☑ Pravila foruma i savjeti

Škole vijesti

Drina
Član

Re: skole vijesti

Post Postao/la Drina » 26 aug 2017 07:55

James je napisao/la:Zaista me ne cudi ovoliki pad kod Bijeljine, Ugljevika i Lopara. Na studije ih odlazi ubjedljivo najvise u Novi Sad, zatim u Beograd i ostali u onih par drzavnih i privatnih fakulteta u Bijeljini, tek poneki student ode u Banjaluku ili Istocno Sarajevo. I po 10-20 po generaciji ih upisuju IT smjerove u Novom Sadu samo iz BIjeljine, a posto imaju zagarantovan posao u toj veoma dobro placenoj struci, skoro svi se zaposljavaju i ostaju u Novom Sadu. Bijeljina bi morala da ima ako ne neki manji univerzitet, onda barem malo veci broj fakulteta kako bi zadrzala koliko toliko ljude, a to se naravno odrazava posle i na broj prvacica.

Takodje i studenti iz Hercegovine najcesce za destinaciju studiranja biraju Novi Sad, u nesto manjoj mjeri Beograd, zatim Podgoricu, a ostatak BL i Istocno Sarajevo. Zapad RS uglavnom studira u Banjaluci, mada uopste nije zanemarljiv broj Prijedorcana, Mrkonjicana, Dervencana itd. koji studiraju u Novom Sadu ili Beogradu. Jedino sami Banjalucani sa okolinom (Laktasi,Celinac) gotovo 100-procentno studiraju u samoj Banjaluci, mada se oni sve cesce odlucuju za Grac, Bec i druge gradove u inostranstvu.
Manje vise 50% studenata iz Bratunca studira preko Drine
Pogledaj gdje studiraju ovi stipendisti iz Bratunca

http://www.stipendije.ba/obavijesti/2754

Vecina ce ostati tamo
Biće onako kako Bošnjaci odluče

JuzniDoboj
Član

Post Postao/la JuzniDoboj » 26 aug 2017 10:46

Skoro svi idu u Novi Sad :huhu:

:zastava:
GT su stvorili genocidom, etničkim čišćenjem, urbicidom i kulturocidom, patentirali koncept sekundarnih/tercijarnih grobnica, spaljivali žive ljude, silovali žene i djecu, rušili i pljačkali sve što je palo pod ruke.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 aug 2017 15:32

To je normalno.Katolici su starije stanovnistvo,tamo gdje su mladji.Idu u opcine gdje ih je procentualno vise.To sam otkrio za Maglaj prije par dana.Fakticki 2-3 prvacica Hrvata od 200 tinjak u opcini Maglaj.Zavidovici imaju 1.Sto se tice Srba

Pa ,pogledaj naprimjer Ugljevik.Termoelektrana+ dobra sela,vidi popis 1991.Nije bas da je neka zesca vukojebina+ dolazak cetnika iz Tuzlanskog kantona.Pa opet imaju ispod 100 prvacica,i tu se ubrajaju i nasi ljudi a valjda imamo nesto prvacica ovdje.Sto znaci da Bijeljina je glavni izvor prvacica ovdje.Ugljevik ima ispod 100 prvacica.Bijeljina ima 927 ove skolske godine upisanih prvacica,sto je velika cifra,ali ako vidis okolinu.Skopcas da je sve to grad Bijeljina i okolica

Bratunac je gore prosao u ratu,ima slabija vlaska sela.i naravno ko ce da ostane tu od mladjih cetnika.Kad imas vece gradove u Srbiji od Kragujevca,Kraljeva do Beograda.Nema sanse

Inace skole pocinju 4 Septembra pa bi se trebalo znati ukupan broj prvacica u ovim kantonima gdje jos nemamo cifre
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 aug 2017 15:37

JuzniDoboj je napisao/la:Skoro svi idu u Novi Sad :huhu:

:zastava:
Naravno.To je normalno.Bijeljina je predaleko.Nema nekih vecih gradova u okolici.Sanse da mladji covjek opstane danas su ravne nule u toj sredini.I idu ka vecim sredinama.Beograd biljezi 650+ prvacica u odnosu na proslu godinu dok manji gradovi Srbije biljeze pad prvacica.Sto je ogromno.A taj rast Beograda i prvacica je dijelom i to dobrim i od cetnika Istocne Bosne.To je realnost

Imas Exit,imas jak grad,industriju,blizinu Beograda vidi pod Novi Sad.Dok u Bratuncu imas sta?Koji veci grad?Pa cetnici bjeze iz Prijedora kazu da im je malen.A onda mozes misliti kako je stanje u jednom Bratuncu

Inace Prijedor prema nekim procjenama ima nikad manji broj upisanih prvacica

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 26 aug 2017 16:33

Naravno.To je normalno.Bijeljina je predaleko.Nema nekih vecih gradova u okolici.Sanse da mladji covjek opstane danas su ravne nule u toj sredini.I idu ka vecim sredinama.Beograd biljezi 650+ prvacica u odnosu na proslu godinu dok manji gradovi Srbije biljeze pad prvacica.Sto je ogromno.A taj rast Beograda i prvacica je dijelom i to dobrim i od cetnika Istocne Bosne.To je realnost.

Kako je realan post!! :respekt: :thankyou:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

James
Novi kolač

Post Postao/la James » 27 aug 2017 17:51

Zanima me koliko studenata iz Sandzaka studira u Sarajevu? Moze se reci da ih je primjetan broj u Beogradu, ali i na drugim Univerzitetima Srbije (prije svega mislim na onaj dio Sandzaka koji pripada Srbiji). Zanima me ida li ima Bosnjaka iz Bosne koji recimo studiraju u Novom Pazaru?

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 28 aug 2017 00:58

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 aug 2017 12:03

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=266917

Na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2017/2018. godini upisano je 550 prvačića, što je za 25 manje u odnosu na proteklu školsku godinu, rekla je Srni stručni saradnik za obrazovanje u gradu Istočno Sarajevo Vinka Berjan.

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 29 aug 2017 03:08

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 29 aug 2017 05:44

Jesu se osilili kao da je Kiseljak pored Zagreba, a ne pored grada sa najvećim brojem Bošnjaka u državi :!: :goofy:

Crow Jane
Član

Post Postao/la Crow Jane » 29 aug 2017 05:53

Moze im se.
Potpis

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 29 aug 2017 06:10

amkos je napisao/la:
Jesu se osilili kao da je Kiseljak pored Zagreba, a ne pored grada sa najvećim brojem Bošnjaka u državi :!: :goofy:
poslati im malo arapa , jedno dva naselja na bosnjackoj zemlji pa ces vidjeti kako popustaju.

Gorcin
Član

Post Postao/la Gorcin » 29 aug 2017 06:15

amkos je napisao/la:
To samo govori koliko grad sa najvećim brojem Bošnjaka zaboli neka stvar za gradovima sa nenajvećim brojem Bošnjaka. A govori i koliko su Bošnjaci u svakom pogledu zalutali.
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja, ni Mostara ne ostavljaj sama...

Crow Jane
Član

Post Postao/la Crow Jane » 29 aug 2017 06:31

kosarkas je napisao/la:
amkos je napisao/la:
poslati im malo arapa , jedno dva naselja na bosnjackoj zemlji pa ces vidjeti kako popustaju.
A jos bolje bi bilo da se Bosnjaci malo okuraze.
Potpis

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 29 aug 2017 07:18

Meni ovo govori da polahko i Hrvati gube tlo pod nogama u Kiseljaku. Bez obzira kako loša informacija ovo bila. Pa ja se ne sjećam da smo mi smjeli pisnuti u Kiseljaku prošlih godina. Nismo se pitali nizasta. A sada trazimo jednaka prava, sto je sasvim normalno.

Ocito je da Hrvati polahko ali sigurno gube kontrolu nad Kiseljakom.

Pa sjecam se davno da sam išao u Kiseljak. Kao dijete. Ali su mi ostale šahovnice u glavi na tom putu prema Kiseljaku. To mi je baš ostalo u sjećanju. Volio bih vidjeti te slike danas ako su ostale sačuvane. Ili je meni kao djetetu to sve izgledalo nekako megalomanski i glomazno u smislu sahara i šahovnica.

Izgleda da sve zavisi od demografije, i stanje u skolama i jačina u odredjenom gradu i to koliko se pitaš u opštini. Bukvalno sve.

JuzniDoboj
Član

Post Postao/la JuzniDoboj » 29 aug 2017 10:02

Meni je prosto nevjerovatno da u mjestima gdje smo mi 50-50 sa hrvatima, imas osjecaj da ima njih 80%. Cak i u Jajcu gdje cinimo 60% stanovnistva, do nedavno su ustase vladali gradom i u srednjoj skoli su Bosnjaci dobili diplomu sa pecatom genocidne tvorevine "Herceg-Bosne"!
GT su stvorili genocidom, etničkim čišćenjem, urbicidom i kulturocidom, patentirali koncept sekundarnih/tercijarnih grobnica, spaljivali žive ljude, silovali žene i djecu, rušili i pljačkali sve što je palo pod ruke.

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 29 aug 2017 10:34

JuzniDoboj je napisao/la:Meni je prosto nevjerovatno da u mjestima gdje smo mi 50-50 sa hrvatima, imas osjecaj da ima njih 80%. Cak i u Jajcu gdje cinimo 60% stanovnistva, do nedavno su ustase vladali gradom i u srednjoj skoli su Bosnjaci dobili diplomu sa pecatom genocidne tvorevine "Herceg-Bosne"!
Ne treba te to čuditi.
Ako oni nestaju, nama je u interesu da mi furamo i bratstvo i jedinstvo jer oni nestaju a mi njih ne napadamo. Tada su oni u poziciji da iz teže situacije prave probleme i guraju nacionalizam u prvi plan, što Bošnjake čini miroljubivim i tolerantnim a njih ratobornim i netolerantnim. Što je u stvari i istina.

Jer oni čim izgube brojnost traže ili odcjepljenje ili rat. To je razlog zašto se Hrvatima ide niz dlaku. Ako im pružiš sve što traže 10 godina, veće su šanse da će u slučaju sukoba EU stati na stranu onih koji su brojniji i normalniji.

Zato se dozvoljavaju razna privremena poniženja u zamjenu za vrijeme koje njih samo od sebe uništava.

A naravno da niko razuman ne može kriviti Bošnjake za iseljavanje Hrvata kojima je dato više moći nego ih sljeduje, koji su imali bolji ekonomski položaj nego Bošnjaci i kojima je sve pruženo osim onog što je van svakih svjetskih normi - kao Npr da nacionalna manjina ima pravo veta u demokratskoj državi.
Samo BiH.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 29 aug 2017 11:28

BosnjackaHercegovina je napisao/la:
JuzniDoboj je napisao/la:Meni je prosto nevjerovatno da u mjestima gdje smo mi 50-50 sa hrvatima, imas osjecaj da ima njih 80%. Cak i u Jajcu gdje cinimo 60% stanovnistva, do nedavno su ustase vladali gradom i u srednjoj skoli su Bosnjaci dobili diplomu sa pecatom genocidne tvorevine "Herceg-Bosne"!
Ne treba te to čuditi.
Ako oni nestaju, nama je u interesu da mi furamo i bratstvo i jedinstvo jer oni nestaju a mi njih ne napadamo. Tada su oni u poziciji da iz teže situacije prave probleme i guraju nacionalizam u prvi plan, što Bošnjake čini miroljubivim i tolerantnim a njih ratobornim i netolerantnim. Što je u stvari i istina.

Jer oni čim izgube brojnost traže ili odcjepljenje ili rat. To je razlog zašto se Hrvatima ide niz dlaku. Ako im pružiš sve što traže 10 godina, veće su šanse da će u slučaju sukoba EU stati na stranu onih koji su brojniji i normalniji.

Zato se dozvoljavaju razna privremena poniženja u zamjenu za vrijeme koje njih samo od sebe uništava.

A naravno da niko razuman ne može kriviti Bošnjake za iseljavanje Hrvata kojima je dato više moći nego ih sljeduje, koji su imali bolji ekonomski položaj nego Bošnjaci i kojima je sve pruženo osim onog što je van svakih svjetskih normi - kao Npr da nacionalna manjina ima pravo veta u demokratskoj državi.
Lijepo si to objasnio, @bosnjacka hercegovina.

Tako je i u ZDK hrvatima dato da maltene imaju svoje mini kantone u Zepcu i Usori.

Imaju potpunu samostalnost u obrazovanju, kulturi i zdravstvu. Samo ispostavljaju racune kantonu, koji se placaju bez komentara.
Usora u srednjoj skoli npr.ima razred 18 djaka, od kojih je 9 gimnazijalaca a 9 kozmetickih tehnicara. :pih:
Ali nece im biti zadugo ta samostalnost, jer odlaze u sve vecem broju.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 aug 2017 14:10

Idi na temu podatci katolicke crkve,vidjet ces samo prijetnje tzv kardinala o nemogucnosti Bosne kao drzave,o iseljavanju Bosnjaka,da se sprijeci prodaja imovine.Manje-vise mozda 5% pa i manje neka uspjesna vijest.Pa cak u Mostaru
Politika popustanja ima svoju ulogu.Ovi iz Bilalovca se zale jer taj kraj nikad ustashe nisu zauzele,ali u centru Kiseljaka je danas teze proci nego u Jajcu jer sam centar Kiseljaka ima mozda 10% Bosnjaka i to je to.Ali,dobro

Sjecam se prije par godina tamo oko 2011 godine,kako su ustashe sve imali u Jajcu.Sad imaju mnogo manje.Naravno Jajce i Kiseljak je drugi par carapa,ali ustashe su stvarno na granici da izgube Kiseljak,pa ne cudi me to sto rade

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 29 aug 2017 16:10

Ovo si odlično napisao @Bošnjačka Hercegovina!

Odgovorite