Evo kako je uzurpirao vakufsku zemlju!
cjeli tekst je na linku.
http://www.bug.ba/muftija-travnicki-dr- ... ovine.html
Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović je u petak, 17.04.2015. god. posjetio Medžlis IZ-e Bugojno kako bi u Džematu Vesela predvodio džumu-namaz i kako bi se na licu mjesta upoznao sa pokušajem otimanja vakufske imovine na području Pršljanice kroz presudu Općinskog suda Bugojno u kojoj je sudija Katica Soldo, donijela presudu u korist Igora Lučića i dr., a protiv Medžlisa IZ-e Bugojno. Od Medžlisa IZ Bugojno dobili smo slijedeće saopćenje:
„Medžlis IZ-e Bugojno je 14.04.2015. god. dobio presudu Općinskog suda Bugojno, sudinica Katica Soldo u kojoj je dio parcele „Pršljanica“ (dio parcele do rijeke k.č. 1194 po starom premjeru površine 7980 m2) presudila u korist Igora Lučić i dr.
Mi u Medžlisu IZ-e Bugojno smo sa nevjericom primili tu vijest. Razlozi za nevjericu su brojni. Prvi je taj što je ista sudinica, Katica Soldo 26.07.2011. god. po istom sudskom sporu donijela presudu u korist Medžlisa IZ-e Bugojno nakon čega je Kantonalni sud u Novom Travniku 12.12.2012. god., samo zbog formalnih propusta u tužbi tužitelja Igora Lučić i dr. poništio presudu Općinskog suda u Bugojnu te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. U ponovljenom postupku Medžlis IZ-e Bugojno je pribavio i nove nepobitne dokaze, ali ovaj put sudinica Katica Soldo nije sudila po pravdi.
Katica Soldo je u ponovljenom sudskom postupku, tendenciozno pristupila sudskom sporu. Novac ili politički pritisak ili medijska popularnost Huseina Smajića ili nešto četvrto bili su glavni argumenti na osnovu kojih je sudila Katica Soldo.
Za Katicu Soldo ništa nije značio KUPOPRODAJNI UGOVOR 613/32 od 23.04.1932. god. sklopljen između Lučić Ilije i Lučić Marijana kao prodavaca i Šupa rođ. Pandžo Fatime kao kupca parcele k.č. 1194 po starom premjeru, površine 7980 m2, ovjerenim od strane Poreske uprave u Bugojnu. Jedna od zakonitih naslijednica Šupa rođ. Pandžo Fatime – Pandžo rođ. Bevrnja Ševala zvana Miza (II brak Bašić Ševala) je nakon smrti muža istu (a koju je naslijedila od muža) dala u hajr kao opće dobro i Vakuf Džamije u Veseloj.
<p style="text-align: justify;">Za Katicu Soldo ništa nije značilo to što je Medžlis IZ-e Bugojno koristio parcelu k.č. 1194 po starom premjeru površine 7980 m2 više od 30 godina.</p>
Za Katicu Soldo ništa nisu značili nalaz vještaka geodetske struke Safeta Vunića 24.12.2010. god. koji je mišljenja da iz navedenih upisa u starom i novom premjeru tužitelji nisu uživali parcelu poslije II-og svjetskog rata i nalaz vještaka geodetske struke Emine Duvnjak koja je mišljenja da od 1977. g. na katastarskoj parceli novog premjera 2169 (koja po starom premjeru sadrži k.č. 1194 i k.č. 1195) nisu vršene promjene u smislu oblika i površine kao i posjednika navedene parcele.
„Husein Smajić je, kao i svi mještani Vesele, znao za temelje i zidine crkve jer se njegova kuća nalazi odmah uz tu crkvu. Također ostaci crkve su zasuti i zatrpani nasipom kojim je Husein Smajić formirao vještačko jezero za akumuliranje vode za mini-centralu. Da je kojim slučajem u prvom sudskom postupku Husein Smajić riješio sve u svoju korist, sigurno ne bi iskopao temelje crkve. Iskopavanjem temelja crkve dobio je publicitet u BiH, nagradu ličnosti godine u BiH Večernjakovog lista i evo sada i presudu Katice Soldo u sporu protiv Islamske zajednice u BiH. Time je Husein Smajić pokazao svoje pravo lice i spremnost za zloupotrebu svih svetinja, a sve radi lične koristi“, rekao je Jasmin Husić.
Došao sam u posjetu Džematu Vesela i Medžlisu IZ-e Bugojno da obiđem ovaj naš džemat na području Muftijstva travničkog i da se na licu mjesta upoznamo sa aktuelnim problemom u vezi vakufskog zemljišta „Pršljanica“. To zemljište je vakuf naslijednika Šupa rođ. Pandžo Fatime prema važećim papirima, a trenutno imamo situaciju pokušaja nasrtaja i otuđivanja ovog vakufskog zemljišta.
Mi znamo da smo u prošlom sistemu kao Islamska zajednica u BiH u znatnoj mjeri oslabljeni zato što su nam mnogi vakufi oduzeti. Taj sistem je bio takav kakav je bio i znamo da se vrlo malo šta moglo uraditi na zaštiti vakufske imovine. U današnje vrijeme, u vrijeme kad imamo državu koja se trudi da poštuje pravo i pravni sistem, ne možemo dozvoliti da ono što je vakufsko da se otme, da pripadne nekom drugom. Naprotiv sve ono što je vakufsko treba da se sačuva i da se unaprijedi, a ovaj ovdje prostor zemljište pripada Džematu Vesela i Medžlisu IZ-e Bugojno i uživaju ga i održavaju više od pedeset godina, tako da je tu situacija potpuno jasna. Mi poštujemo druge, ali ne damo svoje.
Za ono što je naše, iskoristit ćemo sve moguće pravne mjere i instance, da bismo zaštitili ovaj vakuf, da on ostane pri Islamskoj zajednici u BiH i da služi onoj svrsi za koju je namijenjen. Evo ja sam ovdje informisan iako je to vakufska parcela, ali nije bilo smetnje da tu istu parcelu koriste i oni koji nisu članovi Islamske zajednice u BiH. Dakle to je bilo na višestranu korist, ali eto nekome je to zasmetalo i neko je pokušao da utiče čak i na sudske organe da se ova parcela ili dio ove parcele otme. Ja to ovdje slobodno mogu tako kazati, ali isto tako mogu kazati i poručiti da mi kao Islamska zajednica u BiH to nećemo dozvoliti, ne samo mi kao Muftiluk travnički, i kao Medžlis IZ-e Bugojno, nego isto tako i džematlije i Džematski odbor Džemata Vesela, a uostalom i Vakufska direkcija u Sarajevu i Rijaset Islamske zajednice u BiH da se vakuf porodice Pandžo zaštiti od otimačine rekao je Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović.
Pred nama je jedan duži proces, ali na kraju, ako Bog da, ja ne sumnjam da ćemo doći do pravde i da ćemo doći do konačnog rješenja ovog pitanja, to jeste da je ovo vakufska parcela i da pripada Islamskoj zajednici u BiH.“
Za Džemat Vesela, Medžlis IZ-e Bugojno i Muftiluk travnički je nepojmljivo kako neko može, kao što to čini Husein Smajić, prihvatiti nagradu određenih respektabilnih medija za ličnost godine u BiH, koja gradi crkvu na svojoj imovini i koju je navodno spremna ustupiti Katoličkoj crkvi u BiH, a sve to čini kako bi samo 50-ak metara dalje otimao vakufsku imovinu Islamske zajednice u BiH kojoj bi i sam trebao pripadati, a sve zbog ličnog interesa. Zato se i među mještanima Vesele čuje kako se iza čitave priče o izgradnji crkve kriju lični interesi, a medijska pažnja i politička podrška koja je rezultirala tom inicijativom treba poslužiti samo kao pokriće za daljnju otimačinu i uništavanje resursa od općeg interesa, pa makar oni bili i vakufi.