☑ Pravila foruma i savjeti

Kalesija

Jack
Administrator

Kalesija

Post Postao/la Jack » 16 dec 2012 17:42

slika
Demografska mapa - Kalesija i Osmaci 2013

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Po ... :_Kalesija

Ovo je Kalesija s popisa 1991.Ima tacno 40 naseljenih mjesta.Veci dio su krupnija sela s preko 1000 stanovnika.Dok manji dio cine sela od 100-500 stanovnika.Nijedno naselje nije imalo ispod 100 stanovnika

Pa, da poredam

1)Vukovije Donje 2721/2686 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Vukovije Donje, Zenuni,Zukici, Spahici,Herici, Hodzici, Jukanovici i Kosa.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

2) Vukovije Gornje 2209/2195 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Chive, Dzafici, Masle i Vukovije Gornje.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

3)Tojsici 2922/2870 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Tojsici, Sprece, Kurtici,Kundakovici, Kovacevici,Handzici, Dedajici, Dautovici,Bara i Babajici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

4)Staro selo 290/148 Bosnjaka, popis 1991 ,nema zaseoka.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija).U ovom naselju bilo je dosta Roma

5)Seljublje 1018/1013 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Seljublje,Puljkov Do i Cifluk.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

6)Saraci 516/514 Bosnjaka, popis 1991, nema zaseoka.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

7)Rakino Brdo 239/239 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Rakino Brdo, Becirovina i Ravancici.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

8)Rainci Gornji 1908/1841 Bosnjak,popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci).Hadzici, Mesici, Pilavdzici,Rainci Gornji,Sehici i Pjanici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

9)Rainci Donji 1945/1925 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci)Brkici, Canici, Donji i Gornji Skakovi,Herici, Ibralici, Mehmedovici,Mushici, Pedici, Puzici,Rainci Donji i Zatesi.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

10)Prnjavor 1090/1035 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Prnjavor, Tubici i Kurtici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

11)Petrovice 2082/2035 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Petrovice, Petrovice Gornje,Zulici, Svracici, Suho Polje,Meshanovici, Medjas, Hadzici,Dolina, Brdjani, Bosonogovici i Barcici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

12)Miljanovci 1881/1848 Bosnjaka, popis 1991..Cine je naselja(Zaseoci) Brdo,Dolina,Gaj, Hamzici,Jahici, Jalasi,Miljanovci i Zhivcici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

13)Matkovac 491/278 Bosnjaka i 213 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Matkovac,Odzaci i Oskopice.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

14)Lipovice 1158/1154 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Bukvari, Husici, Jakubovici,Meshkovici i Lipovice.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

15)Kusonje 413/371 Bosnjak i 42 Srba, popis 1991..Cine je naselja(Zaseoci) Kusonje i Zagorci.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

16)Kosovaca 138/138 Srba, popis 1991.Bez zaseoka.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

17)Kikaci 1575/1567 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Kundakovici, Mujanovici, Rijeka, Gornji Kikaci,Kikaci i Avdibashici.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

18)Kalesija Selo 1985/1976 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Brda, Gajani, Hrvacici,Kadrici, Shahbazi i Kalesija Selo.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

19)Kalesija 2208/1111 Bosnjaka i 607 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Jusupovici, Pahuljak,Kalesija i Kalesija grad.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

20)Jelovo Brdo 607/584 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja Bajre i Jelova Brda.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

U 2 dijelu poredacu preostalih 20 naselja Kalesije
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jack
Administrator

Re: Imenik naseljenih mjesta Kalesija

Post Postao/la Jack » 16 dec 2012 18:17

2 Dio

Od 20-40 naselja i da zavrsim

21)Jeginov Lug 520/515 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Markovici, Savici, Tadici, Tomici,Jovanovici i Jeginov Lug.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

22)Hrasno Gornje 638/624 Bosnjaka, popis 1991.Bez zaseoka.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

23)Hrasno Donje 1221/1133 Bosnjaka,popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Leshovina,Paraci, Rijeka,Horozovina, Brdo i Hrasno Donje.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

24)Hajvazi 569/561 Bosnjak, popis 1991.Bez zaseoka.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

25)Dubnica 1268/196 Bosnjaka i 1035 Srba, popis 1991..Cine je naselja(Zaseoci) Rudina, Kiseljak,Jokovici, Dubnica i Mahmutovici.Mahmutovici je Bosnjacki zaseok.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

26)Caparde 855/645 Bosnjaka i 201 Srbin, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Caparde, Chanakdzije, Smreke i Sarci.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

27)Brezik 234/6 Bosnjaka i 224 Srba, popis 1991.Cine je naselja Brezik i Hamlijasi.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

28)Borogovo 276/275 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Borogovo, Erici,Kapuri, Lozhanj,Odzaci, Oshkopica,Smiljanici i Vukici.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

29)Bulatovci 380/380 Bosnjaka, popis 1991.Bez zaseoka.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

30)Gojcin 1067/421 Bosnjak i 644 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Dragutinovici, Karavlasi, Makalici,Panduri, Purkovici,Gojcin, Sermetovici i Vrela.Podijeljeno je naselje.Zaseoci Panduri i Vrela su u cetnitetu.Ostatak je u opcini Kalesija

31)Kulina 174/156 Srba i 18 Bosnjaka, popis 1991.Cine je naselja Kulina i Ljeskovica.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

32)Mahala 626/550 Bosnjaka,popis 1991.Bez zaseoka.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

33)Memici 1531/1318 Bosnjaka i 167 Srba.Cine je naselja(Zaseoci) Grabik, Markovici, Memici i Zukanovici.Markovici su Srpski zaseok Memica.Pokupovan inace.Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

34)Osmaci 844/798 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Chirkovici, Jeshici, Kakanj,Kalajdzici, Kula,Osmaci, Podkakanj i Stuparevici.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

35)Sajtovici 353/127 Bosnjaka i 226 Srba, popis 1991.Cine je naselja Sajtovici i Papratnik.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

36)Sheher 1187/915 Bosnjaka i 267 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Bara, Cakori, Like, Mramorak,Pantelici, Pelemisi i Seher.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

37)Vilicevici 555/501 Srbin i 43 Bosnjaka, popis 1991..Cine je naselja(Zaseoci) Beatovici, Milicici,Nikolica Brdo, Paraklisi,Pavlovici, Ridjosici,Sarici, Tadici i Vilicevici.Cijelo je u opcini Osmaci(Cetnitet)

38)Zukici 292/291 Bosnjak, popis 1991.Bez zaseoka..Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

39)Zolje 1171/602 Bosnjaka i 548 Srba, popis 1991..Cine je naselja(Zaseoci) Erici, Jajici, Lazarevici i Zolje.
Cijelo je u opcini Kalesija(Federacija)

40) Zelina 652/121 Bosnjaka i 519 Srba, popis 1991.Cine je naselja(Zaseoci) Delici, Drvenice, Glavica,Perici,Pucari, Vis, Vukovina i Zelina.Podijeljena je entitetskom linijom

Vis, Vukovina, Glavica i Delici federacija
Drvenice, Perici i Pucari cetnitet
Zelina posred kuca podjela :lol:

Ovim krajem dominira brdo Vis(Federacija)

To je imenik naseljenih mjesta Kalesije

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 22 dec 2012 09:14

Jos malo mi fali. Sporo radim pa zato ovoliko vremena traje. Bit ce gotova mapa za 2-3 dana ;)
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 22 dec 2012 15:15

Take your time.Ne zuri

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 25 dec 2012 22:46

Skoro sam gotov s mapom ali prvo da mi odgovoris na nekoliko pitanja. :)

Jesmo li jos uvijek vecina u Seheru?

Cije je danas Staro Selo, dali postoji jos uvijek ovo selo?

Koja sela su u fazi nestanka? Jel ima ikakvo selo ko je nestalo poslje rata?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 25 dec 2012 23:47

Jesmo vecina smo tamo
U Starom Selu.Vecina su bili Romi.Muslimanske vjere.Sad je to nase, ali ima i dalje Roma

Nije nestalo nijedno selo, iako Jeginov Lug, ima dosta manje stanovnika nego prije rata, a podijeljen je izmedju nas i cetnika

Naselje Dubnica je gusce naseljeno nama i to je nase selo.Caparde je naseljeno cetnicima i ima pravoslavnu vecinu danas

Ovo ostalo je manje vise kao i prije rata

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 dec 2012 03:46

Hvala Jack za ove iznad podatke.

Ja sam inace iz Kalesije.

Jack, kao i uvijek, dobro informiran o sitaciji na terenu. Imam nesto jos i da dodam...

Koliko mi je poznato, u Jeginovom Lugu vise uopce i nema Srba. Ako SLUCAJNO ima, to se radi samo o par porodica. To naselje je gotovo u potpunosti prodato Bosnjacima.

Seher - tamo je napravljena prelijepa dzamija ponovo, naravno, Bosnjaci su ogromna apsolutna vecina u toj MZ.

Caparde - napravljena je pravoslavna crkva, jednim dijelom na bosnjackoj imovini a to se rjesilo tako sto je Bosnjak prihvatio kompenzaciju od SPC. Dakle, prodao je taj dio zemlje. Iako je ovdje bilo dosta Srba, iskreno da kazem Jack, CISTO sumnjam da su ovdje danas vecina Srbi tj., pravoslavci. Mislim da se radi od nekih 60-40 % u korist Bosnjaka a ako nista, onda 55-45% u nasu korist. Imam prijatelja iz Capardi i uvijek tamo odem...bio sam prije par godina, bio sam ove godine...jednostavno u Capardama na glavnom trgu su vecina Bosnjaci i bosnjacke kuce. Ja ne mislim da Srbi tamo prelaze ikakvih 50 % jer su Bosnjaci se tamo vratili dobrim dijelom, a imovina se nije bas prodavala niti mijenjala. Ima i Zajim sa svojom firmom koju je otvorio odmah na pocetku povratka Bosnjaka...inace ima svoju firmu i u Kalesiji gradu. Firma namjestaja i drugih potrepstina za kuce kao sto su stvari za kupatile plocice, lusteri itd...

Moj otac je inace od podrucja Osmaka... necu sad da navodim tacno naziv jer jer ipak ovo otvoreni forum za sve koji mu pristupe, no, kupio sam srpsku zemlju i napravio kucu u Dubnici. Tu ima nekih max 10tak srpskih povratnicki porodica koji su mahom u zabacenim dijelu tog naselja, dok se izgradilo negdje preko sedam stotina ( 700 ) bosnjackih kuca. Ono je trenutno moze se slobodno reci najbogatije naselje u predratnoj opcini Kalesiji i veoma gusto naseljeno jer se radi o ljudima iz inostranstva koji su pokupovali...obnovljena je i pravoslavna crkva koja je ujedno i zakljucana. Treba napomenuti da pred rat ovdje dolazio na sastanke Karadzic i Krajsnik jer je ovo poznato cetnicko mjesto BILO...ne vise.
Zadnja izmjena: Abdurrahman, dana/u 26 dec 2012 03:54, ukupno mijenjano 1 put.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 dec 2012 03:52

Ps. Takodje danas u Gojnicu mi smo apsolutna vecina.

Nazalost iz 1991 popisa moze zakljuciti da su Srbi bili vecina u Gojcinu...sto kad nekome kazes u Kalesiji...covjek bi ti opalio samar :) jer se zna da je Gojcin muslimanski tj., bosnjacki, no ovi zaseoci koji su daleko od mjesta Gojcina gdje ima vlahadije ali i karavlaha-vlaski cigana su uticali na to da je ovoliki broj Srba bio u MZ Gojcin. Naravno, danas je Gojcin apsolutno bosnjacki pa cak i s predratnim zaseocima.

Drvenice kao zaseok Zeline je bosnjacki, takodjer. Jednostavno, Bosnjaci u opcini Kalesiji nisu izgubili nijedan zaseok niti naselje. Srbi su izgubili Jeginov Lug koji je bio duboko uvucen prema tuzlanskom aeredromu i okruzen bosnjackom imovinom koju je bivsa drzava oduzela za potrebe poljoprivrede a postedila bilo kakvog oduzimanja od Srba ovog naselja, okruzeno je Tupokovicem naseljem koje je bosnjacko u opcini Zivinice s juzne strane, s zapadne D. Vukovijama, s sjeverne strane Gornjim Vukovijama, a s istocne strane D. Raincima, jugo-istocne Jelovim Brdom i Gojcinom...dakle sve oko su bosnjacka naselja. Srbi su takodje izgubili Dubnicu i ogroman prostor, zaseok Paljevine iznad Kalesije, Zolje, vecinu zaseoka Markovica u Memicima.

Ps. U Capardama je napravljeno dosta kuca za srpske izbjeglice iz Hadzica i Sarajeva na "drzavnoj" tj., oduzetoj bosnjackoj imovini.
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

don kacunko

Post Postao/la don kacunko » 26 dec 2012 04:10

Izvini ali opet te moram pitati za Osmake, procentualno u toj opstini koliko su Bosnjaci a koliko srbi. I da li je tu rijec o samo jednom naselju Osmaci ili ima vise, sorry ali stvarno ne znam :)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 04:18

Drvenice su u cetnitetu, tako pravo sam skeptican da smo uzeli to.Gojcin je podijeljen u vise zaseoka, dva zaseoka su u cetnitetu danas Panduri i Vrela

Sto se tice Dubnice, to i jeste nase
Jeginov Lug je pola/pola redovnih biraca, a sve ukupno je sitno oko 60 tak.Tamo ima najmanje Bosnjaka, za razliku od Dubnice

Caparde su masovno naseljene njima.Od Zeline, Memica do Kalesije.Njihovo selo

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 dec 2012 06:42

Jack je napisao/la:Drvenice su u cetnitetu, tako pravo sam skeptican da smo uzeli to.Gojcin je podijeljen u vise zaseoka, dva zaseoka su u cetnitetu danas Panduri i Vrela

Sto se tice Dubnice, to i jeste nase
Jeginov Lug je pola/pola redovnih biraca, a sve ukupno je sitno oko 60 tak.Tamo ima najmanje Bosnjaka, za razliku od Dubnice

Caparde su masovno naseljene njima.Od Zeline, Memica do Kalesije.Njihovo selo
Drvenice jesu u cetnitetu, no, nema nijedne srpske kuce u tom malom naselju. Tu su povratnici Bosnjaci. Jeste da je mali zaseok od 25-tak kuca, prijeratnih 32, no, tu se vratilo nekih 20-tak porodica i tamo nista niti je prodato niti je se imalo sta od koga vracati.

Gojcin - da, Pandur i Vrela, to su slabo danas naseljeni zaseoci...tako da je Gojcin danas cak i sa tim zaseocima u cetnitetu apsolutno vecinski nas.

U Jeginovom Lugu - radi se o biracima srpske nacionalnosti koji su samo fktivno prijavljeni da zive tu, no, oni su u Osmacima, Zvorniku i Bijeljini.

Oni su vratili Zelinu k sebi jer je Zelina naseljena po brdima i sumarcima, a ne granici se s bosnjackim naseljima odnosno negdje u blizini s bosnjackim kucama... usput receno veoma je slabo danas naseljena.
Zadnja izmjena: Abdurrahman, dana/u 26 dec 2012 06:49, ukupno mijenjano 1 put.

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 26 dec 2012 06:48

don kacunko je napisao/la:Izvini ali opet te moram pitati za Osmake, procentualno u toj opstini koliko su Bosnjaci a koliko srbi. I da li je tu rijec o samo jednom naselju Osmaci ili ima vise, sorry ali stvarno ne znam :)
Prije rata Osmaci su pripadali opcini Kalesiji, radi se o 1/3 opcine Kalesije koja danas nosi naziv Opcina pardon OpStina Osmaci. Na tom podrucju, tj., danasnjem podrucju opcine Osmaka, zivjelo je negdje oko 0,4 % vise Srba od Bosnjaka, dakle, recimo 50.6% Srba i Bosnjaka 49 %. Danas je tesko utvrditi koliko ima Bosnjaka jer se veliki broj i Srba iselio, a Bosnjaci su bili protjerani i popaljeni. Cuo sam od nekih povratnika i rodjaka da je trenutna situacija pola-pola, no, sumnjam u takvo nesto iako to bas i nije daleko od istine. Na izborima pokazuje da Bosnjaka nema puno jer ih je 80 % prijavljeno u Kalesiji. Ovo govorim iz iskustva. Licno je moja familija i rodjaci, amidza ( sad rahmetli ), strina, itd., prijavljeni u Kalesiji iako zive tamo vec vise od deset-12 godina.

Ja bih se osudio dati licnu procjenu iako ne tvrdim da sam u pravu - za opcinu Osmake danas...mislim da je omjer negdje 60-40% u korist Srba. Da je 50-50% nisam toliko siguran, a ako i jeste ne bih se previse iznenadio jer taj procenat Bosnjaka u ovoj maloj opcini vecinom izvlace naselja tipa Mahala, Hajvazi/Caparde i Seher/Like.

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 dec 2012 14:31

Znaci ovako je danas ako sam vas dobro shvatio:
Hajvazi - Bosnjacko - Osmaci
Mahala - Bosnjacko - Osmaci
Caprde - Srpsko - Osmaci

Mozete li ovo potvrditi? Ima li gresaka?

Sta je sa ovim selima:
Brezik - Jel ovo danas Bosnjacko selo?
Gojcin(Kalesija) - Bosnjacko?
Gojcin(Osmaci) - Zaseoci Panduri i Vrela su srpska?
Zelina(Kalesija) - Bosnjacko?
Zelina(Osmaci) - Srpsko?

Rakino Brdo - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?
Sajtovici - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?
Borogovo - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?
Kosovaca - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?
Kulina - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?
Vilicevici - Srpsko? Jel postoji ovo selo jos uvijek?

Koliko stanovnika ima danas selo Osmaci? Ima li preko 1000 srba u ovom selu?

Matkovac - Prije rata bosnjacko, danas srpsko selo? Postoji li jos uvijek ovo selo?
Kusonje - Prije rata bosnjacko, danas srpsko selo? Postoji li jos uvijek ovo selo?

Odgovorite mi na ova pitanja i bit ce mapa gotova! :zastava:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 26 dec 2012 14:43

Nema oko 600 tinjak

Brezik-Bosnjacko
Gojcin Bosnjacko
Matkovac Srpsko
Kusonje Bosnjacko

Da, sve je Srpsko

Zelina je Srpsko selo, ali komplikovana je podjela, ako se gleda samo naselje, kao naselje
:D

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 26 dec 2012 15:21

Hvala Jack! :gut:

@Abdurrahman mozes li i ti odgovoriti na moja pitanja? Hocu da napravim 100% tacnu mapu.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 dec 2012 06:54

Mapu radis po naseljenim mjestima.A, ne zaseocima.Tako ti dodje ovako

Gojcin Bosnjacki
Dubnica Bosnjaci
Caparde Srpsko
Rakino Brdo - Srpsko
Borogovo - Srpsko
Kosovaca - Srpsko
Kulina - Srpsko
Vilicevic Srpsko

http://imap.bosanskehistorije.com/index ... &Itemid=54

Ovdje imas mapu Kalesije

Dubnica, Jeginov Lug i Gojcin su nasa sela demografski danas
Brezik je nas takodjer

Caparde su Srpske
Kroz samu Zelinu prolazi entitetska linija
Ta linija prolazi znaci ravnom linijom izmedju Mahale i Bulatovaca.Prvo naselje je u cetnitetu, drugo u federaciji

Matkovac je jos Srpski.To je sve

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 27 dec 2012 16:00

Znaci ovako:
1. Mahala i Hajvazi su jos uvijek bosnjacka sela. (cetnitet)

2. Kusonje je danas srpsko selo(prije rata bosnjacko). (cetnitet)

3. Sajtovići srpsko selo. (cetnitet)

4. Zelina srpsko selo. (federacija/cetnitet) Ako hoces mogu napraviti da onaj dio sela koji je u federaciji da bude bosnjacki a ovaj u cetnitetu srpski. Ili je mozda i ove kuce u federaciji jos uvijek srpske?

Podtvrdi mi ova prva tri pitanja i odgovori mi na ovo zadnje i mapa ce biti postavljena ovdje.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 27 dec 2012 19:24

Kusonja je Bosnjacko.Sve ostalo je tacno

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 28 dec 2012 07:51

Sajtovici - tu je mjesavina. Ne znam ko je danas vecina, mozda su Srbi.

Jack - ja cu ponoviti, Caparde ne bi trebale da budu srpska vecina. U tom naselju Bosnjaci cine MINIMALNO 50 % stanovnistva danas.
Mahala i Hajvazi - tu uopce nema Srba, to su cista bosnjacka naselja naslonjena na bosnjacka velika naselja u opcini Kalesija.
Sto se tice Kusonja, to je bosnjacko a ne srpsko naselje. I da, oko 80 % se vodi jos uvijek s prebivalistem u Kalesiji sto se tice opcine Osmaka.
Zelina - to je srpsko naselje. Zaseok Drvenice su cisto bosnjacko naselje, no, pripada MZ Zelina koja je podijeljena entitetskom linijom i vecina pripada federaciji, no, svejedno, i tamo i ovamo to je srpsko selo.

Ps. Ne mogu se sloziti s Jack-m oko Capardi NIKAKO. :-) ... mislim iz tog sam kraja i znam kakvo je stanje na terenu. :-)

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 28 dec 2012 08:00

Zmaj je napisao/la:Znaci ovako je danas ako sam vas dobro shvatio:
Hajvazi - Bosnjacko - Osmaci
Mahala - Bosnjacko - Osmaci
Caprde - Srpsko - Osmaci

Mozete li ovo potvrditi? Ima li gresaka?

Sta je sa ovim selima:
Brezik - Jel ovo danas Bosnjacko selo?
Gojcin(Kalesija) - Bosnjacko?
Gojcin(Osmaci) - Zaseoci Panduri i Vrela su srpska?
Zelina(Kalesija) - Bosnjacko?
Zelina(Osmaci) - Srpsko?

Matkovac - Prije rata bosnjacko, danas srpsko selo? Postoji li jos uvijek ovo selo?
Kusonje - Prije rata bosnjacko, danas srpsko selo? Postoji li jos uvijek ovo selo?

Odgovorite mi na ova pitanja i bit ce mapa gotova! :zastava:
Ja bih prema ovome pravio mapu:

Hajvazi - bosnjacko
Mahala - bosnjacko
Caparde - bosnjacko
Kusonje - bosnjacko
Brezik ( prije rata Srbi, koliko znam danas su vecina Bosnjaci )
Gojcin ( opcenito kao MZ iz oba entiteta ) - bosnjacko
Zelina ( opcenito kao MZ iz oba entiteta ) - srpsko
Rakino Brdo - srpsko
Borogovo - ovdje ima Bosnjaka, no, broji se kao srpsko selo;
Kosovaca - ah harne mi MZ..ne znam da li to treba uopce stavljati na mapu - srpsko
Osmaci naselje - srpsko - i nema vise od 1000 stanovnika. Prije bih rekao da ima izmedju 750 i 880 stanovnika - mozda grijesim.

Jeginov Lug - bosnjacki ( to je bilo srpsko selo )
Dubnica nekada srpska, danas bosnjacko naselje
zaseok Markovici MZ Memici, nekada srpsko naselje, danas vecinski bosnjacko

itd.

Odgovorite