 apr 2022 13:54 Nije baš tako. U Bingu u šumskoj jeste manje naših proizvoda, ali s obzirom kako je bilo na početku, sada je super. Ja se u Derventi kompletno podmirim našim proizvodima i to imam čak i mogućnost izbora. Da može više- može, jer izbora imamo u mnogim segmentima.
Ako se ti podmiris u Derventi sa nasim proizvodima kako se ja onda patim ko stoka da ne kupim cetnicko-ustaski proizvod u sred sarajeva, a posto sam iz gradiske, uvijek kupujem u bingu tamo kada odem. Tamo je skoro sve iz srbije. Srpske kobasice, srpke ovo, srpsko ono...

Da se razumijemo ja cak i ne kupujem proizvode ciji su distributeri sirokog, posusja, kreseva, srbije itd... dakle vecina zapadnih proizvoda.

Moja porodicna firma je radila sa bingom kad su imali manje od 10 poslovnica, a ja sam studirao sa sinom od jedne visoko rangirane osobe iz Binga.

Bingo je kancer Bosne i Bosnjaka, jedina prednost Binga, ako se moze nazvati prednoscu jeste sto je kancer sa sjedistem u Bosni.

Kupuj u svom lokalnom marketu i kupuj domace, bingo je 90% ustasko/cetnicka firma
Bog Bosna i Bošnjaci

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 14 apr 2022 17:23

ljiljan89 je napisao/la: 14 apr 2022 16:32
abu seid je napisao/la: 14 apr 2022 13:54 Nije baš tako. U Bingu u šumskoj jeste manje naših proizvoda, ali s obzirom kako je bilo na početku, sada je super. Ja se u Derventi kompletno podmirim našim proizvodima i to imam čak i mogućnost izbora. Da može više- može, jer izbora imamo u mnogim segmentima.
Ako se ti podmiris u Derventi sa nasim proizvodima kako se ja onda patim ko stoka da ne kupim cetnicko-ustaski proizvod u sred sarajeva, a posto sam iz gradiske, uvijek kupujem u bingu tamo kada odem. Tamo je skoro sve iz srbije. Srpske kobasice, srpke ovo, srpsko ono...

Da se razumijemo ja cak i ne kupujem proizvode ciji su distributeri sirokog, posusja, kreseva, srbije itd... dakle vecina zapadnih proizvoda.

Moja porodicna firma je radila sa bingom kad su imali manje od 10 poslovnica, a ja sam studirao sa sinom od jedne visoko rangirane osobe iz Binga.

Bingo je kancer Bosne i Bosnjaka, jedina prednost Binga, ako se moze nazvati prednoscu jeste sto je kancer sa sjedistem u Bosni.

Kupuj u svom lokalnom marketu i kupuj domace, bingo je 90% ustasko/cetnicka firma
Ne znam kako se ne možeš namiriti. Možda zbog toga što gledaš i ko je distributer.
Kupuj lokalno možeš u federaciji u šumskoj ne. Ja u federaciji nikad ne kupujem u Binga.
Ne smatram Bingo karcinomom, ali bih i ja volio da ima još bolji izbor domaćih proizvođača. Za sada sam najviše vidio tako nešto u ETNA hipermarketu u Gračanici.

ljiljan89
Član

Post Postao/la ljiljan89 » 14 apr 2022 17:32

abu seid je napisao/la: 14 apr 2022 17:23
Ne znam kako se ne možeš namiriti. Možda zbog toga što gledaš i ko je distributer.
Ako kupis Colgate pastu za zube ciji je distributer Kresevo ili Siroki Brijeg, ti finansiras ustase. Ja ne kupujem njihove proizvode.

Naravno da je tebi lakse u Bingu kada podrzavas cetnike i ustase. Tebi izgleda nije problem finsansirati njih.
Bog Bosna i Bošnjaci

Burek
Član

Post Postao/la Burek » 14 apr 2022 19:06

U Derventi kod Bingo ima dosta nasih stvari.

abu seid
Član

Post Postao/la abu seid » 15 apr 2022 01:05

ljiljan89 je napisao/la: 14 apr 2022 17:32
Ako kupis Colgate pastu za zube ciji je distributer Kresevo ili Siroki Brijeg, ti finansiras ustase. Ja ne kupujem njihove proizvode.

Naravno da je tebi lakse u Bingu kada podrzavas cetnike i ustase. Tebi izgleda nije problem finsansirati njih.
:roll:
Zato se i jesam zabavio ovoliko oko domaćih proizvoda, jer mi je svejedno.
Svašta.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 15 apr 2022 06:14

ljiljan89 je napisao/la: 14 apr 2022 17:32

Bez napadanja.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Odgovorite