☑ Pravila foruma i savjeti

Reforme ustava

Bosni
Član

Re: Reforme Ustava

Post Postao/la Bosni » 10 okt 2013 17:34

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... aka-za-bih
Čović: Nije vrijeme viteških bitaka za BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na konferenciji za medije po povratku iz Bruxellesa kazao kako lideri danas nisu našli rješenje izbora članova Predsjedništva i domova naroda, međutim, tvrdi Čović, došli su do nekih rješenja koja bi mogla biti kompromis.

- Kad su se rješenja iznijela na stol, onda smo imali dinamičnu raspravu i zbog toga u konačnici nije bilo dogovora. Uvjeren sam da smo napravili dobar posao i to u smislu da naši sugovornici u Bruxellesu puno bolje razumiju što je BiH i što je duh BiH. Bojim se da se bez toga često donose krivi stavovi. Jedna od sekvenci naših razgovora je išla u smjeru da donesemo amandmane na Ustav BiH, te da na općenit način riješimo ovo pitanje, a da kasnije kroz Izborni zakon rješavamo detalje. To je za mene bio neprihvatljiv pristup, jer da možemo doći do dogovora oko nekog problema, ne bismo čekali četiri godine da se provede presuda Sejdić - Finci, kazao je Čović.

Lagumdžijina kampanja

Također, kazao je kako je nakon današnjeg sastanka moguće i da se sve vrati na početak te da sve kombinacije pri izboru članova Predsjedništva ponovno budu na stolu.

- Složili smo se oko ključnog principa da jedan narod drugom neće birati predstavnike ni u domove naroda ni u Predsjedništvo BiH. Ali kad dođemo do realizacije tog principa, onda se vidi da nismo spremni praviti ustupke, izjavio je.

Komentirajući Lagumdžijine izjave kako je u Bruxellesu branio BiH, predsjednik HDZ-a BiH je rekao da "gospoda i ovo koristi za predizbornu kampanju".

- Ostalo nam je još godinu dana do izbora da bi se građani pozivali na patriotizam i naše viteške borbe za BiH. Mi dajemo sve od sebe da pokušamo izboriti BiH koja može funkcionirati. Ne želimo praviti by pass koji će još više otežati odnose u BiH. Ne postoji nikakva mogućnost naturanja bilo kakvog rješenja. Ovo je naš problem i mi ga moramo riješiti, rekao je Čović, te dodao kako svi u BiH, i RS-u i FBiH, imaju isti problem ako se presuda Sejdić - Finci ne provede.

- Prihvatili smo direktan izbor kako bismo tražili rješenje. Ako ga ne nađemo, to neće biti samo problem FBiH i pogrešno ga je svesti samo na FBiH. Jedan od kolega je i zadnji put u Bruxellesu kazao kako se sve ovo radi kako bi se riješilo hrvatsko pitanje. Svima sam kazao da mi ovime ni slučajno ne rješavamo hrvatsko pitanje, nego samo presudu Sejdić - Finci. Ovo je daleko od rješavanja hrvatskoga pitanja, rekao je Čović.

Bengalski tigrovi

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je, pak, kazao kako "u Bruxellesu nije bilo nikakvih bengalskih tigrova koji su tobože branili BiH".

- Ne znam od koga bi je to branili? Od predsjedatelja Vijeća ministara ili nas članova šestorke? Ne treba od ovoga praviti pokušaj da se profitira kod glasača. Na ovom smo sastanku po prvi put dobili dobru volju Fülea da on u narednih nekoliko dana sroči jedan dokument temeljem onog što je od svih nas čuo. To bi trebao biti inicijalni dokument koji bi svima trebao biti prihvatljivim. Također, sada se cijela priča može i restovati. Ne treba isključivati indirektan način izbora članova Predsjedništva samo jer to traže stranke iz RS-a. Time se one stavljaju iza problema, ali ulazak u EU je problem i RS-a, kazao je Radončić.

Već gubimo 47 milijuna eura

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je govoreći o nemogućnosti postizanja dogovora o uspostavi mehanizma koordinacije kazao kako su se kroz pregovore isprofilirala dva pristupa.

- Jedan je onaj koji je izradio tim stručnjaka sa svih nivoa vlasti i to je zaustavljeno. Drugi je, pak, princip da se ne poštivaju ni ustav ni zakoni, nego se pokušava unitarizirati Federaciju. Želi se poništiti 12 isključivih i osam podijeljenih nadležnosti županija. Osobno nikad neću učiniti ništa što krši ustave i zakona jer je to kazneno djelo. Moramo uvažavati ustavne nadležnosti svake razine vlasti, rekao je Bevanda, te dodao kako zbog neprovođenja presude Sejdić - Finci i neuspostave mehanizma koordinacije BiH već gubi 47 milijuna eura iz IPA fondova, a pod rizikom je čak 147 milijuna eura.
Ovi uposte ne popustaju u svojim maksimalistickim zahtjevima. Bolje ostati bez dogovora nego ustupiti ovdje. Kad vidimo rezultate popisa onda ponovno raspravljamo.

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 11 okt 2013 01:40

http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=58
Džaferović o 'evropskom modelu': Ovako bi se mogli birati članovi Predsjedništva BiH iz FBiH

Današnji sastanak bh. lidera u Briselu nije uspio jer nije postignut zajednički stav oko rješenja koje bi značilo implementaciju presude Sejdić-Finci, kao niti oko definiranja mehanizma koordinacije - istaknuo je za Agenciju Fena potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović.

Džaferović, član delegacije SDA u Briselu koju je predvodio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, naglasio je da su prema BiH sada pokrenuti mehanizmi suspenzije IPA fondova, što se inače čini ukoliko država ne ispuni obaveze prema Evropskoj uniji.

- Riječ je o mehanizmima koji nastupaju ukoliko država ne ispuni obaveze, što mi i nismo učinili. Ti mehanizmi se pokreću, ali oni mogu biti obustavljeni onog momenta kada ispunimo obaveze. Što ih prije ispunimo, to bolje - kazao je.

Džaferović naglašava da je u Briselu rečeno kako BiH mora odmah riješiti pomenuta dva pitanja, te da su u pitanju sati, a ne dani ili neki duži rokovi.

Podcrtao je da su predstavnici Evropske komisije ponudili model za implementaciju presude Sejdić-Finci koji predstavlja refleksiju svih dosadašnjih razgovora bh. lidera.

- To nije njihov model, ali su ga oni iznijeli. Još uvijek nemamo potpuno sve detalje tog modela, ali suština je u tome da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH - istaknuo je on.

Džaferović pojašnjava da model predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet kantona je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

- Tada drugi član treba da bude iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba da dođe sa teritorije ostalih pet kantona iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH - kazao je on.

Džaferović dodaje da se time osigurava regionalna zastupljenost, dok se pri tom gledaju glasovi iz cijele Federacije BiH.

Podcrtao je da model još uvijek nije do kraja definiran niti preciziran, već je ostavljen za dalje razgovore. On očekuje da razgovori bh. lidera budu nastavljeni u što je moguće skorije vrijeme kako bi dogovor bio što prije postignut.

- Prema ovom modelu koji su iznijeli predstavnici Evropske komisije postoji blagonaklon odnos i razumijevanje kod svih učesnika. Niko nije odbio taj model, svi su ostavili da ga analiziraju i izvrše simulaciju, te sve provjere, što ćemo i mi u stranci uraditi. Ako ćemo suditi po tome, mogli bismo gledati s određenim stepenom optimizma da bi tu stvar u vrlo skoro vrijeme mogli riješiti - zaključio je Šefik Džaferović.
abRXLUGduLc
Dosad mi izgleda kao najbolju ponudu za nas. Uz to je dobro da je bas ovo prijedlog Evrope.

Logan
Član

Post Postao/la Logan » 11 okt 2013 01:51

Dok se glupe balije kolju medjusobnom ko pascad za kost, ustase traze i uspijevaju nametnuti pregovore za koncesije koje ni u dejtonu nisu dobili. Sad kad smo 10 puta jaci nama saka jada ustasa puca uslove nekakve a smradovi iz tzv pro-bosanskih stranaka se utrkuju ko ce im vise izaci u susret.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 okt 2013 02:25

Ma ovo je sve glupost. Mi trebamo ici prema tome da trazimo da Bosna bude samo jedna izborna jedinica sa jednim clanom prijesjednistva. Ovo su sve gluposti da sumaska bira jednog a u federaciji dva. Ovo nas nevodi nigdje, cetnici su ko fol izasli iz pregovora jer oni biraju jednog clana, treba im ukinuti ovo. Ovo nigdje nema u svijetu da svaka grupa ima svog prijesjednika.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 11 okt 2013 04:01

- To nije njihov model, ali su ga oni iznijeli. Još uvijek nemamo potpuno sve detalje tog modela, ali suština je u tome da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH - istaknuo je on.

Džaferović pojašnjava da model predviđa da jedan kandidat iz Federacije koji dobije najveći broj glasova bude izabrani član Predsjedništva BiH, dok se drugi član također bira s teritorije cijele Federacije, ali se gleda iz kojih pet kantona je prvi član Predsjedništva dobio najveći broj glasova.

- Tada drugi član treba da bude iz druge etničke kategorije ili reda Ostalih i većina njegovih glasova treba da dođe sa teritorije ostalih pet kantona iz kojih nije većinu dobio prvi član Predsjedništva BiH - kazao je on.
po meni fantasticna ideja! samo da se vise kutarisemo i sejdica i fincija i covicovog kukanja i kocenja prema EU.

sto se tice izabira. nema nikakvog definisanog podrucja niti izborne jedinice nego se kantoni dinamicno sabiraju ovisno gdje prvi (najjaci) kandidat ima najvise glasova!

to rjesenje nama definitivno garantuje jednog, a ostavlja cak otvorena vrata i za drugog kandidata. ipak hrvati imaju samo 3-4 svoja kantona. i sad zamislite pobjednik ne dobije najvise glasova u sarajevskom kanotu onda se broje ti glasovi ovom drugom kandidatu tako da ce tu biti svaasta moguce. ipak hrvatski kantoni su malobrojni i nikako ne smije proci to da se njihov glas broji 5-10 puta vise. ovako se svaki glas broji po 1 i hrvati moraju po meni dobro paziti hoce li opet biti njihov kandidat izabran. cak pretpostavljam da hoce, ali kako se bude njihov broj smanjivao u federaciji (kao sto nam katolicka crkva ukazuje na to) sve ce im teze biti da svog kandidata izaberu..

iskreno, nadam se da ce ovo usvojiti!

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 okt 2013 04:13

e-din je napisao/la:

po meni fantasticna ideja! samo da se vise kutarisemo i sejdica i fincija i covicovog kukanja i kocenja prema EU.

sto se tice izabira. nema nikakvog definisanog podrucja niti izborne jedinice nego se kantoni dinamicno sabiraju ovisno gdje prvi (najjaci) kandidat ima najvise glasova!

to rjesenje nama definitivno garantuje jednog, a ostavlja cak otvorena vrata i za drugog kandidata. ipak hrvati imaju samo 3-4 svoja kantona. i sad zamislite pobjednik ne dobije najvise glasova u sarajevskom kanotu onda se broje ti glasovi ovom drugom kandidatu tako da ce tu biti svaasta moguce. ipak hrvatski kantoni su malobrojni i nikako ne smije proci to da se njihov glas broji 5-10 puta vise. ovako se svaki glas broji po 1 i hrvati moraju po meni dobro paziti hoce li opet biti njihov kandidat izabran. cak pretpostavljam da hoce, ali kako se bude njihov broj smanjivao u federaciji (kao sto nam katolicka crkva ukazuje na to) sve ce im teze biti da svog kandidata izaberu..

Meni je i ovo glupost, da idemo njima u susret. Treba traziti da Bosna bude jedna izborna jedinica. Sve ovo drugo je glupost za nas.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

e-din
Član

Post Postao/la e-din » 11 okt 2013 04:16

to bi bilo najbolje, ali nije realno.
ako cemo tako, onda je najbolje da se vrati ustav rbih.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 11 okt 2013 04:57

e-din je napisao/la:to bi bilo najbolje, ali nije realno.
A sto nije realno? I sta je realno? Ja mislim da je realno samo ako ce Bosnjaci ustupiti Srbima i Hrvatima i pustitim da prave drzavu u drzavi. A niko dosad nije nista ni pokusao na tom pravcu, ali vrijeme je da se krene i ukinu ove gluposti po tri k**ca.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 11 okt 2013 05:12

e-din je napisao/la:

Taj prijedlog jeste bolji od onog SDP-ovskog kojim bi se cementirao apartheid ali trenutno rjesenje je mnogo bolje od svega sto SDA nudi jer trenutno rjesenje garantuje pravo probosanske vecine da protiv volje ustaske manjine bira odbadva clana predsjednistva iz FBiH. Dodikovo rjesenje je sasvim prihvatljivo za EU i zato nema razloga da Bosnjaci sada ustasama nude nesta vise od onoga sto je Dodik dao nesrbima u Genocidnoj. Dodikov model u FBiH bi cak garantovao pravo Bosnjackoj vecini da izglasa Predsjednistvo u kojem nece biti hrvata.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 11 okt 2013 05:18

ABen je napisao/la:
A sto nije realno? I sta je realno? Ja mislim da je realno samo ako ce Bosnjaci ustupiti Srbima i Hrvatima i pustitim da prave drzavu u drzavi. A niko dosad nije nista ni pokusao na tom pravcu, ali vrijeme je da se krene i ukinu ove gluposti po tri k**ca.
Realno je stanje na terenu: sve sto se mozemo dogovoriti i sve sto mozemo jedni drugima nametnuti.

Ono sto mene sada zanima je kako SDA i vladajuce stranke misle rjesiti Sejdic-Finci bez ukidanja Doma Naroda??

Agron
Član

Post Postao/la Agron » 11 okt 2013 05:39

Čović je prava lisica, evo sad spominje DN Federacije BiH. Pri tom dodaje da je ovo tek početak rješavanja "hrvatskog pitanja". Oprez na maksimumu.
Bošnjak koji nije nacionalista nije ni Bošnjak!

Nama treba nacionalna a ne demokratska fronta!

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 11 okt 2013 07:59

875Gm0z9T7U
8ANq3DNtMcc

noel malcolm
Član

Post Postao/la noel malcolm » 11 okt 2013 13:01

odlična ideja, potpisujem
“Radimo kao da ce sto godina biti mir,
a spremajmo se kao da ce sutra biti rat!”/Povijest Bosne/Noela Malcolma:
http://www.camo.ch/povijestbih.htm

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 11 okt 2013 19:57

S jedne strane nije realno da tražimo stvari tipa ukidanje Predsjedništva i uvođenje Predsjednika jer to ne možemo dobiti, jednostavno nemamo političku moć za to. Kad barem pola miliona Bošnjaka bude glasalo u manjem entitetu onda možemo eventualno pričati o takvim stvarima, do tad - jok.

S druge srtane ne treba popuštati ni milimetar. Kad čujem one "naše" kako se, pazi sad, mora (?!) riješiti pitanje Hrvata na način da im niko ne bira predstavnike (nigdje ne piše da jedan član Predsjedništva mora biti njihov predstavnik nego samo pripadnik hrvatskog naroda) onda mi dođe zlo. Znači ne popuštaj i tačka, batali i IPA fondove i sve. Reci tamo mi se zalažemo da se iz Federacije umjesto Bošnjaka i Hrvata biraju dva bilo kakva i doviđenja. I tako će vremenom da ispadne da zapravo Čović blokira stvar. Pita li ko nas Bošnjake želimo li se odreći prava da biramo dva člana Predsjedništva? Pa mi smo glasali za te ljude, nek nas priupitaju oko toga.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 okt 2013 02:25

Bosnjak je napisao/la:S jedne strane nije realno da tražimo stvari tipa ukidanje Predsjedništva i uvođenje Predsjednika jer to ne možemo dobiti, jednostavno nemamo političku moć za to. Kad barem pola miliona Bošnjaka bude glasalo u manjem entitetu onda možemo eventualno pričati o takvim stvarima, do tad - jok.

S druge srtane ne treba popuštati ni milimetar. Kad čujem one "naše" kako se, pazi sad, mora (?!) riješiti pitanje Hrvata na način da im niko ne bira predstavnike (nigdje ne piše da jedan član Predsjedništva mora biti njihov predstavnik nego samo pripadnik hrvatskog naroda) onda mi dođe zlo. Znači ne popuštaj i tačka, batali i IPA fondove i sve. Reci tamo mi se zalažemo da se iz Federacije umjesto Bošnjaka i Hrvata biraju dva bilo kakva i doviđenja. I tako će vremenom da ispadne da zapravo Čović blokira stvar. Pita li ko nas Bošnjake želimo li se odreći prava da biramo dva člana Predsjedništva? Pa mi smo glasali za te ljude, nek nas priupitaju oko toga.
Zasto nije realno to da trazimo? Ja sam u sumskoj ugrozen, jer Srbi namecu clana prisjednistva sumske Bosnjaka i Hrvata. I sad mene ce tamo da prestavlja neki izdajica ili sta? Ako je vama dobro u federaciji, nama u sumskoj nije dobro. Bosnjaci su konstruktivan narod u sumskoj a vi svi to zaboravljate, posebno vi sto zivite u federaciji. Koji politicar prestavlja nas u sumskoj i gdje su nasa prava. Da je sumska jedna izborna jedinica to se prihvata ovdje, kao ono tamo i nema Bosnjaka i ko ih jebe.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 04:03

ABen je napisao/la:Da je sumska jedna izborna jedinica to se prihvata ovdje, kao ono tamo i nema Bosnjaka i ko ih jebe.
EU postavlja uslove a ne mi. EU od BiH trazi da zakoni BiH garantuju svim gradjanima demokratsko pravo kandidovanja na sve javne funkcije. Dodik je taj uslov ispunio po pitanju Predsjednistva i EU od njega nece traziti vise isto kao sto se ne trazi od Bosnjaka da rade protiv gradjanske BiH. Drugo je to sto nasi predstavnici zastupaju anti-demokratski etnokratski ideal i dobrovoljno ustasama nude pravo koje nisu mogli dobiti ni u Dejtonu.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 12 okt 2013 05:16

Abidaga je napisao/la:
ABen je napisao/la:Da je sumska jedna izborna jedinica to se prihvata ovdje, kao ono tamo i nema Bosnjaka i ko ih jebe.
EU postavlja uslove a ne mi. EU od BiH trazi da zakoni BiH garantuju svim gradjanima demokratsko pravo kandidovanja na sve javne funkcije. Dodik je taj uslov ispunio po pitanju Predsjednistva i EU od njega nece traziti vise isto kao sto se ne trazi od Bosnjaka da rade protiv gradjanske BiH. Drugo je to sto nasi predstavnici zastupaju anti-demokratski etnokratski ideal i dobrovoljno ustasama nude pravo koje nisu mogli dobiti ni u Dejtonu.
Jako demokratsko pravo da biram iz sumske srpskog clana predsjednistva. A ko mi je dosada postavljao Bosnjake u njihovom parlamentu? I ko ce ih dalje postavljati. Da ce Srbin pobjediti u sumskoj i 2014 je sigurno, samo koje ce postavljati Bosnjake tamo?
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 08:15

ABen je napisao/la:
Abidaga je napisao/la:
Jako demokratsko pravo da biram iz sumske srpskog clana predsjednistva.
Formalno vise nece biti srpskog clana predsjednistva sto je ipak korak blize gradjanskoj drzavi. Bosnjaci ce glasati za onog kandidata koji im najvise ponudi.
ABen je napisao/la: A ko mi je dosada postavljao Bosnjake u njihovom parlamentu? I ko ce ih dalje postavljati. Da ce Srbin pobjediti u sumskoj i 2014 je sigurno, samo koje ce postavljati Bosnjake tamo?
Bosnjake u parlamentu biraju gradjani (od kojih haman 50% nece da glasa) i tu nam je samo potrebna masovna registracija kao u Srebrenici. Bosnjake u vladi genocidne bira Dodik dok opet ne bude zavisio od Bosnjaka u entitetskom parlamentu.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 12 okt 2013 08:39

eybLtpP4C1M

Bosnjak
Član

Post Postao/la Bosnjak » 12 okt 2013 13:41

ABen je napisao/la: Zasto nije realno to da trazimo? Ja sam u sumskoj ugrozen, jer Srbi namecu clana prisjednistva sumske Bosnjaka i Hrvata. I sad mene ce tamo da prestavlja neki izdajica ili sta? Ako je vama dobro u federaciji, nama u sumskoj nije dobro. Bosnjaci su konstruktivan narod u sumskoj a vi svi to zaboravljate, posebno vi sto zivite u federaciji. Koji politicar prestavlja nas u sumskoj i gdje su nasa prava. Da je sumska jedna izborna jedinica to se prihvata ovdje, kao ono tamo i nema Bosnjaka i ko ih jebe.
Evo zašto nije realno.

Da bi se promijenio izbor članova Predsjedništva moraju se mijenjati Ustav i Izborni Zakon. Ustav se mijenja na način da je u Predstavničkom Domu PS BiH prvo potrebna dvotrećinska većina. To konkretno znači 29 ruku od 42. Ako uzmemo da naše (uslovno rečeno) stranke trenutno imaju 21 ruku za podignut', to ti govori da s tim ne treba ni dolaziti u PD. Eh sad, da mi kojim slučajem imamo 29 ruku od tih 29 najmanje 5 mora biti iz manjeg entiteta. Ranije sam objasnio da nam je za 5 ruku potrebno minimalno 250,000 glasova tamo. Pa čak ako i to prođe postoji Dom Naroda PSBiH u kojem moramo kontrolisati tri od pet članova iz kluba Srba, za šta nam treba možda i pola miliona glasova na izborima u manjem entitetu, tj. treba nam tako ubjedljiva pobjeda da sami možemo formirati vlast tamo. Članovi Doma Naroda PSBiH biraju se iz entitetskih parlamenata. Da ne pričamo da ta promjena ranije mora ići na ustavnopravnu komisiju, gdje bi se već digla ogromna halabuka.

Dakle, naš zahtjev da se ukine Predsjedništvo i instalira Predsjednik je potpuno analogan mom zahtjevu da mi ti isplatiš milion maraka. Jer da bi ti meni isplatio milion maraka o tome moraš odlučivati ti, ne ja. Tako isto o ukidanju Predsjedništva odlučuje Dodik, ne mi. Sve što je dogovoreno u Daytonu mijenja se isključivo na gore pomenuti način, tj. o svakoj promjeni mora se složiti jedna od dvije najjače stranke u manjem entitetu, što se naravno neće desiti kada je riječ o ukidanju Predsjedništva. Diskriminacija za tebe i sve ostale Bošnjake bit će ukinuta na način da će kandidati odsad biti svi, a ne samo Srbi. A naš član iz manjeg entiteta bit će onog dana kad tamo dobije najviše glasova.

Dakle, zaključak je slijedeći: Nema svrhe od SNSD-a i SDS-a tražiti bilo šta na šta oni neće pristati iz prostog razloga što oni na to neće pristati. Dodik i Bosić neće pristati na ukidanje Predsjedništva i zbog toga nema svrhe da to tražimo od njih, isto kao što ja neću tražiti od tebe da mi isplatiš milion maraka jer smatram da ti to nećeš napraviti.

Na isti način Dodik i Bosić neće tražiti od SDA, SDP ili SBB bilo šta što znaju da ne mogu dobiti. Oni bi također štošta željeli da ojačaju manji entitet, ali ne traže to jer znaju da to ne mogu dobiti.

I sa tim nikakve veze nema to da li je nama u Federaciji dobro, a tebi tamo nije dobro, to ima veze isključivo sa političkim odnosima.

Odgovorite