☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Bosnjak na kvadrat
Član

Re: Vitalna statistika BiH

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 28 okt 2016 08:17

Jack je napisao/la:
Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Hoće li ujaci izgurati na preko 3200 novorođenih ove godine? Lani su imali oko 3500...
Mogu ti reci samo da je stanje u Posavini katastrofa po njih
Prije 2 godine su imali 102 prvacica u Odzaku.Sad imaju 82.Ovo je strasan pad.Cirka 20% pad u samo 2 skolske godine.To je znak da su migracije ovdje velike

Vise bih znao tacno kad bih dobio neke konkretne podatke na razini naseljenih mjesta.Rekli su mi krajem Septembra da ce biti podatci za Starost i spol po naseljima,a evo sad kraj Oktobra,pa nista.Nek bude i do kraja Novembra,ja sam zadovoljan
Jack, pročitaj PM (private message) - upravio sam ti poslao jednu.
Naravno, 20% je čista katastrofa. Epskih razmjera. Mada je i bez ovog pada 100 djece premalo za održavanje iole ozbiljnije cifre stanovnika...

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 28 okt 2016 08:26

8-)
Hvala znam sta je Pm i gdje se nalazi,ali eto.Dobro je da si me napomenuo.Dobra inicijativa.Javi mi ako bude sta novog
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 28 okt 2016 09:52

Btw, jeste li gledali ovaj izvještaj Agencije za statistiku BiH? Jako je interesantnih podataka unutra...
http://www.bhas.ba/tematskibilteni/DEMO ... o,-130,838

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 okt 2016 06:58

Mislim da ce daleko vazniji podatci biti kad dodju za naseljena mjesta.Starost i spol,ali imat cete i naselja,tako.Da se izracunati za mjesec dana ako vas se vise angazuje.Prosjecna starost za svako selo.Rekao sam forumasu Bosnjaku Hercegovcu kako se to izracunava

Zenicaninn
Član

Post Postao/la Zenicaninn » 01 nov 2016 04:29

Zenicaninn je napisao/la:
Zenicaninn je napisao/la:
Zenicaninn je napisao/la:http://www.vares.info/node/131

Evo pronsao sam i za Vareš

Januar 2/11
Bosnjaci 2/3
Vlasi 0/8

Februar 3/11
Bosnjaci 1/8
Vlasi 2/3

Mart 1/12
Bosnjaci 1/4
Vlasi 0/8

April 2/10
Bosnjaci 2/4
Vlasi 0/6

Maj 3/8
Bosnjaci 2/5
Vlasi 1/3

Juni 3/5
Bosnjaci 3/0
Vlasi 0/5

Junuar - juni 14/57
Bosnjaci 11/24 = -13 = 79%/42%
Vlasi 3/33 = -30 = 21%/58%

Juli
Bosnjaci 5/5
Vlasi 1/5

Januar - Juli 20/67
Bosnjaci 16/29 = -13 = 80%/43%
Vlasi 4/38 = -34 = 20%/57%

August
Bosnjaci 5/5
Vlasi 1/7 (1 mjesano, otac Vlah majka vlahinja sa arapskim imenom)

Januar-August 26/79
Bosnjaci 21/34 = 81%/44%
Vlasi 5/45 = 19%/56%
Septembar
Bosnjaci 3/5
Vlasi 0/4

Januar-Septembar 29/88
Bosnjaci 24/39 = 83%/44%
Vlasi 5/49 = 17%/56%
“Sigurno je da Allah neće izmijeniti stanje u kojem se nalazi određeni narod sve dok se taj narod ne promijeni” (Kur'an Sura er-Ra'd, Ajet 11)

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 01 nov 2016 09:50

Ocekivano za Vares

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 05 nov 2016 09:56

Pitam se hoce li ovo biti prva godina gdje ce sve i jedna opcina u genocidnoj imati negativan "score"
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Zmaj
Član

Post Postao/la Zmaj » 05 nov 2016 19:47

Drina je napisao/la:Pitam se hoce li ovo biti prva godina gdje ce sve i jedna opcina u genocidnoj imati negativan "score"
Cak i Banja Luka?
"Velika civilizacija nije pokorena dok se ne uništi sama iznutra." - Will Durant

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 06 nov 2016 04:52

Vidjet cemo. Nije im bajno ni u Banja Luci. Mada sam skeptican prema podacima koje plasiraju. Broj umrlih u Banja Luci je prilicno nizak.
Uglavnom postoje velike mogucnosti da i sama Banja Luka popije minus ove godine.

Puno se doseljavaju u Banja Luku sto je devastiralo i te okolne opcine. Pogeldaj samo Bosansku Gradisku gdje je odnos umrli rodeni 2-1. A nisu vidjeli rata niti razaranja. Tako da i sama Banja Luka gubi bazen iz kojeg moze crpiti doseljenike. Ovi iz Istocne Bosne i Hercegovine nisu nikad ni bili okrenuti ka Banja Luci. Oni se vise iseljavaju ka Beogradu i Novom Sadu
Biće onako kako Bošnjaci odluče

tarikoblak
Član

Post Postao/la tarikoblak » 06 nov 2016 14:23

Šta je vama ljudi? Što vas brine RS? Oni ionako lažiraju podatke. Ako je popis dao podatak o 1.200.000 stanovnika - HAJDE SADA RECITE REALNO KO SVE NIJE NAPUHAO SVOJE CIFRE? Bošnjaka 200.000? Hrvata 50.000, Srba 950.000? Ma jes malo morgen! Rođenih kao 9000 a umrlih 14000? Bošnjaka rođenih 700, Srba 8000?

Pa realno Srba ima 850.000, Bošnjaka 80.000, a Hrvata jedva 20.000

Cijela RS možda milion svih, ako i toliko.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 07 nov 2016 07:09

Jeste da fale podaci za 2014-2016, ali ovo je odličan prikaz:
http://www.mojemjesto.ba/bs/statistika/ ... -prirastaj

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 07 nov 2016 12:08

tarikoblak je napisao/la:Šta je vama ljudi? Što vas brine RS? Oni ionako lažiraju podatke. Ako je popis dao podatak o 1.200.000 stanovnika - HAJDE SADA RECITE REALNO KO SVE NIJE NAPUHAO SVOJE CIFRE? Bošnjaka 200.000? Hrvata 50.000, Srba 950.000? Ma jes malo morgen! Rođenih kao 9000 a umrlih 14000? Bošnjaka rođenih 700, Srba 8000?

Pa realno Srba ima 850.000, Bošnjaka 80.000, a Hrvata jedva 20.000

Cijela RS možda milion svih, ako i toliko.
Amen

Dovoljno je vidjeti na istoku Bosne,sta znaci nedostatak gradova i industrije kod cetnika.Kalinovik ispod 2000 Srba popisano u 2013.Opcina s 2800 Srba popisa 1991.A svake godine broj Srba je manji.Sto se tice Banja Luke.Ona je realno grad.I upijat ce i dalje stanovnistvo,cak i blagi negativan prirodni prirastaj.Nece puno znaciti.Ali imas neka manja mjesta tipa B.Dubica gradic s 10 000 stanovnika u opcini s 20 000+.Koja ima strasno iseljavanje i to vanka.Ili neki ti krajevi.Ako selo bude naprimjer padalo.Tesko ces moci i Banja Luku da zadrzis

Naprimjer planina Zmijanje izmedju Kljuca i Banja Luke.Sad podijeljena entitetskom linijom.Imala je 1941 cirka 5000 mladjih pravoslavaca.Danas na tom potezu ih nema 500.U 75 godina planina je opustjela.Mladi su otisli.Nekad vitalna planina njihova je pukla.Ista prica je i za Manjacu.Pogledaj danas te krajeve.Pusto da pustije ne moze biti.Ja cu prije otici u po Manjace,nekad cetnickog legla,pricati sve i svasta protiv cetnika,jer fakat malo ko ce me zaustaviti dole.Ali necu naravno nista pricati u centru Banja Luke.Interesantno je da neki krajevi imaju tek blagi porast Srba tipa Kotor Varos.Jedino su Laktasi pravo dobro naseljeni,ali to je blizina Banja Luke

Ako naprimjer Laktasi puknu.Onda je sve moguce.Banja Luka nece moci da upija Srbe beskonacno.Nijedan Srbin ne gravitira Banja Luci koji je iz Istocne Bosne ili Hercegovine.Realno do 5% Svih Srbendi gore mogu da dodju u Banja Luku ako i toliko.Znaci ostaje ti Federalni dio Bosanske Krajine+ Zapadni dio Sumske-najveci dio Bosanske Posavine+ Semberije

Ako zelis realno da napravis stabilnu Banja Luku.Moras da pojacas natalitet po selima.A ja to sad ne vidim kod njih

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 08 nov 2016 09:21

Malo sam sredio podatke o broju učenika u osnovnim školama u periodu: 2005-2013. Crvenom bojom su označene opštine gdje je broj učenika ispod 60% u odnosu na 2005 godinu, tj. gdje je manje 40+% učenika.
Podatke sam preuzeo odavdje (a oni su preuzeli i sredili te podatke od entitetskih zavoda za statistiku).
http://www.mojemjesto.ba/bs/statistika/ ... ovne-skole

slika

slika

slika

slika

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 08 nov 2016 09:58

Ono što je prilično zabrinjavajuće za ove podatke oko škola je sljedeće (ako sam dobro odredio pripadnost opština entitetima):

Kod: Označite sve

2005 godina   2013 godina
	BiH	 374,251 		303,722 		81.15%
	FBiH	251,022 		197,651 		78.74%
	PC	  123,229 		 99,788 		80.98%
Dakle, procentualno je PC izgubila manje učenika od FBiH. Jedina utjeha nam ostaje da su u FBiH ujaci doprinijeli više ukupnog gubitku nego mi...

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 09 nov 2016 03:50

ŽIVIMO U VREMENU KADA SE SVE KASNIJE STUPA U BRAK

Manje beba, svaki peti par ima problem steriliteta

09.11.2016 - 09:33 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: SRNA
SHARE
TWEET
REDDIT
PLUSVIBERSHARE

U trebinjskom porodilištu u ovoj godini rođeno je 289 beba, što je za 17 manje u odnosu na isti period prošle godine, a svaki peti par ima problem steriliteta, rekao je Srni načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje Srdan Lugonja.

Poredeći broj porođaja u posljednjih pet godina, Lugonja kaže da je evidentno da je svake godine sve manje beba, navodeći da je prošle godine, kada ih je rođeno 355, bilo 115 mališana manje u odnosu na 2010. godinu.

"Porodilje dolaze sa područja LJubinja, Trebinja, Bileće i Berkovića", kaže Lugonja i dodaje da se ne može govoriti o tačnom broju novorođenih beba, s obzirom da iz Berkovića jedan broj porodilja odlazi u nevesinjsko porodilište, dok se Gačanke, ali i neke od žene iz Trebinja porađaju u Foči, gdje je broj poroda za 100 veći u odnosu na prethodne godine.

Lugonja kaže da najviše ima prvorođenih i drugorođenih beba, dok je blizanačkih trudnoća od 2010. godine u prosjeku na godišnjem nivou bilo šest.

"Prvorotke su nam, uglavnom, dobi od 28 do 34 godine. Živimo u vrijeme kada se sve kasnije stupa u brak što je i jedan od razloga što svaki peti par ima problema da ostvari reproduktuvnu funkciju", ističe Lugonja.

On napominje da nije zabilježen nijedan slučaj smrtnosti beba, ali da je znatno povećan broj carskih rezova, dodavši da nekada ljekari procijene da je potreban, nekada rodbina insistira, a postoji i jedan broj trudnoća poslije dugogodišnjeg striliteta zbog čega ljekari ne žele da rizikuju.

"LJekari su pod velikim pritiskom, jer porodilja i rodbina često zahtijevaju da se porod izvrši carskim rezom iako mi mislimo drugačije", kaže Lugonja i dodaje da to nije intervencija bez rizika i da carski rez nosi svoje komplikacije.

Osvrćući se na broj abortusa, Lugonja ističe da su u dosadašnjem periodu ove godine bila 22 legalna prekida trudnoće, dok se prošle godine taj broj popeo na 38.

"Najčešće se radilo o ženama koje ne planiraju da imaju više djece. Imaju dvoje, troje i ne žele više, dok je manji broj onih koje dolaze prvi put", kaže Lugonja i dodaje da nema malonjetnica, s tim da je i ovo nesiguran broj, jer se abortusi rade i u drugim centrima.

Kao razlog za abortus, neke od tih žena navode i lošu materijanu situaciju, nezaposlenost supružnika.

"Nastojimo da ih ubijedimo da to ne čine i uspijemo kod svake četvrte, pete žene, ali mi tu ništa više ne možemo da uradimo, jer je zakon na njihovoj strani i one mogu legalno da urade prekid trudnoće do desete nedjelje", kaže Lugonja.

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 10 nov 2016 06:24

kosarkas je napisao/la:"Prvorotke su nam, uglavnom, dobi od 28 do 34 godine. Živimo u vrijeme kada se sve kasnije stupa u brak što je i jedan od razloga što svaki peti par ima problema da ostvari reproduktuvnu funkciju", ističe Lugonja.
Moja žena je u ovom opsegu godina, a nosi četvrto dijete. I računa da je ostarila. Kaže, nije isto biti trudan u ranim dvadesetim i tridesetim.
Mogu misliti kako je prvorotkama sa 32-33 godine: i za tijelo, ali i psihu...

kosarkas
Član

Post Postao/la kosarkas » 10 nov 2016 06:42

Bosnjak na kvadrat je napisao/la:
kosarkas je napisao/la:"Prvorotke su nam, uglavnom, dobi od 28 do 34 godine. Živimo u vrijeme kada se sve kasnije stupa u brak što je i jedan od razloga što svaki peti par ima problema da ostvari reproduktuvnu funkciju", ističe Lugonja.
Moja žena je u ovom opsegu godina, a nosi četvrto dijete. I računa da je ostarila. Kaže, nije isto biti trudan u ranim dvadesetim i tridesetim.
Sretno Kvadrat, mašala četvrto dijete. :respekt:

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 nov 2016 06:45

Vi kao nekad @Bošnjak na kvadrat. Kad su se ljudi ženili sa 18, 19 godina. Ja imam skoro 30, a skoro da i ne pomišljam na ženidbu ili djecu, jer treba imati uslove za to, posao, stan, kuću itd. Sve više će se pomjerati ova granica, ako se neko čudo ne desi. :what: :roll:

ako nije tajna @Bošnjak na kvadrat, sa koliko ti je žena imala prvo dijete, tj. rodila prvo dijete ?
Zadnja izmjena: amkos, dana/u 10 nov 2016 06:50, ukupno mijenjano 2 puta.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 nov 2016 06:46

kosarkas je napisao/la:
Sretno Kvadrat, mašala četvrto dijete. :respekt:

Da, danas je čudo i dvoje, troje pogotovo, a četvrto miracle. :lolcina: :mashallah:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Bosnjak na kvadrat
Član

Post Postao/la Bosnjak na kvadrat » 10 nov 2016 08:05

amkos je napisao/la:
Vi kao nekad @Bošnjak na kvadrat. Kad su se ljudi ženili sa 18, 19 godina. Ja imam skoro 30, a skoro da i ne pomišljam na ženidbu ili djecu, jer treba imati uslove za to, posao, stan, kuću itd. Sve više će se pomjerati ova granica, ako se neko čudo ne desi. :what: :roll:

ako nije tajna @Bošnjak na kvadrat, sa koliko ti je žena imala prvo dijete, tj. rodila prvo dijete ?
Prvo je rodila u ranim dvadesetim.
Nismo ni mi imali ni stan, ni posao - imali smo nešto ušteđevine. Ja tek što sam završio fakultet, bio sam spreman raditi bilo šta, porodica mi je bila najvažnija. Allah džš daje nafaku sa djecom, ima čak i hadis koji govori o tome. Djecu nije lahko othraniti, još teže je odgojiti ih, ali uz Božiju pomoć sve se stigne...

Odgovorite