☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Jack
Administrator

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Jack » 28 apr 2017 15:53

Duks je napisao/la:Suštinski utjecaj na kretanja prirodnog priraštaja ima stepen obrazovanosti populacije, koji je u korelaciji s društvenom moći žene. Globalni demografski zakon kaže da s porastom pismenosti/obrazovanosti populacije, prvenstveno ženske komponente, dolazi i pad stope nataliteta. Jednostavno kazano, više obrazovanja znači i više autonomije za ženu i manju mogućnost njene redukcije na majku i odgajateljicu.

http://analiziraj.ba/2017/04/16/demogra ... et-u-fbih/
Manje-vise to je tacno.Nekad je bilo obratno sto si bio obrazovaniji imao si vise djece,ali danas je sve propalo

Iako nisi napisao puno komentara ovdje,sustinski se slazem s ovim

Iduci mjesec ce nam reci tacno kakva ce biti vitalna statistika za Bosnjake u 2016 godini
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Podrinje
Član

Post Postao/la Podrinje » 03 maj 2017 05:34

Stvarna slika stanja srba u istočnom dijelu BiH. Ima ih manje od 1000 stanovnika vreme će učiniti svoje za par godina - park . ista slika je i u ostalim gradovima ,
Čajniče cca.2500
Rudo cca. 4 000
Višegrad cca. 5500-6000
Rogatica cca. 5500 -6000
Foča cca 12500 -13000
Narednih godina će se još više smanjivati broj srba prvenstveno zbog iseljavanja u srbiju ili na zapad, pojede ih kuga-jedi, jedi...

CapsLock
Član

Post Postao/la CapsLock » 03 maj 2017 09:34

Koliki je pad katolika u zadnje 3 godine?

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 maj 2017 14:14

Narednih godina će se još više smanjivati broj srba prvenstveno zbog iseljavanja u srbiju ili na zapad, pojede ih kuga-jedi, jedi...
Primjetio sam da im je starosna struktura nikakva.Uostalom ja sam skeptican da su svi cetnici popisani uredno po Foci,Gorazdu i Cajnicu ovog popisa

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 03 maj 2017 15:46

Jack je napisao/la:
Primjetio sam da im je starosna struktura nikakva.Uostalom ja sam skeptican da su svi cetnici popisani uredno po Foci,Gorazdu i Cajnicu ovog popisa

Nema sanse da ih je toliko. Pogotovo Visegrad. Tu ih je bar 2.000 extra
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 03 maj 2017 23:38

CapsLock je napisao/la:Koliki je pad katolika u zadnje 3 godine?
Kraj 2014:420 000 Katolika
Kraj 2016:390 000 Katolika

30 000 u 2 godine.Ne znam nekih 40 000 katolika u zadnje 3 godine

Slazem se da su pretjerali s brojem po Srebrenici i Bratuncu.Znam pouzdano da im je brojka daleko manja od prikazane u Srebrenici

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 05 maj 2017 01:55

Nisam siguran gdje je preče staviti ovo poređenje, dal' ovdje ili na topic za škole. Meni se čini da je slici ovdje mjesto:

slika

Ovo je prvi izvještaj, na strani 14 se nalazi priložena tabela.
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/bea ... godini.pdf

Drugi izvještaj, na strani 17 se nalazi tabela (desna):
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/e1c ... 201617.pdf

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 05 maj 2017 03:13

desna tabela nam Kazuje.

zadnje dvije godine pad ucenika u kantnima sa hrvatskom djecom i kod nas Unsko-Sanski Kanton (svi znacim sa putovnicama).
Porast djece u sarajevskom i bosansko-podrinjskom kantonu.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 05 maj 2017 03:45

kosarkas je napisao/la:desna tabela nam Kazuje.

zadnje dvije godine pad ucenika u kantnima sa hrvatskom djecom i kod nas Unsko-Sanski Kanton (svi znacim sa putovnicama).
Porast djece u sarajevskom i bosansko-podrinjskom kantonu.
Pa ne možemo govoriti o porastu djece u KS samo na osnovu jedne godine - da, broj jeste veći, ali gleda se širi opseg godina.
No, sve i da jeste tako - šta dobijamo: muslimansku fildžan državu (KS) i opustošene begovate okolo!?

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 05 maj 2017 08:33

I dalje mislim da su naše migracije puno manje nego
kod komšija.Izuzetak je Unsko-Sanski kanton koji plaća ceh putovnica i blizine EU .
U ovim brojevima imate znatan broj tzv. Polutana
djece i ljudi koji dole za vrijeme tranzicije ne vide
svoje mjesto.Oni su odmah poslije Rvata po iseljavanju.Oni po svaku cijenu odlaze kao i Rvati.
Srbi i mi opet traze nešto po kvalifikaciji i nekim rezonom koji je ekonomski opravdan.Ove prve dvije grupe se vode prvo politikom pa onda ekonomijom.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 05 maj 2017 09:12

kosarkas je napisao/la:I dalje mislim da su naše migracije puno manje nego
kod komšija.Izuzetak je Unsko-Sanski kanton koji plaća ceh putovnica i blizine EU .
U ovim brojevima imate znatan broj tzv. Polutana
djece i ljudi koji dole za vrijeme tranzicije ne vide
svoje mjesto.Oni su odmah poslije Rvata po iseljavanju.Oni po svaku cijenu odlaze kao i Rvati.
Srbi i mi opet traze nešto po kvalifikaciji i nekim rezonom koji je ekonomski opravdan.Ove prve dvije grupe se vode prvo politikom pa onda ekonomijom.
Mani se pustih nagađanja. U mom slučaju, svi moji poznanici koji su otišli su čistokrvni Bošnjaci. 100%.
Šta hoću da kažem - trebamo pod hitno probati nešto učiniti. To što vlasi i ujaci odlaze nimalo ne umanjuje ozbiljnost i težinu problema kod nas. A on je evidentan...

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 05 maj 2017 10:11

Haha ...i mojih je prijatelja i rodbine dosta otišlo.
I prije rata su bile ekonomske migracije a kamoli Sad ..trenutno smo svjedoci stvaranja novog svjetskog poretka (25 god. Nakon pada komunizma, odlučiše da nam odrede sudbinu)..ne mogu ja pojedincima govoriti da prave djecu i ostanu u Bosni.Svima je otvoreno pa kako Ko umije.
Domovina nam je Od srbo-četnika okupirana i blokirana.Tu je problem i dok se on ne riješi teško
će biti bolje....ekonomijom ide bolje ali sloboda se
ne moze kupiti.Za nju se ratovi vode.
Sačuvaj nas Boze izdajnika i laznih prijatelja

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 05 maj 2017 15:51

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Nisam siguran gdje je preče staviti ovo poređenje, dal' ovdje ili na topic za škole. Meni se čini da je slici ovdje mjesto:

slika

Ovo je prvi izvještaj, na strani 14 se nalazi priložena tabela.
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/bea ... godini.pdf

Drugi izvještaj, na strani 17 se nalazi tabela (desna):
http://fmon.gov.ba/Upload/Dokumenti/e1c ... 201617.pdf

Analizirao sam ovu kartu. Brojevi ucenika u 2013/14 godine u tabeli 1 i 2 se poudaraju. Ili su u tabelu 2 puno veci ili blago manje u nekim kantonima. Predpostavljam da su na tabeli 1 brojevi iz 2013/14 bili preliminarni a da su u tabeli 2 konacni brojevi.

Sumjnam da su iz istog razloga brojevi u 2016/17 naglo pali a da konacni brojevi ustvari uopce nisu toliko negativni. Ali nam se to mozda zeli predstaviti u našim kantonima!?

Kad se uzmu brojevi za 2013/14 iz tabela 2 i onda racunaju postotke razlike iz proslih godini onda situacije i slika skroz drugačija izgleda.

Smatram da se i mi iseljavamo to je sasvim jasno, toga i je bilo i za vrijeme Srboslavije (možda tad i više kao tkz. "gastarbajter") i toga ce uvjek biti bez da imamo nekog većeg uticaja na to jer je to svačiji lični i slobodni izbor.

Ali isto tako je cinjenica da se genocidasi i pogotovo katolici masovnije i u puno većem broju iseljavaju. Više su se iseljavali u Srboslaviji a tako je i danas.

Danas žive u drzavi koju mrze a imaju rezervnu domovinu. A katolicima je vec trecu godinu izaredom sirom otvorena evropska vrata. Mi smo svjedoki njihovog egzodusa iz ove zemlje.

Jedino sa Genocidasima cemo imati tezi zadatak.
I njih nosi vrijeme ali to nije dovoljno.
Ali sa njima nećemo moci izsaburati, kao sa katolicima.

Moramo se spremati na zadnji okršaj sa njima.
Okrsaj koji ce znaciti mi ili oni biti ili nebiti.
I ko misli da taj trenutak neće doći ili da ga nećemo doživjeti taj je već sa pola noge u masovnoj grobnici.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 05 maj 2017 17:06

Bravo Zeničanine za ovaj post...super si sve objasnio

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 05 maj 2017 17:15

Na facebooku ima profil Radio Petnjica.
Cesto objavljuju stvari iz lokalnog zivota, pa koga interesuje ta novoformirana bosnjacka opcina u CG, neka ih doda.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 06 maj 2017 09:02

Ono što me pomalo nervira jeste da svaki post sadrži "jeste da se i mi iseljavamo, ali...".
Ama ljudi Božiji, kada ćemo da gledamo na svoj problem neovisno od drugih!? Mi imamo problem. MI. I na tome treba raditi! Kao naš je problem manji ako znamo da iseljavaju i oni. Hajdemo se suočavati sa vlastitim problemom kao muškarci.
Ko je od vas sve oženjen i plus živi u Bosni? Hajdemo da vidimo ko je ko ba. Neki ovdje pišu nekakve populističke postove, a jal momci jal žive vani.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 06 maj 2017 09:21

Nedavno sam prolazio kroz Bihać, ceste su gore katastrofa, rupe na sve strane, odoše amortizeri. Bio je kišovit dan, ali sam vidio malo ljudi napolju i generalno slabo i malo omladine.

Vjerovatno su putovnice i blizina EU uradile svoje. Ovaj dio od Bihaća do Bos. Petrovca je pustinja. Ima nekih firmi u Bos. Petrovcu u vezi drvne industrije. U Ključu ima neke živosti

malo, ali to su sve mali gradovi kojima treba dobra cestovna povezanost kao naprimjer preko autoputa Bihać-Ključ i slično. Ali ko će to dočekati. S obzirom da je Sarajevo odjebalo

Krajinu i USK.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 06 maj 2017 09:27

Ko je od vas sve oženjen i plus živi u Bosni? Hajdemo da vidimo ko je ko ba.
Ja sam položio pola ispita. Živim u Bosni. :gut:

Nama treba "jevrejsko vraćanje i povratak u domovinu".

Neću nikoga da vrijeđam, omalovažavam i slično ali ko je "lud" da napusti pogodnosti Zapada ili nekog drugog kraja gdje živi, radi, obitava a da to nije BiH, u svakom smislu od boljeg zdravstva, školstva, posla i slično. To su teške i zeznute odluke, realno. Znam neke ljude koji su bili ovdje u ratu, bili 4 godine na ratištu, sada žive na Zapadu i skoro ih ništa više ne veže za Bosnu. Jednostavno su se uklopili u Zapadni sistem, navikli se i povratak u Bosnu im ne pada na pamet.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 maj 2017 04:18

15 Maja izlazi vitalna statistika za 2016 godinu.Nacionalnost zivorodjenih i umrlih po opcinama i kantonima

Odgovorite