Unsko-sanski kanton
Re: Sanski Most
Zapravo netacno jer najvise dijaspore jos prije rata bilo je kod Bosnjaka.Prosli popis 1991 je brojao i dijasporu u konacnu cifru.Broj Srba i nas je bio pola.pola mozda par stotina vise nas od njih ako i toliko.Oni su imali klasicno bolji polozaj.Bosnjacka sela su uglavnom bila na Majdanskoj planini(Modra,Zenkovici,Podvidaca) ili na putu Bos Krupa-S.Most(Gorice,Naprelje,Fajtovci,.Donji i Gornji Kamengrad,Husimovci.Cijela periferija okolo je bila njihova.Cijeli Grmec i vecina Podgrmeca.Tamo je Korcanica pa i Susnjar za njih.Imali su i polozaj iz snova u samom gradu S.Most.Vecina u Kljuckoj ulici,.Jezernicama,Zdeni.Danasnjem naselju 17 Krajiske
Mnogo veca iseljavanja su bila na podrucju Bihaca.Srpska sela su u 30 godina dole totalno nestajala,sto je posljedica migracija prema Banja Luci ili Srbistanu.Posebno nakon odlaska Njemaca.Sad ne mogu da povezu 3 Srbina mladja od 18 godina u mnogim selima.Pola sela njihovih i nema mladezi nikako.U nekim selima tipa Otis i Grdanovci.Nema mladjeg od 40 godina.To su sela s cirka 20 popisanih i manje.Ista je prica u Bosanskom Milanovcu i Bosnjacima.U Jelasinovcima imas 6 Srpske djece.Od tog jedna porodica s 5 djece.I jos jedan s 1.I to je to.I ovaj se nakanjuje da li da ide u Banja Luku.Dok u Bosanskom Petrovcu Srbi cine 40% ucenika osnovnih skola i imaju odrziv povratak u par sela.Primjer Vrtoca ili Krnjeuse.U Sanskom Mostu tog nemaju.Sve je uglavnom raspad sistema.Nikakav plan ili strategija.Makar za S.Most
B.Petrovac je druga prica.Tamo vec imaju neku strategiju.U interesu nikad nije bilo njihovom da se Unska i Sanska regija spoje.Inace zadnjih par dana najvise zemlje u S.Mostu su uzeli bas ti bivsi autonomasi posebno prema S.Rijeci i ovladali Koprivnom.I namjeravali su da naprave desant na Prijedor.Ovo je od tvoje price o V.Kladusi
To je pitom kraj.Imas na cestama.Plodna sela posebno sad na putu Sanski Most--Prijedor.Put S.Most-Bosanska Krupa koja ide kroz padine Grmeca je sasvim susta suprotnost puta S.Most-Prijedor.Brdovit,izrovan i dobrim dijelom Srpski bio.Sad vise nije.Sem onog dijela sto se pise Ostra Luka.Srbi s cirka 25-30 ucenika u Osnovnim skolama na teritoriji te opcine.Fakat su pukli.To je inace ukupno 1% broja ucenika u osnovnim skolama.Prijedorska opcina ima 16% ucenika Bosnjaka u osnovnim skolama.Dok na tom potezu kod njih se nista nije desilo bolje
Smeta mi sto Daytonska linija sjece neka naselja gdje bi mi trebali da imamo interes.A ima dosta Srpskih sela koje bi mogli dati.Tako tu je Stara Rijeka najvaznije selo jer je najblize Ljubiji
Ovo je blaga katastrofa za njih posebno u S.Mostu.S takvom strategijom i oni ce za 10-20 godina nestati ili biti asimilirani.
Mnogo veca iseljavanja su bila na podrucju Bihaca.Srpska sela su u 30 godina dole totalno nestajala,sto je posljedica migracija prema Banja Luci ili Srbistanu.Posebno nakon odlaska Njemaca.Sad ne mogu da povezu 3 Srbina mladja od 18 godina u mnogim selima.Pola sela njihovih i nema mladezi nikako.U nekim selima tipa Otis i Grdanovci.Nema mladjeg od 40 godina.To su sela s cirka 20 popisanih i manje.Ista je prica u Bosanskom Milanovcu i Bosnjacima.U Jelasinovcima imas 6 Srpske djece.Od tog jedna porodica s 5 djece.I jos jedan s 1.I to je to.I ovaj se nakanjuje da li da ide u Banja Luku.Dok u Bosanskom Petrovcu Srbi cine 40% ucenika osnovnih skola i imaju odrziv povratak u par sela.Primjer Vrtoca ili Krnjeuse.U Sanskom Mostu tog nemaju.Sve je uglavnom raspad sistema.Nikakav plan ili strategija.Makar za S.Most
B.Petrovac je druga prica.Tamo vec imaju neku strategiju.U interesu nikad nije bilo njihovom da se Unska i Sanska regija spoje.Inace zadnjih par dana najvise zemlje u S.Mostu su uzeli bas ti bivsi autonomasi posebno prema S.Rijeci i ovladali Koprivnom.I namjeravali su da naprave desant na Prijedor.Ovo je od tvoje price o V.Kladusi
To je pitom kraj.Imas na cestama.Plodna sela posebno sad na putu Sanski Most--Prijedor.Put S.Most-Bosanska Krupa koja ide kroz padine Grmeca je sasvim susta suprotnost puta S.Most-Prijedor.Brdovit,izrovan i dobrim dijelom Srpski bio.Sad vise nije.Sem onog dijela sto se pise Ostra Luka.Srbi s cirka 25-30 ucenika u Osnovnim skolama na teritoriji te opcine.Fakat su pukli.To je inace ukupno 1% broja ucenika u osnovnim skolama.Prijedorska opcina ima 16% ucenika Bosnjaka u osnovnim skolama.Dok na tom potezu kod njih se nista nije desilo bolje
Smeta mi sto Daytonska linija sjece neka naselja gdje bi mi trebali da imamo interes.A ima dosta Srpskih sela koje bi mogli dati.Tako tu je Stara Rijeka najvaznije selo jer je najblize Ljubiji
Ovo je blaga katastrofa za njih posebno u S.Mostu.S takvom strategijom i oni ce za 10-20 godina nestati ili biti asimilirani.
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Ma ne trebas se previse brinuti za ta vlaska sela u USK. Nema tu nikakve buducnosti za njih.
Ocekivao sam bolji i brzi razvoj Sanskog Mosta nakon rata. Nije se dovoljno ulozilo u taj grad. Sjecam se kad su gradili bolnicu pa je bilo natezanja kako pronaci 2 miliona KM. To je stratesko naselje a nista nije uradeno da to postane znacajan centar.
Tamo nam treba neki objekat tipa neke termoelektrane koja bi zaposlila 1000 radnika. Ima li ikakvih mogucnosti za takvo nesto?
Inace iduce godine planiram obici taj kraj SM-Prijedor.
Ocekivao sam bolji i brzi razvoj Sanskog Mosta nakon rata. Nije se dovoljno ulozilo u taj grad. Sjecam se kad su gradili bolnicu pa je bilo natezanja kako pronaci 2 miliona KM. To je stratesko naselje a nista nije uradeno da to postane znacajan centar.
Tamo nam treba neki objekat tipa neke termoelektrane koja bi zaposlila 1000 radnika. Ima li ikakvih mogucnosti za takvo nesto?
Inace iduce godine planiram obici taj kraj SM-Prijedor.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
USK kanton je zavrsena prica za cetnike, osim Bos. Petrovca koji ce ako Bog da doci isto na red. Samo dok se zavrsi sa Krupom, Sanom i Kljucom.
Sanski most je poslije rata bio brojni po stanovnistvu od Bihaca. Bilo je 75.000-80.000 Bosnjaka tamo. Samo Sanski Most je bio i prije rata los izgradjen bez ekonomije i ostalog. Narod se bavio poljeprivredom i stocarstvom. Dok se u Prijedor, Bihac i Banjaluku ulagalo, pravile bolnice, otvarale gimnazije i fakulteti. Tamo nije i sad poslije rata je isto tako. Moji su iz Sanskog Mosta i iz Kljuca se doselili 80tih godina u Prijedor. Rahmetli amidza mi je isao u gimnaziju u Banjaluku a moji zivjeli u Sani. Nemas tamo zeljeznicu i jako lose su povezani, najbolja povezanost je sa Prijedorom kroz magistralu. Put Sanski Most je 30km a trebati preko sat vremena gdje vozis 30-50km/h.
Davnih dana su trebali spojiti Sanski Most sa kljucem i Bos. Krupom kroz jednu magistralu sa kojom mozes da vozis 80-100km/h, a tako isto i Bos. Krupu sa Bihacem. Napraviti i zeljeznicu od Bos. Krupe i spojiti dole sa Kljucem i Srenjom Bosnom. Bez nekih vecih ulaganja drzave taj dio se nece pomaci naprijed.
Sanski most je poslije rata bio brojni po stanovnistvu od Bihaca. Bilo je 75.000-80.000 Bosnjaka tamo. Samo Sanski Most je bio i prije rata los izgradjen bez ekonomije i ostalog. Narod se bavio poljeprivredom i stocarstvom. Dok se u Prijedor, Bihac i Banjaluku ulagalo, pravile bolnice, otvarale gimnazije i fakulteti. Tamo nije i sad poslije rata je isto tako. Moji su iz Sanskog Mosta i iz Kljuca se doselili 80tih godina u Prijedor. Rahmetli amidza mi je isao u gimnaziju u Banjaluku a moji zivjeli u Sani. Nemas tamo zeljeznicu i jako lose su povezani, najbolja povezanost je sa Prijedorom kroz magistralu. Put Sanski Most je 30km a trebati preko sat vremena gdje vozis 30-50km/h.
Davnih dana su trebali spojiti Sanski Most sa kljucem i Bos. Krupom kroz jednu magistralu sa kojom mozes da vozis 80-100km/h, a tako isto i Bos. Krupu sa Bihacem. Napraviti i zeljeznicu od Bos. Krupe i spojiti dole sa Kljucem i Srenjom Bosnom. Bez nekih vecih ulaganja drzave taj dio se nece pomaci naprijed.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Previse prometno izolovan kraj.Prijedor ce uvijek biti grad koji ce zivotariti.Sanski Most slabije sad.Posebno jer je Bihac isuvise daleko
https://www.youtube.com/watch?v=KiklksI1pOI
Ovo je put Sana-Prijedor.Prilicno pitom.Sana-Krupa je daleko gori put od ovog.Ipak oni nisu nikakav plan imali za S.Most.Sve im se svodi na nesto oko Petrovca.I to je to
Ovo je put Sana-Prijedor.Prilicno pitom.Sana-Krupa je daleko gori put od ovog.Ipak oni nisu nikakav plan imali za S.Most.Sve im se svodi na nesto oko Petrovca.I to je to

Put Krupa - Sanski MOst je nikakav. Vozis pola sata po obroncima Grmeca da nevidis kucu ni covjeka zivog i to u sred ljeta. A po zimi kad snijeg padne nemozes ni zamisliti da krenes sa tim put. Dok je put Sanski Most-Prijedor je pitom i svagdje imas kuca i naroda koji zivi tu. I sta je najvaznije nemas brdo nego se vozi dolinom Sane. Gdje mozes bez problema voziti i 100km/h.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Za sada sam samo prolazio trasom od Kljuca do Bihaca. Bilo je to prije par godina. Vidio sam da ima mnogo prostranstva i mnogo nebradene zemlje. Ne znam je li to drzavna ili privatna imovina ali je steta da to sve propada. Ali tako je manje vise svugdje po Bosni. Niko nece da obraduje zemlju.
Znam da je bilo puno nasih u SM nakon rata. Kao sto sam ti pisao na drugoj temi, 3 moje rodice su udate za prijedorcane. Dvojica su bivsi logorasi tako da su se oni nasli u Svicarskoj. Treci je pak nakon rata bio u SM. No kako kaze i nije bas bio dobro prihvacen tamo, cak su morali placati i kiriju jedno vrijeme, pa se bio vratio sa porodicom u Prijedor(on je tad bio maloljetan). Kasnije je otisao u Njemacku gdje se ozenio s mojom rodicom.
Inace imam jos jednog rodaka koji zivi u Prijedoru. On je iz Foce a nakon rata je bio u Kljucu. Imao je tamo i djevojku ali su njeni bili protiv toga da ona bude s "izbjeglicom". Tako da je to zavrseno a on se preselio u Prijedor. Majka mu je u Kozarcu.
Nama bi odgovoralo da SM bude velicine bar kao Prijedor. A za to su potrebna masovna uloganja a ne da se trza radi 2 miliona. Zato pitam ima li sanse da se izgradi neka termoelektrana. Ima li neki rudnik ili nesto slicno sto bi opravdalo takav objekat?
Nas najveci problem je odlazak nasih ljudi u inostranstvo iz te regije. Cak sta vise rekao bih da neki odlaze vise radi drugih nego radi njih samih. Jer je to onako u trendu. Nedaleko od mene zive 3 brata iz Kljuca (4-ti je u Sloveniji). I oni su bivsi logorasi. Pokazivali su mi sta imaju u Kljucu. Imaju veliko porodicno imanje ali ga niko ne obraduje. A svi rade teske fizicke poslove ovdje i ovo mjesto gdje sad zive je 5 puta manje od Kljuca. Obicno selo. Zabit. Potpuno sam siguran da bi imali bolji zivot dole ali imam osjecaj da im je to ispod casti. Ne znam kako promjeniti taj trend.
Znam da je bilo puno nasih u SM nakon rata. Kao sto sam ti pisao na drugoj temi, 3 moje rodice su udate za prijedorcane. Dvojica su bivsi logorasi tako da su se oni nasli u Svicarskoj. Treci je pak nakon rata bio u SM. No kako kaze i nije bas bio dobro prihvacen tamo, cak su morali placati i kiriju jedno vrijeme, pa se bio vratio sa porodicom u Prijedor(on je tad bio maloljetan). Kasnije je otisao u Njemacku gdje se ozenio s mojom rodicom.
Inace imam jos jednog rodaka koji zivi u Prijedoru. On je iz Foce a nakon rata je bio u Kljucu. Imao je tamo i djevojku ali su njeni bili protiv toga da ona bude s "izbjeglicom". Tako da je to zavrseno a on se preselio u Prijedor. Majka mu je u Kozarcu.
Nama bi odgovoralo da SM bude velicine bar kao Prijedor. A za to su potrebna masovna uloganja a ne da se trza radi 2 miliona. Zato pitam ima li sanse da se izgradi neka termoelektrana. Ima li neki rudnik ili nesto slicno sto bi opravdalo takav objekat?
Nas najveci problem je odlazak nasih ljudi u inostranstvo iz te regije. Cak sta vise rekao bih da neki odlaze vise radi drugih nego radi njih samih. Jer je to onako u trendu. Nedaleko od mene zive 3 brata iz Kljuca (4-ti je u Sloveniji). I oni su bivsi logorasi. Pokazivali su mi sta imaju u Kljucu. Imaju veliko porodicno imanje ali ga niko ne obraduje. A svi rade teske fizicke poslove ovdje i ovo mjesto gdje sad zive je 5 puta manje od Kljuca. Obicno selo. Zabit. Potpuno sam siguran da bi imali bolji zivot dole ali imam osjecaj da im je to ispod casti. Ne znam kako promjeniti taj trend.
Put izgleda dobro na ovom snimku. Brzina je ogranicena jer je to uglavnom naseljen prostor. No to je tako u vecini dijelova Bosne. Vozis prosjecnom brzinom od 60/h. Plus sto imas policijske kontrole na svakom cosku.Jack je napisao/la:Previse prometno izolovan kraj.Prijedor ce uvijek biti grad koji ce zivotariti.Sanski Most slabije sad.Posebno jer je Bihac isuvise daleko
Rekao bih da je ovo jos i odlicno kakvih sam ja puteva vidio po Bosni. Iduce godine ici u obilazak te regije. Da to vidim uzivo.
Bihac-Kljuc je vukojebina.Imas 2 sela u tih 100 kilometara postena.Pritoku.Ripac..Bos Petrovac i par manjih vlaskih sela.Ne moze se porediti s cestom Sana-Prijedor
U Bos Krajini,i posebno ovom sto se pise Usk kanton.Dijaspora Bosnjacka je glavni razlog zasto nema Srba dole u nekom vecem broju.Niti su neki faktor sem u Petrovcu.Ogromne parcele zemljista su kupili.Pa cak i da se ne vrate.To su u inat uzeli od cetnika.Ima takvih primjera.Oni su mogli da su htjeli uzeti stan u Sarajevu ili 2 stana u Sarajevu ali radije su uzeli vece kolicine zemljista od Srba.Sto u Centralnoj Bosni je suprotno jer svak zeli da ako ima para preseli u Sarajevo.Pa cak i na popisu stanovnistva rekao sam sad da se dosta uzima zadnjih par godina u selu Palucci kraj M.Broda.
Sanski Most nema polozaj za takav eksplozivan rast.Nema neke ceste,nema zeljeznicu a ni polozaj.Jednostavno nema.Prijedor grad koji sve to ima ne moze da dobije neki fenomenalan rast jer sve pare idu u Bl.To je nemoguce jer S.Most nije bio doseljenicki kraj u tom smislu nekad.Prijedor jeste,kao sto ti je Aben rekao.Pola naselja Raskovac je naseljeno Bosnjacima iz S.Mosta i Kljuca.To ti je dio Prijedora
S.Most nema takvu historiju,kulturu.Jos je tamo bila jaka dijaspora.Znaci prije rata.Sad je jos jaca
Inace Novo Naselje je bivse selo Dzevar na putu Sana-Prijedor.Ima tu i dzamija ali ocito autor onog video klipa je zaboravio da je prikaze.Steta.To je veoma gusto naseljen kraj znaci S.Most-Prijedor.Mozda poslije Banja Luke-Prijedora.Najgusce naseljen kraj.Samo se sela redaju,jedna do drugog,ne znas ni administrativnu liniju gdje jedno selo prestaje a drugo zavrsava.Termoelektrana ali i sve ostalo nece doprinijeti rastu ovog kraja
U Bos Krajini,i posebno ovom sto se pise Usk kanton.Dijaspora Bosnjacka je glavni razlog zasto nema Srba dole u nekom vecem broju.Niti su neki faktor sem u Petrovcu.Ogromne parcele zemljista su kupili.Pa cak i da se ne vrate.To su u inat uzeli od cetnika.Ima takvih primjera.Oni su mogli da su htjeli uzeti stan u Sarajevu ili 2 stana u Sarajevu ali radije su uzeli vece kolicine zemljista od Srba.Sto u Centralnoj Bosni je suprotno jer svak zeli da ako ima para preseli u Sarajevo.Pa cak i na popisu stanovnistva rekao sam sad da se dosta uzima zadnjih par godina u selu Palucci kraj M.Broda.
Sanski Most nema polozaj za takav eksplozivan rast.Nema neke ceste,nema zeljeznicu a ni polozaj.Jednostavno nema.Prijedor grad koji sve to ima ne moze da dobije neki fenomenalan rast jer sve pare idu u Bl.To je nemoguce jer S.Most nije bio doseljenicki kraj u tom smislu nekad.Prijedor jeste,kao sto ti je Aben rekao.Pola naselja Raskovac je naseljeno Bosnjacima iz S.Mosta i Kljuca.To ti je dio Prijedora
S.Most nema takvu historiju,kulturu.Jos je tamo bila jaka dijaspora.Znaci prije rata.Sad je jos jaca
Inace Novo Naselje je bivse selo Dzevar na putu Sana-Prijedor.Ima tu i dzamija ali ocito autor onog video klipa je zaboravio da je prikaze.Steta.To je veoma gusto naseljen kraj znaci S.Most-Prijedor.Mozda poslije Banja Luke-Prijedora.Najgusce naseljen kraj.Samo se sela redaju,jedna do drugog,ne znas ni administrativnu liniju gdje jedno selo prestaje a drugo zavrsava.Termoelektrana ali i sve ostalo nece doprinijeti rastu ovog kraja

Ljudi su bili okruzeni zapadnom nacinu razmisljanja.Sam svoj majstor pa su obnovili ceste i sve to.Sana,Kljuc.Bihac i ti krajevi.Drugaciji mentalni sklop.Onaj iz Tuzle je navikao na komunisticki sistem i tako se ponasa.Onaj u tim krajevima skopca da ako se uzdas u Sarajevo i pomoc od eto tih ljudi.Neces nikad je doci.Zao mi onih ljudi iz Zeljeznog Polja,ali ne kopcaju.I sve te kuce su bile srusene,ceste izrovane posebno u dijelu do 4 minute znaci takozvana Federacija sve do samog ulaza u naselje Koprivna koji je dio cetniteta cirka 7 km od S.Mosta.Ovo ostalo je manje-vise krmeci entitet i cetnicka sela,iako se vide i dijelovi Hambarina i Carakova kad se priblizavas Prijedoru s lijeve strane.Popularno BrdoRekao bih da je ovo jos i odlicno kakvih sam ja puteva vidio po Bosni. Iduce godine ici u obilazak te regije. Da to vidim uzivo.
Jos interesantna stvar.Imas tablu Koprivna i Ostra Luka.Ali nigdje da vidis da postoji selo Alisici.To je odmah kraj O.Luke.

Bas tako, jer nam je vazno da nemamo cetnickih sela po Grmecu koji sidju pokolju i pobjegnu u grmecke sume. Nadam se da ces i se i ti vratiti Krajinu, Sta ces u Sarajevu? Lijepse ti je kod nas u Krajini.U Bos Krajini,i posebno ovom sto se pise Usk kanton.Dijaspora Bosnjacka je glavni razlog zasto nema Srba DOLE u nekom vecem broju.Niti su neki faktor sem u Petrovcu.Ogromne parcele zemljista su kupili.Pa cak i da se ne vrate.To su u inat uzeli od cetnika.Ima takvih primjera.Oni su mogli da su htjeli uzeti stan u Sarajevu ili 2 stana u Sarajevu ali radije su uzeli vece kolicine zemljista od Srba.Sto u Centralnoj Bosni je suprotno jer svak zeli da ako ima para preseli u Sarajevo.Pa cak i na popisu stanovnistva rekao sam sad da se dosta uzima zadnjih par godina u selu Palucci kraj M.Broda.
Da tako je, pored Raskovca imas tu i Tukove, cijela donja Puharska je novo naselje. Tako imas 3-4 nova naselja koja su podigunta uz sami grad. Zemljiste u donjoj Puharskoj je bilo zemljiste prijedorskih begova. Sta je interesantno da su oni samo prodavali Bosnjacima zemlju. Znaci nisu htjeli prodati srbinu i hrvatu. Ali imas govana u nasem narodu koji su kupili od njih zemljiste za srbina ili hrvata i tako da su i oni naseljeni tu.Sanski Most nema polozaj za takav eksplozivan rast.Nema neke ceste,nema zeljeznicu a ni polozaj.Jednostavno nema.Prijedor grad koji sve to ima ne moze da dobije neki fenomenalan rast jer sve pare idu u Bl.To je nemoguce jer S.Most nije bio doseljenicki kraj u tom smislu nekad.Prijedor jeste,kao sto ti je Aben rekao.Pola naselja Raskovac je naseljeno Bosnjacima iz S.Mosta i Kljuca.To ti je dio Prijedora
Pecani su nasljeni masovno Srbima i Crnogorcima, za njih su pravili zgrade. dok je nas narod sam pravio kuce.
To je zato sto uopste u Sanu nije ulagano prije rata. Dok je u Prijedoru i prigradska naselja su dobili kanalizaciju krajem 90tih, Sana je tek dobila prije nekióliko godina. Prijedor grad je imao centralno grijanje, jaku industriju gdje je bilo 30.000 zaposlenih. Bolnicu koja je napravljena 80tih godina. Cak i u Ljubiji su imali bolnicu ili porodiliste. Zeljeznicu koja je bila povezana sa Zagrebom i sarajevom. Gimnaziju gdje su dolazili iz Sane i Kljuca, Bos. Novog, Bos. Dubice idrugih okolnih opcina. Bila mala Banjaluka.S.Most nema takvu historiju,kulturu.Jos je tamo bila jaka dijaspora.Znaci prije rata.Sad je jos jaca
Za termoelektranu ti treba rudnik mrkog uglja u blizini, znam da je u Husimovcima bio rudnik uglja, jer mi dido rahmetli tamo radio i pola njegove porodice. Kad su bili smanjili proizvodnju, onda je narod jos vise selio se dalje. Sad koliko ja znam da neradi i neznam imali jos uopste toliko uglja za termoelektranu.Inace Novo Naselje je bivse selo Dzevar na putu Sana-Prijedor.Ima tu i dzamija ali ocito autor onog video klipa je zaboravio da je prikaze.Steta.To je veoma gusto naseljen kraj znaci S.Most-Prijedor.Mozda poslije Banja Luke-Prijedora.Najgusce naseljen kraj.Samo se sela redaju,jedna do drugog,ne znas ni administrativnu liniju gdje jedno selo prestaje a drugo zavrsava.Termoelektrana ali i sve ostalo nece doprinijeti rastu ovog kraja
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Ima u Kamengradu dovoljno.No,taj kraj nema polozaj.I to je to.Svak ce gledati da doseli u Bihac.Prekrasna rijeka Una+ dobar polozaj.Sanski Most ti je de facto slijepo crijevo.

Spomenuo sam termoelektranu jer se tu po obicaju zaposli +-1000 radnika. Treba nam nesto tog kapaciteta.
Znam ali ima puno dobre zemlje. Dosta ravnice ali koju niko ne obraduje.Jack je napisao/la:Bihac-Kljuc je vukojebina.Imas 2 sela u tih 100 kilometara postena.Pritoku.Ripac..Bos Petrovac i par manjih vlaskih sela.
Sanski most kad je imao prugu onda je napredovao. Dok su je ukinuli pocelo se isljavati. Veliki dio sanjanja i kljucana se doselio jos prije rata u pd. interesantna vijest je da je prijedorski privatni fakultet sad poslije rata otvorio istureno odjeljenje u ljusini. Momentalno ima dosta studenata iz cazinske i sanske regije koji studiraju u pd. Nazalost u sani tek zadnje godine se pocinje razvijati poljoprivredni mentalitet koji gura apimed sa sadnjom malina. Dosada je uvjek bio prisutan taj mentalitet da dijaspora dolazi i donosi pare. Sm i jeste jaka sa dijasporom i dok se god pare trose na besmislice a ne ulazu nece biti napretka.
Jedan od najvecih sanski medara je kupio kucu u bosnjacima i postavio svoje kosnice tu na grmecu. Prije par dana mu je neko otrovao te pcele,75 komada kosnica. Ovaj covjek je jedan od vrijednijih u sani ali dosao je sa kosova. I vidi se kad je neko sa strane i vidi koje bogastvo ima sm kraj onda zeli to i iskoristiti, dok je to shvatanje kod domacih jos pod hendikepom.
Jedan od najvecih sanski medara je kupio kucu u bosnjacima i postavio svoje kosnice tu na grmecu. Prije par dana mu je neko otrovao te pcele,75 komada kosnica. Ovaj covjek je jedan od vrijednijih u sani ali dosao je sa kosova. I vidi se kad je neko sa strane i vidi koje bogastvo ima sm kraj onda zeli to i iskoristiti, dok je to shvatanje kod domacih jos pod hendikepom.
Istog sam misljenja da u toj regiji postoje dobri potencijali za razvoj poljoprivrede. U jugoistocnoj Bosni nema takvih ravnica. Jedino u Ustikolini i nesto uz Drinu ali i to je slabo. Ostalo je sve brdo, brdo, planina,planina, brdo, brdo...i ne mozes se baviti poljoprivredom.
Tako da je steta sto propada tako dobra zemlja. Problem je iseljenicki mentalitet.
Vec sam spominjao ovu bracu iz Kljuca. Potpuno sam siguran da bi imali bolji zivot u Kljucu kad bi obradivali zemlju. Vani rade teske fizicke poslove (pilana i gradnja) dok im dole propada zemlja. Svi su napravili mega kuce u Kljucu u kojima provedu 15-20 dana godisnje. To su ogromne kucetine u koje su skrsili silne pare. A pricali su mi da u Kljucu nema hladnjace. Znam da je u Ustikolini izgradena hladnjaca za 100.000€. Prema meni bolje da su ulozili taj novac i takvo nesta.
Isto poznajem covjeka iz SM koji ima 5 kuca. Sve u SM. Cak ih i ne izdaje. Bezveze mi je to.
Mislim da nasi ljudi koji su vani vise trebaju misliti o tome kako pokrenuti neki biznis nego da nizaju kucetine jednu za drugom.
Tako da je steta sto propada tako dobra zemlja. Problem je iseljenicki mentalitet.
Vec sam spominjao ovu bracu iz Kljuca. Potpuno sam siguran da bi imali bolji zivot u Kljucu kad bi obradivali zemlju. Vani rade teske fizicke poslove (pilana i gradnja) dok im dole propada zemlja. Svi su napravili mega kuce u Kljucu u kojima provedu 15-20 dana godisnje. To su ogromne kucetine u koje su skrsili silne pare. A pricali su mi da u Kljucu nema hladnjace. Znam da je u Ustikolini izgradena hladnjaca za 100.000€. Prema meni bolje da su ulozili taj novac i takvo nesta.
Isto poznajem covjeka iz SM koji ima 5 kuca. Sve u SM. Cak ih i ne izdaje. Bezveze mi je to.
Mislim da nasi ljudi koji su vani vise trebaju misliti o tome kako pokrenuti neki biznis nego da nizaju kucetine jednu za drugom.
To su ogromne hladnjace @drina, mislim da se privatnom covjeku takvo sta neisplati praviti. To je posao od opcine ili mjesne zajednice. Razlog nisu troskovi za izgradnju hladnjace, nego troskovi za struju ovih hladnjaca kojima je potrebna za drzanje temperature. Ko god ima klimu zna kako to moze biti sa troskovima struje.Drina je napisao/la:Istog sam misljenja da u toj regiji postoje dobri potencijali za razvoj poljoprivrede. U jugoistocnoj Bosni nema takvih ravnica. Jedino u Ustikolini i nesto uz Drinu ali i to je slabo. Ostalo je sve brdo, brdo, planina,planina, brdo, brdo...i ne mozes se baviti poljoprivredom.
Ja sam prije dvije godine jednom nasem cvojeku pomogao u planiranju i izgradnji jedne manje hladnjace u podrumu njegovog restorana. 3x5m gdje je morao drzati temperaturu na 0°C. Izgradnja je jednostavna, samo treba naci agregat(klimu) koja ce da drzi temp.. Ima malih stvari na koje se mora razmisljati, kao izolacija na vratim, prikljucak za struju i odvod za kondenzaciju vode.
Evo ovako to od prilike izgleda. Stranica je na njemackom, ali po slikama se vidi kako funkcionise.
http://www.dimplex.de/downloads/uploads ... -10-27.pdf
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
To je veliki problem sa hladnjacama u sm i pd. Nasi ljudi nemaju gdje dabostave stvari. Medjutim nije to pitanje mjesne zajednice i opstine. Nebi se slozio sa tobom Abene.
Konjodor je selo gdje su nasa dva biznismena napravila dvije hladnjace. Pune su i rade haman cjelu godinu. I to su velike hladnjace. Nasi ljudi iz sm voze maline na konjodor. Ljudi kupe ljeti maline a jeseni kupe pecurke. A i zimi imaju posla.
Ovakvi bogatasi koji su u sm trebaju samo da naprave jednu hladnjacu u pocetku a poslije jos jednu. Zasigurno ce opravdati svoje postojanje. Evo citam da BIGMEV poziva nase na kooperaciju za izvoz jagodacastog voca u tr.
Konjodor je selo gdje su nasa dva biznismena napravila dvije hladnjace. Pune su i rade haman cjelu godinu. I to su velike hladnjace. Nasi ljudi iz sm voze maline na konjodor. Ljudi kupe ljeti maline a jeseni kupe pecurke. A i zimi imaju posla.
Ovakvi bogatasi koji su u sm trebaju samo da naprave jednu hladnjacu u pocetku a poslije jos jednu. Zasigurno ce opravdati svoje postojanje. Evo citam da BIGMEV poziva nase na kooperaciju za izvoz jagodacastog voca u tr.
Onda treba neka firma kao Prijedorcanka koja ce da otukpljuje voce i ostalo i da preradjuje. Sumnjam da ce neki privatnik dole kod nas napraviti hladnjacu za nekoliko tona ili vise.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Moze opcina pomoci ali to je posao koji treba uraditi neki privatnik, neko ko ima lovu ili neka firma. Eto nemamo hladnjacu ni u Kljucu ni u Sanskom Mostu a ubjeden sam da nema ni u Bosanskon Petrovcu. To je ogroman problem za one koji se zele baviti poljoprivredom.
Medutim hladnjacu sam naveo kao primjer jer su mi ovi ljudi iz Kljuca govorili da je to nesto sto ne postoji u Kljucu i da je to veliki problem. Samo sam zelio reci da je prema meni besmisleno kupovati 5 kuca u Sanskom Mostu. Bolje je uloziti te pare u neki posao. Ne mora biti neka hladnjaca. Moze i nesto manje. Dovoljno je zaposliti 2-3 covjeka.
Mada nismo svi poduzetnici i nemamo svi znanje i hrabrost da se upustimo u takvo nesto...to je takoder cinjenica.
Ali generalno gledano, mi kao narod nemamo poduzetnicki mentaliet. I cesto se ima los pogled na nekog ko je poduzetnik.
Uvjek ces cuti komentare da je lopov i da iskoristava narod.
Medutim hladnjacu sam naveo kao primjer jer su mi ovi ljudi iz Kljuca govorili da je to nesto sto ne postoji u Kljucu i da je to veliki problem. Samo sam zelio reci da je prema meni besmisleno kupovati 5 kuca u Sanskom Mostu. Bolje je uloziti te pare u neki posao. Ne mora biti neka hladnjaca. Moze i nesto manje. Dovoljno je zaposliti 2-3 covjeka.
Mada nismo svi poduzetnici i nemamo svi znanje i hrabrost da se upustimo u takvo nesto...to je takoder cinjenica.
Ali generalno gledano, mi kao narod nemamo poduzetnicki mentaliet. I cesto se ima los pogled na nekog ko je poduzetnik.
Uvjek ces cuti komentare da je lopov i da iskoristava narod.