☑ Pravila foruma i savjeti

Bosna popis 2013

Na popisno pitanje nacionalno izjasnjavanje izjasnicu se kao:

Bošnjak
151
94%
Srbin
1
1%
Hrvat
3
2%
Bosanac
4
3%
Ostali
0
Nema glasova.
Musliman
0
Nema glasova.
Ne izjasnjavam se
1
1%
Upisacu nesto drugo
0
Nema glasova.

Ukupno glasova: 160

Bosman
Administrator

Re: Popis stanovništva 2013

Post Postao/la Bosman » 20 okt 2012 16:40

Jack, po ovome ispadne 46% Bosnjaka ako sam dobro sracunao...

Slabo brate, ocekivao sam barem 51% :cry:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 okt 2012 16:41

Nadam se da nece biti tako.Ali, eto

Imate jos 5 mjeseci i 10 tak dana do popravnog, da bude sto manje ostalih.Dani prolaze, znaci

Poslije ce biti prekasno
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 okt 2012 17:04

Misljenja sam da ovaj popis nece prikazati realno stanje na terenu. Ugurat ce se mnogo onih koji ne zive u Bosni.
Onaj koji ce se odrzati u 2031 ce biti mnogo realniji.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 20 okt 2012 17:22

Bice svega na ovom popisu, ja licno mislim da se nama Bosnjacima nece dopustiti da predjemo 50%
da nebudemo vecina.

Politika..................... :twisted: :twisted: :evil:
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 20 okt 2012 17:25

Misljenja sam da ce nas biti 52%. Minimalno. Jednostavno drzimo najvece gradove i ne vidim kako moze biti drugacije.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 20 okt 2012 17:40

Ide se da nas Bosnjake podije u razlicite grupacije tipa "bosanac" "musliman" koji ce otici u grupu "ostalih".
Vidio se popis u crnoj gori sta su sa nas uradili na koliko su nas grupa podijelili.
Uvijek se radilo i radi o glavi nama Bosnjacima.
Previse smo puta bili prevareni i izvarani i zato sam pesimista sve dok nevidim crno na bijelo.
Inace sam po prirodi optimista a najmanje pesimista. Samo da znas brate. ;)
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

atif
Član

Post Postao/la atif » 20 okt 2012 18:12

Zmaj
Član

Re: Bosna popis 2013

Post Postao/la Zmaj » 20 okt 2012 20:38

Znaci ovoliko stanovnika mislis KS ce imati na popisu:
Bosnjaka: 398 952 ~ 400 000
Hrvata: 11 329 ~ 11 400
Srba: 10 075 ~ 10 100

Bosanaca: 22 291 ~ 22 300
Ostali: ~ 6000-7000

Bosnjaci oko 89% u KS.
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 okt 2012 20:51

Tako je

Izmedju 430 000-450 000 stanovnika kanton Sarajevo

Hrvata ce biti izmedju 9500-10 500, ali ne vjerujem vise

Bosanaca ce biti i do 3 put vise

Bosnjaci ce biti nadmocna vecina.Bosanaca nece biti na Ilidzi puno.Centar ce imati najvise Bosanaca

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 okt 2012 22:54

U Sarajevu imas 148 osnovaca Srba, a ne prvacica.Jos njih 50 tak ne prolazi kroz skolstvo Sarajevskog kantona, nego su upisani u Lukavicu.Njihov broj je minoran dole, i to je tako

Usk, Sarajevo, Livno

Skutoriju necu da se bavim time

No, dat cu neku procjenu za Mostar

Kao i za podrucje opcine Prozor,Tuzlanski kanton veci dio

I jos Brckog

Kao i neke opcine cetniteta

Konjic ima 2 prvacica Hrvata prosle skolske.I oko 70 tak u osnovnim skolama.A, zna se da ima cirka 1500-1800 Hrvata dole.E, sad.Skopcaj, koliko moze da bude Srba u Sarajevu?.Ne, previse

Dat cu podatke i za razvikani Mostar, i sta ja mislim.Veoma brzo, mozda vec sutra

Bosman
Administrator

Post Postao/la Bosman » 21 okt 2012 01:09

hamza je napisao/la:Zašto na dugmetu piše "glasuj" umjesto "glasaj" ? To je neki novokopovani ne bosanski riječnik.
Popravljeno je.
Ako jos vidite nekih cudnih rijeci, slobodno recite da to popravim.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 21 okt 2012 02:59

Bošnjak - Srbin - Hrvat ili "ostali"
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/11142 ... stali.html

B. A. 21/10/2012 00:03:00

VIDEO /
SARAJEVO - Uvjet za ulazak u EU između ostalog bilo je usvajanje Zakona o popisu stanovništva. Probni je u toku, no otkad je počeo, nametnula su se pitanja u vezi sa etničkim i vjerskim izjašnjavanjima Bosanaca i Hercegovaca.

Svako ima pravo da se izjasni kako želi, ali samo tri odgovora su priznata. I to po Ustavu BiH.

Pojasnimo, svi koji se na popisu pravilno ne izjasne kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi bit će svrstani u ostale.

Opširnije u prilogu TV1.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 05:54

Sumnjam da ce nas biti ispod 50% mada je potrebno raditi kampanje na selima da se oni izjasne kao Bosnjaci(jer to i jesu).

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 06:13

Jack je napisao/la:]

Roma je oko 62 000 u Bosni.Oko 20-40% Roma ce se izjasniti kao Bosnjaci ili Bosanci.Ostali ce biti Romi.Imas mozda par hiljada Poljaka, Rusina, Ukrajinaca i Crnogoraca.Mozda nesto malo od 100 000 bit ce ostali
u ovih 100.000 ostalih koje sam ja naveo, osim ovih koje ti nabrajaš, ja računam još one mnogobrojne nesvjesne ili nepismene, ne znaš više kako ih nazvat, koji će se izjasnit kao muslimani ili Muslimani, kojih će nažalost biti najmanje 50.000, naročito "babinih", te onih vehabijski orijentisanih
Ima Bosne, Begler-Beže i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 06:17

ZV Keli je napisao/la:Sumnjam da ce nas biti ispod 50% mada je potrebno raditi kampanje na selima da se oni izjasne kao Bosnjaci(jer to i jesu).
jaka je bila srpska i komunistička propagnda 40 godina
nije to lako izbit raji iz glave, naročito onima koji "žale" za tim titinim i socijalističkim "dobrim" vremenima
koje ustvari gledaju kroz svoj lični interes, jer su džaba dobili stanove, posao, nerealni vještački standard (kao danas grčka) itd. teško je to izbit raji iz mozga
Ima Bosne, Begler-Beže i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 06:51

Elko je napisao/la:
ZV Keli je napisao/la:Sumnjam da ce nas biti ispod 50% mada je potrebno raditi kampanje na selima da se oni izjasne kao Bosnjaci(jer to i jesu).
jaka je bila srpska i komunistička propagnda 40 godina
nije to lako izbit raji iz glave, naročito onima koji "žale" za tim titinim i socijalističkim "dobrim" vremenima
koje ustvari gledaju kroz svoj lični interes, jer su džaba dobili stanove, posao, nerealni vještački standard (kao danas grčka) itd. teško je to izbit raji iz mozga
Upravo sam se raspravljao sa jednim jugonostalgicarem oko ovoga,a pocelo je oko jedne stranice na kojoj novinar pljuje rahmetli Predsjednika sto organski ne podnosim,i naravno umjesao se jedan moj prijatelj i naravno dotucen je argumentima i tako treba,jednog po jednog tuci argumentima pa ce im se izbiti ta ideja iz glave.

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 08:13

ZV Keli je napisao/la:rahmetli Predsjednika
i predsjednik ti je više volio biti musliman nego Bošnjak, čak i vuče korijene tamo preko drine, te stoga nije ni čudo što je slabo imao osjećaj bošnjaštva, da se njega pitalo on bi rađe ostavio jugo-komunistički termin Musliman

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 08:31

Elko je napisao/la:
ZV Keli je napisao/la:rahmetli Predsjednika
i predsjednik ti je više volio biti musliman nego Bošnjak, čak i vuče korijene tamo preko drine, te stoga nije ni čudo što je slabo imao osjećaj bošnjaštva, da se njega pitalo on bi rađe ostavio jugo-komunistički termin Musliman
Buraz na starom sam forumu objasnio forumasima pa ne znam jesi li novi ili stari ali i meni su korijeni preko Drine,a ne zaboravi da je dosta teritorije preko Drine bilo bosnjacko.
Covjek je vec ostario i tesko moze promijeniti stav i to postujem a opet kakav god bio uradio je mnogo za Bosnjake,mogu samo misliti sta bi bilo da je izdajnik i separatista babo dosao na to mjesto...

Elko
Član

Post Postao/la Elko » 21 okt 2012 08:42

evo šta je uradio :lol:

9.05.1991
Alija se nalazi u Pologu kod Lištice na mjestu blokade tenkovskog ešalona JNA, koja traje treći dan te nastoji da privoli više hiljada građana da uklone blokade i propuste tenkove na «redovnu» vojnu vježbu u okolini Kupresa. On je bio taj koji je stao na čelu vojne kolone JNA i tako ih propustio.

2. avgusta 1991.
u "Muslimanskom glasu" organu SDA o odnosu između JNA i Muslimana, Alija piše između ostalog:
"Kod većine Muslimana izgrađivan je odnos povjerenja prema JNA i partizanima kao svojoj, oslobodilačkoj vojsci, koja je imala i muslimanske jedinice u svom sastavu....građen je osjećaj sigurnosti i na temelju činjenice da su partizani zaštitili Muslimane u istočnoj Bosni od četničkih pokolja. Takav odnos povjerenja je znatno narušen poslije kontraverznih postupaka nekih jedinica JNA i nekih članova Štaba Vrhovne komande....Popustljivost oficira JNA prema nekim novim dobrovoljačkim odredima u Hrvatskoj i Hercegovini te naoružavanje tamošnjeg srpskog stanovništva samo je dodatni razlog za strah od toga kakvu zaista ulogu ima JNA u jugoslovenskoj krizi. Kod bosanskih Muslimana jača uvjerenje da bi ta uloga mogla u BiH d postane porobljivačka a ne zaštitinička....Muslimani strahuju da je pod šapkama ostala samo mržnja. A mi te mržnje niti smo svjesni niti pripravni za odbranu od nje"

početkom avgusta 1991.
komentarišući tadašnje izjave generala Kadijevića da "JNA ne želi građanski rat i da je njen zadataka da razdvaja, a ne da podstiče sukobljene strane" na konferenciji za štampu na pitanje: da li bi opet, kao što je već jednom izjavio, između haosa i Armije izabrao Armiju, Alija je povrdno izjavio:
"Možda danas sa malo manje oduševljenja, ali Armija je manje zlo"

sredinom avgusta 1991.
o problemu odnosa između JNA i Republike, na konferenciji za štampu Alija je izjavio:
"Ovih dana tražićemo od predstavnika JNA suštinske promjene kada je riječ o njenom ponašanju u Bosni. Prvo, da se izbalansira nacionalna struktura vojnog rukovodstva u ovoj republici jer je svih pet generala sroske nacionalnosti, nema nijednog Muslimana, a naš narod pita šta je to, i drugo, da se postigne apsolutna saradnja između JNA u Bosni i vlasti ove republike. Ukoliko se ne bude moglo dogovoriti, revidirat ćemo stav prema JNA. Mi hoćemo da utvrdimo da li je JNA jugoslovenska ili srpska. (budali čak ni avgusta 1991. nije još jasno da je JNA postala odavno četnička i dalje "bunca" o nekom učešću Bošnjaka u takvoj vojsci). Bosna hoće da zna šta JNA radi na njenoj teritoriji...."

krajem septembra 1991.
u intervjuu na pitanje da li se uzda "samo u muslimanski merhamet" i hoće li Muslimani opet neizbježno nastradati, Alija izjavljuje:
"Svakinarod dođe u situaciju da bude suočen sa prijetnjom golog opstanka, kao što je naš narod danas. Ali, nema drugog nego sitsnuti zube i, za sada, izdržati. Ta sila će početi da se raspada, jer iza nje ne postoji moralno opravdanje i razuman politički koncept. Zar mislite da nekakva država Romanija može da opstane u današnje vrijeme"
Nezadovoljni odgovorom, novinari su replicirali: "Merhamet, pa merhamet"
"Ne, to ni u kom slučaju ne isključuje našu odbranu ako budemo napadnuti. Mi imamo mogućnosti da s ebranimo...Niko naš narod ne može nekažnjeno napasti, ko ne vjeruje nek proba ! Sila u Bosni neće proći. I zbog odnosa snaga unutra i zbog odnosa snaga napolju..."
"Naš stav je da rasplet u Jugoslaviji treba ići mirnim putem...Moramo vjerovati da demokratija u Evropi koncem XX vijeka ne može izgubiti..."

Veliku polemiku izazvala njegova nova retardirna izjava data nakon mnogobrojnih kritika zbog nenoružanosti Bošnjaka i njihovih zahtjeva za nabavkom oružja radi odbrane:
"Muslimanski narod nismo naoružali i ja za to ne osjećam nikakvu odgovornost"

6.10.1991.
U Poruci građanima BiH na RTV Sarajevo, Alija Izetbegović proglasio je NEUTRALNOST BiH u ratu u kojem Srbija i JNA provode agresiju protiv Hrvatske i pozvao građane BiH da se ne odazivaju pozivima na služenje vojnoga roka u JNA ili na mobilizaciju.
"Stavit ću svima do znanja da BiH ne želi da bude učesnik u ovom bezumnom činu. Na osnovu navedenog i onih zaključaka koje znate, odluka Predjsedništva o mobilizaciji, vaše je pravo i dužnost, građana BiH, da se ne odazovete na mobilizaciju, ni na poziv da učestvujete u građanskom ratu. Niste dužni, zapamtite, ništa vas ne obavezuje na to, da dižete ruke jedni na druge, da pucate jedni na druge...Ja znam da će za ovako nešto trebati hrabrosti, Ja sam svjestan rizika kojima se i lično izlažem, POZIVAJUĆI VAS NA MIR. Danas je, nažalost, došlo vrijeme da treba više hrabrosti da SPAŠAVAMO MIR, nego da učestvujemo u ratu...ZAPAMTITE, OVO NIJE NAŠ RAT. Neka ga vode oni koji žele da ga vode. MI NE ŽELIMO TAJ RAT. Pomozite nam, dakle, da zajedno sa nama učinite sve da SAČUVAMO MIRNU BOSNU." (izjavi glupi Alija i osta živ)

oktobra 1991.
u republičkoj skupštini o odnosu prema Armiji pred poslanicima je Alija izjavio:
"Da kažem i jedno objašnjenje što se tiče Armije, Pokušavaju nas na razne načine zavaditi s snjom. Govore kako mi radimo protiv Armije...želim da kažem: odnedavno, mi Armiju dijelimo na dva dijela. Jedan dio čini redovni sastav sa regrutima, oficirskim kadrom, s kojim mi nismo imali nikakvih problema i neće ih ni biti. Ovaj drugi dio Armije, koji dolazi bez opasača, raspojasani, što pucaju u zrak, u džamije, mi imamo protiv tog dijela Armije. A mislim da ima protiv i razumni dio ostale Armije. PORUČUJEM GRAĐANIMA - NEMOJTE NIŠTA ČINITI PROTIV ARMIJE ! Nemojte praviti probleme njihovim porodicama ! Nama je Armija KAO STABILIZIRAJUĆI FAKTOR POTREBNA u ovim okolnostima, Ali, nama rezervisti ne trebaju!"

15.10.1991.
Poslije čuvene izjave Radovana Karadžića sa skupštinske govornice kada je zaprijetio da će muslimanski narod "nestati" ako se krene u osamostaljenje republike BiH, Skupštini se obraća Alija:
"Riječi gospodina Karadžića na najbolji način pokazuju zašto mi nećemo da ostanemo u krnjoj Jugoslaviji. Takvu Jugoslaviju koju hoće gospodin Karadžić više niko neće. Takvu Jugoslaviju su ovakve prijetnje u očima jugoslovenksih naroda Albanaca, Makedonaca, Slovenaca, Hrvata, Muslimana, jednostavno omrzli. I u očima Evrope...Ovaj način istupanja, ove prijetnje, ne služe ničemu. Muslimanski narod neće nestati ! To ja poručujem gospodinu Karadžiću.... Ja ipak želim da poručim građanima BiH DA DO RATA NEĆE DOĆI....

16.12.1991.
na kongresu SDA:
"........Rat u današnjoj Bosni bi bio totalni rat, a mnogi važni akteri događaja toga ili nisu svjesni ili se ponašaju kao da nisu svjesni. Armija šparta Bosnom uzduž i poprijeko, kao da je sve potaman, a neki novi kartografi, potpuno lišeni svijesti da sjede na buretu baruta, iscrtavaju neke nove karte i naveliko dijele Bosnu, kao, ove im se granice Bosne, stare 300 i više godina nastale političkim pomjeranjem tektonske snage u toku duge i burne historije, ne sviđaju, one su administrativne, proizvoljne, a ove što ih oni sada povlače u zadimljenim kancelarijama stranačkih ureda su prave i historijske, one nisu proizvoljne i administrativne. Ako bure baruta eksplodira, nestaće sve u dimu i sramoti, kartografi i generali, i sve stranke i sve vođe, svi zakoni i institucije, i najveći dio onog što je na ovom prostoru godinam izgrađeno mukotrpnim radom desetina generacija. Pošto imaju nesreću da su neuništivi, ostaće samo tri iskrvavljena i poražena naroda izbezumljen i srozana na granicama barbarstva...Crni opis koji sam naveo može da objasni našu politiku i naš način razmišljanja: potrebno je na svaki način IZBJEĆI SUKOB, jer u slučaju konflikta - pošto ne bi bio običan ni ograničeni konflikt - sve postaje besmisleno. Mi smo to potpuno shvatili. Potrebno je da to i svi drugi akteri shvate. Naše opredjeljnje za mir je dakle više od obične miroljubivosti" ( matori debilko u vremenu kada je četnička JNA sravnila sa zemljom Vukovar i dalje bulazni o zalaganju za mir i izbjegavanju konflikta, jer bi tobože po debilku bio totalni rat)

30.03.1992.
u Briselu započeo šesti krug konferencije o BH na kojem učestvuju vođe tri nacionalne stranke.Alija na konferenciji za štampu u Sarajevu,: nakon završene Konferencije o ustrojstvu BH u Briselu i dalje nije svjestan svoje nesvjesti pa izvaljuje kapitalne gluposti «Rata u Bosni i Hercegovini NEĆE BITI. Sada se vještački isceniraju sukobi, jer se približava rasprava o priznanju nezavisnosti BiH. Želi se stvoriti slika o nestabilnosti situacije u Republici. Čim prođe 7.april sva će napetost prestati. BiH se nije pripremala za unutarnju agresiju - nemamo dovoljno milicije da izađe nakraj s nabujalim paravojnim formacijama. Njen status u BiH ćemo riješiti pregovorima.» .. Na pitanje novinara da li je stav Irfana Ajanovića (člana GO SDA) o okupatorskoj JNA ujedno i stav SDA, Alija je izjavio: JNA nije okupatorska sila. Ako je Ajanović to rekao, onda je prekoračio ovlaštenja. To NIJE STAV SDA. Mi imamo prigovora na Armiju, ali NISMO prešli crtu da je nazovemo okupatorskom. Problem Armije će se rješavati pregovorima, BEZ KONFRONTACIJE» (o glupi Alija)

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 21 okt 2012 10:29

Ne brini,sve to ja znam i daleko da je on bio svetac,to ne govorim ali opet ovi koji ga pljuju i spominju Jugoslaviju u kojoj smo bili narod petog reda ako sta takvo kao termin postoji i govori sa nostalgijom...

Odgovorite