Ovo je bas ekstremno. Jest da je USK uvijek bio iseljenicki kraj ali brojke su ogromne za nase pojmove.dennis je napisao/la: ↑21 aug 2020 08:58Ako se usporedjuju rodjeni i prvacici, ove godine je upisano 400 manje prvacica u USK nego sto se rodilo prije 6 godina. Upisano oko 1650 rodilo se 2050 godine 2014. Ako je prije 6 godina još vise falilo djece, to znaci da se npr. 2300 ustvari rodilo a ove godine ima 1650 prvacica.Limas100 je napisao/la: ↑20 aug 2020 16:54I tu se polako pocinje ulagati mislim, par primjera su par fabrika njemacki u sani i cazinu koje su napravljene "nedavno".Jack je napisao/la: ↑20 aug 2020 16:50 Stanje je prilicno lose jer neki dijelovi Bosne se ne odrzavaju ekonomski.Vidi pod Usk kanton.A sta reci kad celnik jedne nazovi Bosnjacke stranke rece da je opstina Centar vaznija od 10 drugih Bosansih opstina.Mladji ljudi se iseljavaju jer ne mogu da cekaju zlatne kasike do svoje 90 godine.Dok drugi se bogate
I necu da budem dosadan (ako jesam halali) ali nisi mi odgovorio na jedno od pitanja. Mislim na to ako znas odprilike koliki dio djece tih opstina nisu u ovoj statistici. Naprimjer trecina ili vise ili koliko god.
I ako mozes reci.
A jack neka ti objasni razliku izmedju 2300 i 1650.
Ne znam kako ce se ovaj trend zaustaviti. Povecanje zivotnog standarda bi naravno ublazilo iseljavanje ali to je dugotrajan proces. Veliki razlog povecanog iseljavanja je po mom misljenju sto svak ima nekog svog po evropi i odluciti se za taj korak za vecinu nije strasna stvar. I po Evropi su medju svojim, iako mislim da dosta tih ljudi nemaju pojma kako je biti stranac, musliman na zapadu.
Smatram da je suzbijanje korupcije i izbacivanje starohana sa uhljebljenih pozicija naj vaznije sto se moze uraditi. Moraju se osloboditi radna mjesta za mlade pa makar se to zakonom regulisalo. Isto tako se mora raditi na plasiranju pozitivnih prica kako se od postenog rada moze ziviti, osnovati porodica i graditi buducnost/porodicni zivot.
Izvinjavam se ako sam malo skrenuo sa teme jer nije da dodajem nikakve nove podatke. Nadam se da je OK da sam kao relativno novi kolac dao kratki osvrt na situaciju.