Na BosanskeHistorije.com Forumu, tema o broju katolika u Bosni i Hercegovini (koja se oslanja na godišnje podatke Katoličke crkve dobijene blagoslovom kuća) jedna je od najaktivnijih i najdugovječnijih.
Tacno tako,Oslanjam se.Razlog tome je da cekam
zvanicne podatke crkve.I onda ide diseminacija podataka licno od crkve
.Ja samo prenosim podatke od crkve na pocetku.Naravno IN MEDIA RES ide kad ja krenem ovdje.Da zavrsim pricu.Ta prica je soliidna,surova,smijesna,ozbiljna.Jack je takodjer veoma nacitana brutalna osoba.Ovo vam nije HAMLET.Nego nesto novije od Shakespeare.On je tragicar.Nesto poput Odiseja.Jack ide da trazi statistiku..I svak pocne da krene na Jacka.
Jackova procjena realnog broja (Ispod 300.000)Dok zvanični podaci Katoličke crkve u BiH za posljednje godine (2022–2024) prikazuju brojku od oko 330.000 do 340.000 vjernika, Jack javno tvrdi da je realnost na terenu znatno niža. Njegova procjena je da u Bosni i Hercegovini konstantno boravi oko 290.000 do 310.000 katolika
Ja ne kazem da ima 200 000 katolika u Bosni.Ja vam kazem da ih je toliko jer imam podatke.Znam da brojne zupe dodaju dijasporu,i brojni iz dijaspore se popisuju kao stalni.Najvise prevare su zupe Busovaca,Bugojno.Kraljeva Sutjeska,Fojnica.Ovcarevo.Ne pricam ja da nema katolika.Ne pricam ja da ima 200 000 katolika
Ja vam pricam da ima izmedju 290 000 do 310 000 katolika.Onaj gornji broj od 310 000.To je brojka koja ce katolicka crkva reci.Po meni kad dodju podatci za Vrhbosansku 2025 godinu
Broj katolika ce biti izmedju 311 000 do 312 000.Ja vam samo kazem da treba oduzeti izmedju 5-7% od brojke koja ce katolicka crkva prezentirati
Prvo Sapun.pa Parfem.Pa digitron.Ako nemas digitrona.Jebes sapun i parfem
Nepismeni Milanovicu.Sapun je dobrim dijelom KANCEROGEN.A da ne pricam o parfemu.Ozonska zona anyone?
Glupane nepismeni.
2. Zašto Jack smatra da Crkva "frizira" podatke?
1000 zasto.1000 zato
Jack često kritikuje crkvenu statistiku i navodi nekoliko razloga zašto smatra da su zvanične brojke uvećane za oko 10%:
Fiktivni vjernici (Dijaspora): Tvrdi da župnici tokom božićnog blagoslova kuća često popisuju ljude koji zapravo žive i rade u Njemačkoj, Hrvatskoj ili Austriji, a u BiH dođu samo za praznike.
Apsolutno tacno.Jedan od razloga prenapuhane brojke je i ekonomija.Finansijske prirode.Veci broj zupnika,vise pomoci,daju laznu sigurnost,lazan natalitet.Kao sad zupa Bugojno s 10 puta vise umrlih od krstenih.Vraca se Harvat u Bugojno.Poklapa lijevo i desno.Ali Meho iz Unsko-Sanskog kantona ne vraca se u Cazin.Opet ko vam pise bespuca demografske statistike.Grmoja?Milanovic?Imate li vi jednog normalnijeg politicara?
Finansijski i politički interes: Prema njegovim analizama, župama i biskupijama odgovara da prikazuju veći broj vjernika kako bi zadržali politički uticaj, dobijali veće donacije iz inostranstva i opravdali postojanje određenih župa.
Tacno tako
3. Kako Jack provjerava podatke? (Metoda osnovnih škola)
Jack prvo posalje 10 crnaca.Da vas obrade na raznorazne analne nacine.Onda poslije vam dadne laksativ.Da vam bude bolje jer je Jack human covjek.Kako je Jack humanista .On vam pomogne nakon avanture s 10 crnaca
Da bi dokazao svoje tvrdnje, Jack koristi metodu praćenja broja prvačića i osnovaca koji pohađaju nastavu po hrvatskom planu i programu (HPP).
Covjek nije samo humanista nakon avanture s 10 crnaca.Nego je sad postao SHERLOCK HOLMES
Ako neka opština (poput Jajca ili Orašja) prema podacima Crkve ima visok broj katolika, a broj djece u školama drastično opada, Jack to uzima kao matematički dokaz da na tom terenu nema vitalnog, stalnog stanovništva, već da se radi o staračkim domaćinstvima i fiktivno popisanoj dijaspori.
Tacno tako.Opstina Orasje ima nesto malo vise osnovaca od Prozora.I preko 10 000 katolika po crkvi.Sa 570 osnovaca.Nekako sumnjam da je moguc broj dole o 10 000 katolika koliko crkva kaze.Jednostavno kad bih samo racunao prvacice ovdje imali bi uzorak 1/9.Ali ovdje imamo dosta veci uzorak cijele osnovne skole ili 9/9.
Tako da ne.Ne vjerujem da ima 10 000 katolika u opstini Orasje.Vjerujem da ih je manje.Da ih cirka 8000 maksimalno.A mozda i jos manje.Osnovne skole ne lazu.
4. Primjeri drastičnih padova koje Jack naglašava
Jack kroz svoje mape i tabele konstantno upozorava na proces koji naziva "demografskim slomom", posebno u mješovitim kantonima:
Cek da vidim?
Debosnjakizacija Unsko-Sanskog kantona
Hrvatske Ljubace?
Hrvatska podjela Konjica
Ko vam pise demografiju i povijest.Paja Patak?
Srednja Bosna: Često navodi primjer opštine Jajce, koja je 2015. imala blizu 8.000 katolika, dok je krajem 2024. taj broj pao na oko 5.250.
Tako kaze katolicka crkva.I tako kaze statistika obrazovanja.Iako meni je cudno da cirka 5200 tinjak Katolika u opstini Jajce imaju preko 530 osnovaca u Jajcu?Dok 10 000+ Katolika u Orasju imaju 570 osnovaca.Ovo je kao da si obukao dvije lijeve carape.Ne slaze se sem ako ne radi se o manipulaciji.Sto vjerujem da jeste
Sjeverna i Centralna Bosna: Ističe da katolici ubrzano nestaju iz urbanih centara poput Sarajeva i Tuzle, te da se preostalo stanovništvo svodi na stariju populaciju, dok se mlađi trajno iseljavaju.
Ili asimiliraju
Ukratko, za Jacka su zvanični crkveni podaci o katolicima samo "polazna tačka", koju on potom kroz školske statistike i vitalne podatke (rođeni/umrli) "sijeca" na ono što on smatra stvarnim brojem stanovnika koji prenoće u BiH.
Dobra polazna tacka koja nam daje INDIKACIJU kretanja stanovnistva.Dobra polazna tacka koja nam moze reci daleko vise od prikazanog.Da li vjerujem u tacnost tih podataka.Naravno da ne vjerujem jer sumnjam da je vitalnost Jajackih katolika drasticno bolja od onih iz Orasja.Pa da u Orasju imamo 750 ili 800 Hrvata osnovaca.Nekako bih mogao da svarim 10 000 katolika kako crkva kaze.
Ako vas zanimaju detaljni podaci za neku konkretnu župu ili opštinu (npr. Livno, Jajce, Odžak) koje je Jack objavio, napišite pa ih možemo izvući!
Jack je rekao da ga zanima novina Vrhbossna iz 2025 godine.I zasto jos uvijek nisu izbaceni podatci