☑ Pravila foruma i savjeti

Izgradnja džamija

ABen
Član

Re: Izgradnja dzamija

Post Postao/la ABen » 10 nov 2013 11:07

sarajlija je napisao/la:Ima li islamska zajednica BIH racun na koji se mogu uplatiti pare a koje ce se trositi za obnovu vjerskih objekata?
I ti postavljas piatanja. Kad se pravi dzamija ili obnavlja onda ima obicno i konto na koji idu te pare direktno te pare. Evo na primjer kao Aladza u Foci koja se sad obnovlja.
http://www.focaci.org/index.php?option= ... Itemid=164
Novčana sredstva za obnovu Aladže uplaćuju se na račun Medžlisa Islamske zajednice Foča, Filipa Višnjića br. 4, Foča

Žiro račun za uplatu u KM: 5520240001844021

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Foča

Instrukcija za uplate u eurima:
http://mizfoca.blogger.ba/arhiva/2009/03/29/2116877

Instrukcija za uplate u dolarima:
http://mizfoca.blogger.ba/arhiva/2009/03/29/2116867
Imas jos neke, kao u Visegradu, Sanskom Mostu, Ljubinju. Idi na google i pogledaj sta se sve obnavlja ove godine i sledece.

Ja samo nerazumijem zasto se netuzi Republika Sumska da plati odstetu i plati izgradnju srusenih dzamija.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 nov 2013 14:33

Pa jesil vidio aben sta je bilo sa slucajem banjalucke dzamije ?
Onaj ko ima natalitet, ne mora uzimati pušku u ruke!!
Bošnjaci su najzapadniji muslimanski narod koji u svom posjedu ima zemlju!!
Mostar je mjesto našeg konačnog pada ili ponovnog uzdizanja!!
Milorad Dodik je Milan Martić bosanskih Srba!!

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 10 nov 2013 16:05

ABen je napisao/la:
sarajlija je napisao/la:Ima li islamska zajednica BIH racun na koji se mogu uplatiti pare a koje ce se trositi za obnovu vjerskih objekata?
I ti postavljas piatanja. Kad se pravi dzamija ili obnavlja onda ima obicno i konto na koji idu te pare direktno te pare. Evo na primjer kao Aladza u Foci koja se sad obnovlja.
http://www.focaci.org/index.php?option= ... Itemid=164
Novčana sredstva za obnovu Aladže uplaćuju se na račun Medžlisa Islamske zajednice Foča, Filipa Višnjića br. 4, Foča

Žiro račun za uplatu u KM: 5520240001844021

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Foča

Instrukcija za uplate u eurima:
http://mizfoca.blogger.ba/arhiva/2009/03/29/2116877

Instrukcija za uplate u dolarima:
http://mizfoca.blogger.ba/arhiva/2009/03/29/2116867
Imas jos neke, kao u Visegradu, Sanskom Mostu, Ljubinju. Idi na google i pogledaj sta se sve obnavlja ove godine i sledece.

Ja samo nerazumijem zasto se netuzi Republika Sumska da plati odstetu i plati izgradnju srusenih dzamija.
Znam za to sto spominjes, nego mene intersuje da li ja mogu uplatiti na racun X sa kojeg ce islamska zajednica uzimati pare i proslijediti ih tamo gdje oni smatraju da su najpotrebnije. Znaci nesto poput neutralnog racuna.

To za tuzbe vec je uradzeno u nekoj mjeri i neke su se dobile kao za porusene dzamije u Banjaluci eh sad jel to isplaceno ne znam. http://www.vesti.rs/Region/Odsteta-za-s ... amije.html
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 10 nov 2013 16:17

Pa sarajlija zar četalji nisu odluku poništili ??
Ja koliko se sjećam, to je posljednja vijest bila dakle da su poništili odluku o isplati štete za srušene džamije. :what:

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 10 nov 2013 16:20

sarajlija je napisao/la:Znam za to sto spominjes, nego mene intersuje da li ja mogu uplatiti na racun X sa kojeg ce islamska zajednica uzimati pare i proslijediti ih tamo gdje oni smatraju da su najpotrebnije. Znaci nesto poput neutralnog racuna.
Donatorski račun kod Vakufske banke dd. Sarajevo: 1601020000006571

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... temid=1011

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 10 nov 2013 21:10

http://sandzakpress.net/u-sklopu-kapije ... ka-dvorana
slika

U sklopu “Kapije Peštera” i sportska dvorana

Sjenica, Novi Pazar-Nakon svečanog polaganja kamena temeljca za izgradnju Islamskog kulturnog centra “Kapija Peštera” u Dugoj Poljani 04. oktobra 2013. godine, imenovani građevinski odbor je održao nekoliko sastanaka i obavio niz pripremnih aktivnosti u pravcu stvaranja uvjeta za početak izgradnje najmodernijeg islamskog centra na Balkanu.

Na zahtjev omladinskih organizacija, u okviru projekta „Kapija Peštera“, pored planirane izgradnje džamije koja će imati šest minareta, četiri visine 45 metara i dvije visine 90 metara, dječijeg vrtića, škole Kur'ana, restorana kapaciteta 500 mjesta, Bošnjačkog kulturnog centra, izgradit će se i sportska dvorana.

Finalno projektno rješenje objekta i izmještanje betonskih stubova sa lokaliteta gradnje bit će ubrzo završeno, a postavljanje ograde gradilišta je već započeto.
http://sandzakpress.net/bijelo-polje-ot ... r-u-rasovu
slika

Bijelo Polje: Otvoren Islamski centar u Rasovu

Bijelo Polje – Islamski centar u Rasovu svečano je otvoren u petak 08.11.2013. u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika vjerskih zajednica, najviših državnih predstavnika i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, a formalno su ga otvorili reis Islamske zajednice u Crnoj Gori ef. Rifat Fejzic, izaslanik ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Mehmed Ferhan Jorulmaz i koordinator Kancelarije Turske agencije TIKA za međunarodni razvoj Mustafa Jazidji.

Svečani skup, koji je vodio predsjednik džamijskog odbora Rasova i mutevelija ovog Islamskog centra Muradif Grbović, pozdravili su i, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori ef. Rifat Fejzić, glavni imam u Bijelom Polju Enis ef. Burdzović,izaslanik ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Mehmed Ferhan Jorulmaz i koordinator Kancelarije Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Mustafa Jaziđi.

Izgradnja ovog Islamskog centra počela je prije 9 godina na temeljima porušene džamije iz Drugog svjetskog rata. Još davne 1975. godine je rođena ideja da se obnovi porušena džamija, ali radovi nisu bili mogući sve do 1989.godine. Tada, u vremenu hiperinflacije i ratova u okruženju, nije bilo lahko nositi taj teret, baš kao i te 1975.godine. Kako su dolazila bolja i sigurnija vremena i radovi na izgradnji džamije su se odvijali dinamičnije. Tako je već za mjesec Ramazana 2001. počelo u njoj da se klanja i ako nije bilo završeno još puno toga na njoj. Dok su trajali radovi na džamiji, rodila se ideja za izgradnjom Islamskog centra. Ne iz inata prema bilo kome,već kao realna potreba mladog džemata koji je trebao sistematski odgoj i organizovaniju logistiku za odvijanje vjerskih aktivnosti, istakao je Grbović.

Glavni fokus aktivnosti koje će se odvijati u Islamskom centru će biti na obrazovanju i odgoju djece, onih na kojima leži emanet očuvanja Islama i jačanja multietnickog sklada na ovim prostorima. Otvaranjem Islamskog centra svi u Crnoj Gori dobijamo mnogo – biro rada će smanjiti broj nezaposlenih, jer će se kroz aktivnosti Islamskog centra mladi učiti preduzetništvu, privrednici će sjutra dobiti poštenog radnika, jer će se mladi učiti odgovornosti i poštenom odnosu prema ljudima i poslu, komšija će dobiti pažljivog susjeda, žena će dobiti vjernog supruga, a on čestitu ženu, a ovaj kompleks će na taj način ispuniti svoju misiju, poručeno je, između ostalog, sa ovog skupa.

Vrijednost radova na ovom Islamskom centru sa uređenim dvorištem iznosila je 205.000 eura, dok je vrijednost radova na džamiji bila oko 150.000 eura. Neposredno pred otvaranje Islamskog centra uručene su ZLATNE VAKUFNAME istaknutim donatorima.
Nije ni pocela sa radom a ovaj Grbovic se vec pravda i uvlaci se mrziteljima svega Islamskog. Dosta vise, digni glavu Bosnjo!

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 13 nov 2013 13:58

Kad se komšije slože: Bošnjaci i Srbi obnavljaju mekteb u Rudom

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 17997.html
U državi u kojoj prve minute informativnih emisija obično pune pozivi na podjele i međunacionalne svađe, priča iz mjesta Ustibar kod Rudog zvuči gotovo nevjerovatno.

Prije 85 godina izgrađeni mekteb, objekat u kojem su muslimani obavljali molitvu, danas zajedno obnavljaju povratnici Bošnjaci i domicilni Srbi. Mržnja iz devedesetih kroz ovo mjesto na granici sa Srbijom samo je prošla i u njemu se nije zadržala.

Tačni podaci kada je građen stari mekteb u Ustibru ne postoje, a kao godine njegove izgradnje pominju se 1928. ili 1932. godina. Jedan je od rijetkih objekata u vlasništvu Islamske zajednice koji tokom rata nije uništen. Već je bio zapušten i nije održavan, a sačuvale su ga komšije, poput Miloslava Ćetkovića, kovača u penziji, koji pored mejtefa živi pune 73 godine.

„Ja sam lično dva puta kazao: 'Ljudi, ne pipajte ovo. Ja sam tu blizu, mejtef je bogomolja kao svaka bogomolja. Što vam to treba.'. U mene je otac živio 91 godinu, u devedeset drugoj umro. Onda je on meni uvijek, kao djetetu, prenosio: 'Što god ne moraš, nemoj raditi', jer je on upamtio, ovo mu je bio treći rat, on je poslije ovog rata umro.“
Glavni majstori Đulbo Kadić i Radojko Vilaret u pribojskog Gradnji skupa su radili i prije rata, a zajedno su 1991. godine ostali bez posla.

„Ovdje ne postoji nikakvih svađa. Što se tiče međuljudskih odnosa, tu su na nivou, čak su nam ljudi ovdje pravoslavne komšije pomagale, davali i priloge, i to mogu da kažem.“
„Ja sam Radojko Vilaret, iz Sjeverina sam, tu sam blizu, kao komšije. Dolje, u Sjeverinu sam imao dvoje starih, Mulalića, koji su zahvaljujući meni i ostali živi. Ja sam sa njima bio dobar. Naiđe ta paravojska, šta ja znam. E, nekad su dolazili kod mene, nekad sam i ja iš'o kod njih, znao sam, otiš'o im sin za Sarajevo, oni sami, stari, nemoćni. Šta je trebalo, pomag'o im. Mi smo svi ljudi, od krvi i mesa.“
Osim što rade na obnovi, obični ljudi i finansiraju nabavku materijala. Zijad Kadić, predsjednik građevinskog odbora kaže:
„Medžlis Islamske zajednice Rudo je okosnica izgradnje tog mejtefa, i uz dobrovoljne priloge naših mještana i prijatelja, i komšija iz susjednih sela i naše dijaspore, počeli smo s izgradnjom ovog mejtefa. Sve ide svojim tokom. Ovdje bih posebno naglasio dobre međuljudske i komšijske odnose između nas i Srba, pošto je ovo mješovito selo, Ustibar. Imamo i dobrovoljnih priloga od strane Srba.“

„Kad je u pitanju suživot, odnosno međuljudski odnosi, Rudo se ističe. Ja ću navesti samo jedan primjer: kad se radila džamija u Rudom, bilo je komšija pravoslavaca koji su donosili kahvu, koji su pripremali ručak itd“, rekao je ruđanski imam, Mehrudin ef. Genga.

Ustibar, Mioč i druga bosanska sela, do kojih se može doći samo preko teritorije Srbije, danas ostaju pusta. Bošnjaci su izbjegli na početku rata, a Srbi odlaze po njegovom završetku, tražeći posao u Srbiji. Nekada plodna polja pored Lima danas niko ne obrađuje.
„Ima više od pola kuća praznih. Bošnjaci su ostali u Sarajevu, dolaze oni povremeno, preko vikenda. Ali nema posla, zemlju neće više slabo ko da radi. Imamo mi tu polje, jedno dva kilometra dugo, pored Lima, ali pola se ne sije. Nema“, smatra Miloslav Ćetković.

Koliko god bila jaka, od komšijske sloge ne može se živjeti, pa sela, zaustavljena u ambijentu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, ostaju skoro prazna preko zime.

marli
Član

Post Postao/la marli » 15 nov 2013 15:02

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 15 nov 2013 17:40

:mashallah: :zastava:
A ima li negdje kako je izgledala prije rušenja džamija i da li će biti obnovljena i izgledati kao prije ?

marli
Član

Post Postao/la marli » 16 nov 2013 13:22

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 17 nov 2013 10:21

Elhamdulillah da se grad.

No, po pitanju tehnicke prirode, ne svidja mi se nacin kako zidaju dzamiju. Kao da su neki amateri pa ovako lose zidaju i grade Boziji objekat, a uz to i cigla nije bas tako kvalitetna. Naravno, ovo s tehnicke strane...
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 17 nov 2013 10:30

Abdurrahman je napisao/la:Elhamdulillah da se grad.

No, po pitanju tehnicke prirode, ne svidja mi se nacin kako zidaju dzamiju. Kao da su neki amateri pa ovako lose zidaju i grade Boziji objekat, a uz to i cigla nije bas tako kvalitetna. Naravno, ovo s tehnicke strane...
Meni baš izgelda dobro i uredno, kvalitetno nekako. Nezz.. :roll: :what:

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 17 nov 2013 10:56

amkos je napisao/la:
Abdurrahman je napisao/la:Elhamdulillah da se grad.

Meni baš izgelda dobro i uredno, kvalitetno nekako. Nezz.. :roll: :what:
Mora da se ne razumijes u zidariju. :) :mrgreen:
You prepare for a journey according to the amount of time that you are going to be on that journey. So what do you say about the Hereafter?

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 17 nov 2013 11:00

Ma razumijem i to dobro, ali vjerovatno je cigla jeftinija, kriza diktira kvalitet. Ali solidni radovi, po mom mišljenju, :gut:

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 17 nov 2013 11:03

amkos je napisao/la:Ma razumijem i to dobro, ali vjerovatno je cigla jeftinija, kriza diktira kvalitet. Ali solidni radovi, po mom mišljenju, :gut:
Radovi nisu losi, nisam ni mislio da su losi, ali sam ipak primjetio da samo zidanje i gradnja je mogla biti mnogo kvalitetnija jer: radi se o dzamiji koja je porusena i ponovo se gradi; i radi se o dzamiji koja se gradi u gradu gdje su sad cetnici vecina; i radi se, najskraja, o Bozijoj kuci.

amkos
Član

Post Postao/la amkos » 17 nov 2013 11:04

Ma kad legne fasada i munara biće ok. :gut:

Abdurrahman
Član

Post Postao/la Abdurrahman » 17 nov 2013 11:43

amkos je napisao/la:Ma kad legne fasada i munara biće ok. :gut:
:gut:

marli
Član

Post Postao/la marli » 17 nov 2013 13:26

Dobro kažeš, abdurrahman, ne smije se fušeriti, kad se obnavlja, neka je obnavljaju kako treba.

jaa
Član

Post Postao/la jaa » 17 nov 2013 15:25

marli je napisao/la:http://www.panoramio.com/photo/54985138

Evo je.
koja je ovo DŽAMIJA

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 17 nov 2013 15:52

jaa je napisao/la: