☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

eduardo

Re: Tuzla - živorođeni

Post Postao/la eduardo » 15 dec 2012 11:49

181

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 15 dec 2012 11:50

BH-HZ je napisao/la:Ovo ako Bog da ide preko 300. :)
Bice preko 300. Evo danas +16.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 15 dec 2012 11:53

Trebalo bi biti blizu 400. ako je danas 15. a imas jos 16 dana. Sad si preko 181.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Re: Iseljavanje hrišćana iz Bosne

Post Postao/la Jack » 15 dec 2012 13:07

Zivjeli su oni u Sarajevu oduvijek.Ali, i taj zivot zamjenili su kasnije Srbovanjem

Vidi pod Dedijer, Skaric, bilo je njih uvijek vise od katolika koji su fenomen od 1878 dole

No, to nije sad prica
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 15 dec 2012 14:13

Vise je bilo Cigana u Sarajevu nego Srba i Hrvata do dolaska Austrije.
Od stotinjak mahala jedna je bila Srpska Varos(oko stare pravoslavne crkve),bio je Latinluk( oko crkve Sv.Ante na Bistriku),Veliko dvoriste je bilo za Jehudije,a Cigana je bilo na Gorici,Dzeki,Toki i jos par lokacija.
U gradu Sarajevu do dolaska A-U je zivio zanemarljiv broj krscana dok u manjim gradovima nije zivio niti jedan!
Za Hercegovinu se upravo govorilo da je bila hali !Ne znam tacan prijevod ,ali stariji ljudi su se tako izrazavali da nije bilo nemuslimana u carsijama.
Kad su dolazili da kupuju to je bilo za jedan dan i noga u sumu gdje su radili na gospodarevoj zemlji.
U pojedinim dijelovima Bosne(Krajina) kad su donosili danak begu,agi ili spahiji kmetovi bi sa kapije dovikivali gospodara,ali bi bili okrenuti ledjima kuci da ne gledaju u avliju(Napomena:za razliku od drugih dijelova BiH u pojedinim mjestima Krajine muslimani nisu dizali zidove oko kuca).

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 15 dec 2012 19:39

Koje ce vecinsko sumsko mjesto prvo biti totalno iseljeno?

Ja nagadjam da bi to moglo biti onaj dio Drvara u sumskoj. Prije bi rekao da je to Istocni Mostar ali kad vidim da broj Bosnjaka tamo raste u zadnje vrijeme, da tu ima povratka i da su ti Bosnjaci jako povezani za svoju zemlju onda njihov nestanak je malo tezi.

EDIT: Lokacija za glasanje u Istocnom Drvaru se zove "ŠUMSKA UPRAVA POTOCI" :rofll:

Down Under
Novi kolač

Re: Zivorodjeni Federacije Bih 2012

Post Postao/la Down Under » 15 dec 2012 22:54

Ne treba zaboraviti ni njihove sopstvene projekcije o gubitku stanovništva i populacijskoj piramidi

slika

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 dec 2012 03:23

Gledaj ovako

Oni sto se pisu Hrvatima

Jel se grupisu u Jablanici?Prozoru?Konjicu?Duvnu?Cak je bila reportaza kako nacelnik ustaski Duvna zali se kako mu se ''puk'' iseljava i nece niko ostati dole.Sve te velike Hrvatine ne pisu iz Duvna u nekom internetu nego iz Zagreba, Bjelovara ili Siska.To je tako, i tako ce biti.Katolicko stanovnistvo se iseljava.I njima da zaustavi se iseljavanje potrebna je politicka pobjeda, i jedan veci grad.Nisu se proslavili u Travniku i Bugojnu.Konjic im je zavrsio

Inace u Konjicu je bilo 1712 katolika 31/12/2010 i 1657 Katolika 31/12/2011.Stay tune, za 3 sedmice cu znati nesto vise kako je krajem ove godine .Onaj ''Zec'' rece da ima 5-10 Hrvatskih osnovaca ovdje.Ukupno ih je ispod 70 tak, porodica je jos manje mladjih, a mortalitet, samo takav

Hrvati ce se naravno grupisati tamo gdje misle da mogu, to im je bio i plan.Mostar.No, ova sumska mjesta su osudjena na nestanak.Drvar je iz nicega napravljen u nesto, i to je uglavnom zasluga Austrije, koja je sumariju pokrenula na tom dijelu.Danas je to cemerni grad gdje imas i do 3-4 puta vise umrlih od zivorodjenih, mjesto gdje se do 90% u opcini djece rodi u gradu, po selima niko ili jos manje

Duvno je brdsko-planinski kraj od 900-1900 metara nadmorske visine.Duvno je na nesto preko 900 metara.Taj kraj nikad nece imati nikakav rast ovdje, uvijek je bio ISELJENICKI, i svak ce gledati da fura iz te vukojebine sto prije.I to je tako

I jos nesto

U Sarici ima par Bosnjaka, i 40 od 95 km2 Zijemlja, jeste ziva istina.Naselje je imalo skoro 100 km2.Sad je u Federaciji, nase je Hansko Polje i Gornje Zijemlje, to je vlaski zaseok cist Zijemlja, dok Bosnjacki dio Zijemlja Sarica je pripala cetnitetu.Nidje veze.Potoci su jedna zabit, koja napumpava stanovnika birackim spiskom, kao i Zijemlje koje je imalo 73 redovna biraca u 2010, da bi taj broj skocio na preko 200 zadnjih izbora

U cetnitetu ja tipujem totalan kraj i nestanak

Sekovica, Kalinovika, Ruda, Han Pijeska, Cajnica.Ti ce krajevi lagano da puca, a od iduce decenije im je kraj
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 16 dec 2012 03:50

Ulog je davno puk'o.
Trnovo je dobro napuklo.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 16 dec 2012 03:53

Jack je napisao/la:Sekovica, Kalinovika, Ruda, Han Pijeska, Cajnica.Ti ce krajevi lagano da puca, a od iduce decenije im je kraj
Nestanak skoro cisto srbskog Sekovica i Han Pijeska ce omoguciti bolje povezanosti izmedu Federacije i Podrinja. Nestanak Rudog i Cajnica ce omoguciti bolje povezanosti izmedu BiH i Sandzaka. :huhu:

eduardo

Post Postao/la eduardo » 16 dec 2012 08:20

191

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 16 dec 2012 10:14

Odlično, bitno je svaki dan oko 10, ili iznad 10 da bude. :gut:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 16 dec 2012 11:15

Jakub je napisao/la:"Od kolijevke pa do groba ,najljepse je tursko doba!" Ovo je za tebe Kacunko da shvatis poentu sta ti Jack govori.
U vrijeme lijepih Otomana pravovjerni su zivili u carsijama(gradovima),a kjafiri po selima.
To je bilo zlatno doba i prema tome neka ih po vukojebinama jer su tamo najsretniji,a mi ,opet, ne mozemo bez carsije.

Od kada ih je A-U naselila u gadove ,plus Kraljevina i kasnije Tito od njih se nije moglo zivjeti.
Vlah je za divljine ,nije za njega civilizacija.Nije!
To nam se i obilo o glavu jednim dijelom oko carsije i sela,kada je krenuo rat drzis grad a sela oko tebe okupirana,nema sanse da opstane grad.Naravno nije to krivica Turaka vec nas samih.

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 16 dec 2012 12:16

Sta ti barljezgas?Ides mi na zivce,covjece?
Kakvi Turci?Jesi li ti normalan uopste?

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 16 dec 2012 13:58

Nemojte tako oštro jedni na druge, braćo Bošnjaci.
I meni je neko prije mjesec-dva uletio klizeći bez ikakve potrebe, ali srećom nisam reagirao oštro.
Kasnije se ispostavilo da smo i nabrijani brat Bošnjak i ja na potpuno istom fonu.

Pamet u glavu.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 16 dec 2012 14:03

Bravo Razum. :gut:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Razum
Član

Post Postao/la Razum » 16 dec 2012 14:22

Svaka čast nabrijanim Bošnjacima! Da smo svi opasniji ne bi nam se desilo deset genocida.
Ali i mirni i odmjereni trebaju imati prostora da grade svoje mišljenje. I sam sam takav.
Forum je za dijeljenje mišljenja. Lansiraš ponekad glupu stvar, vidiš kakve ljudi imaju
argumente i onda koriguješ mišljenje, ako je potrebno.

Što se tiče Turske, ja smatram da nam oni trebaju, ali moramo biti i oprezni, jer je historija
pokazala da su nas više puta prodali. Sve dok nam ekonomski i politički pomažu ok je. Ali
suverenitet BiH je broj jedan.

Ako ste nesigurni možete pročitati i kolumnu Fatmira Alispahića.

Jakub
Član

Post Postao/la Jakub » 16 dec 2012 14:36

@Razum
Najlakse je biti "nabrijan" na tastaturi,jarane,ali vjeruj mi da nisam taj.

Pogledaj njegove komentare!? On je od onih sto ne mogu da izgovore Ferhat,nego Verat.
Ma ,siguran sam 1 000 000%,odrastao sam sa ovakvom pascadijom.Znam ih kako dfisu za razliku od 99,5% Bosnjaka.

Prati mu komentare,a ja ako vidim da grijesim ,vrlo rado cu se izviniti!

Rekli smo bez vrijedjanja

Jack

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 16 dec 2012 15:53

E moj ti ja ti govorim jedan od problema koji smo kao narod imali 90. sto smo zivjeli po gradovima dok su oni drzali sela pa su lagano mogli okupirati grad.

A ti meni reci da li sma pogrijesio i nece mi biti isto problem da se ispricam.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 16 dec 2012 15:57

ZV Keli je napisao/la:
Jakub je napisao/la:"Od kolijevke pa do groba ,najljepse je tursko doba!" Ovo je za tebe Kacunko da shvatis poentu sta ti Jack govori.
U vrijeme lijepih Otomana pravovjerni su zivili u carsijama(gradovima),a kjafiri po selima.
To je bilo zlatno doba i prema tome neka ih po vukojebinama jer su tamo najsretniji,a mi ,opet, ne mozemo bez carsije.

Od kada ih je A-U naselila u gadove ,plus Kraljevina i kasnije Tito od njih se nije moglo zivjeti.
Vlah je za divljine ,nije za njega civilizacija.Nije!
To nam se i obilo o glavu jednim dijelom oko carsije i sela,kada je krenuo rat drzis grad a sela oko tebe okupirana,nema sanse da opstane grad.Naravno nije to krivica Turaka vec nas samih.

Slozio bih se u dobroj mjeri. To "furanje" na asfalt moze biti itekako pogubno. Nama treba sirine. Mi moramo raditi na tome da prosirimo nas zivotni prostor. Sto vise.

Neophodno je imati vece urbane centre jer se tu stvara kapital, obrce novac, donose odluke, ostvara kontakt sa svijetom,skoluje, postaje vlast itd... no izuzetno je bitno imati jaka sela jer je se tu nalazi demografska snaga jedne drzave i naroda. Nikad u gradu nece biti visok natalitet. Kvadratura to ne dozvoljava.

Gradovi bez jakih sela su osudena na odumiranje. To nam se desilo u Bijeljini ili Banja Luci i na x drugih mjesta. Ili se to sada desava u nasu korist u Brckom. Mi tamo imamo jaca i veca sela i polahko postajemo i vecina u samom gradu. Zasto? Zato jer migracije idu u smjeru selo => grad a ne obratno.

Ne govorim da trebamo ici na Bjelasnicu i zivjeti gore. Treba nam sto vise jakih sela sa +- 500 kuca koja ce biti uz prometnice i do nekih 15-tak km od grada max. To su odrziva i prosperitetna sela. Moramo izbaciti taj kompleks u vezi sela.

A sto se tice krsta koji je zivjeo u selima. To nije njihova zemlja. Bosnjaci su oduvjek bili veliki zemljoposjednici. Bosnjaci su oduvjek voljelili imati sirinu oko sebe. Zivot u nekom sugavom stancicu od 40-tak m2 je nesto sto nam je nametnuto tokom sfrj. Nasi ljudi koji su zivjeli u gradu su imali baste i nikad nisu bili zbijeni. To nije nas nacin zivota. To nam je silom nametnuno u zadnjih 100 godina.

Krst je dosao do zemlje tako sto je pobio Bosnjake i oteo njihovu zemlju. Mnogi begovi su dovlacili vlahe da im obraduju zemlju a ovi su kasnije podivljali, pobili begove i prisvojili njihova imanja. Naknadno im je to legalizirano u kraljevini i sfrj. I to nisu otimali samo od begova vec i od Bosnjaka koji su imali zemlju. Cijela sela i naselja su oteta na taj nacin.

Krst nikad nije nista imao u Bosni. Sve sto sad drze su oteli od nas.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Odgovorite