Škole vijesti
Re: skole vijesti
Selo Sebešic
Podatak da svega 4 učenika pohađaju osnovnu školu i da stanovništvo uglavnom čine stariji ljudi dovoljno govori o radnoj snazi, a samim tim i o privrednim aktivnostima.
http://ekapija.ba/bs/Vijest/investicije ... cija/32586
Podatak da svega 4 učenika pohađaju osnovnu školu i da stanovništvo uglavnom čine stariji ljudi dovoljno govori o radnoj snazi, a samim tim i o privrednim aktivnostima.
http://ekapija.ba/bs/Vijest/investicije ... cija/32586
Biće onako kako Bošnjaci odluče
Pa prava se cijelo vrijeme krse. Kakva prava imaju Bosnjaci u genocidnoj tvorevini? Nikakva, ama bas nikakva. Nema potrebe da se sami lazemo ako to rade politicari.Vatandzija89 je napisao/la: Do ukidanja ili zabrane nacionalne grupe predmeta ne moze doci jer je Ustavom BiH,kao i ustavima FBiH i republike mrske odredjeno sta spada pod nac. prava a i nacin njihovo kozumacije plus Europska povelja o lokalnoj samoupravi kojom su odredjena prava dr. zajednica a na koju su mogu pozvati jer se skolstvom koji je na nivou etniteta u mrskoj odnosno kantona u Federaciji konzumiraju odnosno krse prava zagarantovana u toj povelji.....
Zelja je jedno..stvarnost je nesto posve dr..
Ja zelim da je ovo Republika Bosna-drzava Bosnjaka u kojoj je 74% Bosnjaci......
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Nakon što su se počeli ispunjavati zahtjevi roditelja: Učenici iz Kamenice krenuli na nastavu
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... na-nastavu
Učenici bošnjačke nacionalnosti, koji su više od mjesec bojkotovali nastavu u područnoj Osnovnoj školi "Jovan Cvijić", u Kamenici kod Zvornika, od jučer su, odlukom njihovih roditelja, ponovo u školskim klupama.
- Donijeli smo odluku da se naša djeca, njih 41, vrate u školu. Oni od danas (jučer) normalno idu na nastavu. Mi i dalje nastavljamo borbu za naša prava, kazao nam je Sejad Selimović, član Savjeta roditelja.
Podsjetimo, bojkot nastave počeo je kada su na konkursu primljena dva učitelja srpske nacionalnosti. Roditelji su tražili da se promijene uslovi na konkursu, te da njihovoj djeci predaju učitelji bošnjačke nacionalnosti. Inače, konkurs je raspisan nakon što su dva učitelja bošnjačke nacionalnosti otišla na bolovanje.
- Jedna učiteljica je na naš zahtjev prekinula porodiljsko bolovanje i vratila se u školu. Tražimo da našu djecu uče Bošnjaci. Trenutno u školi imaju dva učitelja bošnjačke i jedan srpske nacionalnosti, kazao nam je Selimović, dodajući da će roditelji i dalje tražiti veći broj Bošnjaka u Školskom odboru i veći broj zaposlenih Bošnjaka u centralnoj školi "Jovan Cvijić", koju pohađa 31 dijete bošnjačke nacionalnosti.
Roditelji su se žalili i na problem vodosnabdijevanja, zbog kojeg su učenici morali koristiti neuslovne, vanjske toalete. Također, veliki problem bio je i prevoz, jer su učenici koji iz Kamenice putuju u školu u Drinjaču morali dva puta presjedati i koristiti tri autobusa. Nakon razgovora sa načelnikom Opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem ovi problemi su se počeli rješavati.
- Dolazili su inžinjeri da snime stanje kada je voda u pitanju i čekamo da počnu raditi. Kada je u pitanju prevoz, uskoro bi trebale biti uvedene dvije direktne linije za našu djecu, rekao nam je Selimović.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Imamo li informacije koliko Bosnjaka pohada ove skole i koliko smo od ukupnog broja daka?
Osnovna škola "Jovan Cvijić" u Kamenici (Zvornik)
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Konjević Polje (Bratunac)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosnjaka ??, ukupno ??
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
U Konjevic Polju je cini mi se 146 ucenika i svi su Bosnjaci.U Vrbanjcima je izmedju 150 i 160 bosnjacke djece,ali ne znam koliko je ukupno.Uglavnom nas je vise od pola.ABen je napisao/la:Imamo li informacije koliko Bosnjaka pohada ove skole i koliko smo od ukupnog broja daka?
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosna Bosnjacima!
-
BosniaUser
- Član
Za Vrbanjce znam da je 163 djece Bosnjaci sad u ovoj skolskoj godini i da sad cine ukpno 60% ucenika i to vrtoglavo radte,jer je prije 3 god. pokrenuto pitanje nac. grupe predmeta kada su Bosnjaci cinili 48%ABen je napisao/la:Imamo li informacije koliko Bosnjaka pohada ove skole i koliko smo od ukupnog broja daka?
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosnjaka ??, ukupno ??
Zaboraljaju se Dubrave kod Bos.Gradiske gdje su takodjer djeca trazila nac. grupu predmeta...i to je skola sa vecinskom Bosnjackom djecom..
Inace da li vi primjecujete da se u mrskoj svake godine povecava br. skola koje traze nac. grupu predmeta za Bosnjacku djecu jer je sve vise skola u kojima Bosnjaci cine vise od 50% djece...prije par godina Kozarac,pa Janja,pa Srebrenica...a sad cak 4 skole....

-
BosniaUser
- Član
Ne postoji vodja unutar Bosnjaka i naravno nema Bosnjaka u vlasti mrske....zar ocekujete od SDP ista????ABen je napisao/la:
Pa prava se cijelo vrijeme krse. Kakva prava imaju Bosnjaci u genocidnoj tvorevini? Nikakva, ama bas nikakva. Nema potrebe da se sami lazemo ako to rade politicari.
- noel malcolm
- Član
najviše rangirani bošnjak u vlasti genocidnog entiteta je njihov potpredsjednik,Vatandzija89 je napisao/la:Ne postoji vodja unutar Bosnjaka i naravno nema Bosnjaka u vlasti mrske....zar ocekujete od SDP ista????ABen je napisao/la:
Pa prava se cijelo vrijeme krse. Kakva prava imaju Bosnjaci u genocidnoj tvorevini? Nikakva, ama bas nikakva. Nema potrebe da se sami lazemo ako to rade politicari.
Enes Suljkanović iz sdp-a, koji je hodajuća bačva piva,
i kojeg ne zanima ništa, osim love, klope i pića.
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm
Znaci ove 4 skole su u pitanju. I ostale upitnike moram da rijesim.
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka 163 (60%), ukupno 272 ?
Bosnjaka 146, ukupno 146
Dubrave (Bos.Gradiska)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka 146, ukupno 146
Dubrave (Bos.Gradiska)
Bosnjaka ??, ukupno ??
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
-
BosniaUser
- Član
Za Vrbanjce jeste skola ima 270 ucenika...a Konjevici imaju 157 djece u ovoj skolskoj godini,a ne 146,a da sva su Bosnjacka,jer u tu skolu idu djeca iz Konjevica,Hrncica i Urkovica.ABen je napisao/la:
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka 146, ukupno 146
Dubrave (Bos.Gradiska)
Bosnjaka ??, ukupno ??
U Dubravama je preko 150 nase djece koliko tacno ne znam....
OS Vuk Karadzic Jezero 111 osnovaca:51 Boanjaka
Never had i imagined living without your smile Angelene
Prekaljeni demografski borac
Padale su i veće utvrde, a Dobretići su davno pali

U ime Fadila.Sulejmana i svetog Jacka demografskog Amin

Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka 157, ukupno 157?
Dubrave (Bos.Gradiska)
Bosnjaka 150?, ukupno ??
OS Vuk Karadzic Jezero
Bosnjaka 51 (46%), ukupno 111
Vatandzija kako izgleda sa bosanskim jezikom i ostalim u Jezeru? Ima li nasih ucitelja ili neceg drugog u ovoj skoli?
Moze li se neko blize selo iz Jajca upisati u ovu skolu da tamo budemo vecina? Ili j elosa ideja?
Bosnjaka 41, ukupno ??
Vrbanjaca (Kotor Varoš)
Bosnjaka 157, ukupno 157?
Dubrave (Bos.Gradiska)
Bosnjaka 150?, ukupno ??
OS Vuk Karadzic Jezero
Vatandzija kako izgleda sa bosanskim jezikom i ostalim u Jezeru? Ima li nasih ucitelja ili neceg drugog u ovoj skoli?
Moze li se neko blize selo iz Jajca upisati u ovu skolu da tamo budemo vecina? Ili j elosa ideja?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
Vrbanjci.Oko 60% nase djeceVrbanjaca (Kotor Varoš)
Dubrave negdje izmedju 50-60%
Jezero nije lose.Oko 45% osnovaca nasih.Da, broj Bosnjaka u Jajcu je znatno veci osnovaca, tako.Moglo bi se naciniti nesto da budemo vecina i ovdje, samo ko bi isao u skolu.Mozda ako bi se Arapi doselili u Cusine i Mile, ili nasi, pa da idemo tamo
Never had i imagined living without your smile Angelene

-
BosniaUser
- Član
Koliko znam djeca ne uce Bosanski,jer kao nema dovoljno djece,a dr vecina Bosnjaka iz Jezera je prijavljena u Jajcu pa ne glasaju gore i nemaju predstavnika u opcinskoj vlasti..A znam da ima nastavnika iz pojedinih predmeta koji su Bosnjaci u koji uce svu djecu npr.nastavnik fizike i hemije(koji je jedna osoba),ali djeca imaju vjeronauku u skoli koju predaje imam iz Jezera...ali vazno je napomenuti da vlasi u Jezeru se ne sluze ekavicom(koja je postala trend cak i u Banja Luci)tako da ni nasoj djeci nista ne namecu....ABen je napisao/la:
OS Vuk Karadzic Jezero
Pa jedino selo u kojem ima Bosnjaka a blizu je Jezera jest Zaovine i djeca iz Zaovina idu u Jezero u skolu..dok ostala sela koja su na granici dvije opcine su sokacka il vlaska..i nema Bosnjaka..
Inace,u srednju skolu vecina djece iz Jezera ide u Jajce(gdje uce Bos. jezik)..a samo pojedinci idu u Sipovo...
Vatandzija89 je napisao/la:Ne puna osnovna skola od 1 do 9 razreda zato nase djece i ima 51 odnosno srba 60 jer prosjecan razred ima 14 -15 ucenika...sad u prvi razrad je upisano 11 djece i to 6 BosnjackeABen je napisao/la:![]()
znaci skola "Vuk Karadžić" iz Jezera
51 daka Bosnjaka ili 46% od ukupnih 111 ucenika.
Jeli ova skola od 1-8/9 razreda? ili samo 1-4 razreda?
Jezero bi mi morali uzeti. Mislim nije samo stvar u ekavici nego i njihovim udzbenicima gdje se uce pogresne stvari. Treba i ovdje zakuhati. Ali prije napraviti plan i obezbjediti dijeci prevoz da mogu ici u Jajce u skolu dok se nedobije trazeno. Da dijeca ne izgube skolsku godinu i da nebude ovih protesta kao kod ove druge dijece, jer se ovdje dijeca pate. Sad se spremiti za sledcu godinu. Koliko znam mora biti najmanje 18 dijece u razredu da bi se uveo nacionalni predmet.Vatandzija89 je napisao/la:Koliko znam djeca ne uce Bosanski,jer kao nema dovoljno djece,a dr vecina Bosnjaka iz Jezera je prijavljena u Jajcu pa ne glasaju gore i nemaju predstavnika u opcinskoj vlasti..A znam da ima nastavnika iz pojedinih predmeta koji su Bosnjaci u koji uce svu djecu npr.nastavnik fizike i hemije(koji je jedna osoba),ali djeca imaju vjeronauku u skoli koju predaje imam iz Jezera...ali vazno je napomenuti da vlasi u Jezeru se ne sluze ekavicom(koja je postala trend cak i u Banja Luci)tako da ni nasoj djeci nista ne namecu....ABen je napisao/la:
OS Vuk Karadzic Jezero
Pa jedino selo u kojem ima Bosnjaka a blizu je Jezera jest Zaovine i djeca iz Zaovina idu u Jezero u skolu..dok ostala sela koja su na granici dvije opcine su sokacka il vlaska..i nema Bosnjaka..
Inace,u srednju skolu vecina djece iz Jezera ide u Jajce(gdje uce Bos. jezik)..a samo pojedinci idu u Sipovo...
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
-
BosniaUser
- Član
E u tom jeste problem Aben,Jezero u prosjeku ima jedan razred godisnje i to razred od 11 do 15 ucenika tj nema dovoljno ucenika ni za jedan razred...tu ima nesto pozitivno,a i negativno i to:ABen je napisao/la:
Jezero bi mi morali uzeti. Mislim nije samo stvar u ekavici nego i njihovim udzbenicima gdje se uce pogresne stvari. Treba i ovdje zakuhati. Ali prije napraviti plan i obezbjediti dijeci prevoz da mogu ici u Jajce u skolu dok se nedobije trazeno. Da dijeca ne izgube skolsku godinu i da nebude ovih protesta kao kod ove druge dijece, jer se ovdje dijeca pate. Sad se spremiti za sledcu godinu. Koliko znam mora biti najmanje 18 dijece u razredu da bi se uveo nacionalni predmet.
1.prije rata je na podrucju danasnje opcine Jezero bilo 756 Bosnjaka puls 30tak Jugoslavena...sada je stalno koji zive 420 Bosnjaka tj malo je Bosnjaka kao jedno selo
2.na podrucju opcine je 1991. bilo 1350 vlaha,a sada ih je 950,tj izumiru,ali bukvalno(primjer za to je i Sipovo koje je 91. imalo 12 500 vlaha a sada citava opcina ima 10 820 tj srba ima oko 9800-fali ih trecina!!!....imaju nizak natakitet i gotovo svake godine jednako visok moratlitet te svake godine ih je sve manje..
A kad se to gleda demografski u opcini Jezero gdje je u periodu 2006.-'12. rodjeno 63 djece a umrlo 85 lica s tim da je Bosnjaka rodjeno 35 a umrlo 20,a kod srba rodjeno 28 a umrlo 65...kao i svugdje u BiH Bosnjaci su mledje i vitalnije stanovnistvo,a srbi starije....inace Bosnjacke djece je vise rodjeno prvi put 2007. i od tada dominiramo
Do iduceg popisa 2021. vjerovatno da ce broj Bosnjaka porasti na 450(istina mao zbog migracija),a br srba smanjiti na 720...da li ce imati vece padove ne znam,ali se nadam :zupe:
Meni se svidja Jezero kao mjesto.Ako sam putovao negdje u Srednju Bosnu,Sarajevo ili Mostar u povratku kada dodjem do Jezera dobijem osjecaj da sam se vratio svojoj Krajini,osjecam se puno bolje.Vatandzija89 je napisao/la:E u tom jeste problem Aben,Jezero u prosjeku ima jedan razred godisnje i to razred od 11 do 15 ucenika tj nema dovoljno ucenika ni za jedan razred...tu ima nesto pozitivno,a i negativno i to:ABen je napisao/la:
Jezero bi mi morali uzeti. Mislim nije samo stvar u ekavici nego i njihovim udzbenicima gdje se uce pogresne stvari. Treba i ovdje zakuhati. Ali prije napraviti plan i obezbjediti dijeci prevoz da mogu ici u Jajce u skolu dok se nedobije trazeno. Da dijeca ne izgube skolsku godinu i da nebude ovih protesta kao kod ove druge dijece, jer se ovdje dijeca pate. Sad se spremiti za sledcu godinu. Koliko znam mora biti najmanje 18 dijece u razredu da bi se uveo nacionalni predmet.
1.prije rata je na podrucju danasnje opcine Jezero bilo 756 Bosnjaka puls 30tak Jugoslavena...sada je stalno koji zive 420 Bosnjaka tj malo je Bosnjaka kao jedno selo
2.na podrucju opcine je 1991. bilo 1350 vlaha,a sada ih je 950,tj izumiru,ali bukvalno(primjer za to je i Sipovo koje je 91. imalo 12 500 vlaha a sada citava opcina ima 10 820 tj srba ima oko 9800-fali ih trecina!!!....imaju nizak natakitet i gotovo svake godine jednako visok moratlitet te svake godine ih je sve manje..
A kad se to gleda demografski u opcini Jezero gdje je u periodu 2006.-'12. rodjeno 63 djece a umrlo 85 lica s tim da je Bosnjaka rodjeno 35 a umrlo 20,a kod srba rodjeno 28 a umrlo 65...kao i svugdje u BiH Bosnjaci su mledje i vitalnije stanovnistvo,a srbi starije....inace Bosnjacke djece je vise rodjeno prvi put 2007. i od tada dominiramo![]()
Do iduceg popisa 2021. vjerovatno da ce broj Bosnjaka porasti na 450(istina mao zbog migracija),a br srba smanjiti na 720...da li ce imati vece padove ne znam,ali se nadam :zupe:
Mislim da je bas tu i granica izmedju Bosanske Krajine i Srednje Bosne jer na mnogim kartama i Jajce uvrstavaju u Krajinu.Medjutim,po meni to jednostavno nije.
Bosna Bosnjacima!
Kako Jajce nije u Krajini?BH-HZ je napisao/la: Meni se svidja Jezero kao mjesto.Ako sam putovao negdje u Srednju Bosnu,Sarajevo ili Mostar u povratku kada dodjem do Jezera dobijem osjecaj da sam se vratio svojoj Krajini,osjecam se puno bolje.![]()
Mislim da je bas tu i granica izmedju Bosanske Krajine i Srednje Bosne jer na mnogim kartama i Jajce uvrstavaju u Krajinu.Medjutim,po meni to jednostavno nije.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni
-
BosniaUser
- Član
Jajce kao opcina gotovo svo pripada bos. Krajini izuzev samog podrucja Crepanjske-krezluk,Kokici i Dogani kojima je blize Travnik i taj naglasak kao i mentalitet iako je Jajce granica a samim tim se osjeti i uticaj srednje Bosne...naravno da nisamo kao Krajisnici iz Cazina..al smo sine KrajisniciABen je napisao/la:Kako Jajce nije u Krajini?BH-HZ je napisao/la: Meni se svidja Jezero kao mjesto.Ako sam putovao negdje u Srednju Bosnu,Sarajevo ili Mostar u povratku kada dodjem do Jezera dobijem osjecaj da sam se vratio svojoj Krajini,osjecam se puno bolje.![]()
Mislim da je bas tu i granica izmedju Bosanske Krajine i Srednje Bosne jer na mnogim kartama i Jajce uvrstavaju u Krajinu.Medjutim,po meni to jednostavno nije.Mislim na dio grad Jajce a ne na cijelu opcinu, cito sam negdje da je granica Vrbas ili nesto preko Vrbasa prema srednjoj Bosni.
A evo i na Wikipedia-i http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanska_Krajina
Ja ne dozivljavam Jajce jednostavno kao Krajinu,barem po osjecaju.
Po meni Drvar,Bosansko Grahovo,Sipovo i Srbac takodje ne spadaju u Krajinu,ali su na ovoj karti prikazani kao dio ove regije.
Po meni Drvar,Bosansko Grahovo,Sipovo i Srbac takodje ne spadaju u Krajinu,ali su na ovoj karti prikazani kao dio ove regije.
Bosna Bosnjacima!