☑ Pravila foruma i savjeti

Namjenska industrija BiH

ABen
Član

Re: Oružane snage BiH i Namjenska industrija BiH

Post Postao/la ABen » 06 aug 2013 02:09

Bosni je napisao/la:
Kimbo1 je napisao/la:TREBA SE SVE URADITI DA SE ZATVORI FABRIKA IGMAN KONJIC
Pitate se zašto? Zato što to drži sdp i treba sve uraditi da se to zatori, dok nedođu naši na vlast. Ja bi je najradije sada u stečaj da malo se otpusti radnika onda bi moglo bolje da se radi, ovako sdp hoće da zaposli još 200 ljudi u Konjicu, što je brate sramota da mi to nemožemo.
:? Neznam jel ti ovo ozbiljno mislis ili ne?

Gledaj, ja nemam nikakve simpatije za SDP, ali nezelim da Konjic izgubi neku fabriku ili poslove samo da bi to cinilo stetu SDP-u. To je razlika izmedju SDP/SBB na jednoj strani i patriota na drugoj. Njima je vaznije da stranka bude uspjesna makar BiH nestala zarad toga (Damir Hadzic i njegova izjava su potvrda toga). Patriotama mora biti drzava iznad stranke, i netreba se nadati da ce neka fabrika propasti.

Uz to, Konjic je strateski vazan (spaja Sarajevo i Hercegovinu) i svaki posao tamo je dobrodosao. To sto neki SDP-ovac tu fabriku drzi nije mi bitno ako ne cini stetu narodu tamo.
Bas tako. nisam ljubitelj ni jedne stranke, ali sve sto pozitivno urade za Bosnu i Bosnjake podrzavam.

Ja nemogu zamisliti da u u toj fabrici u Konjicu radi iko osim Bosnjaka. I sam svoj narod unistavati samo sto su SDP-a. :shock:
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 06 aug 2013 04:03

AjnUd0leH-U

Kimbo1
Član

Post Postao/la Kimbo1 » 06 aug 2013 05:53

Bosni je napisao/la:
Pitate se zašto? Zato što to drži sdp i treba sve uraditi da se to zatori, dok nedođu naši na vlast. Ja bi je najradije sada u stečaj da malo se otpusti radnika onda bi moglo bolje da se radi, ovako sdp hoće da zaposli još 200 ljudi u Konjicu, što je brate sramota da mi to nemožemo.
:? Neznam jel ti ovo ozbiljno mislis ili ne?

Gledaj, ja nemam nikakve simpatije za SDP, ali nezelim da Konjic izgubi neku fabriku ili poslove samo da bi to cinilo stetu SDP-u. To je razlika izmedju SDP/SBB na jednoj strani i patriota na drugoj. Njima je vaznije da stranka bude uspjesna makar BiH nestala zarad toga (Damir Hadzic i njegova izjava su potvrda toga). Patriotama mora biti drzava iznad stranke, i netreba se nadati da ce neka fabrika propasti.

Uz to, Konjic je strateski vazan (spaja Sarajevo i Hercegovinu) i svaki posao tamo je dobrodosao. To sto neki SDP-ovac tu fabriku drzi nije mi bitno ako ne cini stetu narodu tamo.

ma ne sdp neradi ništa dobro to trebaq uništiti i onda ih još više optužiti samo tako....Sarkazam je čudo
“Never Complain Never Explain"

Podvelezac
Član

Post Postao/la Podvelezac » 29 aug 2013 18:16

Dezidijat je napisao/la:Imam pitanje za korisnika Podvelezac:

- Da li je moguce iskoristiti trenutni potencijal proizvodnih preduzeca kao sto su messer gas i sl. u slucaju rata, sa ciljem da u sklopu tih pogona u kratkom vremenu izgradimo oruzje koristeci razne plinove koje ti pogoni prozivode?

Ako da, onda koji bi najucinkovitiji plin u sklopu messer pogona bio preporucljiv za manipulisanje u cilju izrade oruzja? -argon ili nesto sl..

Pitam ovo jer sam iz Zenice, i nekako posmatram zonu zeljezare od sadasnjeg preduzeca rm-lh sve do messer-a jendom malom mjestu imas alatnice, celicanu, proizvodnju celicniih i metalnih, inox i sl kalupa i konstrukcija a samo 500m dalje u istoj zoni imas proizvodnju i skladistenje raznih plinova..nekako mi cijeli prostor zeljezare a i buduce TE djeule kao odlicna baza koja se moze u kratkom roku preokrenut' u namjenske svrhe ...

Kako ti kao strucnjak za oruzja i sigurno vrsniji poznavalac situacije u OS BH gledas na industrijsku zonu zeljezare u Zenici?

Mislim da je vama sada jasno sta se desi kada se koristi hemijsko oruzje, svijet ce da se umjesa :)

Duks
Član

Post Postao/la Duks » 01 sep 2013 17:34

Pitanje za podveležca:

Kako ti gledaš na pitanje vojne imovine (perspektivna, neperspektivna), šta je najbolje rješenje, šta su koristi da se riješi pitanje vojne imovine.
Sjedi Aga uz mangalu, dvije sablje kraj njeg' stoje, zaklinje se on Allahu, nikad neda Bosne svoje.

Podvelezac
Član

Post Postao/la Podvelezac » 05 sep 2013 06:23

Duks je napisao/la:Pitanje za podveležca:

Kako ti gledaš na pitanje vojne imovine (perspektivna, neperspektivna), šta je najbolje rješenje, šta su koristi da se riješi pitanje vojne imovine.

S obzirom na mali broj vojnika, trenutno, od mnogo vojne imovine nema nikakve koristi samo trosak. Vecinu treba prebaciti na druge stvari, medjutim na strateskim polozajima oznaciti lokacije od strateskog znacaja, kako bi se kasnije mogla tu graditi perspektivna vojna imovina itd..
A korist je naravno pristupanje NATO-u sto bi sprijecilo rat, te omogucilo Bosnjacima da se sa Srbima obracunaju na mnostvo nacina, "izborni inzinjering" odnosno jak povratak raseljenih uz naseljavanje sehidskih porodica itd.. u smrdsku, te osvajanje opcina za opcinom.

Duks
Član

Post Postao/la Duks » 05 sep 2013 21:27

Pametno zboriš zemljače.

Nisam mogao naći na netu dobra objašnjena šta je perspektivna , neperspektivna vojna imovina, živ bio da malo pojasniš. :rat:
Sjedi Aga uz mangalu, dvije sablje kraj njeg' stoje, zaklinje se on Allahu, nikad neda Bosne svoje.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 06 sep 2013 06:50

Duks je napisao/la:Pametno zboriš zemljače.

Nisam mogao naći na netu dobra objašnjena šta je perspektivna , neperspektivna vojna imovina, živ bio da malo pojasniš. :rat:

Pa najvjerovatnije se za perspektivnu imovinu misli nesto sto imaju namjeru ili smatraju da bi moglo biti od koristi ABIH u skorijoj/daljnoj buducnosti ili se koristi trenutno.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

http://www.youtube.com/watch?v=9GiTzVdWX5Q obavezno pogledati

Bosni
Član

Post Postao/la Bosni » 04 okt 2013 20:47

http://saff.ba/bih/356-dvadesetak-pripa ... enja-brade
Dvadesetak pripadnika Oružanih snaga pod strašnim pritiskom zbog nošenja brade

Mostarski Dnevni list objavio je ovih dana zanimljive informacije o dešavanjima u Oružanim snagama BiH. Dnevni list tako navodi da je u OS BiH izazvao „ nepovjerljivost pa i nemir službeni zahtjev bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića za izmjene Zakona o službi u OS-u BiH, odnosno pravilnika koji, između ostaloga, regulira način odijevanja, odore i izgled pripadnika OS-a BiH kako bi se omogućilo da pripadnici OS-a BiH nose brade". Izvor Dnevnoga lista u Ministarstvu obrane BiH je potvrdio kako su Izetbegović i reis Kavazović proljetos uputili taj zahtjev prema Ministarstvu obrane BiH. „ Kako su potvrdili u Ministarstvu obrane, zahtjev Bakira Izetbegovića je odbijen. Za sada se, dakle, pravilnik neće mijenjati jer su protiv toga radikalnoga zahvata žestoko čelnici Ministarstva obrane i OS-a BiH hrvatske i srpske nacionalnosti, ali i jedan broj bošnjačkih dužnosnika, među kojima je, neslužbeno se doznaje, i ministar obrane Zekerijah Osmić, inače član SDP-a".

Jedan od pripadnika Oružanih snaga BiH za Saff kaže. „ Ostalo je jako malo vojnika sa bradom, tek nas dvadesetak. Svakodnevno osjetimo strašan pritisak, svaki dan očekujemo da nam ne dopuste ulazak u kasarne". Nažalost, uz brade novi pravilnik Zakona o službi u OS-u BiH problematizira i druge islamske propise.

Abidaga
Član

Post Postao/la Abidaga » 23 okt 2013 16:35

1wkb5gQP8IA

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 17 nov 2013 19:14

http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/igm ... ance/28638

Igman će proizvoditi municiju za Amerikance

Ugovor potpisan u prošle sedmice u Konjicu između bh. kompanije Igman i američke Howell Machine vrijedan je približno 30 miliona eura. Prema ugovoru Igman će isporučiti dogovorenu količinu oružja i precizne municije proizvedene u sljedeća 24 mjeseca u njihovim postrojenjima.

"Vrijednost ugovora je 30,26 miliona eura, i odnosi sa na tipove proizvoda po kojima je Igman poznat. Kooperacija je počela prije dva mjeseca kada smo potpisali prvi ugovor vrijedan 15 miliona eura", rekao je direktor Igmana Džahid Muratbegović.

"Cilj je zaposliti četverocifren broj radnika i nadam se da ćemo završiti godinu sa 1.000 njih. Počevši od danas radit ćemo u dvije i tri smjene, uključujući vikende", rekao je Muratbegović, piše Balkantimes.com.

Predsjednik Howell Machinea David Howell objasnio je da ova kompanija posjeduje sedam različitih firmi uključenih u proizvodnju municije.

"Odabrali smo Igman zbog njihove reputacije, kvaliteta i mjesta koje oni zauzimaju na tržištu", rekao je Howell.

Prijatelju ja se iskreno nadam da ovaj prijedlog o zatvaranju jedne od fabrika koje garantuju nama Bosnjacima opstanak je samo jedan los vic. Jer ni jedan dobronamjeran prijatelj Bosne i nas Bosnjaka to ne bih pzelio.

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 17 nov 2013 19:43

Podvelezac je napisao/la:
ABen je napisao/la:Nesto naj jace protiv tenkova je Baktar-Shikan made in Pakistan.
https://en.wikipedia.org/wiki/HJ-8
Baktar-Shikan - Baktar-Shikan is a variant of HJ-8 that has been manufactured under license by Pakistan since the late 1990s [1] and had a successful first test in July 1997.[7] The missile and launch system can be quickly disassembled into four sub-units, each weighing less than 25 kg, making the system man-portable. Baktar-Shikan is also mounted on Pakistani armoured personnel carriers (APCs) and a modified air-launched variant is used to arm the AH-1 Cobra helicopter gunships and other helicopters of the Pakistan Army Aviation wing. Pakistan also exports Baktar-Shikan. The export version is credited to destroy all currently known tank targets with a 90% hit and penetration probability at a distance of 3 km.[11] Baktar-Shikan has been exported to Bangladesh, Malaysia and Sri Lanka.[12][13] An indoor training simulator is also available with Baktar-Shikan. It is an exact replica of the weapon and is used to train operators by simulating various target speeds, ranges and angles. The target's movement parameters can be adapted to the progressive skill level of the operator under training.[14] An optional laser aiming device is also being developed/produced to increase accuracy at longer ranges.[12] According to SIPRI, between 1990 and 2010, Pakistan has produced 20,350 Baktar-Shikan missiles.[15]

Ovako izgleda u akciji u 5. Korpusu koristen u "Operacija Sana", dobili od brace iz Pakistana.
ZSkqM4VUBgo

trebalo bi imati oko 100-tinjak ovakvih za pocetak i gledati da se napravi luka u Neumu da bi u roku od nekoliko dana od brace iz Turske i Pakistana mogli dobiti sve sto nam treba. Sve je dzabe ako nemamo otvoren prilaz Islamskim zemljama odakle bi mogli dobivati sve sto nam treba.
To je prevazidjen sistem brate i to jako tezak. Ukupna tezina je 100 kg, znaci trebaju ti 4 osobe da ga nose.
Naspram svedskog AT-4 ili americkog Javelina to je..... zastarjelo u najmanju ruku. Bas kao i sistem navodjenja na istom projektilu (zica) dok su ovi fire and forget.

Takodjer broj od 100 je nistavan nazalost.
Svaka jedinica se sastoji od 32 ljudi, i to prvi drugi i treci oficir, mitraljezac X 2 i AT jedinica i AA jedinica + ostatak vojnika.[/quo

Kornet je onada pravo rjesenje jeftin u odnosu na Jvelin a razvaluje svaki Tenk, efikasnost je do 5,5 km.

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 17 nov 2013 19:58

Podvelezac je napisao/la:
Jack je napisao/la:Kad bi nas i Idf napao.Izraelska vojska s superiornom avijacijom, ne bi imali nekog ucinka.Naime taj dio je ravan, i pustinja, nema tu nekih gustih suma.Pogledati 6 dana rat 1967 godine i impakt avijacije na ratiste.No, kod nas to ne bi bilo toliko udarno

Nama je vaznije imati jaku artiljeriju od avijacije

Bojim se da Napalm cini cuda u sumovitim predjelima...
slika
Dali avijon ili helikopter je pitanje prvenstveno para. Na nasem prostoru svaki avijon pa cak i cuveni Repter bi bio prisiljen da nisko leti, da bi mogao izvrsavati borbene zadatke, djstvujuci po zemlji.
Sa tim da troskovi avijona su takvi, da nabavnu cijenu moras pomnoziti sa 4, jer u to spada obuka pilota i traskovi odrzavanja (rezervni dijelovi). I kad smo potraosili sve pare da nabavimo 2 avijona, sta cemo ako nam ih neprijatelj obori? Dodatni problem avijona je i taj da vecina njih nemogu van avijonskih pista slijetati i uzletati, a aerodromi su prvenstveni ciljevi svakog agresora.
Vazduhoplovstvo je vruhunac svake Armije, kao krov na kuci a da bi mogao krov postaviti moras kucu izgraditi, a to je pjesadija i artiljerija.
Kao sto Sun Tsun kaze "prvo izaberi odgovarajucu taktiku, pa tek onda trazi sredstva da je sprovedes".
Sto se tice A-10 ili takozvane "bradavicke svinje" smatram kao los izbor. Ako vec avijon onda onaj koji moze izvrsavati vise zadataka, kao naprimjer SAAB JAS-39 Gripen.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 18 nov 2013 09:27

Taj svedski jas jeste sasvim ok avion medjutim vec su i oni sami priznali da ga treba upgradirat i da su mu radarske sposobnosti slabije od npr. novih mig-ova a pretpostavljam i od ostalih novih aviona.
Hrvatski historicar priznaje da je Tvrtko bio samo osvajac hrvatske zemlje a ne oslobodilac kako se to od nekih drugih prikazivalo https://www.youtube.com/watch?v=PDrx0a2Gx5M

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 18 nov 2013 17:58

sarajlija je napisao/la:Taj svedski jas jeste sasvim ok avion medjutim vec su i oni sami priznali da ga treba upgradirat i da su mu radarske sposobnosti slabije od npr. novih mig-ova a pretpostavljam i od ostalih novih aviona.
Svajcarska koja je koristila super hornet, je uzela taj avijon, to treba nesto da znaci, oni su cak imali licencu da proizvode super hornet. Oni mogu da slijecu i uzljecu van avijonskih pisti, posjeduju delta krila sto mu daje visou pokretljivost. Svajcarci koji su testirali sve druge avijone prije nego su se za njega odlucili, bar oni znaju sta rade. Konfiguracija Svajcarske je slicna Bosni, sto njim valja moralo bi i za nas biti dobro.

Prednost bih ipak dao helikopteru jer ga mozes skloniti na sigurno i koristiti kad ti zatreba sa njim bi bila sira takticka mogucnost nase pjesadije. Vcina avijona biva na zemlji unistena akao nemas adevatno skloniste. Jedno nase takvo skloniste je Zeljava ali je ono unisteno i sa Hrvatskom nije granica na tom mjestu regulisana da bi ga mi mogli koristiti.

Ali mi nismo u stanju da posjedujemo vazduhoplovstvo, za takve strari treba velika suma para. Sto mi mozemo uraditi je ojacati pjesadiju, artiljeriju i PVO. A tek poslije toga razmisljati o vazduhoplovstvu. Da bi ojacali ta 3 segmenta nije ptotrebna velika suma para, samo pametan izbor sretstava koji bi nama odgovarali.

sarajlija
Član

Post Postao/la sarajlija » 19 nov 2013 13:34

Prenj je napisao/la:
sarajlija je napisao/la:Taj svedski jas jeste sasvim ok avion medjutim vec su i oni sami priznali da ga treba upgradirat i da su mu radarske sposobnosti slabije od npr. novih mig-ova a pretpostavljam i od ostalih novih aviona.
Svajcarska koja je koristila super hornet, je uzela taj avijon, to treba nesto da znaci, oni su cak imali licencu da proizvode super hornet. Oni mogu da slijecu i uzljecu van avijonskih pisti, posjeduju delta krila sto mu daje visou pokretljivost. Svajcarci koji su testirali sve druge avijone prije nego su se za njega odlucili, bar oni znaju sta rade. Konfiguracija Svajcarske je slicna Bosni, sto njim valja moralo bi i za nas biti dobro.

Prednost bih ipak dao helikopteru jer ga mozes skloniti na sigurno i koristiti kad ti zatreba sa njim bi bila sira takticka mogucnost nase pjesadije. Vcina avijona biva na zemlji unistena akao nemas adevatno skloniste. Jedno nase takvo skloniste je Zeljava ali je ono unisteno i sa Hrvatskom nije granica na tom mjestu regulisana da bi ga mi mogli koristiti.

Ali mi nismo u stanju da posjedujemo vazduhoplovstvo, za takve strari treba velika suma para. Sto mi mozemo uraditi je ojacati pjesadiju, artiljeriju i PVO. A tek poslije toga razmisljati o vazduhoplovstvu. Da bi ojacali ta 3 segmenta nije ptotrebna velika suma para, samo pametan izbor sretstava koji bi nama odgovarali.
To sto je njima dobo ne mora apsolutno biti dobro i za nas. Svedski Jas je jeftiniji od ostalih koliko mi je poznato i znam da Svedi cak nude i suradnju Svicarcima kada je u pitanju nova generacija Jas-a. Znaci nova generacija Jas-a zavisi od toga dal ce Svicarci pristati da kupe Jas jer Svedima ponestaje para. Znaci interes Svicaraca je veci od same kupnje aviona znaci uci ce u zajednicki projekat (ako udzu) sa svedima sto znaci daljni razvoj njihove tehnologije itd.. Jedna od zemlji koja je iznajmila Jas je Ceska, pa i Juzna Afrika. Sama cinjenica da vecina zemalja uzima ili ruske ili zapadnjacke (ne racunam svede) avione opet treba nesto da znaci. Da se razumijemo Jas ili Jas Gripen su opet sasvim ok avioni ali ima i boljih. Pazi tu situaciju gdje se nalazis u ratnom sukobu i trebaju ti dijelovi?? Imas samo jednu zemlju kojoj se mozes obratiti a svedska politika je da se ne petlja u ratne sukobe barem ne javno eh sad mene ako pitas radije neki drugi avion kojeg je izabralo vise zemalja. Sa svedima inace treba potpisati ugovore kada je u pitanju artiljerija i slicno za avion moraju jos malo napredovat.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 19 nov 2013 13:51

Prenj je napisao/la: To je prevazidjen sistem brate i to jako tezak. Ukupna tezina je 100 kg, znaci trebaju ti 4 osobe da ga nose.
Naspram svedskog AT-4 ili americkog Javelina to je..... zastarjelo u najmanju ruku. Bas kao i sistem navodjenja na istom projektilu (zica) dok su ovi fire and forget.

Takodjer broj od 100 je nistavan nazalost.
Svaka jedinica se sastoji od 32 ljudi, i to prvi drugi i treci oficir, mitraljezac X 2 i AT jedinica i AA jedinica + ostatak vojnika.[/quo

Kornet je onada pravo rjesenje jeftin u odnosu na Jvelin a razvaluje svaki Tenk, efikasnost je do 5,5 km.
Dobro, ali '92 nam je bio dobar. Mislim da bi nam bilo potrebno nekoliko ovih, pa eto neka budu svedski AT-4 ili americki Javelina. Kakve sanse da mi nesto ovako proizvodemo, pa makar bili teski kao ovi pakisanski.
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 20 nov 2013 07:18

AT-4 radi na principu kao nasa zolja samo malo modernija varijanta, tako da bi BiH mogla takvo nesto proizvoditi. Ja misllim da je Pretis proizvodio protiv oklopna sretstva. Javelin je jedna moderna protv oklopna raketa za unistavanje ciljeva daljih od 500m i poprilicno je kompleksan. Tako da nesto sto bi bilo 100 % njemu identicno mi u BiH nebih mogli proizvoditi.

ABen
Član

Post Postao/la ABen » 20 nov 2013 08:19

Prenj je napisao/la:AT-4 radi na principu kao nasa zolja samo malo modernija varijanta, tako da bi BiH mogla takvo nesto proizvoditi. Ja misllim da je Pretis proizvodio protiv oklopna sretstva. Javelin je jedna moderna protv oklopna raketa za unistavanje ciljeva daljih od 500m i poprilicno je kompleksan. Tako da nesto sto bi bilo 100 % njemu identicno mi u BiH nebih mogli proizvoditi.
Sta je sa fabrikom Zrak iz Sarejeva? Tamo smo proizvodili dvoglede i objektive za puske. I jos nesto. Ima li ist od njih? Radi li jos ta fabrika.

Dvogledi Zrak Sarajevo
http://www.pik.ba/artikal/9582885/dvogled-zrak/
http://www.pik.ba/artikal/9546906/dvogled/
http://www.pik.ba/artikal/7368251/ofici ... -municija/

Optika za nisan Zrak Sarajevo
http://www.pik.ba/artikal/9729135/optik ... zrak-8x42/
http://www.pik.ba/artikal/8630066/snajper-optika-zrak/
Mi Bosnjaci vjerni Bosni

Prenj
Član

Post Postao/la Prenj » 20 nov 2013 09:11