Analizirao sam ovu kartu. Brojevi ucenika u 2013/14 godine u tabeli 1 i 2 se poudaraju. Ili su u tabelu 2 puno veci ili blago manje u nekim kantonima. Predpostavljam da su na tabeli 1 brojevi iz 2013/14 bili preliminarni a da su u tabeli 2 konacni brojevi.
Sumjnam da su iz istog razloga brojevi u 2016/17 naglo pali a da konacni brojevi ustvari uopce nisu toliko negativni. Ali nam se to mozda zeli predstaviti u našim kantonima!?
Kad se uzmu brojevi za 2013/14 iz tabela 2 i onda racunaju postotke razlike iz proslih godini onda situacije i slika skroz drugačija izgleda.
Smatram da se i mi iseljavamo to je sasvim jasno, toga i je bilo i za vrijeme Srboslavije (možda tad i više kao tkz. "gastarbajter") i toga ce uvjek biti bez da imamo nekog većeg uticaja na to jer je to svačiji lični i slobodni izbor.
Ali isto tako je cinjenica da se genocidasi i pogotovo katolici masovnije i u puno većem broju iseljavaju. Više su se iseljavali u Srboslaviji a tako je i danas.
Danas žive u drzavi koju mrze a imaju rezervnu domovinu. A katolicima je vec trecu godinu izaredom sirom otvorena evropska vrata. Mi smo svjedoki njihovog egzodusa iz ove zemlje.
Jedino sa Genocidasima cemo imati tezi zadatak.
I njih nosi vrijeme ali to nije dovoljno.
Ali sa njima nećemo moci izsaburati, kao sa katolicima.
Moramo se spremati na zadnji okršaj sa njima.
Okrsaj koji ce znaciti mi ili oni biti ili nebiti.
I ko misli da taj trenutak neće doći ili da ga nećemo doživjeti taj je već sa pola noge u masovnoj grobnici.
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)