☑ Pravila foruma i savjeti

Vitalna statistika BiH

Jack
Administrator

Re: Zivorodjeni Bih 2014

Post Postao/la Jack » 16 jun 2015 22:40

Ja sam rekao od Oktobra 2013 i prije da ti podatci nisu tacni,ali dzaba,kad mene niko ne slusa ovdje i dalje prosipa te lazne podatke Federalnog zavoda.Odavno su oni evidenciju izgubili ovdje
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 17 jun 2015 05:26

ZSBIH info su netačne. I jedina alarmantna stvar je njihova neprofesionalnost.

I dan danas broj Bošnjaka u FBIH ili stagnira ili RASTE dok ovi ostali PADAJU.
Zavod za Statistiku Federacije već duže vrijeme "zaboravlja" zbrajati svu novorođenu djecu. Broj stvarnih novorođenčadi je VEĆI od navedenog dok je broj umrlih približno tačan. Uz to, da već odavno Srpska i Hrvatska sela nemaju djece i imaju samo starce što znači da val umiranja tih sela ili je već počeo ili tek počinje, što znači da njihov broj umrlih naspram rođenih će biti znatno uvećan neko vrijeme.
Samo BiH.

CapsLock
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba i Hrvata iz Bosne

Post Postao/la CapsLock » 18 jun 2015 12:36

nesto mnogo pozitivnih vijesti ovaj mjesec,a samo fali rezultat popisa

http://ba.n1info.com/a47955/Vijesti/Vij ... z-BiH.html

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 18 jun 2015 12:43

Pih koliko ce ljudi odseliti zbog ove odluke.
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 18 jun 2015 12:58

Odseliti ce dosta vise nego iz Hrvatske. Jer je stanje u Bosni dosta losije nego u Hrvatskoj, a i treba popunjavati rupe u matcinoj drzavi gdje im se vecini sad zato otvara sansa. Do kraja godine imat ce minus od 10.000 do 15.000.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Dezidijat
Član

Post Postao/la Dezidijat » 18 jun 2015 13:00

Bosni je napisao/la:
Drina je napisao/la:
Dezidijat je napisao/la: Danasnja MZ Crkvice su se prije dolaska i naseljavanja Dalmatinaca zvali Kovaci kasnije Mala dalmacija i za vrijeme kraljevine jugoslavije Crkvice nakon sto su se tu naselile hrvatske familije iz imotskog i zapadne hercegovine

Zasto se ne vrati stari naziv? Zasto se ne pokrenu inicijative u tom smjeru?
Bezkičmenjaci. Zato isto imaš tkz. MZ "Srpska Mahala" iako su oni svi doseljenici iz okoline Čačka. Pogledaj knjigu autora Jalimama o Zenici (mislim da je ima na forumu). Zenica i njena okolina su bili maltene jednonacionalni prije AU okupacije (možda je bilo Roma).
Upravo tako tkz srpska mahala je bivše naselje Mejdanđik, u toj mahali je džamija iz 16og vijeka, ima u Zenici pun k..c multietničara i komunista što se plaše vlastite sjene i stide svojih roditelja.Zato se čuvaju ta imena tipa Perin Han (bivši Softića Han ) i sl

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 18 jun 2015 13:39

Dezidijat trebao bi agitirati malo u tom smjeru. Da se vrate stara imena. Otvori FB grupu. Napisi pisma odbornicima u Zenici. Vazno je naci jednog odbornika koji bi to pokrenuo.

Hriscani nestaju u Zenici tako da oni ne mogu pruzati bilo kakav otpor.
Biće onako kako Bošnjaci odluče

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 19 jun 2015 05:13

http://www.klix.ba/vijesti/bih/od-pocet ... /150619032

Pobise djecu u Mostaru. Mora da tu radi gomila onih s XYZ diplomama. Jos budale pricaju "kao normalno je to, desava se".

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 jun 2015 06:46

amkos je napisao/la:Pih koliko ce ljudi odseliti zbog ove odluke.
Pa,iselit ce se sad dosta Bosnjaka Unsko-Sanskog kantona.Jer s Cro pasosom mogu da idu nekuda.
Te,dosta skutorije

Ako vidis statistiku katolika,nakon sto im je papa otisao.Receno je da na podrucju sumske zivi tek nesto malo vise od 9000 katolika danas

http://www.bljesak.info/rubrika/kultura ... evu/120295

Tacnije 9355 katolika.Odbij Poljake,Talijane,koji mjesani brak katolik.Imas ispod 9000 ''Hrvata'' danas u sumskoj.Od tog najmanje 1/3 zivi u Prijedoru i Banja Luci,a mozda i vise.Bos Posavina ima najvise katolika u pogranicnim opcinama ili naseljima.Tako,ako realno sagledas stvari.Nema sanse da dodje do neke vece migracije katolika ovdje,jer katolici ovdje su starije stanovnistvo.Jedan dio nedvojbeno ce se asimilirati u malo veci Srpski korpus,primjer katolika Banjaluckog kraja.Dok ostali su mahom stariji.Derventa ima 1000 katolika i samo 13 osnovaca u skolskoj 2013/2014.Znaci,nema tu nekih ''mladjih'' porodica kod katolika koje bi dolazile na to podrucje

Naravno,ostaje da se vidi ko bi mogao da odseli.Uglavnom ce to biti katolici iz ruralnih-padinskih brdsko-planinskih opcina tipa Prozor i Duvno.Vec se sad prica da po Duvnu redovi su ogromni za iseljavanje.Ceka se samo 1 Juli.Pa da se krene.Nedvojbeno je da ova brdsko-planinska zabacena opcina bez ikakve vaznosti sto se tice cestovnih komunikacija ili industrije.Da ce biti prva u redu.Isto to Prozor,pa i Livno.Imam dojave da ce krenuti znaci navala.Katolici su sad naprimjer i u Bosni sokirani poduzetnoscu Bosnjaka.Naprimjer dok prije 10 tak godina svaki Bosnjak je kupovao Violeta Wc papir.Jedini brend Zapadne Hercegovine industrije sem sverca Moldavki i cigara.Danas je to znatno gore.Nema tu nekih jacih firmi.I dobijes znaci svasta

Najvise ce nam reci podatak o broju djece po osnovnim skolama.Taj podatak dodje krajem Decembra skolske 2015/2016.I poredi broj djece u skolskoj 2014/2015.Po opcinama i dobit ces neki podatak.Tako ako broj katolika padne na ispod 400 000 do kraja 2017.Sasvim je moguce sada?To ce znaciti da ce oni uci u popis 2021 s znatno vecim deficitom.A i dobar dio katolika ce se asimilirati u vece Europske drzave

Sto se tice pravoslavnih oni ce manje ici jer Srbija nije clanica Eu.U to nema dileme da ce do 80% iseljenih sad ciniti bas katolici.No,sad je pitanje kako i koliko.Mozda ce nam upisni 2 rok o broju prvacica nesto vise reci

Moja neka pretpostavka je da ce najgore proci Duvno i Kupres.Sad ove godine

http://ba.n1info.com/a47967/Vijesti/Vij ... lenih.html

Vec se prica o tome.To je nekad bila demografski jaka opcina sad imaju svega 160 prvacica.Posebno sta Ivan Cavar prica,vlasnik kafica neposredno uz autobusku stanicu/kolodvor.Prije su bile privremene dozvole,ali sad se stanje mijenja i to drasticno.Ostavili vulkanizersku radnju staru 22 godine.Znaci propala industrija kad se ne moze vise od tog da zivi.Drasticna stvar.Momak ima 18 godina a vec su mu brat i roditelji otisli u zapad.On jedini ostao,i on se sprema da bjezi odatle.Znaci perspektiva nikakva.Vidis nasmijanog momka koji broji dane i sate kad ce zapaliti iz te vukojebine.Jos se smjeska dok prica o tome.Po faci tog momka vidis da je njemu do Kelna i Stutgarta a nikakvog jebenog Duvna

Ovo znaci da ce osobe s Cro ''putovnicom'' moci da rade u skoro svim jacim i vecim drzavama Eu.Jedino Engleska i Holandija od 2018 daju dozvole tad.Ove ostale znaci Njemacka,Francuska.Italija,Spanija,Austrija.Mozes da biras

A to na kraju znaci da ce katolici u Bosni biti pretvoreni u nacionalnu manjinu.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 jun 2015 08:02

Ma oni su to sve isplanirali to sebi, zato je izgradjena nova autobuska stanica u Duvnu, da bi lakse i ljepse odlazili. Lukavi latini. :mrgreen:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

mswgr
Član

Post Postao/la mswgr » 19 jun 2015 09:23

Mogućnost zapošljavanja se ukazuje i brojnim Srbima porijeklom iz tzv. "Srpske Krajine", koji imaju ili će imati hrvatsko državljanstvo, a od 95. žive u BiH. Zaključak izvedite sami.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 19 jun 2015 09:28

Sve je to logicno jer ljudi teze da zive u urbanim sredinama. Hoce da zive u mjestu gdje imaju shopping centri, gdje imaju 1000 prodavnica(iako nece ici u vecinu njih), gdje ima sto vise kafica, restorana, zgrada, gdje ima kino, teatar, stadion, dvorana,...Hoce da budu tamo gdje ima masa ljudi jer tako misle da su u centru desavanja (iako ne posjecuju ni 5% onoga sto im pruza velegrad). Misle da ce promasiti nesto ako su u manjoj sredini.

To se desava u svim drzavama. Dva globalna trenda su migracije ka gradovima i ka priobalju. Tako je npr. sredina Francuske poluprazan prostor. Tu prolazi autoput koji francuzi zovu ; autorute du vide ili u prevodu autoput praznine.
To je izuzetno dobra zemlja. Pogodna za poljoprivredu, za izgradnju ali ljudi nece da zive tamo jer nema velegrada.

Katolici nemaju neki veci grad u Bosni. Uz to imaju maticnu drzavu gdje cine 95% stanovnistva i tu imaju grad od manje vise million st. Imaju i dugacku obalu. Prema meni treba biti idiot pa zivjeti u Duvnu ili Prozoru a imas jedan Split tu u blizini.
Ja bih sutra kupio stan u Splitu da je on u Bosni i da su tamo Bosnjaci vecina. Split ili negdje na moru.

A i ovi njihovi koji odu u Njemacku. Pa zar neko misli da ce se vracati u Duvno? Ili u Prozor? Nema nista od toga. To je put bez povratka.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 19 jun 2015 10:49

Sasvim jasno.Duvno selo s 5000 stanovnika,van bilo kakve vaznije cestovne komunikacije,s veoma,veoma losijom struktorom zemljista,na preko 900 metara nadmorske visine.Kraj pogodan za stocarstva ali ne i poljuprivredom.Treba ustati rano,pravo rano za takvo sta.Imati volju baviti se stocarstvom u 21 stoljecu.Mozda je moglo nekad u 19.Ali,vremena su se promjenila

Na popisu 1991 taj kraj je imao 33 000.Sad ih je popisano 33 000 takodjer,ali pola sto su se popisali ne zivi.Opcina nema vise od 20 000.Fazon je da taj kraj gdje zemlja nije plodna.Pogledaj cak i tamo gdje jeste tipa ravna B.Gradiska ili B.Posavina.Vidi se iseljavanje i to vece.A kako ce tek ici iz neke da izvinem vukojebine gdje prvi komsija orao a drugi divokoza.Mozda planinski turizam,ali ko ce doci

Imas Split,grad na Jadranu s preko 150 000 stanovnika.Ali,cak i tamo mladez ne vidi perspektiva nego vise gledaju u Njemacku.Hrvatska je za njih daleko od obecane zemlje,a sto je samo bolje za nas,jer kad ode doticni u Njemacku,mnogo ce ga manje zanimati lokalni kraj odakle je otisao.I jos nesto.Nece biti panika medju katolickim politicarima o masovnom odlasku dole,jer koliko god ode iz Duvna mi to ne mozemo preuzeti,sto je dobro za nas.Da je opcina pola-pola sve te pare bi bacali da ti ljudi ostanu dole,makar na silu,primjer oko Stoca.Ali,ovako.Pisi-propalo

kosarkas
Član

Re: Iseljavanje tzv Srba

Post Postao/la kosarkas » 19 jun 2015 11:38

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 19 jun 2015 14:43

Hrvatski pasoš kao izlazna karta iz BiH?

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... BiH/310973

Od 1. jula svi koji imaju hrvatski pasoš, bez ograničenja se mogu zaposliti u Njemačkoj i većini zemalja EU.

Taj momenat s velikim nestrpljem čekaju državljani BiH koji imaju "hrvatske papire"...

Procjenjuje se da oko pola miliona građana BiH ima hrvatski pasoš, među njima je i Mirela Šurlan. Ima 32 godine i vjeruje da je ovo za nju prilika života.

"Do prošle godine nisam razmišljala o odlasku, mislila sam da će ovdje biti bolje i da ću moći živjeti od svog rada. Sad vidim da nije tako", kaže Mirela koja je u Banjaluku izbjegla tokom posljednjeg rata i tu živi već dvadeset godina. Njeni roditelji su se vratili u rodni Lipik. Ona što prije želi u Njemačku....

Tako razmišlja i apsolvent filološkog fakulteta u Banjaluci, Velemir Dušanić.

"Pasoš je nažalost izlazna karta iz ove zemlje, ali u jednom pravcu. Naravno da ću iskoristiti to što mi se nudi. Imam mogućnost da odem i legalno tražim posao i zahvalan sam na tome. Čim diplomiram za koji mjesec, djevojka i ja odlazimo. Prvi izbor nam je Njemačka, drugi Irska", rekao je on.

Sanela Jeleč iz Sarajeva se prije tri godine iz rodnog grada preselila u hrvatsko primorje. Sada je kaže vrijeme da ponovo pakuje kofere.

"Čim mi kćerka završi srednju školu, idemo u Njemačku. Ona ne planira studiratu ovdje", ističe Sanela.

Ova magistrica farmacije kaže da svi koji poznaju njemački jezik iz njenog okruženja planiraju napustiti Hrvatsku.

"Ne znam gdje je gore, u BiH gdje sam provela cijeli život ili ovdje u Hrvatskoj. Sada imam veću platu, ali je sve mnogo skuplje nego u Sarajevu, jako se teško živi bez obzira što ste zaposleni" objašnjava Sanela.

Informaciju da može nesmetano tražiti posao u većini zemalja EU, dočekala je s velikim oduševljenjem.

Emil Karamatić ističe da je prema nekim podacima oko 17.000 ljudi iz zapadne Hercegovine u skorije vrijeme napustilo BiH. Riječ je o mlađim ljudima, do 35 godina starosti

Dvadesetsedmogodišnja Tamara Janjić nedavno je završila stomatologiju u Banjaluci. Svjesna je da je medicinski kadar izuzetno tražen u Njemačkoj, uz hrvatski pasoš, zapravo i nema prepreka za odlazak u EU.

"Ova situacija me raduje jer imam izbor. Srećom, nedavno sam se zaposlila. Želim steći praktično iskustvo, raditi u struci neko vrijeme i učiti njemački jezik, tako ću lakše pronaći posao vani", objašnjava ona.

Mirela Šulan dodaje da je je u Banjaluci sve teže "upasti" na kursu njemačkog jezika. Potražnja je kaže, ogromna, a svi su tu sa istim ciljem.

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 19 jun 2015 14:44

Crkva ce reci da na kraju 2016 godine ima manje od 400.000 katolika u Bosni.
Nema vise nista od njih u Bosni. Gotovo. Sta ucinise sami sebi....

BosnjackaHercegovina
Član

Post Postao/la BosnjackaHercegovina » 20 jun 2015 00:29

Jack je napisao/la:Sasvim jasno.Duvno selo s 5000 stanovnika,van bilo kakve vaznije cestovne komunikacije,s veoma,veoma losijom struktorom zemljista,na preko 900 metara nadmorske visine.Kraj pogodan za stocarstva ali ne i poljuprivredom.Treba ustati rano,pravo rano za takvo sta.Imati volju baviti se stocarstvom u 21 stoljecu.Mozda je moglo nekad u 19.Ali,vremena su se promjenila

Na popisu 1991 taj kraj je imao 33 000.Sad ih je popisano 33 000 takodjer,ali pola sto su se popisali ne zivi.Opcina nema vise od 20 000.Fazon je da taj kraj gdje zemlja nije plodna.Pogledaj cak i tamo gdje jeste tipa ravna B.Gradiska ili B.Posavina.Vidi se iseljavanje i to vece.A kako ce tek ici iz neke da izvinem vukojebine gdje prvi komsija orao a drugi divokoza.Mozda planinski turizam,ali ko ce doci

Imas Split,grad na Jadranu s preko 150 000 stanovnika.Ali,cak i tamo mladez ne vidi perspektiva nego vise gledaju u Njemacku.Hrvatska je za njih daleko od obecane zemlje,a sto je samo bolje za nas,jer kad ode doticni u Njemacku,mnogo ce ga manje zanimati lokalni kraj odakle je otisao.I jos nesto.Nece biti panika medju katolickim politicarima o masovnom odlasku dole,jer koliko god ode iz Duvna mi to ne mozemo preuzeti,sto je dobro za nas.Da je opcina pola-pola sve te pare bi bacali da ti ljudi ostanu dole,makar na silu,primjer oko Stoca.Ali,ovako.Pisi-propalo

Ne razumijem kako to misliš da je bolje za nas?
Samo BiH.

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 jun 2015 06:44

Sto kraj procentualno ima vise Hrvata.Ovog puta primjer Duvna gdje taj procent ide preko 90%.Njihovi lokalni politicari se nece previse uznemiravati sto se tice nekog eventualnog poklapanja od strane Bosnjaka. Iseljavanje ce se nastaviti i to masovnije i niko nece nista preduzeti jer s lokalnog aspekta sanse da Bosnjaci poklope Duvno su premalene.No,ako pogledas nesto sto je uradjeno naprimjer u opcini Stolac.Tamo su digli 2 naselja

Poput Vidova Polja ili Crnica 2.Oba naselja napravljena na drzavnoj zemlji na podrucju opcine Stolac,gdje su naseljeni katolici centralne Bosne.I gdje dobijaju redovno pare od strane Hrvatske da ostanu i opstanu tamo.Hrvatska im daje finansijski podrsku da ostanu tamo i ne trebaju da rade.Duvanjski kraj nema novih naselja,nema sem malo u gradu,dolaska sa strane.Starosjedioci migriraju i taj kraj za razliku od Stoca gdje povece migracije itekako mogu da stete njima.Nema znacaja toliko

Jer jedno je 100 iseljenih katolika iz Duvna,a drugo je 100 iseljenih iz Stoca ili cak iz samog grada Jajca

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 20 jun 2015 14:00

Valja

Evo,nagradno pitanje.Sta su Hrvati poklopili u zadnjih 100 godina u opcini Mostar.Da je bilo Bosnjacko.Koje selo.Evo,koje selo je postalo Hrvatsko?

Neces naci tu cinjenicu jer vecina katolika su ljudi koji kad odu.Nece ulagati u stari kraj i to ce im biti kraj

Ista prica o iseljavanju Srba i Hrvata.Pobogu napisao sam da na podrucju opcine Bihac samo u par sela je bilo par hiljada Srba vise popisa 1953.Nego sto ih je bilo 1991.To je razlog zbog cega su Srbi fakticki sem Martin Broda danas nestali iz opcine Bihac.Bihac ce i nakon sto Hrvati odu i prodaju biti kao danasnji Buzim.

Duvno je idealna opcina za nas,jer tim ljudima nista ne znaci masovnije iseljavanje.Necemo mi preuzeti opcinu Duvno.Politicari nece toliko urgirati.I kraj price

Sto se tice pravoslavnih vlaha.I oni masovnije odlaze,ali ponajprije ocekuj bolan odlazak katolika

Oni ce do starosti trubiti o nekom ''Rvatskom'' Mostaru iz dalekog Zagreba i Rijeke.Dok se realnost ponajvise igra s njima.Katolika je danas manje u Bosni nego sto ih je bilo prije 100 godina.Ako se nastavi migracija katolika.To ce znaciti i pad starosne strukture.A to ce na kraju dati do povecanja mortaliteta.Krajem 2013 bilo je 432 000 katolika,da bi krajem 2014 bilo 420 000 katolika.Do kraja 2017 mozda ta brojka padne na ispod 400 000 katolika

Katolici koji su sprceni u 5-6 enklava,polu-enklava,bez ijednog veceg grada.Nemaju nijedan grad s preko 10 000 stanovnika.Imaju veoma losije zemljiste,i tu su dobili jos poplave.Nece se moci zadrzati dugo u Bosni.Kad broj katolika padne na ispod 400 000.Tad 3 pocinje.Kad taj broj padne na ispod 300 000.Sutra kad bi Bosnjaci pristali da 4 opcine Zhk se pripoje Hrvatskoj.Ali pod uslovom da ostatak katolika se trajno isele.Garantujem vam da ce skutori kupiti vas i naseljavati po Ljubuskom.Kao zadnje krave s ispase.No,to je do vas i vase gluposti

Prodajom Bosanske Posavine.U rahat patnji.Prvi gubitnici ce biti takozvani Hrvati.Nasih je daleko vise od 51% Bosne danas.A igrat cemo 1 na 1 basketa s pravoslavnim vlasima oko 2030 za cijelu Bosnu

Ima i dalje budala,sanjara koji misle da su takozvani Hrvati neki igrac i faktor.Svakog proljeca ce ti isti sanjari dobijati vruce samare kad statistika katolicke crkve dodje i kaze da je broj katolika sve manji i manji.Prvo ce reci da je sve u redu.Nema razloga za paniku.Pa ce doci cifra od 410 000 katolika.Oni ce reci da je sve u redu.I nema brige.No sikiriki.Pa kad padne broj na ispod 400 000.Opet ce pricati da je sve dobro iz Zadra i Zagreba.Kad na kraju vidi pacijent da gangrena je ufatila maha.Da noga nije ok.Da mu je zivot zavrsio.A on sebe tjesio da je ok.Tu fazu oni jos nisu dozivjeli

Uostalom.Rekao sam davne 2010.Od 2020 Bosna je drzava Srba i Bosnjaka.A to ce i Srbi poceti da kopcaju za 3-4 godine.

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 20 jun 2015 16:03

-Na birou za zapošljavanje u Tomislavgradu kažu da već imaju najave povećanog odlaska,
najviše građevinskih radnika, bravara, ugostitelja.
Samo u prošloj godini sa njihove evidencije skinuto ih je preko 300....

-Mještani kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci iz Tomislavgrada otišlo preko hiljadu ljudi,
a egzodus očekuju tek na ljeto.

http://www.6yka.com/novost/83820/na-lje ... dih-iz-bih
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Odgovorite