☑ Pravila foruma i savjeti

SDA

Agron
Član

Re: SDA

Post Postao/la Agron » 24 okt 2013 16:22

Abidaga je napisao/la:
Gazija je napisao/la:Interesuje me sta ljudi misle od ovome? Sto se mene tice, ikakva podjela, pa makar bili to samo biracki distrikti, su negativno za Bosnjake. Uopste nerazumijem sto ikakve koncesije moramo davati Hrvatima, narodu koji polahko, ali sigurno, nestaje iz Bosne i prestaje biti politicki faktor.
Hrvatima nista ne moramo davati cak imamo demokratsko pravo da im oduzimamo sve sto nemaju Bosnjaci u Hrvatskoj ali ako SDA sada ne pokloni ustasama zapadni Mostar onda ce nakon izbora 2014 opet neka multietnicka stranka tipa NSRZB ili DF predloziti Bosnjaka koji nije iz SDA za gradonacelnika sto nije interes etnokrata iz SDA i HDZ:
oG8vNX3q3U8
Gargamel u dvanaestoj minuti: "Nama odgovara jedna jaka stranka u Hrvata.. Mi smo zbog SDP-a bili prinudjeni da suradjujemo sa Lijanovicma i drugima (probosanskim hrvatima).. ali uvijek smo bili za HDZ!" :pop:
Tihić je američki čovjek. :vomit:
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 25 okt 2013 11:28

Agron je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:
Gazija je napisao/la:Interesuje me sta ljudi misle od ovome? Sto se mene tice, ikakva podjela, pa makar bili to samo biracki distrikti, su negativno za Bosnjake. Uopste nerazumijem sto ikakve koncesije moramo davati Hrvatima, narodu koji polahko, ali sigurno, nestaje iz Bosne i prestaje biti politicki faktor.
Hrvatima nista ne moramo davati cak imamo demokratsko pravo da im oduzimamo sve sto nemaju Bosnjaci u Hrvatskoj ali ako SDA sada ne pokloni ustasama zapadni Mostar onda ce nakon izbora 2014 opet neka multietnicka stranka tipa NSRZB ili DF predloziti Bosnjaka koji nije iz SDA za gradonacelnika sto nije interes etnokrata iz SDA i HDZ:
oG8vNX3q3U8
Gargamel u dvanaestoj minuti: "Nama odgovara jedna jaka stranka u Hrvata.. Mi smo zbog SDP-a bili prinudjeni da suradjujemo sa Lijanovicma i drugima (probosanskim hrvatima).. ali uvijek smo bili za HDZ!" :pop:
Tihić je američki čovjek. :vomit:
Tihić je svoj čovjek, gleda lične interese i da što duže vlada u sda!!!
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 25 okt 2013 12:24

Noel, a da bi što duže( i komfornije) ostao na vlasti najbolje je biti poslušnik MZ-e i Amerike. Taj put je Suljo Tihić davno odabrao.

Evo nešto za razmišljanje

http://www.saff.ba/bih/491-znakovi-opasnosti-na-putu

Da li je i zadnji zdravi dio SDA odumro!? :?:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 25 okt 2013 17:05

Agron je napisao/la:Noel, a da bi što duže( i komfornije) ostao na vlasti najbolje je biti poslušnik MZ-e i Amerike. Taj put je Suljo Tihić davno odabrao.

Evo nešto za razmišljanje

http://www.saff.ba/bih/491-znakovi-opasnosti-na-putu

Da li je i zadnji zdravi dio SDA odumro!? :?:
naručen plaćeni članak, prepun špekulacija,

ima boljih ideja na našem forumu, nego kod pisca ovog članka.

ne volim tihića, sda mi je važnija od 1000 tihića

:zastava: :rat: :zastava:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 nov 2013 03:48

Klempo je bitna samo vlast, on samo razmislja skim ce uci poslije izbora u vlast. Svejdeno j enjemu da li je to Radoncic, Komsic ili neko drugi. :vomit:
Sulejman Tihić: Kola su krenula nizbrdo, međunarodna zajednica je digla ruke od BiH
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... uke-od-bih

Nakon višesedmičnog odsustvovanja zbog operativnog tretmana i terapije u Heidelberg University Hospital u Njemačkoj, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, koji se oporavlja u vikendici u Bosanskom Šamcu, vratit će se u ponedjeljak, 18. novembra, svojim redovitim obavezama u stranci, a već intenzivno razgovara sa svojim prvim saradnicima.

Jučer su u posjeti kod njega bili zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Denis Zvizdić, a brojne susrete imao je i tokom boravka u Njemačkoj.

Razgovor s Čovićem

Danas će razgovarati i sa liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Draganom Čovićem. Razgovori će se, kako ističe Tihić, voditi oko implementacije presude u slučaju ''Sejdić-Finci'', pitanja Mostara, bivših kantona sa specijalnim statusom – Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom, te o Distriktu Brčko.

''Odmaram se pomalo na vikendici u Bosanskom Šamcu. Bio sam na terapiji, ali istovremeno sam bio i na kontroli vezano za raniju operaciju pluća. Sada su samo predviđene redovne kontrole. U dobrom sam stanju. Svaki dan, dakle, i ovdje imam određene aktivnosti, ali na posao u stranku vraćam se u ponedjeljak'', kaže na početku Tihić.

Na pitanje da li je uopće moguć dogovor oko implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić-Finci'', jer se odavno pretvorio u političku sapunicu, a bliže se i Opći izbori, Tihić odgovara:

''Jako je teško postići sporazum kad imamo dva suprotstavljena zadataka. Prvo, provođenje presude u slučaju ''Sejdić-Finci'', odnosno uvrštavanje kategorije Ostalih u ravnopravnu poziciju sa konstitutivnim narodima, te, istovremeno, rješavanje hrvatskog pitanja. To su dosta dva suprotstavljena pitanja. Ako se potrudimo, možda to i riješimo''.

U BiH, dodaje on, postoje političke snage koje su otvoreno protiv BiH.

''Normalno da mnoga rješenja ne možemo postići. Nema koncenzusa ako imamo političke snage koje negiraju državu BiH. Veoma je važno da normalno pokušamo riješiti pitanje provođenja presude u slučaju ''Sejdić-Finci''. Mislim da je do sada napravljen veliki napor i da smo blizu rješenja. Trebamo još jednom sjesti i dogovoriti detalje koji često puta znaju biti ogromni'', zagonetan je bio lider SDA.

Kako se suprotstaviti?

Prema Tihiću, Bošnjaci u RS su građani drugog reda

''Počevši od obrazovanja... Vidite šta se dešava u Konjević-Polju. Imamo činjenicu da se u Srbiji daju sva prava Bošnjacima, a u RS se to ne dozvoljava. Da ne govorimo o rješavanju drugih pitanja u pogledu te ravnopravne pozicije bošnjačkog naroda. Moje unuke idu u školu u Bosanskom Šamcu i u knjižicama im piše da slušaju srpski jezik, a ne bosanski. Predsjednik RS-a Milorad Dodik negira bosanski jezik, iako će popis pokazati da je to jezik kojim govori najveći broj stanovnika BiH'', rekao je Tihić.

Nameće se, tvrdi on, pitanje kako se suprotstaviti takvom ponašanju.

''Nema mehanizama kojima bi se riješila ta pitanja. Međunarodna zajednica, osim praznih upozorenja i ukazivanja, ne čini ništa drugo. Tako da bojim se da će to trajati još jedno vrijeme dok se međunarodna zajednica ne uključi u aktivniju poziciju u BiH ili, pak, dok u RS na scenu ne dođu političke snage koje će zajedno sa ostalima graditi jednu državu BiH, državu ravnopravnih naroda Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih'', naglasio je.

Kritičan je bio i prema predstavnicima međunarodne zajednice na ''raznim nivoima''.

''Imao sam rješenja koja sam im predlagao, koja bi riješila sve ove probleme. Nažalost, ne postoji volja. BiH je predata Evropskoj uniji (EU) na brigu. Amerikanci su se povukli iz ovog procesa, osim nekih stvari koji se tiču integriteta i suvereniteta BiH. U EU je teško postići koncenzus o mnogim drugim manje važnim pitanjima, a kamoli kad je u pitanju BiH'', kritičan je bio lider SDA.

Ko će biti bošnjački partneri

Potvrdio je kako će SDA, nakon generalnih izbora naredne godine, ''morati imati najmanje jednog političkog partnera kad je u pitanju obnašanje vlasti u bošnjačkom dijelu u FBiH, odnosno na državnom nivou''.

''Sa SDP imamo loša iskustva. Raspoložene nije u tom pravcu, ali vidjet ćemo. Tu su Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za BiH. Vidjet ćemo šta će biti i sa Demokratskom frontom (DF). Sve zavisi od rezultata izbora. Ne možemo reći da li ćemo bit s ovom ili onom stranom'', zaključio je Tihić.

Aprilski paket je bio šansa

Analizirajući situaciju u BiH, Tihić je rekao da smo ''imali veliku šansu da je usvojen Aprilski paket ustavnih amandmana s onim setom zakona''.

''Tada su kola krenula nizbrdo... One snage koje su protiv BiH, sada koriste mehanizme Dejtonskog sporazuma, te pokušavaju otežati rad ili onemogućiti rad institucija BiH. Također, žele otežati rad na postizanju novih rješenja kao poput ovih u slučaju ''Sejdić-Finci''. Zato je situacija u BiH unazad nekoliko godina dosta složena. Nemamo rješenja mnogih pitanja. Međutim, nadamo se da će građani na sljedećim izborima prepoznati one političare koji negiraju BiH i shvatiti da je to njima na štetu, jer danas nemamo IPA fondova i drugog što je važno za život u BiH'', smatra Tihić, dodajući kako mehanizmi Daytonskog sporazuma sprječavaju rješavanje problema.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 nov 2013 06:11

Ja nemogu vjerovati koliko je Tihic glup covjek! I koja je to budala. Evo 2014 gradonacelnik Brcka trebao bi biti izabran Bosnjak. Ja sam siguran da to nece biti. Jer ce nas ovdje ponovo neko zajebati ako nebudemo imali apsolutnu vecinu.
Ono što dobiju Hrvati u SBK, pripada Bošnjacima u HNK
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ono-sto ... cima-u-hnk

Predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović "dosta su približili stavove" tokom jučerašnjeg susreta u Bosanskom Šamcu, tokom kojeg su razgovarali o partnerstvu dvije stranke, uređenju Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, grada Mostara i Distrikta Brčko. Ovo je za „Avaz“ potvrdio lider SDA kazavši da su stavovi približeni i kada je u pitanju presuda „Sejdić - Finci“.

Dinamizirati pregovore

- Morat ću u skorije vrijeme imati sastanke s Fahrudinom Radončićem (SBB) i Zlatkom Lagumdžijom (SDP). Ima nekih korekcija u odnosu na ranije dogovore i prije bilo čega potrebna je njihova saglasnost na predložene modele. O detaljima ne mogu govoriti prije tih sastanaka - rekao je Tihić za "Avaz".

Ipak, bio je detaljniji kada su u pitanju dogovori o ustroju SBK i HNK.

- Princip je da ono što dobiju Hrvati u SBK, pripada Bošnjacima u HNK. Tako bismo imali i simetričnost, ali i ravnopravnost dva naroda. Tu SDA i HDZ imaju potpunu saglasnost i mislim da je stvar tehnike i procedure da se sporazum potpiše - navodi Tihić.

Lideri dvije stranke saglasni su u cijelosti i kada je u pitanju status Brčkog.

- Mi smatramo, naprimjer, da se gradonačelnik treba rotirati. U prošlom mandatu bio je Srbin, sada je Hrvat, a u narednom mandatu to mjesto pripada Bošnjacima - navodi Tihić.

Kada je Mostar u pitanju, čelnik SDA stava je da se tu mora postići saglasnost u vezi s nekoliko bitnih detalja, ne želeći otkrivati o čemu se radi.

Lider HDZ-a za „Avaz“ je kazao da je bio u posjeti Tihiću prije svega kao dragom čovjeku nakon povratka s liječenja. Ali, s obzirom na to da je bio ohrabren Tihićevim oporavkom, kaže da su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji.

- Dotakli smo se svih pitanja, od suradnje SDA i HDZ-a, i kazali da ćemo već idućeg tjedna dinamizirati pregovore da bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme - kazao je Čović.

Uvid u stanje

Čović kaže da ga je Tihić informirao o tome da, čim dođe u Sarajevo, namjerava razgovarati s predsjednicima drugih stranaka u Sarajevu da bi i od njih dobio uvid u stanje. Dogovoreno je da se naredna sedmica iskoristi i za susrete u Sarajevu.

- Što se tiče presude „Sejdić-Finci“, pokušat ćemo sjesti još jednom s kolegama i još jednom napraviti reviziju onoga što je dosad urađeno - rekao je Čović.

On vjeruje da će u narednom mjesecu imati definiran strateški dokument o partnerstvu HDZ-a i SDA, odnosno saradnji dvije stranke na svim nivoima vlasti.

Sa SDP-om imamo loša iskustva

Tihić je jučer u intervjuu za Anadoliju kazao i da će SDA, nakon generalnih izbora naredne godine, ''morati imati najmanje jednog političkog partnera kad je u pitanju obnašanje vlasti u bošnjačkom dijelu u FBiH, odnosno na državnom nivou''.

- Sa SDP-om imamo loša iskustva. Raspoloženje nije u tom pravcu, ali vidjet ćemo. Tu su Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH. Vidjet ćemo šta će biti i s Demokratskom frontom. Sve zavisi od rezultata izbora. Ne možemo reći hoćemo li biti s ovom ili onom stranom - zaključio je Tihić.

Da je Tihić učestvovao, dosad bismo se dogovorili

Čović kaže da ga je Tihić informirao i o tome da će od ponedjeljka ponovo početi normalno raditi u Sarajevu te da će krenuti sa stranačkim aktivnostima da bi svojim autoritetom doprinio „kvalitetnijem približavanju oko nekih stvari“.

- Mogu se složiti s Tihićem, da je on bio nazočan svim razgovorima, a bez želje da umanjim bilo čiji značaj i kvalitet, da bi dosad to sve bilo završeno - rekao je Čović.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 14 nov 2013 07:36

ABene, pojednostavljuješ stvari,

Tihić da je glup, ne bi tolike godine nakon Alijine smrti ostao na čelu SDA.

Tihić može biti svašta drugo , ali mu glupost ne možeš pripisivati.

Vidiš kolike se borbe vode u SDU npr. za čelno mjesto, a koji su minorna stranka,

e sad zamisli kolike se borbe za vlast vode u SDA koja je hiljadu puta jača od SDU?

I još nešto, mislim da nije u redu da Tihića stalno nazivaš klempom,

isti si kao i oni sa ustaško-četničkih portala koji ga tako zovu.

On je bošnjak i musliman, i nije u redu brata po vjeri tako nazivati.

Osim toga , obilježavati ljude po njihovim fizičkim manama nije u redu ni sa koje strane,

isto kada bi ti ABene nosio naočale, pa te ja zvao Ćoro.

Razmisli malo!

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 14 nov 2013 07:46

bez da zauzimam ikakvu politicku poziciju moram jedno reci:

u normalnim demokratijama (sto bosna jos nije, jer je kao prvo veoma mlada a kao drugo mi inace nismo za demokratije men se cini :D ) je sasvim normalno da neko ostane 1-2 mandata na celu jedne stranke i onda odlazi sa te pozicije a mozda i skroz iz stranke (ovisno od toga kako su zadnji izbori prosli, pozitivno ili negativno)..

eh to kod nas ne postoji, a najvise me to nekako nervira kod sda. poslje alije je dosao tihic i sam ne znam kolko je to godina proslo.. 10-15 godina (ovako po nekom osjecaju).. i covjek dobije osjecaj da se nista ne desava.. nema nikakve dinamike unutar stranke, nikakvih promjena.. nema omladine da se malo pogura u javnosti.. makar i kao pojedinac..

stalno gledamo iste face (kod svih stranaka) i to je narodu dojadilo.. o onda me fakat ne cude 2 stvari:

1.) eeeeeeekstremno mala izlaznost na izborima.. nesto vise od 50%.. pa to nema nigdje u evropi

2.) narod nasjeda na nove stranke. nove stranke i jesu jedino novo sto se nudi.. i onda naravno bosnjaci na to nasjedaju (sdu, a-sda, df, nasa kaka, .. )

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 14 nov 2013 08:16

To je cinjenica da je on glup covjek, tebi ako ti to smeta onda je to tvoj problem. Taman posla da ti ugadam ovdje i da ga nevrijedam. Neznam sta je on to uradio korisno za Bosnu i Bosnjake da bi ga postovao. A primjera kako je klempo prodao Bosnu i Bosnjake imas na svim stranama. On je samo jedan od izdajica na sceni Bosnjacke politike koji nisu zasluzili ama bas nikakvo postivanje. A ti noele kad napadas druge poput Cerica onda je to uradu. Zato ako ti smeta to je tvoj problem!
noel malcolm je napisao/la:ABene, pojednostavljuješ stvari,

Tihić da je glup, ne bi tolike godine nakon Alijine smrti ostao na čelu SDA.

Tihić može biti svašta drugo , ali mu glupost ne možeš pripisivati.

Vidiš kolike se borbe vode u SDU npr. za čelno mjesto, a koji su minorna stranka,

e sad zamisli kolike se borbe za vlast vode u SDA koja je hiljadu puta jača od SDU?

I još nešto, mislim da nije u redu da Tihića stalno nazivaš klempom,

isti si kao i oni sa ustaško-četničkih portala koji ga tako zovu.

On je bošnjak i musliman, i nije u redu brata po vjeri tako nazivati.

Osim toga , obilježavati ljude po njihovim fizičkim manama nije u redu ni sa koje strane,

isto kada bi ti ABene nosio naočale, pa te ja zvao Ćoro.

Razmisli malo!
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 14 nov 2013 15:36

Ima li ko ovim debilima javno da kaze da Bosnjacka pozicija u HNK nije ni blizu ista kao ustaska u SBK. Bosnjaci su vec 2010 mogli vlast napraviti bez HDZ-a u SBKu a uskoro ce i bez ovih manjih stranaka moci samostalno obezbjediti 2/3 vecinu dok smo u HNK 50-50. Sta to ustase koji kurac mogu nuditi u HNK kad mi tamo cinimo 50% vlasti i ne mogu jednu jedinu odluku izglasati mimo nas a kamoli obezbjediti 2/3 za formiranje vlade. Ovo je fakat zona sumraka o cemu se uopste razgovara.

A ono cudoviste od tihica broji posljenje dane ali je umeracio izgleda da nas unazadi jos 50 godina prije nego ga mrak pojede. Sjeme mu prokleto bilo.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 14 nov 2013 16:13

Logan je napisao/la:Ima li ko ovim debilima javno da kaze da Bosnjacka pozicija u HNK nije ni blizu ista kao ustaska u SBK. Bosnjaci su vec 2010 mogli vlast napraviti bez HDZ-a u SBKu a uskoro ce i bez ovih manjih stranaka moci samostalno obezbjediti 2/3 vecinu dok smo u HNK 50-50. Sta to ustase koji kurac mogu nuditi u HNK kad mi tamo cinimo 50% vlasti i ne mogu jednu jedinu odluku izglasati mimo nas a kamoli obezbjediti 2/3 za formiranje vlade. Ovo je fakat zona sumraka o cemu se uopste razgovara.

A ono cudoviste od tihica broji posljenje dane ali je umeracio izgleda da nas unazadi jos 50 godina prije nego ga mrak pojede. Sjeme mu prokleto bilo.
Upravo tako. :gut:

Tihić je gargamel i američki igrač koji sistematski uništava ono malo zdravog tkiva što je ostalo u SDA.

Usto vrlo dobar prijatelj sa Fahrudinom Radončićem o kojem pretpostavljam ne moram trošiti riječi. :vomit:

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 14 nov 2013 16:33

Logan je napisao/la:
Komotno mogu prihvatiti da je čudovište, jer ga uopće ne želim braniti,

upravo suprotno, imao bih razloga da ga itekako napadam zbog nekih stvari.

Međutim, ne slažem se da ljude etiketiramo po fizičkim osobinama,

to nije ni ljudski a ni po vjeri ispravno.

P. S.

ABene, ja Cerića nikada nisam napadao po osnovu njegovog fizičkog izgleda,

nego sam rekao, a to i danas tvrdim, da je veliki materijalista.

Lično sam bio dva puta svjedok koliko mu se para moralo dati za prisustvo otvaranju nove džamije ili

ako ga želiš kao gosta na mevludu.

To mi se gadi kod Cerića, a ne njegov fizički izgled,

svi smo onakvi kakvim nas je bog stvorio.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 14 nov 2013 16:40

noel malcolm je napisao/la:
Logan je napisao/la:
Komotno mogu prihvatiti da je čudovište, jer ga uopće ne želim braniti,

upravo suprotno, imao bih razloga da ga itekako napadam zbog nekih stvari.

Međutim, ne slažem se da ljude etiketiramo po fizičkim osobinama,

to nije ni ljudski a ni po vjeri ispravno.

P. S.

ABene, ja Cerića nikada nisam napadao po osnovu njegovog fizičkog izgleda,

nego sam rekao, a to i danas tvrdim, da je veliki materijalista.

Lično sam bio dva puta svjedok koliko mu se para moralo dati za prisustvo otvaranju nove džamije ili

ako ga želiš kao gosta na mevludu.

To mi se gadi kod Cerića, a ne njegov fizički izgled,

svi smo onakvi kakvim nas je bog stvorio.
Tihić mene fizički i karakterno podsjeća na smeagola iz gospodara prstenova. Njegov prsten je mjesto predsjednika SDA i spreman je sve zgaziti i izdati samo da bi što duže ostao na istom.

Koliko je samo kvalitetnih kadrova otjerao iz SDA da bi doveo poslušnike poput Sarajlića.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 15 nov 2013 03:26

Da nije vijest sa poskoka, uzeo bi je za ozbiljnu. Ali ako klempo misli dijelti SBK da bi dobio pola Mostara koji vec sad imamo onda nije normalan. Hrvati tamo imaju vec svoje opcine poput Dobretica. Gdje su nase opcine pola Stoca?, Pocitelj?, Prozor? i druge.
Gargamel nije normalan, mi idemo u SBK kantonu prema 70% a on se pravi glup. Stvarno nemam rijeci da se izdaju Bosnjaci u nekom kraju gdje se narod odbranio i odrzao povratak.
Početak podjele u Federaciji: Prvo se dijele Mostar i Travnik, Srbi "pobrisani"...
A. A. 14/11/2013 23:19:00
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/17849 ... isani.html

SARAJEVO - Princip je da ono što dobiju Hrvati u Srednjobosanskoj, pripada Bošnjacima u Hercegovačko neretvanskoj županiji. Tako bismo imali i simetričnost, ali i ravnopravnost dva naroda, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić govoreći o sastanku kojeg je jučer održao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Naime, čelnici SDA i HDZ-a BiH u Šamcu su razgovarali o provedbi presude Sejdić-Finci, ali i o uređenju SBŽ-a i HNŽ-a, Grada Mostara te Brčko Distrikta.

Tihić je u izjavama sarajevskim medijima potvrdio pisanje portala Dnevno kazavši kako će vlade u SBŽ-u i HNŽ-u jedna drugoj biti ”slika u zrcalu”.

-Tu SDA i HDZ imaju potpunu suglasnost i mislim kako je stvar tehnike i procedure da se sporazum potpiše, rekao je Tihić uz opasku kako su dvije stranke jako blizu postizanja dogovora o modelu provedbe presude Sejdić-Finci.

Nije, pak, želio otkrivati detalje dogovora u Mostaru, no rekao je kako je suglasan s Čovićem kada je u pitanju status Brčkog.

Portal Dnevno, podsjećamo, prvi je objavio kako su SDA i HDZ BiH zapravo već dogovorili podjeluMostara na dvije općine, hrvatsku i bošnjačku, i to u sklopu paketa u kojem bi se uredile i dvije spomenute županije – HNŽ i SBŽ. Također, po modelu Mostara bio uređen i Travnik.

Iako iz SDA do sada nisu željeli potvrditi ovu informaciju, iz HDZ-a su već ranije priznali kako će Vlada HNŽ-a zrcaliti onu iz SBŽ i to na način da one resore koje u Mostaru vode Hrvati, u Travniku vode Bošnjaci i obratno. Isto tako, vrhovi dviju stranaka su dogovorili da se Mostar i Travnik podijele na nacionalno dominantne općine.

Za sada još uvijek nitko od stranačkih lidera nije eksplicitno potvrdio ove informacije, no Čović je nedavno kazao kako ”Mostar više neće biti iznimka, u to budite sigurni”. Predsjednik HDZ-a BiH je to kazao odgovarajući na pitanje je li zaista dogovorena podjela Mostara i Travnika na nacionalne općine?

U istoj izjavi Čović je rekao i kako bi se izbori za mostarsko Gradsko vijeće trebali održati zajedno s općim izborima u listopadu sljedeće godine, ali i da do kraja ove godine ”nema razloga da ne završimo Mostar”.

-Čeka se da se završi provedba presude Sejdić-Finci, pa će onda na red doći Mostar i Travnik. Sve je dogovoreno, sad se samo čeka povoljan trenutak da se sve i javno obznani, kazao je izvor portala Dnevno iz HDZ-a BiH.

(Vijesti.ba/Poskok.info)
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 15 nov 2013 13:03

Evo upravo počeo intervju Bakira I. na Face TV,

kaže da je priča o podjeli koju navodno priča Tihić izmišljena od strane medija

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 15 nov 2013 13:35

Kaže Bakir da u genocidnom entitetu ima 15 % bošnjaka i 3-4 % hrvata,

i da mu je žao Posavine što hrvati ništa u nju ne ulažu.

Kaže da u državi ima oko 50% bošnjaka, ali je to manje bitno,

puno je važnije da se veliki broj bošnjaka popisao u genocidnoj,

i na tome treba insistirati i ubuduće.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 15 nov 2013 13:37

Juce izrecena recenica Izetbegovica mladjeg me napravo odusevila. Rekao je da je pitanje bosnjacke djece u manjem entitetu bitnije od rjesenja spora Sejdic-Finci. Hvala Bogu prvo bosnjacka djeca pa onda nacionalne manjine

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 15 nov 2013 13:41

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 15 nov 2013 13:59

Cemu onda cekati 2 mjeseca na jasan demant? Jok, to se zove probni balon. Jebo im HDZ i Covic mater hostoplerku kalkulantsku svima.

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 15 nov 2013 16:22

Bakir je dobronamjeran ali naivan ko maloljetnica. :roll:

Odgovorite