Euroatlantske integracije
Re: Bosna, EU i NATO
jI-RtRA7rgI
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
NATO magnet za investicije
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/NA ... 36361.html
Dejan Šajinović, Vedrana Kulaga - 20.03.2014 21:00
ISTOČNO SARAJEVO - Slovenija je ulaskom u NATO dobila dugoročnu stabilnost, kao i jasan spoljnopolitički profil, a BiH na putu ka tom savezu treba da nastavi ispunjavanje uslova iz Akcionog plana za članstvo (MAP) da bi ojačala i sprovela potrebne reforme.
Poručeno je to na javnoj tribini o prednostima članstva u Sjevernoatlanskom savezu (NATO), koja je održana u utorak u Istočnom Sarajevu, a na kojoj su uvodničari bili ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek i analitičar Srećko Latal.
Grmek je naglasio da ulazak zemlje u NATO donosi brojne mogućnosti, od ekonomije do bezbjednosti, i da je to osjetila i Slovenija kada je na referendumu podržano njeno pristupanje ovom savezu.
"Slovenija je ulaskom u NATO dobila osjećaj kolektivne bezbjednosti u regiji, političku i ekonomsku stabilnost, kao i jasan spoljnopolitički profil, što je dobra garancija za poslovnu saradnju i investiciona ulaganja, jer je kapital siguran. Dobili smo i dobar odbrambeni sistem i profesionalniju vojsku", rekao je Grmek i podsjetio da je Slovenija ušla u NATO krajem marta 2004. godine.
Prema njegovim riječima, razlozi za opredjeljenje Slovenije za članstvo u NATO-u bili su stabilna okolina za razvoj zemlje, jačanje geopolitičkog položaja, veća nacionalna bezbjednost, jačanje odbrambene sposobnosti i profesionalizacija zemlje, te dolazak u poziciju da Slovenija ima mogućnost da ravnopravno odlučuje u okviru zemalja članica NATO.
Latal je ocijenio da se rasprava o pitanju članstva u NATO u BiH vodi u pogrešnom pravcu, bez konkretne analize, te da prevladava mnogo nerazumijevanja i konfuzije.
"Priča o tome je banalizovana i ispolitizovana, a javno mnjenje pokazuje malo suštinskog razumijevanja i interesa za to šta konkretno znači članstvo u NATO-u", naglasio je Latal i dodao da je BiH još daleko od članstva u NATO. Podsjetio je da se od BiH očekuje da mora doći u poziciju da govori jednim glasom prema NATO-u, kao prema organizaciji u kojoj se odlučuje konsensuzom.
"MAP, NATO i EU ne treba da budu cilj BiH, već sredstvo unutrašnjeg jačanja zemlje u svakom aspektu", istakao je Latal i dodao da BiH treba da uskladi pristup s regijom kada je riječ o NATO integracijama.
Prema njegovim riječima, MAP je pozitivna stvar za BiH, jer omogućava dalju doradu procesa i mehanizama u oblasti odbrane.
"Samit NATO-a se održava u septembru, a pošto dobijanje MAP-a ne znači članstvo BiH u NATO-u predlažem ambasadoru Grmeku da Slovenija predloži tada da BiH bude ukinut jedini uslov za dobijanje MAP-a - pitanje perspektivne vojne imovine, da bi BiH krenula dalje u tehnički proces", rekao je Latal.
Zašto NATO?
"Nezavisne novine" i "Glas Srpske" objavljuju seriju tekstova o ulozi NATO-a u izgradnji bezbjednosti i očuvanju mira na teritoriji koju čine zemlje članice, kao i o tome šta BiH dobija pristupanjem NATO-u, koje su prednosti članstva u ovoj organizaciji, te u kojoj fazi je proces priključivanja BiH.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Marko Attila Hoare u Sarajevu: Pripremajte se za rat!
pWoWUX5kLAI
OtQ2ajz-CR4
pWoWUX5kLAI
OtQ2ajz-CR4
Dzebrail Bajramovic kandidat za bosnjackog clana predsjedniatva BiH: Ako Bosna udje u EU Bosnjacki narod ce postati rob!
xrJCzzmtOGI
xrJCzzmtOGI
222l5W_lBzM&
Ovaj Sorensen je pomogao da se oteži glasanje iz dijaspore u genocidnoj (prema Suljagiću), isto je potrošio godine na Čovićevim zahtjevima (treći entitet) za sprovođenje Sejdić-Finci. Kao i svi ovi diplomati iz Evrope, čovjek bez principa koji samo traži da se njegovi zahtjevi ispune, a kako će se ta implementacija odraziti na državu i njeno funkcioniranje njemu je krajnje nebitno.
Ovaj Sorensen je pomogao da se oteži glasanje iz dijaspore u genocidnoj (prema Suljagiću), isto je potrošio godine na Čovićevim zahtjevima (treći entitet) za sprovođenje Sejdić-Finci. Kao i svi ovi diplomati iz Evrope, čovjek bez principa koji samo traži da se njegovi zahtjevi ispune, a kako će se ta implementacija odraziti na državu i njeno funkcioniranje njemu je krajnje nebitno.
http://www.youtube.com/watch?v=hguGxrsy ... ure=relmfu - Bosni - Enver Čolaković
Pa naravno, svi su isti..
Isto kao sto dizu onog esdauna u nebesa, a covjek napravio hejbet nevolja za nas u svakom pogledu..
Isto kao sto dizu onog esdauna u nebesa, a covjek napravio hejbet nevolja za nas u svakom pogledu..
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!
-
Musa Kesedzija
- Član
Ovaj Dzebrail Barjamovic nije nista bolji od Bakira Izetbegovica ista suplja prica kao Dejton je nepromjenjliv i vrhunac gluposti je privatne Bosnjacke skole u Genocidnoj tvorevini . Bosnjaci u Skandinavski zemljama imaju pravo na dopunske nacionalne skole a to nemaju u svojoj maticnoj drzavi . Drugo Bosnjacima u maticnoj drzavi niti trebaju dopunske niti privatne skole vac skole na drzavno-nacionalnom programu . Po Dzebrajili Bosnjaci bi samo trebali da placaju porez a da budu nacionalna manjina u vlastitoj drzavi . Ako drzava nije u mogucnost i svakom svom djelu da obezbjedi Bosnjacima nacionalnu skolu to onda znaci rat i nista drugo . Mi mozemo trpiti u drugim drzavama ovakvu segregaciju ali u BiH to nesmijemo . Dzebrail iako simpatican nije dorastao da se bavi politikm a narocito da vodi narod kji je neglasajuci za njega pokazao dozu zrelosti .Abidaga je napisao/la:Dzebrail Bajramovic kandidat za bosnjackog clana predsjedniatva BiH: Ako Bosna udje u EU Bosnjacki narod ce postati rob!
xrJCzzmtOGI
qySNuvpFW2o&
Re: SDA
U pravu je Bakir. Mi smo svoje ratne ciljeve postigli. Mi smo preživjeli i održali teritorijalni integritet naše Bosne i Hercegovine.
Nismo mi poćeli rat sa ciljem da pravimo Bošnjačku državu. Za nas je pogubno da se govori kao da nastavljamo rat jer tad se mi stavljamo na isti nivo sa četnjicima i ustašama.
Mi samo hoćemo demokratiju, da glas Bošnjaka vrijedi kao i glas katolika, ništa više.I to treba bit zvanićna politika Bošnjaka dok god kamera snima. Ako ti je politika i planovi dostupni javnosti stvarni planovi onda si poguban za Bošnjake. Jer ono što smijemo reć je dugoročno pogubno za Bošnjake.
SDA je dobila ove izbore i šansu da se pokažu. Razumijem potrebu za koalicijom sa HDZ i DF.
Više me brine koaliranje sa Laburistima i izbacivanje A-SDA iz vlasti. Ova politika SDA ide na štetu Bošnjaak i u USK i Ze-DO.
Mene ne brinu izjave Bakira i nikog drugog, pas koji laje a ne ujeda je loš pas.
SDA nek se pokaže, nek osiguraju da jedna srednja škola u Jajcu radi po našem programu, nek osiguraju da ona osnovna gdje je 34 Bošnjaka i 32 katolika nek i ona počne radit po našem il makar da se uvede naš kao opcija, nek poguraju naš narod u Odžaku, nek guraju da se gore uvede naš program. Neko porade na Mostaru i zadrže naš narod dole.
Ako to urade ona mogu govorit i da su za veliku srbiju.
Nismo mi poćeli rat sa ciljem da pravimo Bošnjačku državu. Za nas je pogubno da se govori kao da nastavljamo rat jer tad se mi stavljamo na isti nivo sa četnjicima i ustašama.
Mi samo hoćemo demokratiju, da glas Bošnjaka vrijedi kao i glas katolika, ništa više.I to treba bit zvanićna politika Bošnjaka dok god kamera snima. Ako ti je politika i planovi dostupni javnosti stvarni planovi onda si poguban za Bošnjake. Jer ono što smijemo reć je dugoročno pogubno za Bošnjake.
SDA je dobila ove izbore i šansu da se pokažu. Razumijem potrebu za koalicijom sa HDZ i DF.
Više me brine koaliranje sa Laburistima i izbacivanje A-SDA iz vlasti. Ova politika SDA ide na štetu Bošnjaak i u USK i Ze-DO.
Mene ne brinu izjave Bakira i nikog drugog, pas koji laje a ne ujeda je loš pas.
SDA nek se pokaže, nek osiguraju da jedna srednja škola u Jajcu radi po našem programu, nek osiguraju da ona osnovna gdje je 34 Bošnjaka i 32 katolika nek i ona počne radit po našem il makar da se uvede naš kao opcija, nek poguraju naš narod u Odžaku, nek guraju da se gore uvede naš program. Neko porade na Mostaru i zadrže naš narod dole.
Ako to urade ona mogu govorit i da su za veliku srbiju.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Ma Bakir je naivan. Pogledaj 9. minut emisije i kako govori da se vec 4 godine zalagao za drugaciji pristup ulaska u EU da udjemo brze, pa mu sad drago sto su mu Njemci i Englezi dali novi plan. Pa nista gore i pogubnije nebi bilo po Bosnjake od ulaska u EU. Samo Srbima i Hrvatima to odgovara - da budu sa svojom bracom - a nama nikako ne. Mi bi uvijek bili mali zalutali Muslimani a ovako mozemo imati svoju drzavu i svoju slobodu.
Prvo, ulaskom Srbije i Hrvatske u EU, samo je pitanje vremena kad bi BiH postala cijelovita drzava Bosnjaka. Srbi i Hrvati bi se masovno iselili radi maticni lijepih/lepih njihovih - i mi bi mogli napraviti drzavu za nas i napokon svoju srecu graditi. To je prilika milenijuma za Bosnjake - samo trebamo reci NE i uz malo strpljenja nakon toga napokon bi imali svoju drzavu!
Drugo, ulaskom u EU, Evropski islamofobi (kojih je zapad pun, a na zapadu sam 20 godina) bi nas samo tako tlacili non stop i nikad vise nebi bili ni svoji a ni rahat. Sve bi nam uzeli i samo bi gazili. Pogledaj samo ovo oko popisa sada sto EU ne odobrava objavu popisa Srbima. Naravno da se radi o brisanju Bosnjaka. E tako bi nam bilo u EU u svemu. I u ekonomiji. I u poslovanju. BiH bi bila Geto Evropske Unije samo za muslimane.
Osim toga ko kaze da moramo u EU da BiH bude jaka i razvijena drzava. Svicarci nisu u EU i sta im fali?
Bosnjaku EU nikad nece biti prijatelj. Ja bi volio da grijesim ali svi podaci idu u tom smijeru. Zalosno je da to Bakir ne vidi i da zuri ka EU. Moj Bakire upravo u suprotnom smijeru trebas trcati.
Prvo, ulaskom Srbije i Hrvatske u EU, samo je pitanje vremena kad bi BiH postala cijelovita drzava Bosnjaka. Srbi i Hrvati bi se masovno iselili radi maticni lijepih/lepih njihovih - i mi bi mogli napraviti drzavu za nas i napokon svoju srecu graditi. To je prilika milenijuma za Bosnjake - samo trebamo reci NE i uz malo strpljenja nakon toga napokon bi imali svoju drzavu!
Drugo, ulaskom u EU, Evropski islamofobi (kojih je zapad pun, a na zapadu sam 20 godina) bi nas samo tako tlacili non stop i nikad vise nebi bili ni svoji a ni rahat. Sve bi nam uzeli i samo bi gazili. Pogledaj samo ovo oko popisa sada sto EU ne odobrava objavu popisa Srbima. Naravno da se radi o brisanju Bosnjaka. E tako bi nam bilo u EU u svemu. I u ekonomiji. I u poslovanju. BiH bi bila Geto Evropske Unije samo za muslimane.
Osim toga ko kaze da moramo u EU da BiH bude jaka i razvijena drzava. Svicarci nisu u EU i sta im fali?
Bosnjaku EU nikad nece biti prijatelj. Ja bi volio da grijesim ali svi podaci idu u tom smijeru. Zalosno je da to Bakir ne vidi i da zuri ka EU. Moj Bakire upravo u suprotnom smijeru trebas trcati.
Ovo vidi vecinom samo dijaspora, jer zivi na zapadu i vidi mrznju zapada i EU prema islamu. Gorazde je najbolji primjer da Bosni ne treba EU da bi funkcionisala. Kad bi se svaki kanton razivjao samo 50% kao BPK, narodu u Bosni bi bilo odlicno. Ali mi nemamo principa nikakvih prema ustasama i cetnicima. Dok u njihovim firmama nema zaposlenih Bosnjaka, to u Bosnjackim ima masovno.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Ma Bakir je naivan. Pogledaj 9. minut emisije i kako govori da se vec 4 godine zalagao za drugaciji pristup ulaska u EU da udjemo brze, pa mu sad drago sto su mu Njemci i Englezi dali novi plan. Pa nista gore i pogubnije nebi bilo po Bosnjake od ulaska u EU. Samo Srbima i Hrvatima to odgovara - da budu sa svojom bracom - a nama nikako ne. Mi bi uvijek bili mali zalutali Muslimani a ovako mozemo imati svoju drzavu i svoju slobodu.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
ja se nadam da je i on svjestan da EU nije naš put
al ipak to se mora govorit, uprotivnom moze imat problema i on i Bošnjaci
Ono što nama treba od EU je ugovor o slobodnoj trgovini, osim na podruciju poljoprivrede, nesto slicno kao i Turska sto ima. A sto se tice clanstva, to nista, ne trebaju nama EU propisi sta predstavlja brak, sta je to ravnopravnost. A ne treba ni zaboravit da me u europi nemamo prijatelje. Nasa je nada da ce se US ponovo pocet mijesat ovdje i izbacit EU, jer za njih vrijedi ona, US nema prijatelje samo interese.
al ipak to se mora govorit, uprotivnom moze imat problema i on i Bošnjaci
Ono što nama treba od EU je ugovor o slobodnoj trgovini, osim na podruciju poljoprivrede, nesto slicno kao i Turska sto ima. A sto se tice clanstva, to nista, ne trebaju nama EU propisi sta predstavlja brak, sta je to ravnopravnost. A ne treba ni zaboravit da me u europi nemamo prijatelje. Nasa je nada da ce se US ponovo pocet mijesat ovdje i izbacit EU, jer za njih vrijedi ona, US nema prijatelje samo interese.
[quote="ABen"][quote="BosnjackaHercegovina"]Ma Bakir je naivan. Pogledaj 9. minut emisije i kako govori da se vec 4 godine zalagao za drugaciji pristup ulaska u EU da udjemo brze, pa mu sad drago sto su mu Njemci i Englezi dali novi plan. Pa nista gore i pogubnije nebi bilo po Bosnjake od ulaska u EU. Samo Srbima i Hrvatima to odgovara - da budu sa svojom bracom - a nama nikako ne. Mi bi uvijek bili mali zalutali Muslimani a ovako mozemo imati svoju drzavu i svoju slobodu.
pa naravno, mi trebamo ostati van evropske unije i sačekati da se isele srbi i hrvati i za nekih 200 godina ćemo imati svoju bošnjačku državu i biti sretni zato što je imamo a u rangu razvoja sa najgorim afričkim zemljama. To neće dočekati ni moji praunuci ako se uopšte budu rađali.
Za sve to vrijeme ti ćeš ostati u mrskoj evropskoj uniji gdje muslimani nemaju nikakva prava i očajavati zbog tog. je li misliš da smo ludi i da ne prepoznajemo tvoje prave namjere iznošenja ovakvih ideja. mi trenutno nemamo alternativu od približavanja evropskoj uniji a ti ako misliš suprotno, prodaj sve što imaš u evropskoj uniji uzmi dobru otpremninu i nagovori još 50.000 bošnjaka iz EU da tako urade i sa kapitalom kog donesete u Bosnu otvorite fabrike i zaposlite nezaposleni bošnjački narod. Tada bi nas se povećao broj, imali bi više radnih mjesta, odličnu ekonomiju i ne bi morali čekati 200 godina da postanemo država bošnjaka.
Čekamo vas u Bosni.
pa naravno, mi trebamo ostati van evropske unije i sačekati da se isele srbi i hrvati i za nekih 200 godina ćemo imati svoju bošnjačku državu i biti sretni zato što je imamo a u rangu razvoja sa najgorim afričkim zemljama. To neće dočekati ni moji praunuci ako se uopšte budu rađali.
Za sve to vrijeme ti ćeš ostati u mrskoj evropskoj uniji gdje muslimani nemaju nikakva prava i očajavati zbog tog. je li misliš da smo ludi i da ne prepoznajemo tvoje prave namjere iznošenja ovakvih ideja. mi trenutno nemamo alternativu od približavanja evropskoj uniji a ti ako misliš suprotno, prodaj sve što imaš u evropskoj uniji uzmi dobru otpremninu i nagovori još 50.000 bošnjaka iz EU da tako urade i sa kapitalom kog donesete u Bosnu otvorite fabrike i zaposlite nezaposleni bošnjački narod. Tada bi nas se povećao broj, imali bi više radnih mjesta, odličnu ekonomiju i ne bi morali čekati 200 godina da postanemo država bošnjaka.
Čekamo vas u Bosni.
Ako ti nije lijepo u Bosni, ti je napusti i trazi sebi posao na zapadu. Ali Bosna kao drzava nema sta da radi u EU. Ako mislis da Bosna kad udje u EU neko sa zapada ce otvoriti fabriku. Sanjaj dalje...emir je napisao/la:
Čekamo vas u Bosni.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
- BosnjackaHercegovina
- Član
Dragi moj Emire,emir je napisao/la:ABen je napisao/la:pa naravno, mi trebamo ostati van evropske unije i sačekati da se isele srbi i hrvati i za nekih 200 godina ćemo imati svoju bošnjačku državu i biti sretni zato što je imamo a u rangu razvoja sa najgorim afričkim zemljama. To neće dočekati ni moji praunuci ako se uopšte budu rađali.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Ma Bakir je naivan. Pogledaj 9. minut emisije i kako govori da se vec 4 godine zalagao za drugaciji pristup ulaska u EU da udjemo brze, pa mu sad drago sto su mu Njemci i Englezi dali novi plan. Pa nista gore i pogubnije nebi bilo po Bosnjake od ulaska u EU. Samo Srbima i Hrvatima to odgovara - da budu sa svojom bracom - a nama nikako ne. Mi bi uvijek bili mali zalutali Muslimani a ovako mozemo imati svoju drzavu i svoju slobodu.
Čekamo vas u Bosni.
Najveca je zabluda vjerovanje da ce BiH nekako prosperirati ulaskom u EU.
Upravo suprotno je istina: EU ce prosperirati ulaskom BiH u EU, a BiH ce izgubiti vjerovatno sve sto ima i ako nema puno. Pogledaj samo Hrvatsku - kako njima ide? Nikad gora ekonomija. 15,000 mladih ljudi otislo iz zemlje u svega 12 mjeseci (a to je tek pocelo). Hrvatska nikad nece biti tamo gdje bi bila da nije usla u EU - nije bilo bajno u HR ni prije ulaska u EU, ali sad ce im biti puno gore i taj ekonomski pad ce samo nastaviti. Jer ostajat ce samo stari ljudi, a mladi, na kojim se bazira ekonomija, odlaze. Vidjet ces za 5-6 godina ko je bio u pravu.
Ima jedna Mostarska poslovica u kontekstu davanja novca bankama da ce ti one zarade profit, koja glasi: "Samo kita raste u tudjoj ruci." Tako ti je isto u kontekstu davanja drzave drugima. Zar zaista mislis da ce oni razvijati tvoju BiH kad mogu na racun tvoje BiH razvijati svoju Njemacku?
Zar ti stvarno mislis da je Njemcu ili Francuzu stalo do tebe i tvog uspjeha vise nego meni? Zar ti stvarno mislis da ti Hans misli dobro vise nego ja? I zar vjerujes da bi toliki broj Bosnjaka sa iskustvom na zapadu tebi zagorcavalo zivot i gradilo drzavu preko tvoje grbace govoreci tebi da ne ulazis u EU? Nakon 20 godina ovdje, i 10 godina na zapadnjackim univerzitetima - sve ono sto sam naucio mi govori - ulazak u EU je pogubno za BiH i njen narod, a pogotovo Bosnjake. Samo ce biti gore i sigurno nece biti bolje. Meni, i ovakvima kao ja, sa zapadnjackim diplomama i vezama po zapadu i radnim iskustvima po zapadu - nama ce biti lijepo ako BiH udje u EU - moci cu malo u Mostar, a malo po zapadu, i svugdje ce mi biti dobro. Ali vama u BiH ce biti uzasno - i sve cete izgubiti ako BiH udje u EU. Savjetujem i tebi i svakom unutar BiH, pogotovo Bosnjacima (a i Srbima i Hrvatima), da dobro razmisle o cinjenicama (a ne o retorici zapada i EUa).
U BiH je tesko - ja to razumijem - ali razumi i ti da ce ti biti samo teze ulaskom u EU, a nikako lakse. To jest, izbor je izmedju loseg (bez EU) i goreg (u EU). A da ne govorimo o tome da bi u slucaju prelaska Bosnjaka preko 65% populacije, imali sansu da ispravimo sve ono sto je lose u drzavi i napokon napravimo nesto od drzave.
BosnjackaHercegovina je napisao/la:Najveca je zabluda vjerovanje da ce BiH nekako prosperirati ulaskom u EU.
Who Pays for the European Union:

Ovako su digli Spaniju, Portugal, Irsku i postepeno istocni blok iz blata. Zato EU za sada nema alternativu. Ako kada Turska (ili OIC) opet prestigne ekonomski standard Njemacke sve clanice EU ce se dobrovoljno uclaniti u novo Osmansko carstvo jer nigdje u Evropi (osim mozda u toj zaostaloj Svicarskoj) san o slobodi nacionalne drzave nije vazniji od ekonomskog prosperiteta.
To ipak ne znaci da treba pristati na clanstvo u EU dok postoji Genocidna.
- BosnjackaHercegovina
- Član
Abidaga je napisao/la:BosnjackaHercegovina je napisao/la:Najveca je zabluda vjerovanje da ce BiH nekako prosperirati ulaskom u EU.
Who Pays for the European Union:
Ovako su digli Spaniju, Portugal, Irsku i postepeno istocni blok iz blata. Zato EU za sada nema alternativu. Ako kada Turska ili OIC opet prestigne ekonomski standard Njemacke sve clanice EU ce se dobrovoljno uclaniti u novo Osmansko carstvo jer nigdje u Evropi (osim mozda u toj zaostaloj Svicarskoj) san o slobodi nacionalne drzave nije vazniji od ekonomskog prosperiteta.
To ipak ne znaci da treba pristati na clanstvo u EU dok postoji Genocidna.
Ne znam tacno ni sta si pokusao reci s ovim. Jer ovaj graf govori da Njemci ulazu najvise u EU. Pa sta? Da li to znaci da Njemci gube pare ulazuci u EU ili da Njemci ulazu jer im se isplati ulagati u EU vise nego ostalima? Da li to znaci da Njemci "dijele" pare drzavama kao Grckoj na primjer ili da Njemci ulazu vise i EU jer se EU vise isplati njima nego drugima?
Drugim rijecima ovaj Graf ne dokazuje to sto ti tvrdis da dokazuje. On dokazuje upravo suprotno.
Ako zelis dokazati da bi BiH nekako prosperirala ulaskom u EU - onda ti je matematika jako slaba.
Ovaj graf samo govori koliko koja zemlja ulaze za EU. On ne govori koliko koja zemlja dobiva od EU. A da bi saznao kome se vise EU isplati ili neisplati moras gledati "rate of return" drzava, to jest procenat povrata naspram uloga. To jest, moras vidjeti koliko para svaka drzava dobija na ulozenu marku u EU.
I ako to uradis, vidjet ces da Njemacka dobija mnogo vise od, recimo, Rumunije ili Hrvatske. To jest, ako Njemacka za svaku ulozenu marku dobije dvije, Rumunija ili Hrvatska ili Bosna bi na istu ulozenu dobile po 10 feninga, sto znaci da novac lagano migrira iz Rumunije, Hrvatske i BiH prema Njemackoj. Sto znaci da te zemlje siromase dok se Njemacka bogati. A ovakav graf bi ti takvu situaciju pokazao upravo tako sto bi Njemacka ulagala vise i od Hrvatske i od Rumunije i od BiH - upravo kako on to pokazuje sada. Pogledaj.
Dalje, jos jedan problem sa ovim grafom je - ovdje stoji da je Grcka zadnja (to jest u minusu po pitanju ulaganja u EU), sto znaci da drugi ulazu u Grcku vise nego ona ulaze u EU. Ali sta tacno znaci "ulazu". To ne znaci da oni daju pare Grcima. Oni Grcima ne daju nista. To znaci da su Njemci, Englezi i Francuzi pokupovali sve sto valja u Grckoj i za te nekretnine su platili kes (i to se ubraja u "ulaganje u EU") time gurajuci Grcku na dno liste, i gurajuci Njemce i Engleze i Francuze na vrh. Ali u stvari, danas Grckom vladaju te tri zemlje, i ti "ulozi" nisu "pokloni" ili "sadake" - nego su izrabljivanje Grcke kupujuci nekretnine, firme i ostale vrijednosti po Grckoj u momentu kad su ovi bili najlosiji sto su mogli biti. To bi isto bilo kad bi ja saznao da si ti izbjegilca, pa od tebe kupio zlatni lanac vrijedan 1000 maraka za 100 maraka samo zato sto znam da nemas odakle djecu nahraniti. To nije "ulaganje" to je kriminal - samo legalizovan. I takvo "ulaganje" je upravo i razlog zasto ovaj graf pokazuje da te 3 zemlje "ulazu" najvise, a Grcka "najmanje" - u stvari ti ulozi su obicna ratna profitiranja - ovima pala drzava i bili na koljenima, a ovi bogati iskoristili i uzeli sve budzasto za kesh i sad kad se ekonomija oporavlja, naravno dobivas ogroman povrat na ulog. Izjeo vuk magarca. Sta mislis ko je tu vuk a ko magarac, Njemacka ili Grcka? Isto ko sto bi ja za tvoj zlatni lanac od 1000 maraka dobio 900 maraka profita, a tebi dao 100.
Pa da li je slucajnost da Grcka, koja je ulozila najmanje takodjer ima i najgoru ekonomiju, dok Njemacka koja je ulozila najvise ima najveci prosperitet. Sta ti to govori? Kome se EU isplatila, Grckoj ili Njemcima?
Znaci moras naci graf ne samo uloga u EU, nego i profita iz EU za svaku drzavu. Pa tek onda pogledaj koliki su procenti za sve te drzave. Tvoj graf gore govori samo koliko je koja drzava ULOZILA u EU. Plus, zar stvarno mislis da bi toliko ulagali da im se ne isplati, i zar stvarno mislis da i drugi nebi vise ulagali da im se isplati? Ne. Nego njima se isplati najvise, zato najvise i ulazu. Ostale drzave ga tu puse. Kao sto bi i mi.
U ostalom, pronadji informacije o povratu na ulog Njemacke i Rumunije, ili Njemacke i Hrvatske pa se uvjeri sam.
Ukratko, Bosnjaci trebaju EU reci NE, a da Bog da da i Hrvatska i Srbija i Crna Gora udju u EU. Nikad rahatniji nebi bili.
Samo BiH.
Bas to! Svi ti socijalni slucajevi od drzava se rado odricu samostalnosti dok im unija placa zemljoradnike po kvadratnom metru zasijane zemlje a ne prema proizvodnji i zasluzi. Zato ni jedna stranka u BiH ne moze reci da je protiv EU.BosnjackaHercegovina je napisao/la:Da li to znaci da Njemci "dijele" pare drzavama kao Grckoj
Pogledaj ti ekonomski standard u sugavoj Spaniji, Portugalu, Irskoj pa eto i istocnom bloku prije ulaska u EU pa ce ti biti jasno zasto im ne pada na pamet da se odreknu svabskog feninga.BosnjackaHercegovina je napisao/la:I ako to uradis, vidjet ces da Njemacka dobija mnogo vise od, recimo, Rumunije ili Hrvatske. To jest, ako Njemacka za svaku ulozenu marku dobije dvije, Rumunija ili Hrvatska ili Bosna bi na istu ulozenu dobile po 10 feninga, sto znaci da novac lagano migrira iz Rumunije, Hrvatske i BiH prema Njemackoj. Sto znaci da te zemlje siromase dok se Njemacka bogati. A ovakav graf bi ti takvu situaciju pokazao upravo tako sto bi Njemacka ulagala vise i od Hrvatske i od Rumunije i od BiH - upravo kako on to pokazuje sada. Pogledaj.
Zemlje jugoistocne Europe nisu prosperirale ulaskom u EU. Bugarska i Rumunija su najbolji primjeri. Izgubili su milione stanovnika a to je najveci resurs jedne drzave. Problem je u tome sto vise porodice nemaju po 5-10 djece vec jedno ili dvoje. Tako kad to jedno ode onda se gasi i ognjiste. Uz to sve bitnije firme su presle u svapske ruke. Pogledaj rumuniju na sta lici. Pretvorili su se u cigan land.
Za Bosnu je najbolje da tezi ka odredenim normama koje su u EU kao socijalna zastita, drzava prava itd. To ne treba odbacivati. Naprotiv. To je nesto za nase dobro.
Na drugoj strani ne treba ocekivati da ce EU rijesiti bilo sto. Ona to nece. Pitanje je i do kada ce trajati ta unija. Jedini koji nam mogu pomocu smo mi sami sebi.
Za Bosnu je najbolje da tezi ka odredenim normama koje su u EU kao socijalna zastita, drzava prava itd. To ne treba odbacivati. Naprotiv. To je nesto za nase dobro.
Na drugoj strani ne treba ocekivati da ce EU rijesiti bilo sto. Ona to nece. Pitanje je i do kada ce trajati ta unija. Jedini koji nam mogu pomocu smo mi sami sebi.
Biće onako kako Bošnjaci odluče