☑ Pravila foruma i savjeti

Šta je to Bošnjaštvo?

BATONKULIN
Član

Re: Šta je to Bošnjaštvo?

Post Postao/la BATONKULIN » 02 nov 2012 20:21

Hercegorstak je napisao/la:
jer Bosna je bila nominalno katolička zemlja, i katoličanstvo je jačalo kod nas u 15 stoljeću, prije Turaka. Na drugu ruku, možda bi svi Hrvati sad bili Bošnjaci, zavisi koji narod bi bio veći i mogao da absorbira drugog, ali to je sve sad prazna priča.

Jesmo to što jesmo, i bez Islama ne bi bili to. Cijela historija bi nam bila poptuno drugačija.
Bosna je u to vrijeme nije bila većinski katolička ona je bio uglavnom Paganska i poveliki dio populacije bio katolik. Tu je i bosanska crkva bila u to vreme.

vespa
Član

Post Postao/la vespa » 02 nov 2012 20:26

Naravno sa ovim se ne slazem, da nema BOSNJAKA BEZ ISLAMA. Ne bi zelio da budem pogresno shvacen, da sugerisem deislamizaciju Bosnjaka ili slicno, ali to bi znacilo, hipoteticki, kada bi Bosnjaci masovno promijenili vjeru, da ne bi vise bili Bosnjaci. Sta bi onda bili? :zastava:
Ne, ne, to ne znači da SADA izgube Islam, nego da ga nisu nikad imali. Da Islama nikad nije bilo uopšte, ne bi bilo ni ovog Bošnjaka.

Nema Bošnjaka bez Islama u smislu da ovaj narod kakav je sad ne bi postojao uopšte. Bili bi nešto potpuno drugo, nama danas neprepoznatljivo. Čak i katolici i pravoslavni u BiH imaju zanačajan Islamski uticaj u kulturi (hrani, nošnji, itd.). SVE bi bilo drugačije da nije bilo Osmanskog doba. Možda nas ne bi ni bilo uopšte, možda bi svi mi bili Hrvati sada, jer dva naroda koji pričaju isti jezik i da su oboje ostali katolici, vjerovatno bi se sklopili u jedno. jer Bosna je bila nominalno katolička zemlja, i katoličanstvo je jačalo kod nas u 15 stoljeću, prije Turaka. Na drugu ruku, možda bi svi Hrvati sad bili Bošnjaci, zavisi koji narod bi bio veći i mogao da absorbira drugog, ali to je sve sad prazna priča.

Jesmo to što jesmo, i bez Islama ne bi bili to. Cijela historija bi nam bila poptuno drugačija.
Ne, napisao si 'DANAS NEMA BOSNJAKA BEZ ISLAMA', a mozda si mislio NE BI BILO. Mislim da bi bila Bosna i Bosnjaci, vjerovatno bi obuhvacala dobar dio Dalmacije, nebitno je sad to. Hrvatska je izgubila drzavnost mnogo prije Bosne, u uniji sa Ugarskom, tako da je vjerovatniji ovaj drugi scenario u nekoj varijanti.

Hercegorstak
Član

Post Postao/la Hercegorstak » 03 nov 2012 14:33

BATONKULIN je napisao/la:
jer Bosna je bila nominalno katolička zemlja, i katoličanstvo je jačalo kod nas u 15 stoljeću, prije Turaka. Na drugu ruku, možda bi svi Hrvati sad bili Bošnjaci, zavisi koji narod bi bio veći i mogao da absorbira drugog, ali to je sve sad prazna priča.

Bosna je u to vrijeme nije bila većinski katolička ona je bio uglavnom Paganska i poveliki dio populacije bio katolik. Tu je i bosanska crkva bila u to vreme.
Nisam nigdje reko da je Bosna bila "većinom" katolička zemlja. Bosna je od početka bila nominalno katolička, a katolicizam je ojačao pri kraju kraljevine, prije pada pod Osmanlije, i da se tako nastavilo vjerovatno bi bila glavna vjera u državi. Bosanska Crkva je teško oslabila u te zadnje godine. Poenta je, da nije bilo Islama, Bosna bi vjerovatno bila katolička. Bosanska crkva sigurno ne bi preživila u moderno doba, a pogotovo ne do danas. "Paganska" narodna vjerovanja jesu preživjela u katoličkoj crkvi u Bosni, i u Bosanskoj Crkvi, jer kod nas je hrišćanstvo bilo slabo, ali pretjerivanje je reći da su većina populacije bili "pagani".

Bosman
Administrator

Post Postao/la Bosman » 03 nov 2012 15:23

Ja tvrdim da ni danas nema Bosnjaka bez islama.

Jer sta se moze primjetiti? Oni koji ce se izjasniti kao ''Bosanci'' su vecinom komunjare koji zele potpuno vjeru odbaciti.
Sto se vise Bosnjaci udaljuju od islama, vise se udaljuju i od Bosnjastva. Ja to kazem, iako nisam bas neki vjernik.

A pogledajte samo natalitet, bolji nam je od sprskog i hrvatskog zahvaljujuci islamskom odgoju. :gut:

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 13 nov 2012 12:57

.
Zadnja izmjena: Bosnjak, dana/u 23 sep 2018 22:03, ukupno mijenjano 1 put.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 14 nov 2012 09:50

Vjera igra i te kako veliku ulogu danas a igrala je jos vecu u proslosti. Islam i jeste sacuvao bosnjastvo jer su bosnjaci katolici i pravoslavci odbacili bosnjastvo iz vjerskih razloga i priklonili se srpskom i hrvatskom narodu. Jedini koji su ostali privrzeni Bosni (casti izuzecima) su upravo bosnjaci muslimani. Nas su nasa do "jucerasnja" braca bosnjaci katolici i pravoslavci podpomognuti hrvatima i srbima htjeli unistiti. Zbog toga ja njima ne mogu nikada oprostiti niti dozvoliti da kazu Tvrtko je nas, Kulin je nas i sve to zbog toga sto navedeni nisu bili muslimani. Tvrtko i ostali bosanski vladari su se borili za BIH, danas se mi bosnjaci muslimani borimo za BIH i logika je vrlo jednostavna MI SMO NASLJEDNICI Tvrtka i ostalih bh vladara. Bosnjastvo je za mene nevezano za vjeru, historijski gledano bosnjaci su bili i bogumili, i katolici, i pravoslavci (iako malim dijelom) i naravno muslimani ali su se svi u nekim odredzenim periodima borili za Bosnu kao svoju drzavu.

Bonjastvo je za mene vezano za ljubav prema Bosni i zeljom da Bosnu postoji. Mozda najprostiji odgovor na pitanje sta je to bosnjastvo je BOSNJASTVO JE BOSNA.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Jack
Administrator

Post Postao/la Jack » 16 nov 2012 06:03

Bošnjaštvo nije proces da ti ustanes jednog dana i kazes.Ja sam Bosnjak.I to je kraj price.
To je proces koji traje cijelog zivota.Za njega se radi.I za njega se realizuje.Bosnjak isto ne znaci da ti imas selektivna prava odredjivati i reci, sta i ko je Bosnjak

Bosnjastvo je nacionalni pokret koji treba da prevazidje nacionalne ali i rasne podjele.Ne mozes ti biti Bosnjak, clan nekog ''Praskozorja, igrati se rasista, i raditi na tome.To nije Bosnjastvo

Jednom je jedan crnac upitao Malcolma X.Najpoznatijeg crnog oratora, genijalca kakav se radja jednom u 100 godina.Sta je to Islam?Ja zelim da budem dio Islama

Nato mu je on odgovorio.Ne mozes da budes dio neceg, kada se ne razumijes u tematiku.Mogu ja reci, dobro je, i to sto si ti rekao.Budi clan.Ali, ako se ti ne razumijes u to.Sta cu ja tebi reci.Bosnjastvo nije danas nesto od danas do sutra, nesto sto se jede, nesto ste je sad tu, a za 20 godina nece biti.Ma, koliko ''komsije'' to zeljeli.Bosnjaci su ti.Bosnjaci ste i vi.Bosnjaci su i one male bebe koje se radjaju.Na tome se mora raditi.Znao sam da se posvadjam s rahmetli ocem, kazem mu.Nema, ovako ces biti.Pa, i on je bio ponosan, znao je da ja znam historiju.Znao je da je njegovo vrijeme, i vrijeme onog sto je namecano njemu.Zavrsilo

Mi smo danas na prekretnici svijetova.Nigdje, kao u Bosni se ne razbija ni Islam, a ni Bosnjaci kao u Bosni.Mi smo prva linija i Islama u zadnjih 300 godina, ali imamo i unutrasnje neprijatelj, koji kao neki novi Trojanski konj, gledaju i kazu nam.Evo ga.Sad cemo im stvoriti novu pricu, reci cemo.Bili su tu nekada, a sada smo mi tu.Ne, ne i ne.To nije Bosnjastvo, to nije nista

Rasisam, selektivna prava, i sve ostalo.Bosnjastvo nije ni da se jedan dan probudis, i sta uradis. Nista.Na tome se mora raditi, to se mora graditi, kao sto kuca ne ide sama od sebe, kao sto selo ne ide samo od sebe na Bosnjacku stranu.Na tome se mora RADITI.Nije danas lahko reci, ispasti pametan.Jer iako smo od krvi i mesa, neki mnogo pismeniji od drugih.Nista, pa cak ni to.Nije toliko vazno, koliko bi svako od vas mogao da kaze.Ponosan sam da sam Bosnjak.Uradio sam ovo.Nije nesto.Nisam najvise uradio.Nisam ni najbolje uradio.Ali, uradio sam dosta.I mogu jos vise.I mogu jos i vise.I to je nesto cemu treba da mi tezimo.Nema necu, ne mogu, ne znam, kako, zasto, i ostale trice

Na kraju dana, kada noc zamjeni dan, kada ovozemaljski zivot zavrsi, kako za mene, tako i za vas.Onda se ti trebas pitati.A, sta sam ja to, izvini molim te?Uradio za Bosnjastvo?

Sto sam pricao o Praskozorju, bijeloj rasi, razbijao Islamsku zajednicu, izigravao Bosanca, ili pokusao nesto da uradim.Danas, a ne sutra

Jer, ma koliko ti mislio da znas, ma koliko ti mislio da umijes, da mozes i hoces, da sve i jos vise od tog znas.Na kraju nikad neces znati sve, i nikad neces moci sve sam da uradis, bez obzira koliko ti mislio da licno vrijedis, ili znas.E, mi kao grupa, ne vrijedimo puno.Zalosno je to.Bosnjaci kada budu vise slijedili moje ucenje, imat ce i vise Bosne, i vise ponosa, a ne ovako.Ne, ovako kada i sami ne znamo, ne mozemo, pitamo se kako i zasto, gledamo i okrecemo glave, podmecemo drugim stupice, puni smo zavisti jedni prema drugim, svak gleda u materijalno, pa moja familija je najbolji primjer.Niko ne radi, da pomaze, niko ne radi za nas cilj

Kad to budemo imali.Onda cemo imati sve i jos vise od tog.Sad nazalost imamo mnogo manje

To je moj izgubljeni raj, to je moj nedosanjani san, to je moja vizija, to je moja realnost.To je nesto s cime se budim svakog dana, gledam svako jutro, dizem se i ustanem.I razmisljam.Kako?

A, ne zasto, ne ne mogu, ne kako bih, ne ovako i ne onako.!

Nakon moje smrti, mnogi ce me ismijavati, pa to je u naravi jednog iskompleksiranog Balkanskog seljacica, a ponajvise Bosnjaka.Niko nece gledati ni moju skolu, niko nece gledati sta sam ja znao, ili sta nisam znao.Za vecinu vas, ja cu biti prolazna slika, nesto sto je sad tu, sutra i nije.

Onog dana, kad sklopite oci, dobro razmislite, i probate da nadjete nesto bolje i jace, vise od onog.Mozete me komotno svakog dana pljuvati i omalozavati, ali danas, sutra, pa i bilo kada.Nikad, pa ni tad, necete moci mi reci

To je moja vizija onog sto je Bosnjastvo, ono sto bi trebalo da bude, a nije.Ono na cemu se treba raditi
Never had i imagined living without you Angelene :(
Prekaljeni demografski borac i savjetnik za nadgrobni zivot :) :lol:
Ne postoji burek s sirom :vojnik4: samo sirnica :mrgreen: :mrgreen:

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 02 okt 2013 14:43

http://www.info-ks.net/clanak.php?id=35 ... pod_nav=11
New York Times 1880. godine pisao o Bošnjacima

Zanimljiva činjenica je da su Amerikanci, prije tačno 133 godine čuli i posvjedočili da postoje Bošnjaci, ponosan i neustrašiv narod, tamo negdje, hiljadama kilometara daleko…

slika

New York Times je 3. oktobra 1880. godine, objavio članak pod naslovom "EUROPE'S APPLE OF DISCORD" (Evropska jabuka razdora), gdje stoji: "Bošnjaci (The Bosniaks) 1878. nisu imali racionalne šanse da slome Austriju, ali su se unatoč tome borili."

Još davno (1601.) je Mavro Orbini, dubrovački benediktanac, pisac, ideolog i historičar za Bošnjake i bosanski jezik rekao da je: "…najglađi i najelegantniji jezik i diče se činjenicom da jedini oni danas paze na čistoću slavenskog jezika".

Tridesetak godina nakon što je zapisao ovu svoju izreku, znameniti Bošnjak, Muhamed Hevaji Uskufi, rođen u Tuzli, 1631. godine, napisao je jedan od najstarijih rječnika na Balkanu, tursko-bosanski rječnik.

Informacije radi, prvi rječnik srpskog jezika nastao je skoro dva stoljeća kasnije, 1818. godine, Vuk Karadžić napisao je rječnik na ćirilici i ijekavici, a sadržio je 26.270 riječi.

Međutim, nakon 1878. godine i odlaska Osmanlija, uslijedio je period borbe za opstanak, jer su Bošnjaci nedugo nakon toga ostali bez jezika i etničkog porijekla, a vjerska diskriminacija počela je da uzima danak. Nekada glavni faktor balkanske politike, Bošnjaci, postali su preko noći, nemoćni i nijemi promatrači.

U narednim političkim sistemima, bosanski jezik je preimenovan u srpsko-hrvatski, a Bošnjaci su doslovno ukinuti, pa se moglo birati između: Srbin, Hrvat ili neopredijeljen. Tek nakon osamostaljenja BiH, mogli smo da budemo Bošnjaci koji govore bosanski jezik. Međutim, oni koji su sprovodili ovakve, fašističke ideje i zakonike, i nakon raspada prethodnih političkih sistema, nastavili su da njeguju tradiciju obespravljivanja.

Zar treba da nas čudi puko negiranje onih koji su bili spremni da nas etnički istrijebe, samo zato jer smo različiti? Njihove riječi su "mehlem", za razliku od onoga što su nam priređivali u toku agresije na BiH.

Zanimljiva činjenica je da su Amerikanci, prije tačno 133 godine čuli i posvjedočili da postoje Bošnjaci, ponosan i neustrašiv narod, tamo negdje, hiljadama kilometara daleko…

New York Times je 3. oktobra 1880. godine, objavio članak pod naslovom "EUROPE'S APPLE OF DISCORD" (Evropska jabuka razdora), gdje stoji:

"Bošnjaci (The Bosniaks) 1878. nisu imali racionalne šanse da slome Austriju, ali su se unatoč tome borili."

I na kraju, zapitati se kakav je moral i svijest onih ljudi koji pred nepobitnim činjenicama, okreću glavu i pričaju davno ispričanu priču, koja je, nažalost, naslijeđe fašističke idologije.

Historija svjedoči da puko mijenjanje naziva i mjere represije ne mogu uništiti ono što smo stoljećima njegovali, vjeru islam, bosanski jezik i naš bošnjački identitet.

Roger Wilco
Član

Re: Ovakvih nam treba vise

Post Postao/la Roger Wilco » 23 nov 2013 06:12

Bosnjak je napisao/la:Nema kod mene maskarade, kod mene je sve javno i na forumu i u životu, pričam što i mislim i imam logična objašnjenja za sve.

Kod tebe je opet druga priča, maskarada i na forumu, a eto i na avataru, ovdje se zalažeš za neke retrogradne ideje, hajde fino u javnost pa reci to sve što ovdje govoriš. Mislim, ako si toliko siguran da se iko slaže s tobom. Tvoje ideje ne prolaze ni u džamiji, a kamo li gdje drugo. Zato zna se gdje s njima možeš ;)

Ako nema maskarade zašto ne staviš svoj pravi nik...znaš onaj pod kojim pišeš već godinama?
I taj ljiljan na avataru ti je malo prevelik i nije ni dobra maska ni prava kompenzacija onome šta pišeš.
Inače "logiku" u tom tvom militantnom sekularističkom i nadasve stupidnom tumačenju identiteta Bošnjaka samo ti i tvoja raja vidite, bolje rečeno priželjkujete. Propao vam projekat Bosanstva pa ste se sada malo prešaltali.
Niko ne priča o idejama nego o činjenicama a činjenica je da su Bošnjaci muslimanski narod, da je naša kultura, tradicije, običaji, moralne norme, mentalitet pa i sam jezik prožeti Islamom. To je veliki dio našeg identiteta i bez njega nema Bošnjaka kao kolektiva. To svaki pravi Bošnjak ne samo zna nego i intimno osjeća.

Što se tiče teme i prvoh posta, da ponovim...iznenadni prelasci dojučerašnjih ober-bosanaca, koji su inače naglašeno željni javne prisutnosti i samopromocije, je krajnje sumnjivo i na kraju krajva poželjno samo ako je iskreno i sa namjerom uklapanja. Za početak takvi moraju prihvatiti, učiti i pratiti a ne voditi.
Međutim treba biti oprezan jer je moguće da se nakon očite propasti Bosanstva sada među Bošnjake pokušaju ubaciti prvo oni a zatim njihove pogubne ideje koje će nametati kao mjeru i mainstream. Upozoravalo se na ovo još godinama ranije, na starom forumu. Trovjersko tj. trokulturno, trotradicijsko i trobičajno Bošnjaštvo nije samo glupost nego i potpuno ista ideja kao i Bosanstvo koje je opet reducirano Jugoslovenstvo. Svo troje ima za cilj Bošnjački nestanak.

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 23 nov 2013 08:13

Roger. Kad vec spominjes ljiljan.. pa valjda ti je poznato da ljiljan alsolutno nista nema sa islamom nego (ironicno!) Ima svoje korijenje u drgoj vjeru!!
A i pored toga moze biti simbol bosnjastva..

Istinski mislim, da sto vise budemo vezali isam uz bosnjastvo sve ce vise ateista i agnostika, znaci ljudi koji nisu tolko vezani vjeri, udaljiti se i od bosnjastva!! Samim tim bice ih jos teze i privuci vjeri, mada je to opet druga tema..
Sa druge strane sad kritikujes sto etobosanac postaje bosnjak.. a mislim da smo se nekad svi slagali da trebaju bosanci i Muslimani kao prvi da se asimiliraju u bosnjacki korpus.. to je krajnje ambivalentna izjava!!!
Umjesto da se ugledamo na to kako drugi narodi asimiliraju u svoj korpus (hrvati muslimani u hr) mi eto hocemo jos vise da se ogradimo.. i podjelimo nas bosnjacki u jos vise dijelova jer eto busmo dovoljno podjeljeni..

Mi nu islam ni bosnjqstvo necemo jacati kroz vezanje jegnog uz drugo nego kroz institucije koje trebamo graditi i podrzavati..

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 23 nov 2013 10:09

-
Zadnja izmjena: Bosnjak, dana/u 23 sep 2018 22:05, ukupno mijenjano 1 put.

Roger Wilco
Član

Post Postao/la Roger Wilco » 23 nov 2013 16:00

e-din je napisao/la:Roger. Kad vec spominjes ljiljan.. pa valjda ti je poznato da ljiljan alsolutno nista nema sa islamom nego (ironicno!) Ima svoje korijenje u drgoj vjeru!!
A i pored toga moze biti simbol bosnjastva..

Istinski mislim, da sto vise budemo vezali isam uz bosnjastvo sve ce vise ateista i agnostika, znaci ljudi koji nisu tolko vezani vjeri, udaljiti se i od bosnjastva!! Samim tim bice ih jos teze i privuci vjeri, mada je to opet druga tema..
Sa druge strane sad kritikujes sto etobosanac postaje bosnjak.. a mislim da smo se nekad svi slagali da trebaju bosanci i Muslimani kao prvi da se asimiliraju u bosnjacki korpus.. to je krajnje ambivalentna izjava!!!
Umjesto da se ugledamo na to kako drugi narodi asimiliraju u svoj korpus (hrvati muslimani u hr) mi eto hocemo jos vise da se ogradimo.. i podjelimo nas bosnjacki u jos vise dijelova jer eto busmo dovoljno podjeljeni..

Mi nu islam ni bosnjqstvo necemo jacati kroz vezanje jegnog uz drugo nego kroz institucije koje trebamo graditi i podrzavati..
E-dine ta priča o liljanu kao krščanskom simbolu je lokalna katolička idiotarija. Ovakav stilizovani ljiljan je daleko stariji simbol koji apsolutno nema veze sa kršćanstvom, ima ga u dosta kultura i na dosta prostora, a zamisli dobar dio historičara čak smatra da je je kao heraldički simbol u Evropi, kao uostalom i sama heraldika, nastao tek nakon prvog krstaškog rata i to uvozom simbolike sa Srednjeg Istoka.

Ti e-dine pogrešno shvataš ovaj proces koji se odvija tj. shvataš ga obrnuto, nikakvi Bosanci se ne asmiliraju u Bošnjake, nego odrodi i labilni Bošnjaci otpadaju od nas, stablo našeg nacionalnog organizma odbacuje uvehlo lišče. Ma kako se umanjivao broj Bošnjaka time to je jedan zdrav i potreban proces koji će konačno onemogućiti praksu da nas predstavljaju i u naše ime govore ljudi koji apsolutno nisu Bošnjaci niti po jednom parametru. I to svojom voljom.
Ne postoji vezanje Islama za Bošnjaštvo, Bošnjaci su muslimanski narod, mi možemo imati desetine hiljada pojedinaca koji su ateisti, budisti, šintoisti...gotovo uvijek i slabih Bošnjaka doduše ali Bošnjaka...međutim kao NAROD mi pripadamo Islamskom civilzacijskom krugu, on je dio našeg identiteta, onoga ko smo, sve ono što jesmo, sve naše tradicije, kultura, jezik, običaji, sve, sve danas je prožeto sa time. To nema nikakve veze sa našim historijskim kontinuitetom niti sa bilo kakvim Turcima ili Arapima.
Problem koji mi imamo, a što je i korijen fenomena Bosanstva, je to što pojedinci u Bošnjaka koji imaju problem sa ovom činjenicom i koji pate to što su rođeni u narodu u kojem su rođeni žele nametnuti svoje svjetonazore...ne žele biti izuzetak u svome narodu, ne žele biti manjina, gnušaju se Bošnjačkog identiteta kao cjeline ili nekih djelova....oni želi da su njegovi pogledi mjera i norma. Kada im to ne pođe za rukom onda eventualno postaju Bosanci.

Drago mi je da si spomenuo i tzv. Hrvate muslimane što je jedan dokazano bankrotirani projekat više političke nego identitetske naravi. On je realno bio poluostvaren u jednoj generaciji ali u drugoj nije imao šanse jer je predviđao potpuno asmiliaciju (to jasno govore i njegovi NDH zagovaratelji) a to se nije desilo jer skoro i da nemaš tri generacija Hrvata muslimana a da su i Hrvati i muslimani, ukoliko su željeli biti ovo prvo vremenom su prestali biti drugo a ukoliko su htjeli ostati ovo drugo danas su se vratili Bošnjaštvu.
Pošteno reci, možeš li ti realno zamisliti recimo Srbina muslimana ali baš Srbina....da mu je kosovski mit, S.Sava, klanje "Turaka" i sva ostala Srpska identitetska ikonografija i simbolika zaista draga?
Valjda ti je jasno da bi to bilo jedno sasvim šizofreno biće i svojevrstan oksimoron.
Je li moguća takva pojava? Jeste. Može li opstati duže od dvije generacije? Ne može.

Ja nemam ništa protiv širenja Bošnjaštva ali ono mora biri asimilatorsko a ne nekakva zamjena za Jugoslovenstvo i nekakav šareni kišobran pod koji će stati šta se kome čefne. Hvala lijepa ali ja bih rado izbjegao da me sutra nekakvi dojučerašnji Srbi, Hrvati ili komunjare a sutrašnji ober Bošnjaci prozivaju, i to sa pozicije Bošnjaka nacionalista, da sam izdo "veru pradedovsku" ili da tvrde da nam historija počinje od 1945. godine.

Bosnjak je napisao/la:Ovo je moj prvi i jedini nick na ovom forumu.
A ti se i dalje provaljuj sa ovim idiotarijama, naći ću ja vremena da se ismijem na svaku pojedinačno
Ali ti nije ni na starom ni na ostalim forumima.
A što se tiče smijeha, kako ide ona "Smijehom strah pokrijem uvijek...".

:mrgreen:

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 23 nov 2013 16:13

.
Zadnja izmjena: Bosnjak, dana/u 23 sep 2018 22:05, ukupno mijenjano 1 put.

bulevarak
Novi kolač

Post Postao/la bulevarak » 24 nov 2013 05:23

Čitajući ovo, stekne se utisak da su Bošnjacima najveći neprijatelji Bosanci!!!!!! Nevjerovatno! A što se tiče Bošnjaštva, da Bosnu nisu osvojili Turci, danas bi bili Bošnjaci, pripadnici ili katoličke ili crkve bosanske ili možda neke protestanske crkve (ne znamo u kom bi pravcu bi se inače vjerski prevrtljivo plemstvo definitivno okrenulo). Srednjovjekovna Bosna je bila država, čije plemstvo, kao državotvoreni element su bili Bošnjani i da nije bilo te države, ne bi danas bilo Bošnjaka, sve da su najveći muslimani na svijetu, već bi bili neki drugi narod, možda čak muslimani Slavonci ili Srbi ili Hrvati ili Crnogorci, itd. Dakle, temelj bošnjaštva je srednjovjekovna Bosna. Islam i orijentalna kulura su dio identiteta, ali ne i odlučujuči element.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 02 feb 2014 22:00

http://bosnapress.co/i-kad-neki-od-njih ... muslimani/
I kad neki od njih ne bi htjeli, Bošnjaci su po vjeri – muslimani

Identitet govori o nekome što je on, zapravo, što je sve on. Identitet je složena stvar. To je dakako i proces, to su stvari u evoluciji, ali to su i gotove, završene stvari.

Piše: Muhamed Velić

Ono što čini identitet jednog čovjeka je zapravo multistruktura, jer je čovjek u identitetu mnogo toga. Npr., nečiji identitet, u holističkom smislu, čini njegovu cjelokupnu sliku i istinu, ali i svaki djelić mozaika njegovog identiteta je identitet. Pa recimo, neko je i Bošnjak, i musliman, i Bosanac, i Sarajlija, i Balkanac, i Evropljanin, i muškarac, i bijele rase itd., sve su to stvari i pojave koje tvore njegov identitet. Pa i ono što je u obrazovnom, političkom, kulturološkom i socijalnom smislu – sve su to kockice cjelokupnog identiteta.

Tako da čovjek, zapravo, sam sebe u identitetskom smislu nikada u potpunosti ne može precizno odrediti i definirati, jer je on uvijek mnogo više od onoga što misli da jeste.

Tako će čovjek svojom voljom, a nekada natjeran jačom objektivnom okolnošću, neke svoje identitete zatomniti, a neke će isticati i forsirati, gurat će ih ispred sebe, kao što se ljudima gura prst u oko. Neke identitete on ne želi da ima, ignorira ih i briše, ne želi da misli o njima, kao da ne postoje.

Međutim, identitet je jača stvar od čovjekove volje i htijenja. Neki su identiteti stečeni, i njih se ne može izbrisati, a pogotovo se ne mogu zatomniti i izbrisati oni koji su urođeni, s kojima smo došli na Ovaj svijet.

Ali, naš identitet, vrlo često, jasnije vide i bolje prepoznaju oni koji nas sa strane gledaju. A mi smo, zapravo, i sve ono kako nas drugi vide i prepoznaju. I tek tada, sa subjektivnim doživljajem samog sebe i objektivnim sagledavanjem sa strane – naš identitet poprima potpun oblik.

Zašto je važno to kako nas identificira neko sa strane? Pa zbog toga što on ne prenebregava jasne evidentnosti i nije pod uticajem subjektivnosti! I vrlo često je realna ocjena, ona je, dakako, uvijek objektivnija, i ona koja dolazi izvana o nama samima.

Tako da u tom smislu i tom kontekstu, može se kazati, Bošnjaci u šta god se pretvarali, bilo kojim političkim, stranačkim i ideološkim bojama se farbali, kako god se izjašnjavali, bili ili ne bili u Skakinim ili, pak, nekim drugim tefterima, ma kakva god (vlastita) imena imali, oni će za svoje prve komšije, a tako i za čitav svijet, biti bosanski, balkanski, pa ako hoćete i evropski – muslimani.

I samo muslimani.

Bošnjaci za to imaju neporeciv dokaz u recentnoj prošlosti – brutalnu agresiju koja je na njima izvršena. Tako da za svoje komšije, koji određuju njihov identitet izvana, Bošnjaci su prvo muslimani, kao ono najvažnije, pa onda ono sve ostalo, kao manje važno. A o tome nam Kur'an jasno govori.

Može se neko upirati i pečiti da nije musliman, da je ateist, da je agnostik, da je komunist, da je crveni, da je zeleni, da je žuti, da je crni, da ne postoji… on je uvijek i samo musliman.

Zato i Bošnjaci trebaju biti svjesni da su, u očima nebošnjačkog okruženja, dakle svi Bošnjaci po vjeri – muslimani, i onda kada neki od njih to sami ne prihvataju i bježe od toga. Međutim, pokazalo se da ih okruženje ne pita da li prihvataju ili ne, nego im, jednostavno, nameće takvu identifikaciju.

bulevarak
Novi kolač

Post Postao/la bulevarak » 09 feb 2014 14:26

Onda bolje da ovdje niko ni ne čita, ni ne piše, ni ne razmišlja šta je to Bošnjaštvo, treba pitat Karadžića ili Dodika, ili možda Stevu iz Tobuta sa Majevice?! Da nas oni usmjere!?

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 09 feb 2014 15:39

bulevarak je napisao/la:Onda bolje da ovdje niko ni ne čita, ni ne piše, ni ne razmišlja šta je to Bošnjaštvo, treba pitat Karadžića ili Dodika, ili možda Stevu iz Tobuta sa Majevice?! Da nas oni usmjere!?
Ne, nisi shvatio poentu clanka. Ima ljudi medju Bosnjacima koji se furaju na to da na sve moguce nacine izbjegavaju biti muslimani, bilo kakve asocijacije sa Islamom imati, itd. Oni su Evropljani, oni su napredni, oni su ovo, oni su ono, sve samo ne muslimani. Ti ljudi uz to najcesce se uvlace nasim dusmanima, a tako su radili i za vrijeme rata. E, niko te nepita sta si, ako cetnik zna da ti je ime Mujo, ti si mrtav. Bio musliman koji uredno klanja svaki namaz ili bio covjek koji nije ni vidio dzamiju, ti si osudjen na smrt u ocima cetnika. Zato clanak kaze da je bezpotrebno to bjezanje od muslimanskog identiteta. Iako ga ti neces da vidis u sebi kao Bosnjak, drugi ce to vidjeti i tebi ce presuditi na osnovu toga.

Slicnu pojavu si imao i medju jevrejima u drugo svjetskom ratu. Neki su se tamo totalno asimilirali u Njemce (njemacka imena, pricali samo njemacki, nisu nista znali o judaizmu) i radili su na tome da se totalno asimiliraju u Njemce. Oni su mislili da ce na taj nacin biti spaseni pokolja i proganjanja koje su dozivjeli njihovi pretci. A nakon sto je Hitler dosao, sviju ih je ubio. Nije pitao u sta vjeruju niti koji jezik pricaju, niti bilo sta drugo. Sve ono sto su oni odbacili od sebe, sve sto su probali zaboraviti (svoju kulturu, vjeru, jezik, itd.) je bilo uzalud. Njihove komsije su ih izdali i uredno poslali u konc logore.

E, jel vidis slicnosti sa nama i sa nekim Bosnjacima pred rata. Neki su totalno zaboravili na svoju vjeru, na svoju kulturu, na sve svoje sa namjerom da se uvlace srbima i hrvatim za vrijeme jugoslavije. Ti ljudi nisu bili spaseni od smrt. Imas u Srebrenici na memorijalnoj ploci, ako se dobro sjecam, ime "Dragan Markovic". Taj Dragan je ustvari Bosnjak koji je ime promjenio kad su cetnici zauzeli Vlasenicu, ali je opet kasnije ubijen u Srebrenici. Njegovo ime mu nije pomoglo kad su cetnici saznali ko je. Oni Bosnjaci koji su se drzali najmanje do vjere, koji su najvise vjerovali svojim komsijama druge vjere, koji su najvise o sebi zaboravili ili odbacili, svi su oni nastradali, bez izuzetka. To sto su htjeli odbaciti sve svoje im nimalo nije pomoglo. Sve je to bila prevara i laz.

Zakljucak clanka je da je uzalud odbacivati svoju vjeru, kulturu, itd. zarad bliskosti sa komsijama koji te nikad nece smatrati ravnim njima i koji ce pamtiti sve tvoje "mane" iako ih ti zaboravis.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 07 nov 2014 01:52

http://diwan-magazine.com/40-naznaka-o- ... ljan-2000/
40 naznaka o Bošnjacima ili kakav smo to narod ? (Ljiljan, 2000.)

Ovaj tekst napisan je 11. Septembra 2000., a objavljen u „Ljiljanu“ broj 400, 25. Septembra 2000. godine.

AUTOR: Mustafa Spahić

Prva naznaka o Bošnjacima glasi – vjerovatno je to narod paradoksa “svakakav narod”, kako je primijetio rahmetli Alija Isaković. To je jedini narod koji je u doba Osmanske carevine zbog iste kape – fesa – dva puta iz potpuno različitih razloga: prvi put što je nije htio staviti, a drugi put što je nije dao skinuti, gubio glavu. Dok je nemali broj Bošnjaka u poziciji na funkciji – kada bi mogli, sve bi sami obavljali i održavali, a kada izgube funkcije i pozicije i dođu u dispozicije, sve bi to ti isti ljudi, pa i ono što su sami uradili i ostvarili, porušili, razorili i uništili. Ta nepredvidljiva i kosmičko-paradoksalna svijest znala je usljed sitnice podići pobune protiv Osmanske carevine, ali i poručiti sultanu u vezi sa zemljom i domovinom Bosnom “Bir taš veremim baš veremem” – “Glavu ću svoju dati, ali kamen zemlje Bosne ne dam.”

Druga naznaka o Bošnjacima glasi – to je narod koji je usljed polustoljetne vladavine komunizma i njegovog obećanja raja na zemlji i usljed četverogodišnje agresije u toku koje se nije moglo kretati, a kamoli raditi, bez radnih navika.

Treća naznaka o Bošnjacima jeste: usljed polustoljetnog gubljenja radnih navika i zdravo ¬ produktivnog i konkretnog odnosa prema radu, mnogobrojni Bošnjaci zadobivaju svijest oholih siromaha i odbijaju poslove koji su im ispod shvaćenog nivoa.

Četvrta naznaka o Bošnjacima proizilazi iz druge i treće i ona glasi: nemali broj bez ikakve potrebe i razloga glumi gospodu bez pokrića. To u očima stranaca ispada karikaturalno i smiješno, unutar Bošnjaka skupo, surovo i besramno.

Peta naznaka o Bošnjacima slijedi iz druge, treće i četvrte zajedno a glasi: oni u opasnom broju imaju svijest rasipnika bez razloga, suprotnu četirima osnovnim postulatima Zapada: ideji poziva, ideji rada i proizvodnje, ideji čuvanja, štednje i uštede na svemu i ideji razvoja i usavršavanja proizvodnje.

Šesta naznaka o Bošnjacima glasi: to je narod kojim u velikom broju ovladava i ophrvljuje ga parazitsko – donatorska svijest i lažno-opsjenarska nada i iluzija da je svijet dužan i obavezan da mu daje, a njegovo pravo da prima pomoć. Niti je svijet dužan niti je naše pravo na donacije.

Sedma naznaka o Bošnjacima glasi: to je narod iz koga sve curi i teče i u kome kao i u sepetu i rešetu voda ne može ostati. Stručno rečeno, postajemo narod bez zaštitno-sigurnosne kulture i strukture. O Bošnjacima i najveći prijatelji i najveći neprijatelji mogu sve besplatno i odmah saznati iz usta i pera samih Bošnjaka. Za Bošnjake postaje jedina tajna da nemaju nikakvih tajni o sebi.

Osma naznaka o Bošnjacima glasi: To je narod čiji sve veći broj pripadnika, kako u nuždi, tako i bez nužde, obuzima manija odlaska, selenja i napuštanja zemlje, domovine i države. Tako posredno pomažu projekat agresora kojem su se preventivno aktivnom svenarodnom odbranom suprotstavljali tokom agresije. Tako u miru, ljuti i kivni na sebe i svoje predstavnike u vlasti a ne na agresora, Bošnjaci besplatno predaju i prodaju ono (domovinu, zemlju i državu) što su krvlju i životima branili tokom četverogodišnje agresije.

Deveta naznaka slijedi iz osme – znatan broj Bošnjaka na raskrsnici očaja i egzistencijalnog beznađa gubi svijest o zemlji, domovini i državi.

Deseta naznaka kaže – oni Bošnjaci koji ne gube svijest o zemlji, domovini i državi, da bi to očuvali i spasili, svjesno, namjerno, planirano i ciljano pred međunarodnom zajednicom se odriču identiteta, osnova, temelja i korijena bića svakog naroda. Ilustracija toga je problematiziranje i dovođenje u pitanje vjeronauke u školama, gradnje džamija i mesdžida, nazivanje selam, kožica, serdžada, dimija, tespiha, mahrama, a klanje prasadi i krmadi da bi se obilježila pobjeda SDP-a na općinskim izborima. To u sto odsto muslimanskim selima nije obilježavanje pobjede nego bježanje i negacija vlastitog identiteta.

Jedanaesta naznaka slijedi iz uvjerenja da neki Bošnjaci, koji su se odrekli identiteta s ciljem opstanka zemlje, domovine i države, smatraju da se moraju, uz identitet, odreći i nacionalnog entiteta, habitusa i korpusa, te zato ne vode brigu i računa ni o jeziku, ni o školskim programima, ni o kulturi, ni o nacionalnim odrednicama.

Dvanaesta naznaka upućuje na činjenicu da ima Bošnjaka koji se zarad univerzalnog, kosmopolitskog, nigdje mogućeg i nigdje postojećeg, osim u njihovim fikcijama, čovjeka, odriču i identiteta i entiteta i zemlje i domovine i države.

Trinaesta naznaka kaže, kada čovjek i ljudi nisu u sebi, oni se mjere i određuju prema drugima. Biti u sebi doslovce znači biti slobodan iznutra i izvana. Iznutra biti slobodan znači ispuniti srce vjerom u Boga, a izvana znači biti predan i pokoran Bogu u cijelom životu.

Četrnaesta naznaka upućuje – kada ljudi nisu u sebi i kada ne mjere i određuju prema drugima, oni su unutar sebe u međusobnim odnosima, vezama i komunikacijama: gordi, nedodirljivi, nadmeni, nemarni sa kompleksom superiornosti a pred nebošnjacima i strancima iz međunarodne zajednice takvi Bošnjaci su inferiorni, traumatizirani, frustrirani, iskompleksirani sa slugansko-ropskom i niskopoltronsko – podilazećom sviješću.

Petnaesta naznaka uočava da takva međusobna komunikacija i odnos među Bošnjacima i sa strancima nije ni slučajna ni stihijna nego uslijed krize i raspada ličnosti, braka, porodice i džema'ata, a ta četiri temelja su šest stoljeća bili i ostali neprobojna tvrđava, bedem i kineski zid odbrane Bošnjaka.

Sedamnaesta naznaka upozorava da sve većim brojem Bošnjaka ovladava svijest zaborava Boga, svijeta, života, čovjeka, ljudi, cjeline stvarnosti i postojanja i samozaborava. Svjedočanstva toga su odnosi prema Božijim propisima i dužnostima, roditeljima, komšijama, zajednici, općoj stvari, javnom interesu i ideji općeg dobra.

U okviru takve svijesti sve veći broj Bošnjaka postaje nemaran i ravnodušan prema normama od najviše ili osnovne – hakka, koja je izvor i temelj pravde, i vrijednostima, odnosno zakonu i etici. Tako se prvo relativizira a zatim gubi slika o halalu i haramu, dobru i zlu, vrijednostima i nevrijednostima, istini i neistini, pravdi i nepravdi, stidu i bestidu. Time se dobiva osamnaesta naznaka o Bošnjacima.

Devetnaesta naznaka o Bošnjacima kaže da jedna od konkretnih izvedenica, rezultata i posljedica toga jeste skidanje i razgolićavanje, kako muškarca tako i žena. Međutim, niko ne može razgolititi tijelo a da prije toga nije otkrio i ogriješio dušu.

Dvadeseta naznaka naslućuje da Bošnjake u sve većem broju porobljava i njima ovladava pošast poroka (alkohol, kocka, droga).

Dvadeset prva naznaka uočava da sklonost nekontroliranim porocima vodi ljude, pa i Bošnjake, perverzijama. Rezultati su tu: pedofilija i zlostavljanje djece, uniseks, sodomija kroz homoseksualizam i lezbejstvo (što vodi triperu, sifilisu, aidsu), kloniranje i transvestitizam.

Dvadeset druga naznaka poentira činjenicu da ljudi porobljeni i okovani porocima i strastima iz kvaliteta života nepovratno prelaze u kvantitet uživanja.

Dvadeset treća naznaka prati slijed života i kaže – pošto se generacija sinova ne može zadržati u okvirima i granicama uživanja, jer to je ponavljanje, oni idu u pogubno iživljavanje a to je negacija i kraj života.

Dvadest i četvrta naznaka napućuje da ljudi kad izađu iz života u uživanje, tako i Bošnjaci, gube: smirenje, strpljenje, unutrašnji mir i ravnotežu, postojanost, uspravnost, ustrajnost, nadu, cilj, svrhu i smisao života. To je stanje u kome oni potpuno gube koncentraciju i ne mogu se kao djeca nigdje smiriti. Znaci toga su žvakanje guma, grickanje noktiju, stalno zivkanje na telefon, neprestana šetnja po korzu i prekidanje upadicama ljudi kada govore.

Dvadeset peta naznaka otkriva surovu i bolnu istinu da ljudi u stanju perverzije razaraju i prekidaju kontakt i komunikaciju sa Bogom, svijetom, životom, ljudima, zajednicom, prirodom i samim sobom. Oni su tada samo robovi i bliski grobovi strasti i najopasnijih poroka.

Davadeset šesta naznaka skreće pažnju da se iz perverzije, ukoliko se ostane živo, prelazi u obožavanje stvari i predmeta, zatim životinja i na kraju ljudi.

Dvadeset sedma naznaka konstatira: kada jedan narod izlazi iz sebe i oslobađa se vjere i slobode i kada se mjeri i određuje preko drugih, taj narod se nikada ne miri u sebi sa onim što stvarno jeste nego sa onim što putem iluzija i fikcija o sebi misli da jeste.

Dvadeset osma naznaka konstatira činjenicu da ima puno Bošnjaka koji su univerzalne sveznalice i konkretne neznalice.

Dvadest deveta naznaka upozorava na okolnost da ima nezanemariv broj Bošnjaka koji su genijalne pričalice, maštari i propalice, jer, kao i Hasan u romanu “Derviš i smrt”, započinju sve a ništa ne dovršavaju.

Trideseta naznaka ukazuje na činjenicu da su Bošnjaci bez ekonomskog, privrednog, tehničkog i tehnološkog uporišta, ali i prostornog određenja usljed nemogućnosti povratka na svoja ognjišta.

Trideset i prva naznaka telegrafski glasi: Nad Bošnjacima se vodi politika nepolitičkog naroda.

Trideset i druga naznaka proniče u zbilju da se politikom nepolitičkog naroda Bošnjaci vode u narod bez političkog subjektiviteta.

Trideset i treća naznaka kaže: Takvom politikom Bošnjaci postaju narod sistemskog nesistema, sistemske nesaradnje, sistemske nesolidarnosti, sistemskog nepovjerenja, svekolikog rasipanja, sasipanja, urušavanja u svim likovima života i jedinstvenog nejedinstva.

Trideset i četvrta naznaka kaže: Bošnjaci su više nego svi evropski narodi zajedno narod svjetskih lutalica, pustahija, bijednika, beskućnika i izbjeglica.

Trideset i peta naznaka registrira da su nedoklani i neprotjerani Bošnjaci u matičnoj domovini Bosni i Hercegovini narod šatorskih naselja i jedini ljudi u Evropi koje preseljavaju iz stanova u nestanove.

Trideset i šesta naznaka uočava činjenicu da ljudi, kad iziđu iz sebe, svoje slobode i određenja, sve slabosti i krivice traže izvan sebe, ponajprije u svome narodu a nikada u onim narodima čije su žrtve. Tako Bošnjacima koji izlaze iz sebe i asimiliraju se u druge nikada nije kriv ni agresor, niti ko iz međunarodne zajednice, niti oni vide vlastitu krivicu ni u čemu, nego sve prebacuju na svoje sunarodnjake koji se nisu odrekli sebe.

Trideset i sedma naznaka kaže: Takva svijest vodi Bošnjake u totalni negativitet unutar i naspram sebe. Negacija i rušenje autoriteta u vjeri, politici, kulturi, vojsci, privredi, sportu postaje Apsolut. Tako jedina vrijednost postaje da Bošnjaci unutar sebe nemaju nikakvih vrijednosti. Jedna od naznaka izrasta i nameće neupitnu logiku da su Bošnjaci narod lopova, kriminalaca, korupcionaša i gulikoža.

Trideset i deveta naznaka upućuje na totalno lažnu i pogrešnu sliku da pošten i pravi Bošnjak može biti samo siromašan, jado i bijednik koji se ne bavi ni privredom, ni biznisom, ni ekonomijom, ni trgovinom, ni politikom.

Četrdeseta naznaka zaokružuje prethodne – Bošnjaci Bošnjacima mogu otrpjeti i halaliti sve osim uspjeha. Zašto? Zato što su oni koji su vladali Bošnjacima otprije 120 godina navikli taj narod da je njegovo jedino pravo, prirodno i istinsko – neuspjeh u svemu i moć u nemoći.

Odgovorite