Mi se skroz slazemo u cilju, ali ne u putu do cilja. Ja ne kazem da ovi mlatimudani na vlasti ne trebaju da zaradjuju manje i da prestanu balahati sa novcem koji narod izdvaja iz svojih taksa za drzavu. Nikom ne treba Audi niti helicopter. Ko ukrao od mog naroda, da Bog da mu za lijekova trebalo.ABen je napisao/la:Niko ne porice da neki u Bosni kockaju. Da ih dosta trosi pare na alkohol. Ja sam da se kockanje skroz zabrani a i alkohol, meni ni jedno ni drugo ne treba. Ali imate dosta vise naroda koji nema sta da jede. Samo u federaciji imamo pola miliona nezaposlenih plus njihovu familiju, pa onda oni koji rade za minimalnu platu od 380KM.
Ako cemo tako da radimo na ekonomiji, da nedizemo minimalnu platu, pa onda skratimo i plate od politicara i njihova luksuzna auta, tople obroke, telefonske racune jednog politicara od 20.000KM itd.. Hajde da smanjimo plate ovih sto rade drzavnim firmama, gdje je plata od 2.000KM.
To je cista nepravda, hajde da gradimo ovu drzavu zajedno a ne da je jedni kradu i bogate se a drugi dijetutu nemogu kupiti cizme i jaknu da ide u skolu. Kakva je to pravda? Niko nekaze da drzava mora ovo mora ono. Ali ako ti je plata 7.000KM mijesecno sa toplim obrocima i drugim stvarima i ako si zaposlio svu svoju rodbinu onda netreba se pametovati onima koji nemaju nista. Da li je i jedan politicar odgovarao zbog mita ili kradje budzetskog novca?
Sto se tice ove liste sa 100 prijedloga, ako je prestavljas kao svoj projekat (SDA agenda) onda se i ocekuje da trazis investore ili da sam radis. Mogli su izaci i tako da napisu, da su napravili listu od 100 projekata koje ce predloziti investorima koji zele da investiraju u Bosni. A ne ovo je SDA Agenda da bi ispunili izborno obecanje.
Po meni ovi politicari su izgubili kompas sa stvarnoscu. Treba slusati narod sta narod zeli, kako narod zivi. Oni su tu da sluze narodu i prestavljaju narod. A to se nemoze ako ne izlaze iz svojih audia, helikoptera i aviona.
Ali radi se o tome kako doci do cilja - a Abeveg je gore sve ispravno rekao - nije drzava nista drugo nego narod u njoj - ako narod pametno radi i drzava ide naprijed, ako narod nazaduje i drzava nazaduje. Da bi BiH napredovala, i narod u njoj mora da promjeni neke svoje lose navike i da ih zamjeni boljim navikama. Drugim rijecima narod = drzava i ponasanje naroda diktira kvalitetu zivota u drzavi mnogo vise nego neki vanjski faktori. A u naseg naroda nazalost ima previse alkoholicara, besposlicara, kockara, pusaca i svega onoga sto steti i zdravlju i sreci, a samim tim i kvaliteti zivota u drzavi.
Nisam ja rekao da kockarnice, alkohol i cigare treba taksirati kao neki primjer kako narod ne valja - nego sam to rekao u smislu da drzava crpi dodatne prihode iz tih zala a u isto vrijeme da se sto veci broj ljudi odvraca od takvih aktivnosti i okrene sportu, rekreaciji, familiji, poslu, i necem, bilo cemu, pozitivnom i boljem.
A suzbijanje profita kocki, alkoholu, cigarama, drogama, itd - je jedan od mnogih koraka koji se moraju napraviti da bi Bosnjacki narod postao profitabilniji, sretniji, stabilniji, bolji...
Naravno, suzbijanje korupcije u vladi je takodjer jedan korak naprijed - ali trebamo se fokusirati da uradimo sto vise koraka naprijed. I kad nam se god pruzi prilika da napravimo jedan korak naprijed - to moramo i uraditi. A ne da se pitamo "a sto politicari kradu a mi pricamo o taksiranju kockarnica" - pusti sad politicara, hajmo iskoristit ovu priliku da suzbijemo jedno zlo - a sljedecom prilikom cemo suzbiti i ovo drugo. To je put kojim ja mislim da moramo ici - korak po korak i vrebati prilike da uradimo sto vise koraka, a ne da gledamo kako ima puno stvari koje treba ispraviti pa se demoralisemo u procesu.