☑ Pravila foruma i savjeti

Irak i Sirija

ZV Keli
Član

Re: Irak i Sirija

Post Postao/la ZV Keli » 25 maj 2015 07:21

https://www.youtube.com/watch?v=970aMh0DzR8
Vjerovatno pratite ali eto da kazem da je Dzejsul-Feth(Vojska pobjede) pri samom oslobadjanju cijele regije Idlib, dobro stoje i na Kalamunu gdje je Hizbošejtan u ofanzivi a Istocna Guta je prosirila svoju slobodnu teritoriju.Halepu se nista novo ne desava, samo ulicne borbe ali nema promjena u teritoriji.

IDIS je osvojio Tadmur aka Palmiru, sta to znaci za opoziciju pokazat ce vrijeme

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 29 maj 2015 23:08

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... il_war.png

Birajuci izmedju Islamske nazovi drzave i moguce Kurdske drzave u Siriji s Kobaneom nadalje.Radije bih da Islamska drzava sve to pocijepa.Mnogi ne znaju da je Asad podrzavao Srbe u Bosanskom ratu.A da Tartus je najveca Ruska baza u mediteranu.I zapravo jedina na tom potezu.Alaviti redovno ruse suni dzamije,i ovo je ipak bio sve rat na suni Podrucjima.Alavitska podrucja su koliko vidim cvrsto po Basarom

No,sve zavisi od Alepa.Kurdi su se osilili,znaci da su dobili dosta oruzja.Pretpostavljam od strane cifuta

Ukoliko islamisti uzmi Deir ez Zor,cijeli taj kraj Sirije od Turske granice do Alepa je njihov.Posebno je zabrinjavajuce ako se spoje Kurdi preko Tel Abijada.Onda bi to bila jaka Kurdska Armija od 30 000.Ovako su to jos uvijek 2 enklave.Islamska drzava koliko sam primjetio vecinu svojih snaga grupisala je na potez prema Alepu i Deir Ez Zoru.Oba vazna mjesta.Spajanje Kurda ti je isto kao da su ustashe spojile preko Kacuna s Lasvanskom dolinom,znaci Kiseljak i Vitez,to bi bila jedna jaka enklava,ovako 2 manje.Kurde neko opasno finansira,jer ne bi oni tek tako napali Islamsku drzavu.Iz ove mape se vidi opasnost pada Tel Abijada u Kurdske ruke.To bi stvorilo velike probleme Turcima i oni bi krenuli na siru Kurdsku drzavu.Vec je imaju u Iraku.Ako Islamisti uzmu takodjer Al Safiru

http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Safira

Otvara im se put prema Alepu.I to je jos jedan veoma vazan grad.Sumnjam da ce neko ici na Alavitska podrucja ili Damask sad,ali ako su pametni treba uvezati taj teritorij.Povezati se s Alepom i okrenuti na Damask,poraziti Kurde..Naravno to je i glavna kemijska baza cijele Sirije.Al Safira,pad tog grada za Basara bi bio ravan katastrofi.Onda bi i Alepo pao brzo,jer ne bi mogli da se povezu s ostatcima,to je veoma vazna raskrsnica

Ostaje 1 enklava:Deiz ez Zor.Pretpostavljam da ce Islamisti napasti na taj grad veoma,veoma brzo
I ostaje da se vidi da li ce Alepo pasti.Ako Alepo padne.Ovi mogu sve snage usmjeriti ka Kurdima ili se okrenuti prema Homsu ili cak i Damasku

Basar ne drzi 1/3 Sirije sad

Ako 104 i 137 brigada koje su u totalnom okruzenju na podrucju Deiz ez Zora padnu.To ce znaciti i kraj Asada na tom podrucju.Lagano mini spust u Alavitska podrucja.Onda na Kurde.
Never had i imagined living without your smile Angelene :(
Prekaljeni demografski borac 😆 🤣 :respekt:
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali 😆 😆 🤣
U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin :mrgreen: :mrgreen:

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 30 maj 2015 05:13

Jack je napisao/la:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... il_war.png

Birajuci izmedju Islamske nazovi drzave i moguce Kurdske drzave u Siriji s Kobaneom nadalje.Radije bih da Islamska drzava sve to pocijepa.Mnogi ne znaju da je Asad podrzavao Srbe u Bosanskom ratu.A da Tartus je najveca Ruska baza u mediteranu.I zapravo jedina na tom potezu.Alaviti redovno ruse suni dzamije,i ovo je ipak bio sve rat na suni Podrucjima.Alavitska podrucja su koliko vidim cvrsto po Basarom

No,sve zavisi od Alepa.Kurdi su se osilili,znaci da su dobili dosta oruzja.Pretpostavljam od strane cifuta

Ukoliko islamisti uzmi Deir ez Zor,cijeli taj kraj Sirije od Turske granice do Alepa je njihov.Posebno je zabrinjavajuce ako se spoje Kurdi preko Tel Abijada.Onda bi to bila jaka Kurdska Armija od 30 000.Ovako su to jos uvijek 2 enklave.Islamska drzava koliko sam primjetio vecinu svojih snaga grupisala je na potez prema Alepu i Deir Ez Zoru.Oba vazna mjesta.Spajanje Kurda ti je isto kao da su ustashe spojile preko Kacuna s Lasvanskom dolinom,znaci Kiseljak i Vitez,to bi bila jedna jaka enklava,ovako 2 manje.Kurde neko opasno finansira,jer ne bi oni tek tako napali Islamsku drzavu.Iz ove mape se vidi opasnost pada Tel Abijada u Kurdske ruke.To bi stvorilo velike probleme Turcima i oni bi krenuli na siru Kurdsku drzavu.Vec je imaju u Iraku.Ako Islamisti uzmu takodjer Al Safiru

http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Safira

Otvara im se put prema Alepu.I to je jos jedan veoma vazan grad.Sumnjam da ce neko ici na Alavitska podrucja ili Damask sad,ali ako su pametni treba uvezati taj teritorij.Povezati se s Alepom i okrenuti na Damask,poraziti Kurde..Naravno to je i glavna kemijska baza cijele Sirije.Al Safira,pad tog grada za Basara bi bio ravan katastrofi.Onda bi i Alepo pao brzo,jer ne bi mogli da se povezu s ostatcima,to je veoma vazna raskrsnica

Ostaje 1 enklava:Deiz ez Zor.Pretpostavljam da ce Islamisti napasti na taj grad veoma,veoma brzo
I ostaje da se vidi da li ce Alepo pasti.Ako Alepo padne.Ovi mogu sve snage usmjeriti ka Kurdima ili se okrenuti prema Homsu ili cak i Damasku

Basar ne drzi 1/3 Sirije sad

Ako 104 i 137 brigada koje su u totalnom okruzenju na podrucju Deiz ez Zora padnu.To ce znaciti i kraj Asada na tom podrucju.Lagano mini spust u Alavitska podrucja.Onda na Kurde.
KAo prvo slazem se da je idis malo bolja opcija od komunistickih Kurda ali nikako dobra, Dzemal Maruf i Bagdadi uz Asada najgore opcije za buducnost Sirije( Dzemal Maruf je vodja antiislamske koalicije pobunjenika, Hazzm Hareket koji je ugasen i SRF isto ugasen od Al-Nusre, sada imaju novu organizaciju).
Postavio sam video o nusajrijama aka alevitima na temu suniti-siiti pa pogledajte.

Sto se tice udaranja i gdje, Halep preko 55% pripada pobunjenicima od kojih he 90% proislamskih(Levantski Front, Islamski Front, Vojska Halepa itd i mnoge grupe FSA koje su za serijat), poslije oslobadjanja Idliba sigurno je da su Halep ili Dera sljedeci ciljevi, mada sasvim moguce i Latakija koja je vec 15% oslobodjena(alevitska regija uz Tartus) jer Idlib sada centar revolucije, Damask ima Istocnu Gutu(tamo se nalazi Bijela dzamija kod koje ce se spustiti Mesih Isa a.s.)i tamo Vojska Islama(vodja joj Zehran Aljus, vjerovatno ste culi za njih) siri teritorij i izmedju predgradja Jobar koje je slobodno i Gute je 100 metara a ubrzo se ocekuje pad najvece vojarne u blizini Damaska sto moze onemoguciti razbijanje revolucije a i Kalamun, Hezbosejtan je izgubio veliki dio vodstva na toj planini ali i Nusra puno vojnika radi idisevog zabijanja noza u ledja(poznato zar ne ?!)

PS Dzejsul Feth je za manje od 3 sata oslobidio Arihu, najjace uporiste rezima u Idlibu i pokazao kako muslimani zajedno nemaju dovoljno jakog protivnika.

https://www.youtube.com/watch?v=xlD_IG-yD6A

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 30 maj 2015 13:15

mbgL0qDegc4

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 maj 2015 14:28

Ne vjerujem da je sad moguce okrenuti ka Latakiji jer su Asadove snage najjace,posebno za sam znacaj Latakije.Sirija ionako nema previse izlaza na more.Tartus bi bio ugrozen

Koliko ja vidim iz ovog sto se pise.Sad se napada Furqlus gradic 30 km juzno od Homsa.Homs je realna meta Isis ili Nusre ili tih strani.,Ne razumijem se najbolje.Ako se ovlada tim gradom,ako se predaju dvije cijele brigade Basarove:104 I 137 koje su u totalnom okruzenju na podrucju Deiz ez Zora.To bi psiholoski ubilo ove oko Homsa.A,jos ako padne Al Safira,najvece kemijski grad Basara u Siriji.Nekih 30 tak km od Halepa.Onda ce biti tesko sastaviti 1 ofanzivu Basara na Halep

Ovi Kurdski pacovi napadaju s sjevera,sto nije slucajno jer takva im je logika.Poslije se hvale kako su neki borci.Isis je sve svoje snage bacio prema Al Safiri,Deiz Ez Zoru i Homsu.Oni literarno zele da uzmu sve sto valja prije Damaska.Poslije ti ostaje Latakija,Tartus,i ulaz u Damask

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 30 maj 2015 16:51

bacaju barel bombe po civilima, koji Video. dijete ono u plavoj majci od 10 godina a utroba mu ispala.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 30 maj 2015 18:51

Sirijska vojska izgubila i zadnji grad na prostoru provincije Idlib: militanti preuzeli kontrolu nad Arihom

http://www.advance.hr/vijesti/sirijska- ... ad-arihom/
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

krhan
Član

Post Postao/la krhan » 30 maj 2015 19:30

mozda neko nezna
Rekao je Omer ibnul-Hattab, radijellahu anhu:"Nije rob (vjernik), nakon islama, dobio vece dobro od cestita brata, pa kada neko od vas primjeti ljubav od strane svoga brata neka ga se drzi."
:zastava: :mashallah:

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 30 maj 2015 19:32

Mozda.No,da ponovimo gradivo,ako nista

:gut:

Trenutno borbe se vode na 3 lokacije

Hasakeh.Kurdski grad na sjeveru
Deiz ez Zor koji je totalno okruzen.2 Asadove brigade su u totalnom okruzenju.Municije i hrane sve manje
Furqlus gradic oko 10 000 stanovnika.Na 40 km od Homsa.Velikog grada

I jos ovaj Kemijski grad,napisao sam prije kako se zove,pa sam zaboravio.

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 31 maj 2015 15:08

Idis je napao opoziciju kada ciste sjeverna predgradja Halepa, vjerovatno da Asadovci uniste opoziciju a IDIS udje kao oslobodilacka vojska :vomit:

https://www.youtube.com/watch?v=BOC12HhVxxg od "islamskoj" drzavi
Latakija je vec oko 15% oslobodjena ali mislim da ona moze pasti, sto se tice Tartusa, Asad je svjestaan da pada pa nusajrije aka aleviti vec bjeze ili u Tripoli ali u Libanonu ne onaj libijski Tripoli :mrgreen: ili u juzna predgradja Bejruta koja kontrolise Hezbosejtan ili u Tartus, ima ideja da se vrate na granice koje su Francuzi postavili sa Alevitskom drzavom, ako nista neka sruse njega pa onda kad malo se oporave neka uniste i nusajrije a idis isto tako. Kurdi su slaba vojska a sve mislim da ih haridzije aka idis pustaju da ovako napreduju, da se opuste i rasire granicu sukoba i bez avio podrske SAD-a i saveznika ne bi mogli napredovati, sto se vidi u Iraku gdje gube teritorij.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 31 maj 2015 15:37

Ko ovdje razumije sve ove zaracene strane? Meni stvarno ovdje nije sve jasno. Ko su Džebhetu Nusre u tom ratu?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Drina
Član

Post Postao/la Drina » 31 maj 2015 16:03

Na pocetku sam pratio sta se tamo desavalo ali danas sam gledao dnevnik i bilo je nekih snimaka. Ono sto me iznenaduje su sva oklopna vozila koja su tamo. Na desetine oklopnjaka. Ogromne kolone. Odakle im to oruzje? Mogu shvatiti puske i municiju. To nije tesko nabaviti na crno. Ali tenkovi, oklopnjaci itd... To im mora neko doturati
Biće onako kako Bošnjaci odluče

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 31 maj 2015 16:33

Napocetku je bilo lahko i upratiti to desavanje, ali sada samo neki novi i stvarno ovdje nekuzim ove nove. Svak protiv svakog nekako.

Sto se oruzja tice, koliko para toliko muzike. A tamo ima puno nafte i tako muzike.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 31 maj 2015 22:27

ABen je napisao/la:Ko ovdje razumije sve ove zaracene strane? Meni stvarno ovdje nije sve jasno. Ko su Džebhetu Nusre u tom ratu?

Al Quida,Priznaju vodju Aimana Zavahirija.Nesto slicno Islamska fronta.

Imas jos tu i free Syrian army oko Halepa.Nusra je jaka oko Latakije,sto je Zv Keli spominjao

Ocigledno da Islamska fronta ili Isis ide sad na Halep.Dosli su sad na 10-15 km od centra grada.Kurdi ce sigurno otvoriti sjeverni front.Ako padne Tel Abijad svasta se moze desiti

Sve ce zavisiti ima li Isis snage da uzme Halepo,Homu i Homs uz Deiz Ez Zor.Ako uzme tu.Damask ce pasti u to nema sumnje
Sacekati do 1 Jula.Bit ce svasta sad u Junu

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 01 jun 2015 07:33

Krenula je velika ofanziva dzihadskih grupa na idis, oslobodili su vecinom sve ono sto su juce izgubili, mnoge druge vojne frakcije salju pojacanja da udare na idis jer predstoji bitka za Halep koji je vecinski slobodan ali je skoro zatvoren kao Sarajevo.

Dzebhetu al-Nusra je nastala kao vojno krilo Al-Kaide, kao i mnoge druge formacije, IDIS je isto nastao od Al-Kaide ali kao iracko a Nusra kao sirijsko krilo. Zawahiri je presudio da IDIS mora napustiti Siriju i time nastaje raskol i idis se od Nusre odvaja i pocinju sukobu, Der er Zoir je kontrolisan od pobunjenika i bio centar pobune ali idis napada i sada rezim kontrolise taj grad a uzeli su i Rakku kao svoj glavni grad. Palmira je prvi grad koji su od rezima uzeli, sto hoce reci da su tu samo da pobunjenike napadaju. Sto nije ni cudno, mnogi emiri idisa su bivsi saradnici Sadama Huseina i pripadnici Ba'as stranke(kojoj i Hafiz otac Basara kao i sam Basar pripadaju)
Islamski front ne postoji kao formacija, to je krovna organizacija unutar Koalicije za revoluciju, kojoj i FSA i Levantski Front pripadaju, a nastao je spajanjem mnogih formacija kao sto je Ahrarus Sam, Ahrar al Sham, Jund al Aqsa, Dzejul-l Islami, Sirijskog islamskog fronta itd. I oni bliski Al-Kaidi ali i Turskoj i Saudiji, sto Nusra nije no saveznici su i osnovali su Dzejsul-Feth(Vojsku pobjede) i sigurno je blizu samo utapanje svih formacija u jednu, jer su skupa haman nepobjedivi.

Situacija u Halepu
slika
Idlib koji je haman prva skroz oslobodjena regija
slika

Asad zivi od siitskih paravojnih organizacija iz Iraka, Jemena, Libana, Afanistana, Pakistana i Irana(koja salje Revolucionarnu gardu, koja je elitna jedinica njihove vojske).Iran i Hezbosejtan su izgubili haman cijelo vojno vodstvo u ovom ratu...

Bitka za Halep i Damask se priblizava a rezim ce prije Damask pustiti jer su tamo suniti 85% plus krscani su dali prisegu islamskim grupama i skupa se bore protiv Kurda, idisa i rezima. Plus dosta kurdskih formacija osim komunisticke ypg se bori rame uz rame sa islamskim grupama da ih tako nazovem. Halep ako bude oslobodjen, Hama i Homs su kao na dlanu a time i Damask i sumnjam da se Tartus i Latakija(posebno Latakija)mogu odbraniti mada se aleviti masovno sele u Tartus..

Ps vodja Nusre je izjavio da svako od alevita ko se ne bude se borio protiv njih nije neprijatelj a dosta generala alevita ima u FSA a dosta sunita u rezimskoj vojsci, zbunjujuce.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 01 jun 2015 07:56

Dzebhetu al-Nusra sta su oni sije, suniti, aleviti?

Mozes li to malo poredati te odrede malo po ovom gore. Jer vidim da se dobro razumijes. Gdje obicno zavrsavaju ovi nasi kad odu u Siriju na ratiste?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 01 jun 2015 11:05

Islamska Država zauzela zatvor u sirijskom gradu Hasaka (karta)
http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... aka-karta/

Islamska Država se bori za gradove Furqlas Miheen i Quryatain u blizini sirijskog grada Homsa
http://vijestiummeta.com/islamska-drzav ... msa-karta/

Islamska Država napreduje na sjeveru Srije zu Tursku granicu
http://vijestiummeta.com/isil-napreduje ... u-granicu/
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 01 jun 2015 11:37

Ko zna o kakvom se ovo topu radi i granati?

_K1-Y3ogXPk
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

ZV Keli
Član

Post Postao/la ZV Keli » 01 jun 2015 12:13

ABen je napisao/la:Dzebhetu al-Nusra sta su oni sije, suniti, aleviti?

Mozes li to malo poredati te odrede malo po ovom gore. Jer vidim da se dobro razumijes. Gdje obicno zavrsavaju ovi nasi kad odu u Siriju na ratiste?
Suniti :mrgreen: inace aleviti su sekta unutar siizma, nisu zasebna sekta.
Nusra je vojno krilo Al-Kaide

Hajmo ovako

1. Sirijski rezim-SAA (Syrian Arab Army) plus alevitske paravojne formacije i neke cak sunitske-dobrovoljci iz Afganistana, Libana, Pakistana, Iraka, Irana i Jemena- Iranska revolucionarna garda

2. Pobunjenici- Sirijska revolucionarna alijansa- FSA(Free Syrian Army) u koji spadaju vecinom umjerenije grupe ali i vecina tih grupa su za serijat- Islamski Front ( Ahrarus Sam, Dzejsul-Islami, Ahl al Sham, Jund al-Aqsa itd) malo ekstremnije grupe koje su saveznici sa Turskom i Saudijom ali dale prisegu i Al-Kaidi i cilj im je emirat a ne globalni dzihad ili bilo sta van granica svoje zemlje- Nusra Front, najjaca opoziciona grupa, vojno krilo al-Kaide ali i njima je Al-Kaida naredila da ne npadaju van granica Sirije i da ne napadaju zapad.
Nusra je nedavno unistila SRF (Syrian Revolutionary Front) sekularna grupa, predvodjena od Dzemala Marufa, igraca zapada i unistili su Hareket Hazzm, blizak Muslimanskoj Braci radi podrske Dzemalu Marufu, a on je napadao Nusru, hapsio im ljudi i ubijao.

Ovdje ima jos grupa koje nisu pod koalicijama, to su ostale dzihadske grupe ali suradjuju sa ostalim.

3.Idis ili Islamska drzava Iraka i Sama, grupa koja navodno se bori protiv rezima Bashara al-Assada ali se pokazala kao njegov najbolji saveznik. Grupa je nastala od al-Kaide ali poslije presude Zawahirija napustaju Nusru i zapocinju sukob (gore vec napisao)

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 01 jun 2015 19:38

Zv Keli se odlično razumije u Vanjsku politiku. :respekt:

Meni opet nije dovoljno jasno i pored napisanog od ZV Keli-ja. :mrgreen: :huhu: Doduše slabo gledam TV i Vanjsku politiku. :goofy:
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

Odgovorite