Ja imam za sad dvoje, a najmanje jos jedno-dvoje cu imati aBd, namjeravam bar tako. Imam jos godina fore, sa 24 sam se vijencao.Bosnjak na kvadrat je napisao/la:Dobro brate, super - ja imam troje djece, i namjeravam još jedno ili dvoje imati. A koliko ih imaš ti u dijaspori?ABen je napisao/la:Ma moze i toliko @Abidaga, treba u etapama gledati. Da 2020. godine bude 20.000 rodjeni, 2030 25.000 zivorodjenih onda tamo do 2050. godine dici na 30.0000-35.000 zivorodjenih.
Eto to vam zadatka dole u Bosni. Sad ce ovi maldji poceti se buniti kako im je to posao.
Vitalna statistika BiH
Re: Zivorodjeni Bih 2014
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne
Prosle godine su bile najgore poplave u Bosni u zadnjih 100 godina.Na podrucju Bosanske Posavine posebno.To je jedna u nizu.Ne mozes ocekivati velike padove katolika.
Ukupan broj ucenika u osnovnim skolama.Tamo kraj Decembra kao i broj prvacica upisanih.Sad do sredine Augusta.Reci ce mi detaljnije da li ce biti velikih padova ili manjih.
Ukupan broj ucenika u osnovnim skolama.Tamo kraj Decembra kao i broj prvacica upisanih.Sad do sredine Augusta.Reci ce mi detaljnije da li ce biti velikih padova ili manjih.
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin
-
BosniaUser
- Član
Nemaš potrebe za citiranje Kur'ana u našem narodu ima izreka- Da svoje dice i para nikad nije puno,jer svako dite ima svoju nafaku,a pare se imaju za što potrošiti.Abidaga je napisao/la:"Ne ubijajte djecu svoju od straha od neimaštine, i njih i vas Mi hranimo, jer je ubijati njih doista veliki grijeh!"(17:31)Vatandzija89 je napisao/la:a BiH sa ovom sve u svemu zbog svoje nerazvijenosti ne bi nikad mogla prehraniti 7 miliona
http://gusic.tripod.com/kuran_bos/
Ja govorim i to iz iskustva ljudi znam da su morlai seliti iz pojedih dijelova Bosne jer nije bilo posla,a smaim time i hljeba za njih, pa su se potucali po bijelom svjetu da bih prehranili svoje porodice tipičan primjer takvog kraja jesu Kotorvaroška sela gdje je bilo i zemlja i stoak ali i puno djece,pa su išli u bijeli svijet da se snađu i nešto steknu...znam konkretno primjere iz Večića i Šipraga
Ma ne mozete porediti period od prije 50 i vise godina. Tada vecina zena nije islo u skolu a nerijetko se udavalo i prije 18-te. Vecina zena nije radila i gradila karijeru vec su uglavnom bile domacice.
Tako da zena koja se uda sa 17-18 i ne radi u firmi ima mnogo vece sanse da rodi 5-6 djece nego ona koja zavrsi fakultet s 25 god. Plus sto su prije zivili vecinom na selu i vise se bavili poljoprivredom pa je trebalo i radne snage.
Dva osnovna faktora koja uticu na fertilitet su :
- Skolovanje zena
- Urbanizacija
Sto se zene vise skoluju to su i manje sanse za vece potomstvo. Danas nije rijekost da se skolovanje zavrsava oko 30-te. Jasno je da te zene nece imati 5+ djece.
I naravno urbanizacija. Masa ljudi zivi u stanu od 50-60 kvadrata. Premalo je to prostora da se ima vise djece.
Tako da, tesko cemo mi to povratiti. Nas cilj bi trebao biti 3 djece. To bi nam dalo stabilnost i bili bi na konju u poredenju s onima koji nas okruzuju. Troje djece i nesto muslimanskih useljenika i to je to. Ko moze vise svaka cast ali prosjek od troje bi bio vise nego dobar.
Tako da zena koja se uda sa 17-18 i ne radi u firmi ima mnogo vece sanse da rodi 5-6 djece nego ona koja zavrsi fakultet s 25 god. Plus sto su prije zivili vecinom na selu i vise se bavili poljoprivredom pa je trebalo i radne snage.
Dva osnovna faktora koja uticu na fertilitet su :
- Skolovanje zena
- Urbanizacija
Sto se zene vise skoluju to su i manje sanse za vece potomstvo. Danas nije rijekost da se skolovanje zavrsava oko 30-te. Jasno je da te zene nece imati 5+ djece.
I naravno urbanizacija. Masa ljudi zivi u stanu od 50-60 kvadrata. Premalo je to prostora da se ima vise djece.
Tako da, tesko cemo mi to povratiti. Nas cilj bi trebao biti 3 djece. To bi nam dalo stabilnost i bili bi na konju u poredenju s onima koji nas okruzuju. Troje djece i nesto muslimanskih useljenika i to je to. Ko moze vise svaka cast ali prosjek od troje bi bio vise nego dobar.
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Nebi se slozio sa tobom, osim da nam troje treba biti minimum. To je mentalitet koji nam je ostao iz Juge a i koji se prodaje na zapadu kod seljaka. 1-2 dijece i zivot u centru carsije. Ako nisi to onda si seljak.
Od toga se i Nijemci vracaju, ja imam dosta radnih kolega Nijemaca kojima je zena studirala a i oni isto. I cak oni mijenjaju tu svijest i gledaju da imaju 3+ dijece. Preko puta mene sjedi Nijemac ima 4 dijece, u cijeloj firmi razmisljaju da imaju najmanje 3 dijece. A svi zavrsili fakultete. Gleaju da izadju iz grada kad se ozene i da imaju toliko dijece. U Njemackoj samo studeniti, samci i seljaci iz drugih drzava gledaju da zive u gradu, svi drugi gledaju da izadju.
Slusam ove nase po dijaspori, oni zele da zive u centru grada, ima 1 dijete i to mu je dovoljno, stan do 70qm. Zeli da gleda skyline i da moze da kaze da zivi u tom gradu.
Ja sam se preselio iz grada koji ima preko milion stanovnika, prakticki odrastao sam tamo, i sad zivim 3-4km od grada imam kucu i veliku bastu. Isti troskovi, samo bilji zivot. Radim od 17. godine, zavrsio sam fakultet sa 23. godine i dalje sam se nastavio skolovanje. Zena mi je isto zavrsila fakultet i imamo fore za 4 dijece.
Pored toga zene danas pocinju kasnije radjati ali zato mogu da radjaju do 38-39 godine. Isto onda izadje ako ce poceti sa 17 do 30 ili sa 25 do 38. godine.
Pored svoje dijece razmisljam da usvojim jos jedno dijete iz Bosne. I uopste nemam taj mentalitet razmisljanja da onaj ko ima vise od dvoje dijece je seljak i tako to. Ja kad bi se sam pitao imao bih 15ero!
Od toga se i Nijemci vracaju, ja imam dosta radnih kolega Nijemaca kojima je zena studirala a i oni isto. I cak oni mijenjaju tu svijest i gledaju da imaju 3+ dijece. Preko puta mene sjedi Nijemac ima 4 dijece, u cijeloj firmi razmisljaju da imaju najmanje 3 dijece. A svi zavrsili fakultete. Gleaju da izadju iz grada kad se ozene i da imaju toliko dijece. U Njemackoj samo studeniti, samci i seljaci iz drugih drzava gledaju da zive u gradu, svi drugi gledaju da izadju.
Slusam ove nase po dijaspori, oni zele da zive u centru grada, ima 1 dijete i to mu je dovoljno, stan do 70qm. Zeli da gleda skyline i da moze da kaze da zivi u tom gradu.
Ja sam se preselio iz grada koji ima preko milion stanovnika, prakticki odrastao sam tamo, i sad zivim 3-4km od grada imam kucu i veliku bastu. Isti troskovi, samo bilji zivot. Radim od 17. godine, zavrsio sam fakultet sa 23. godine i dalje sam se nastavio skolovanje. Zena mi je isto zavrsila fakultet i imamo fore za 4 dijece.
Pored toga zene danas pocinju kasnije radjati ali zato mogu da radjaju do 38-39 godine. Isto onda izadje ako ce poceti sa 17 do 30 ili sa 25 do 38. godine.
Pored svoje dijece razmisljam da usvojim jos jedno dijete iz Bosne. I uopste nemam taj mentalitet razmisljanja da onaj ko ima vise od dvoje dijece je seljak i tako to. Ja kad bi se sam pitao imao bih 15ero!
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
I oni koji su izopaceniU Njemackoj samo studeniti, samci i seljaci iz drugih drzava gledaju da zive u gradu, svi drugi gledaju da izadju.
Masallah svaka cast Abene. Ovakvu ideju trebamo dalje da sirimo. Ali zasigurno nisi sam u toj ideji. Ima nas
jos koji tako razmisljamo.
To nije ideja, to je stvarnost. Ja sam se zbog dijece iselio iz grada, da bi se mogao siriti porodicno. Gradovi su puni kriminaliteta, droge, manijak itd.. Mada ima toga i u manjim naseljima, ali ne toliko.
Ja sam kao student zivio u najgorem dijelu mog grada, u cetvrt gdje ni policija nije dolazila, na 17 spratu. Tad mi je bilo svejedno, bio sam. I ako je bilo napada i provokacija, ali prebijes nekoliko od njih i puste te na miru. Ja sam cak jednog narkomana kroz prozor bacio iz prvog sprata. I onda oni bjeze od tebe, kad vide da si ludji od njih.
Ja sam kao student zivio u najgorem dijelu mog grada, u cetvrt gdje ni policija nije dolazila, na 17 spratu. Tad mi je bilo svejedno, bio sam. I ako je bilo napada i provokacija, ali prebijes nekoliko od njih i puste te na miru. Ja sam cak jednog narkomana kroz prozor bacio iz prvog sprata. I onda oni bjeze od tebe, kad vide da si ludji od njih.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Ne postoji narod u Europi gdje je fertilitet 3. Sretni su oni koji gravitiraju oko 2. Tako da bi mi sa tri bili na konju.
I to nije trend samo u Europi. Svugdje opada fertilitet i to ti je radi ova dva faktora :
- Duze skolovanje zena
- Urbanizacija
Uzmi bilo koju drzavu i pogledaj kako su se odvijala ta dva procesa. Uzmi bilo koju drzavu i godine recimo 1950-1980-2015 i vidjet ces da je u sve i jednoj rastao i procenat skolovanih zena i urbanizacija.
Moja rahmetli nena se udala s 14 manje vise tokom WWIIi imala 7-ero djece i jos dvoje koje nisu prezivili porodaj. Druga su to vremena bila. Druge okolnosti, druge potrebe itd...
Ne treba gledati po sebi i svojoj okolini.
I to nije trend samo u Europi. Svugdje opada fertilitet i to ti je radi ova dva faktora :
- Duze skolovanje zena
- Urbanizacija
Uzmi bilo koju drzavu i pogledaj kako su se odvijala ta dva procesa. Uzmi bilo koju drzavu i godine recimo 1950-1980-2015 i vidjet ces da je u sve i jednoj rastao i procenat skolovanih zena i urbanizacija.
Moja rahmetli nena se udala s 14 manje vise tokom WWIIi imala 7-ero djece i jos dvoje koje nisu prezivili porodaj. Druga su to vremena bila. Druge okolnosti, druge potrebe itd...
Ne treba gledati po sebi i svojoj okolini.
I kod evropljana se mijenja to razmisljanje.
Svabe kukaju kako ce jos za koju deceniju biti vise stranaca nego njih u njemackoj. Pa kad ti dodje iz guze u glavu da nestajes onda promjenis i svoje misljenje.
Zato je i u Bosni bio babybom poslije rata. Tako nam moze biti i sada. Sve je do nas, dali da imam dvoje dijece ili da vozam porsche kabrio.

Svabe kukaju kako ce jos za koju deceniju biti vise stranaca nego njih u njemackoj. Pa kad ti dodje iz guze u glavu da nestajes onda promjenis i svoje misljenje.
Zato je i u Bosni bio babybom poslije rata. Tako nam moze biti i sada. Sve je do nas, dali da imam dvoje dijece ili da vozam porsche kabrio.

Zadnja izmjena: ABen, dana/u 08 jul 2015 09:08, ukupno mijenjano 1 put.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Evo ovdje jedna studija o tome. Izdvojit cu par stvari
- Godine 1800-te je samo 2% svjetske populacije zivilo u gradovima
- Danas 75% populacije u razvijenim zemljama zivi u urbanim sredinama. Taj procenat ce skociti na 85% do 2050.
- Godine 1960-te je 50% populacije u latinskoj Americi zivilo u urbanim sredinama dok je taj procenat danas 75%
- Svjetska populacija godisnje raste za 1% dok populacija u urbanim sredinama raste za 1.8%(skorom duplo brze). To se jos brze desava u zemljama u razvoju gdje je urbanizacija 2.3%
http://www.un.org/french/ga/istanbul5/kit2.pdf
To je globalni proces. Ne pisem o tome je li dobro ili ne vec ti kazem da je to nesto se desava. Sirom planete
- Danas 75% populacije u razvijenim zemljama zivi u urbanim sredinama. Taj procenat ce skociti na 85% do 2050.
- Godine 1960-te je 50% populacije u latinskoj Americi zivilo u urbanim sredinama dok je taj procenat danas 75%
- Svjetska populacija godisnje raste za 1% dok populacija u urbanim sredinama raste za 1.8%(skorom duplo brze). To se jos brze desava u zemljama u razvoju gdje je urbanizacija 2.3%
To je globalni proces. Ne pisem o tome je li dobro ili ne vec ti kazem da je to nesto se desava. Sirom planete
Dragi @Drina ako podju svi skakati sa mosta hocu li i ja za njima?Drina je napisao/la:Evo ovdje jedna studija o tome. Izdvojit cu par stvari
Ja sam kakav sam, nemogu iz koze i to je tako.
Odlucio sam se iseliti iz centra grada, to sam i uradio. I protiv zenine volje i prica drugih. uradio sam ono sto sam mislio da mi je pametnije. Sad se i zeni svidjelo a u goste nam dolaze ovi izgrada kad rostiljam u basti iza kuce.
Dijeca imaju bazen, trampolin, ljuljacku itd..
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Aben nije valjda da si zivio u St Pauliju
A sto se tice djece onaj ko voli djecu u vecem broju on ce ih imati i nemoze se sve vaditi na ekonomsku situaciju nego vise onaj trend sto drina rece.
Pa pogledajte samo nas koji su dobrostojeci vecinom imaju 1-2 djece a oni koji slabije stoje i koji su vjernici i ne hrle za dunjalukom oni imaju vise djece.
Tu ima dosta faktora medju njima i medije koje plasiraju vecinom da je sve crno kod nas da nema izlaza a samo je spas u tome ako se ode na zapad.
Da me nebih pogresno razumili da je kod nas sjajno.
Kao prvo trebaju se nasi politicari da poprave a bogami i nasi firmasi da bolje daju place radnicima da ih osiguraju i daju visa prava a medije kad bih malo pozitivnije bile bezbeli bi se ta losa klima kod nas Bosnjaka promijenila
A sto se tice djece onaj ko voli djecu u vecem broju on ce ih imati i nemoze se sve vaditi na ekonomsku situaciju nego vise onaj trend sto drina rece.
Pa pogledajte samo nas koji su dobrostojeci vecinom imaju 1-2 djece a oni koji slabije stoje i koji su vjernici i ne hrle za dunjalukom oni imaju vise djece.
Tu ima dosta faktora medju njima i medije koje plasiraju vecinom da je sve crno kod nas da nema izlaza a samo je spas u tome ako se ode na zapad.
Da me nebih pogresno razumili da je kod nas sjajno.
Kao prvo trebaju se nasi politicari da poprave a bogami i nasi firmasi da bolje daju place radnicima da ih osiguraju i daju visa prava a medije kad bih malo pozitivnije bile bezbeli bi se ta losa klima kod nas Bosnjaka promijenila
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."

ABen je napisao/la:Dragi @Drina ako podju svi skakati sa mosta hocu li i ja za njima?Drina je napisao/la:Evo ovdje jedna studija o tome. Izdvojit cu par stvari
Ja sam kakav sam, nemogu iz koze i to je tako.
Odlucio sam se iseliti iz centra grada, to sam i uradio. I protiv zenine volje i prica drugih. uradio sam ono sto sam mislio da mi je pametnije. Sad se i zeni svidjelo a u goste nam dolaze ovi izgrada kad rostiljam u basti iza kuce.
Dijeca imaju bazen, trampolin, ljuljacku itd..
Opet.
Ti pricas o sebi o svom primjeru a ja ti kazem kako je generalno. Razumijes li to? Jedan primjer ne pokazaje apsolutno nista. Urbanizacija je opsti trend u cijelom svijetu. To sto si se ti ili XYZ odeslio negdje na selo je nebitno. Ima ljudi koji odu na selo. Da. Ali znatno vise ide u suprotnom smjeru. To je trend koji ce se nastaviti i sutra.
Postavio sam ti studiju iznad. Proces urbanizacije je konstanta u zadnjih 200 godina samo ce se ubrzati u buducnosti.
To gdje ti zivis ili volis da zivis je nebitno.
Ja tebi pricam da su i nijemci poceli odlaziti iz grada i to je trend koji je poceo. Obrazovani ljudi sa porodicama napustaju gradove i sele se u pregrdska naselja. U grad idu samo da rade. Jedini koji ostaju od obrazovanih u gradu su samci. Tu im je sve, restorani, kafici, diskoteke i posao. Nemaju velike troskove jer placaju 1-sobe apartmane.
Imas i na njemackom doku filmova i reportaza, prije neki dan sam gledao jednu kako u Njemackoj nestaje zelena povrsina oko gradova jer nicu nova naselja, to su naselja samo sa kucama, slicno americkom stilu. Sve imas tu od skole, vrtica, pekare do marketa. Samo kod mene su ovdje nikla 6 naselja u zadnjih 5 godina koja imaju po 10.000-20.000 stanovnika. I to samo kuce.
Ubaci na Google "neues wohngebiet njemacki grad" pa gledaj slike ako mi nevjerujes.
Ovaj studiji i ako je na francuskom razumijem toliko da je star 15 godina.
Ja tebi kazem da je smijer obrazovanog naroda napolje iz grada, a ne u grad. Budemo aBd zivi pa vidjeli.
Imas i na njemackom doku filmova i reportaza, prije neki dan sam gledao jednu kako u Njemackoj nestaje zelena povrsina oko gradova jer nicu nova naselja, to su naselja samo sa kucama, slicno americkom stilu. Sve imas tu od skole, vrtica, pekare do marketa. Samo kod mene su ovdje nikla 6 naselja u zadnjih 5 godina koja imaju po 10.000-20.000 stanovnika. I to samo kuce.
Ubaci na Google "neues wohngebiet njemacki grad" pa gledaj slike ako mi nevjerujes.
Ovaj studiji i ako je na francuskom razumijem toliko da je star 15 godina.
Ja tebi kazem da je smijer obrazovanog naroda napolje iz grada, a ne u grad. Budemo aBd zivi pa vidjeli.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
To ne pokazuje statistika. Ako imas neku studiju koja to potvrduje, onda je postavi.ABen je napisao/la:Ja tebi pricam da su i nijemci poceli odlaziti iz grada i to je trend koji je poceo..
To sto ti pises je prelazak ljudi u predgrada sto jos uvjek ostaje urbana zona.
Mozemo mi pisati sta zelimo ali ljudi zele da su blizu posla, skole za djecu, prodavnica zabave itd... Nista ne ukazuje da ce se to promjeniti. Ljudi hoce da su u centru desavanja ili bar da imaju privid da je tako.
Rapid urbanisation
The rise in prominence of cities in the global economy has been truly unprecedented. In 1800, only 2% of the world’s population lived in cities – now it is 50%. 1.5 million people are added to this total every week.

http://www.pwc.co.uk/issues/megatrends/ ... tion.jhtml
W4FDW3BNlqw
Vidi razlike između izjava Bošnjaka i ne-Bošnjaka. Optimizam kod nas postoji. Nažalost, ovaj Bošnjak je i dalje pod zabludi da niko ne gleda koje si nacionalnost.
Vidi razlike između izjava Bošnjaka i ne-Bošnjaka. Optimizam kod nas postoji. Nažalost, ovaj Bošnjak je i dalje pod zabludi da niko ne gleda koje si nacionalnost.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
3hHoxvtSS6Y
SnsJCNCNZLo
SnsJCNCNZLo
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
od 2010 godine kod nas se desava lagani pad zbog necega 
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ovome se stvarno mora stati u kraj.
Ima ovdje i porast umrlih takodjer. Mislim da je to, barem u neku ruku, predvodjeno povratnicima penzionerima iz dijaspore. Dodju ljudi iz Njemacke i Amerike nazad u Bosnu da provedu svoje stare dane.
Ali u svakom slucaju smanjenje broja djece je alarmatno. Mi se tome moramo opirati.
Samo BiH.