Gorcin je napisao/la:Jack je napisao/la:
Kakve mi jarane imamo koristi od Trnova sad imamo?Nikakvog.Industrijski mrtvo,turisticki mrtvo,populaciono siromasno.Nema ljudi,,za 10 tak godina samo krave ostaju.
Jes' da su i krave. 'Ta će krave u Trnovu bez ljudi. Ko će ih čuvat'. Jedino možda divlje ko oni konji po Cincaru.
Što se mene tiče, bolje bi bilo da se na ovim pustahijama naseljavaju bošnjački bezemljaši, da država ima neku strategiju da oživi te krajeve, ovako ili onako, nego da to kupuju arapski petromagnati i da zjapi opet pusto, samo s megalomanskim dvorcima koji samo narušavaju ambijent netaknute prirode. Od toga će neke fajde kratkoročno imat' samo ljudi koji su to prodali, a koji će morebit' kupit' kakav "golubarnik" na 17. spratu na Alipašinom, možda neki lokalac koji će održavat' to imanje i to je to. Naravno da je i ovakvo "dešavanje" bolje nego da se ništa ne dešava al' ima i druga strana medalje, a to je da dugoročno gubimo grunt, na to i Duraković valjda ukazuje, i događa nam se nešto slično ko Srbima u dolini Neretve i kojekuda po Bosni. Nije prepušteno "anamo onima", jes' Arapima...sad koliko su nam Arapi ili Turci prijatelji, ne znam baš.
Grijesis
U prosli ponedeljak sam gledao dobar dokumentara na TV ARTE o tim malim zaljevskim zemljama. Kako su nastali i gdje su danas a u cetvrtak je bila debata na TV5 o kineskim investicijama u FR i treba li ih se bojati.
I Arapi i Kinezi imaju ogromne zalihe u keshu i oni masovno investiraju po svijetu. Svukuda. Kupuju manje vise sve i svasta. Kinezi su npr usli u posjed aerodroma u Toulonu, kupuju vinogradske domene po FR, Katar je uletio u firme kao sto je Porsche, Hermes itd..Pokupovali su sve elitne hotele po FR, poslovne centre i sta sve ne. Imaju ogromne svote novca i moraju ih "upucati" u nesto.
U tom dokumentarcu navedose da zemlje iz arapskoh zaljeva mogu izbaciti plina u vrijednosti 300miliona eura/dan. I to ce biti tako i u narednih 100+ godina. Dodaj i naftu.
Mi smo mali narod sa ogranicenim ljudskim i finansijskim sredstvima. Imamo li mi iti jednog covjeka koji je milijarder? Nemamo. Ne trebas ici dalje od toga.
Arapski Emirati su bili pustinja i narod je zivio u velikoj bijedi. Izmedu dva svijetska rata ih je pomrlo masa radi gladi. Abu Dhabi je nakon WWII imao 2.000 dusa. Selo bez puteva, struje i bilo cega. Kasnije su pronasli naftu. Kako izgleda danas? Potrazi sam na netu.
Mi nemamo sredstva da preuzmemo sve u Bosni. Ako imamo dovoljno pameti i vizije mi mozemo iskoristiti tu arapsku polugu i "povaljati" vlahe u Bosni za sva vremena. Oni su vec do sada ubacili na milijarde dolara u Bosnu. Oni su odlicni turisti jer trose gomilu novca. Ova naselja povlace gomilu pozitivnih efekata po nas. Novac za sami plac, placanje raznih poreza, posao za nase firme i nase ljude....
Pa samo je JKP Rad dobio ugovor od 1.5 milon KM za uredenje toga naselja.
http://park.ba/?p=2454
A kasnije ce dobijati i nove ugovore jer ce se stalno uredivati to naselje sto osigurava opstojnost te firme.
Plus ti Arapi sto imaju kuce ce biti najbolji turisti jer ce dolaziti svake godine.
Spomenuo sam Abu Dhabi. Arapi su tim petrodolarima od jednog sela koje je bilo gore od danasnjeg Bosanskog Grahova napravili jedan od najmodernijih gradova na svijetu. Tako kod nas mogu od Glamoca naprave nesto kao sto je Las Vegas.
Ovi snimci bolesnih skutora pokazuju da Arapi idu svukuda. Oni ne znaju sta su entiteti kantoni ovo ono. Za njih je Bosna muslimanska drzava i oni ce kupovati sutra i u Han Pijesku ako im se svidi ili ako ih mi uputimo tamo. Mi sa tim parama mozemo ozivjeti potpuno mrtva mjesta. Samo trebamo ukljuciti mozak i dovesti ih do umrlih ili polumrtvih mjesta kao sto su Zepa, Kljuc, Glamoc itd
Vlasi jednostavno nece ostati tamo gdje se pojave Arapi i gdje bude puno muslimana.
A ove price kako cemo biti nekakavi hamali za njih. Tek to su gluposti. Bolje je sjediti u kladari i ganjati tiket. Mnogo bolje.
Evo danas citam clanak da su poceli kupovati po Semberiji pa cak i u Rogatici