☑ Pravila foruma i savjeti

Irak i Sirija

ZV Keli
Član

Re: Irak i Sirija

Post Postao/la ZV Keli » 02 jun 2015 05:12

amkos je napisao/la:Zv Keli se odlično razumije u Vanjsku politiku. :respekt:

Meni opet nije dovoljno jasno i pored napisanog od ZV Keli-ja. :mrgreen: :huhu: Doduše slabo gledam TV i Vanjsku politiku. :goofy:
Slobodno pitajte, ono sto znam podijelit cu sa vama.
Dara'a Provincija: Mapa stanja i kontrole teritorija u sirijskoj provinciji Dara'a na jugu zemlje sa uporedbom
- Lijeva mapa: Stanje u provinciji za Maj 2014. godine
- Desna mapa: Stanje u provinciji za Maj 2015. godine
Na mapi se može vidjeti koliko su zapravo napredovale džihadske oslobodilačke i pobunjeničke skupine tokom 12 mjeseci.
Prema podacima aktivista, 70% Dara'a provincije je pod kontrolom džihadskih i pobunjeničkih snaga dok režim kontroliše samo 30% provincije.
Što se tiče grada Dara'a - glavnog grada istoimene provincije, džihadske i pobunjeničke snage kontrolišu oko 40% grada dok režimske snage kontrolišu oko 60%.
Moguće je da džihadske i pobunjeničke snage pokrenu veliku ofanzivu na dio grada pod režimskom kontrolom kako bi ga u konačnici u potpunosti oslobodili.
Inače u gradu Dara'a, započeli su prvi anti vladini protesti 2011. godine odakle su se protesti proširili cijelom zemljom.
slika

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 jun 2015 05:38

Ne odgovori mi na pitanje Gdje obicno zavrsavaju ovi nasi kad odu u Siriju na ratiste?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 02 jun 2015 08:06

Sa tim nisam upoznat a da ti pravo kazem i nije me puno interesovalo, mada pretpostavljam u idis najvise, tamo idu oni koje privuku slatke rijeci.

Sto se toga tice juce sam nesto citao pa cu copy-paste
Sirija: Formirana dugonajavljivana alijansa "MUHADŽIRI"
Aktivisti iz Sirije su danas izvijestili o formiranju dogonajavljivane alijanske pod nazivom "Muhadžiri" (Al-Muhadžirin).
Deklaracija o formiranju ove alijanse publikovana je na internetu danas na više jezika (arapski, ebgleski, turski...) a njena engleska verzija je dostupna na lokaciji: https://ia801504.us.archive.org/…/AlMuh ... 1Statement_…
U Deklaraciji se izmedju ostalog kaže:
"Jedna od velikih mudrosti iza fitni (smutnji) je da će Allah nametati (fitne) svojim robovima sve dok se udalje oni sa bolešću u svom srcu, dok se griješnici ne razotkriju i pokažu svoje pravo lice, dok ne oslabe ljudi od nemara i slabići, i zatraže pomoć od nekog drugog mimo Allaha, sve dok oni koji su gladni za vlašću ne pobacaju svoje maske. Sve dok, konačno, nakon svih razdora i testova ne ostane jedna grupa pročišćena i postojana!"
U Deklaraciji se takodjer navodi da ovo nije još jedna u nizu skupina u Šamu, već ZAJEDNICA muhadžira (doseljenika) kojoj je cilj izmedju ostalog olakšavanje puta svakom onom ko želi da se pridruži džihadu u Siriji.
U Deklaraciji se još navodi da će se "Al Muhadžirun" ponovo detaljnije izjasniti o ciljevima ove alijanse.
Još nije u potpunosti jasno ko je sve obuhvaćen alijansom, ali dobri poznavaoci prilika tvrde da je Al-Muhadžirun u stvari pandan IDIŠ-u i da je cilj ove skupine okupiti muhadžire iz svijeta.
Sama deklaracija, tvrde poznavaoci prilika, je svojevrsna kritika IDIŠ-a, koji je "gladan za vlašću", ali i kritika skupina koje se suprotstavljaju IDIŠ-u, a koje traže pomoć Amerike, Zapada i arapskih taguta u borbi protiv IDIŠ-a i režima.
Čini se da će Al-Muhadžirun predstavljati najzdravije tijelo u Šamu po pitanju islamske akide, sredina izmedju ekstremizma IDIŠ-a, s jedne strane, i popuštanja suprotne strane, a Allah najbolje zna!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 jun 2015 10:27

Boze dragi, ovaj me video posjeti na Bosnu. :(
Jedan od građana Idliba se oprašta od cjelokupne svoje porodice koju je Asad jučer usmrtio:
''Ili Asad ili ćemo spaliti, razoriti, pobiti sve živo u Siriji'' - Zvanična parola sirijskog režima.
18+
https://www.facebook.com/Syrian.Revolut ... =1&theater
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 jun 2015 10:41

Idiš uputio ultitmatum Hamasu
http://saff.ba/idis-uputio-ultitmatum-hamasu/

Juni 2nd, 2015

slika

Predstavnici Idiša u Pojasu Gaze dali su Hamasu rok od 48 sati da se zaustave svi napadi na njih, javlja Associated Press.
U saopćenju upućenom medijima, Idiš je preuzeo odgovornost za ispaljivanje raketa na Izrael iz Pojasa Gaze prošle sedmice.
Hamas, koji je vlada Gazom od 2007. godine, od početka maja ove godine proganja pristalice Idiša. Prošlog mjeseca uhapšeno je desetine Palestinaca povezanih sa Idišom.
Aktualna napetost između Hamasa i Idiša počela je 3. maja kada je Hamas uništio džamiju koja pripadla skupini poznatoj pod nazivom Pomagači Islamske države u Jerusalemu.
Evidentno je da Idiš postepeno jača u Pojasu Gaze. Idiš je od početka tvrdio da je Hamas otpadnička skupina i da je borba protiv Hamasa veći prioritet od borbe protiv cionističkog režima. Sukobi između Idiša i Hamsa su još uvijek na nisko razini, međutim sve su prilike da će u Pojasu Gaze uskoro nastupiti vrijeme nove kušnje, vrijeme međumuslimanskog obračuna.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 02 jun 2015 10:43

Izraelski rabin: ”Bog je poslao Idiš da zaštiti državu Izrael”
http://saff.ba/izraelski-rabin-bog-je-p ... vu-izrael/

Juni 1st, 2015

Izraelska internetska stranica ”IsraeliAffair” objavila je izjavu jevrejskog rabina Ben Artzia u kojoj tvrdi ja da Bog poslao Idiš da zaštiti Židove i zemlju Izrael.

Naime, on smatra da se organizacija Idiš bori protiv sirijskih revolucionara na oslobođenim područjima i sprječava njihov prilaz mjestima koja su pod kontrolom sirijskog režima, čime se odgađa pad tog režima.

Izrael i SAD podržavaju ostanak Bashara Asada na čelu Siriji, a sve s ciljem da sprječe stvaranje islamske države Sirije, ukoliko bi pao režim Bashara Asada.

Asadov režim je u proteklom periodu bio sigurnosna podrška cionističkoj državi Izrael i još od oktobarskog rata (1973.god.) nikada Sirija nije izvršila bilo kakav napad na Izrael.

slika
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 02 jun 2015 18:44

Izrael i SAD podržavaju ostanak Bashara Asada na čelu Siriji, a sve s ciljem da sprječe stvaranje islamske države Sirije, ukoliko bi pao režim Bashara Asada.

Asadov režim je u proteklom periodu bio sigurnosna podrška cionističkoj državi Izrael i još od oktobarskog rata (1973.god.) nikada Sirija nije izvršila bilo kakav napad na Izrael.
Napade izvrsavaju jedino Palestinci i Hezbollah. Palestinci zato sto moraju a Hezbollah zato sto moze i hoce. A moze zato sto ima logisticku podrsku iz Irana preko Asadove Sirije. Kada padne Asad Izrael ce opet imati odvezane ruke:
QHLqaSZPe98
Senior Israeli officials told Army Radio that al-Qaida control of Syria “would be preferable to a victory by Assad over the rebels.” This view is based on the assessment that a victorious President Bashar al-Assad would be much more dependent on Iran than in the past. In such a scenario, Iran would have greater ability to threaten Israel than it does today. Also, the ties between Iran, Syria and Hezbollah would become even tighter, increasing the dangers facing Israel. Israeli officials said one country in the world was openly seeking the destruction of Israel—Iran.
“Assad is now Iran,” the officials said, making any other group preferable to govern Syria, even al-Qaida or other radical Islamists.
“Any of these groups would be less problematic for Israel than an Assad regime that is a puppet of Iran,” Army Radio quoted the officials as saying.

http://www.jewishledger.com/2013/06/al- ... cials-say/

Posto su ISIL i al-Kaida po medjunarodnom pravu svakome legitimne mete mozemo ocekivati dalji prodor Izraela u Siriju nakon pada Asada. Tad nekad bi moglo doci i do americkog napad na Iran. Ali kao sto Scepo kaze kriza je sansa. Niko ne brani Turskoj da intervenise i poklopi citavu Siriju kroz formiranje slobodne republike kao sto su uradili na Kipru.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 02 jun 2015 19:22

Koliko ove bitke po Siriji imaju veze sa buducim spustanjem Isa a.s u Damask, u Siriju. Da li je prerano govoriti o tome, da li ima te vjerske konotacije u svemu ovome.

Mozda je pretesko pitanje, ali mozda neko zna nesto vise.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 02 jun 2015 19:55

Po mojoj procjeni 0%

Ne samo zato sto se radi o hadisima nego bi valjda prvo Istanbul nekao trebao pasti da bi ga ponovo oslobodili:

"..treća trećina će pobijediti i oslobodiće Konstantinopolis. Dok budu dijelili ratni plijen, a sablje im budu okačene o masline, zavapiće šejtan: 'Dedždžal je među vašim porodicama!' To će biti laž, pa kada dođu u Šam, on (Dedždžal) će izaći i kada se budu pripremali za borbu i budu redali borbene redove i zaući će se ikamet, pojaviće se Isa sin Merjemin.." (Muslim, br. 6924)

Pretpostavljam da tekfirdzije prave skroz drugu procjenu jer im ti hadisi sluze kao ratna propaganda:
viewtopic.php?f=11&t=128

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 03 jun 2015 04:22

Tesko je reci ista o tome, posebno jer dosta stvari nerazumijem u tim sukobima. I kad sva ona mucenja i ubijanja sa svih zaracenih strana. Posebno mi je cudno da se ovi arapi nemogu ujediniti.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 03 jun 2015 07:10

Turski ministar vanjskih poslova: Assadov režim pruža zračnu podršku ISIL-u
http://saff.ba/cavusoglu-assadov-rezim- ... W7bSiww9jo
Dodao je da sam program “Opremi i obuči” usmjeren ka sirijskim opozicionim snagama nije dovoljan. Ipak, nije imao dodatnih prijedloga. “Ne možemo u potpunosti riješiti probleme u Siriji samo kroz program ‘Opremi i obuči’. Mora postojati neki vid podrške.”

Turska i SAD su potpisale sporazum o obučavanju i opremanju sirijske opozicije, u okviru borbe protiv ISIS-a. Ministar Čavušoglu je najavio da će uskoro sličan program početi u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Jordanu.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 04 jun 2015 14:50

Opasna, luđačka poruka pripadnika ISIL-a sa Balkana (VIDEO)
http://saff.ba/opasna-ludacka-poruka-pr ... XCbf5WJipo

Juni 4th, 2015

slika

Na internetu je osvanuo šokantan video u kojem borci ISIL-a porijeklom sa Balkana pozivaju na ubijanja i trovanja po BiH! Vrijeme objavljivanja i sadržaj ove video poruke svjedoče da su neprijatelji islama i muslimana na Balkanu odlučili iskoristiti svoj najjači adut ISIL, a kako bi sproveli svoje zločinačke namjere i nanijeli nemjerljivu štetu našoj zemlji, narodu i vjeri. Suprostavljanje luđacima sa video snimka i njihovim istomišljenicima postaje obaveza svih nas. Ne smijemo oklijevati u borbi protiv zla koje izbija iz ovog snimka.

video
https://archive.org/details/HonorIsInJihad
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 04 jun 2015 15:45

Bakir: "Bošnjaci su bili ugroženi od agresivnih ateista, ali sada je napad s druge strane, u ime vjere.. Bošnjaci će morati braniti svoju vjeru, vjerski, politički i institucionalno. Ne može se ići iz BiH, voditi rat negdje i vraćati se. Ubijati ljude u ime vjere je najgore. Ništa se gore islamu ne može uraditi od toga.."
http://www.slobodna-bosna.ba/

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 05 jun 2015 08:33

Slazemo se svi sa tom izjavom i istina je da rafidije i haridzije nista sa Islamom nemaju a i agresivni ateisti su neprijatelj

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 09 jun 2015 21:11

Sta ti mislis.Da li Assad svjesno cilja da pravi mini Alavitsku drzavu.Latakija-Tartus.Da prepusti Homs,pa i Damask.Jer realno Idlib i nije regija gdje Alaviti dominiraju. Sve su to Sunitski gradovi od Homsa do Damaska.Bit ce svasta ako slucajno sad nakon baze 52.Krene ofanziva prema 2 najveca grada koje drzi Asad:Homs i Damask.I naravno,sve ce zavisiti od Halepa.Kako ce se stvari tamo odvijati
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 jun 2015 12:53

ISIL ubio prvog američkog dobrovoljca u redovima kurdskog YPG-a
http://saff.ba/isil-ubio-prvog-americko ... Xm7LZWJipo

Juni 11th, 2015

slika

ISIL tvrdi da je u blizini grada Kobanea zaklao Amerikanca Keitha Broomfielda koji se borio kao strani dobrovoljac u redovima kurdske vojske YPG. Potvrda o pogibiji Keitha Broomfielda dolazi i sa CNN-a i drugih američkih medija. Broomfield je proglašen herojem i primjerom borbe protiv zla. Prema dostupnim informacija on je prije četiri mjeseca pristupio u redove YPG-a. Američki mediji navode da se u Iraku i Siriji protiv ISIL-a bori preko 100 Amerikanaca. Procjenjuje se da se preko pet hiljada stranih dobrovoljaca bori protiv ISIL-a u Iraku i Siriji. Najviše njih bori se na strani kurdskih jedinica i kršćanskih milicija.

slika

Kieth Broomfild govori o razlozima priključenja Kurdima u borbi protiv ISIL-a

_0D4e_0dHQ4
Hapseli i amerikanci i drugi svoje ratnike na stranim ratistima ili se samo hapse muslimani i nama je to zabranjeno?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 11 jun 2015 17:58

ABen je napisao/la:Hapseli i amerikanci i drugi svoje ratnike na stranim ratistima ili se samo hapse muslimani i nama je to zabranjeno?
Parlament BiH je 2013. godine dobrovoljno kriminalizirao volontersko ratovanje tako da BH-gradjani koji zele ratovati moraju postati placenici OSBiH ili kriminalci. Bolje drzave su samo kriminalizirale terorizam i zato gradjanima Amerike i EU niko ne brani da ratuju za Kurdistan, Izrael i vladu Iraka.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 12 jun 2015 11:55

Jack je napisao/la:Sta ti mislis.Da li Assad svjesno cilja da pravi mini Alavitsku drzavu.Latakija-Tartus.Da prepusti Homs,pa i Damask.Jer realno Idlib i nije regija gdje Alaviti dominiraju. Sve su to Sunitski gradovi od Homsa do Damaska.Bit ce svasta ako slucajno sad nakon baze 52.Krene ofanziva prema 2 najveca grada koje drzi Asad:Homs i Damask.I naravno,sve ce zavisiti od Halepa.Kako ce se stvari tamo odvijati
Druzi du otkazali poslusnost rezimu i sad je mrtva trka ko ce prije do grada Sucajda, idis ili mudzahidi i pobunjenici. Ukoliko prvi udju u grad uslijedit ce zestoki pokolji a i prosirit ce dramaricno teritoriju idisovci.
Assad sad vec jaca Tartus gdje im je najjace uporiste jer u Latakiji sunije su fina brojcana manjina a i ne bih se zacudio sjedinjenju sa Libanonom.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 12 jun 2015 11:58

Zasto nema teme za Jemen, trenutno se tamo odvijaju teske borbe i sunitska plemena polako ali sigurno vracaju teritoriju, Husi su izmoreni sa nekoliko frontova ali mislim da ih je sad malo spasio napad idisa na Al-Kaidu.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 jun 2015 12:57

ZV Keli je napisao/la:Zasto nema teme za Jemen, trenutno se tamo odvijaju teske borbe i sunitska plemena polako ali sigurno vracaju teritoriju, Husi su izmoreni sa nekoliko frontova ali mislim da ih je sad malo spasio napad idisa na Al-Kaidu.
Ako ces svaki dan pisati i objestavati o dogadjajima otvori temu. Ako neces, onda nemoj. Meni je mucno gledati ova arapska plemena kako se kolju i dijecu ubijaju.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Odgovorite